Eixos d'anàlisi - Futur dels moviments independentistes a Europa

456 views

Published on

Eixos d'anàlisi sobre futurs escenaris dels moviments independentistes a l'Europa del segle XXI.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
456
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Eixos d'anàlisi - Futur dels moviments independentistes a Europa

 1. 1. PERSPECTIVES DE FUTUR DELS MOVIMENTS INDEPENDENTISTES A L'EUROPA DEL SEGLE XXI
 2. 2. Prospecció de conflictes nacionals per a la propera dècada a Europa Possibles principals punts d'efervescència independentista Possibles modificacions de fronteres
 3. 3. EUROPA S'aprofundirà en la unió política i jurídica o s'afiançarà el model de tractat entre estats? És possible en l'actual context prosseguir l'extensió de l'euro al global de països europeus? Es podrà fixar una jurisprudència sobre l'anomenada “ampliació interna”? Quins mecanismes de proclamació d'independències són viables en el context europeu?
 4. 4. REGNE UNIT Prendrà força un nacionalisme britànic agressiu davant la previsible victòria conservadora? Sobreviurà la monarquia britànica a Isabel II i al complicat procés de successió? IRLANDA DEL NORD Es crearà un espai autonomista intercomunitari? El Sinn Féin mantindrà l'hegemonia dins el moviment republicà? S'assolirà el “tomb demogràfic”? Es convocarà un referèndum en la propera dècada?
 5. 5. ESCÒCIA Serà possible convocar un referèndum en els propers 5 anys? El nacionalisme escocès es mantindrà en una estratègia independentista o adoptarà una posició autonomista? PAÍS DE GAL·LES Guanyarà l'aposta per l'ampliació de l'autonomia? Serà capaç el nacionalisme gal·lès de mantenir la centralitat política?
 6. 6. FRANÇA Hi haurà prou acumulació de forces per a forçar un procés descentralitzador? És possible invertir la tendència a la desaparició de les llengües diferents del francès? Com afectarà un possible efecte contagi dels nacionalismes català i basc? CÒRSEGA Es pot revertir el fraccionament del nacionalisme cors? Es pot bastir una majoria social capaç de pivotar un procés autonomista?
 7. 7. BÈLGICA / FLANDES / VALÒNIA És possible mantenir Bèlgica malgrat la independència de Flandes? Seria acceptada la annexió de Valònia a França? Quin seria l'estatus de la ciutat de Brussel·les en cas de desintegració de Bèlgica?
 8. 8. DINAMARCA / GROENLÀNDIA / FEROE Es convocarà un referèndum d'autodeterminació en aquests dos territoris durant la propera dècada? ITÀLIA El populisme italià tornarà a bascular cap a la disgregació territorial? Eclosionarà el latent nacionalisme sard? El Tirol del Sud plantejarà de nou l'annexió a Àustria?
 9. 9. ESPANYA Quin serà el pes real dels sectors frontalment antiautonomistes? Quina estratègia es plantejarà per recuperar els sectors que es passen al sobiranisme? Com serà la fortalesa de l'estat després de la crisi econòmica i l'impuls dels nacionalismes?
 10. 10. PAÍS BASC Tindrà èxit el procés de superació del conflicte armat i la construcció del pol sobiranista? Es donarà un procés de lliscament d'una part de l'esquerra abertzale cap al reformisme i l'aparició de noves propostes rupturistes? PAÏSOS CATALANS Es consolidarà el creixement de l'independentisme? Quin sector polític liderarà l'independentisme? S'imposaran les tendències anti-Països Catalans? Es consolidarà el nacionalisme polític al País Valencià?

×