Roada duhului sfant

1,903 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Roada duhului sfant

 1. 1. ROADA DUHULUI SFÂNT Ai rabdare – nu sunt înca perfectaJUANITA PURCELL REGULAR BAPTIST PRESS 1300 North Meacham Road Schaumburg, Illinois 60173-4888
 2. 2. 2 CUPRINSPrefata Partea 1 DESTELENIREA SOLULUI UNDE VA CRESTE ROADALECTIA 1 De ce continuu sa pacatuiesc?LECTIA 2 Ce spune Biblia despre demnitate?LECTIA 3 Vreau sa fiu spirituala acum? Partea 2 RECUNOASTEREA ROADEI ÎN TIMP CE CRESTELECTIA 4 Dragostea – Nu este un sentiment ci o alegereLECTIA 5 Bucuria – Neinfluentata de oameni sau împrejurariLECTIA 6 Pacea – Viata fara îngrijorare sau teamaLECTIA 7 Îndelunga rabdare – Sa continui sa mergi înainte cu un cutit în inima taLECTIA 8 Bunatatea – Sa fii buna, tandra si iertatoareLECTIA 9 Facerea de bine – Îti place ideea de a fi o slujitoare?LECTIA 10 Credinciosia – Poti conta pe mine!LECTIA 11 Blândetea – Smerenia care ma lasa sa ma supunLECTIA 12 Înfrânarea poftelor – Sa înveti când sa spui “nu”
 3. 3. 3 MULTUMIRI SPECIALE Valeriei Wilson, editor la RBP Women’s Studies, care acrezut în mine si în scrierile mele îndeajuns cât sa pot începe. Când amavut nevoie de sfat sau ajutor, întodeauna a fost gata pentru mine sicontinua sa fie o sursa de încurajare.
 4. 4. 4 PREFATA Ai simtit vreodata ca faci doi pasi înainte si trei pasi înapoi în umblarea ta cu Hristos? Aibiruinta asupra unui pacat, si acum trebuie sa te lupti cu altul? Nu te descuraja! Si eu simt lafel! Lupta cu vechea natura pacatoasa este una zilnica. Dar, slava Domnului, înca ne luptam!Poate ca ne clatinam si iar ne clatinam, dar, cel putin, înca mergem. Da, fi recunoscatoare ca înca te lupti cu dusmanul sufletului tau, Satan. El are un singurscop pentru viata ta: sa te înfrânga. Îti va sopti mereu la ureche, “Renunta; nu merita sa lupti,”sau, “Daca Dumnezeu te-ar iubi cu adevarat, nu ti-ar face viata asa de grea”. Multe femeicrestine au ascultat de Satan si au cazut pe de-a laturi. Acum, dusmanul le controleaza vietile,si ele împlinesc poftele firii pamântesti enumerate în Galateni 5:19-21. Vietile lor sunt pline demânie, ura, amaraciune, lacomie, gelozie, adulter – si lista poate continua. Ce schimbaregroaznica au facut aceste persoane! Daca ar fi continuat sa urce, ar fi putut învata sa umble înDuhul. Ceea ce curge dintr-o viata plina de Duhul este dragoste, bucurie, pace, îndelungarabdare, bunatate, facerea de bine, credinciosie, blândete si înfrânarea poftelor. În timp ce scriam aceste lectii, am dat de o carticica veche în biblioteca sotului meu.Gândurile urmatoare fac parte din aceasta carticica si m-au ajutat sa merg mai departe cândobosesc sau când ma întreb daca, “Se merita sa lupt?” “Cât de sus, spre înaltimile supunerii Lui perfecte, vei urca? El se va întâlni cu tine acolo unde tu Îl vei întâlni. Singura limita pe care o are El în fata plinatatii Lui este aceea pe care tu o impui în supunerea ta. Cu cât mai mult, irevocabil, absolut, I te supui tu, cu timpul, talentele, cu ceea ce ai, planurile, sperantele, aspiratiile, scopurile tale Domnului Isus Hristos, sprijinind legatura ta cu El, plina de dragoste voia Lui, cu atât mai mult vei cunoaste plinatatea binecuvântata a Duhului Sau. Poti avea toata plinatatea pentru care faci loc. Într-un sens profund, ea se odihneste cu tine. Ce gând minunat! Sa treci prin anii lungi ai vietii cu privilegiul, pacea si puterea unei vieti binecuvântate la care poti ajunge oricând si, totusi, sa treci pe lânga ea!” Daca nu esti înca perfecta – dar doresti sa fii mai asemanatoare Celui Perfect, IsusHristos – aceasta carte îti poate fi de mare ajutor. Rugaciunea mea este ca ea sa fie folositade Dumnezeu pentru a-ti schimba viata astfel încât, zilnic, sa vezi roada Duhului înflorind înviata ta.
 5. 5. 5 PARTEA 1 DESTELENIREA SOLULUI ACOLO UNDE VA CRESTE ROADA Cele noua lectii din acest studiu biblic se ocupa de roada DuhuluiSfânt asa cum este prezentata în Galateni 5:22 si 23. Totusi, înainte de a neuita la aceste calitati pe rând, trebuie sa asternem o temelie sau sa pregatimsolul în care se va dezvolta roada. Înainte de a putea creste o recolta buna,un fermier trebuie sa pregateasca solul prin destelenire sau prin spargerea bulgarilor tari de pamânt. Solul despre care vorbim este inima noastra. Roada Duhului Sfânt creste cel mai bine si înfloreste mai usor într-o inima pregatita. Lectiile 1 pâna la 3, din acest studiu, ne vor ajuta sa “destelenim” solul inimilor noastre.
 6. 6. 6 PARTEA 1 DESTELENIREA SOLULUI ACOLO UNDE VA CRESTE ROADA LECTIA 1 De ce continuu sa pacatuiesc? “Tot asa si voi însiva, socotiti-va morti fata de pacat, si vii pentru Dumnezeu, în Isus Hristos, Domnul nostru.” (Romani 6:11) Ce ti-ai dori mai mult în viata: pacate urâte sau o frumoasa roada spirituala? Alegerea este ata! În aceasta lectie, vom învata ca suntem morti fata de pacat. Acest lucru înseamna ca nu maitrebuie sa pacatuim. Acum noi pacatuim pentru ca alegem sa pacatuim. Aminteste-ti, ALEGEREAESTE A TA! Ce sa fie: pacate urâte sau o frumoasa roada spirituala? Ziarul New York Times, odata, a relatat ca un om se întorsese la casa lui din Tara Galilordupa ce traise în New York City timp de treizeci si patru de ani. El venise în Statele Unite sa-sigaseasca ceva de lucru, si, în cele din urma, a încetat sa mai scrie familiei sale din Tara Galilor.Dupa sapte ani o judecatorie galeza l-a declarat mort, asa ca sotia lui s-a putut recasatori în modlegal. Când omul s-a reîntors în Tara Galilor, a aflat ca are treisprezece nepoti si unsprezecestranepoti. Asadar, un om reîntors acasa – mort, din punc t de vedere legal, dar “foarte” viu! Este o mare diferenta între a fi mort si a fi mort, din punct de vedere legal. Viata crestinatriumfatoare începe cu întelegerea faptului ca fiecare crestin este, în fata lui Dumnezeu, mort, dinpunct de vedere legal! 1. Biblia ofera o imagine clara din care facem parte noi înainte de a fi nascuti din nou si de a avea viata pentru Dumnezeu. Dupa Efeseni 2:1 ce ne prezinta aceasta imagine? 2. Ce înseamna “morti în greselile si în pacatele”? 3. În ce consta contrastul dintre Efeseni 2:1 si Romani 6:2? Efeseni 2:1 – Înainte de mântuire: Romani 6:2 – Dupa mântuire: “Asa cum, la început, ai crezut ca El te-a izbavit de vina pacatului pentru ca asa a spus El, tot sa crezi acum ca El te elibereza de puterea pacatului pentru ca asa spune El….Asa cum a venit sa te izbaveasca de pedeapsa viitoare, tot asa a venit sa te izbaveasca de robia prezenta”
 7. 7. 7 Pentru a întelege imaginea mortii fata de pacat, trebuie sa vedem acest lucru din doua parti: o parte pozitionala si o parte practica. PARTEA POZITIONALA PARTEA PRACTICA Legal: Suntem morti în fata lui Dumnezeu. Experimental vorbind: Suntem vii în fata Galateni 2:20 – Suntem rastigniti cu oamenilor. Hristos. 1 Ioan 1:8 – Daca spunem ca nu avem pacat, Romani 6:3, 4 – Suntem botezati sau plasati ne înselam pe noi singuri. în moartea Lui. Romani 7:15-25 – Pavel se lupta în mod Romani 6:6 – Omul nostru cel vechi (firea cea constant cu vechea fire pacatoasa. veche) este rastignita cu El. Galateni 5:17 – Noi, ca si Pavel, ne luptam zilnic cu vechea natura pacatoasa. Pozitional: Suntem eliberati de puterea Practic vorbind: Înca ne mai luptam cu pacatului. pacatul. Odata, Satan era autoritatea care conducea vietile noastre; el era stapânul nostru. Noi pacatuiam pentru ca, din punct de vedere spiritual, eram morti si ne lipsea puterea de a nu pacatui. Dar lucrul acesta nu mai este adevarat. Când suntem nascuti din nou (Ioan 3:3-7), devenim noi creatii în Hristos (1 Corinteni 5:17). Trebuie sa umblam în înnoirea vietii (Romani 6:4). Din punct de vedere legal, suntem morti fata de pacat. 4. Moartea înseamna separare. Din moment ce suntem morti în Hristos, din punct de vedere legal, de ce suntem noi despartiti? Citeste Romani 6:7. 5. Desi o credincioasa este eliberata de puterea pacatului, de ce continua ea sa se lupte cu pacatul? Citeste Coloseni 3:9 si 10 si Efeseni 4:22-24. “Crestinule, ce ai tu a face cu pacatul? Nu te-a costat destul pâna acum? Copilule ars, te vei mai juca cu focul? … Nu ti-a fost de ajuns vechiul sarpe? … Ti-a adus pacatul placere cu adevarat? Chiar ai gasit împlinire în el? Daca da, întoarce-te la vechea ta robie, si poarta lantul din nou, daca îti face placere.” Cum putem sa luam controlul asupra naturii noastre pacatoase care nu mai are nici un drept sa neconduca, si, totusi, continua sa încerce? Pavel explica cum putem sa luam controlul acesta în Romani6:1-13. Studiind aceste versete, simtim ca el ne provoaca intelectul, emotiile, si vointa. Intelectul: “Nu stiti… ?” (versetul 3) 6. Dupa ce ai citit Romani 6:1-13, descrie cum implica versetul 3 intelectul nostru.
 8. 8. 8 “Sunt în Hristos si identificat cu El. Asadar, orice s-a întâmplat lui Hristos, mi s-a întâmplat si mie. Când El a murit, am murit si eu. Când El a înviat, am înviat si eu în El. Acum sedem împreuna în locurile ceresti! (vezi Efes. 2:1-10; Col. 3:1-3) Din pricina acestei uniri vii cu Hristos, credinciosul are o relatie, cu totul, noua fata de pacat.”Emotiile: “… socotiti-va” (verset 11) 7. Cuvântul grecesc pentru “socotiti- va” (igizomai) înseamna sa socotesti sau sa iei în considerare. Cum sunt implicate emotiile tale când iei în considerare ceea ce are Biblia de spus în legatura cu faptul ca suntem morti fata de pacat sau eliberati de sub puterea pacatului?Vointa: “Dati-va pe voi însiva” (versetul 13) 8. Cum este implicata vointa atunci când te dai pe tine însati lui Dumnezeu, când te predat Lui? 9. Daca nu trebuie sa mai pacatuim, atunci de ce pacatuim? Citeste Iacov 1:13-15. 10. Când suntem rastigniti cu Hristos, din punct de vedere legal, devenim morti fata de pacat. Ce alta schimbare dramatica a mai luat loc în vietile noastre? Citeste Galateni 2:20. 11. Urmatoarele pasaje descopera faptul ca Hristos locuieste în noi: 1 Corinteni 6:19; Romani 8:9, 20. Cum locuieste Hristos în noi? 12. Romani 8:2 Îl numeste pe Duhul Sfânt “Duhul vietii în Hristos Isus.” Ce adevar minunat si semnificativ ne învata acest adevar? 13. Te-ai gândit vreodata la faptul ca lupta cu pacatul, de cele mai multe ori, este mai grea dupa mântuire decât înainte? De ce? Citeste Romani 7:15-25. “Credinciosul are o natura veche care vrea sa-l tina în robie; ‘Voi scapa de aceste pacate vechi!’ îsi spune crestinul. ‘Eu hotarasc aici si acum ca nu voi mai face lucrul acesta.’ Ce se întâmpla? El îsi afirma toata vointa si energia, si reuseste pentru un timp; dar apoi când se asteapta mai putin, cade din nou. De ce? … Daca depindem de energia firii pamântesti, nu putem sa-I slujim lui Dumnezeu, sa-L multumim, sau sa facem ceva bun. Dar daca ne supunem Duhul Sfânt, atunci avem puterea de care avem nevoie sa ascultam voia Lui. Firea nu va sluji niciodata Legii lui Dumezeu pentru ca firea e în razboi cu Dumnezeu. Dar Duhul nu poate decât sa asculte de Legea lui Dumnezeu.
