Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Μεγαλες ανακαλύψεις
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

Share

ισλαμ

Download to read offline

μαθητικη εργασια

 • Be the first to like this

ισλαμ

 1. 1. Αθηνά Τσαρούχη Β’3
 2. 2. Η προϊσλαμική θρησκεία  Η επικρατούσα θρησκεία στην Αραβία πριν την εμφάνιση του Ισλάμ ήταν ένας συνδυασμός ανιμισμού , δηλαδή πεποίθηση της ύπαρξης πνευματικών υπάρξεων ,και πολυθεϊσμού με κορυφαία θεότητα τον Αλλάχ που θεωρούταν ο δημιουργός του κόσμου.  Ευρέως διαδεδομένη ήταν η λατρεία πνευμάτων που κατοικούσαν στα δέντρα και στις πηγές των οάσεων.  Υπήρχαν επίσης ιουδαϊκές και χριστιανικές κοινότητες.
 3. 3. Η Καάμπα  Επιπλέον, διαδεδομένη ήταν και η λατρεία των ιερών λίθων, για τους οποίους πίστευαν ότι περιέχουν κάποια δύναμη που μπορούσε να μεταδοθεί στον πιστό με την επαφή.  Σημαντικό ιερό στο οποίο γίνονταν ετήσια προσκυνήματα ήταν η Καάμπα στη Μέκκα.
 4. 4.  Η εμφάνιση του Ισλάμ  Πριν από την εμφάνιση του Ισλάμ ,η Αραβία ήταν μία διασπασμένη χώρα. Στη νότια Αραβία είχε διαμορφωθεί μία μόνιμα εγκατεστημένη αγροτική κοινωνία , ενώ στη βόρεια δέσποζε η φυλετική οργάνωση και οι κάτοικοι ήταν σχεδόν αποκλειστικά νομάδες.  Ύστερα , ο Μωάμεθ , ένας οδηγός καραβανιών από την Μέκκα ,που είχε μελετήσει καλά τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό , ίδρυσε μία νέα θρησκεία που ονομάστηκε Ισλάμ.
 5. 5.  Η οργάνωση των Αράβων  Από το 613 άρχισε να διδάσκει δημόσια τη νέα αυτή θρησκεία .Κατά τη διδασκαλία του επειδή κατηγόρησε τους συμπατριώτες του ως ειδωλολάτρες ο Μωάμεθ εκδιώχθηκε το 622 από τη Μέκκα και κατέφυγε στη Μεδίνα όπου εκεί ίδρυσε μία κοινότητα πιστών.  Το έτος αποδημίας του στη Μεδίνα θεωρείται η αρχή της ισλαμικής κυριαρχίας και αφετηρία του χρονολογικού συστήματος των Αράβων, την Εγίρα.  Έτσι , μέσα σε μία δεκαετία κατόρθωσε να επιβάλλει την διδασκαλία του και να συνενώσει τις αραβικές φυλές.  Οι πιστοί του Ισλαμισμού ονομάστηκαν μουσουλμάνοι. Άλλες ονομασίες είναι μωαμεθανοί ή ισλαμιστές.
 6. 6. Η Μέκκα  Η Μέκκα είναι πόλη της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί την ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων . Ο προφήτης των Μουσουλμάνων, ο Μωάμεθ, γεννήθηκε εδώ.  Εκεί βρίσκεται το ιερότερο τέμενος, το Μασγίντ αλ-Χαραμ γνωστό και ως Καάμπα.  Σύμφωνα με την Ισλαμική πίστη οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις .
 7. 7.  Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην Μέκκα κατά την περίοδο του ετήσιου προσκυνήματος του Χατζ. Μετά την επίσκεψή τους στη Μέκκα, οι πιστοί αποκτούν τον τίτλο του Χατζή.  Οι μη μουσουλμάνοι απαγορεύεται να επισκεφθούν την πόλη.
 8. 8. Η Μεδίνα  Αποτελεί τη δεύτερη ιερότερη πόλη για τους Μουσουλμάνους (μετά τη Μέκκα ) και τόπο ταφής του προφήτη Μωάμεθ.  Είναι πόλη στην περιοχή της Χετζάζης στη δυτική Σαουδική Αραβία .  Στη Μεδίνα βρίσκεται το δεύτερο πιο ιερό τέμενος για το Ισλάμ, το Τέμενος του Προφήτη, στο οποίο βρίσκεται ο τάφος του Μωάμεθ, καθώς και των πρώτων χαλίφηδων Αμπού Μπακρ και Ουμάρ . Ο Πράσινος Θόλος πάνω από τον τάφο του προφήτη Μωάμεθ στην Μεδίνα.
 9. 9. Το Κοράνιο  Το ιερό τους βιβλίο είναι το Κοράνιο. Το όνομά του σημαίνει «Απαγγελία» και ονομάζεται συχνά «αλ Κουράν αλ Καρίμ», δηλαδή το «Ευγενές Ανάγνωσμα». Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι το Κοράνιο είναι ο λόγος του Θεού, η καταγραφή της αποκάλυψής του στο ανθρώπινο γένος.
