Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
http://www.youtube.com/watch?v=Xhh9J93CGuI

Wat is gaming?
Het woord game komt uit het engels en staat letterlijk vertaald...
Bron: TNS Nipo / NewZoo Nationaal Gaming Onderzoek 2008

En dat terwijl veel bedrijven nog steeds meer besteden aan dagbla...
Boodschap blijf het beste hangen door consumenten iets te laten doen! Games bewerken
deze interactie !

Zoveel soorten zov...
Wat is gamemarketing?
Bij deze vorm van marketing wordt er door middel van een spel een boodschap
overgebracht naar de doe...
Game platform types?

Een platform is de hardware waar het spel op draait. Er zijn verschillende platforms waarop
games ge...
Verdeling Game Platform Types
Bron: TNS Nipo / NewZoo Nationaal Gaming Onderzoek 2008

In de grafiek hierboven zien we...
Playstation serie

  •  Playstation 1: Dit is de eerste versie van de Playstation. Dit toestel begint meer
    nostal...
PC Games worden het meest gespeeld

Momenteel is de PC nog steeds het meest populaire platform om op te gamen (66%). Dit
k...
Onder around game advertising vallen een aantal opties. Hieronder een korte uitleg:

Game portal Specials:
Hier wordt een ...
Dit zijn ads die in het spel zijn geplaatst. Dez eadvertenties worden al vanaf het moment dat
het spel intwikkeld wordt er...
Games die gebruikt worden voor overheidcommunicatie, voorlichting, educatie en training.
Dit kan zo gedefinieerd worden aa...
Man: 13-19 jaar
Deze doelgroep gamet met name met console en pc games. Het is een vrij fanatieke
leeftijdsgroep en besteed...
Ook in deze doelgroep zijn de casual games het meest populair. Ook vinden ze het leuk om
spelletjes te spelen op mini cons...
Bedrijven in de game advertising branche?
Eerste bedrijvengids/ kennisportal Game Advertising
Industry
Do 31 januari 2008 10:10, Peter Davelaar, 7561 views
Ook ...
aanmaken met daarin een presentatie, contactgegevens en logo. Laat je gegevens achter bij
ons en wij verzorgen de rest!

D...
Presentatie Gaming
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentatie Gaming

