Atos Origin

669 views

Published on

Presentation about Lotus Connections 2.5, maintenance Tivoli Directory Integrator and Profiles

Published in: Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
669
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • This presentation covers the Lotus Connections 2.5 Extensions. Inside we will review what options are available from IBM to extend the Lotus Connections Social Network.
 • Nieuwe functionaliteit Lotus Connections 2.5 Wiki en bestanden Micro-blogging, The board genaamd, en reageren op micro-blogs Overzicht van nieuwe content wordt op de Homepage getoond Ondersteuning voor mobiele apparaten Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd aan de profielen om de interactie tussen gebruikers te verbeteren. Ook kan er met verschillende profieltypen gewerkt worden en kan per profieltype widgets aan de Homepage toegevoegd worden. Tot slot is de integratie met andere IBM producten, zoals WebSphere Portal, verbeterd en uitgebreid. Ook integratie met andere niet IBM producren is mogelijk. Visite kaartjes kunnen gebruikt worden in Sharepoint en andere web sites.
 • Overzicht gehele Lotus Connections Architectuur. In de volgende slide wordt de Architectuur van profielen, TDI en bronnen toegelicht.
 • Architectuur Tivoli Directory Integrator. Als basis voor de profielen wordt data uit een LDAP directory gebruikt. De basis set aan gegevens kan uitgebreid worden met gegevens uit andere systemen zoals SAP of PeopleSoft. TDI maakt connecties aan naar de betreffende systemen en er wordt een bestand aangemaakt waarin de koppeling tussen de velden in de bronnen en de profielen is gedefiniëerd. De relatie tussen de gegevens uit diverse bronnen wordt gelegd op basis van het guid. Met behulp van TDI kan ook batchgewijs data aan de profielen toegevoegd worden. Bijvoorbeeld een eenmalige import van de foto's of landcodes en de bijbehorende omschrijving. De basis gegevens in het profiel zijn gebaseerd op het inetOrgPerson LDAP schema dat in vrijwel iedere LDAP directory beschikbaar is. Het is mogelijk andere LDAP schema's te gebruiken bij het importeren van gegevens uit de LDAP directory.
 • Voorbeeld van een Profiel. In dit voorbeeld is de foto via een batch import met TDI toegevoegd aan het profile. De persoonlijke gegevens komen uit de LDAP directory. De informatie bij “About me” wordt opgeslagen in de profielen database en is alleen beschikbaar in het profiel. De informatie bij “Report to chain” is afkomstig uit PeopleSoft. De gegevens die getoond worden bij de contactgegevens (niet zichtbaar in deze afbeelding) komt uit de LDAP en is door de gebruiker gedeeltelijk zelf te onderhouden en wordt gesynchroniseerd met de LDAP directory
 • TDI werkt met ETL services – E xtracts data van een bron, T ransforms de data zodat het gebruikt kan worden in de dataopslag waar het opgeslagen wordt, en L oads de data in de betreffende dataopslag. TDI is niet beperkt tot identiteits gegevens, maar wordt gebruikt i.c.m. Lotus Connections profielen om de velden uit de profielen database te koppelen aan en te synchroniseren met andere gegevens bronnen zoals een LDAP directory, HR systemen, CRM database, bestanden op een filesystem of Content Management System. Het is noodzakelijk dat gegevens in een database, die gekoppeld wordt aan velden in het profiel, geidentificeerd kan worden. Het identificeren van de gegevens gebeurd op basis van een persoonlijk uniek ID. In ieder gekoppeld systeem is het noodzakelijk dat op basis van dit persoonlijk unieke ID de bijbehorende gegevens gevonden kunnen worden. De TDI Configuration Editor, een grafische client, wordt gebruikt om “solutions” te definiëren. Een solution bestaat uit een set van één of meer “Assembly Lines”. Een Assembly Line bevat informatie over doel en bron bestanden, connectie gegevens, koppelingen tussen velden en eventuele bewerkingen die op de gegevens uitgevoerd moeten worden.
 • Tivoli Directory Integrator v6.1.1. Wordt meegelevert met Lotus Connections Profielen, alleen voor het gebruik met profielen. Profielen gebruiken de TDI Assembly Lines om de primaire database tabellen van de profielen database te vullen en vervolgens de data te synchroniseren met de LDAP directory en andere bronnen. Het synchronistatie interval wordt geconfigureerd m.b.v. de TDI Configuration Editor. De TDI Assembly Lines worden ook gebruikt om wijzigingen in het profiel, die door de gebruiker uitgevoerd worden, naar de LDAP directory te synchroniseren. Hiervoor wordt de Directory Service Markup Language (DSML) gebruikt. Een DSML document beschrijft directory entries, de directory structure, of beide.
