Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Els mesos de l’any

Editorial La Cabreta

Lídia Badosa, Gemma Cabanillas i Cristina Calahorro
Índex
Gener

3

Febrer

5

Març

7

Abril

9

Maig

11

Juny

13

Juliol

15

Agost

17

Setembre

19

Octubre

21

Novemb...
Dita:
Pel Gener no siguis matiner.
Poema:
Pel gener comença l'any
i els onze que falten
fan que el fred no es senti tant.
...
Dita:
Pel Febrer, treu flor l’ametller.
Poema:
El segon mes d'any
es canta, es balla, es riu
i es fa xerinola;
la gent per...
Dita:
De flor de Març, fruit no en veuràs.
Poema:
Pel març estrenarem la primavera,
la primavera que la sang altera.
Com t...
Dita:
Per l’abril cada gota val per mil.
Poema:
Per l'abril, si cada gota en val mil,
cada rosa en val deu mil
i cada llib...
Dita:
Pel maig cada dia un raig.
Poema:
El maig és un mes molt dolç,
tots els camps treuen flors
i esclata per tot el món
...
Dita:
Al Juny, l'estiu no és lluny.
Poema:
Visca, visca el mes de juny
salta i balla la canalla.
Celebrem per Sant Joan
un...
Dita:
Pel Juliol, beure, suar i la fresca buscar.
Poema:
Amb el juliol tota cuca es mou,
perquè és ben dit
que tota cuca v...
AGOST
Dita:
Per l’Agost, bull el mar fins i tot quan es fa fosc.
Poema:
Visca l’agost! Que no es fa mai fosc!
El sol crema i bus...
Dita:
Al Setembre comença l’escola i també la xerinola.
Poema:
El setembre anuncia
que l'estiu s'acaba.
Ha deixat tots els...
Dita:
El bolet i el rovelló, de l’octubre és el millor.
Poema:
Ningú entén l’octubre
sense bolets;
tant si són rovellons
c...
Dita:
A primers de Novembre, el teu foc ja pots encendre.
Poema:
Comença el mes de novembre
castanya va, castanya ve,
i pa...
Dita:
Desembre finat, any acabat.
Poema:
Amb el desembre l'any s'acaba,
l'hivern comença, el fred és viu
i ens toca estar-...
Aprèn els mesos de l’any a través d’un llibre ple
de refranys populars, poemes i endevinalles per

passar una bona estona....
Proposta didàctica:
Hem decidit que treballaríem els continguts del treball dels refranys, poemes i
endevinalles dels meso...
Treballarem de manera que entre tots escriguin el refrany per penjar-lo a la classe, facin un
mural col·lectiu per represe...
Reflexió i Justificació:
Hem decidit fer un llibre perquè és un format atractiu i interessant, que els nens/es
els cridarà...
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Poemes, refranys, dites i endevinalles
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Poemes, refranys, dites i endevinalles

8,249 views

Published on

Poemes, refranys, dites i endevinalles dels mesos de l'any per infants a partir de 5 anys. Conté propostes didàctiques i valoració pròpia del treball.