1,423 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Presentatie Gaming

 1. 1. http://www.youtube.com/watch?v=Xhh9J93CGuI Wat is gaming? Het woord game komt uit het engels en staat letterlijk vertaald voor spel. Gamen is het spelen van een spel. Onder jongeren zijn vooral spellen populair die gespeeld kunnen worden voor plezier en ontspanning, ookwel entertainment spellen genoemd. Bijvoorbeeld mario, tekken, pokemon. Ook bestaan er natuurlijk spellen waar je wat van kutn leren, ofwel de serious games, waar we dalijk verder op ingaan. Door het spelen van dit soort spellen doe je kennis en vaardigheden op. Dit soort games worden daarom ook toegepast in het onderwijs. Bij games zoals second life en Habbo hotel ligt de nadruk bij sociale interactie, het creeren van bezit en het ontpooien van diensten. Ze worden aangeduid als virtuele werelden omdat ze qua beleving dichter bij het echte wereld staan. Recente onderzoeken tonen aan dat de consument zich opnieuw aan het verplaatsen is. Het aantal gamers neemt exponentieel toe en ‘gamers’ zijn tegenwoordig niet alleen maar de hardcore jongeren. Recent onderzoek van TNS NIPO toont zelfs aan dat vrouwen net zo vaak gamen als mannen. Bron: TNS Nipo Recent onderzoek (mei 2008) toont aan dat mensen meer gamen dan dat ze bijvoorbeeld de krant lezen!
 2. 2. Bron: TNS Nipo / NewZoo Nationaal Gaming Onderzoek 2008 En dat terwijl veel bedrijven nog steeds meer besteden aan dagbladen dan aan gaming. Gek toch eigenlijk? 2. Interactie met het merk Gamen is een activiteit die veel aandacht vraagt. Gamers spelen de spellen veelal geconcentreerd. Door het merk in, rondom of doormiddel van een spel te promoten maakt men hier optimaal gebruik van. Gamers vinden reclame op een goede manier toegepast niet storend en in veel gevallen zelfs wat toevoegen aan een spel. De games verhogen de ‘brand awareness’. Na het spelen van een spel is de gamer dus bewuster van uw merk of product. (Bron: Studie - ‘Game On’ - Yahoo!, Skive Creative and OMD Insight)
 3. 3. Boodschap blijf het beste hangen door consumenten iets te laten doen! Games bewerken deze interactie ! Zoveel soorten zoveel mogelijkheden. Er zijn zeer veel verschillende games die elk een unieke doelgroep aanspreken. Bouw een relatie met de gamer op door relevant te adverteren in deze games. Relevante producten en advertenties dragen volgens veel gamers bij aan het realisme van het spel. Tevens bieden games u de mogelijkheid om op een rustige manier uw merk of product te promoten. Geen schreeuwende storende banners, maar uitgedachte in-game advertenties
 4. 4. Wat is gamemarketing? Bij deze vorm van marketing wordt er door middel van een spel een boodschap overgebracht naar de doelgroep. Op deze manier communiceert een onderneming op een interactieve manier met zijn doelgroep en kan op een pakkende manier zorgen voor een verbintenis met zijn klanten. Een game dat als marketingtool wordt ingezet moet natuurlijk wel de juiste booschap van een onderneming overbrengen. Door middel van games kan op een originele manier achtergrondinformatie naar voren gebracht worden. Ook is het gebruik van gamemarketing een leuke speelse manier om de aandacht van de doelgroep te trekken, vast te houden en kan leiden tot mond tot mond reclame. Als een leuke game succesvol wordt, kan het zich snel verspreiden via het internet. Het kan dus eigenlijk ook een vorm van viral marketing zijn. Viral Marketing is online mond-tot-mond reclame: Deze vorm van marketing ontstaat wanneer surfers op het internet reclame maken voor een bepaalde website in nieuwsbrieven, portals, forums, weblogs, etc. Onder viral marketing worden ook reclameuitingen (video's, affices) verstaan, die dusdanig interessant zijn dat weblogs en websites ze invoegen in artikelen (embedden). Verschillende reclamebureaus proberen kunstmatig een virale marketing campagne op te zetten. Een geslaagde viral marketing bespaart een bedrijf veel reclamekosten, mond-tot-mond reclame is goedkoop en