 • Het onderhouden van profielen gebeurd op verschillende manieren. Een gebruiker kan (een gedeelte van) zijn persoonlijke gegevens wijzigen. Met behulp van TDI worden wijzigingen uit LDAP en andere bronnen bijgewerkt in het profiel als er wijzigingen hebben plaats gevonden. De wsadmin-client maakt gebruik van scripts om wijzigingen in het profiel uit te voeren.
 • Profielen onderhouden door de gebruiker. Afhankelijk van welke velden door de gebruiker te wijzigen zijn kan deze de getoonde gegevens aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de profiel foto, telefoon nummer, mobiel nummer, extra (privé) e-mail adres of lokatie gegevens zoals het gebouw of kamernummer waar de gebruiker werkzaam is. In het “About me” veld kan de gebruiker een korte beschrijving over zichzelf kwijt of bijvoobeeld een mededeling als: “Ik werk op woensdag altijd thuis” De gebruiker heeft ook de mogelijkheid tags toe te voegen over onderwerpen waarin hij of zij geintresseerd is. Deze worden opgenomen in de tag cloud. Tot slot is er nog de micro-blog. Hier kan de gebruiker een korte tekst kwijt over hetgene wat hij of zij op dat moment aan het doen is of wil delen met de mensen in zijn of haar netwerk.
 • Profielen onderhouden met TDI Met behulp van de profielen wizard worden initieel de profielen aangemaakt in de database. Met behulp van TDI worden updates in de LDAP en andere bronnen gesynchroniseerd met de profielen database en worden wijzigingen in het profiel, die door de gebruiker, aangebracht zijn, met de LDAP te synchroniseren. TDI kan ook gebruikt worden om batchgewijs updates uit te voeren. Dit kan gebruikt worden voor o.a. Het toevoegen van foto's, werklocaties, afdelingen, landen of het toevoegen van de nanager van de medewerkers. De gegevens moeten in een csv bestand opgenomen zijn om via TDI verwerkt te kunnen worden
 • Screenshot profielen wizard. Op basis van de gebruikte LDAP server wordt een standaard basis set aan profiel velden gekoppeld aan LDAP velden. De standaard gettonde velden kunnen aangepast worden. Extra velden kunnen hier ook toegevoegd worden. De velden kunnen niet alleen gekoppeld worden aan een veld uit de LDAP directory, met behulp van JavaScript kan een bewerking op de data uitgevoerd worden. Er wordt een set met JavaScript bewerkingen meegeleverd.
 • Profielen onderhouden via de wsadmin-client De wsadmin-client is een standaard component van WebSphere Application Server en wordt gebruikt om m.b.v. scripts wijzigingen uit te voeren op de server configuratie of applicaties. Met Lotus Connections wordt een aantal scripts meegeleverd om een aantal beheer taken uit te voeren op de profielen. Via deze scripts kunnen configuratie wijzingen uitgevoerd worden op de profielen, zoals de velden die door de gebruiker bewerkt kunnen worden, instellingen die betrekking hebben op de “Report to chain” en welke velden in het profiel getoond worden. Met de scripts kunnen ook velden bewerkt worden en de inhoud aangepast of verwijderd worden.
 • Het beheer van een Lotus Connections omgeving is onder te verdelen in een aantal verschillende gebieden. Beheer van de applicatie server en de configuratie van de applicatie server Beheer van de databases die door Lotus Connections gebruikt worden Beheer van TDI solutions en scripts Beheer van de HTTP server(s) die voor de omgeving gebruikt worden Beheer van de afzonderlijke Lotus Connections componenten.
 • Beheer Lotus Connections – vervolg WebSphere Application Server Beheer wordt uitgevoerd door de IT afdeling. Geen extra taken t.o.v. Regulier WebSphere beheer. Monitoren van log files en performance. Indien nodig fine-tunen op basis van peformance monitoring. Databases Beheer wordt uitgevoerd door de IT afdeling. Geen extra taken t.o.v. regulier database beheer
 • Beheer Lotus Connections – vervolg Tivoli Directory Integrator Beheer wordt uitgevoerd door de IT afdeling. Handmatig starten van scripts om bijvoorbeeld een extra synchronisatie uit te voeren of additionele informatie via en batch toe te voegen. Controleren of automatische gestarte taken uitgevoerd zijn. HTTP server Beheer wordt uitgevoerd door de IT afdeling. Geen specifieke beheer taken voor Lotus Connections. Monitoren van log files en performance. Beheer van SSL certificaten.
