Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sílvia Andreu Martí, Alícia en terra de meravelles

1,841 views

Published on

Sílvia Andreu Martín ha analitzat Alícia en terra de meravelles http://www.editorialjuventud.es/5664-8.html de Lewis Carroll, en l’adaptació de Josep Carner.
Ha analitzat els personatges, la temàtica, la traducció, etc. i fa un recorregut per les diferents il•lustracions que han representat aquesta obra de la literatura universal.
El treball forma part de l’assignatura “Cultura i literatura per a infants i joves en llengua catalana” del Grau de Filologia Catalana de la Universitat de València.

Published in: Education

Sílvia Andreu Martí, Alícia en terra de meravelles

 1. 1. Alícia en terra de Meravelles, una adaptació de Josep Carner... A partir de: CARNER, Josep (1971), Alícia en terra de Meravelles, Barcelona: Joventud, 3a ed. Amb il·lustracions de Lola Anglada Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves. 1
 2. 2. TEMÀTICA• Crítica al règim autoritari utilitzant la metàfora de l’autoritat dels adults damunt els infants:- Escenes de violència: “Mentre la Duquessa cantava la segona esparsa anava trasbalsant violentament lInfant damunt i davall” (p.66, 3a edició) Il·lustració de Lola Anglada. CARNER, Josep (1971), Alícia en terra de Meravelles, Barcelona: Joventud, 2a ed. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves. 2
 3. 3. TEMÀTICA- La figura dels adults que dominen els infants:• Són personatges opressors que orquestren les actuacions d’Alícia: “Em plauria sentir-li recitar alguna cosa ara. Digue-li que comenci. -I mirava al Grifó com si creies que tenia alguna mena d’autoritat damunt Alícia -” (p.117, 3a edició) Il·lustració de Lola Anglada. CARNER, Josep (1971), Alícia en terra de Meravelles, Barcelona: Joventud, 2a ed. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 3 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 4. 4. PERSONATGESALÍCIA AUTORITARIS• Nena curiosa que li agrada • Són personatges que solen tenir un càrrec nobiliari o són personificats descobrir, conèixer i aprendre per animals que tenen una certa coses. autoritat damunt dels altres.• Aquest arquetip de nen curiós i • Exerceixen violència sobre Alícia entremaliat és aprofitat per indirectament o directament: Carner : si Alícia no té previsió – La Duquessa maltracta al seu de la seua curiositat obtindrà un infant i provoca dolor a Alícia. càstig (plor, humiliació directa o – En quasi tots els capítols la indirecta...). infravaloren dient-li que és ruca. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura Literatura i18/01/2013 4 Cultura per a infants i joves.
 5. 5. ADAPTACIÓ AL NOUCENTISMEVALORS NOUCENTISTES PER JOSEP CARNER: 1) Valors del seny:- Educació: “Alícia havia aprés moltes coses d’aquesta mena a les seues lliçons, a la classe...” (p.7, 3a edició)- Prevenció: “ Perquè ella havia llegit algunes boniques historietes sobre infants que havien mort abrandats, i engolits per bèsties salvatges, i per moltes altres desplaents, tot perquè no havien volgut recordar les senzilles regles que els havien ensenyat les persones que els volien de bé...” (p.12, 3a edició)- Religió: “ Ave Maria, Ave Maria! Que estrany és tot avui!” o “ Quina Mare de Déu sóc?” (p.18, 3a edició)- Mala acció/ càstig: “Ara seré castigada, em penso, ofegant-me dins de les meves mateixes llàgrimes”(p.21, 3a edició) Il·lustració de Joysuke Wong Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 5 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 6. 6. ADAPTACIÓ AL NOUCENTISME 2) Harmonia, arbitrarietat i ordre: Enfront del caos, Alícia s’alegra quan veu alguna cosa ordenada i es recolza en les regles apreses per ordenar el seu seny dintre del món de les meravelles. “ Semblava un pla excel·lent,sens dubte, i ordenat molt clarament i molt senzillament...” (p.45, 2a edició) Il·lustració de Lola Anglada. CARNER, Josep (1971), Alícia en terra de Meravelles, Barcelona: Joventud, 3a ed. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 6 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 7. 