 9. 9. 9 Acesta lista prezinta faptele firii pamântesti asa cum apar ele în Galateni 5:19-21. Acestea suntpacate pe care o crestina le poate savârsi atunci când ea alege sa se se supuna ispitelor naturiipacatoase. Preacurvia: Sex nelegitim între persoane casatorite Curvia: Sex nelegitim între persoane necasatorite Necuratia: Mizerie a inimii si a mintii Desfrânarea: Comportament indecent, necontrolat si fara rusine. Închinarea la idoli: Orice este pus înaintea lui Dumnezeu în viata cuiva. Vrajitoria: Implicarea în practicile oculte. Vrajbile: Amaraciune si mânie împotriva altora. Certurile : Cauzeaza despartiri si neîntelegeri. Zavistiile : Rivalitati; încercând sa faci pe cineva sa para rau în ochii altcuiva. Mânia: Furie necontrolata. Neîntelegerile : Dezbateri polemice cu dusmanul; despartiri. Certurile de partide : Tensiune cauzata de învataturile false. Erezii: Opinii personale contrare Scripturii. Pizmele: O dorinta rea de a avea ceea ce apartine altcuiva. Uciderile : Sa distrugi o alta persoana; sa iei viata altcuiva prin fapta sau gând. Betiile: Sa fii sub controlul bauturilor intoxicante sau a drogurilor. Îmbuibarile: Revolte necontrolate si provocari de placere; betii Si alte lucruri asemanatoare : Lista continua… 14. Faptele firii pamântesti pot fi clasate în patru categorii. Cum se clasifica urmatoarele grupuri? (a) Imoralitate, necuratie, senzualitate: _____________________ (b) Închinarea la idoli, vrajitoria: _________________________ (c) Certuri, gelozie, mânie, pizme: ________________________ (d) Betii, îmbuibari: _________________________. 15. Cum putem sa ne predam controlului Duhului Sfânt mai degraba decât controlului firii pamântesti? Citeste Galateni 5:24 16. Cum putem noi sa rastignim firea pamânteasca? Citeste Romani 6:17 si 18. 17. Citeste Romani 12:1. Ce înseamna sa “aducem trupurile noastre ca o jertfa vie”? 18. Te-ai adus vreodata pe tine însati înaintea lui Dumnezeu si ai renuntat la drepturile, planurile, si dorintele tale schimbând voia ta cu voia Lui? Daca raspunsul este da, descrie experienta.
 10. 10. 10 Daca raspunsul este nu, vrei sa faci lucrul acesta chiar acum si sa te rogi urmatoarea rugaciune? “Iata- ma, Doamne, ma predau Tie. Am încercat în toate modurile sa ma descurc singura, si sadevin prin mine ceea ce stiu ca trebuie sa fiu, dar, întotdeauna am esuat. Acum ma supun Tie. Ia Tuîntreg controlul asupra mea. Lucreaza în mine asa cum voiesti. Modeleaza- ma într- un vas care este bunpentru Tine. Ma las în mâinele Tale, si cred ca Tu vrei, dupa cum promiti, sa ma faci un vas sprecinstirea Ta, ‘sfintit, si pus deoparte pentru folosul stapânului pentru orice fapta buna.’” 19. Cum putem sti daca este firea pamânteasca cea care ne controleaza vietile sau daca este Duhul Sfânt? Citeste Galateni 5:16, 22 si 23 Trebuie sa ne lepadam de noi însane înainte de a putea fi umplute cu Duhul! Acesta este un proces zilnic de golire si umplere – sfintire – daca dorim sa traim viata de crestin.Din inima mea Odata, am citit ca majoritatea crestinilor au îndeajuns de multa religie care sa-I enerveze maimult decât sa îi binecuvânteze. Cât de adevarat! Pentru multi oameni, viata crestina este un cerc viciosde pacat si marturisire a pacatului lor, pacat si, din nou, marturisire. Din ce cauza se întâmpla toateacestea? Hristos a murit nu doar ca sa ne elibereze de pedeapsa viitoare a pacatului (Iadul), ci, deasemenea, sa ne elibereze de puterea pacatului acum (robia lui Satan). Eu nu mai trebuie sa pacatuiesc; acum, pacatuiesc pentru ca aleg sa pacatuiesc. De asemenea, nutrebuie sa ma supun lui Dumnezeu; si aceasta este o alta alegere pe care o fac. De ce am ales sa ma predau lui Dumnezeu? Prin experienta, am învatat ca daca aleg sapacatuiesc beneficiile lipsesc. Când ma predau lui Dumnezeu, am un Capitan care lupta bataliile mele pentru mine. Am unpurtator de povara care sa usureze greutatile, de-a lungul vietii. Am o Cetate care sa ma ascunda dedusman. Am un Scut care sa ma protejeze, o Calauza care sa ma conduca, un Mângâietor care sa maconsoleze si un Pastor care sa- mi poarte de grija. Cum este cu tine? Faci tu alegeri bune? Din inima ta Ai trait într-un pacat care domina în viata ta? Te-a înselat Satan sa crezi ca nu vei fi niciodataeliberata de el? Care este acest pacat? Ce pasi vei face pentru a te bucura de libertatea aceasta care estepentru tine?
 11. 11. PARTEA 1 DESTELENIREA SOLULUI ACOLO UNDE VA CRESTE ROADA LECTIA 2 Ce spune Biblia despre demnitate? “În smerenie fiecare sa priveasca pe altul mai pe sus de el însusi” (Filipeni2:3) Daca din punct de vedere legal suntem morti fata de pacat si nu trebuie sa mai pacatuim, de cecontinuam sa alegem sa pacatuim? Continuam sa pacatuim pentru ca suntem egocentristi. Egocentrismulse afla la radacina tuturor acelor pacate urâte, enumerate în Galateni 5:19-21. Când ne desprindem ochiide persoana noastra, atunci putem începe sa traim o viata îndreptata spre altii. Apoi, toata roadafrumoasa din Galateni 5:22 si 23 va începe sa înfloreasca în vietile noastre. În încheierea lectiei 1 am folosit urmatoarea afirmatie: “Trebuie sa ne lepadam de noi însane înaintede a putea fi umplute cu Duhul.” Putem noi sa fim pline de dragoste de sine si sa ne lepadam de noiînsane, în acelasi timp? Lumea spune, “Dragoste de sine”; Dumnezeu spune, “Te leapada de sine”. Cineinfluenteaza gândirea noastra: filosofia acestei lumi sau Cuvântul lui Dumnezeu? Lumea spune, “Trebuie sa înveti sa te iubesti pe tine însuti; sa te accepti; meriti mai mult; ai grija canevoile tale sa fie împlinite pentru a avea demnitate.” Dumnezeu spune, “Daca vine cineva la Mine, si nu uraste… însasi viata sa, nu poate fi uceniculMeu.”(Luca 16:26); “Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea, si saMa urmeze.” (Matei 16:24; de asemenea, Marcu 8:34 si Luca 9:23). Cum se împaca dragostea de sine cu lepadarea de sine? Se împaca sau nu? Dupa mult studiu, amajuns la concluzia ca ele nu se împaca. Trebuie sa o accepti pe una sau pe alta. Trebuie sa accepti fie ceînvata lumea fie ce învata Dumnezeu. 1. Cauta în dictionar cuvintele “dragoste de sine” si “demnitate”. Scrie definitiile. Dragoste de sine Demnitate 2. Folosindu-te de o concordanta biblica, fa o lista cu versete care se refera la dragostea de sine si la demnitate. 3. Biblia nu ne spune niciodata sa ne iubim pe noi însine sau sa avem o stima prea mare de sine. Ce ne spune? Citeste Filipeni 2:3 si 4 si Luca 14:26. 4. Adeptii dragostei de sine spun ca trebuie sa învatam sa ne iubim pe noi însine pentru ca nu putem sa-L iubim pe Dumnezeu si pe altii decât atunci când învatam sa ne iubim pe noi însine.
 12. 12. 12 Ce spune Dumnezeu? Spune El ca trebuie sa învatam sa ne iubim pe noi însine, sau ne spune ca noi deja ne iubim pe noi însine? Citeste Efeseni 5:28; 29; Filipeni 2:21; 2 Timotei 3:2. PREOCUPAT DE MINE, EU SI CU MINE Ma iubesc. Iubesc sa te aud cum vorbesti despre mine. Conteaza mult ceea ce spui despre mine. Ma astept sa fiu apreciat. Sunt sensibil când e vorba de nimicuri. Nu iert niciodata o critica. Nu am încredere în nimeni decât în mine. Cer sa fii de acord cu mine în toate lucrurile. Unul din pachetele cele mai putin atragatoare ale lumii este cineva preocupat doar de propria persoana.5. Lumea spune ca o persoana cu imagine proasta despre sine are nevoie sa învete sa se iubeasca, când adevarul este ca deja ne iubim prea mult. Pacatul din vietile noastre este mândria, egocentrismul. Cum sunt manifestate mândria sau egocentrismul în viata unei persoane cu o imagine proasta despre sine? “Pacatul originar, mândria, sta în spatele ‘imaginii proaste pe care o am despre mine’, pentru ca am simtit ca merit mai mult decât am, exact cum a simtit si Eva! Deci a fost mândrie, nu imagine proasta depre sine. Daca sunt asa de frumoasa si draguta, ce facea Domnul Isus, acolo sus, strapuns de cuie si încoronat cu spini? De ce toata aceasta suferinta groaznica pentru Fiul Curat al lui Dumnezeu? Iata de ce: nu era o alta cale de izbavire de iadul mândriei noastre, nici o alta cale de izbavire de robia autocompatimirii si a laudei de sine.”6. Descrie cum devenim sclavii nostri însine.7. Care sunt câtiva factori care determina o auto-evaluare inferioara?
 13. 13. 138. Adeptul fundamental al auto-evaluari, al stimei de sine este: o persoana poate îsi da seama de împlinirea si satisfactia din viata ei doar atunci când nevoile ei de importanta si siguranta sunt împlinite. Cunosti pe cineva pe acest pamânt care poate sa-ti împlineasca toate nevoile de a te simti importanta si în siguranta? Cine este singurul care sa poata face acest lucru? Citeste Filipeni 4:19 si Efeseni 3:20.9. Cum ne împlineste noua Domnul Isus Hristos nevoia de siguranta? Ieremia 31:3 1 Ioan 1:9 Psalm 139:1-410. Cum ne împlineste noua Domnul Isus Hristos nevoia de importanta? Matei 25:21 Evrei 13:5 Matei 25:35-40 Este nevoie de un proiect omenesc pentru a face o oglinda în care sa ne uitam la noi însine.Proiectul lui Dumnezeu pentru om a fost sa se uite în sus si în afara – nu la sine.11. Descrie contrastul dintre dragostea lui Dumnezeu, dragostea agape, si dragostea de sine? Citeste 1 Corinteni 13:4-8.