vaak heel efficiënt. Waarom Gamemarketing? Belangrijk is dat de boodschap goed en duidelijk vertaald wordt naar het spel. Gamemarketing kan perspectieven bieden voor ondernemers door dit instrument niet in te zetten als massamedium, maar te implementeren in een bestaande marketingcampagne, dus als onderdeel van een totale actie om het te versterken. Het is voor een ondernemer erg geschikt om een selecte doelgroep of klantenbestand via een game stil te laten staan bij je product, dienst of merk. Een game is namelijk geen massamedium en is het daardoor niet geschikt om te gebruiken om naamsbekendheid te creëren. Het kan beter gebruikt worden wanneer je wilt dat je klanten stilstaan bij wat jij ze te bieden hebt, wat de inhoud van je product of dienst is.
 5. 5. Game platform types? Een platform is de hardware waar het spel op draait. Er zijn verschillende platforms waarop games gespeeld kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld een spelcomputer (console) zijn die je aan de televisie koppelt, bijvoorbeeld de Playstation, Xbox. Een ander platform is de computer. Ook zijn er andere consoles, de draagbare (handhelds), ook wel de handhelds genoemd. De Playstation Portable (PSP) en de Nintendo DS zijn daar voorbeelden van. Een ander platform is de computer, denk dus aan computerspellen. Het internet wordt ook meegerekend als een platform. Het internet biedt de gamer de mogelijkheid om een spel te spelen tegen of met andere spelers. Dit soort spellen worden de multiplayer games genoemd. Ook kan er via het internet een online spelomgeving betreden worden waarbij meerdere gamers toegang tot hebben. Je speelt dan ook met meerdere spelers tegelijk, of tegen elkaar. Dit soort spelomgevingen worden de massive multiplayer games genoemd. Een bekend voorbeeld is het spel World of Warcraft. Deze gaes worden ook wel de online games genoemd. Consoles: • X-box 360 • Nintendo Game Cube • Play Station (PS, PS2, PS3) • Nintendo Wii • Nintendo 64 Handhelds: • Playstation Portable • Nintendo DS • Nintendo Gameboy
 6. 6. Verdeling Game Platform Types Bron: TNS Nipo / NewZoo Nationaal Gaming Onderzoek 2008 In de grafiek hierboven zien we een hele grove indeling in de game platforms. Om het simpel te houden kun je dit als basis nemen. Hieronder staan de nadere specificaties van de verschillende platformen. Elk van deze sub-platformen kan als kanaal voor uw campagne worden gebruikt. PC Games PC Games zijn spellen die op de PC worden gespeeld. In de bovenstaande grafiek zijn hierin de volgende varianten meegenomen: • Stand-alone Games: Games die worden geïnstalleerd vanaf cd / dvd om ze vervolgens te kunnen spelen op de PC. • Game Portals: Dit zijn verzamelsites waarop games staan die via internet te spelen zijn. • Downloadable Games: Dit zijn games die te downloaden zijn via internet, hiervoor is wel een korte installatie vereist. • Multiplayer Online Games: Dit zijn spellen die spelers online tegen elkaar kunnen spelen, daar ligt de kracht van een multiplayer game. • Virtual Worlds: Het bekendste voorbeeld hiervan is Second Life. Een digitale wereld waarin mensen zich kunnen ontplooien. Console Games Console games zijn games die gespeeld worden op consoles. Consoles zijn apparaten die speciaal ontwikkelt zijn voor gamen. Vaak bieden consoles meer functionaliteiten maar het hoofddoel van een console is gamen.
 7. 7. Playstation serie • Playstation 1: Dit is de eerste versie van de Playstation. Dit toestel begint meer nostalgie te worden. • Playstation 2: Dit is de opvolger van de Playstation, games hierop zijn al een stuk geavanceerder. Daarnaast kan je met deze console op internet. • Playstation 3: Dit is de nieuwste versie in de Playstation generatie. Deze console wordt ook wel een “next-gen” console genoemd. Hierin zit onder andere de nieuwste Blue Ray technologie. De huidige beschikbare games benutten de kracht van deze console nog niet ten volle. • PSP: Ook wel Playstation Portable genoemd. De naam zegt het eigenlijk