7. ADAPTACIÓ AL NOUCENTISME3) Infantesa (innocència dels infants): “Alícia tingué molt de goig de trobar-la en aquell tarannà plaent, i va pensar que pot ser no era sinó el pebre el que l’havia feta tan salvatge quan es van trobar a la cuina” (p.98,3a edició)4) Vellesa ( transmissora del seny): “Sóc més vell que vos i he d’antendre - hi més.” (p.26, 3a edició) Il·lustració de Titti Garelli. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 7 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 8. 8. ADAPTACIÓ AL NOUCENTISME5) Catalanitat (exaltació):- La llengua : “( tan sorpresa que estava, que en aquell moment, s’oblidà de parlar català fi)” (p.15, 3a edició)- La cultura: “Provaré de dir: Que li donarem a la Pastoreta”(p.18, 3a edició)- La política: “ És un gat castellà- digué la Duquessa-, és per això. Porquet!” (p.63, 3a edició)- La pèrdua de la identitat d’ Alícia s’associa al fet de la pèrdua de la identitat catalana. Així, quan es comporta malament, perd la seua identitat i aleshores sent malestar per no sentir-se identificada. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura18/01/2013 8 Literatura i Cultura per a infants i joves.
 9. 9. SIMBOLOGIA FREUDIANA, ADAPTACIÓ PER CARNER EN UN ALTRE SENTIT MUTACIONS D’ALÍCIA COLOR ROIG I BLANC DE LES ROSES .Il·lustració de Helen Oxenbury Il·lustració de Chris Buzelli. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura Literatura i 18/01/2013 9 Cultura per a infants i joves.
 10. 10. ADAPTACIÓ EN L’ANÀLISI DEL DISCURS1) Descripcions curtes que caracteritzen als personatges positivament o negativament durant els diàlegs: “ Poseu-vos als vostres llocs!-vociferà la reina amb veu de tro” (p.92,3a edició) Les descripcions d’ Alícia tenen dos punts de vista: l’Alícia descrita per ella mateixa, ho fa des de la perspectiva de la de la seua intel·ligència i, l’Alícia que es descrita físicament, només es fa al final de l’obra per part de la seua germana.2) Coordinació abundant per destacar l’èmfasi d’allò que es vol transmetre: “... amb un pelatge bru tan llarg i rullat! I us ve a cercar les coses quan engeguen lluny, i es redreça i demana el dinar, i fa tota mena de coses...” (p.103,3a edició) Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura18/01/2013 10 Literatura i Cultura per a infants i joves.
 11. 11. ADAPTACIÓ EN L’ANÀLISI DEL DISCURS3) Juga amb el significat dels mots catalans:- Roba neta (p.107,3a edició): “Doncs bé, a la nostra hi havia, al capdavall del compte,francès, música i roba neta”- Assignatura (p.109,3a edició): “Aquest és el motiu del nom assignatura remarcà el Grifó- perquè un nom li fa signe d’ aturar-se”- Lluç (p.115,3a edició): “- Sabeu perquè li diuen lluç? [...] – Perquè en- lluç- tra les botes i les sabates- respongué el Grifó solemnement.”- Capgròs/ cap gros (p.115, 3a edició): “- Em penso que no serà pas sense capgròs motiu. [...] –Voleu dir cap gros motiu?- digué Alícia. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 11 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 12. 12. ADAPTACIÓ EN L’ANÀLISI DEL DISCURS4) Introdueix fragments i expressions de la cultura catalana que algunes vegades trenquen amb l’original en anglès i d’altres tradueixen el seu significat, encara que no tingui massa sentit: Manuscrit original de la biblioteca britànica. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 12 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 13. 13. ADAPTACIÓ EN L’ANÀLISI DEL DISCURS TRADUCCIONS EXPRESSIONS CATALANES (p. 28,3a edició) (P.21,3a edició)• “ Remeis ultra deficients” i en • Cuita-corrents anglès diu: “energetic– remedies”. • Feia un xap!• “Parleu clar i català”, en anglès diu:“ Speak English!” • Fer l’ ullet• “ Correguda política” i en anglès • Deixa-ho córrer diu: “ Concus- race”. • De bell nou Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 13 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 14. 14. ADAPTACIÓ EN L’ANÀLISI DEL DISCURSDIMINUTIUS i AUGMENTATIUS CITACIONS D’AUTORS CATALANS(P. 30,3a edició) (P.118,3a edició)• Alicieta • Maragall i Guimerà:• Butxaqueta “ Reciteu un vers de Maragall”• Passetes “[...]digueu-ne un de Guimerà”• Veueta• Llangardaixet• Carretonada• Codolets• Ullassos• Trosset Imatge de Josep Carner, autors Lletra A. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 14 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 15. 