Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Σταυροφοριες

μαθητική εργασία

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Σταυροφοριες

 1. 1. Εργασία «Ιστορίας» 2015-2016 ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ
 2. 2. 1η 2η 3η και 4η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ (1096-1192)
 3. 3. ΟΡΙΣΜΟΣ • Σταυροφορίες ονομάζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις των Δυτικοευρωπαίων (11ος-13ος αι.),που εγκαινιάζονται με πρωτοβουλία των πάπων και στόχο την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων από τους Μωαμεθανούς και ειδικότερα από τους Σελτζούκους Τούρκους, και εξελίσσονται σε επιχειρήσεις στις οποίες ατονεί προοδευτικά ο θρησκευτικός σκοπός, ενώ παράλληλα επικρατούν στόχοι κοσμικού χαρακτήρα .Αποτελούν πάντως την πρώτη αντεπίθεση της δυτικής Ευρώπης εναντίον της μουσουλμανικής Ασίας.
 4. 4. • Επιθυμία αναβίωσης της αρχαίας παράδοσης των προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους .Απελευθέρωση Αγ. Τόπων .Περιορισμός τουρκικού φανατισμού .Επιχείρηση ανάκτησης (Reconquista) των χριστιανικών λαών από τους Άραβες. • Επιθυμία απ’ τους φτωχότερους να αποκτήσουν λεφτά και άφεση αμαρτιών μέσω της συμμετοχής τους σ’ αυτήν την εκστρατείας που υποστηριζόταν από τους πάπες κ είχε την μορφή ιερού πολέμου και θεωρήθηκε θέλημα Θεού. • Ενίσχυση της θέσης του παπικισμου έναντι των γερμανών ηγεμόνων. Αίτια Σταυροφοριών
 5. 5. • Θέληση της Δυτικής εκκλησίας για εισχώρηση και περιορισμό του Ορθοδόξου πολιτισμού. • Ανάγκη για εξάπλωση του φραγκικού εμπορίου στην Νοτιοανατολική μεσόγειο και στην Ανατολή. • Υπερπληθυσμός των δυτικών χωρών που οδήγησαν στην ανάγκη για αποικισμό.
 6. 6. Αφορμή • Ο Αλέξιος Ά λόγω των πιέσεων και επιδρομών που δεχόταν από τους Σελτζούκους Τούρκους αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τον πάπα οποίος αντί να στείλει μισθοφόρους έστειλε σταυροφόρους.
 7. 7. • Κήρυξη:Το Νοέμβριο του 1096 ο πάπας Ουρβανός Β΄ μιλώντας στο πλήθος και τελειώνοντας τον λόγο του έκλεισε με το σύνθημα «ο Θεός το θέλει:. • 1η Φάση:Ανοργάνωτη λαϊκή σταυροφορία αποτελούμενη από φτωχούς και αγρότες οι οποίοι διέσχισαν λεηλατώντας την βυζαντινή επικράτεια αλλά στην Μ. Ασία εξοντώθηκαν η αιχμαλωτίσθηκαν από τους Τούρκους. • 2η Φάση: Η δεύτερη στρατιά των σταυροφόρων αποτελείται από φεουδάρχες οι οποίοι έχουν την στήριξη από τον Αλέξιο Α΄ στον οποίο υποσχέθηκαν πίστη. Βοηθούμενοι απ’ τον Αλέξιο πέρασαν στην Μ. Ασία και νίκησαν τους Τούρκους στο Δορύλαιο (1097).Τα εδάφη αποδόθηκαν στο Βυζάντιο .Τα Ιεροσόλυμα καταλήφθηκαν με έφοδο τον Ιούλιο 1099 και μετατράπηκαν σε φραγκικό βασίλειο. 1η Σταυροφορία (1096-1099)
 8. 8. Ο Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν και οι άλλοι βαρώνοι της Πρώτης Σταυροφορίας στο αυτοκρατορικό παλάτι του Αλέξιου Κονηνού
 9. 9. 2η Σταυροφορία (1147-1149) • Αίτια:Διαφύλαξη των νέων φραγκικών ηγεμονιών που βρίσκονταν στην Παλαιστίνη και δέχονταν πιέσεις από τους Τούρκους. • Αφορμή:Ανάκτηση Έδεσσας (1140) και ενός μεγάλου μέρους της Αρμενίας από τους Τούρκους. • Κήρυξη:Στις 1 Δεκεμβρίου 1145 ο πάπας Ευγένιος εξέδωσε βούλα με την οποία διακήρυττε την έναρξη της 2ης σταυροφορίας στην οποία τον ακολούθησαν ο Γάλλος κυρίαρχος ηγεμόνας Λουδοβίκος ο Ζ΄ και ο Γερμανός ομόλογος του Κορραδός Γ΄.
 10. 10. 2η Σταυροφορία (1147-1149)
 11. 11. 3η Σταυροφορία (1189-1192) • Η Τρίτη Σταυροφορία επίσης γνωστή ως η Σταυροφορία των Βασιλιάδων ήταν η προσπάθεια των Ευρωπαϊκών ηγετών για την ανακατάληψη των Αγίων Τόπων από τον Σαλαντίν . Ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη αλλά δεν πέτυχε τον απώτερο σκοπό της, που ήταν η επανάκτηση της Ιερουσαλήμ.
 12. 12. Ριχάρδος και Σαλαντίν (από μεσαιωνικό χειρόγραφο).
 13. 13. 3η Σταυροφορία (1189-1192)
