Presentacio Junta AEPLA

358 views

Published on

Presentació utilitzada el passat dia 20 de juliol de 2011 durant la Junta directiva d'AEPLA.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
358
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Agrair a tots i totes la seva presència aquí, alguns de vostès ja ens coneixem. Fent un breu repàs de la història del gestor, la figura va nèixer amb el projecte GESMOPOLI el 2008, va estar vacant per falta de recursos fins que enguany AEPLA de Sant Feliu decideix finançar la figura a mitja jornada durant un any.
 • Aquests són els punts que tractarem els pròxims minuts, amb els quals us vull donar una visió general de la figura del gestor de mobilitat al polígon industrial el Pla, fent un detall a l’aparcament i al desdoblament del carrer El Pla.
 • Fent una breu presentació del polígon, sabeu que està situat a uns 15 km de Barcelona, i comparteix superficie en dos municipis, Sant Feliu i Molins, amb una longitud de punta a punta de 2.7 Km. El polígon té la superficie de 73 ha, i segons dades del 2008 hi estaven ocupats 6.00 treballadors en 158 empreses. Però és evident que aquestes dades han quedat desactualitzades amb els moviments de la crisi. En l’actualitat s’estè fent una revisió del cens en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Feliu. Però m’agradaria aportar altres dades d’interès, extretes del Pla de Mobilitat del Polígon i del Pla de Mobilitat de Sant Feliu de Llobregat
 • Aquí teniu algunes dades significatives sobre la mobilitat del polígon. Destaca l’àmplia oferta de transport públic, que cobreix tot el polígon. En el cas del trànsit es refereix a la intensitat del carrer el Pla cap a Sant feliu; cap a Molins és, segons dades de 2010, és la meitat de la intensitat cap a Sant Feliu. Amb tot, segons el Pla de Mobilitat del polígon, més del 50 % de treballadors no coneixien l’oferta de transport públic, i això va acompanyat del fet que un 15 % utilitzi el transport públic i un 65 % el cotxe.
 • Com a gestor l’objectiu de treball principal és la Millora de la mobilitat de persones i mercaderies al Polígon Industrial el Pla de Sant Feliu de Llobregat. El gestor ha de ser la figura que coordini i impulsi les mesures per millorar la mobilitat. En el primer cas per l’anar a peu, bicicleta, transport públic i cotxe. En el cas del segon el transport de mercaderies. Tot això entenent que es tracta de xarxes de transport entrellaçades, les millores en una de les xarxes comporta millores a les demés.
 • Tenint l’objectiu de treball, i el paper que ha de realitzar el gestor de mobilitat del polígon, això es tradueix en 4 eixos de treball. Eix 1, Augment del coneixement de la figura, amb trobades amb els membres de la Taula de Mobilitat, les empreses, representants de treballadors, i fer-ne difusió als mitjans de comunicació. Si més del 50 % dels treballadors no viuen a Sant Feliu ni Molins, hem d’intentar arribar als mitjans de comunicació dels municipis d’origen . Eix 2, Dinamitzar la taula de mobilitat, fent que sigui un verdader instrument de reflexió i debat sobre la mobilitat al polígon. Això a través d’informes sobre plans sectorials o urbanístics que afectin al polígon, com podrien ser el pla de mobilitat urbana o les modificacions urbanístiques. Eix 3, Si més del 50 % dels treballadors afirmen no conèixer l’oferta de transport públic la informació ha de ser un element central a millorar. Hem d’aconseguir que la informació no sigui l’excusa per què els treballadors no utilitzin el transport públic . La informació ha de ser la més nova, fàcil d’arribar-hi (trobar-la), i a tot arreu la mateixa. Eix 4, buscar les maneres de portar a terme les accions incloses al Pla de Mobilitat, que incideixen en tots els modes de transport, buscant fòrmules de finançament i col·laboració. Algunes ja s’han posat en marxa, citant només la L60.
 • Les activitats principals han estat: Presentació: Membres de la Taula de Mobilitat Empreses. Els resultats han estat un primer intercanvi positiu d’opinions, queixes i suggeriments, que permeten conèixer amb més detall l’estat actual de la mobilitat al polígon, allò que els Plans de Mobilitat poden no detectar. Comunicació i Informació: Ccorreu electrònic de contacte Twitter Revisió de la pàgina web: Info de l’accés a peu, bici, Transport públic i cotxe (plànols, parades, recorreguts, aparcaments, serveis). Destacar que la noticia va sortir publicada a 2 mitjans digitals de Sant Feliu, a la web de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya i també una entrevista a Radio Sant Feliu, el Far del Llobregat Es disposen de guies de transport públic editades per l’EMT que CCOO ha repartit a les empreses del polígon. Pla de Mobilitat: Avaluació dels indicadors del Pla de Mobilitat del polígon, per tal de conèixer l’estat d’execució del mateix i proposar la revisió d’algun aspecte o introduir algun de nou. Taula de Mobilitat: Preparar la pròxima convocatòria de la taula, prevista pel mes de setembre. Al.legacions al Plan de Mejora de la Calidad del Aire Modificacions de les ordenances urbanístiques al polígon El Pla de Molins de Rei.
