Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Les nacions sense estat a Europa occidental en el context de la Gran Guerra

662 views

Published on

Les nacions sense estat a Europa occidental en el context de la Gran Guerra

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Les nacions sense estat a Europa occidental en el context de la Gran Guerra

 1. 1. LES NACIONS SENSE ESTAT EN EL CONTEXT DE LA GRAN GUERRA
 2. 2. La Primera Guerra Mundial: Una guerra entre potències imperialistes per l'hegemonia articulada damunt diversos conflictes nacionals
 3. 3. Les guerres balcàniques 1912-1913
 4. 4. Europa el 1914
 5. 5. Europa després de la Primera Guerra Mundial
 6. 6. Moviments nacionalistes d'Europa occidental que intervenen políticament i/o militarment en la Primera Guerra Mundial Flandes Bèlgica és ocupada pels alemanys durant tota la guerra El moviment nacionalista flamenc es divideix entre passivistes i activistes. Els segons són els qui col·laboraran amb l'ocupació alemanya i avançaran cap a posicions independentistes. A partir de 1915 l'administració alemanya d'ocupació comença a dur a terme algunes reivindicacions culturals flamenques. Sorgeix per primer cop amb força la idea de la divisió administrativa de Bèlgica en dues àrees lingüístiques. El 1917 els activistes, agrupats al Consell de Flandes, proclamen la independència, que no és acceptada pels alemanys. La fi de la guerra suposa per a Bèlgica l'annexió d'un conjunt de territoris alemanys. La monarquia belga reprimirà durament els activistes flamencs, però alhora acceptarà part de les reivindicacions culturals flamenques.
 7. 7. Moviments nacionalistes d'Europa occidental que intervenen políticament i/o militarment en la Primera Guerra Mundial Catalunya La posició del nacionalisme català és molt majoritàriament aliadòfila. Un miler de catalans s'enrolaren a l'exèrcit francès com a voluntaris. D'aquests, una part ho feu per motivacions nacionalistes. La Unió Catalanista donà cobertura política als Voluntaris Catalans a través d'un comitè de germanor dirigit pel doctor Joan Soler i Pla. Els Voluntaris Catalans foren dirigits militarment per Camil Campanyà i Mas, independentista de primera hora que morí a la Batalla del Somme. Els Voluntaris Catalans editaren la revista La Trinxera Catalana. Daniel Domingo i Montserrat intentà convertir els Voluntaris en una Legió Catalana per a poder participar a la taula de les nacions vencedores. A tal efecte, el 1918 creà el Comitè Nacional Català de París, que intentà sense èxit poder participar a la Conferència de Versailles.
 8. 8. Moviments nacionalistes d'Europa occidental que intervenen políticament i/o militarment en la Primera Guerra Mundial Irlanda England's difficulty is Ireland's opportunity Els Irish Volunteers es divideixen entre els partidaris de combatre a l'exèrcit britànic a canvi de les promeses d'autonomia i els contraris. Els partidaris són 100.000, dels quals 20.000 arribaran a combatre com a soldats britànics. Passaran a anomenar-se National Volunteers. Els contraris són 12.000, dirigits per la societat secreta IRB. Mantindran el nom d'Irish Volunteers. Ajuda alemanya a l'aixecament de Pàsqua, tramitada a través de Sir Roger Casement. El desembarcament de 10.000 rifles a bord del vaixell Aud/Libau va fracassar. El procés independentista irlandès deu part del seu èxit al context polític derivat de la Primera Guerra Mundial.
 9. 9. El concepte d'autodeterminació: Wilson i Lenin WILSON Indefinició sobre el subjecte, l'abast i la materialització del concepte d'autodeterminació. Es popularitza perquè el liberalisme democràtic necessita contraposar una proposta de llibertat a la proposta de la Revolució Russa. LENIN Materialitza el concepte d'autodeterminació en el dret d'una nació a fundar el seu estat independent. Considera nació aquell col·lectiu humà que ha desenvolupat un moviment nacionalista representatiu. Posa la lluita nacional com un dels puntals per a destruir els estats burgesos i desencadenar revolucions socialistes.

×