15. ADAPTACIÓ EN L’ANÀLISI DEL DISCURS NOTES A PEU DE PÀGINA QUE EXPLIQUEN LES ADAPTACIONS I TRADUCCIONS (P.103):“ (1) Nom que es dóna al cap de vedell usat per a donar un gust semblant al de la tortuga de mar: això a Anglaterra. Però per a Alícia és una mena còmica de tortuga de mar.- N.del T.” Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 15 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 16. 16. ALÍCIA COM A OBRA D’ART, SELECCIÓ PARTICULAR D’ALGUNES IL·LUSTRACIONS Il·lustració de Rebecca Dautremer.Il·lustració d’ Ester García. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura 18/01/2013 16 Literatura i Cultura per a infants i joves.
 17. 17. ALÍCIA COM A OBRA D’ART, SELECCIÓ PARTICULAR D’ALGUNES IL·LUSTRACIONS Il·lustració de Titti Garelli.Il·lustració de Shiori Matsumoto . Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura18/01/2013 17 Literatura i Cultura per a infants i joves.
 18. 18. ALÍCIA COM A OBRA D’ART, SELECCIÓ PARTICULAR D’ALGUNES IL·LUSTRACIONSIl·lustració de Maggie Taylor. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura18/01/2013 18 Literatura i Cultura per a infants i joves.
 19. 19. ALÍCIA COM A OBRA D’ART, SELECCIÓ PARTICULAR D’ALGUNES IL·LUSTRACIONSIl·lustració de Anthony Browne. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura18/01/2013 19 Literatura i Cultura per a infants i joves.
 20. 20. ALÍCIA COM A OBRA D’ART, SELECCIÓ PARTICULAR D’ALGUNES IL·LUSTRACIONSIl·lustració de Del Rey. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura18/01/2013 20 Literatura i Cultura per a infants i joves.
 21. 21. ALÍCIA COM A OBRA D’ART, SELECCIÓ PARTICULAR D’ALGUNES IL·LUSTRACIONSIl·lustració de Hiromisato. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a 18/01/2013 21 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 22. 22. ALÍCIA COM A OBRA D’ART, SELECCIÓ PARTICULAR D’ALGUNES IL·LUSTRACIONSIl·lustració de Maria L. Kirk. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 22 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 23. 23. BIBLIOGRAFIAIl·lustració de Kaori Ogamma. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura Literatura i18/01/2013 23 Cultura per a infants i joves.
 24. 24. A partir de la lectura dels llibres :• CARNER, Josep (1971), Alícia en terra de Meravelles, Barcelona: Joventud, 3a ed. Amb il·lustracions de Lola Anglada.• CARROLL, Lewis (2003), Alice’s Adventures in Wonderland and Through the looking Glass, London: Penguin classics. Ilustrator John Tennier.• LLUCH, Gemma (1998), El lector model en la narrativa per a infants i joves, Barcelona: Universitat Autonomna de Barcelona, Castelló de la Plana: Universitat Jaume I, València: Universitat de València , Aldea Global.• CARBÓ, Ferran i SIMBOR, Vicent (2005), Literatura catalana del segle XX, València: Sintesis. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura Literatura18/01/2013 24 i Cultura per a infants i joves.
 25. 25. A la web: http://www.escriptors.cat/autors/carnerj/pagina.php?id_sec=2185 http://bibliocolors.blogspot.com.es/2010/03/alicia-en-el-pais-de-les- meravelles.html http://biblioabrazo.wordpress.com/2011/04/19/alicia-y-el-viaje-al-pais-de-las- maravillas/ http://www.raco.cat/index.php/maina/article/viewFile/104611/148466 http://copdema.wordpress.com/2010/04/22/alicia-al-pais-de-les-meravelles/ http://www.metode.cat/revistes/article/la-ilogica-ciencia-dalicia http://ojoscaleidoscopio.blogspot.com.es/2011/06/fotografias-de-lewis- carroll.html http://jromerogil.blogspot.com.es/2012/01/lewis-carroll-y-las-distorsiones-de- la.html http://www.zumaques.com/blog/my-favorite-things/alicia-en-el-pais-de-la- maravillas-el-manuscrito-original-5533.html Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a lassignatura18/01/2013 25 Literatura i Cultura per a infants i joves.
 26. 26. L’Alícia més real Inga-Karin Eriksson. Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 26 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.
 27. 27. Fi... Manuscrit de l’obra original amb la fotografia de la musa que inspirà a . Alicia, Alice Liddell Sílvia Andreu Martí ,silanmar@alumni.uv.es, del Grau en filologia catalana per a18/01/2013 27 lassignatura Literatura i Cultura per a infants i joves.

×