Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

2

Share

Download to read offline

Σύνδεσμοι,λέξεις που εισάγουν διαφορετικά είδη προτάσεων της ν.ε

Download to read offline

Πίνακες και ασκήσεις εμπέδωσης

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Σύνδεσμοι,λέξεις που εισάγουν διαφορετικά είδη προτάσεων της ν.ε

  1. 1. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εισάγουν διαφορετικά είδη δευτερευουσών προτάσεων για να: που (σύνδεσμος) που ( αναφορική αντωνυμία) Τελικές: Στάθηκε, για να πάρει ανάσα.(με σκοπό να) Χρονικές(συνοδεύεται από κάποιο επίρρημα ή επιρρ. έκφραση. Έφτασε τρέχοντας την ώρα που ξεκινούσαμε. Αναφορικές ονοματικές: Τα χρόνια που έρχονται θα είναι δύσκολα. Μίλησε για την πατρίδα του, που μας ήταν άγνωστη. Αποτελεσματικές: Ήταν πολύ ανώριμος , για να τα καταφέρει. (ώστε να) Αιτιολογικές(γιατί, επειδή): Mε συγχωρείτε που ήρθα χωρίς να σας ειδοποιήσω. Αναφορικές: αιτιολογικές: Mάχεται με τη φύση, που τον έκανε όπως είναι.( επειδή) Αιτιολογικές: Για να περπατάει ξυπόλυτος, αρρώστησε. (επειδή περπατούσε) Αποτελεσματικές (ώστε): Έχω τόσα χρόνια να τον δω, που δεν πιστεύω να τον θυμάμαι. Αναφορικές τελικές: Χρειαζόμαστε κάποιον, που να μας μεταφράσει το κείμενο.( για να) Χρονικές: Περίμενε ώρες, για να τον δεχτεί.(ώσπου να) Εναντιωματικές: Kαι που τον προσκάλεσαν, πάλι δεν πήγε. Αναφορικές αποτελεσματικές:Δεν υπάρχουν αποδείξεις, που να μας πείθουν για το αντίθετο.( τέτοιες ώστε) Παραχωρητικές: Δεν πάω, που να χαλάσει ο κόσμος. Αναφορικές παραχωρητικές :Tο λένε όλοι, το λέτε κι εσείς που με ξέρετε από μικρό παιδί;(παρόλο που) Ειδικές· ύστερα από ρήματα ορισμένης σημασίας (όπως βλέπω, ακούω, καυχιέμαι, θυμάμαι κτλ.) εκφράζει κάτι που ο ομιλητής θεωρεί αναμφίβολα πραγματικό: Δεν ακούς που σε φωνάζουν; Tον πείραζε πολύ που μάλωναν μπροστά σε ξένους.(το ότι) σαν ενώ πού (ερωτηματικό τοπικό επίρρ.) πώς (ερωτηματικό τροπικό επίρρ) Αναφορικές παραβολικές : Aνασηκώθηκε σαν κάτι να ζητούσε.(όπως αν) Χρονικές: Ενώ ετοιμαζόμουν να βγω έξω, χτύπησε το τηλέφωνο. Πλάγιες ερωτηματικές: Δε θυμάμαι πού άφησα τα κλειδιά μου. Προβληματίζεται πώς να του φερθεί. Χρονικές: Σαν άρχισε ο πόλεμος ήταν μόλις δεκαέξι χρονών.(όταν) Εναντιωματικές: Ενώ είπαν ότι θα κάνει καλό καιρό, ξαφνικά άρχισε να βρέχει. Αλλά : Νομίζω πως κάνεις λάθος. Ειδική πρόταση(πως = ότι) Αιτιολογικές: Ήθελε μια γυναίκα τίμια και καλή σαν τίμιος και καλός που ήταν και ο ίδιος.