Cele 42 de ode ale lui Solomon - pseudo -epigrafe

1,772 views

Published on

...Deci, timp de secole în rândul evreilor, scriitorii au încercat să se adăposteasca ei insisi în spatele marilor intelepti Enoh sau Solomon. În acestea ei nu au fost vinovati de nici o frauda. Ei si-au imaginat ceea ce Solomon sau Enoch ar spune, sau cânta, pe o anumită temă în anumite circumstanţe. Nu au fost cu adevărat ei înşişi, dar Solomon si Enoch sunt ai lor, Solomon sau Enoch sunt cei care in scrierile lor originale au invocat profetiile sau lauda templului.

Astfel a luat naştere aceasta ramura a literaturii de specialitate, numită de scriitorii moderni, “pseudo -epigrafe," care este o scriere de origine iudaica, cu autori falsi (autorul caruia ii este atribuita lucrarea nu este de fapt cel care o scrie) , şi, totuşi, sinceri; scrieri cu o tematica strans legata de cea vetero-testamentara si care nu pot fi incluse intr-un "corpus" determinat si nici nu pot fi atribuite unui autor cunoscut. Aceste scrieri rezida din vasta si profunda dorinta de o auto-negare a imaginatiei proprii, pornind de la intentia de a modifica convingerile personale ale oamenilor acelor vremuri, dand speranţă acolo unde era durere, fără scopul obtinerii unei faime personale, şi, de asemenea, se poate adauga, fără a fi descurajati de persecuţia de a fi pedepsiti pentru libera exprimare.

Aceste scrieri sunt redactate in perioada dintre anii 250 i.Hr. si 200 d.Hr., iar trasa¬tura comuna a tuturor acestora este siguranta cu care se asteapta venirea unui Mesia ce va judeca lumea, pedepsind pe toti aceia care au facut sa su¬fere poporul sfant, adica Israel.

O importanta aparte a acestor scrieri o constituie si faptul ca au fost redactate in acelasi context istoric, religios si literar ca si scrierile Noului Testament, de unde si denumirea de "literatura inter-testamentara".

 • Be the first to comment

Cele 42 de ode ale lui Solomon - pseudo -epigrafe

 1. 1. 1 ODELE LUI SOLOMON Motto: „Domnul este pe capul meu ca o coroană, ier eu nu ar trebui să fiu fără El. Ai împletit pentru mine o coroană a adevărului, şi ramurile ei au făcut rădăcini în mine. Nu este ca o coroană ofilită care nu rodeşte: Tu vii pe capul meu şi înfloreşti. Ajută-mă să mă bucur de roadele ei coapte, ele sunt pline de mântuirea Ta. “ (Oda 1.) Introducere: Am aflat intamplator, dintr-un ziar crestin – in care am gasit postate doua ode, 10 si 26, ca exista o traducere a lor in limba romana in cartea „Odele lui Solomon : rugaciuni crestine din secolele I-II A. D.” / prefatata de Zoe Dumitrescu- Busulenga ; traducere si introducere de Ioan-Valentin Istrati. - Bucuresti : Editura Anastasia. Nu am reusit sub nici o forma sa procur aceasta carte si de aceea m-am inhamat sa le traduc eu insami dupa umila mea pricepere. (Nota: ulterior, am gasit cartea – cu greu – dar, am continuat sa traduc odele, pentru ca eu am o alta versiune a lor, mai romantata, si imi place mai mult)
 2. 2. 2 M-am folosit de versiunile in engleza postate pe Early Christian writings, de unde am preluat si informatiile ( http://www.earlychristianwritings.com/odes.html ) si pe Sacred texts (http://www.sacred-texts.com/bib/fbe/index.htm ). Sufletul meu a vibrat cu fiecare rand tradus si m-am lasat mangaiata de nadejdea si bucuria pe care aceste ode mi-au transmis-o. Simeona Informaţii privind Odele lui Solomon a) In legatura cu descoperirea lor De pe site-ul de scrieri crestine(en) : http://www.earlychristianwritings.com/odes.html James H. Charlesworth scrie (The AnchorBible Dictionary, v. 6, p. 114): Cu privire la data la care au fost scrise Odele este un interes considerabil. HJ Drijvers susţine că acestea au aparut in secolul al 3-lea. L. Abramowski le plasează în a doua jumătate a secolului al 2-lea. B. McNeil a susţinut că acestea sunt contemporane cu 4 Ezra, Invataturile lui Hermas, Polycarp, şi Valentinus (cca. 100 CE). Cei mai mulţi cercetători le dateaza cam pe la mijlocul secolului al 2-lea, dar conform gandirii puternic influenţata de gandirea apocaliptica evreiasca şi, în special, ideile care circulau în Marea Moartă, este puţin probabil ca ele sa fie mai vechi de anul 100. H.Chadwick, Emerton, Charlesworth, şi multi alti cărturari, sunt convinsi de faptul că aceste ode nu trebuie să fie etichetate "gnostice", şi, prin urmare, nu ar trebui să fi aparut mai târziu de data de de secolul al 2-lea sau al 3-lea. Charlesworth comentarii cu privire la atestarea Odelor lui Solomon (op. cit., V. 6, p. 114): Cea de-a 11 odă a fost găsita printre manuscrisele gr. ale secolului al 3-lea . Cinci ode au fost traduse în Coptă în secolul al 4-lea şi utilizate pentru a ilustra lucrarea Pistis Sophia (Odele. 1, 5, 6, 22, şi 25). De asemenea, în secolul al 4-lea 19 Ode au fost citate de Lactantius (Div. Inst. 4.12.3). În secolul al 10-lea s-a gasit o copie Odelor în siriană, dar numai Odele. 17:7-42:20 sunt conservate (adaugirea British Museum nr. 14538). În secolul 15 un alt om de ştiinţă le-a copiat în siriană, dar din nou, au disparut (Biblioteca Ioan Rylands pastreaza numai Odele 3.1b-42: 20). Mai există controverse si dacă autorul Odelor lui Solomon este evreu sau crestin.
 3. 3. 3 Intr-un site cu specific gnostic se spune: http://www.gnosis.org/library/odes.htm Odele dateaza din cel de-al doilea secol, şi, probabil, au fost scrise în limba greacă sau aramaică. Cel puţin un savant a sugerat că ar putea avea o origine în Gnosticismul Valentinian, deşi acest lucru este, desigur, speculativ. Biserica Tatăl Lactantius (sec.3) citat de ei, şi Pistis Sophia menţionează aproximativ cinci Ode complete. În 1909 academicianul de limba engleza Rendel J. Harris a descoperit un vechi manuscris cu toate odele in siriană, mai putin cea de-a doua din cele 42 de Odes. Aceste texte sunt dovezi de relaţie strânsă intre crestinism si gnosticism. b) In legatura cu autorul odelor: http://www.sacred-texts.com/bib/fbe/fbe004.htm http://www.crestinortodox.ro/diverse/69349-studiul-si-importanta-apocrifelor- vechiului-testament-astazi ...Deci, timp de secole în rândul evreilor, scriitorii au încercat să se adăposteasca ei insisi în spatele marilor intelepti Enoh sau Solomon. În acestea ei nu au fost vinovati de nici o frauda. Ei si-au imaginat ceea ce Solomon sau Enoch ar spune, sau cânta, pe o anumită temă în anumite circumstanţe. Nu au fost cu adevărat ei înşişi, dar Solomon si Enoch sunt ai lor, Solomon sau Enoch sunt cei care in scrierile lor originale au invocat profetiile sau lauda templului. Astfel a luat naştere aceasta ramura a literaturii de specialitate, numită de scriitorii moderni, “pseudo -epigrafe," care este o scriere de origine iudaica, cu autori falsi (autorul caruia ii este atribuita lucrarea nu este de fapt cel care o scrie) , şi, totuşi, sinceri; scrieri cu o tematica strans legata de cea vetero-testamentara si care nu pot fi incluse intr-un "corpus" determinat si nici nu pot fi atribuite unui autor cunoscut. Aceste scrieri rezida din vasta si profunda dorinta de o auto-negare a imaginatiei proprii, pornind de la intentia de a modifica convingerile personale ale oamenilor acelor vremuri, dand speranţă acolo unde era durere, fără scopul obtinerii unei faime personale, şi, de asemenea, se poate adauga, fără a fi descurajati de persecuţia de a fi pedepsiti pentru libera exprimare. Aceste scrieri sunt redactate in perioada dintre anii 250 i.Hr. si 200 d.Hr., iar trasa- tura comuna a tuturor acestora este siguranta cu care se asteapta venirea unui Mesia ce va judeca lumea, pedepsind pe toti aceia care au facut sa sufere poporul sfant, adica Israel.