 14. 14. 14 “Terapeusti bine intentionati discutasera problemele mele (instabilitate emotionala si depresie nervoasa) cu mine, de multe ori, dar radacina nevoii mele nu fusese expusa niciodata si nu ne ocupaseram de ea niciodata. Dumnezeu a început sa-mi arate radacina razvratita a “eului” din viata mea, cu toate fetele ei – autocompatimire, introspectie, auto-condamnare, egocentrism, auto-aparare, si tot asa. Eu, eu, eu – asta era la radacina conditiei mele mentale si emotionale. În loc sa ma smeresc înaintea lui Dumnezeu si sa îmbratisez ocazia de a striga dupa harul Lui (dorinta si puterea de a raspunde asa cum vrea Dumnezeu), raspunsesem la furtunile vietii agatându-ma de mine – de ranile mele, de dezamagirile mele, de drepturile mele, de nevoile mele. Ce eliberare a fost când am cunoscut ca nu împrejurarile trecutului meu ma facusera ceea ce eram; ele doar descopereau radacina adânca a eului care trebuia dusa la cruce, ca sa pot schimba eul amârât, neiertator, cu Viata Domnului Isus Hristos care este iubitoare, jertfitoare, iertatoare.12. Poate o persoana ale carei nevoi de dragoste de sine nu au fost împlinite sau o persoana care a avut o viata groaznica în copilarie sa învete vreodata sa exprime dragostea agape descrisa în 1 Corinteni 13:4-8? Daca da, cum? Citeste 2 Corinteni 5:17 si 2 Petru 1:3.13. Apostolul Pavel a fost privat de multe lucruri dupa ce Îl cunoscuse pe Hristos ca Mântuitor al sau. Oamenii nu au început sa-I spuna cât de valoros era, cât de iubit si acceptat era. Ce I-au facut oamenii lui Pavel? Citeste 2 Corinteni 6:4-10; 11:23-28.14. Cum putea o astfel de “persoana privata” sa- L iubeasca pe Dumnezeu si pe altii, si sa simta ca era un slujitor benefic al lui Dumnezeu? Citeste Filipeni 4:11-13. “Cel mai slab sfânt poate experimenta puterea Dumnezeirii Fiului lui Dumnezeu daca vrea sa “se lase”. Orice urma de energie care ne apartine poate încetosa viata lui Isus. Trebuie sa continuam sa “ne lasam”, sa renuntam, si încet si sigur viata mareata a lui Dumnezeu ne va invada în întregime, iar oamenii vor lua la cunostinta ca am fost cu Isus.”
 15. 15. 15. Nu vedem niciun duh de mândrie în Pavel, niciun duh morbid de auto-dispret. Pavel si-a dat seama ca, atunci când Duhul Sfânt a împartit darurile Sale, el nu fusese exclus (Romani 12:3, 6- 8). Pavel stia care erau darurile lui, dar niciodata nu le-a considerat ca apartinând lui, niciodata nu le-a acordat credit personal. Care sunt darurile valoroase pe care le-a recunoscut Pavel în viata lui? 1 Corinteni 3:10 1 Corinteni 4:1 1 Corinteni 4:15, 16 1 Corinteni 15:1016. Daca un copil al lui Dumnezeu cere sa se tina de trecutul ei si sa-l foloseasca drept scuza pentru neputinta de a iubi si de a ierta, ce face ea, de fapt? Citeste Galateni 5:17-23.17. Cum poate o astfel de persoana, roaba a trecutului ei, sa fie eliberata? Psalm 51:1, 2, 12 2 Petru 1:2-4 Galateni 5:16, 22, 2318. “Viata” si “eul” sunt folosite în Marcu 8:34-38, Luca 9:23-25, Ioan 12:25 si Matei 16:25. Ce înseamna “lepadare de sine” sau “pierderea vietii tale”? “Doamne, izbaveste-ma de dorinta lipsita de credinta de a fi comoda când ascultarea fata de Tine cere lepadare de sine.
 16. 16. 19. Ce îti spune urmatoarea afirmatie: “Trebuie sa ma tratez, cu toate practicile mele pacatoase, ca pe un infractor”?20. Ce înseamna lepadarea zilnica de sine? Citeste Romani 12:1 si 2. Aceasta lectie a început cu o întrebare, Cum se împaca dragostea de sine cu lepadarea de sine?Putem fi plini de dragoste de sine (asa cum spune lumea ca trebuie) si sa ne lepadam de eulnostru (cum spune Dumnezeu ca trebuie) în acelasi timp? Este evident ca nu putem! Trebuie saalegem o învatatura sau alta. Lumea spune, “Ai grija de tine; ai grija ca nevoile tale sa fie împlinite; nu-I poti iubi pe altiipentru ca nici tu nu ai fost iubit”. O persoana care crede aceasta filosofie este blocata cu ce s-a întâmplat în trecutul ei. Auto-evaluarea slaba ia vina de pe cineva si pune vina pentru pacatul ei sau pentru necazurile ei pealtcineva sau pe împrejurari. Persoana aceasta este lipsita de ajutor pâna când împrejurarile seschimba. Problema nu consta în ceea ce ni s-a întâmplat, indiferent cât de dureros ar fi. Problemaconsta în hotarârea noastra de a evita sa fim raniti din nou, ceea ce conduce spre o viata de auto-protectie si egocentrism. Dumnezeu spune, “Traieste pentru Mine si nu te mai gândi la eul tau” (2 Corinteni 5:15;Romani 14:7, 8). Singura scapare de dragostea de sine este lepadarea de sine, capitularea de sine. Ne-am blocat noi din cauza a ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru? Nu! Nu putem sa damvina pentru necazurile noastre pe auto-evaluarea slaba, daca suntem ai lui Hristos. “Caci, dacaeste cineva în Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facutnoi.” (2 Corinteni 5:17). Metodele noastre pacatoase de a reactiona la comportamentul pacatos alaltora pot fi înlocuite cu dragoste, bucurie, pace, îndelunga rabdare, bunatate, facere de bine,credinta, blândete si înfrânarea poftelor (Galateni 5:22, 23). Când începem sa ne vedem asa cumne vede Dumnezeu, vom fi uimiti de evaluarea pe care o face El importantei noastre. “O imagine de sine sanatoasa este sa ‘te vezi asa cum te vede Dumnezeu – nimic mai mult si nimic mai putin.’”21. Cum ne vede Dumnezeu pe noi? Ioan 1:12 1 Corinteni 3:16 Romani 5:10 Romani 5:1 2 Corinteni 5:20
 17. 17. 17 2 Corinteni 5:21 Ieremia 31:3 Ce imagine ai tu despre tine în ochii lui Dumnezeu? “Isus… Ajuta-ma sa gasesc aventura în unicitatea mea, si sa nu vreau sa fiu ceea ce este altcineva. Doamne, daca uit de bucuria de a fi eu însami, atunci visurile Tale în legatura cu ceea ce pot fi eu în lume vor muri. Ajuta-ma mereu sa-mi amintesc ca acesta este felul Tau de a fi creativ.” Din inima mea Când am scris primul meu studiu Biblic, Încercari – Nu le respinge ca pe niste straini, mi-am datseama ca a trebuit sa scriu un profil personal. Sa fiu sincera, nu stiam ce sa spun. Asa ca m-am uitatla profilele de pe spatele altor carti si am citit ce se scrisese despre autori. Primul meu gând a fost,“Vai, nu am niciun grad pe care sa-l alatur de numele meu.” Apoi, m-am gândit, “A, ba da, am: S. P– Sotia Pastorului. Oricine poate merge la scoala sa capete un grad, dar numai Dumnezeu îti poate daacest grad.” L-am auzit pe Zig Ziglar spunând ceva care m facut sa- mi dau seama cât de neimpresionat -apoate sa fie Dumnezeu de toate gradele noastre. Multi oameni destepti sunt niste esecuri totale înviata. Întelepciunea este raspunsul – întelepciunea care vine de la Dumnezeu. Când Îl cunoastem peHristos ca Mântuitor al nostru, avem tot ceea ce ne trebuie în viata. Când luam cunostinta noastra, oricât de limitata ar fi ea, si o punem alaturi de cunostintaspirituala pe care Dumnezeu vrea sa o dea tuturor copiilor Lui si sa multiplice întelepciunea Lui (pecare Dumnezeu o promite fiecarui copil al Sau care o cere [Iacov 1:5]) – VAI! Acum îmi dau seamaca sunt o persoana speciala si valoroasa. Chiar daca nu as fi adaugat S. P alaturi de numele meu, tot as fi o persoana de mare valoare. Stiide ce? Din acealasi motiv pentru care si tu esti daca Îi apartii lui Isus. Sentimentul meu de valoarepersonala nu vine prin cei pe care îi cunosc nici prin cei cu care ma asociez, nici din statutul meu înviata. Valoarea mea personala vine din faptul ca stiu CINE SUNT si CUI ÎI APARTIN. Stiu ca sunt obiata pacatoasa neajutorata, mântuita prin dragostea si mila minunate ale lui Dumnezeu manifestatepentru mine la Calvar. Cine sunt eu? Sunt un copil al Regelui! Cui îi apartin? Apartin Regelui; Suntcopilul Lui; sunt o printesa! Deja, pot sa aud pe câteva dintre voi zicând, “E usor sa spui ceea ce spui pentru tine, pentru canu ai fost niciodata molestata în copilarie, divortata, abandonata de copiii tai, sau respinsa de familiata.” Raspunsul meu catre tine este, “Da, ai dreptate!” Totusi, în mai mult de douazeci si cinci de ani,ca sotie de pastor, am vazut aproape orice forma de molestare si suferinta. Cunosc multe doamne careau suferit abuzuri groaznice si dureri, dar cine ar putea scrie aceleasi lucruri pe care tocmai le-amscris. Am întrebat pe doua din prietenele mele daca sa va scriu din inima lor despre ceea ce Hristos afacut pentru ele.
 18. 18. 18Din inima unei doamne care a trecut prin divort Tatal meu ne-a parasit când eu eram înca un copil. Aveam doi tati vitregi alcoolici si un frateretardat. Am fost data de la mama, la doua matusi si, periodic, la tata. Am fost mântuita când eramadolescenta, si tot ceea ce- mi doream era un camin crestin. Am mers la un colegiu Biblic si m -amcasatorit cu un alt student. Am absolvit si am început sa-L slujim pe Dumnezeu. Sotul meu, treptat, apermis pacatului sa intre în viata lui. Dupa douazeci si sapte de ani de casnicie si doua legaturiamoroase, a parasit caminul nostru si si-a continuat legatura. Nu mai avem nici un pic de demnitate (nu una slaba ci nici un pic de demnitate). Am simtit caesuasem în fata lui Dumnezeu, în fata sotului meu si a copiilor. Am simtit ca trebuie sa fi fost opersoana groaznica si nevaloroasa. Mintea mea era plina de ve rsete din Biblie, dar nu ma mângâiau.Ma foloseam de ele încercând sa-L manipulez pe Dumnezeu. Dumnezeu si Cuvântul Lui este credincios. Stând în Cuvântul Lui, zilnic, si ascultând unprogram crestin la radio, am început sa aplic, treptat, Cuvântul lui Dumnezeu în viata mea. Acesteversete au fost de ajutor într-un mod special pentru mine: Ieremia 29:11; 31:3; Psalm 32:8; 56:3; Ioan14:18. Am început sa traiesc viata “deschide-ti palmele” pe care Juanita ma învatase. [vezi lectia 6,Încercari – Nu le respinge ca pe niste straini] Dumnezeu a folosit acest adevar, alaturi de mesajeleevlavioase ale pastorului meu, de consiliere înteleapta, de familia mea de la biserica, pentru a începe,cu rabdare, sa- mi restaureze demnitatea. Dupa opt ani de despartire, sotul meu a divortat de mine si s-a casatorit în doua zile. Acum, cusmerenie, Îi multumesc lui Dumnezeu pentru ce a facut si face în viata mea. El ma iubeste, si stiu cavalorez mai mult decât argint, aur si rubin pentru ca El a murit pentru mine. Eu vreau ca el sa mamodeleze, sa îndeparteze gunoiul si sa ma foloseasca în timp ce continuu sa învat sa traiesc viata“deschide-ti palmele”. Demnitatea mea vine acum din faptul ca îmi dau seama de ceea ce a facut siface Dumnezeu în viata mea.Din inima unei doamne care a suferit abuz sexual “Tatal tau nu te iubeste; nici macar nu te-a dorit niciodata.” Bunica mi-a spus aceste lucruri. Carezultat al acestei respingeri aparente, eram o prada usoara pentru abuz sexual. Am fost abuzatasexual mult timp de cel care ma învata sa iubesc si sa respect. Chiar si prietenii lui s-au bucurat saabuzeze de mine. Ce devastata eram când eram mai în vârsta si când mi-am dat seama ce se întâmplacu mine, de fapt. Ani de-a rândul, nu ma simteam valoroasa pentru nimeni si ma consideram urâta,murdara, neiubita si, deloc, vrednica de dragoste. Dumnezeu a distrus acest tipar de gândire vicioasa când am înteles ca Hristos ma iubeste si ca amurit pentru pacatul meu. Am fost coplesita când am aflat despre dragostea si iertarea lui Dumnezeu. Dupa ce Hristos m-a mântuit, a fost nevoie de multe schimbari în viata mea pentru a depasi aniide viata si gândire egoista. Eu, ca multi alti oameni care au fost abuzati, am încercat sa gasescdemnitate, valoare, acceptare de sine lucrând din greu sa primesc aprobarea altora. Nici asta nu amers, si, deseori, eram respinsa si lasata singura. Învatând mai mult din Cuvântul lui Dumnezeu despre harul lui Dumnezeu si depre eul pacatos simotivele pacatoase, Dumnezeu m-a schimbat. Acum cunosc minunata libertate de a fi iubitaneconditionat de Dumnezeu si adevarata bucurie de a iubi si de a sluji altora.
