Megoldásközpontú szociális tanácsadás

453 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
453
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Megoldásközpontú szociális tanácsadás

 1. 1. az interneten, /Email, Chat, Videokonferencia, Fórum, Skype/ Megoldásközpontú szociális tanácsadás
 2. 2. Megoldásépítés online szakaszai 1. Probléma leírása:  függetlenül a típusától, az első kérdés: „Hogyan lehetek a hasznodra?”  Max. 10-15 percet hagyjuk ,hogy a problémájáról beszéljen  Fontos , hogy ne kombináljuk a kliens referencia keretén belül kell maradnunk, az a probléma amit ő megfogalmaz!  Ha nem egyértelmű a problémája , vagy túl sokat sorol fel, vagy elveszik benne, a következő kérdésekkel segíthetjük:
 3. 3. Probléma leírás, általános kérdések  Mióta tart ez a probléma?  Milyen gyakran jelentkezik?  Előfordult ez a probléma már korábban is?  Mi az amit csinálsz ilyenkor ha észleled?  Mi mutatja azt, hogy ez egy x probléma?  Hogyan jelent ez problémát neked?
 4. 4. Probléma leírás, általános kérdések  Mi fog segíteni neked, hogy túltedd magad ezen a helyzeten?  Lehet rosszabb még a helyzet ennél is?  Hogyan próbálsz megküzdeni a mindennapokban? Mit csinálsz, hogy rosszabbra ne forduljanak a dolgok?  . Az elmúlt időszakban volt e olyan nap amikor jobb volt a helyzet? Amikor kevésbé érezted a nehézségeket körülötted?
 5. 5. Tanácsadásra rákérdezés probléma definiálásnál  Hogyan tudok a hasznodra lenni?  Honnan fogod tudni, hogy ez a tanácsadás segített neked?  Mit szeretnél elérni ma a nehézségeiddel kapcsolatban?  Mit próbált ki eddig?  Hasznos volt –e az?
 6. 6. Kérdések problémára, ha nem önmaga miatt jelentkezik  Kinek az elképzelése volt, hogy keress meg minket?  Mit gondolsz, miért vagy itt?  Ki gondolja azt, hogy segítségre van szükséged?  Mit gondolhat ő, mit kellene másként csinálnod?  Mit gondolhat ő, mi lehet a problémád oka?  Mivel győzhetnéd meg őt, hogy nincs szükséged már a tanácsadásra?  Mit kellene szerinted tenned, hogy megnyugodjon ő?
 7. 7. Kérdések problémára, ha nem önmaga miatt jelentkezik Fontos hogy információt kapjunk a problémában résztvevők viselkedéséről is  mit mondott/csinált?  ki mondta/csinálta?  van vki még aki megjegyezte ezt a problémát?  mi történik ezután? és akkor mi van?  más még? ha a leírás nem egyértelmű, akkor lehet kérni, hogy „ ha csinálnál egy videót mi történne? mit látnék a szalagon?” vagy ha éppen ott lennék mint egy légy, mit látnék?
 8. 8. Megoldásépítés szakaszai 2. Jól definiált célok kialakítása Azon kell dolgozni vele, hogy elmondja, leírja mi lesz más az életében, amikor a problémája meg van oldva, ezt a csoda kérdéssel érjük el. Figyelni kell az ő észlelésére, és kliens referencia keretén belül kell maradni, azaz azzal a problémával dolgozunk, amit ő megfogalmaz, nem javaslunk mi neki  „Nem tudás” technikája  „Egy lépéssel hátrébb” technika
 9. 9. Csoda kérdés Most fel akarok Önnek tenni egy különös kérdést.Tegyük fel, ma éjjel, míg alszik és az egész ház csendes, csoda történik. A csoda az, hogy mindaz a probléma, ami Önt idehozta, egy csapásra megoldódik. Ám erről nincs tudomása, hiszen alszik, miközben a csoda történt. Amikor holnap reggel felébred, mi lesz más Ön körül, amiből rájön, hogy itt egy csoda történt és a probléma meg van oldva?