 4. 4. 4 O importanta aparte a acestor scrieri o constituie si faptul ca au fost redactate in acelasi context istoric, religios si literar ca si scrierile Noului Testament, de unde si denumirea de "literatura inter-testamentara". ____________ Imaginea: SchnorrvonCarolsfeld-Vignettezur_Bilderbibel ODA 01. 1. Domnul este pe capul meu ca o coroană, ier eu nu ar trebui să fiu fără El. 2. Ai împletit pentru mine o coroană a adevărului, şi ramurile ei au făcut rădăcini în mine. 3. Nu este ca o coroană ofilită care nu rodeşte: Tu vii pe capul meu şi înfloreşti. 4. Ajută-mă să mă bucur de roadele ei coapte, ele sunt pline de mântuirea Ta. ODA 02. (Nici o parte din această Odă nu a fost identificata vreodată) ODA 03. (Primele cuvinte din această Odă au dispărut.) 1... eu cred în Iubirea lui Dumnezeu: 2 şi poporul Său e cu El. Iar eu sunt dependent de El, fiindcă El mă iubeşte: 3 pentru că eu nu aş avea de unde să ştiu cum este să-L iubeşti pe Domnul, dacă El nu m-ar iubi continuu. 4 Căci cine este capabil să distingă iubirea, în afară de cel care este iubit? 5 Îmi place să-L am iubit, şi sufletul meu îl iubeşte pe El: 6 şi unde se odihneşte El, acolo sunt şi eu; 7 şi nu trebuie să fiu străin, pentru că nu exista gelozie cu Domnul Cel Prea Înalt şi Milostiv. 8 M-am unit cu el, pentru că iubirea şi-a găsit iubitul, 9 şi pentru că trebuie să-L iubesc, căci El este Fiul, iar eu voi deveni fiu;
 5. 5. 5 10 Pentru că cel ce este unit cu El, care este nemuritor, de asemenea, va deveni nemuritor; 11 Şi acela care se bucura de Viaţă, va deveni viaţă. 12 Acesta este Duhul Domnului, cel adevărat, care învaţă pe fii oamenilor să cunoască voile Sale. 13 Fii înţelept, înţelegător şi vigilent. Aliluia. ODA 04. (Această odă este importantă privind adevărul istoric la care se referă. Oda se poate referi la închiderea templului de la Leontopolis în Egipt, prin anul 73 A.D.) 1 Nici un om, O Doamne, nu schimbă locaşul Tău sfânt; 2 nici nu poate să-l schimbe şi să-l pună într-un alt loc: fiindcă nu are nici o putere peste asta: 3 Pentru că Tu ţi-ai proiectat templul înainte de face (alte) locuri: 4 Acesta este cel mai vechi, şi nu poate fi modificat de către cei care sunt mai tineri decât el însuşi. 5 Tu ţi-ai dat inima Ta, Doamne, credincioşilor Tăi: nimic nu este fără rost, şi nimic nu este fără roade: 6 O oră din Credinţa ta este mai preţioasa decât toate zilele şi toţi anii. 7 Cine vrea să se pună cu harul tău, şi să fie rănit? 8 Sigiliul Tău este cunoscut: creaturile Tale cereşti îl ştiu şi sunt în posesia acestuia: Serafimii şi Arhanghelii sunt îmbrăcaţi cu el. 9 Tu ne-ai făcut şi noua părtăşie: nu Tu eşti cel care ai nevoie de noi: noi suntem cei care avem nevoie de tine: 10 Ne-ai trimis blândă ploaie şi Ţi-ai deschis fântânile bogate care varsă spre noi lapte şi miere: 11 Tu ştii că nu este nimeni care să se căiască în faţa Ta, să nu regreţi nimic din ceea ce ne-ai promis: 12 sfârşitul este cunoscut înaintea Ta: pentru aceea tot ce ne-ai dat, ne-ai dat de bună-voie: 13 Aşa că, nu-Ţi întoarce faţa Ta de la noi şi dă-ni-le din nou: 14 Pentru că Tu toate le ştii, Doamne, şi toate le-ai poruncit de la început, după voia Ta: şi Tu, o Doamne, ai făcut toate lucrurile. Aliluia. ODA 05.
 6. 6. 6 (Un lucru ciudat, Oda aceasta a apărut într-un discurs al Salomeei dintr-o altă veche lucrare numită Pistis Sophia.) 1 Îţi mulţumesc, Doamne, pentru că m-ai făcut să Te iubesc; 2 O, Tu, Cel Preaînalt, nu-ţi întoarce fata Ta de la mine, pentru că Tu eşti speranţa mea: 3 De bună-voie am primit harul tău, iar eu prin el vreau să trăiesc: 4 duşmanii mei vor veni şi nu mă vor vedea: 5 Un nor de întuneric va cădea pe ochii lor, şi apăsarea nopţii îi va închide: 6 şi nu vor avea nici o lumină ca să vadă: şi nu vor putea pune stăpânire pe mine. 7 Sfătuitorul lor va fi întunericul cel adânc, şi gândurile lor rele, lasă-le să cadă pe capetele lor: 8 pentru că toate ce le-au gândit, nu au reuşit: 9 Nădejdea mea este în Domnul, şi nu mă voi teme, şi pentru că Domnul este mântuirea mea, frica mea nu va mai fi: 10, iar El este ca o coroană pe capul meu şi eu nu trebuie să-L schimb; chiar dacă totul se va cutremura, trebuie să mă opun cu fermitate; 11 şi, dacă toate lucrurile ar trebui să piară, eu nu voi pieri, pentru că Domnul este cu mine şi eu sunt cu el. Aleluia. ODA 06. (Primul secol de universalism este relevat într-un mod interesant, în versetul 10.) 1, Când se trece mâna peste harpă, corzile încep să vorbească. 2 Aşa grăieşte către oameni Duhul Domnului, iar eu vorbesc prin iubirea Sa. 3 El (Duhul Sfânt) nimiceşte ceea ce este străin, şi tot ceea ce este amar: 4 Căci astfel a fost de la început şi aşa va fi până la sfârşit, şi nimic nu ar trebui să-I fie vrăjmaş, şi nimic nu ar trebui să I se ridice împotriva. 5 Domnul a înmulţit cunoaşterea Sa, şi este dornic ca aceste lucruri să fie cunoscute tuturor, căci, prin harul Său ni s-au dat nouă. 6 şi ne-a dat să lăudăm numele Lui: sufletele noastre aduc lauda Duhului Sfânt al Său. 7 Căci El a pornit ca un firicel de apă şi a devenit un râu mare şi larg; 8 Totul a fost inundat şi distrus şi (apa) a ajuns la Templu: 9 iar piedicile fiilor oamenilor nu au putut să-l zăgăzuiască, nici arta celor pricepuţi a seca apele; 10 Şi acesta s-a întins pe faţa întregului pământ, şi a umplut tot: şi tuturor celor însetaţi de pe pământ li s-a dat să bea din el; 11 şi le-a fost potolită setea şi liniştită: căci Cel Preaînalt pe Sine S-a dat. 12 Ferice de cei cărora li s-a dat în pază apa a Lui: 13 Căci ei şi-au umezit buzele uscate, şi s-au ridicat din neputinţa;
 7. 7. 7 14 iar sufletele care se apropiau de pieire au fost scoase din moarte: 15 Şi toţi cei căzuţi s-au îndreptat şi au înviat: 16 A dat putere slăbiciunii lor şi lumină ochilor lor: 17 Toţi cei care l-au cunoscut pe Domnul, au înviat cu apa vieţii pentru totdeauna. Aleluia. ODA 07. (Un excelent, simplu şi vesel psalm despre Întrupare.) 1, Cum este mânia împotriva răului, aşa este este bucuria peste ceea ce este minunat, şi îşi aduce roadele ei fără reţinere: 2 bucuria mea este Domnul meu şi nădejdea mea este spre el: această cale a mea este minunată: 3 Pentru că ajutorul meu, este Domnul. 4 El s-a făcut pe Sine cunoscut, fără pizmă, prin simplitatea Lui: bunătatea Lui ne-a adus măreţia lui. 5 El a devenit la fel ca mine, pentru ca eu să-l pot primi pe El: 6 El a fost socotit ca mine, pentru ca eu să pot să cred în El; 7 şi nu mi-a fost frică, atunci când l-am văzut: pentru că El a fost milostiv cu mine: 8 El a luat înfăţişarea mea pentru ca atunci când îl voi cunoaşte pe El să-mi placă arătarea Sa, să nu-mi întorc faţa de la El: 9 Tatăl cunoaşterii este cuvântul cunoaşterii: 10 Cel care a creat înţelepciunea este mai înţelept decât lucrările Sale: 11 şi El, care mi-a dat viaţă, atunci când încă nu eram, ştia ce am să fac când am venit în lume: 12 Motiv pentru care în mulţimea harului Lui, El este milostiv cu mine: îmi ascultă rugăciunea mea şi se jertfeşte pe Sine: 13 El, care este nevinovat, El a făcut minunile lumii. 14 El le-a făcut să apară, pentru a-L cunoaşte pe El şi că toate sunt ale Lui, ca să pot recunoaşte că El le-a făcut: şi să nu cred că acestea au venit de la sine: 15 Pentru a cunoaşte măreţia Lui, ne-a arătat calea Sa, prin care toate cresc şi se lărgesc şi se fac perfecte toate; 16 şi a pus în calea mea lumina Lui, şi ea mă călăuzeşte de la început până la sfârşitul zilelor mele. 17 Căci El, S-a întrupat, şi S-a odihnit în Fiul, şi pentru mântuirea noastră El va pune stăpânire pe tot; 18, Şi Cel Preaînalt este cunoscut intre sfinţi, care vor cânta lumii despre venirea Domnului; 19 pe care vreau să-l cunosc şi de acum înainte, şi voi cânta pentru El cu bucurie şi din harpă cu multe coarde: 20 Profeţii vor veni înainte de El, şi ei ne vor face cunoscută venirea Lui,
 8. 8. 8 21 şi ei laudă pe Domnul pentru iubirea Sa: pentru că El este aproape şi ne va mântui. 22 şi ura va dispărea de pe pământ, şi, împreună cu invidia se va îneca: 23 căci ignoranţa va fi distrusă, deoarece cunoaşterea Domnului a sosit. 24 Psalmiştii vorbesc despre bunătatea Domnului, Cel Preaînalt; 25 Şi ei ne aduc cântecele lor, şi inima lor este vie: căci cântările lor sunt plăcute şi minunate ca şi frumuseţea Domnului: 26 şi nu va mai fi nimeni fără cunoaştere, nu va fi nici orb şi nici mut: 27 Pentru că Cel Preaînalt a făcut gura creaţiei sale, pentru a striga către El şi pentru a-i trimite Lui laudă: 28 Mărturisiţi-I puterea Sa, şi El îşi va arăta bunătatea. Aleluia. ODA 08. (Observaţi trecerea bruscă de la persoana Psalmistului la persoana Domnului (v. 10). Acest lucru se aseamănă cu stilul psalmilor canonici) 1 Deschideţi, deschideţi-vă inimile cu bucurie către Domnul: 2 şi dragostea voastră să se înmulţească în inimi şi la buzele voastre, 3 Pentru a aduce roade Domnului [roade], sfinte [roade], şi pentru a vorbi cu grijă în lumina lui. 4 Ridică-te, şi stai în picioare, tu cel care cândva ai fost micşorat: 5 Vorbeşte, căci ai fost mut până acum, dar gura ta a fost deschisă. 6 Tu, care ai fost dispreţuit, de acum înainte te vei înălţa, căci pentru neprihănirea ta ai fost iertat. 7 Pentru că dreapta lui Dumnezeu este cu tine: şi El este salvatorul tău.: 8 şi pacea a fost pregătită pentru tine, chiar dacă ai fost vreodată tulburat. 9 Asculta cuvântul adevărului, şi primeşte cunoaşterea celor mai înalte. 10 carnea ta nu a cunoscut ceea ce eu îţi voi spune, nici inima ta nu a văzut ceea ce eu îţi voi arăta. 11 păstraţi-mi secretul meu, voi, care sunteţi păstraţi de către el: 12 păstraţi-mi credinţa mea, voi, care sunteţi păstraţi de către aceasta. 13 şi înţelegeţi cunoştinţele mele, voi care mă cunoaşteţi în adevăr. 14 Iubiţi-mă cu afecţiune, voi care sunteţi iubiţi: 15 Pentru că nu-mi voi întoarce faţa mea de la ei căci sunt ai mei; 16 Pentru că eu îi ştiu, şi înainte ca ei să se fi născut eu i-am cunoscut, şi pe chipurile lor mi-am pus pecetea: 17 eu le-am modelat braţele lor: sânii mei i-am pregătit pentru ei, ca ei să poată să bea laptele sfânt, şi să trăiască în continuare 18 Eu am avut plăcere în ei şi nu mi-e ruşine de ei: 19 pentru că ei sunt lucrarea mea şi puterea mea de gândire:
 9. 9. 9 20 Cine apoi îşi va ridica mâna împotriva mea, sau care este acela care nu se va supune? 21 Eu le-am modelat şi mintea şi inima: şi ei sunt ai mei, şi de-a dreapta mea am stabilit să-i aleg: 22 şi dreptatea mea va merge înaintea lor şi nu vor fi lipsiţi de numele meu, pentru că el este cu ei. 23. Rugaţi-vă, şi smeriţi-vă şi creşteţi în dragostea de Domnul, 24 voi, cei iubiţi de Cel Preaiubit: voi cei care sunteţi ţinuţi în El, care este viu: 25 voi care sunteţi înviaţi în El, care a înviat; 26 voi trebuie să fiţi găsiţi fără de păcat pentru totdeauna în numele Tatălui vostru. Aleluia. ODA 09. (Noi niciodată nu vom şti cu siguranţă dacă războaiele menţionate aici sunt reale sau spirituale.) 1 Deschideţi-vă urechile şi eu vă voi vorbi. Daţi-mi sufletele voastre aşa cum eu vă dau sufletul meu, 2 Cuvântul lui Dumnezeu şi bucuria Lui, credinţa sfântă pe care El a conceput-o cu privire la Mesia al Lui. 3 Căci în voinţa Domnului este mântuirea, şi credinţa în el este viaţa veşnică, iar sfârşitul vostru este nemurirea. 4 Fii îmbogăţit în Dumnezeu Tatăl, şi primeşte credinţa în Cel Preaînalt. 5 Fii tare şi vei fi răsplătit de către harul Lui. 6 Căci eu vă voi anunţa pacea, pentru cei sfinţi ai Lui; 7 că nici unul dintre cei care aud nu mai intră în război, şi, iarăşi, cel care L-a cunoscut pe El nu poate muri, iar cei ce nu-L vor primi, vor fi ruşinaţi. 8 O coroană veşnică pentru totdeauna este adevărul. Fericiţi cei care şi-au aşezat-o pe cap: 9 O piatră de mare preţ este aceasta, şi au existat războaie pentru cucerirea ei.. 10 şi neprihănirea a luat-o şi a dat-o pentru tine. 11 Pe coroana va fi pus adevăratul Pact al Domnului. 12, Şi toţi cei care au învins vor fi scrişi în cartea Sa. 13 Căci victoria lor este cartea, care este a ta. Şi ea (Cartea) te vede în faţa ei şi îţi lasă ca moştenire salvarea ta. Aleluia. ODA 10.
 10. 10. 10 (O odă mică şi energică, în care Hristos Însuşi este vorbitor.) 1 Domnul a pus în gura mea cuvântul Său: El mi-a deschis inima cu lumina Lui, şi a sălăşluit în mine viaţa Lui cea fără de moarte; 2 Şi mi-a dat ca să pot vorbi despre roadele păcii Lui: 3 Pentru a transforma sufletele celor care sunt dispuşi să vină la El, şi pentru a duce sufletele celor aflaţi în întuneric, către libertate. 4 Domnul m-a întărit şi m-a făcut puternic ca să pot birui lumea; 5 Şi aceasta s-a făcut pentru mine spre lauda Celui Preaînalt, a lui Dumnezeu Tatăl meu. 6 Şi neamurile s-au adunat împreună, căci ele fuseseră risipite către marginile lumii. 7 Şi am fost nepătat în dragostea mea pentru ei, pentru că ei m-au mărturisit în sufletul lor, şi razele de lumina au pătruns inima lor: 8 Şi au trăit urmând căile mele şi au fost mântuiţi şi astfel, au devenit poporul meu pentru totdeauna. Aleluia. ODA 11. (O frumoasă descriere a Paradisului redobândit şi binecuvântarea celor care s-au întors la privilegiile dinaintea căderii lui Adam.) 1. Inima mea s-a deschis şi floarea ei a apărut, apoi harul a răsărit în ea, şi acum inima mea rodeşte pentru Domnul. 2. Pentru că Cel Prea Înalt m-a mângâiat cu Duhul Sau Cel Sfânt, şi a descoperit că mi-am pus viaţa în mâinile Lui, şi atunci m-a înconjurat cu dragostea Lui. 3. Şi îmbrăţişarea Lui a devenit mântuirea mea, şi am intrat în calea Lui, în pacea Lui, în calea adevărului Său. 4. De la început până la sfârşit am primit cunoaşterea Lui. 5. Şi am fost ridicat pe stânca adevărului, după cum fuseseră promisiunile Lui . 6. Şi cuvintele gurii mele se adăpau din fântâna Domnului cu generozitate. 7. Şi aşa am băut până m-am îmbătat din apa vie cea fără de sfârşit. 8. Şi în beţia mea nu am fost fără cunoaştere, dar am abandonat trufia, 9. Şi m-am întors spre Cel Preaînalt, Dumnezeul meu, şi am fost îmbogăţit prin darurile Lui. 10. Şi am respins nebunia aruncată pe pământ, am dezbrăcat-o şi am aruncat-o de la mine. 11. Iar Domnul m-a acoperit cu îmbrăcămintea Lui, şi m-a umplut cu lumina Lui. 12. Şi de sus Mi-a dat odihnă nemuritoare, şi am devenit ca pământul care se bucură de florile şi de roadele sale. 13. Iar Domnul este ca soarele care străluceşte pe faţa pământului. 14. Ochii mei s-au luminat, şi faţa mea a primit roua;
 11. 11. 11 15. Şi nările mele s-au bucurat de mirosul plăcut al Domnului. 16. Şi El m-a dus în Paradisul Lui, în care este bogăţia de bucurie a Domnului. Am văzut pomi fructiferi înfloriţi, A căror coroana era mare şi bogată. Ramurile lor odrăsleau şi fructele lor erau strălucitoare. Rădăcinile lor erau înfipte în pământ nemuritor Care era udat de râul bucuriei, Şi aceşti pomi erau răsădiţi în ţara vieţii veşnice. 17. Apoi m-am aruncat la picioarele Domnului din cauza măreţiei Lui. 18. Şi am spus, „Binecuvântaţi sunt, Doamne, cei care sunt răsădiţi în Împărăţia Ta, şi care au un loc în Paradisul Tău; 19. Ei sunt ca nişte pomi roditori, care s-au mutat de la întuneric la lumină. 20. Iată, toţi slujitorii Tăi sunt drepţi, fac fapte bune, şi se întorc de la răutate către bucuria fetei Tale. 21. Şi ei şi-au întors nerodnicia pomilor lor, atunci când au fost răsădiţi în pământul Tău. 22. Şi toţi devin fiii Tăi . Fericiţi sunt slujitorii din apele tale, şi vor rămâne în veci robii Tăi credincioşi. 23. Într-adevăr, există multă bogăţie în Paradisul Tău. Şi nu este nimic în el care să nu rodească, şi totul este încărcat cu fructele Tale. 24. Slavă ţie, Dumnezeule, bucuria veşnică a Paradisului. Aleluia. ODA12. (Un nivel excepţional de ridicat de gândire spirituală.) 1 Domnul m-a umplut cu cuvinte de adevăr, astfel încât să pot vesti adevărul; 2 Şi ca o revărsare de ape curge adevărul din gura mea, şi buzele mele arată roada Lui. 3 Şi El a făcut astfel încât cunoştinţele Sale să abunde în mine, căci Cuvântul adevărului este gura Domnului şi este uşă către lumina Sa; 4 Şi Cel Preaînalt ne-a dat cuvintele Lui, care sunt interpreţii propriei Sale frumuseţi, cântăreţii laudei Lui, mărturisitori ai sfatului Lui, vestitori ai gândirii Sale, precum şi călăuzitori ai slujitorilor Lui. 5 Cuvântului adevărului se mişcă cu o viteză inexprimabilă, ceea ce arată agerimea şi vigoarea Sa; 6 Şi cursul Lui nu cunoaşte nici o limită. El niciodată nu cade, rămâne totdeauna în picioare, şi nimeni nu poate şti coborârea Lui sau calea Lui. 7 După cum este lucrarea Cuvântului, aşa este şi împlinirea Lui : pentru că El este lumina şi începutul gândurilor; 8 Şi prin Cuvânt oamenii vorbesc unul cu altul şi în cuvânt viază, ei care erau oamenii tăcerii;
 12. 12. 12 9 Din El a răsărit dragostea şi înţelegerea şi ei puteau să-şi spună unul altuia tot ceea ce voiau, şi astfel ei au fost pătrunşi de Cuvânt; 10 În felul acesta ei au cunoscut pe Creatorul lor pentru că erau în armonie cu El, căci gura Celui Prea Înalt le vorbea lor prin Cuvânt şi Cuvântul le povestea despre El. 11 Căci templu al Cuvântului este omul: şi adevărul său este iubirea. 12 Ferice de cei care, cu ajutorul Cuvântului au înţeles totul, şi în felul acesta L-au cunoscut pe Domnul în adevărul Său. Aleluia. ODA13. [o odă puţin stranie (?!)] 1 Iată! Domnul este oglinda ta: deschide-ţi ochii şi te vei vedea în El: şi vei cunoaşte cum trebuie să fie faţa ta (ființ a ta): 2 Şi cântă mai departe laude Duhului Său: şi şterge-ţi mizeria de pe faţa ta: şi îmbracă-te cu dragostea şi sfinţenia Lui. 3 şi astfel vei fi fără pată în orice moment înaintea Lui. Aleluia. ODA14. (Această odă este la fel de frumoasă ca şi psalmii canonici.) 1 Ca ochii unui fiu către tatăl său, aşa sunt ochii mei, Doamne, în orice moment către Tine. 2 Căci de la Tine sunt mângâierile mele şi bucuria mea. 3 Nu îndepărta de la mine îndurările Tale, Doamne, şi nu lua bunătatea Ta de la mine. 4 Întinde către mine, Doamne, totdeauna dreapta Ta, şi fii povăţuitorul meu până la sfârşitul veacului, după bună voirea Ta. 5 Ajută-mă să fiu bineplăcut înaintea Ta, pentru slava Ta şi pentru numele Tău Cel Sfânt: 6 Fereşte-mă de rău, şi blândeţea Ta, Doamne, să rămână cu mine, şi roadele dragostei Tale. 7 Învaţă-mă Psalmii adevărului Tău, ca să rodesc în Tine: 8 şi deschide-mi harpa Duhului Tău cel Sfânt, şi cu toate notele Sale am să te laud, Doamne.