 19. 19. Draga mea prietena, daca pacatul a devastat viata ta, te rog, întoarce-te la Cuvântul luiDumnezeu si învata despre grija Lui. Lasa-L sa-ti schimbe viata ta egocentrista, ranita într-oviata plina de bucurie, care are în centrul ei pe Hristos. Îndeparteaza-ti ochii de la eul tau siîntoarce-I spre Dumnezeul care întelege durerea pacatului dar care doreste sa-ti umple viatacu Duhul Sau. El a facut asta pentru mine, si El o va face pentru tine! Din inima ta Te-a afectat în vreun fel filosofia lumii despre dragostea de sine? Ai nevoi sa-ticorectezi gândirea în legatura cu dragostea de sine si lepadarea de sine? Ai o imagine de sinesanatoasa?
 20. 20. PARTEA 1 DESTELENIREA SOLULUI ACOLO UNDE VA CRESTE ROADA LECTIA 3 Vreau sa fiu spirituala acum “Nu va îmbatati de vin, aceasta este destrabalare. Dimpotriva, fiti plini de Duh.” (Efeseni 5:18) Daca ai aplicat în viata ta lectiile 1 si 2, solul inimii tale ar trebui sa fie destelenit îndeajunspentru ca procesul de plantare si crestere sa înceapa. Dar nu uita: este vorba despre un proces!Roada Duhului Sfânt nu se va forma în inima si în viata ta, pur si simplu, peste noapte. Totusi, vaîncepe sa creasca în timp ce îti “uzi” si “îmbogatesti” sufletul cu Cuvântul lui Dumnezeu. Nu putem deveni femei mature, evlavioase într-o singura zi. Nu exista evlavie instantanee.Totusi, putem începe calatoria spirituala spre evlavie acum. Da, putem începe astazi! Aceastacalatorie spirituala începe învatând sa traiesti o viata plina de Duhul Sfânt. În aceasta lectie vom descoperi cum putem sa traim viata din belsug, plina de Duhul, pecare Dumnezeu o are în plan pentru fiecare copil al Sau. Galateni 5:16 ne spune “umblaticârmuiti de Duhul”. În cât timp putem învata sa umblam în Duhul? În cât timp învata un copil samearga? Unii copii învata în opt luni, alti copii învata în zece luni, unii într-un an si altii aunevoie chiar de mai mult timp. Nu vei învata sa umblii în Duhul într-o singura lectie; este unproces zilnic. Începe când faci primul pas. Asa cum încrederea unui copil creste dupa ce seîmpiedica prima data, cade si se ridica, asa crestem si noi în încrederea noastra în Dumnezeu cane va ajuta sa învatam sa umblam în Duhul. Cine poate fi umplut de Duhul Sfânt? 1. Dupa ce ai citit Ioan 14:16 si 17, completeaza urmatoarea propozitie: Astazi Duhul Sfânt locuieste în _________________________. 2. Când începe Duhul Sfânt sa locuiasca în viata unui credincios? Citeste Efeseni 1:13 si 14 si 2 Corinteni 5:17. 3. Pentru cine este umplerea cu Duhul Sfânt? Citeste Ioan 3:3-6; 7:37 si 38. Ce înseamna umplut cu Duhul sau cârmuit de Duhul? Înseamna sa primim din ce în ce mai mult din Duhul Sfânt, asa cum se întâmpla cu o cana plina cu apa pâna când da peste? Nu; Duhul Sfânt nu vine în parti. El este o Persoana, si, în momentul în care suntem mântuiti avem parte de tot Duhul Sfânt. Umplerea sau controlului Duhului Sfânt reprezinta influenta Duhului exercitata asupra noastra când ne predam cu totul controlului Sau. 4. Ce li se porunceste credinciosilor din Efeseni 5:18? Duhul Sfânt locuieste în viata fiecarui credincios; totusi, El nu vrea doar sa locuiasca ci sa ÎMPARATEASCA. El vrea sa ne controleze!
 21. 21. 21 Citeste Efeseni 5:18-21. Oamenii recunosc o persoana care este controlata de vin prin faptele acestei persoane. Oamenii vor recunoaste o persoana care este controlata de Duhul Sfânt prin faptele acestei persoane.O persoana care este controlata de vin: O persoana are este plina de Duhul:- merge diferit - merge diferit- vorbeste diferit - vorbeste diferit- se poarta diferit - se poarta diferit- gândeste diferit - gândeste diferit- simte diferit - simte diferitControlul alcoolului da nastere unei Controlul Duhului da nastere uneijudecati impartiale judecati îmbunatatite Cum putem fi controlati de Duhul Sfânt? Vietile noastre trebuie sa se concentreze asupra patru lucruri în fiecare zi: (1) Concentreaza-ti viata asupra lui Hristos. (2) Stai în Cuvântul lui Dumnezeu. (3) Mentine un duh smerit, predat. (4) Continua sa spui “nu” pacatului si “da” neprihanirii (facerii de bine” Concentreaza-ti viata asupra lui Hristos 5. Citeste Filipeni 3:10-14 si Romani 8:29. Descrie viata concentrata asupra lui Hristos. “Ca sa fiu schimbata în chipul lui Hristos, trebuie sa învat caracterul Sau; sa iubesc ascultarea lui fata de voia Tatalui; si sa încep, pas cu pas, sa umblu pe aceeasi cale. Calea ascultarii, pentru Hristos, a început prin lepadarea de Sine. Si eu trebuie sa încep în acealasi loc.” Stai în Cuvântul lui Dumnezeu 6. Poate ca stim Cuvântul lui Dumnezeu si Îl auzim în mod regulat, dar de ce este asa de important sa privim la “legea desavârsita a slobozeniei” (Cuvântul lui Dumnezeu”) în fiecare zi? Citeste Iacov 1:22-25. Mentine un duh smerit, supus. 7. Citeste Romani 12:1; apoi, fa descrierea unui duh smerit.
 22. 22. 22 “Cât de sus, spre înaltimile supunerii Lui perfecte, vei urca? El se va întâlni cu tine acolo unde tu Îl vei întâlni. Singura limita pe care o are El în fata plinatatii Lui este aceea pe care tu o impui în supunerea ta. Cu cât mai mult, irevocabil, absolut, I te supui tu, cu timpul, talentele, cu ceea ce ai, planurile, sperantele, aspiratiile, scopurile tale, Domnului Isus Hristos, sprijinind legatura ta cu El, plina de dragoste voia Lui, cu atât mai mult vei cunoaste plinatatea binecuvântata a Duhului Sau. Poti avea toata plinatatea pentru care faci loc. Într-un sens profund, ea se odihneste cu tine. Ce gând minunat! Sa treci prin anii lungi ai vietii cu privilegiul, pacea si puterea unei vieti binecuvântate la care poti ajunge oricând si, totusi, sa treci pe lânga ea!” În Efeseni 5:18 afirmatia “fiti plini” se afla la modul imperativ, ceea ce înseamna ca este vorba despre o porunca. (a) Trebuie sa ascultam de aceasta porunca?________________________. (b) De ce am vrea sa o ascultam? 9. “Fiti plini”, de asemenea, se afla la timpul prezent progresiv, ceea ce înseamna ca poate fi tradus “continuati sa fiti plini”. Ce sugereaza acest fapt despre umplerea cu Duhul Sfânt?Continua sa spui “nu” pacatului si “da” neprihanirii (facerii de bine). 10. Cum putem sa ne “dezbracam de firea pamânteasca” si sa respingem pacatul din vietile noastre? Citeste Efeseni 4:22-24 si Romani 6:1 si 2. “Daca un barbat sau o femeie doreste, cu sinceritate, sa fie un urmas, ocazia va aparea. Hristos va spune, “Iata sansa. Acum, în aceasta situatie, trebuie sa alegi. Ce va fi? Tu însuti? Sau Ma vei alege pe Mine?” Un misionar în vârsta I-a spus ceva lui Amy Carmichael când era o misionara mai tânara, ceva ce I-a ramas în minte toata viata. I-a spus ceva ce nu I-a facut placere. Iata ce I-a spus: ‘Sa vezi în aceasta ocazie, sansa de a muri’” De unde stiu ca sunt umpluta de Duhul Sfânt? Efeseni 5:18-21 da dovezile unei vieti pline de Duhul Sfânt: (1) Voi avea bucurie si dorinta de a avea partasie. (2) Inima mea va fi plina de lauda. (3) Voi avea un duh recunoscator. (4) Duhul meu fata de ceilalti va fi unul de respect si supunere.
 23. 23. 23Voi avea bucurie si dorinta de a avea partasie: 11. Cum este exprimat acest gând în Efeseni 5:19?Inima mea va fi plina de lauda. 12. (a) Efeseni 5:19 vrea sa spuna ca o persoana cânta întotdeauna?_____________ (b)Ce vrea sa spuna?Voi avea un duh recunoscator. 13. Efeseni 5:20 si 1 Tesaloniceni 5:18 ne îndeamna sa aducem multumiri întotdeauna pentru toate lucrurile. Cum putem face aceste lucruri când toate par ca se destrama?Duhul meu fata de ceilalti va fi unul de respect si supunere. 14. Potrivit versetului Efeseni 5:21, de ce trebuie ca respectul fata de Hristos sa fie sursa unui duh supus? Alte dovezi ale unei vieti pline de Duhul: roada spirituala 15. Galateni 5:22 si 23 scot în evidenta cele noua calitati morale, numite “roada Duhului Sfânt”, care caracterizeaza o persoana plina de Duhul. În lectiile urmatoare vom studia despre fiecare calitate pe care o produce Duhul Sfânt într- un copil supus al lui Dumnezeu. Ce stii despre roada Duhului Sfânt? Cu cuvintele tale, fa o scurta descriere a fiecarei calitati. Dragoste Bucurie Pace Îndelunga rabdare Bunatate Facerea de bine Credinciosie
 24. 24. 24 Blândete Înfrânare (temperare) “Contrastul dintre fapte si roada este foarte important. O machina la uzina lucreaza, si face un produs, dar nu ar putea face niciodata o roada. Roada trebuie sa creasca din viata, si, în cazul credinciosului, este viata Duhului Sfânt (Galateni 5:25)… Firea pamânteasca produce ‘fapte moarte’ (Evrei 9:14), dar Duhul Sfânt produce roada vie. … Vechea fire pamânteasca nu poate produce roada; ci doar ce noua poate face acest lucru.” Din inima mea Daca cineva te-ar întreba, “Este viata ta plina de Duhul sau de tine?” cum ai raspunde laaceasta întrebare? Cum ar trebui sa raspunzi la aceasta întrebare? În timp ce scriam aceasta lectie, mi-am adus aminte din nou ca sa fii plin de Duhul Sfânt nueste o optiune ci este o porunca. De asemenea, mi-am adus aminte de faptul ca este un procescontinuu. Zilnic, trebuie sa ma lepad de mine însami si sa fiu plina de Duhul. Hristos vrea sa am o viata din belsug, plina de bucurie. Voi învata lucrul acesta pe masura ceÎl cunosc pe Mântuitorul meu mai bine, pe masura ce benefiez de toate bogatiile pe care vrea sa mile dea El mie. Poezia de mai jos, scrisa de Nancy Spiegelberg descrie calatoria mea spirituala catreevlavie. Descrie si experienta ta? Doamne, Prin pustietate M-am târât spre Tine Cu paharul meu gol, Nesigur, Dar cerând O picatura de racoare, Oricât de mica. Daca Te-as fi cunoscut Mai bine As fi alergat la Tine, Cu o galeata. Din inima ta Ai experimentat vreodata viata plina de Duhul Sfânt? Nu ai vrea sa-ti începi calatoriaspirituala catre evlavie chiar acum? Care sunt cele patru lucruri pe care trebuie sa le facipentru a începe?