 • Beheer Lotus Connections componenten Wiki Functioneel beheer uitgevoerd door een functioneel beheerder. Eventueel monitoring door afdeling MarCom. Blog Functioneel beheer uitgevoerd door een functioneel beheerder. Eventueel monitoring door afdeling MarCom. Bookmarks Gebruikers beheren eigen en gedeelde bookmarks. Functioneel beheerder houd toezicht over alle geplaatste bookmarks. Bestanden Gebruikers beheren eigen en gedeelde bestanden. Functioneel beheerder houd toezicht op alle geplaatste bestanden. Communities Gebruikers beheren eigen cmmunities. Functioneel beheerder houd toezicht over alle communities.
 • Development Profielen aanpassen Er zijn diverse onderdelen binnen een profiel die aangepast kunnen worden om te voldoen aan de behoefte van het bedrijf. Een aantal onderelen die aangepast kunnen worden staan hieronder beschreven. Eigen teksten voor veld omschrijvingen Met behulp van resource bundles kunnen de standaard teksten vervangen worden door eigen teksten. Velden die op het profiel getoond worden Via de configuratie van de profielen, te wijzigen via configuratie bestanden en wsadmin script, kan bepaald worden welke velden in het profiel getoond worden en welke door de gebruiker zelf te wijzigen zijn. Profieltypen toevoegen Er kunnen meerdere profieltypen gedefiniëerd worden. Per profiel type kunnen verschillende widgets toegepast worden. Op basis van de rol of functie van een gebruiker kan een specifiek profieltype toegekend worden.
 • Goedlkeuring door klant: bij Arco Valkenburg Categorie: Applicatie onderhoud Technologie: Lotus Notes Jaar: ~2002 tot heden (2008) Auteur: Richard van Delft Betrokken (Ca 2002-2005): Richard van Delft (SM), Karl van Tilburg (SM), Ellen Blokzijl (SM), Moe Zeya (Lotus SE), etc. Betrokken (2005 - heden): SDMC (Ellen Blokzijl, Arthur Broederds)
 • Atos Origin

  1. 1. Slimmer werken met IBM Lotus Connections 2.5 September 2009 Beheer & directory integratie – Atos Origin
  2. 2. Even voorstellen Richard van Delft Atos Origin – System Integration Enterprise Content Management Delivery manager Lotus & Portal  +31 (0)6 54265474 Guus Disselkoen Atos Origin – System Integration Enterprise Content Management Technical Expert  +31 (0)6 22235876
  3. 3. Agenda <ul><li>Lotus Connections – profielen </li></ul><ul><li>Wat is nieuw in Lotus Connections 2.5 </li></ul><ul><li>Architectuur overview </li></ul><ul><li>Integratie aspecten </li></ul><ul><ul><li>TDI </li></ul></ul><ul><li>Beheer Lotus Connections </li></ul><ul><li>Development </li></ul><ul><ul><li>Profiel pagina aanpassen aan uw wensen </li></ul></ul><ul><li>Profile Management Solution </li></ul>
  4. 4. Van telefoongids naar social netwerk <ul><li>Van telefoongids en smoelenboek </li></ul><ul><li>Naar social netwerk voor kennismanagement </li></ul><ul><li>Lotus Connections: </li></ul><ul><ul><li>Social software for business </li></ul></ul>
  5. 5. Networking: LinkedIN Bedrijfsgeorienteerde netwerk site (vergelijkbaar met een social networking site), voornamelijk gebruikt door professionals.