 13. 13. 13 9 Şi după mulţimea îndurărilor Tale, dăruieşte-mi după voia Ta, şi grăbeşte să asculţi cererile mele, căci numai Tu ai puterea să împlineşti nevoile mele, Doamne. Aleluia. ODA15. (Una dintre cele mai frumoase Ode din această colecţie rară.) 1 Aşa cum soarele este bucuria pe care o caută ai săi zori, aşa este bucuria mea către Domnul; 2 pentru ca El este Soarele meu şi razele sale m-au ridicat, şi lumina Lui a risipit tot întunericul de pe faţa mea. 3 Ochi am dobândit de la El şi ochii mei au văzut lumina Lui cea sfântă: 4 Urechi am dobândit de la El şi am auzit adevărul Lui. 5 gândul cunoaşterii l-am dobândit, şi am fost înviat prin El. 6 De la greşelile mele m-am îndepărtat, şi am mers către El şi am primit mântuirea mea de la El, fără murmur. 7 Şi după bunătatea Sa, mi-a dăruit mie, şi după frumuseţea neasemuită a Lui minunat m-a zidit. 8 M-am îmbrăcat în haina curăţiei, prin numele Sau Cel Sfânt: şi am alungat răutatea prin harul Său. 9 Moartea a fost distrusă de la faţa mea: şi iadul a fost înlăturat de la cuvântul meu: 10 Şi a crescut viaţa fără de moarte în pământul Domnului, 11 Şi s-a făcut cunoscut credincioşilor Lui, şi s-a dăruit fără restricţie tuturor celor ce se încred în El. Aleluia. ODA16. (Frumuseţea creaţiei lui Dumnezeu.) 1 Aşa cum munca ţăranului este să mânuiască plugul: şi munca timonierului este cârma navei: 2 Tot aşa, munca mea este Psalmul Domnului: ambarcaţiunea mea şi ocupaţia mea sunt laudele Lui: 3 deoarece apa dragostei Lui udă pământul inimii mele şi roadele Lui se revarsă pe buzele mele. 4 Iubirea mea este Domnul, şi, prin urmare, Lui îi voi cânta: 5 Pentru că m-am făcut puternic în laudele Lui, şi credinţa mea este în El.
 14. 14. 14 6 Voi deschide gura mea şi Duhul Său va rosti în mine slava Domnului şi frumuseţea Lui, lucrarea mâinilor Lui şi măiestria degetelor Lui: 7 mulţimea indurărilor Lui şi puterea cuvântului Lui. 8 Deoarece cuvântul Domnului cercetează toate lucrurile, atât pe cele nevăzute cât şi pe cele pe care ni le dezvăluie gândul Lui; 9 Pentru că ochiul vede lucrările Sale, şi urechea aude gândul Lui; 10 El a întins pământul şi a statornicit apele mărilor: 11 El a măsurat cerurile şi a fixat stele: şi tot El a stabilit întreaga creaţie şi a întocmit-o: 12 Şi S-a odihnit de lucrările Sale: 13 şi a dat tuturor lucrurilor menirea lor, şi rostul lucrărilor lor: 14 Căci El ştie rostul lucrului şi odihnei lor, şi oştirile Sale cereşti sunt supuse cuvântului Său. 15 Izvorul luminii este soarele, şi izvorul întunericului este noaptea: 16 Şi Domnul a făcut soarele pentru a face ziua să strălucească, şi noaptea ca să aducă întuneric pe faţa pământului; 17 Şi alternanţa lor de la una la alta vorbeşte de frumuseţea lui Dumnezeu: 18 Şi nu există nimic care este fără Domnul, pentru că El a fost înainte de orice lucru care a luat fiinţă: 19 Şi lumea a fost făcuta prin cuvântul Său, şi prin gândul inimii Sale. Slavă şi ciste numelui Său. Aleluia. ODA17. (O schimbare de personalitate specială, greu de înţeles până la deznodământul ei din ultimul vers.) 1 Eu am fost încoronat de către Dumnezeul meu: coroana mea, viaţă este: 2 Şi am fost legitimat în Domnul meu: mântuirea mea cea fără de stricăciune El este. 3 Am fost dezlegat de mândrie, şi nu am fost condamnat: 4 Lanţurile mele au fost tăiate de mâinile Sale, am primit chipul şi asemănarea unei persoane noi, şi am intrat în El şi astfel am fost salvat. 5 Şi gândul adevărului m-a condus. Şi am mers după el şi nu rătăcesc: 6 Şi toţi cei care m-au văzut au fost uimiţi: şi am fost considerat de ei drept o persoană stranie: 7 Şi El care mă ştia şi m-a înălţat este cel mai mare în toată perfecţiunea Lui. Şi El mi-a dat slavă prin bunătatea Lui, şi a ridicat gândurile mele la înălţimea adevărului Său. 8 Şi de acolo (de la înălţimea adevărului Său) mi-a dat rostul poruncilor Lui şi astfel am putut deschide uşile care erau închise,
 15. 15. 15 9 Şi obstacolele care erau ca nişte bariere de fier s-au topit şi s-au dizolvat înaintea mea; 10 nimic nu părea a fi închis pentru mine: pentru că eu eram uşa tuturor. 11 Şi m-am dus către toţi cei împovăraţi ai mei să-i eliberez, pentru că nu aş putea lăsa nici un om legat sau împovărat: 12 Şi le-am împărtăşit cunoştinţele mele, fără gelozie: şi rugăciunea mea a fost plină de dragostea mea: 13 Şi-am semănat în inimile lor roadele mele, şi astfel ei s-au transformat în mine, şi au primit binecuvântarea mea şi au trăit; 14 Şi ei s-au adunat în mine şi au fost mântuiţi, pentru că ei au fost pentru mine mădularele mele şi eu am fost capul lor. Slavă Ţie Capul nostru, Doamne Hristoase. Aleluia. ODA18. (Un om care a avut o experienţă spirituală ne transmite un mesaj.) 1 Inima mea s-a ridicat către dragostea Celui Prea Înalt şi a fost înălţată: ca să-L pot lăuda pentru sfânt numele Său. 2 Mădularele mele s-au întărit şi nicicând nu vor putea să cadă de la puterea Lui. 3 Bolile au fost înlăturate din corpul meu, şi acolo S-a aşezat Domnul, prin voia Lui. Pentru că trupul meu este cu adevărat Împărăţia Domnului. 4 Doamne, din cauza vrăjmaşilor mei, nu îndepărta cuvântul Tău de la mine! 5 Şi din vina greşelilor lor, nu mă opri pe mine de la virtuţile Tale! 6 Nu lăsa ca lumina să fie cucerită de întuneric, şi adevărul de minciună. 7 Tu mă vei îndrepta către izbândă, căci mântuirea mea este în mâinile Tale, Doamne. Căci Tu primeşti în braţele Tale pe toţi oamenii, din toate colţurile lumii. 8 şi primeşti în Împărăţia Ta pe toţi cei aflaţi în necaz: 9 Tu eşti Dumnezeul meu. Minciuna şi moartea nu sunt în gura Ta: 10 Căci voia Ta este desăvârşirea, şi Tu nu cunoşti mândria, 11 Dar nici mândria (cel mândru) nu Te cunoaşte pe Tine. 12 Tu nu cunoşti ce este păcatul, 13 Dar nici păcatul (cel păcătos) nu Te cunoaşte pe Tine. 14 Şi cel care nu Te cunoaşte este ca un orb, şi ca o spumă de mare, 15 Căci ei au crezut că acest lucru trecător (muritor) este ceva minunat; 16 Şi şi-au îmbrăcat chipul necunoaşterii şi au devenit muritori; dar cei care au înţeles, au aflat cunoaşterea şi au cugetat; 17 Şi mintea lor nu a fost înşelată, pentru că mintea lor era în mintea Domnului; 18 Şi i-au batjocorit pe cei care trăiau în păcat;