 • S’està treballant en una proposta de pla de senyalització, que tindria 3 objectius principals, que queden descrits a la diapositiva. Actualment la senyalització és deficient i això suposa que els vehicles quan arribin al polígon es perdin, gerenant un trànsit afegit que complica la circulació.
 • El pla englobaria 4 grans eixos d’actuacions, que són els indicats. Bàsicament es tractaria de plafons o indicadors d’accés al polígon a través d’itineraris que en facilitin l’arribada, per arribar a empreses principalment (també podria haver-hi per indicar les zones d’aparcament). Aquesta informació estaria disponible a la xarxa. Per fer-ho eficient i més útil, caldrà que les empreses incorporin la nomenclatura a les seves comunicacions.
 • Aquesta seria la proposta de zones, on els carrers d’accés són els que marquen la seva forma. Destaca el fet que els itineraris d’accés busquen reduir el nombre de carrers de pas, de manera que els carrers interiors del polígon siguin d’ús exclusiu d’accés a les empreses.
 • L’aparcament és un tema important al polígon, però potser no tant pels cotxes com pels camions, com veurem.
 • Aquí hi ha les dades d’aparcament recollides pel Pla de Mobilitat Urbana de Sant Feliu de Llobregat del 2009 i el Pla de Mobilitat del Polígon Industrial el Pla. Respecte les dades de les places dins les empreses es refereix a tot el Polígon el Pla, entre Molins i Sant Feliu. Destaca l’increment de quasi 200 places amb el canvi d’ordenació a la carretera Laureà Miró. D’aquesta manera el Polígon Industrial el Pla a Sant Feliu s’aproxima a les més de 2.000 places d’aparcament per vehicles privats, amb una ratio de 2-3 treballadors que utilitzen el vehicle privat per plaça.
 • Aquesta seria la disposició de les zones d’aparcament, segons el Pla de Mobilitat de 2010. Hi faltarien les noves zones de la carretera Laureà Miró, així com alguns dels carrers indicats no disposen de les places que s’indiquen. Destaca la presència de places per motocicletes al Pla.
 • L’ordenança municipal 35.01 indica que no es poden estacionar els vehicles de tercera categoria (entenent-se remolcs i semiremolcs) separats del vehicle a motor(motriu). Amb això s’ha reduït de manera important aquest tipus d’aparcament, recuperant-se places pels turismes, i evitant que s’estiguessin aparcats durant llargs periodes de temps. Vista aquesta situació, i que algunes empreses si que requereixen per falta d’espai disposar d’un aparcament en via pública, es podria opta per habilitar un espai d’aparcament exclusiu per vehicles pesants, a l’estil de l’aparcament de Castellar del Vallès, gestionat per CIMALSA. Aquest podria disposar de places de lloguer mensual o per temps limitat. Les possibles zones d’ubicació podrien ser solars actualment buits o els nous espais que poguessin sorgir amb la modificació urbanística del projecte Torrent del Duc (aquest últim està actualment en procés de reflexió pels nous consistoris). Un dels factors clau és els accessos a aquest possible espai. També es podria optar per destinar l’aparcament de la carretera preferentment a camions.
 • Breument, parlar sobre el projecte de desdoblament del Carrer El Pla.
 • Com coneixen el carrer el Pla és la circumval.lació sud de la ciutat, i segons el Pla Territorial Metropolità de Barcelona aprovat el 2010 forma part de l’Eix secundari o suburbà que va de Cornellà de Llobregat al Papiol. En el cas del polígon, aquest eix té una Intensitat de vehicles diaria d’entre 20.000 i 40.000, aquest últim a la rotonda de sortida de l’autopista al centre del Pla. El nivell de trànsit de Molins al mateix punt voreja els 20.000. El nivell de pesants diaris es de quasi 4000 vehicles diaris, dels quals una part important es desvien pel carrer Comerç. L’actual disseny del carrer disposa els conductors a apretar l’accelerador, tot i haver-hi rotndes i semàfors que intenin baixar aquesta velocitat.
 • Aquest és un projecte amb el qual es proposa resoldre dues problemàtiques importants de la ciutat, per una banda la millora de la capacitat del carrer com a vial de ronda sud, ampliant-se en dos carrils respecte als existents i alhora resoldre les dificultats d’accésal barri de Falguera i per això planteja la generació d’un carril segregat del c/ del Pla. Es planteja abordar aquest projecte en dues fases, la primera en la zona urbana ( entre el carrer de Ramón y Cajal i el carrer de Reverend Martí i Duran) amb una actuació que té un cost estimat de 5.521.190 € i una segona fase en la zona industrial (entre el carrer de Reverend Martí i Duran fins a Can Miano) que té un cost estimat de 7.037.708 €. Els canvis dels responsables municipals poden suposar canvis també en el calendari, tant per avançar o retardar, estarem atents.
 • Presentacio Junta AEPLA