 10. 10.  Το Κοράνιο είναι ένα από τα πρώτα κείμενα που γράφτηκαν σε μια πρώιμη μορφή της αραβικής γλώσσας, τη λεγόμενη Κορανική που είναι η καθαρεύουσα της Χετζάζης (σημερινής Σαουδικής Αραβίας).  Στην πραγματικότητα επιβιώνουν ως σήμερα μόνον πέντε προϊσλαμικές επιγραφές που επιβεβαιώνουν τη γραπτή μορφή της γλώσσας σε εκείνη την εποχή
 11. 11. Τζαμί Τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ , γνωστό και ως μπλε τζαμί , στην Κωνσταντινούπολη  Το Τζαμί είναι ο τόπος λατρείας των Μουσουλμάνων .  Από το τζαμί γίνεται πρόσκληση (αντάν) πέντε φορές την ημέρα, για να υπενθυμίσει στους πιστούς ότι έφτασε η ώρα της προσευχής .  Όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα της Μέκκας ,ένα από τα σημαντικότερα ιερά.
 12. 12. Τζαμί Umayyad στη Δαμασκό  Η επίσημη μέρα λατρείας για το Ισλάμ είναι η Παρασκευή, οπότε οι άντρες μουσουλμάνοι (όχι όμως και οι γυναίκες) είναι υποχρεωμένοι να πάνε στο τζαμί για να προσευχηθούν.  Επίσης ,στο τζαμί διαβάζονται και οι «ευχές» προς κάποιον νεκρό πριν την ταφή του.
 13. 13. Ένα θεοκρατικό κράτος  Επίσης ,το Κοράνιο, δεν καθορίζει μόνο τη θρησκευτική συμπεριφορά των πιστών , αλλά και τα καθήκοντα και τους νόμους που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες, οι υπάλληλοι και οι κυβερνώντες.  Η θρησκευτική κοινότητα ταυτίζεται με το κράτος. Όποιος παραβιάσει τους ιερούς κανόνες δικάζεται είτε από τον Μουφτή είτε από τον Καδή βάσει του Κορανίου .Δηλαδή η θρησκευτική δικαιοσύνη δεν διαχωρίζεται από την κοσμική.  Ο ανώτατος άρχοντας είναι ταυτόχρονα θρησκευτικός και κοσμικός ηγέτης.
 14. 14. Ο ιερός πόλεμος  Ιδιαίτερη σημασία για τους μουσουλμάνους είχε ο ιερός πόλεμος ή αλλιώς τζιχάντ . Δηλαδή η υποχρέωση των πιστών να διαδώσουν στους άπιστους με το σπαθί τους τη θρησκεία τους . Έτσι εξασφάλιζαν την είσοδο τους στον Παράδεισο.  Στο Κοράνιο αναφέρονται τέσσερις βασικές κατηγορίες τζιχάντ με την έννοια του αγώνα :  α)η "τζιχάντ αλ-ναφς " (αγώνας για την ηθική ζωή)  β) η "τζιχάντ αλ-λισάν " (αγώνας με την γλώσσα, της θεολογίας)  γ)η "τζιχάντ αλ-γιαντ " (αγώνας του χεριού, των πράξεων) και  δ)η "τζιχάντ αλ-σάιφ " (αγώνας του ξίφους - η δια του πολέμου επιβολή)
 15. 15. Χαλίφης Αμπού Μπάκρ  Μετά τον θάνατο του Μωάμεθ το 632,την διακυβέρνηση της κοινότητας την ανέλαβε ο Χαλίφης . Δηλαδή ο τοποτηρητής του Προφήτη.  Ως τοποτηρητής του Μωάμεθ , ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή των εντολών του Κορανίου.
 16. 16. Βιβλιογραφία:  Βιβλίο Ιστορίας(β ΄ λυκείου)  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%C F%81%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%C E%B9%CF%87%CE%AC%CE%BD%CF%84  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%C E%B1%CE%BC%CE%AF  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%C E%BB%CE%AC%CE%BC  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD% CE%BA%CE%BA%CE%B1  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%C E%B4%CE%AF%CE%BD%CE%B1

μαθητικη εργασια

Views

Total views

317

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

72

Actions

Downloads

3

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×