 16. 16. 16 19 Şi le-au grăit adevărul cu inspiraţia cu care Cel Preaînalt a suflat în ei; Lăudată să fie frumuseţea şi măreţia numelui Lui. Aleluia. ODA19. (Fantastică şi diferită de celelalte ode. Trimiterea la naşterea fără dureri a Maicii Domnului este notabilă.) 1 O cană de lapte mi-a fost oferită: şi l-am băut în dulceaţa bucuriei Domnului. 2 Fiul este cupa, şi Cel care a fost muls este Tatăl: 3 Şi Duhul Sfânt l-a muls: deoarece sânii Lui erau plini, şi a fost voia Lui să-Şi dăruiască laptele din belşug; 4 Şi Duhul Sfânt a deschis pieptul Tatălui şi a amestecat laptele de la cei doi sâni ai Săi, şi a dat amestecul oamenilor, fără ca ei să ştie: 5 Şi cei care l-au primit în toată plinătatea sunt cei ce stau de-a dreapta Tatălui. 6 Duhul a mângâiat pântecele Fecioarei şi ea zămislit şi a născut; şi astfel, Fecioară a devenit mama nesfârşitelor indurări; 7 Şi când a venit sorocul, a adus pe lume un Fiu, fără a simţi durerile facerii; 8 Şi pentru că în nevinovăţia sa nu a ştiut, ea nu a cerut o moaşă (pentru că Domnul a ajutat-o să îndure), şi astfel, ea L-a adus pe lume pe Fiul, ca pe un copil obişnuit, pe care ea şi l-ar fi dorit dintotdeauna; 9 Şi L-a adus la lumina zilei, dobândindu-L cu mare demnitate, 10 Şi L-a învelit în scutece cu multă dragoste, şi L-a îngrijit cu bunătate, şi L-a închinat pe El Domnului. Aleluia. ODA 20. Un amestec de etică şi misticism: regula de aur şi pomul vieţii . 1 Eu sunt un slujitor al Domnului, şi Lui îi dăruiesc faptele mele: şi Lui îi ofer jertfa gândului meu. 2 Pentru că gândul Lui nu este la fel cu gândul lumii, căci, gândind lumeşte, suntem robiţi de gândurile cărnii (ale trupului) şi slujim pornirilor trupeşti. 3 Jertfa pe care o vrea Domnul este neprihănirea, şi curăţia inimii şi a buzelor.
 17. 17. 17 4 Pune-ţi înaintea Lui fiinţa ta interioară fără pată: inima ta să nu rănească inimi, nici sufletul tău să nu întristeze suflete. 5 Nu-ţi apropia oamenii cu preţul argintului tău, nici nu căuta să devorezi pe aproapele tău, 6 Nici nu-l priva pe aproapele tău de acoperământul goliciunii sale. 7 Dar lasă-ţi sufletul să fie condus de harul lui Dumnezeu, fără a-ţi impune restricţii, şi intră în Paradisul Lui şi fă-ţi o cunună din pomul său (pomul vieţii, pomul adevărului), 8 Şi aşează-ţi-o pe cap şi bucură-te, şi aşează-te în odihna (pacea) Lui, şi slava va merge înaintea ta, 9 Şi vei primi bunătatea Lui şi harul Lui, şi vei fi înfloritor trăind în adevărul Lui şi lauda sfinţeniei Lui. Lăudat şi respectat să fie numele Lui. Aliluia. ODA 21. O explicaţie remarcabilă pentru "îmbrăcămintea de piele ", din capitolul al treilea al Genezei. 1 Braţele mele le voi ridica, către Cel Prea Înalt, cu recunoştinţă pentru harul (bunătatea) Lui: pentru că El a aruncat lanţurile de pe mine: şi Domnul, Salvatorul meu, m-a ridicat cu harul Său şi m-a dus în mântuirea Lui: 2 Şi am lepădat întunericul şi m-am îmbrăcat cu lumina, 3 Şi sufletul meu a primit un trup liber, un trup fără întristare, fără necazuri sau dureri. 4 Şi nădejdea mea a fost gândul Domnului, şi părtăşia Lui în nemurire (în neputrezire): 5 Şi am fost înălţat în lumina Lui, şi am slujit înaintea Lui, 6 Şi am ajuns aproape de El, lăudându-L şi mărturisindu-i Lui toate ale mele (n.b. aceasta este singura cale); 7 Inima mea s-a revărsat şi a umplut gura mea: şi mi-a deschis buzele mele, şi am vestit cu ele bucuria pe care Domnul a pus-o pe faţa mea, şi am adus laudă slavei Lui. Aleluia.
 18. 18. 18 ODA 22. Ca şi Psalmii lui David, această odă exprimă bucuria libertăţii. 1 Cel care m-a coborât în adâncuri, este acelaşi cu Cel care m-a înălţat la ceruri; 2 Şi Cel care a adunat laolaltă toate lucrurile din care m-a alcătuit, este acelaşi cu Cel care m-a aruncat la pământ: 3 El este Cel care i-a risipit pe vrăjmaşii din trecutul meu şi pe vechii mei potrivnici: 4 El mi-a dat putere asupra tuturor greutăţilor ca să le pot pierde pe ele; 5 El mi-a dat putere să dobor cu mâinile mele balaurul cu şapte capete: şi mi-a arătat unde sunt rădăcinile lui, ca să pot să distrug sămânţa lui. 6 Tu erai acolo şi m-ai ajutat, şi în fiecare loc în care am chemat numele Tău, m-ai ajutat. 7 Dreapta Ta a distrus otrava celui viclean, şi mâna Ta a netezit drumul celor care cred în Tine. 8 Şi i-ai scos pe ei din morminte şi i-ai înviat din morţi. 9 Tu ai pus carne peste oasele moarte. 10 Ei erau nemişcaţi, şi le-ai dat suflare de viaţă. 11 Calea Ta este fără de păcat şi faţa Ta curată dar, i-ai lăsat pe ei să cadă în păcat, pentru ca, apoi, să-i scoţi din adâncuri şi să-i reînnoieşti, 12 Şi ai pus Piatra Ta la temelia tuturor lucrurilor: şi pe ea ţi-ai ridicat împărăţia Ta, şi ai făcut-o locuinţa sfinţilor. Aleluia. ODA 23. Trimiterea la documentul sigilat trimis de Dumnezeu este una dintre cele mai mari mistere ale colecţiei . 1 Bucuria este a sfinţilor! şi cine o poate îmbrăca decât, numai ei? 2 Harul este al celor aleşi! şi cine îl poate primi, în afara celor care au crezut în el de la început? 3 Iubirea este a celor aleşi! şi cine ar putea să o îmbrace, în afara celor care au avut- o de la început? 4 Umblaţi în cunoaşterea Celui Preaînalt, fără invidie:căutaţi bucuria Lui şi desăvârşirea cunoaşterii Lui. 5 Şi gândul lui era ca o scrisoare; voia Lui a coborât din ceruri, şi a fost trimisă ca o săgeată, care a fost trasă cu putere de un arc: 6 Şi multe mâini s-au grăbit la scrisoare să o prindă pe ea şi să o citească: 7 Dar le-a zburat printre degete şi s-au înspăimântat de ea şi de sigiliul care era pe ea.