al. Dit is een handheld, een mobiel apparaat waarop je kunt gamen. Xbox serie Xbox: Het antwoord van Microsoft op de succesvolle playstation serie. De Xbox heeft een andere controller en interface dan zijn concurrenten. Tevens zijn er een aantal titels die exclusief voor deze console uit zijn gekomen. Xbox 360: De opvolger van de Xbox en tevens ook een “next-gen” console. Doordat deze eerder op de markt kwam dan de PS3 zijn hier momenteel meer doorontwikkelde games voor beschikbaar. De Xbox ondersteund echter geen Blue Ray. Nintendo Serie • Nintendo GameCube: De GameCube van Nintendo moet concurreren met de Playstation 2 en de Xbox. Deze console is meer gericht op gezinnen en heeft daarom ook meer gezinsvriendelijke titels. • Nintendo Wii: De Nintendo Wii is de opvolger van de GameCube. De Nintendo Wii is momenteel de best verkochte console ter wereld. Het succes van deze console zit hem voornamelijk in de revolutionaire besturing van de games. Dit geschiedt voornamelijk met lichaamsbewegingen. • Nintendo Gameboy: De GameBoy is de eerste handheld van Nintendo. • Nintendo DS: De Nintendo DS is de opvolger van de GameBoy. Deze handheld is voornamelijk bekend geworden door spellen als “Brain Training. Ook deze mini console heeft weer een eigen en unieke bediening (touch screen). Mobiele Games • Mobiele telefoon: Dit zijn games die eenvoudig op je telefoon zijn te spelen. Standaard staan er vaak al een paar op. Nieuwe zijn tegenwoordig eenvoudig te downloaden via mobiele websites. Mobiele games zijn altijd zeer eenvoudige flashgames. • PDA: Op een PDA kun je wat geavanceerdere games spelen. Dit doordat PDA’s vaak over een relatief goede processor beschikken.
 8. 8. PC Games worden het meest gespeeld Momenteel is de PC nog steeds het meest populaire platform om op te gamen (66%). Dit komt voornamelijk door de online games. Het gamen op de PC is simpelweg wat laagdrempeliger vanwege de kosten, en omdat iedereen doorgaans beschikt over een eigen PC. Interessant om dit eens wat nader te bekijken. Bron: TNS Nipo / NewZoo Nationaal Gaming Onderzoek 2008 Game advertising types? Er zijn een aantal verschillende game advertising types: Around game advertising Around game advertising is het adverteren rondom het merk. Er zijn op het net een heleboel minigames. De verzamelsites van deze minigames worden game portals genoemd. Een voorbeeld is spele.nl
 9. 9. Onder around game advertising vallen een aantal opties. Hieronder een korte uitleg: Game portal Specials: Hier wordt een game portal overgenomen en de gehele lay out van een dergelijke site wordt aangepast op het product of merk dat wordt aangeboden. Pre Game Ads/ Inter-level Ads/ Post Game Ads: Deze drie vormen kunnen samen omschreven worden. Het gaat hier om advertenties die voor (pre), tijdens (inter level) of na (post) een game zijn geplaatst. Dit zijn meestal flash animaties of korte filmpjes over een product of dienst. Deze game advertenties zijn dan heel vooraanstaand bij het inladen van het spel. In game advertising: Hier gaat het om advertenties die in het spel zijn geplaatst. Zie hier een voorbeeldcampagne van de Britse gehieme dienst in een spel. Ook wordt ingame advertising onderverdeeld in drie opties: Static in game advertising:
 10. 10. Dit zijn ads die in het spel zijn geplaatst. Dez eadvertenties worden al vanaf het moment dat het spel intwikkeld wordt erin geplaatst en zijn daarom later niet aanpasbaar. Daarom ook het begrip ‘static’. Een voorbeeld zijn de tankstations in een race game. Dat is een onderdeel van het spel en kan niet veranderd worden. Dynamic in game advertising: Dit zijn ook advertenties die in een game zijn geplaatst, maar zijn nog wel aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan billboards in een spel. Deze ruimets in een spel zijn zo geprogrameerd dat het later mogelijk is om aan te passen. Zo is het later bijvoorbeeld mogelijk om een andere advertentie te plaatsen. Product Placement: Dit zijn ook in games geplaatste