(επειδή) Υποθετικές· Σαν θέλει ξεκινάει κι έρχεται. (αν) άμα καθώς αφού Χρονικές: Άμα περάσουν τρεις μήνες, θα μπορεί να περπατήσει. Αναφορικές· (δηλώνει τρόπο ή συμφωνία): Φόρεσε τα καλά του, καθώς ταίριαζε στην περίπτωση. Χρονικές: Αφού περάσουν είκοσι μέρες, θα ξαναρχίσεις τη θεραπεία. Υποθετικές: Άμα έχεις φίλους, δε νιώθεις μοναξιά. Χρονικές: Καθώς προχωρούσα, αναρωτιόμουν γιατί πηγαίνω. Αιτιολογικές: Αφού αρρώστησες, καλύτερα να μείνεις σπίτι. Αιτιολογικές: Καθώς ήταν πολύ ψηλός, εύκολα τον διέκρινες από μακριά.
  2. 2. να αν γιατί Βουλητικές: Έπρεπε να το καταλάβεις. Υποθετικές: Αν το ξαναπείς, θα θυμώσω. Πλάγιες ερωτηματικές:Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες του. Ειδικές: Είναι πιθανό να μην πήρε το γράμμα μου.(ότι δεν) Πλάγιες ερωτηματικές: Αμφιβάλλω αν θα πετύχει το σχέδιό σου. Αιτιολογικές: Απέτυχε, γιατί δεν είχε προετοιμαστεί σωστά. Τελικές: Βιάσου να μη χάσεις το τρένο.(για να) Εναντιωματικές: Θ’ αντισταθούμε αν και δεχόμαστε πολλές πιέσεις. Υποθετικές: Καρφίτσα να έριχνες, δεν έπεφτε.(αν έριχνες) Παραχωρητικές: Κι αν με παρακαλέσεις, δεν έρχομαι. Παραχωρητικές: Και να θέλει, δε μπορεί να σε βλάψει. Αποτελεσματικές: Ας είχες μυαλό, να μην έμπλεκες.(ώστε να μην) Προτάσεις Εισάγονται Είδος πρότασης 1. Δεν είναι η Μαρία εδώ να σας έδινε το σχέδιο να το βλέπατε. 2. Αφού νομίζεις πως είναι σωστό, μην το διορθώνεις. 3. Πρόσεξες κάτι, ότι έφυγε, μόλις μας είδε; 4. Ανησυχούσε μήπως δεν πρόφταινε το αεροπλάνο. 5. Για να τρέχεις τόσο γρήγορα, έπεσες και χτύπησες. 6. Μιλούσε τόσο σιγά, που με δυσκολία τον άκουγα. 7. Θέλω να δίνω φως από τη φλόγα μου, κι ας είμαι κι ένα ταπεινό λυχνάρι. 8. Πρόσεχε μην πέσεις και χτυπήσεις. 9. Δεν είμαι ανόητος, να πιστεύω ό,τι μου λες. 10. Τα πάντα, όπου κοίταζε, ήταν κάτασπρα από το χιόνι. 11. Ξέρω γιατί γελάς μ' αυτά που λέω. 12. Και ταξί να είχε πάρει, πάλι δε θα προλάβαινε. 13. Κάθε φορά που πηγαίναμε να διασκεδάσουμε, έβρισκε μια πρόφαση, για να μην έρθει. 14. Ενώ οι γιατροί τού είπαν να κόψει το τσιγάρο, αυτός καπνίζει σαν φουγάρο. 15. Ενώ διάβαζε, ένιωσε μια δυσφορία. 16. Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του εδώ, δεν έχουμε βρει ησυχία. 17. Εγώ ήρθα, κι ας μη με ειδοποίησες. 18. Χάρηκα πολύ, που σε είδα. 19. Όλα έγιναν όπως ακριβώς είχαν συμφωνηθεί. 20. Όσο κι αν επιμένεις, δε με πείθεις. Να αναγνωρίσετε τις δευτερεύουσες προτάσεις (ονοματικές και επιρρηματικές και να γράψετε πώς εισάγονται.
  • elenimakraki

    Feb. 12, 2018
  • savvidouanastasia

    May. 13, 2014

Πίνακες και ασκήσεις εμπέδωσης

Views

Total views

5,871

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

4

Actions

Downloads

216

Shares

0

Comments

0

Likes

2

×