 19. 19. 19 8 Pentru că încercaseră să rupă sigiliul şi n-au putut: pentru că puterea care era peste sigiliu era mai mare decât ei. 9 Dar cei care au văzut-o, s-au dus după scrisoare pentru a afla unde ar putea fi prinsă, şi cine ar trebui s-o citească şi cine ar trebui s-o audă. 10 Dar o roată a apucat-o şi s-a rostogolit peste ea: 11 Şi acolo a făcut pe ea un semn al Împărăţiei şi al Domniei: 12 Şi toţi cei care au încercat să mute roata au fost seceraţi şi tăiaţi la pământ: 13 Şi (roata) a adunat mulţimea de vrăjmaşi, şi a umplut râurile şi a trecut peste ele şi a smuls din rădăcină multe păduri şi a făcut o cale largă. 14 Capul a căzut la picioare, căci până la picioare s-a-nvârtit roata împreună cu semnul care era pe ea. 15 Scrisoarea era o poruncă, adresata pentru lumea întreagă; 16 Şi în care se arata cine e capul său, capul care s-a revelat prin Fiul Adevărului din Tatăl Cel Preaînalt, 17 Şi El a devenit stăpânul întregii moşteniri. Şi gândul multora a fost adus la zero. 18 Şi toţi răzvrătiţii (apostaţii) au fugit în grabă. Iar cei care au persecutat şi au fost robii mâniei au dispărut. 19 Şi scrisoarea era o carte mare, care a fost în întregime scrisă de degetul lui Dumnezeu: 20 Şi numele Tatălui era pe ea, şi al Fiului şi al Sfântului Duh, să fie slăvit în vecii vecilor. Aleluia. ODA 24. Menţiunea despre Porumbel se referă la o Evanghelie pierduta despre care există referinţe in puţine scrieri antice. 1 Porumbelul a zburat peste Mesia, pentru că El era capul lui, şi a cântat peste El şi glasul lui a fost auzit: 2 Şi localnicii s-au temut iar străinii au fugit: 3 Păsările şi-au strâns aripile şi toate târâtoarele au murit în găurile lor, şi abisurile s-au deschis, iar cei ce erau închişi, au strigat către Domnul, ca femeile în durerile naşterii: 4 Şi nu s-a dat hrană pentru ei, pentru că nu era a lor; 5 Şi au fost pecetluite abisurile cu sigiliul Domnului. Şi au pierit în gândurile cu care trăiseră de la început; 6 Pentru ca ei au trăit în păcat încă de la început, şi şi-au sfârşit viaţa tot în păcat.:
 20. 20. 20 7 Şi fiecare din ei a pierit în păcat: pentru că nu a fost posibil să se găsească un cuvânt, măcar, pentru care s-ar fi putut să rămână: 8 Şi Domnul a şters amintirea tuturor celor care nu au avut adevărul cu ei. 9 Pentru că s-au încrezut în inimile lor şi s-au înălţat pe sine, lipsiţi fiind de înţelepciune, şi astfel ei au fost aruncaţi, pentru ca adevărul nu era cu ei. 10 Căci Domnul a arătat care este calea Lui, şi a răspândit pretutindeni harul Său: iar cei care-l vor înţelege, vor cunoaşte sfinţenia Lui. Aleluia. ODA 25. Din nou despre experienţa personală. 1 Am fost salvat din lanţurile mele şi la Tine, Dumnezeul meu, am fugit: 2 Că dreapta Ta este mântuirea mea şi ajutorul meu. 3 Tu i-ai oprit pe cei care se ridicau împotriva mea, 4 Şi nu-i voi mai vedea: pentru că faţa Ta care era cu mine, m-a salvat prin harul Tău. 5 Dar am fost dispreţuit şi respins în ochii multora: căci eram în ochii lor ca un gunoi, 6 Şi Tu însuţi ai fost puterea mea şi ajutorul meu. 7 Te-ai aşezat ca o lumină de-a dreapta şi de-a stânga mea: şi în mine nu va mai fi nimic care să nu fie luminat: 8 Şi şi m-ai îmbrăcat cu acoperământul Duhului Tău, şi ai scos de pe mine hainele mele de piele; 9 Căci dreapta Ta m-a ridicat şi a scos răul din mine: 10 Şi am devenit puternic prin: adevărul, şi sfinţenia dreptăţii Tale, şi tuturor vrăjmaşilor mei le era frică de mine; 11 Şi am devenit trăitor întru numele Domnului, fiind răsplătit cu blândeţea Lui, şi odihna Lui care vor rămâne în vecii vecilor. Aleluia ODA 26. O remarcabilă laudă. 1 Mi-am revărsat lauda către Domnul, căci eu sunt al Lui: 2 Ș i-I voi cânta cântecul Lui sfânt, pentru că inima mea este cu El.
 21. 21. 21 3 Pentru ca harpa Lui este în mâinile mele, ș i odele liniştii Lui nu vor înceta (nu voi înceta să mă odihnesc în liniştea Lui). 4 Voi striga către El din toată inima mea: Îl voi lăuda ș i-L voi înălţa cu toate mădularele mele. 5 Căci de la răsărit până la apus este lauda Lui: 6 ș i de la miazăzi ș i până la miazănoapte este mărturisirea Lui: 7 ș i din vârful munţilor până la marginea lor este desăvârşirea Lui. 8 Cine poate să scrie Psalmii lui Dumnezeu, sau cine poate să-i citească? 9 sau cine îşi poate trezi sufletul la viaț ă, astfel încât sufletul lui să fie mântuit, 10 Sau cine se poate odihni în Cel Prea Înalt, astfel încât gura lui să poată grăi înţelepciunea? 11 Cine este capabil să înţeleagă minunile Domnului? 12 Căci cel care le-ar putea înţelege s-ar dizolva ș i ar deveni ceea ce a înţeles. 13 Pentru că este suficient să-L cunoşti şi să rămâi în pacea Domnului: să te odihneşti în cântecul sfânt, 14 ca un râu care are un izvor nesecat, ș i curge spre ajutorul celor ce-l căuta. Aleluia. ODA 27. Corpul uman face o cruce atunci când omul stă în picioare în rugăciune, cu braț ele întinse lateral. 1 Am întins mâinile mele către Tine ș i m-ai sfinț it, Dumnezeul meu: 2 Căci mâinile mele întinse sunt semnul Tău: 3 şi trupul meu înălţat către Tine este pomul pe care îmi răstignesc sufletul meu. ODA 28. Aceasta Odă este o bijuterie muzicală. 1 Precum aripile porumbeilor sunt peste puii lor, ș i precum gura puilor se indreapta către gura părinţilor lor. 2 Aşa sunt aripile Duhului Sfat peste inima mea şi sufletul meu însetat către iubirea Domnului meu:
 22. 22. 22 3 Inima mea este încântata ș i tresaltă: ca un prunc care tresaltă de bucurie în pântecele maicii sale: 4 Am crezut, de aceea m-am liniştit, pentru ca, credincios este Cel în care mi-am pus crezul meu: 5 El m-a binecuvântat din belşug ș i capul meu este cu El: ș i nici sabia nu mă va despărţi de El, nici iataganul; 6 Căci eu gata sunt înainte de a veni sfârşitul meu, căci sub aripile Sale mi-am aflat nemurirea: 7 Ș i El mi-a arătat semnul Lui: şi mai departe mi-a dat să beau din paharul înţelepciunii Sale, şi mi-a arătat că viaț a înseamnă spiritul din mine, care nu poate muri, şi va fi viu în veci. 8 Cei care m-au văzut s-au mirat, pentru că fusesem prigonit, ș i credeau că am fost înghiț it de adâncuri: pentru că li se părea că sunt unul dintre cei pierduț i; 9 dar asuprirea mea a devenit mântuirea mea, ș i am fost uraciune lor pentru că nu a existat gelozie în mine; 10 Pentru că am făcut bine fiecărui om, ei m-au urât, 11 Ș i m-au înconjurat ca nişte câini turbaț i, care îi atacă pe neaşteptate pe stăpânii lor, 12 Pentru că gândirea lor este otrăvită ș i înț elegerea lor este răsturnată. 13 Dar eu aveam izvorul vieţii în mâna mea dreaptă, şi am spălat otrava lor cu dulceaţa apei celei vii; 14 Ș i nu am pierit, pentru că nu m-am însoţit cu ei şi nici sângele meu nu l-am amestecat cu al lor. 15 Ș i au căutat să mă omoare dar nu au putut: pentru că am fost mai înţelept decât ei; 16 Ș i în zadar m-au atacat pe mine şi pe cei nevinovaţi care erau cu mine: 17 Ei căutau să distrugă amintirea Celui care a fost înaintea lor. 18 Dar gândul Celui Prea Înalt nu poate fi anticipat, iar inima Lui este superioară faţă de toată înț elepciunea. Aleluia. . ODA 29. Din nou, o odă care aminteşte de Psalmii lui David. 1 Domnul este speranţa mea: în El nu voi fi dat de ruș ine. 2 Căci, după legământul Sau, mi-a făcut mie, ș i după bunătatea Sa, mi-a dăruit mie: 3 Ș i după îndurările Sale m-a înălț at: ș i în frumuseţea împărăţiei Sale m-a aşezat: 4 Ș i m-a scos din adâncul locuinț ei morț ilor: ș i din gura morț ii El m-a tras: 5 ș i i-a smerit pe vrăjmaşii mei, iar pe mine m-a făcut părtaş harului Său.