 10. 10. Csoda kérdés irányelvei  beszéljünk lassan, tagoltan, adjunk időt a kliensnek  a csoda kérdést mit szokatlan különleges manővert vessünk be  előadása közben tartson szünetet  Mi lenne más? Mi jelezné a csodát? kérdéseket használjuk gyakran  “csoda történik és a probléma meg van oldva” mondatot szintén gyakran használjuk  amikor a kliens visszacsúszi a problémáiba, finoman tereljük visssza ami más lesz az életében a csoda után mondattal.  Ne felejtsük el, hogy a csoda kérdés egy nyitó kérdés, és általában a kliensek nem fognak jól definiált
 11. 11. Csoda kérdés, kérdései  Mi lesz másként, amikor a csoda megtörténik?  Képzelj el egy lehetséges részletet abból a pillanatból, amikor a csoda megtörtént. Milyen kép van a szemed előtt? Mit látsz? Ki/kik vannak ott? Mit csinálnak? Mit mondanak?  Mi lesz az első amiből észreveszed, hogy a csoda megtörtént?
 12. 12. Csoda kérdés, kérdései  Rajtad kívül ki az aki észreveszi szintén a csodát?  Mit fog mondani?  Mi az a kis dolog, amit egyből meg fog jegyezni?  Mi az ami különbözik ami más most a csoda után?  Ki más veszi még észre, hogy a csoda megtörtént? Mit fog ő először észrevenni? Még mit?
 13. 13. Skálázás módszere  Változások mérésére  Ha nem tud a kliens egyértelműen kifejezni vmit A módszert két féle képpen lehet használni. 1. a 0-10-es skálán jelőlnie kell a kliensnek, hogy mennyire okoz neki gondot az adott probléma. A 0 az egyáltalán nem okoz gondot a 10 nagyon nagy gondot okoz. A skálázás fordítva történik ilyenkor, mert szimbolikus jelentése van annak, hogy lefelé haladunk a probléma megoldásával, eggyel könnyebb lesz mindig és mint egy nagy teher lekerül egyszer csak a vállunkról. 2. a 0-10-es skálát hagyományosan használjuk az az a 0 a lehetőség teljes hiányát jelenti a 10 pedig a biztos bekövekezését a változásnak.
 14. 14. Kérdések skálázáshoz  Kérlek gondolj egy skálára 0-10-ig, (ahol a 0 azt mutatja, hogy jól mennek a dolgok a 10 pedig a legrosszabbat). Hol vagy most ezen a skálán? Jelöld be! 0………………5………………10  Ahhoz hogy jobban érezd magad a bőrödben, melyik szám lenne elfogadható számodra? Jelöld be! 0………………5………………10  Mi lenne a célod, hová szeretnél?  Mit kellene tenned, hogy eggyel lejjebb lépj?
 15. 15. Kérdések skálázáshoz  Mi az ami segítene neked?  Mit kellene másként tenned? És még?  Mi az amit már megpróbáltál és működik?  Honnan fogod tudni, hogy egy lépéssel lejjebb vagy?  Mit veszel ott észre? Mit jelent pontosan az eggyel kevesebb?
 16. 16.  Mi lesz a különbség? Írd le!  Mit fogsz ott elérni?  Mi lesz a haszna, milyen többletet ad?  Mitől lesz jobb, ha eggyel lejjebb jutsz?  Minden nap lefekvéskor készíts leltárt az aznapodról. A választott számodnál eggyel magasabb (pl. választott számod a 3, akkor a 4- es és 5-ös) osztályzatú napokat jegyezd meg. Gondold végig mi volt a más azon a napon? Mitől volt jó? Írd le! Kérdések skálázáshoz
 17. 17. Csoda kérdés skálázása  Egy 0-10 skálán, ahol 0 jelenti a csoda bekövetkezését, 10 a legrosszabb verziót, milyen közel vagy most akkor a csodához?  Miből gondolsz erre a számra?  Mit üzen neked ez az érték?  Mit fogsz látni?  Mit fogsz hallani?