Published in: Education

Poemes, refranys, dites i endevinalles

 1. 1. Els mesos de l’any Editorial La Cabreta Lídia Badosa, Gemma Cabanillas i Cristina Calahorro
 2. 2. Índex Gener 3 Febrer 5 Març 7 Abril 9 Maig 11 Juny 13 Juliol 15 Agost 17 Setembre 19 Octubre 21 Novembre 23 Desembre 25 Proposta didàctica 28 Reflexió i justificació 30
 3. 3. Dita: Pel Gener no siguis matiner. Poema: Pel gener comença l'any i els onze que falten fan que el fred no es senti tant. Els tres reis, majestuosos, passen per ciutats i viles i són sempre generosos. Endevinalla: Molts regals tindré i tres reis acompanyaré! Bufanda portaré i un altre any esperaré!! Quin mes sóc?
 4. 4. Dita: Pel Febrer, treu flor l’ametller. Poema: El segon mes d'any es canta, es balla, es riu i es fa xerinola; la gent per carnaval no està mai sola. Endevinalla: Tots els nens disfressats estan!!! Canten i xiulen perquè el Carnaval ha arribat. Quin mes sóc?
 5. 5. Dita: De flor de Març, fruit no en veuràs. Poema: Pel març estrenarem la primavera, la primavera que la sang altera. Com tornen els ocells que van fugir per passar l'hivern molt lluny d'aquí. Endevinalla: Estic entre el febrer i l’abril I moltes flors surten als jardins. Quin mes sóc?
 6. 6. Dita: Per l’abril cada gota val per mil. Poema: Per l'abril, si cada gota en val mil, cada rosa en val deu mil i cada llibre cent mil. Amb pluja, roses i llibres celebrarem la festa gran, amb els d'ara i els que vindran. Endevinalla: Sóc el quart en arribar, però no per això arribo tard. Quin mes sóc?
 7. 7. Dita: Pel maig cada dia un raig. Poema: El maig és un mes molt dolç, tots els camps treuen flors i esclata per tot el món un desig de nova vida. Endevinalla: Començo per “M” i acabo per “G”, però gelats encara no menjaré. Quin mes sóc?
 8. 8. Dita: Al Juny, l'estiu no és lluny. Poema: Visca, visca el mes de juny salta i balla la canalla. Celebrem per Sant Joan una festa molt gran. Endevinalla: Coets, bengales i focs gegants Han vingut a la revetlla de Sant Joan. Quin mes sóc?
 9. 9. Dita: Pel Juliol, beure, suar i la fresca buscar. Poema: Amb el juliol tota cuca es mou, perquè és ben dit que tota cuca viu mentre durin els mesos d’estiu. Endevinalla: Júlia no em dic, però al l’estiu estic. Tots els nens i nenes al cassal estan, jocs d’aigua i piscina i anem nedant. Quin mes sóc?
 10. 10. AGOST
 11. 11. Dita: Per l’Agost, bull el mar fins i tot quan es fa fosc. Poema: Visca l’agost! Que no es fa mai fosc! El sol crema i busquem el mar per refrescar-nos el cap. Endevinalla: Començo per A i gelats us deixo menjar. Fa molta calor i porto banyador! Quin mes sóc?
 12. 12. Dita: Al Setembre comença l’escola i també la xerinola. Poema: El setembre anuncia que l'estiu s'acaba. Ha deixat tots els arbres amb fred a les cames. Endevinalla: Molts deures han arribat perquè l’escola ha començat. Quin mes sóc?
 13. 13. Dita: El bolet i el rovelló, de l’octubre és el millor. Poema: Ningú entén l’octubre sense bolets; tant si són rovellons com cama-secs. Les fulles cauen sense parar i tothom les veu volar. Endevinalla: A l’octubre una dona arribat, amb castanyes per tota la ciutat. Qui és?
 14. 14. Dita: A primers de Novembre, el teu foc ja pots encendre. Poema: Comença el mes de novembre castanya va, castanya ve, i panellets també. Moniatos menjaré i m’ho passaré d’allò més bé. Endevinalla: Sóc el penúltim en arribar perquè el fred em fa frenar. Quin mes sóc?
 15. 15. Dita: Desembre finat, any acabat. Poema: Amb el desembre l'any s'acaba, l'hivern comença, el fred és viu i ens toca estar-nos més a casa a esperar els dies de l'estiu. Endevinalla: Sempre vaig de tard, perquè sóc l’últim mes de l’any!! Moltes festes per tothom tot ple de neules i polvorons!! Quin mes sóc?
 16. 16. Aprèn els mesos de l’any a través d’un llibre ple de refranys populars, poemes i endevinalles per passar una bona estona. Llegeix-lo amb família o aprèn-te les endevinalles per deixar parats als teus amics!!!! Aquest llibre conté un seguit de refranys, poemes i endevinalles molt originals. A més, també hi ha un seguit d'il·lustracions significatives que ajudaran a introduir-se a la lectura als més petits de casa. Ed. La Cabreta Títol original: Els mesos de l’any Primera edició Setembre del 2013 © d’aquesta edició: Grup editorial 85, La Cabreta Pintor Guàrdia 08560 Manlleu info@lacabreta.cat ISBN: 123-45-6789-101-1 Reservats tots els drets Prohibida qualsevol mena de còpia. Imprès a Catalunya.