 23. 23. 23 6 Pentru că am crezut în Mântuitorul: ș i mi s-a arătat că El este Domnul; 7 El mi-a arătat semnul lui: ș i El m-a purtat în lumina înţelepciunii Lui, ș i (astfel) mi-a dat toiagul puterii Sale; 8 Ca să pot răzbi gândurile popoarelor; ș i puterea căpeteniilor lor să o pun la pământ: 9 Luptând prin Cuvântul Său, ș i făcându-mă victorios prin puterea Sa. 10 Ș i Domnul a năpustit asupra duș manul meu cuvântul Său: ș i vrajmasul meu s-a făcut ca pleava pe care vântul o poartă în zare; 11 Ș i am adus laudă Celui Preaînalt, pentru ca El m-a înălț at pe mine, slujitorul Său ș i fiul roabei Sale. Aleluia. ODA 30. O invitaț ie la potolirea setei. 1 Saturaţi-vă de apa vie, căci vouă v-a fost dat izvorul vieţii de la Domnul, pentru voi este deschis: 2 ș i veniţi voi, toţi cei însetaţi, ș i vă adăpaţi, şi vă odihniţi la fântâna lui Dumnezeu. 3 Pentru că în apa aceasta se află adevărul ș i ea este curată ș i în ea vă veţi afla odihna sufletului. Mult mai dulce este apa Sa decât mierea; 4 Ș i fagurele de albine nu se poate asemăna cu ea. 5 Pentru că ea se revarsă de pe buzele Domnului ș i din inima lui Dumnezeu vine numele său. 6 Ș i a apărut din infinit ș i nevăzută: până când s-a aşezat în mijlocul lor (în inima lor) fără ca ei să ştie ceva: 7 Ferice de cei care au băut din izvorul acesta şi ș i-au aflat odihna în apele lui. Aleluia. ODA 31. Un cânt pe care Marcus Aurelius l-ar fi cunoscut atunci când a spus "Fii ca o stâncă neclintită de care se lovesc continuu valurile" 1 Abisurile s-au topit înaintea Domnului: ș i întunericul s-a destrămat la vederea Sa:
 24. 24. 24 2 Păcatele s-au rătăcit ș i au pierit în mâna Lui: ș i nebunia nu şi-a mai găsit cale de scăpare, ș i a fost scufundată de adevărul lui Dumnezeu. 3 El Şi-a deschis gura ș i harul a vorbit prin gura Lui, ș i a răspândit bucuria: ș i a adus o nouă cântare de laudă pentru Numele Domnului: 4 El Şi-a ridicat glasul către Cel Preaînalt, ș i S-a dăruit pe Sine fiilor care erau cu El. 5 Iar prezenţa Lui era legitimă, pentru ca Însuşi Tatăl Lui Cel Sfant L-a trimis. 6 Veniţi cu curaj, voi, cei năpăstuiţi ș i primiti bucurie, ș i salvaţi-vă sufletele voastre, prin harul Său, ș i primiti viaț a cea veș nică. 7 Dar vrăjmaşii Mei m-au smerit când m-am ridicat, Eu care fusesem smerit: şi ș i- au împărț it prada mea, deș i nu aveau nici un motiv să facă aceasta. 8 Dar am îndurat ș i am tăcut ș i am rămas nemişcat, ca ș i când nimic nu s-ar fi întâmplat. 9 Am stat neclintit ca o stâncă tare care este bătută de valuri şi îndură. 10 Ș i am îndurat amărăciunea lor intru smerenia Mea: 11ca să pot răscumpăra pe poporul Meu, ș i moştenirea Mea să pot împlini promisiunea făcută părinţilor lor, cărora le-a fost făgăduita salvarea seminţiei lor. Aleluia. ODA 32. Bucurie ș i lumină. 1 Cei binecuvantati, au bucuria in inimile lor, caci lumina vine de la El, Cel Care se afla in ei: 2 ș i cuvintele Adevărului, graiesc singure in ei: pentru ca Adevarul este întărit prin puterea Duhului Celui Preaînalt:si va ramane neclintit în vecii vecilor. Aleluia. ... nu vă îngrijiţi dinainte ce veţi vorbi, ci să vorbiţi ceea ce se va da vouă în ceasul acela. Căci nu voi sunteţi cei care veţi vorbi, ci Duhul Sfânt. (Marcu 13:11) ODA 33. O fecioară stă ș i prooroceşte (v. 5). 1 Din nou, Domnul în bunătatea Sa a voit să alunge păcatul, ș i a venit El însuşi ca să-l nimicească; 2 Ș i a distrus toată pierzania din calea Lui, ș i a ruinat tot rostul ei;
 25. 25. 25 3 Stătea pe un pisc înalt ș i glasul Lui se auzea de la un capăt al pământului până la celălalt: 4 ș i au venit la El toț i cei care L-au auzit, şi nu părea să fie printre ei vreunul fără păcat. 5 Dar se afla acolo o fecioară curata care proorocea ș i striga în numele Domnului: 6 O, fii ai oamenilor, întoarceț i-vă, ș i voi fiice ale oamenilor, veniț i: 7 ș i părăsiţi căile păcatului şi apropiaţi-vă de Mine, ș i Eu voi intra în voi, ș i vă voi duce departe de pierzanie, 8 Ș i Eu vă voi înţelepţi în căile adevărului: astfel încât nu veţi putea fi distruşi şi nici nu veţi pieri: 9 Ascultaț i-mă şi veţi fi răscumpăraţi. Prin harul lui Dumnezeu Eu vorbesc în mijlocul vostru, ș i prin intermediul meu veţi fi răscumpăraţi ș i veţi deveni binecuvântaţi. 10 căci Eu sunt judecătorul vostru, ș i cei care mi-au fost daţi Mie nu vor pieri, ci vor intra în Împărăţia cerurilor care este veşnică: 11 iar cei aleşi ai Mei, să vină după Mine, căci căile Mele le voi face cunoscute celor ce mă vor căuta, ș i-i voi sfinţi în numele meu. Aleluia. ODA 34. O adevărata poezie - pur ș i simplu. 1 Nimic nu este greu când ai inima curată. 2 Nimic nu te poate răni dacă gândurile tale sunt drepte: 3 Nu există furtună care să-ţi poată tulbura sufletul dacă gândurile tale sunt luminoase: 4 Atunci când eşti înconjurat din toate părț ile de frumuseț e, nu poate fi nimic care să te tulbure. 5 Ceea ce este jos se aseamănă cu ceea ce este sus, pentru că totul se află doar sus: iar ceea ce este jos, nu este altceva decât imaginaț ia celor neştiutori. 6 Harul Domnului S-a revelat pentru mântuirea ta. Crede ș i vei trăi ș i vei fi mântuit. Aleluia. ODA 35.
 26. 26. 26 "Nici un cântec de leagăn nu e mai dulce decât cântecul Meu: vino degrabă la viaţa vesnica ." 1 Roua Domnului mi-a picurat în suflet linişte: 2 Domnul Şi-a aşezat norul păcii deasupra capului meu, ca să mă vegheze în permanenț ă; 3 Toate acestea s-au făcut pentru mântuirea mea: totul în mine s-a cutremurat şi vrăjmaşii mei s-au înspăimântat; 4 Ș i au fost alungaţi cu fum şi cu judecată, iar eu am rămas liniș tit în grija Domnului: 5 Căci El este ocrotitorul meu, ș i temelia vieţii mele. 6 El m-a purtat pe braţele Sale aşa cum o mamă îşi poartă copilul său: El m-a hrănit cu roua înţelepciunii Sale: 7 Şi m-a crescut ca pe un copil, prin Harul Său, ș i m-am odihnit în desăvârşirea Sa, 8 Ș i mi-am întins mâinile înălţând către El sufletul meu: iar Cel Prea Înalt m-a îndreptat şi mi-a dăruit mântuirea Sa . Aleluia. ODA 36. Teologii nu au căzut de acord în legătură cu explicaț ia acestei Ode uimitoare. 1 M-am odihnit în Duhul Domnului, ș i Duhul Sfânt a mărit sufletul meu: 2 ș i m-a făcut să mă ridic către înălț imile Domnului, în fata desăvârşirii Lui ș i a slavei Lui, în timp ce eu îi aduceam lauda prin cântecele Sale. 3 Duhul m-a adus înaintea feț ei Domnului ș i, cu toate că sunt fiu al omului, am fost botezat de Lumina Sfântă şi am fost numit fiul al Domnului: 4 În timp ce eu aduceam laude printre cei ce lăudau, am fost făcut mare printre cei puternici. 5 Pentru că după măreț ia Sa m-a făcut Cel Prea Înalt: ș i cu propria Sa înnoire El m-a reînnoit, ș i El m-a uns cu desăvârşirea Sa: 6 Ș i am devenit unul dintre apropiaţii Săi, ș i gura mea s-a deschis, ca un nor de rouă 7 care se revărsa din inima mea, pentru că în ea curgea raul dreptăţii, 8 iar sufletul meu a rămas în pacea Domnului, ș i a fost sfinţit de către Duhul Său stăpânitor. Aleluia.
 27. 27. 27 ODA 37. O odă simplă. 1 Mi-am întins mâinile către Domnul meu: şi mi-am înălţat glasul meu către Cel Prea Înalt: 2 Ș i I-am vorbit cu buzele inimii mele, ș i El m-a auzit, atunci când sunetul inimii mele a ajuns la El: 3 Şi mi-a răspuns, şi a răsplătit ruga mea; 4 Odihnindu-mi sufletul în Harul Său. Aleluia. ODA 38. O descriere frumoasă a puterii adevărului. 1 M-am aşezat în lumina Adevărului ca într-o caleaşcă: 2 iar Adevărul m-a luat ș i m-a purtat pe braţele Sale: ș i m-a ferit de întunericul gropilor şi de povârnişul prăpastiilor, de ascuţişul stâncilor şi de furia valurilor: 3 Ș i a devenit pentru mine adăpostul mântuirii mele, iar braţele Sale m-au purtat către viaţa veşnică: 4 Ș i m-a însoţit peste tot şi a fost odihna sufletului meu, ș i m-a ferit de rătăciri, pentru că Adevărul grăia peste tot, în locul meu; 5 Şi calea mea a fost netedă, pentru că am umblat în El; 6 Ș i n-am picat în greşeală, pentru că am ascultat Adevărul. 7 Am fugit de păcat şi răul s-a îndepărtat de mine: căci Adevărul m-a călăuzit pe calea cea dreaptă, ș i 8 orice n-am ştiut, el m-a făcut să înţeleg, mi-a arătat toate otrăvurile păcatului, ș i rănile morţii pe care eu le credeam dulceaţa sufletului meu: 9 Ș i am văzut urâciunea Păcatului, ca o mireasă care îşi ascunde stricăciunea sub podoabele ei, şi ca mirele care îşi ascunde urâciunea sub amăgirea înşelăciunii (seducţiei, ispitirii); 10 Ș i am întrebat Adevărul "Cine sunt aceș tia?", Ș i El mi-a zis, "Aceştia sunt înș elătorul ș i greşeala (ispita şi păcatul): 11 Ș i sunt precum mirele şi mireasa lui: care duc în rătăcire ș i amăgesc întreaga lume: 12 Ș i au chemat pe mulţi la nunta lor (p.. 138) 13 ș i le-a dat să bea din licoarea otrăvită a lor, care le-a şters înț elepciunea ș i cunoaşterea, ș i i-a aruncat în neştiinţă; 14 Ș i apoi, i-au lăsat să plece, iar aceştia au căzut pradă Păcatului, care s-a bucurat că ei au uitat de suflet, şi nici nu-şi caută sufletul lor."