 25. 25. PARTEA A II-A RECUNOASTEREA ROADEI ÎN TIMP CE CRESTE Sa înveti sa umbli cârmuita de Duhul Sfânt, nu este un vis de neîmplinit, atinsdoar de sfintii mai în vârsta, de învatatorii Bibliei si de predicatori. Dorinta siplanul lui Dumnezeu este ca fiecare copil al Sau sa umble cârmuit de Duhul Sfânt.Înainte de mântuire, vietile noastre erau pline de toate pacatele urâte si firesti,enumerate în Galateni 5:19-21. Acum ca suntem noi creatii în Hristos (2 Corinteni5:17), Dumnezeu vrea ca vietile noastre sa fie pline de toata roada frumoasa aDuhului enumerata în Galateni 5:22 si 23. Va începe aceasta roada sa creascaautomat în vietile noastre? Nu! Noi trebuie sa învatam sa umblam cârmuiti deDuhul Sfânt. Facând asa, roada Duhului Sfânt va deveni parte din vietile noastre,zilnic. Aceste lectii ne vor ajuta sa recunoastem roada în timp ce se dezvolta îninimile noastre si în timp ce se descopera în relatiile noastre cu cei din jur.
 26. 26. PARTEA 2 RECUNOASTEREA ROADEI ÎN TIMP CE CRESTE LECTIA 4 Dragostea – Nu este un Sentiment ci o Alegere “Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii.” (Ioan 13:35) În fiecare zi sunt confruntata cu alegeri si provocari. Zilnic, trebuie sa aleg sa nu pacatuiesc.Zilnic, trebuie sa aleg sa ma lepad de mine însami si sa fiu plina de Duhul Sfânt. Tot asa, zilnic,trebuie sa aleg sa iubesc pe altii, ca simt lucrul acesta sau nu! Cineva zicea odata, “Daca noi toti am asculta de legea împarateasca (Iacov 2:8 – ‘Sa-tiiubesti aproapele ca pe tine însuti’) nu ar mai fi nevoie de alte legi.” Cât de adevarat! Când vom începe sa studiem fiecare aspect al roadei Duhului Sfânt, vom învata ca dragosteaeste factorul esential în dezvoltarea celorlalte haruri. Bucuria, pacea, îndelunga rabdare,bunatatea, facerea de bine, blândetea, credinciosia si înfrânarea, toate izvorasc din dragoste. Ni se porunceste sa-I iubim pe ceilalti indiferent ca simtim lucrul acesta sau nu (1 Ioan 4:20,21). Dar, de fapt, nu conteaza prea mult pentru ca, indiferent de ceea ce simtim noi, dragostealui Dumnezeu nu este un sentiment ci o actiune – O ALEGERE! Ni se porunceste sa îi tratam pealtii asa cum ne treateaza Hristos pe noi (Ioan 15:12). Când încep sa îi iubesc pe altii asa cumma iubeste Hristos, voi începe sa înteleg dragostea neconditionata. 1. Majoritatea din noi nu suntem o marturie a dragostei lui Dumnezeu. În ce fel este dragostea lui Dumnezeu diferita de a noastra? Citeste Ieremia 31:3. Dragostea lui Dumnezeu este neconditionata. Dumnezeu ne iubeste oricum. Dumnezeu nu are conditii pentru dragostea Lui. 2. (a) Cunosti pe cineva care aplica dragostea neconditionata în viata lui? (b) Aplici tu dragostea neconditionata în viata ta? _______________. (c) Daca da, descrie un incident din viata ta când ai demonstrat acest tip de dragoste. “Dragostea, pentru a fi ceea ce s-a dorit sa fie, este neconditionta fara discutie. O dam altora chiar si atunci când ne costa ceva, indiferent de ceea ce primim înapoi. Darul dragostei neconditionate al lui Dumnezeu prin Hristos este exemplul cel mai mare.” 3. Deseori, dragostea noastra este egoista. Ce a împlicat întotdeauna dragostea lui Hristos? Citeste Galateni 2:20.
 27. 27. 27 4. Potrivit versetului Ioan 15:12, descrie cum trebuie sa ne iubim unii pe altii. 5. (a) Când Dumnezeu ne spune sa demonstram dragoste neconditionata fata de altii, asteapta El ceva imposibil de la noi? ______________. (b) Ce implica acest fel de dragoste potrivit versetului Filipeni 2:3-7. Întâi Corinteni 13:4-8 face o frumoasa descriere a dragostei lui Dumnezeu, dragostea agape.Dumnezeu vrea ca noi sa avem acest fel de dragoste unii pentru altii. Dragostea agapeîntotdeauna are drept rezultat o actiune din partea noastra. Fiecare aspect al dragostei agape estedescris în urmatoarele pasaje. Citeste 1 Corinteni 13:4-8. Dragostea este îndelung rabdatoare (v. 4) “DRAGOSTEA ESTE RABDATOARE, chiar si atunci când simti ca trebuie sa te exprimi înmod fortat. Dragostea suporta durere sau încercari fara a se plânge, demonstreaza rabdare atuncicând este provocata sau când se afla sub presiune, si este stabila în ciuda opozitiei pe care oîntâlneste, în ciuda greutatilor sau adversitatilor.” 6. De unde luam rabdarea de care avem nevoie, pentru a suferi îndelung cu oamenii? CitesteIsaia 40:31 si Psalm 91:1, 2, 14, 15. Dragostea este plina de bunatate (v. 4) “DRAGOSTEA ESTE BUNA, chiar si atunci când vrei sa te razbuni sau sa distrugi pealtcineva prin cuvintele tale. Dragostea este plina de compasiune, respectuoasa, placuta siblânda. 7. Unii oameni sunt foarte critici si neplacuti. De ce trebuie sa fim placuti cu oameni de genul acesta? Citeste Ioan 13:34 si 35. “Frustrarea, singuratatea, mila de sine, indiferenta, pustietatea, opozitia, ura, resentimentul, gelozia… toate cresc precum buruienile salbatice care umplu golurile facute în inimile noastre când pare ca nimanui nu-I pasa.” Dragostea nu pizmuieste (v. 4) “DRAGOSTEA NU ESTE GELOASA, mai ales, când îti dai seama ca altii sunt mai bine vazuti decât tine. Dragostea nu participa în rivalitati, nu este ostila cuiva care se bucura de un avantaj, si nu este suspicioasa. Dragostea lucreaza spre binele altuia.
 28. 28. 288. Citeste Filipeni 2:3-7 si gândeste-te la cum ne pot ajuta aceste versete în legatura cu invidia. Care este ideea principala a acestor versete?Dragostea nu se lauda, nu se umfla de mândrie (v. 4) “DRAGOSTEA NU SE LAUDA, chiar si atunci când vrei sa spui lumii despre realizariletale. Dragostea nu se ocupa cu lauda de sine. Ci, dimpotriva, dragostea îi zideste pe altii. DRAGOSTEA NU ESTE AROGANTA, chiar si atunci când crezi ca tu ai dreptate si altii nuau. Dragostea nu… devine imperioasa (obraznica) când este vorba despre altii.”9. Mândria poate sa ne faca sa aratam neîntelepti. Cum ne poate ajuta Ioan 3:30?Dragostea nu se poarta necuviincios (v. 5) “DRAGOSTEA NU SE POARTA NEPOTRIVIT, chiar si atunci când altii se poartanepoliticos, sau într-un mod arogant. Dragostea se conformeaza binelui, în mod potrivit, într-osituatie, pentru a aduce onoare Domnului”10. Cu cine suntem noi cei mai nepoliticosi sau nerespectuosi? Sa poti suferi fara sa te plângi Sa fii neînteles fara sa explici Sa poti da fara sa primesti, Sa fii ignorat fara sa suferi; Sa poti sa ceri fara sa poruncesti, Sa iubesti în ciuda neîntelegerilor; Sa poti sa te întorci la Domnul pentru paza; Sa poti sa astepti rasplata Lui.Dragostea nu cauta folosul sau (v. 5) “DRAGOSTEA NU CAUTA FOLOSUL SAU, chiar si atunci când simti sau ai ocazia sa faciasa. Dragostea nu încearca sa-si împlineasca dorintele ei, nu cere ceea ce vrea ea, si nu încearcasa capete câstig pentru sine. Dragostea, ca si vointa, cauta sa slujeasca nu sa fie slujita.”11. Galateni 6:2 ne învata sa ne purtam poverile unii altora. De ce nu avem multi purtatori de povara astazi? Doamne, iubeste lumea asta prin mine Lumea asta de oameni suferinzi, Tu ai iubit prin moarte, Doamne O, Doamne, iubeste prin mine din nou!
 29. 29. 29 Doamne, sunt suflete în suferinta. Fa-ma sa cunosc si sa îmi pese; Când vad ei viata mea, Fie ca ei sa Te vada pe Tine, Iubeste lumea asta prin mine .Dragostea nu se mânie (v. 5). “DRAGOSTEA NU SE MÂNIE, chiar si atunci când altii te provoaca sau când estiispitita sa lovesti ceva sau pe cineva. Dragostea nu este provocata sau incitata spre a izbucniîn furie, suparare. Dragostea continua, cu credinciosie si blândete, în pregatirea altora în aface bine, chiar si atunci când ei dau gres.”12. (a) Când nu ne temperam comportamentul, care este scuza noastra cea mai des folosita? (b) Pe cine trebuie sa punem vina?Dragostea nu se gândeste la rau (v. 5) “DRAGOSTEA NU TINE SOCOTEALA DE O NEDREPTATE, chiar si atunci când pare catoata lumea este împotriva ta sau când oamenii te ataca în mod deschis. Dragostea nu poartapica împotriva cuiva. Dragostea iarta, alege sa nu-si aduca aminte de nedreptati din trecut înacuzatii sau razbunari, nu întoarce rau pentru rau, si nu se complace în mila de sine. Dragosteaacopera o multime de pacate.”13. (a) Când ti-e greu sa ierti si sa uiti ce trebuie sa faci cu mintea ta? Citeste Isaia 26:3. (b) La ce poti sa te gândesti? “Pentru ca dragostea este o emotie reglata de cel care iubeste, si nu de cel ce este iubit, atunci este posibil ca cineva sa iubeasca pe toata lumea, chiar si pe dusmani. De fapt, este mai mult decât o posibilitate; este o porunca definitiva data de Isus: ‘Dar Eu va spun: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvântati pe cei ce va blastama, faceti bine celor ce va urasc, si rugati-va pentru ceice va asupresc si va prigonesc.’ Matei 5:44”Dragostea nu se bucura de nelegiuire (v. 6) “DRAGOSTEA NU SE BUCURA DE NELEGIUIRE, chiar si atunci când o persoana treceprintr-o nenorocire pe care o merita. Dragostea este îndurerata din cauza pacatului, efectelor lui,si durerea provocata de o lume cazuta. Dragostea cauta sa împece pe altii cu Dumnezeu.”14. Cum vom putea noi vreodata sa ne iubim dusmanii? Citeste Matei 5:44-48 si Iacov 4:17?