  6. 6. Lotus Connections - Profielen <ul><li>Informatie: </li></ul><ul><li>Business card info </li></ul><ul><li>Persoonlijke informatie </li></ul><ul><li>Status update </li></ul><ul><li>Profile tags </li></ul><ul><li>Management lijn </li></ul><ul><li>Netwerk info </li></ul><ul><li>Functionaliteit: </li></ul><ul><li>Wijzig profiel </li></ul><ul><li>Update status </li></ul><ul><li>Reageer op status berichten </li></ul><ul><li>Zoek collega's obv tags </li></ul>
  7. 7. <ul><ul><li>Wat is nieuw in Lotus Connections 2.5 </li></ul></ul><ul><li>Geavanceerde functionaliteit voor profielen om interactie te verbeteren </li></ul><ul><ul><li>Micro-blogging (The board) </li></ul></ul><ul><ul><li>Nieuwe content zichtbaar op de Homepage </li></ul></ul><ul><ul><li>Integratie mogelijkheid publieke netwerken (LinkedIN) </li></ul></ul><ul><li>Communities, Wiki's, Files </li></ul><ul><li>Ondersteuning mobiele apparaten </li></ul><ul><li>Integratie met IBM en niet IBM producten </li></ul>
  8. 8. Clients (mashups) ‏ Lotus Connections Services Common Services Other Enterprise Services Lotus Connections Architecture J2EE Container HTML LDAP JMX Administration Navigational Header/Footer Person Card User Directory Feed Reader Sametime Portlets Your Application Lotus Notes Web Browser HTTP Server & Proxy Cache Profiles POST JavaScript Atom Feed Atom Entry PUT Blogs Communities Bookmarks Activities DELETE GET HTML Form RDB File System CMS eMail … REST API TDI Files Wikis Home & Search
  9. 9. Tivoli Directory Integrator Architecture
  10. 10. Lotus Connections Profile
  11. 11. IBM Tivoli Directory Integrator <ul><li>Lichtgewicht integratie toolkit </li></ul><ul><li>Creeërt connecties tussen data bronnen </li></ul><ul><li>Koppelen / synchroniseren data tussen database en 1+ data bronnen </li></ul><ul><li>Bijvoorbeeld: </li></ul><ul><ul><li>Ophalen van data uit LDAP, PeopleSoft en filesystem </li></ul></ul><ul><ul><li>Combineer de data </li></ul></ul><ul><ul><li>Laad gegevens in de Profiles Database </li></ul></ul>
  12. 12. <ul><ul><li>Profielen en Tivoli Directory Integrator </li></ul></ul><ul><li>Profielen is gebundeld met Tivoli Directory Integrator v6.1.1 (beperkte licentie) ‏ </li></ul><ul><li>Profielen bied Tivoli Directory Integrator assembly lines om: </li></ul><ul><ul><li>Vullen and synchroniseren van de primaire database tabellen </li></ul></ul><ul><ul><li>Publiceer profiel updates via een DSML feed </li></ul></ul><ul><li>Wijzigingen in LDAP automatisch doorgevoerd in profielen </li></ul><ul><li>Wijzigingen in Profiel automatisch doorgevoerd in LDAP </li></ul><ul><li>Profielen automatisch aangemaakt voor nieuwe gebruikers </li></ul><ul><li>Profielen automatisch verwijderd wanneer gebruiker uit LDAP verwijderd wordt </li></ul>
  13. 13. <ul><ul><li>Profielen onderhouden </li></ul></ul><ul><li>Gebruiker </li></ul><ul><li>Tivoli Directory Integrator </li></ul><ul><li>wsadmin-client </li></ul>
  14. 14. <ul><ul><li>Profielen onderhouden - Gebruiker </li></ul></ul><ul><li>Bewerken persoonlijke gegevens </li></ul><ul><ul><li>Foto </li></ul></ul><ul><ul><li>Telefoon nummer </li></ul></ul><ul><ul><li>“About me” </li></ul></ul><ul><ul><li>Extra e-mail adres </li></ul></ul><ul><ul><li>Locatie gegevens (gebouw/verdieping) </li></ul></ul><ul><li>Toevoegen tags en links </li></ul><ul><li>The board (micro-blogging) </li></ul>
  15. 15. <ul><ul><li>Profielen onderhouden - TDI </li></ul></ul><ul><li>Initieel aanmaken profielen (Profielen wizard) </li></ul><ul><li>Synchroniseren profielen met LDAP (vice versa) </li></ul><ul><li>Synchroniseren profielen met andere data bronnen (PeopleSoft SAP) </li></ul><ul><li>Bulk verwerking </li></ul><ul><ul><li>Foto's </li></ul></ul><ul><ul><li>Manager toevoegen </li></ul></ul>
  16. 16. <ul><ul><li>Profielen wizard </li></ul></ul>
  17. 17. <ul><ul><li>Profielen onderhouden - wsadmin-client </li></ul></ul><ul><li>Configuratie eigenschappen van profielen wijzigen </li></ul><ul><ul><li>Report to chain eigenschappen </li></ul></ul><ul><li>Velden in het profiel bewerken </li></ul><ul><ul><li>Foto verwijderen </li></ul></ul>