  1. 1. LA GESTIÓ DE LA MOBILITAT AL POLÍGON EL PLA DE SANT FELIU Carles Cuerva GESTOR DE MOBILITAT POLÍGON INDUSTRIAL EL PLA Sant Feliu, 20 de juliol de 2011
  2. 2. ÍNDEX <ul><li>EL POLÍGON EL PLA DE SANT FELIU </li></ul><ul><ul><li>OBJECTIU GENERAL </li></ul></ul><ul><ul><li>EIXOS DE TREBALL </li></ul></ul><ul><ul><li>ACTIVITAT ACTUAL I PREVISTA </li></ul></ul><ul><li>APARCAMENT AL POLÍGON INDUSTRIAL </li></ul><ul><li>DESDOBLAMENT DEL CARRER EL PLA </li></ul>
  3. 3. 1. EL POLÍGON EL PLA DE SANT FELIU <ul><li>73 ha (51 %) </li></ul><ul><li>6.000 treballadors* </li></ul><ul><li>158 empreses a Sant Feliu (46,3 %)* </li></ul><ul><li>* Dades actualment en revisió amb l’ajuntament </li></ul>
  4. 4. 1. EL POLÍGON EL PLA DE SANT FELIU <ul><li>44.455 IMD </li></ul><ul><li>3.729 IMD pesats </li></ul><ul><li>1.365 places de PK al carrer </li></ul><ul><li>1.400 a les empreses** </li></ul><ul><li>Carril bici bidireccional </li></ul><ul><li>*Només Indústria / Laureà Miró N </li></ul><ul><li>**A tot el polígon, inclòs Molins </li></ul>13 Línies interurbanes de TPC 1 Línia urbana Sant Feliu 11 parades de Bus Voreres de 2-3m Cap pas de vianants adaptat*
  5. 5. a. OBJECTIU GENERAL MILLORAR LA MOBILITAT DE PERSONES I MERCADERIES AL POLÍGON INDUSTRIAL EL PLA
  6. 6. b. EIXOS DE TREBALL
  7. 7. c. ACTIVITAT ACTUAL I PREVISTA <ul><li>Presentació als membres de la Taula de Mobilitat. </li></ul><ul><li>Presentació a les empreses. </li></ul><ul><li>Creació de correu de contacte i compte Twitter. </li></ul><ul><li>Renovació de la pàgina web. </li></ul><ul><li>Enviament de notes de premsa i informació d’interès a les empreses. </li></ul><ul><li>Revisió estat d’execució del Pla de Mobilitat. </li></ul><ul><li>Estudi dels horaris de pas del TPC. </li></ul><ul><li>Pla de Senyalització. </li></ul>
  8. 8. c. ACTIVITAT ACTUAL I PREVISTA <ul><li>OPTIMITZAR els recorreguts de les persones i vehicles. </li></ul><ul><li>FACILITAR l’accés de les mercaderies a les empreses. </li></ul><ul><li>MILLORAR la imatge exterior del polígon. </li></ul>PLA DE SENYALITZACIÓ
  9. 9. c. ACTIVITAT ACTUAL I PREVISTA PLA DE SENYALITZACIÓ <ul><li>Nova senyalització de carrers i empreses. </li></ul><ul><li>Nova senyalització d’itineraris d’accés. </li></ul><ul><ul><li>Divisió del polígon en 5 zones segons l’accés. </li></ul></ul><ul><li>Punts d’informació a les entrades. </li></ul><ul><li>Informació dels accessos disponible en paper i a la pàgina web. </li></ul>
  10. 10. c. ACTIVITAT ACTUAL I PREVISTA PLA DE SENYALITZACIÓ A D E C B PROPOSTA DE DIVISIÓ DEL POLÍGON
  11. 11. APARCAMENT AL POLÍGON INDUSTRIAL EL PLA DE SANT FELIU
  12. 12. APARCAMENT: DADES
  13. 13. APARCAMENT: DADES
  14. 14. APARCAMENT: VEHICLES PESANTS <ul><li>Existència de l’ordenança municipal 35.01 sobre l’estacionament de vehicles de tercera categoria. </li></ul><ul><li>Falta d’un espai d’estacionament exclusiu pels vehicles pesants. </li></ul>
  15. 15. PROJECTE DESDOBLAMENT DEL CARRER DEL PLA
  16. 16. DESDOBLAMENT DEL CARRER EL PLA <ul><li>Circumval.lació sud de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat. </li></ul><ul><li>Forma part de l’Eix secundari o suburbà Cornellà – El Papiol. </li></ul><ul><li>El nivell de trànsit a Sant Feliu oscil.la entre els 20.000 i 40.000 vehicles diaris. </li></ul>
  17. 17. DESDOBLAMENT DEL CARRER EL PLA <ul><li>Vial de dos carrils per sentit. </li></ul><ul><li>Carril de serveis segregat. </li></ul><ul><li>Actualment construït fins Carrer Ramon y Cajal. </li></ul>
  18. 18. MOLTES GRÀCIES! GESTOR DE MOBILITAT POLÍGON INDUSTRIAL EL PLA [email_address] @MobilitatPla #mobilitatpla #poligonpla

  ×