 30. 30. 30Dragostea se bucura de adevar (v. 6) “DRAGOSTEA SE BUCURA DE ADEVAR, chiar daca este mai usor si mai profitabil saminti. Dragostea se bucura când adevarul este cunoscut, chiar daca acesta conduce la împrejurariadverse, razbunare, sau persecutie.”15. De ce nu ne este întotdeauna usor sa spunem adevarul sau sa facem ceea ce este drept? Citeste Matei 10:34-38.Dragostea acopera pe totul “DRAGOSTEA ACOPERA TOTUL, chiar si atunci când dezamagirile ne coplesesc.Dragostea tolereaza, are rabdare cu ceilalti care nu pot fi întelesi usor, si are o perspectivavesnica când este vorba de greutati. Dragostea îsi aminteste ca Dumnezeu este cel care dezvoltamaturitatea spirituala în împrejurarile grele.16. Când vin încercari grele în viata noastra, ce ne da curajul de a le suporta, de a le rabda, si de a nu fugi de ele? Citeste Iacov 1:2-4.Dragostea crede totul (v. 7). “DRAGOSTEA CREDE TOTUL, chiar si când actiunile altora par confuze si simti ca nupoti sa ai încredere în nimeni. Dragostea accepta cu încredere, nu judeca motivele oamenilor, siîi crede pe altii pâna la proba contrarie. Chiar si la proba contrarie, dragostea cauta sa ajute peaceasta persoana sa fie demna de încredere.”17. Cum poti sa continui sa crezi pe cineva care te-a mintit si continua sa te minta?Dragostea nadajduieste totul (v. 7). “DRAGOSTEA SPERA TOTUL, chiar si atunci când nimic nu pare sa mearga bine.Dragostea asteapta ca planul lui Dumnezeu sa fie împlinit si anticipeaza lucrul cel mai bunpentru cineva. Cu încredere, dragostea îi încredinteaza pe altii Domnului, pentru a face voia Luiperfecta si suverana în vietile lor.18. Când o persoana traieste în pacat si situatia pare fara speranta, cum poate sa ne încurajeze Psalmul 32, cu versetul 1? “El promite sa fie mai mare decât orice imposibilitate pentru ca El este dragoste… si dragostea gaseste o scapare în timp. Dragostea nu se sperie. Zideste poduri si nu ziduri.
 31. 31. 31 Nu renunta niciodata. Întotdeauna continua. Asteapta cu speranta încapatânata si puternica, Chiar si ani la rând.Dragostea sufera totul (v. 7). “DRAGOSTEA ÎNDURA TOATE LUCRURILE, mai ales atunci când crezi ca nu maipoti, nici când este vorba de oameni, nici când este vorba de împrejurari. Dragostea ramânetare în ciuda suferintelor sau greutatilor, si întoarce binecuvântari în timpul acestor încercari.19. Ce putem învata de la Hristos despre cum sa suferim, suportam un tratatement nedrept? Citeste 1 Petru 2:23.Dragostea nu va pieri niciodata (v. 8). “DRAGOSTEA NU VA PIERI NICIODATA, chiar si atunci când simti ca îti este de ajuns, sica situatia pare fara speranta. Dragostea nu se va prabusi în ciuda presiunilor sau a greutatilor.Dragostea ramâne credincioasa pâna la moarte.”20. Aminteste-ti Ieremia 31:3? Ce fel de dragoste aratam noi atunci când dragostea lui Dumnezeu ne conduce vietile? Dumnezeu ne porunceste sa îi iubim pe altii, iar acest lucru îi include si pe dusmanii nostri sipe cei care sunt greu de iubit. Este acest lucru o imposibilitate? Chiar si cu ajutorul si puterea luiDumnezeu, vom putea noi vreodata sa iubim pe toata lumea? Dragostea lui Dumnezeu nu este unsentiment, ci o actiune. Este o alegere. Ni se porunceste sa îi tratam pe altii asa cum ne trateazaHristos pe noi (Ioan 15:12). Dragostea crestina este o actiune, un act al vointei. Vrem sa îi tratampe altii asa cum ne trateaza Hristos pe noi. “Poti învata sa iubesti, chiar si atunci când începi cu putin sau fara nici un impuls emotional. Cu alte cuvinte, poti alege sa iubesti. Si Dumnezeu îti da harul sa faci acest lucru. Dragostea nu este o emotie; si nici iertarea. Biblia ne porunceste sa scapam de amaraciune; trebuie sa iertam pe altii, ca ne cer iertare sau nu. Totusi multi crestini cred ca ei nu pot ierta decât daca simt acest lucru! Ei cred ca daca iarta atunci când nu simt acest lucru, atunci ei sunt ipocriti. Totusi, daca iertarea ar fi o emotie, Dumnezeu ne-ar porunci sa facem ceea ce este imposibil. Tu stii ca nu poti sa-ti controlezi emotiile. Nu-ti poti forma emotiile drepte de unul singur. Dar Dumnezeu nu-Si bate joc de tine când îti spune sa ierti; tu poti alege sa faci acest lucru, ca simti sau nu. Niciodata sa nu încerci sa te eschivezi din fata poruncii lui Dumnezeu folosindu-te de scuza ca nu simti ca trebuie sa Îl asculti.”
 32. 32. 32Din inima mea Acelea care ma cunoasteti, stiti ca iubesc tenisul, sau mai bine zis îmi place sa joc tenis. În timp cescriam aceasta lectie, mi-am dat seama ca în tenis este ca si în viata. În tenis, dragostea nu înseamnanimic; cu alte cuvinte, nu am nici un punct. În viata, dragostea nu înseamna nimic pentru multioameni; ei nu au nici o idee despre ce înseamna dragostea adevarata. În tenis, când servesti bine,deseori, pierzi jocul. În viata, când îi slujesti pe altii bine, deseori, tu esti cel care ai pierdut. Eu învat ca, pentru a experimenta si a arata dragostea lui Dumnezeu în viata mea, trebuie sa uit demine însami si sa îi slujesc pe altii. CUM ARATA DRAGOSTEA? DRAGOSTEA ARATA CA ISUS! Din inima ta Îti dai seama ca dragostea este o alegere si nu o emotie? Îti dai seama ca trebuie sa iubesti, casimti acest lucru sau nu? Ce pasi vei face pentru a permite ca actiunile tale sa fie controlate deCuvântul lui Dumnezeu si nu de emotiile tale? Poti sa te angajezi sa citesti 1 Corinteni 13:4-8, zilnic,timp de treizeci de zile si sa-I ceri lui Dumnezeu sa faca acest pasaj parte reala în viata ta?
 33. 33. PARTEA 2 RECUNOASTEREA ROADEI ÎN TIMP CE CRESTE LECTIA 5 Bucuria – Neinfluentata de oameni sau împrejurari “… înaintea fetei Tale sunt bucurii nespuse, si desfatari vecinice în dreapta Ta.” (Psalm 16:11). Când încep sa îi iubesc pe altii asa cum ma iubeste Hristos, voi începe sa înteleg dragosteaneconditionata. Aceasta dragoste neconditionata va aduce o bucurie supranaturala în inima mea.Aceasta bucurie nu se vede, neaparat, pe fata mea. Aceasta bucurie este un zâmbet al sufletului,care nu este influentat de oameni sau de împrejurari. Dragostea este esenta ramurii din care va creste toata roada. De asemenea, vom descoperi cafiecare aspect al roadei Duhului Sfânt depinde de roada de dinainte. Bucuria creste din dragoste.Când dragostea lui Dumnezeu curge în vietile noastre, bucur ia coplesitoare a lui Hristos va fievidenta în vietile noastre. Isus a spus, “Eu amvenit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug” (Ioan 10:10). Hristos a venitsa ne dea nu doar viata vesnica în Cer ci si viata din belsug aici pe pamânt, o viata plina de bucurie.1. Nu putem astepta ca totul sa mearga bine, pentru a ne bucura; lucrul acesta s-ar putea sa nu se întâmple niciodata. Care este porunca lui Dumnezeu cu privire la bucurie? Citeste 1 Tesaloniceni 5:16 si Filipeni 6:6.2. Ce ar trebui sa faca un crestin pentru a fi bucuros mereu? Citeste Ioan 15:4, 5 si 11 si Psalm 16:11. Una cu Hristos, ce bucurie divina! Sunt al Lui si El al meu. Ce minune, Harul Sau! El este refugiul Meu. Una cu Hristos pâna când viata-I gata, Una cu Hristos pentru totdeauna.3. Urmatoarele versete contin adevaruri marete despre Dumnezeu. Cum ne pot ajuta aceste adevaruri sa fim plini de bucurie? Psalm 34:8
 34. 34. 34 Psalm 145:17 Ieremia 31:3 Evrei 13:5 si 64. Multi oameni îsi fac griji pentru fericirea lor. (a) Care este diferenta dintre bucurie si fericire? (b) Care este diferenta dintre bucurie si pace? “Fericirea este provocata de lucruri care se întâmpla în jurul meu, si împrejurarile o vor înabusi, dar bucuria curge chiar si prin încercare; bucuria curge în întuneric; bucuria curge noaptea cât si ziua; bucuria curge în mijlocul prigonirilor si opozitiei; este un izvor care nu înceteaza sa izvorasca în inima; este un izvor secret pe care lumea nu-l poate vedea si despre care nu stie nimic. Domnul da copiilor Lui bucurie, neîncetat, când umbla în ascultare de El.”5. Dumnezeu promite o bucurie cereasca, o desfatare sacra; dar aceasta bucurie nu este ieftina. Ce te va costa? Citeste Romani 12:1.6. Aceasta viata supusa mai poate fi numita o viata a “palmelor deschise”. Ce crezi ca înseamna acest termen. “Oricare… are fi sacrificiul pe care îl cere Dumnezeu de la tine, … te vei ridica si vei zice în inima ta, ‘Da, Doamne, primesc; ma supun, , îmi dedic viata în umblarea pe aceasta cale, si sa urmez aceasta Voce, si sa ma încred în Tine în ceea ce priveste consecintele’? Dar tu spui, ‘Nu stiu ce va vrea El. ‘ Nu, niciunul dintre noi nu stim acest lucru, dar stim ca, în mâinile Lui, vom fi în siguranta.”
 35. 35. 7. Viata, deseori, este plina de stres, conflicte si nelinisti. De ce ne fura aceste lucruri bucuria pe care o avem? Citeste Psalm 16:11.8. Îi putem lasa pe alti oameni sa ne fure bucuria, dar, adesea, noi ne-o furam? Citeste Psalm 51:1 si 2. “Daca nu ai bucurie în religia, e posibil sa fie o lipsa undeva în crestinatatea ta.”9. David nu si-a pierdut mântuirea când a pacatuit, dar si-a pierdut bucuria mântuirii (Psalm 51:12). Ce înseamna sa-ti pierzi bucuria mântuirii?10. Pacatul ne fura bucuria. Cum poate fi bucuria noastra restaurata? Citeste Psalm 51:3 si 4 si 1 Ioan 1:9.11. Ce împrejurare sau persoana în viata ta îti creeaza dificultati în a experimenta bucuria Domnului?12. Citeste versetele de mai jos. Cum poti avea parte de bucurie daca împrejurarea sau persoana nu se schimba? Neemia 8:10 2 Corinteni 12:9 si 10 “Arta vietii consta în a primi fiecare eveniment care are loc în viata noastra, cu o minte recunoscatoare, încrezatoare în bine. Lucrul acesta ne va face sa întinerim în timp ce îmbatrânim, pentru ca tineretea si bucuria vin din suflet pentru trup mai mult decât din trup catre suflet. Cu aceasta metoda si arta si temperament al vietii, traim, chiar daca suntem pe patul de moarte. Ne bucuram mereu, desi suntem în mijlocul durerii; si avem totul, desi suntem lasati fara nimic.
 36. 36. 3613. Fa o lista cu câtiva “hoti de bucurie” cu care avem de-a face.14. Pe de alta parte, fa o lista cu “datatori de bucurie” de care multi oameni au parte? Am învatat ca, chiar de trec printr-o vale întunecata sau am parte de zile deprimante, pot aveabucurie în mijlocul încercarilor mele. Urmatoarele trei puncte ma ajuta sa pastrez bucuria Domnului înviata mea, în timpul momentelor dificile: • Nu te mai uita la împrejurare, ci uita-te doar la Domnul. • Traieste o zi pe rând. • Numara-ti binecuvântarile.15. Cum ne pot ajuta Isaia 26:3 si Psalm 1:2 sa nu ne mai uitam la oameni si la împrejurari, si sa ne uitam doar la Domnul?16. Ce ne învata urmatoarele versete despre cum sa traim o zi pe rând – doar azi? Filipeni 3:13 si 14 Filipeni 4:6 si 7 “Prea multi dintre noi ne fixam ochii pe problemele noastre – obstacolele – si începem sa masuram înaltimea urmatoarei sarituri. Facând astfel, ne uitam din când în când la Domnul doar pentru a ne asigura ca El este constient de greutatile pe care ni le provoaca aceste obstacole.”17. Când ar trebui sa ne numaram binecuvântarile? Citeste 1 Tesaloniceni 5:18.18. Putem fi crestini plini de bucurie sau crestini fara bucurie; alegerea este a noastra. Descrie cum crezi tu ca arata bucuria Domnului.