 28. 28. 28 15 Dar eu am fost făcut înț elept, astfel încât să nu cad în mâinile înș elătorului, ș i am fost fericit pentru că Adevărul a mers cu mine, 16 Ș i am fost trezit la viaţă, ș i am fost mântuit, 17 ș i sufletul meu l-am aşezat în mâna Domnului: pentru că El mi-a dat viaţa. 18 În Adevăr mi-am aşezat rădăcinile sufletului meu ș i El îl udă, îl creşte, iar roadele sale vor fi veşnice. 19 Şi rădăcinile sufletului meu s-au înfipt adânc, şi a răsărit ș i s-a înălţat, ș i a devenit un pom puternic cu ramuri umbroase; 20 ș i numai Domnului I se cuvine slava căci El l-a semănat şi El l-a crescut: cu grija Sa ș i cu binecuvântarea buzelor Lui, 21 Mângâindu-l cu dreapta Sa, ș i descoperindu-i cele nearătate ale înţelepciunii Sale. Aleluia. ODA 39. Una din odele care fac referire la evenimentele din Evanghelii - atunci când Domnul nostru merge pe Marea Galileii. 1 Râurile mari sunt puterea Domnului: 2 ș i îi răstoarnă pe cei care Îl dispreț uiesc: ș i rătăcesc în căile lor: 3 Iar adâncul apelor şterge urmele lor, cuprinzându-le trupurile ș i nimicindu-le viaţa. 4 căci apele râurilor acţionează mult mai repede decât iuţeala fulgerului; dar cei care le trec în credinț ă, nu sunt atinşi; 5 căci cei care merg pe ele, fără prihană, nu trebuie să aibă teamă. 6 Pentru că în ei se află semnul Domnului, iar semnul este calea celor care trăiesc în numele Domnului; 7 Îmbracă-te, prin urmare, în sfinţenia Celui Preaînalt, ș i cunaşte-L, ș i vei trece fără pericol, pentru ca râurile ţi se vor supune 8 Domnul ne-a făcut o punte din cuvântul Său; pentru ca El a mers pe ape cu picioarele goale: 9 iar urmele Lui au rămas neşterse pe apă, ș i neatinse, asemenea trunchiului unui copac care pluteşte nevătămat. 10 ș i valurile s-au ridicat de o parte şi de cealaltă, însă urmele Domnului nostru, Mesia, au rămas neclintite fără să poată fi şterse sau vătămate în vreun fel. 11 Şi astfel a deschis calea celor care vor trece apele prin El, urmând credinţa Lui, ș i se închinându-se numelui Lui. Aleluia.
 29. 29. 29 ODA 40. Un cântec de laudă fără egal. 1 Ca mierea picurată de albine în fagurele lor, 2 ș i ca laptele unei mame care îşi iubeşte copiii; 3 Aşa se îndreaptă speranţa mea către Tine, Dumnezeul meu. 4 Ca izvorul din care ț âș neș te apa, 5 aşa ţâşneşte din inima mea lauda către Domnul iar buzele mele rostesc slava Sa, ș i limba mea cântă psalmii Lui. (p.. 139) 6 Ș i tresaltă faţa mea de bucuria Lui, ș i se umple duhul meu, cu dragostea Lui, ș i sufletul meu cu Lumina Lui: 7 că sfinţenia mea este în El, iar răscumpărarea sufletului meu în El este: 8 ș i moș tenirea Lui este viaț a veș nică, iar cei care au ales-o pe ea, vor fi nepieritori. Aleluia. ODA 41. Descoperim că scriitorul ar putea fi un păgân (v. 8). 1 Toț i copiii Domnului Îl vor lăuda, ș i vor aduna adevărul credinț ei Sale. 2 pentru ca El îşi va cunoaşte copiii. Prin urmare,să cântăm dragostea Lui: 3 Să trăim în Domnul, prin harul Său: ș i viaț ă să primim prin Mesia Cel trimis de El: 4 Pentru că El, o zi mare a strălucit peste noi ș i minunat este Cel care ne-a dat slava Lui. 5 Prin urmare, noi toț i să ne unim împreună în Numele Domnului, şi să-I aducem slavă, pentru bunătatea Lui, 6 Iar feţele noastre să strălucească în lumina Lui: ș i inimile noastre să cugete la iubirea Lui, ziua şi noaptea. 7 Să tresăltăm de bucuria Domnului. 8 Toț i cei care mă vor vedea vor fi uimiţi. Pentru că eu am devenit alt om: 9 Căci Tatăl adevărului şi-a amintit de mine: fiindcă al Lui eram de la începuturi: 10 Pentru că Harul Său m-a născut, ș i gândul inimii Lui: 11 Ș i Cuvântul Său este cu noi în tot drumul nostru; 12 El este Mântuitorul, Cel Care ne dă viaț a ș i nu lasă sufletele noastre să piară; 13 căci omul care a fost umilit, a fost înălț at prin neprihănirea Domnului, 14 Fiul Celui Preaînalt S-a născut din desăvârşirea Tatălui Său; 15 Iar noi am primit lumina de la Cuvântul care a fost odinioară în Tatăl;
 30. 30. 30 16 Mesia este cu adevărat unul, ș i El a fost cunoscut mai înainte de întemeierea lumii, 17caci numai El va salva sufletele noastre pentru totdeauna, prin adevărul Numelui Său: şi cântare nouă este pentru cei ce-l iubesc pe El. Aleluia. ODA 42. Odele lui Solomon, fiul lui David, s-au încheiat cu următoarele versete rafinate. 1 Mi-am întins mâinile ș i Domnul S-a apropiat de mine: 2 Pentru ca înălţarea mâinilor mele este semnul Lui: 3 şi îndreptarea trupului meu este lemnul pe care a fost răstignit Cel Neprihănit. 4 Ș i m-am făcut necunoscut pentru cei care n-au fost alături de mine, ș i voi rămâne lângă cei care mă iubesc. 5 Toţi prigonitorii mei sunt morț i, ș i au căutat spre mine, cei care au nădăjduit în mine, pentru că eu am fost trezit la viaț ă: 6 Ș i m-am sculat ș i sunt cu ei, ș i voi vorbi cu gura lor. 7 Căci ei au dispreț uit pe cei care i-au oropsit; 8 Ș i mi-am aşezat peste ei jugul de dragostei mele; 9 Ca braț ul mirelui peste mireasa lui, 10 Aș a a fost jugul Meu asupra celor care mă cunosc: 11 Ș i, precum în noaptea nunţii, dorinţa dintre mire şi mireasa lui este răspândită în toată casa, 12 Aşa este dragostea mea asupra celor care cred în mine. (p.. 140) 13 Ș i nu am fost respins, deș i se credea că aşa va fi. 14 Nu am pierit, deș i au uneltit împotriva mea. 15 Iadul m-a văzut ș i s-a năruit: 16 Moartea m-a aruncat afară, ș i mulț i au ieşit împreună cu mine. 17 Mi-a dat fiere ș i amărăciune, ș i m-a dus cu ea în cele mai mari adâncuri ale ei: 18 Dar picioarele ș i capul mi le-a lăsat libere , pentru că nu a putut îndura faţa mea: 19 Ș i am adunat pe oamenii care trăiau în mijlocul morţilor, ș i le-am vorbit cu limbă de viaț ă: 20 Deoarece cuvântul meu nu va pieri nicicând: 21 Ș i cei care erau morţi alergau către mine, ș i plângeau zicând: " Fiul lui Dumnezeu, ai milă de noi, şi fă cu noi după bunătatea Ta, 22 Ș i ne scoate din legăturile întunericului ș i deschide-ne uș a prin care vom veni la tine. 23 Pentru că vedem cum moartea care ne-a omorât pe noi, pe tine nu te-a atins. 24 Să dă-ne, de asemenea, să fim răscumpăraţi de Tine, căci Tu eș ti Mântuitorul nostru. "
 31. 31. 31 25 Ș i am auzit glasul lor, ș i am însemnat numele meu pe fruntea lor: 26 Ca să se ştie că sunt liberi ș i sunt aI mei Aleluia. Cuprins Cuprins Motto:...................................................................................................................................................... 1 Introducere:............................................................................................................................................. 1 Informaţii privind Odele lui Solomon...................................................................................................... 2 a) In legatura cu descoperirea lor ....................................................................................................... 2 De pe site-ul de scrieri crestine(en) :............................................................................................... 2 Intr-un site cu specific gnostic se spune:......................................................................................... 3 b) In legatura cu autorul odelor: ......................................................................................................... 3 ODA 01..................................................................................................................................................... 4 ODA 02..................................................................................................................................................... 4 ODA 03..................................................................................................................................................... 4 ODA 04..................................................................................................................................................... 5 ODA 05..................................................................................................................................................... 5 ODA 06..................................................................................................................................................... 6 ODA 07..................................................................................................................................................... 7 ODA 08..................................................................................................................................................... 8 ODA 09..................................................................................................................................................... 9 ODA 10..................................................................................................................................................... 9 ODA 11................................................................................................................................................... 10 ODA 12................................................................................................................................................... 11 ODA 13................................................................................................................................................... 12 ODA 14................................................................................................................................................... 12 ODA 15................................................................................................................................................... 13 ODA 16................................................................................................................................................... 13 ODA 17................................................................................................................................................... 14 ODA 18................................................................................................................................................... 15 ODA 19................................................................................................................................................... 16
 32. 32. 32 ODA 20................................................................................................................................................... 16 ODA 21................................................................................................................................................... 17 ODA 22................................................................................................................................................... 18 ODA 23................................................................................................................................................... 18 ODA 24................................................................................................................................................... 19 ODA 25................................................................................................................................................... 20 ODA 26................................................................................................................................................... 20 ODA 27................................................................................................................................................... 21 ODA 28................................................................................................................................................... 21 ODA 29................................................................................................................................................... 22 ODA 30................................................................................................................................................... 23 ODA 31................................................................................................................................................... 23 ODA 32................................................................................................................................................... 24 ODA 33................................................................................................................................................... 24 ODA 34................................................................................................................................................... 25 ODA 35................................................................................................................................................... 25 ODA 36................................................................................................................................................... 26 ODA 37................................................................................................................................................... 27 ODA 38................................................................................................................................................... 27 ODA 39................................................................................................................................................... 28 ODA 40................................................................................................................................................... 29 ODA 41................................................................................................................................................... 29 ODA 42................................................................................................................................................... 30 Cuprins................................................................................................................................................... 31

×