 18. 18. Csoda kérdés skálázása  Mit fogsz érezni?  Mi lenne az első kis lépés, hogy a csoda megtörténjen? Mi az ami hasznos lenne? Mitől lenne az a lépés hasznos? Kérdezd meg magadtól:  Miután a csoda megtörtént milyen különbséget fogok látni?  Miután a csoda megtörtént milyen különbséget fogok hallani?  Miután a csoda megtörtént milyen különbséget fogok észrevenni?  Miután a csoda megtörtén milyen más érzéseim
 19. 19. Konkrét cél meghatározása A csoda kérdés segít kimozdulni a problémabeszédből a megoldásbeszédbe, valamint segít a célokat definiálni. Az itt kapott információkból közösen kell megfogalmazni célokat, és gyakorlati lépéseket annak eléréséhez.
 20. 20. Lépések a megoldás irányába  Egy 0-10-es skálán 0 a probléma megszűnése 10 elviselhetetlen a problémá, hányason vagy most?  Uezen a skálán hányas lenne az amikor a problémád már számodra elfogadható, kezelhető?  Uezen a skálán hányas lenne a cél amit el szeretnél érni ennek a megoldásában?A skálán hol helyezkedik el ez a cél?  Írd le, hogyan, miként lesz ez a cél konkrét és mérhető?  Mi mutatja meg neked, hogy a célod reális?
 21. 21. Lépések a megoldás irányába  Írd le, hogy mi a kihívás ebben a célban? Mi okozhat nehézséget a megvalósításában?  Mikor kezded el és mikor akarod elérni (két dátumot írj le)?  Írd le a főbb lépéseidet (minimum 5 lépés legyen meg).  Honnan fogják tudni mások, hogy jobb a helyzet?  Ki vagy kik fogják észrevenni elsőként?
 22. 22. Kliens erőforrásai, kivételek keresése 3. Kivételek keresése Ebben a szakaszban azokra az időkre kérdezünk rá, amikor a kliens problémája nem vagy csak kevésbé súlyos formában jelentkezett Két típusa van :  Szándékos  Véletlen A kivételek segítik a klienst, hogy tudatosuljon benne a múltbéli és jelenbéli sikerei, melyektől reményt, hitet, önbizalmat, motivációt kapnak.
 23. 23. Kivételek kérdései  Volt e idő az utóbi pér hét folyamán, amikor nem jelentkezett a probléma, vagy legalábbis kevésbé súlyosan?  Mikor?  Hogyan történt?  Van olyan időszak amikor kicsit is hasonló a csoda képre, amit lefestettél?  Ilyenkor milyen közel vannak a dolgok a csodához egy 0-10 történő skálán?  Ha megkérdeznénk x-et ő mit mondana, volt jobb időszakod?
 24. 24. Kivételek kérdései  Mit csináltál másként akkor?  Mi volt a különbség?  Ki, hol mit csinált másként a kivétel időszakában? Írd le kérlek? Ha nem tudja, mert a kivétel véletlen volt, nem tudatos, akkor kérjük meg, hogy figyelje a következő tanácsadásig ezeket a helyzeteket.
 25. 25. E.A.R.S. A kivétel részletes feltárásának technikája.  E: előbányászás-a kivétel következetes felkutatása  A: aktiválás- a problémás és a kivételes időszak közötti differencia felerősítése  R: ráerősítés- a kivétel megtörténtéhez kapcsolható sikerek és erők felerősítése  S: startolj újra- Segítőt emlékezteti újból tegye fel a kérdést “Mégis mi lett jobb”
 26. 26. Házi feladatok A konzultációs időszakok között, az email váltások között mindig kell házi feladatot adni, mert előfordulhat, hogy csak 2-3 hét múlva tudunk újra kapcsolatba kerülni. A következő találkozásnál mindig a házi feladatokkal kell kezdeni az ülést:  Elöszőr az értékeléssel, hogy elkészítette e (felelősséget erősit)  Majd a megbeszélésével annak
 27. 27. HÁZI FELADAT PONTOZÁSA 0= egyáltalán nem gondoltam és nem is csináltam semmit a házi feladattal kapcsolatban 1= gondolkodtam a házi feladaton 2= gondolkodtam a házi feladaton és megpróbáltam valamit 3=gondolkodtam a házi feladaton, megpróbáltam és van eredménye