 14. 14. Συνέπειες Τριών Πρώτων Σταυροφοριών • Αναζωπυρώση μίσους μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. • Αύξηση εχθρότητας μεταξύ Ελλήνων και Λατίνων Τέταρτη Σταυροφορία ,άλωση Κωνσταντινούπολης. • Όξυνση αντιπαλοτήτων:προσωπικών ανταγωνισμών ηγετών, εθνικών ανταγωνισμών, αντιθέσεων μεταξύ λαϊκών και κληρικών και μεταξύ γηγενών Λατίνων και νέων σταυροφόρων που έφταναν απ την Δύση. • Ενίσχυση παρουσίας Ιταλικών ναυτικών πόλεων στα λιμάνια της Ανατολής. • Ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις επέφεραν οικονομική ανάταση στην Δύση οι ιππότες αποδεκατίζονται φτωχαίνουν. • Υποβιβασμός της Δυτικής εκκλησίας λόγω των ηττών των μοναχικών της ταγμάτων και των εκτροπών τους σε λεηλασίες
 15. 15. Οι τρεις πρώτες σταυροφορίες
 16. 16. 4η Σταυροφορία(1201-1204) • Η Δ' Σταυροφορία (1201-1204) είχε στόχο την κατάληψη της Ιερουσαλήμ μέσω μιας εισβολής στην Αίγυπτο, αλλά παρέκκλινε από το στόχο της και οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τελικά την Κωνσταντινούπολη, καταλύοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδρύοντας τη Λατινική Αυτοκρατορία. Ως ιστορικό γεγονός, η Δ' Σταυροφορία αποτέλεσε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ιστορικό φαινόμενο, το οποίο υπήρξε αποτέλεσμα διάφορων συμφερόντων και συναισθημάτων: θρησκευτικά αισθήματα, ελπίδες των Σταυροφόρων για ηθική ανταμοιβή και επιθυμία για κέρδη και περιπέτειες και υλικά κέρδη από την άλλη πλευρά. Όμως, η επικράτηση των υλικών συμφερόντων, η οποία ήταν αισθητή και στις προηγούμενες Σταυροφορίες, εκδηλώθηκε ξεκάθαρα κατά την Δ’ Σταυροφορία με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1204.
 17. 17. 4η Σταυροφορία (1202-1204)
 18. 18. Ο αρχηγός της Δ’ Σταυροφορίας, Βονιφάτιος ο Μομφερατικός
 19. 19. Η πολιορκία και η άλωση της πόλης το 1204
 20. 20. Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους (1204)
 21. 21. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, έργο του Ντελακρουά
 22. 22. Αποτελέσματα Η Ευρώπη έχασε έξι εκατομμύρια ανθρώπων εξαιτίας των εκστρατειών αυτών. Αλλά και σ’ αυτές οφείλεται το γεγονός ότι ήρθαν σε επαφή και αλληλογνωρίστηκαν τα διάφορα ευρωπαϊκά έθνη· η κατάσταση των πολιτών βελτιώθηκε, γιατί καταστράφηκε η τάξη των φεουδαρχών από τα έξοδα των εκστρατειών. Το εμπόριο επεκτάθηκε σ` ολόκληρη την Ευρώπη, οι γνώσεις των ανθρώπων αυξήθηκαν και το πνεύμα τους αναπτύχθηκε. Πολλές τέχνες και πνευματικές κατακτήσεις των Ελλήνων και των Αράβων, που μέχρι τότε ήταν άγνωστες στην Ευρώπη, έκαναν για πρώτη φορά την είσοδό τους σ` αυτή. Ο νέος ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι, στο μεγαλύτερό του μέρος, αποτέλεσμα των Σταυροφοριών αυτών. Το τέλος των Σταυροφοριών στιγμάτισε τη σχέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, παράλληλα με τις βιαιοπραγίες και τις λεηλασίες απ’ την πλευρά των Ευρωπαίων, δημιούργησαν ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο αυτών κόσμων. Από τότε οι δύο αυτοί πολιτισμοί διασπάστηκαν, ενώ οι αναμνήσεις της καταστροφής της Κωνσταντινούπολης έμειναν για πολλά χρόνια νωπές στο μυαλό των Βυζαντινών, γεγονός που τους ώθησε να αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους με καχυποψία.
 23. 23. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : Από το μαθητή, Μιχάλη Μαρκετάκη http://fablesandrealitydsa11c.weebly.com/omicroniota- sigmataualphaupsilonrhoomicronphiomicronrho943epsilonsigmaf.html https://el.wikipedia.org/ http://histoirehistoire.weebly.com/sigmataualphaupsilo nrhoomicronphiomicronrho943epsilonsigmaf.html

  Be the first to comment

  Login to see the comments

μαθητική εργασία

Views

Total views

461

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

99

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×