 37. 37. 3719. Cineva zicea odata, “Bucuria este zâmbetul sufletului, iar pacea este seninatatea sufletului.” Cunosti pe cineva care are “zâmbetul sufletului” în viata lui sau ei, cineva care este plin de bucuria Domnului? Descrie aceasta persoana.20. Gândeste-te la cel mai nefericit crestin pe care îl cunosti. Completeaza urmatoarele coloane, având pe aceasta persoana în mintea ta.Fa o lista cu trasaturile de caracter care fac din aceasta Fa o lista cu trasaturile de caracter pe care le-ar puteapersoana, o persoana dificila. afisa daca ar avea bucuria Domnului în inima ei(lui). “Crestinismul nostru tinde sa fie unul ‘la datorie’. Vrem sa ne facem datoria, mergem la biserica si luam parte la ceremoniile ce se tin. Dar inimile noastre sunt pline de greutati, de încercari, de obstacolele pe care le prezinta situatia, si mergem pe drumul nostru tristi, descurajati si deprimati. Trebuie sa învatam ca adevaratul crestinism nu poate fi separat de bucuria profunda; si secretul acestei bucurii sta în a ne uita în mod continuu la Dumnezeu, la dragostea Lui, la scopul Lui, la voia Lui. Asa cum ne uitam la El, ne vom si bucura, si asa cum ne vom bucura în voia Domnului, religia noastra va avea un ton si putere si va atrage.”
 38. 38. Din inima mea Bucuria Domnului ar trebui sa conteze în viata mea. Daca Hristos nu conteaza în viata mea, de ar dori cineva sa aiba parte de Mântuitorul meu? Oamenii ma privesc. Ce vad ei? Am auzit ceva despre un decan al unei scoli din Londra, Anglia, care trebuie sa fi fost un om neobisnuit de evlavios. El avea o expresie a fetei foarte bucuroasa. Un copil credea ca decanul mergea în fiecare seara în Rai ca sa faca rost de aceasta expresie. Într-o zi cineva l-a întrebat pe decan despre motivul pentru care el era asa de bucuros. El a raspuns cu o afirmatie uimitoare: “Bucuria este steagul care flutura din castelul inimii tale când Regele este acasa.” Toti cei ce locuiesc în Londra stiu ca, atunci când Regina Elisabeta este acasa, un steag flutura deasupra Palatului Buckingham. Bucuria pe care o avea decanul vine din faptul ca Hristos era acasa, în inima lui. Ce ziceti, doamnelor? Este Hristos acasa, în inima ta? Mentii tu o relatie apropiata cu El? Adu-ti aminte: Fericirea depinde de împrejurari; bucuria depinde de relatia noastra cu Isus Hristos. Alegerea este a noastra. Putem avea bucurie daca o vrem. Din inima ta Ai învatat ca poti avea bucurie în viata ta chiar daca oamenii sauîmprejurarile nu se schimba? Ce trebuie sa faci? Vrei sa faci ceea ce stii catrebuie sa faci? Care va fi rezultatul daca nu vei face acest lucru (Iacov 4:17)
 39. 39. PARTEA 2 RECUNOASTEREA ROADEI ÎN TIMP CE CRESTE LECTIA 6 Pacea – Viata fara îngrijorare sau teama “Celui cu inima tare, Tu îi chezasluiesti pacea; da, pacea, caci se încrede în Tine.” (Isaia 26:3). Când încep sa îi iubesc pe altii asa cum ma iubeste Hristos, voi începe sa înteleg dragostea neconditionata. Aceasta dragoste neconditionata va aduce o pace de neexplicat în sufletul meu, o seninatate care ma lasa sa traiesc fara îngrijorare sau teama. Viata care este plina de dragoste si bucurie va avea parte si de “pacea lui Dumnezeu, care întrece orice întelegere” (Filipeni 4:7) Aceasta pace este ceva de care fiecare crestin poate avea parte pentru ca este o roada a DuhuluiSfânt. Totusi, nu este usor de mentinut aceasta pace pentru ca ne luptam în mod constant cu îngrijorarea,teama, dezamagirea si alte presiuni. Domnul ne-a spus ca drumul nostru pe pamânt va fi plin deîncercari si prigoniri, asa ca ne-a dat 366 de versete în care se spune “nu te teme”, care sa ne ajute saavem pace. Gândeste-te la lucrul acesta: 366 de versete în care se spune “nu te teme”, câte un versetpentru fiecare zi a anului, chiar si pentru anul bisect! Cineva zicea odata, “Pacea înseamna sa fim proprietari constienti ai unor resurse bune.” Noi avemtoate resursele de care avem nevoie în Cuvântul lui Dumnezeu pentru a avea pace cu Dumnezeu, paceaDomnului (pace personala) si pace cu ceilalti. Sa vedem cum este posibil sa avem aceasta pace.Pace cu Dumnezeu Primim pace cu Dumnezeu în momentul în care suntem mântuiti. 1. Cum ni- l descrie Biblia pe pacatos înainte ca acesta sa fie mântuit? Citeste Isaia 57:20 si 21 si Romani 3:17. 2. Descrie calea prin care un om poate avea pace cu Dumnezeu? Citeste Efeseni 2:13 si 14 si Romani 5:1. 3. Esti o persoana fara odihna, tulburata, fara pace? Ai dori sa ai pace cu Dumnezeu? Daca raspunsul tau este da, te poti ruga cam asa: “Doamne, Isuse, stiu ca sunt un pacatos si am nevoie de iertarea Ta. Cred ca ai murit pentru pacatele mele. Chiar acum deschid usa vietii mele si Te primesc ca Mântuitor si Domn. Ia controlul vietii mele; ia nelinistea mea si înlocuieste-o cu bucuria si pacea Ta. Fa sa fiu ceea ce vrei Tu sa fiu.” Spune cuiva ceea ce ai facut, ca aceasta persoana sa te poata ajuta sa cresti în credinta ta în Hristos.
 40. 40. 40 “Nu este o sete a sufletului mai mistuitoare decât dorinta de a fi iertat… Sa te poti uita la fata lui Dumnezeu, si sa stii prin cunostinta credintei ca nu nimic nu sta între El si sufletul tau, înseamna sa ai parte de pacea deplina pe care o poate cunoaste sufletul. Mai presus de orice, iertarea este primirea în partasie deplina cu Dumnezeu.”Pacea Domnului Pacea Domnului este pacea pe care o da Dumnezeu în viata de crestin. 4. O data ce suntem copiii lui Dumnezeu si avem pace cu El, El ne spune ca putem avea pacea Domnului. Cine da aceasta pace? Citeste Filipeni 4:7. 5. Cum definesti tu pacea Domnului? 6. Putem noi sa avem aceasta pace tot timpul, sau este pastrate pentru momente de neliniste si de criza? Citeste Isaia 26:3 si explica raspunsul tau. Când pare ca fiecare suport al vietii cade, Si viata e o mare zbucimata, Atunci esti tu o minune pastrata de Dumnezeu, Împlinita, linistita si sloboda.? 7. Ai gasit cheia pacii pentru inima ta? Care este planul tau? 8. Ce înveti din Coloseni 3:15 despre a avea parte de pacea lui Dumnezeu? 9. Când este cel mai posibil sa pierzi pacea lui Dumnezeu din viata ta? 10. Care este un motiv pentru care, în momentul acesta, nu ai pace ci esti nelinistita? 11. Multe lucruri ne pot priva de pace, dar eu cred ca îngrijorarea si teama sunt cele mai cunoscute din ele. (a) Din ce motive te îngrijorezi tu? (b) Din ce motive de temi?
 41. 41. 41 “Este Piratul sufletului. Nu îti vrea banii. Nu îti vrea diamantele. Nu îti vrea masina. Vrea ceva mult mai pretios. Îti vrea pacea mintii tale – bucuria ta. Numele ei? Teama … Nu vrea sa faci calatoria pâna la munte. Se gândeste ca daca te poate tulbura putin, nu te vei mai uita spre vârf si ca te vei multumi cu o existenta monotona pe terenurile plate.”12. Cineva a calculat ca doar 8 la suta din lucrurile pentru care ne facem griji, se întâmpla. Ce îi spunem noi lui Dumnezeu când ne îngrijoram? Citeste Matei 6:25-30. “Sa ai pace perfecta în mijlocul valurilor vietii zilnice este un secret care se merita cunoscut. Care este folosul îngrijorarii? Nu a întarit niciodata pe nimeni; nu a ajutat pe nimeni niciodata sa faca voia lui Dumnezeu; nu a gasit niciodata o scapare din perplexitate. Îngrijorarea strica vietilor care, altfel, ar fi folositoare si frumoase. Nelinistea, anxietatea, si grijile sunt interzise în mod absolut de Domnul nostru care a spus: “Nu va îngrijorati dar (adica, nu fiti nelinistiti deloc), zicând: ‘Ce vom bea?’ Sau: ‘Cu ce ne vom îmbraca?’”13. Câteodata simtim ca Dumnezeu ne-a uitat si ca nu mai este nimeni care sa ne ajute. Cum ne dovedeste Matei 10:29-31 ca acest sentiment nu este adevarat?14. Daca Hristos stie si este preocupat chiar si de cele mai mici detalii din vietile noastre – inclusiv de numarul firelor de par – atunci de ce ne îngrijoram? (Max Factor de la Hollywood a angajat pe cineva care sa numere firele de par din cap ale unei doamne. Numarul a fost de 135 168.)15. Ce spun Filipeni 4:6 si 7 ca trebuie sa facem pentru ca pacea lui Dumnezeu sa domneasca în inimile noastre? (a) Nu trebuie sa ___________________________________________________________ (b) Trebuie sa ___________________________________________________________ (c) Trebuie sa____________________________________________________________ (d) Atunci vom avea ______________________________________________________
 42. 42. 42Pace cu altii Nu avem nevoie sa mai definim pacea cu ceilalti; stim ce înseamna. Ceea ce avem nevoie sa stimeste cum sa o aplicam. Daca nu ai pace cu Dumnezeu, pacea lui Dumnezeu în inima ta, este îndoielnicca vei avea parte de pace în relatiile tale cu ceilalti. 16. (a) Pacea cu ceilalti este facultativa sau o porunca? _____________________. (c) De ce conteaza cum ne întelegem cu ceilalti oameni? Citeste Marcu 9:50; Romani 12:18; 1 Tesaloniceni 5:13. “ Pacea este ceva spre care tintim dinadins. Nu are loc la întâmplare. Asadar, este întelepciune, în porunca: ‘… cauta pacea, si alearga dupa ea!’ (Psalm 34:14)” 17. (a) Este cineva în viata ta cu care nu esti în relatii bune? _____________ (b) Ce poti face pentru a te împaca cu aceasta persoana? Citeste Matei 5:22 si 23. “Biblia ne învata ca pacea lui Dumnezeu nu trebuie sa întreaca doar orice întelegere. Oamenii care mârâie si latra unul la altul merita sa traiasca o viata de câine. 18. Esti de acord cu afirmatia urmatoare: “Cred ca lucrul care strica în relatiile personale mai mult decât orice altceva este egoismul”? De ce sau de ce nu? Citeste Filipeni 2:3 si 4. Bunul simt ne spune ca un duh smerit este mai sensibil decât o încapatânare de neclintit. “Povestea este despre doua capre de munte care se apropie una de alta pe o margine îngusta.Dându-si seama ca nu este loc de trecut, au dat înapoi, apoi s-au confruntat, dar niciuna din ele nu s-alasat. Din nou, au dat înapoi, s-au pregatit si si-au lovit coarnele, dar fiecare statea pe terenul ei. Dinnou, au plecat si s-au pregatit; si apoi ca Stânca Gibraltar au ramas neclintite. În cele din urma, ceasensibila a îngenunchiat, si a lasat-o pe cealalta sa treaca urcându-se peste ea. Apoi, fiecare si-auurmat drumul lor cu veselie. Câteodata, si noi trebuie sa-I lasam pe oameni sa calce peste noi.”