 28. 28. Visszacsatolások adása 4. Tanácsadás végi visszacsatolás Minden egyes online tanácsadás végén (emai, chat, skype) üzenetet fogalmazunk meg a kliens számára, ezek elismeréseket tartalmaznak és némi szuggesztív javaslatot. Menete: 1. Elismerés, bókok 2. Átkötés 3. Javaslatok
 29. 29. Típusok Megfigyelés Viselkedés akar e a kliens valamit? ha nem x ha igen x vannak e kivételek ha nincs x ha van x szándékos kivétel x véletlen kivétel x amikor a kliens nem észleli a problémát és nem akar semmit csak elismeréseket fogalmazunk meg amikor a kliens észlel egy problémát, de megoldásban nem látja a saját szerepét nincsenek kivételek és nincsenek célok a legközelebbi találkozásig figyelje meg mi olyasmi történik az életében, ami arra utal , hogy a probléma megoldódott figyelje meg, mi olyasmi történik az életében amiről szeretné, hogy folytatódjon kivételek vannak, de nincsenek jól definiált célok figyelje meg, amikor jobb a helyzet és majd átbeszéljük minden este lefekvés előtt jósolja meg, milyen lesz a következő nap xy-nal, aztán a nap végén gondolja át Amikor a kliens akar vmit, és önmagát a megoldás részeként tekinti egyértelmű csodakép van de nincsenek kivételek tettesen, azaz ez ön által kiválasztott napon tegyen úgy mintha a csoda megtörtént volna magas movitváltság, de nincsenek jól definiált célok “tenni, de mást” legközelebb amikor a probléma felerősödik, megjelenik tegyen valamit másként. bármit is határoz el, az legyen más mint ami eddig volt. jól formált célok és szándékos kivételek “tenni ugyanabból még többet” amit ilyen kor tesz az összeegyeztethető e mély meggyőződésével, tudatosság további hasznos üzenetek Problémájukat úgy definiálják mint egy belső késztetést éreznek hogy tegyenek vmit ( szorongás, dühkitörést, alkohol, drog használat) “legyőzni a kényszert” figyeljenek azokra az alkalmakra mikor úrrá lesznek a bepánikoláson, figyelje meg mit történik másként ilyenkor,mi az amit ön tesz a kényszer uralása érdekében párok, családok mi a problémájuk legjobb megoldása Dobjanak fel egy 20ft-os, ha fej akkor x lép akcióba és y háttérben marad. Ha írás minden legyen fordítva. Fontos, hogy aki háttérben marad, gondosan figyelje meg mit tesz a másik, és hogy amit tesz az eredményez e különbséget a korábbi helyzethez képest.
 30. 30. További ismétlődő online tanácsadás protokollja Mindig ezzel a kérdéssel kell kezdeni: „Mi lett jobb?” Előbányászás:  Mi történik ami jobb? Aktiválás:  Hogyan történik az?  Hogyan éred el, hogy az történjen?  Ez új neked?  Most hogy ….teszed, milyen változást érzel a kapcsolataidban?  Mi lett más otthon?
 31. 31. További ismétlődő online tanácsadás protokollja Ráerősítés, elismerések  „Nem mindenki tudta volna….  Te az a fajta ember vagy, aki…  Úgy gondolom, sok ….kellett ahhoz, hogy
 32. 32. További ismétlődő online tanácsadás protokollja Ugyanabból többet  Mibe kerül, hogy ismét…  Hogyan tehető meg gyakrabban  Mi kellene ahhoz, hogy megint megcsináld… Amikor semmi sem jó  Hogyan próbálsz megküzdeni?  Hogyan lehet elérni, hogy a dolgok ne forduljanak rosszabbra?
 33. 33. További ismétlődő online tanácsadás protokollja Haladás skálázása  Aktuális szint  Következő szint, amikor elmozdul x-ről y-ra  Befejezés  Hol kell ahhoz lenned, amikor már nincs szükséged újbóli tanácsadásra?  Mi lesz más akkor?
 34. 34. További ismétlődő online tanácsadás protokollja Visszajelzés  Elismerések / bókok  Átkötés  Javaslat(ok) Következő időpont egyeztetése
 35. 35. Gelsei Bernadett MOLTE, elnök 2013. Köszönöm a figyelmet!

×