Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ict startcollege jaar 3

6,551 views

Published on

Presentatie gemaakt door de sectie ICT en onderwijs van Hogeschool Utrecht, Instituut Theo Thijssen Amersfoort. Presentatie in het kader van introductie op handelingsgericht werken en het gebruik van ICT hierbij.

 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/39pMlLF ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/39pMlLF ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Ict startcollege jaar 3

 1. 1. ICT Startcollege Jaar 3 8 september 2011
 2. 2. InhoudI. De meerwaarde van ICTII. Hoe zet je ICT zinvol in?III. ICT op maat (overview)IV. ICT in thema 9V. Gastcollege Parnassys
 3. 3. De meerwaarde van ICT Deel I
 4. 4. De meerwaarde van ICT een moeilijk onderwerp inzichtelijker te maken (gebruik van simulatie bijvoorbeeld op Rekenweb) leerlingen te motiveren (laten zien van beeldend materiaal bijvoorbeeld op SchoolTV) leerlingen te activeren (gebruik maken van een interactieve digibordles met bijvoorbeeld een mindmap)
 5. 5. De meerwaarde van ICT leerlingen te ondersteunen en laten oefenen met een onderwerp dat ze moeilijk vinden (laten oefenen met educatieve software) leerlingen uit te dagen met een onderwerp waarin ze uitblinken (laten werken met 3D-tekenprogramma’s, website-editors, robotica en maken van games) leerlingen zelfstandiger te maken (laten werken met een digiles, webwandeling of webquest)
 6. 6. De meerwaarde van ICT leerlingen te leren samenwerken (laten werken in een wiki of weblog) leren persoonlijker te maken (actuele informatie van internet halen of zoeken naar bronnen uit de eigen omgeving, bijvoorbeeld met het programma Google Earth. Ook samenstellen van eigen leeromgeving door bronnen te arrangeren) opdrachten authentieker te maken (verwerkingsopdrachten publiceren op bijvoorbeeld website, weblog of andere web 2.0 toepassing) vakoverstijgend werken te vergemakkelijken waardoor onderwijs meer betekenis krijgt (in een project kan ICT verbindende rol spelen)
 7. 7. De meerwaarde van ICT leeropbrengsten te verhogen (bijvoorbeeld het gebruik van digitale prentenboeken verhoogt de woordenschatontwikkeling van NT2-leerlingen) leerlingen voor te bereiden op leven en werken in de eenentwintigste eeuw (samenwerken, informatievaardig en mediawijs zijn) nieuwe vormen van creativiteit te stimuleren (digitale fotografie, muziek en digitale) kunst.
 8. 8. De meerwaarde van ICT In te spelen op leerstijl (meerdere leerroutes klaarzetten voor leerlingen in ELO) In te spelen op meervoudige intelligenties (ICT- middelen gebruiken om in te zorgen voor verschillende verwerkingsopdrachten) Inzicht te krijgen in de vorderingen van leerlingen (met digitale toetsen, digitaal portfolio en (sociaal- emotioneel) leerlingvolgsysteem).
 9. 9. Hoe zet je ICT zinvol in? Deel II
 10. 10. Hoe zet je ICT zinvol in?
 11. 11. Hoe zet je ICT zinvol in?OP MESONIVEAU Je creëert inzicht in verschillen tussen leerlingenOP MICRONIVEAU ICT is gecombineerd met een ander vakgebied Leerlingen zijn zelf actief aan de slag met ICT Je komt tegemoet aan verschillen tussen leerlingen
 12. 12. ICT op maat (overview) Deel III
 13. 13. ICT op maat (overview) Citaat van een leraar:  “Op onze scholen gebruiken we veel software. De manier waarop we de software inzetten verschilt echter met de manier waarop andere scholen dit doen. Veel leerkrachten gaan er nog vanuit dat de meerwaarde van ICT door het gebruik van computers en educatieve software op zich al bereikt wordt. De gewone methode blijft leidend en de pc is extra.  Wil je echt tegemoet komen aan verschillen tussen leerlingen dan zul je ook in het aanbod moeten differentiëren. Van de leraar mag je verwachten dat die in staat is om te bepalen welke software het best aansluit bij het leergedrag en niveau van de leerling. Weet hoe je een bepaald programma zodanig kunt inzetten dat de meerwaarde ervan ook bereikt wordt.”
 14. 14. Ict op maat (overview) Passend onderwijs Leerlingen met leerproblemen ondersteunen  Educatieve software  Ondersteunende technologie  Leerlingvolgsysteem  Digitaal portfolio Inspelen op intelligenties van leerlingen  Hoogbegaafdheid  Meervoudige intelligenties en ICT Inspelen op leerstijlen van leerlingen  Kolb en Vermunt (Dummer, 2011)
 15. 15. ICT in thema 9 Deel IV
 16. 16. ICT in thema 9 Bijeenkomsten gecombineerd met:  O&P (kennismaking met LVS)  Taal (toetsgegevens interpreteren op groepsniveau)  RWD (leerlingbespreking opstellen m.b.v. gegevens uit Parnassys) Kennistoets pas in toetsweek thema 10! Beroepstaak 9  ICT geeft input voor groepsbespreking Beroepstaak 10  ICT gecombineerd met tenminste één leervraag
 17. 17. Gastcollege Parnassys Deel V
 18. 18. Afsluiting Vragen? gerard.dummer@hu.nl | don.zuiderman@hu.nl Toegang tot Parnassys is al gerealiseerd:  www.parnassys.net Tot de eerstvolgende bijeenkomst!
 19. 19. Literatuur Dummer, G. (2011). ICT voor de klas. Groningen: Noordhof Uitgeverijen.

×