γραμματική οριστικά και αόριστα άρθρα

26,277 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
26,277
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8,326
Actions
Shares
0
Downloads
137
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

γραμματική οριστικά και αόριστα άρθρα

 1. 1. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟ ΑΡΘΡΟ
 2. 2. ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΤΟ ΑΡΝΙ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ Ένας λύκος κυνηγούσε ένα αρνί κι αυτό κατάφερε να τρυπώσει σε έναν ναό και να γλιτώσει (...) Ο λύκος στάθηκε έξω απ' τον ναό και προσπαθούσε να πείσει το αρνί να βγει έξω, για να το φάει.
 3. 3. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ; ΑΡΘΡΑ: ένας- μία- ένα ο- η- το, οι- οι- τα Είναι οι μικρές λέξεις που μπαίνουν μπροστά από τα ουσιαστικά (π.χ. σκύλος), τα επίθετα (π.χ. έξυπνος-η-ο), τις κλιτές μετοχές (π.χ. τρομαγμένος-η-ο) και ορισμένες αντωνυμίες (π.χ. δικό μου). Μας δηλώνουν αν η λέξη που ακολουθεί είναι αρσενικό, θηλυκό η ουδέτερο (γένος), αν πρόκειται για ένα ή πολλά ( αριθμό ), σε ποια πτώση βρίσκεται και κατά πόσον κάτι είναι ορισμένο ( οριστικό ) ή αόριστο.
 4. 4. <ul><li>Έχουμε δύο ειδών άρθρα: το οριστικό και το αόριστο. </li></ul><ul><li>Αόριστο : ( ένας- μια- ένα ) </li></ul><ul><li>Δηλώνει ότι η λέξη που βρίσκεται μετά απ' το άρθρο δεν μας είναι ακόμα γνωστή ή ότι δεν έχουμε μιλήσει προηγουμένως γι αυτήν. </li></ul><ul><li>π.χ. Ένας λύκος και μια αλεπού ζούσαν σε ένα λιβάδι. </li></ul><ul><li>Οριστικό: ( ο- η- το οι- οι- τα ) </li></ul><ul><li>Δηλώνει ότι η λέξη που ακολουθεί είναι συγκεκριμένη και γνωστή ήδη σε εμάς από προηγούμενη αναφορά της. </li></ul><ul><li>π.χ. Ο λύκος μας, που λέτε, είχε να φάει 3 μέρες. </li></ul>
 5. 5. Το αρνί, όμως, δεν έλεγε να ξεμυτίσει απ' τον ναό. Το οριστικό άρθρο το χρησιμοποιώ επίσης κι όταν θέλω να κάνω μια δήλωση. π.χ. Τα απογεύματα της Κυριακής μου αρέσει να πηγαίνω για μπάλα με τους φίλους μου. Τα παραμύθια με ζώα, και κυρίως τις αλεπούδες και τους λύκους, αρέσουν πολύ στα μικρά παιδιά.
 6. 6. Όταν έχουμε μεγάλα κείμενα, όπως παραμύθια και γενικά ιστοριούλες, το αόριστο άρθρο που χρησιμοποιούμε στην αρχή, αντικαθίσταται στη συνέχεια απ' το οριστικό. π.χ. Ένας λύκος περπατούσε στο λιβάδι. ( χρησιμοποιώ ''ένας'' – αόριστο άρθρο ,επειδή τώρα γνωρίζω τον λύκο ) Ο λύκος, λοιπόν, ήταν πολύ πεινασμένος. (πλέον γνωστός ο λύκος μας) Μια αλεπού τον πλησίασε. Η αλεπού δεν άργησε να καταλάβει πως ο λύκος πεινούσε πολύ. ( το ίδιο και για την αλεπού )
 7. 7. ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΚΛΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ.....
 8. 8. ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομαστική ο η το Γενική του της του Αιτιατική τον τη(ν) το Κλητική - - -
 9. 9. ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομαστική οι οι τα Γενική των των των Αιτιατική τους τις τα Κλητική - - -
 10. 10. ΑΟΡΙΣΤΟ ΑΡΘΡΟ (έχει μόνο ενικό αριθμό) ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομαστική ένας μια ένα Γενική ενός μιας ενός Αιτιατική ένα(ν) μια(ν) ένα Κλητική - - -
 11. 11. <ul><li>Προσέχουμε τα παρακάτω: </li></ul><ul><li>Ο πεινασμέν ος λύκ ος </li></ul><ul><li>του πεινασμέν ου λύκ ου </li></ul><ul><li>οι πεινασμέν οι λύκ οι </li></ul><ul><li>Η πονηρ ή αλεπ ού </li></ul><ul><li>της πονηρ ής αλεπ ούς </li></ul><ul><li>οι πονηρ ές αλεπ ούδες </li></ul><ul><li>Το άσπρ ο αρν ί </li></ul><ul><li>του άσπρ ου αρνι ού </li></ul><ul><li>τα άσπρ α αρνι ά </li></ul>
 12. 12. Όπως φαίνεται παραπάνω, τα άρθρα συμφωνούν με τα ουσιαστικά, τα επίθετα ή τις κλιτές μετοχές που συνοδεύουν σε γένος , αριθμό , πτώση . π.χ. Ο πεινασμέν ος λύκ ος ( -άρθρο για αρσενικό το ίδιο και η μετοχή που ακολουθεί, αφού ο λύκος είναι αρσενικό, - ενικός αριθμός τα πάντα εφόσον μιλάμε για έναν λύκο, -όλα βρίσκονται σε ονομαστική)
 13. 13. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το άρθρο δεν χρειάζεται.. π.χ. -Βοήθεια! Αλεπού!!! -Δεν είναι αλεπού. Λύκος είναι. (δεν είναι απαραίτητο εδώ να πούμε μια αλεπού ή ένας λύκος. Θέλουμε απλά να δείξουμε τον φόβο και την έκπληξη του ανθρώπου που μιλάει)

×