advertenties. Product placements zijn echte producten die gamers kunnen gebruiken in het spel ( zijn digitale karakter). Dus het zijn in de game geplaatste producten van een merk. Advergaming: Bij deze vorm van advertising wordt het spel geheel gebruikt voor de promotie van een product of merk. Denk bijvoorbeeld aan een BMW race spel te promotie van een nieuwe BMW serie. De onderverdeling van Advergaming ziet er alsvolgt uit: Advergames: Unieke games waarin alle elementen dienen om een product of dienst te promoten. Game Skinning: Dit zijn een soort advergames waar bestaande spellen worden gebruikt. Net als bij advergames wordt dus het gehele spel gebruikt, maar het spel bestaat alleen al. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen (ontwikkelingskosten) met zich meebrengen. Sponsorship: Dit is een vorm van game advertising waarbij games worden gebruikt om de verkoop van andere productente bootsen. Bijvoorbeeld: bij aankoop van 10 zakken chips krijg je een tennis game voor op de pc gratis mee. Wat is Serious Gaming? Serious gaming is eigenlijk een simulatie van de werkelijkheid. Dit soort games hoeven niet altijd computer spellen te zijn. Rollenspellen kunnen net zo goed een serious game zijn. Echter is het concept van serious gaming onlosmakelijk van video games. Kortgezegd, de populariteit en succes van serious games is afgeleid van het succes van entertainment games. Een serious game kan als volgt gedefinieerd worden:
 11. 11. Games die gebruikt worden voor overheidcommunicatie, voorlichting, educatie en training. Dit kan zo gedefinieerd worden aan de hand van de doelen waarvoor deze games ingezet worden. Entertainment is niet het hoofddoel van een serious game. De games zijn vooral praktijkgericht en kunnen ingezet worden voor voorlichting, educatie en trainingen. De game elementen worden ingezet om iemand op een leuke wijze, op een veilige manier iets te leren en een booschap over te brengen. Het etertainment gedeelte van het spel kan gezien worden als een motivatiefactor en kan goed gebruikt worden in een serious game. De gamers moeten het buiten alles natuurlijk wel leuk vinden om te doen. De speler moet geprikkeld worden door de interactiviteit, omdat een gamer vaak lang bezig is met het spelen van een game. Doelgroepen? We maken binenn gamen onderscheid tussen twee doelgroepen, namelijk mannen ven vrouwen, opgesplitst in leeftijdscategorieen. Bron: TNS Nipo / NewZoo Nationaal Gaming Onderzoek 2008 Mannen: Mannen spelen met name console en pc games. Zowel offline als online spelen ze dit erg veel. De gemiddelde leeftijd van concole en pc games is 26. 38% van de frequentie is onder de 18 jaar. Vooral wedstrijd spellen zijn er populair bij mannen, denk bijvoorbeeld aan race games. Oudere mannen spelen liever internet games. Man: 8- 12 jaar Kinderen groeien tegewoordig op met games. Op veel basisscholen worden een bepaalde tijd vrijgehouden om te gamen. Internetgames zijn dan ook zeer populair bij kinderen in deze leeftijdscategorie. Ook vinden ze vaak MSN, game protals etc. erg interessant.
 12. 12. Man: 13-19 jaar Deze doelgroep gamet met name met console en pc games. Het is een vrij fanatieke leeftijdsgroep en besteed veel aandacht aan gamen. Ook komt het in deze leeftijdcategorie vaak voor dat gamers zich inschrijven bij bij groepen, de zogeheten ‘clans’, om bij bepaalde communities te horen. Man: 20- 34 jaar Binnen deze doelgroep vallen met name werkenden en studenten. Gamen heeft bij deze doelgroep geen prioriteit omdat ze meestal en druk leventje leiden. Gamen is dan ook een activiteit om even bij te komen. Ook in deze categorie worden er merendeels console games en pc games gespeeld. Man: 35 – 49 jaar De vraag naar games neemt in deze leeftijdcategorie af. Af en toe een spelletje wordt er nog wel gespeeld, maar over het algemeen is de interesse in gamen afgenomen. Er wordt dan ook vrij weinig onderscheid gemaakt in de soort spellen. Man: 50+ Mannen in deze leeftijdcategroei spelen haast