 43. 43. 43Din inima mea Toata lumea vrea pace, dar asa de putini oameni stiu unde sa o gaseasca. Chiar si crestinii cautapace cu disperare. Când intri într-o librarie crestina si te uiti peste o revista crestina, observi ca celemai bune carti, best-seller, vorbesc despre cum sa te ocupi de stres, neliniste, anxietate, si restulpresiunilor vietii. Crestinii cheltuiesc mii de lei pe carti care le spun cum sa gaseasca pace. Si, totusi,neglijeaza Cartea care promite pacea perfecta – Biblia. Sunt asa de bucuroasa, ca acum multi ani, am învatat cum sa am pace în mijlocul furtunii. Amînvatat ca pot avea pace perfecta daca ma gândesc la Hristos si la promisiunile Lui pretioase, daca maîncred în El sa faca pentru mine ceea ce eu nu pot sa fac. Sa va reamintesc, din nou, de promisiuneadin Isaia 26:3: “Tu-I chezasluiesti pacea; da, pacea, caci se încrede în Tine.” Cheia acestui verset esteîncrederea. Nu ma va ajuta prea mult sa ma gândesc la Hristos si la Cuvântul Lui daca nu cred, cuadevarat, ca El poate face imposibilul. “Doamne, cred; ajunta necredintei mele.” Din inima ta Ai pace cu Dumnezeu, pacea lui Dumnezeu si pace cu altii? Unde, în viata ta, nu ai parte de pace? Ce pasi ai nevoie sa faci pentru a avea pacea perfecta a luiDumnezeu în viata ta?
 44. 44. 44 PARTEA 2 RECUNOASTEREA ROADEI ÎN TIMP CE CRESTE LECTIA 7 Îndelunga rabdare – Sa continui sa mergi înainte cu un cutit în inima ta “… sa va purtati într-un chip vrednic de chemarea pe care ati primit-o, cu toata smerenia si blândeta, cu îndelunga rabdare, îngaduiti-va unii pe altii în dragoste.” (Efeseni 4:1, 2). Când încep sa îi iubesc pe altii asa cum ma iubeste Hristos, voi începe sa înteleg dragosteaneconditionata. Aceasta dragoste neconditionata ma va ajuta sa tolerez oamenii si împrejurarile pecare înainte nu puteam sa le îngaduiesc. Voi întelege cu adevarat ce este îndelunga rabdare. Îndelunga rabdare este un cuvânt pe care îl folosim des, si, din nefericire, este o experienta la carecrestinii nu sunt priceputi. Cuvântul folosit cel mai des astazi este rabdare. Cineva zicea, “Rabdareaînseamna sa nu critici sau sa enervezi atunci când esti criticat si enervat; înseamna sa îi tolerezi peoamenii enervanti, suparatori; înseamna sa stai linistit si sa-ti astepti rândul; înseamna taria de a mergemai departe când vrei sa renunti.” În lectia aceasta vom învata cum sa beneficiem din faptul de a fi îndelung rabdatori cu altii si, deasemenea, cu Dumnezeu. 1. Ce imagini îti vin în minte când vezi cuvântul “îndelunga rabdare” sau “rabdare”? 2. (a) Când ai citit în lectia 4 despre îndelunga rabdare, la ce nivel te aflai în domeniul acesta? (b) În ultimele doua saptamâni te-ai îmbunatatit în domeniul acesta? 3. Daca dragostea, bucuria si pacea umplu vietile noastre, cum va afecta aceasta roada rabdarea noastra cu altii? 4. Rabdarea este o roada a Duhului Sfânt, dar ce o va face sa creasca mai puternica în vietile noastre? Citeste Iacov 1:2 si 3.
 45. 45. 45 “Rabdarea înseamna mai mult decât îndurare. Viata unui sfânt se afla în mâinile lui Dumnezeu asa cum sunt arcul si sageata în mâinile unui arcas. Tinta lui Dumnezeu este una pe care sfântul nu o poate vedea, si El întinde si întinde, si din când în când sfântul spune: -- “Nu mai suport.” Dumnezeu continua sa întinda pâna când scopul Lui este în fata Lui, apoi da drumul. Încredinteaza-te în mâna lui Dumnezeu. Pentru ce ai nevoie de rabdare acum? Mentine relatia ta cu Isus Hristos prin rabdarea credintei. “Desi ma va distruge, totusi Îl voi astepta.”Rabdare cu Dumnezeu 5. (a) Care este numele omului din Biblie care a îndurat mai multe încercari decât oricine altcineva? _____________ (b) Pentru ce este el cunoscut? Citeste Iacov 5:11 6. De ce ne este asa de greu sa avem rabdare cu Dumnezeu când trecem prin încercari? 7. Dumnezeu I-a luat totul lui Iov, tot ce avea el, dar Iov a avut rabdare cu Dumnezeu. Care a fost atitudinea lui Iov? Iov 1:21 8. Descrie schimbarea atitudinii lui Iov începând cu Iov 2:10 pâna la Iov 3:1-3, 11. “Când a învatat Iov ce este rabdarea? Când era cu turmele lui sau cu camilele lui sau cu copiii lui, când sarbatoreau? Nu, a învatat acest lucru stând în cenusa, si scarpinându-se cu ciob, si având inima mâhnita deoarece copiii lui murisera. Rabdarea este o perla care se gaseste în marile adânci ale greutatilor, si doar harul o poate gasi acolo, aduce la suprafata, si pune la gâtul credintei. 9. Când nu primim raspunsuri la rugaciunile noastre, încrederea noastra poate sa slabeasca si putem începe sa cerem raspunsuri de la Dumnezeu. Ce I-a cerut Iov lui Dumnezeu? Citeste Iov 10:1 si 2. 10. Dumnezeu este tacut de-a lungul cartii Iov pâna în capitolul 38. Când Dumnezeu ne cere sa suferim îndelung, si, de asemenea, El este tacut o perioada de timp, ce suntem ispititi sa credem?
 46. 46. 4611. Majoritatea dintre noi, probabil, am avut parte de momente ma i întunecate în vietile noastre, când nu am putut vedea mâna lui Dumnezeu, când parea ca El ne-a parasit. Daca ai trecut prin asta, poti sa exprimi, cu cuvintele tale, ce ai simtit? “Nu este rabdare mai grea decât aceea care îndura, ‘vazându-L pe El care este invizibil’; este asteptarea sperantei.”12. (a) I-a explicat vreodata Dumnezeu lui Iov motivul pentru care a trecut prin încercarea prin care a trecut? Citeste Iov 38 – 41 (b) Cum l-a mustrat Dumnezeu pe Iov în capitolul 40, versetele 1 si 2?13. Ce a învatat Iov din îndelunga lui rabdare? Citeste Iov 42:1-6. “Încercarile extraordinare nu sunt întotdeauna o pedeapsa pentru pacate extraordinare, ci, câteodata, sunt încercari ale unor haruri extraordinare. Dumnezeu are multe instrumente ascutite, si pile dure cu care îsi slefuieste bijuteriile Sale; iar cu aceia pe care îi iubeste în mod deosebit, si pe care-I vrea sa straluceasca, îsi foloseste instrumentele cel mai des.”14. Cum te evaluezi când este vorba de rabdarea ta cu Dumnezeu?Rabdarea cu altii15. În ce fel de situatii ai trecut tu sau prietenii tai, în care a trebuit sa ai mare rabdare?16. Când crezi ca ai prea multe încercari, ce te poate ajuta sa-ti schimbi perspectiva?17. Cum afecteaza rabdarea noastra pe aceia care ne ranesc în mod intentionat? Citeste Romani 12:20.
 47. 47. 4718. Ce ne învata experienta lui Iosif despre cum sa lasam împrejurarile noastre în mâna lui Dumnezeu si, apoi, cu rabdare sa asteptam ce face Dumnezeu? Citeste Geneza 50:20. Daca Iosif nu ar fi fost prizonier în Egipt, el nu ar fi ajuns niciodata la conducere în Egipt. Lantul de fier de la picioarele lui, l-a condus spre lantul de aur de la gâtul sau.19. Efeseni 4:2 si 3 ne spun sa avem rabdare unii fata de altii. Cum poti sa ai continui sa ai rabdare cu o persoana care nu-si tine cuvântul în mod repetat? Citeste 1 Petru 4:8.Daca ai învatat sa umbliiPutin mai bine decât mine,Ai rabdare când ma împiedic siSa stii ca doar atunci când fac tot ceea ce pot si încercPot sa ating telulSpre care amândoi ne luptam.Daca prin experienta, sufletul tauA câstigat înaltimi pe care euDe-abia le pot zari,Ridica-ti mâna si arata drumul,Ca sa nu ma îndepartez de la el,Si mergi un kilometru cu mine.20. În loc sa fim enervati de actiunile altora, cum ar trebui sa ne uitam la situatie? Citeste Coloseni 3:13.21. Când obosim asteptând ca Dumnezeu sa schimbe o persoana sau o situatie, ce suntem tentati – ca Avraam si Sara- -- sa facem? Citeste Geneza 16:1 si 2.22. (a) Cine este persoana cea mai dificila din viata ta, persoana cu care trebuie sa ai rabdarea cea mai mare? Scrie initialele acestei persoane în spatiul liber.____________ (b) Ce astepti de la aceasta persoana? (c) A spus Dumnezeu ca poti sa asteptari de la aceasta persoana?
 48. 48. 48 “Da, suflete, încrede-te în Dumnezeu, caci de la El îmi vine nadejdea” (Psalm 62:5).Din inima mea Citeam odata ca rabdarea înseamna sa accepti o dificultate fara sa sa-I dai lui Dumnezeu un termenlimita pentru a o îndeparta. Vreau rabdare; am nevoie de rabdare. Totusi, nu- mi place procesul prin careaceasta se dezvolta în viata mea. De obicei, este un process lent, si eu o vreau acum. Pot sa ma gândescla un abtibild care spune, “Doamne, da-mi rabdare, -- si da- mi-o acum!” Este greu sa ai rabdare si saînveti sa astepti într-o societate grabita, hai-hai. Cu ceva timp în urma Dumnezeu mi-a trimis ceva în viata, ceva ce mi-a fost greu sa accept. Amînceput sa am parte de o oboseala constanta si a trebuit sa renunt la activitatile de care ma bucuram într-adevar. La început, nu am mai jucat tenis; apoi, a trebuit sa renunt la lectia Biblica cu doamnele. Îmi totspuneam, “Doamne, de ce îmi faci asta?” În Cuvântul Lui am gasit urmatoarele raspunsuri: “Mai încet;vreau sa vezi si sa cunosti niste lucruri!” Stai linistita, si vezi – Exodul 14:13 Fii linistita, si cunoaste – Psalm 46:10 Acum vad ca Dumnezeu nu trebuie sa- mi dea mie raspunsuri; El doar vrea ca eu sa cunosc ca, întimp ce astept, pot avea încredere în El. În fiecare viata Este o pauza care este mai buna decât graba, Mai buna decât cea mai mareata lucrare; Aceasta pauza este linistea în fata voii Suverane. Este o tacere care este mai buna decât un discurs fierbinte, Mai buna decât un oftat sau un strigat pustiu; Înseamna sa fii linistit în fata voii Suverane. Pauza si tacerea cânta un cântec dublu La unison jos si mult. O, suflete de om, planul lucrator al lui Dumnezeu merge Mai departe, si nici nu are nevoie de ajutorul omului! Stai linistit, si vezi! Fii linistit, si cunoste! Din inima ta Ai ajuns vreodata într-o stare asa de jos încât ai renuntat la Dumnezeu si ai hotarât ca El nu te vaajuta? Ce lucru ai învatat din lectia aceasta care poate sa-ti reînnoiasca credinta si încrederea înDumnezeu? Scrie initialele a trei persoane cu care trebuie sa ai mai multa rabdare.

×