  18. 18. <ul><ul><li>Beheer Lotus Connections </li></ul></ul><ul><li>WebSphere Application Server </li></ul><ul><li>Databases </li></ul><ul><li>Tivoli Directory Integrator </li></ul><ul><li>HTTP Server </li></ul><ul><li>Lotus Connections componenten </li></ul>
  19. 19. <ul><ul><li>Beheer Lotus Connections </li></ul></ul><ul><li>WebSphere Application Server </li></ul><ul><ul><li>IT afdeling </li></ul></ul><ul><ul><li>Geen extra taken t.o.v. regulier WebSphere beheer </li></ul></ul><ul><li>Databases </li></ul><ul><ul><li>IT afdeling </li></ul></ul><ul><ul><li>Geen extra taken t.o.v. Regulier database beheer </li></ul></ul>
  20. 20. Beheer Lotus Connections <ul><li>Tivoli Directory Integrator </li></ul><ul><ul><li>IT afdeling </li></ul></ul><ul><ul><li>Handmatig starten van scripts </li></ul></ul><ul><ul><li>Bewaken automatische taken </li></ul></ul><ul><li>HTTP Server </li></ul><ul><ul><li>IT afdeling </li></ul></ul><ul><ul><li>Monitoren en tunen </li></ul></ul><ul><ul><li>Beheer SSL certificaten </li></ul></ul>
  21. 21. <ul><ul><li>Beheer Lotus Connections componeneten </li></ul></ul><ul><li>Wiki </li></ul><ul><ul><li>Functioneel beheer bij de business </li></ul></ul><ul><li>Blog </li></ul><ul><ul><li>Functioneel beheer bij de business </li></ul></ul><ul><li>Bookmarks </li></ul><ul><ul><li>Gebruikers en functioneel beheerders </li></ul></ul><ul><li>Bestanden </li></ul><ul><ul><li>Gebruikers en functioneel beheerders </li></ul></ul><ul><li>Communities </li></ul><ul><ul><li>Gebruikers en functioneel beheerders </li></ul></ul>
  22. 22. Development <ul><li>Profielen aanpassen </li></ul><ul><ul><li>Eigen teksten voor veld omschrijvingen </li></ul></ul><ul><ul><li>Uitbreiden/beperken welke velden op het profiel getoond worden </li></ul></ul><ul><ul><li>Door de gebruiker te wijzigen velden instellen </li></ul></ul><ul><ul><li>Profieltypen toevoegen </li></ul></ul><ul><ul><li>Aanmeldingskenmerk wijzigen </li></ul></ul>
  23. 23. Profile Management
  24. 24. Simulation Game Social Software Based on Lotus Connections 14:45-15:30 Succesvol implementeren - Atos Origin (Jan Krans) Slimmer werken HHS – Management game gemeente Briksendam Atos Origin <ul><li>Atos Origin is a leading international IT services provider. </li></ul><ul><li>We provide integrated design, build and operate solutions </li></ul><ul><li>Deliver this within a global framework of three major Service Lines. </li></ul><ul><li>Web 2.0 approach to business processes have to been define </li></ul><ul><li>Employees have to get familair with web 2.0 options for their daily business tasks </li></ul><ul><li>Web 2.0 improves employee productivity and enables cost reduction if the organisation understand work 2.0 </li></ul>Business challenges <ul><li>Game is played by assigning activities to players. </li></ul><ul><li>The game activities are based on processes </li></ul><ul><li>On-the-job introduction of Lotus Connection while playing the game </li></ul><ul><li>Duration: 5 weeks </li></ul>Solutions <ul><li>Make players familiar with capabilities of Lotus connections </li></ul><ul><li>Ready to start (profile/wiki/activity) content to start within the own department </li></ul><ul><li>Getting up to speed with Work 2.0 productivity enablers </li></ul>Benefits
  25. 25. IBM Business Partners
  26. 26. Learn more about Lotus Connections Latest product info, research, podcasts, and more http:/ www.ibm.com /lotus/connections Product demonstration http:// docs.dfw.ibm.com/lotusconn / Developer Works http:// www.ibm.com/developerworks/lotus/products/connections / Product documentation http://www.ibm.com/developerworks/lotus/documentation/connections/ Information Center http://www.ibm.com/developerworks/lotus/documentation/connections/ Lotus Connections R2 Reviewer's Guide http://www.ibm.com/developerworks/lotus/documentation/connections/dw-l-reviewersguide/ Lotus Business Solutions Catalog http:// www.ibm.com/software/brandcatalog/portal/lotusconnections Synch.rono.us blog – keep up to date on Social Software activities @ IBM! http:// synch.rono.us /

  ×