geen console en pc games meer. Wel spelen ze vaak casual games online. Casual games zijn games die online gespeeld kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan die vrolijke spellen als ballonnetje prikken, tennissen, puzsels, kaartenspellen, meestal van die simpele spellen. Vrouwen: Zoals jullie hebben gezien in het filmpje, is gaming ook erg populair aan het worden onder de vrouwen. In Nederlandspeelt een op de 3 vrouwen wel een een spelletje op de computer. Vooral portals zijn op dit moment erg in bij de dames. Portals zijn verzamelsites van eenvoudige spellen op het internet. Bij jonge dames zijn vooral de virtual worlds en communities populair. Vrouwen: 8-12 jaar Deze doelgroep kan eigenlijk vergeleken worden met dezelfde leeftijdscategorie van de mannen, rekening houdend met het feit dat meisjes meisjesachtige games natuurlijk leuker vinden om te spelen. Ze spelen dan met name casual games en zijn langzamerhand bezig met het opbouwen van profielen op msn, vinden game portals zoals disney interessat enzovoorts. Vrouwen: 13-19 Bij deze doelgroep zijn de virtual worlds erg in. Het verkrijgen van meer status geeft een kick en jongen vrouwen houden zich hier graag mee bezig. De populariteit van casual internet games begint bij deze doelgroep ook aardig te groeien. Vrouwen: 20-34 jaar
 13. 13. Ook in deze doelgroep zijn de casual games het meest populair. Ook vinden ze het leuk om spelletjes te spelen op mini consoles. Zoals op de DS ( bijvoorbeeld braintraining). Het verschil komt hier dus eigenlijk duidelijk naar voren. Mannen vinden diepgaande console games en pc games aantrekkelijk. Terwijl vrouwen vaak meer gaan voor de eenvoud in de casual internet en console games. Dit geldt niet voor alle vrouwen, sommigen houden natuurlijk wel van diepgaande spellen. Vrouw: 35-49 jaar In deze doelgroep is het aantal vrouwen die diepgaande console of pc games spelen, vrij weinig. De werkende vrouwen vinden vooral game portals leuk. Games zoals braintraining op de DS hebben weer wel veel aanhang binnen deze groep. Vrouw 50+ Zowel de mannen als de vrouwen houden wel degelijk van gamen, maar dan met name online games zoals puzzelspelletjes of kaartenspellen, puur om tijd te doden of voor de gezelligheid. Bron: TNS Nipo / NewZoo Nationaal Gaming Onderzoek 2008
 14. 14. Bedrijven in de game advertising branche?
 15. 15. Eerste bedrijvengids/ kennisportal Game Advertising Industry Do 31 januari 2008 10:10, Peter Davelaar, 7561 views Ook het komende jaar zien de ontwikkelingen voor de game advertising branche er weer goed uit. De populariteit van games blijft stijgen en het adverteren in games begint steeds meer vorm te krijgen. Mede hierom is de website gamemarketing.nl opgezet met daarin alles wat u wilt weten op het gebied van game advertising. De site is gericht op adverteerders die erover nadenken om games in te zetten in hun campagnes. We bieden gerichte informatie over de verschillende Game Platform Types en Game Advertising Types. Tevens geeft de site een overzicht van bedrijven die actief zijn in deze branche. Hierdoor kunnen geinteresseerden zich voortaan op één vaste plek inlezen over de mogelijkheden van game advertising. Vervolgens kunnen ze direct tot actie overgaan door bedrijven in deze branche te benaderen. De inhoud moet de komende jaren mede vorm gegeven worden door de aanbieders zelf in de branche. Tevens is het wachten op een aantal lopende onderzoeken die momenteel internationaal gaande zijn. Bedrijven die actief zijn in de game advertising sector kunnen nu gratis een bedrijfspagina
 16. 16. aanmaken met daarin een presentatie, contactgegevens en logo. Laat je gegevens achter bij ons en wij verzorgen de rest! De website gamemarketing.nl is een initiatief van GameAds. GameAds is een weblog dat al geruime tijd alle ontwikkelingen in de game advertising branche volgt. Het komende jaar bijven we de lezers van Dutchcowboys bedienen door regelmatig hier posts te schrijven over ons vakgebied.

×