 17. 17. Proposta didàctica: Hem decidit que treballaríem els continguts del treball dels refranys, poemes i endevinalles dels mesos de l’any a través d’un centre d’interès. D’aquesta manera els continguts tenen un alt grau de significat per als infants i els coneixements són més consolidats. Hem decidit crear un petit llibre plastificat (a partir d’un power point) amb els refranys, endevinalles i poemes que estarà a l’abast de tots els infants de l’aula en els moments de temps lliure. L’educador/a també podrà utilitzar aquest material en els moments que li interessi. (Avaluació: També hem decidit penjar per tota l’aula les diapositives on es troben els refranys, poemes i endevinalles de cada mes. Crearem un “mural interactiu” on els infants podran ordenar els mesos de l’any penjantlos amb velcro a la paret i relacionar-los amb fotos significatives de cada mes. Aquesta activitat es farà a mitjans del temps establert per al centre d’interès, amb el grup-aula sencer i amb la col·laboració de tots els infants. Després permetrem als infants que el muntin i desmuntin durant les estones de temps lliure. L’educador/a també podrà utilitzar aquest material en els moments que li interessi. Una altre de les activitats que realitzarem serà escollir entre tot el grup classe el refrany, el poema i l’endevinalla preferida per tots (depenent del grup es pot escollir cada cosa independentment o simplement escollir un mes per treballar-lo mes a fons).
 18. 18. Treballarem de manera que entre tots escriguin el refrany per penjar-lo a la classe, facin un mural col·lectiu per representar el poema i s’aprenguin l’endevinalla per a dir-la a casa. Un cop a la setmana, com a mínim, l’educador/a llegirà el conte elaborat amb el Power Point als infants, tot intentant que els nens/es participin i s’interessin per l’activitat. Per tal de que aquesta no es torni monòtona es poden pensar diferents maneres de treballar amb aquest conte. També es pot realitzar aquesta activitat en alguns moments lliures i amb un grupet reduït, sempre que hi hagi interès i sigui adequat. Realitzarem també una activitat on treballarem les inicials de cada mes de l’any, on entre tots els infants hauran de fer un llistat de paraules que comencin per la inicial de cada mes. També podem fer una variant, fent un llistat de “paraules que sonin com”, és a dir, que ritmin amb els mesos de l’any (la variant de l’activitat es decidirà segons les característiques del grup). Entre tot el grup d’infants es crearà la lletra d’una cançó amb els mesos de l’any (l’educador/a pot portar un petit guió fet per tal de facilitar la tasca). Es poden utilitzar els refranys, poemes i endevinalles treballats per crear la lletra de la cançó i ajudar als infants a memoritzar alguns dels aspectes treballats. També amb la col·laboració del grup classe crearem uns passos de ball senzills per representar la nostre cançó. Entre els/les educadors/s que treballin aquest centre d’interès s’elaborarà un puzle on s’haurà de muntar per cada mes el nom, la imatge i un refrany i, a més, s’hauran d’unir entre ells per ordre. Aquest material també es presentarà al grup classe i es podrà utilitzar durant les estones de temps lliure. L’educador/a també podrà utilitzar aquest material en els moments que li interessi.
 19. 19. Reflexió i Justificació: Hem decidit fer un llibre perquè és un format atractiu i interessant, que els nens/es els cridarà l’atenció i els serà més fàcil per interactuar. Hem decidit que l’edat adequada seria per cinc anys o més, ja que és l’edat en que comencen les primeres lectures, tot i que es podria treballar amb infants més petits per tal d’iniciar la lectoescriptura. Creiem que hem estat força originals, ja que encara que hem tingut una base per crear els poemes, els hem reinventat, ens em inventat les endevinalles i hem intentat buscar refranys poc coneguts . A més, hem utilitzat un format diferent per presentar el treball, ja que hem creat un llibre. El treball en general i la coordinació i col·laboració del grup a estat molt bona, ja que totes hem participat d’una manera o altre i hem acabat el treball sense preses. Estem molt orgulloses de la nostre creació, ja que hi hem posat moltes ganes i dedicació i el final el resultat a estat l’esperat.

×