SlideShare a Scribd company logo

2.politika e promocionit_ui_re

Gashi Besnik
Gashi Besnik
Gashi BesnikProcredit Bank

2.politika e promocionit_ui_re

1 of 42
Download to read offline
Politika e Promocionit
          Nail Reshidi
“Në mungesë të PROMOCIONIT
  ndodh diçka e tmerrshme
    …..ASGJË !”

           Barnum
Përmbajtja:
 1.  PROMOCIONI (përkufizimi, roli, qëllimet)

 2. Sistemi komunikues i promocionit
   Elementet e procesit të Komunikimit

 3. Format/llojet e promocionit (shitja
   personale, përparimi i shitjes, publiciteti,
   reklama)

 4. Planifikimi i promocionit

 5. Strategjitë alternative të promocionit

 6.  REKLAMA (përkufizimi dhe format)
C’eshte promocioni?

• Njeri nga nga 4 instrumente e MM
• Kotleri ka dhënë një përkufizim në të
 cilin thote se:“Promocioni përfshin të
 gjitha mjetet e sistemit të marketingut
 , detyrë e të cilave është komunikimi
 me blerësit potencial”.
Sistemi komunikues i
 PROMOCIONIT
    Ndër-
     Ndër-
    mjetësit
     mjetësit
Elementet e procesit te Komunikimit
       PK duhet te jape pergjigje ne:
  Kush? Cka? Me cilat Kanale? Kujt? Me cilat efekte?

                        Dekodimi
       Cka..             Interpretimi
            ZhurmaKush..*P

                         Kujt


            Përgjigja
           (rezultatet)
Ad

Recommended

Koncepti marketingut
Koncepti marketingutKoncepti marketingut
Koncepti marketingutMenaxherat
 
Strategjite segmentimi i tregut
Strategjite  segmentimi i tregutStrategjite  segmentimi i tregut
Strategjite segmentimi i tregutekonomia
 
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni ekonomia
 
Promocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiMenaxherat
 
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Sabir Asipi
 
Marketing - Përmbledhje
Marketing - PërmbledhjeMarketing - Përmbledhje
Marketing - PërmbledhjeJozef Nokaj
 
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Zana Agushi
 

More Related Content

What's hot

Polika e promocionit x
Polika e promocionit xPolika e promocionit x
Polika e promocionit xZana Agushi
 
Bazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktitBazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktitVeton Sopjani
 
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,Shqiprim Jashari
 
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e iiekonomia
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
Marketingu Per Bizneset E Vogla
Marketingu Per Bizneset E VoglaMarketingu Per Bizneset E Vogla
Marketingu Per Bizneset E VoglaMenaxherat
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Sabir Asipi
 
Shitja personale
Shitja personaleShitja personale
Shitja personaleVilma Hoxha
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Sabir Asipi
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Sabir Asipi
 
Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Zana Agushi
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Sabir Asipi
 
Strategjia E Luftarake Marketingut Iii
Strategjia E Luftarake Marketingut IiiStrategjia E Luftarake Marketingut Iii
Strategjia E Luftarake Marketingut IiiBesart Krasniqi
 
Testi i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produktiTesti i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produktiValdet Shala
 
Menaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeveMenaxherat
 
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketingKuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketingHekuran Zogaj
 

What's hot (19)

Polika e promocionit x
Polika e promocionit xPolika e promocionit x
Polika e promocionit x
 
Bazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktitBazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktit
 
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
 
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
Marketingu Per Bizneset E Vogla
Marketingu Per Bizneset E VoglaMarketingu Per Bizneset E Vogla
Marketingu Per Bizneset E Vogla
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
 
Shitja personale
Shitja personaleShitja personale
Shitja personale
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
 
Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )
 
Marketing
MarketingMarketing
Marketing
 
Strategjia E Luftarake Marketingut Iii
Strategjia E Luftarake Marketingut IiiStrategjia E Luftarake Marketingut Iii
Strategjia E Luftarake Marketingut Iii
 
Testi i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produktiTesti i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produkti
 
Segmentimi
SegmentimiSegmentimi
Segmentimi
 
Menaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeve
 
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketingKuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
 

Similar to 2.politika e promocionit_ui_re

Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan AlijaTendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan AlijaUragan Alija
 
Ligjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoekonomia
 
Universiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiUniversiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiDuresa M. Bytyqi
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajAtlantida Marketing Club
 
Marketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutbujar30
 
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832INVA SHAHOLLI
 
“NDIKIMI I GERRILA MARKETINGUT NË KRIJIMIN E PËRPARËSIVE KONKURRUESE TË BIZNE...
“NDIKIMI I GERRILA MARKETINGUT NË KRIJIMIN E PËRPARËSIVE KONKURRUESE TË BIZNE...“NDIKIMI I GERRILA MARKETINGUT NË KRIJIMIN E PËRPARËSIVE KONKURRUESE TË BIZNE...
“NDIKIMI I GERRILA MARKETINGUT NË KRIJIMIN E PËRPARËSIVE KONKURRUESE TË BIZNE...Samije Saiti-Demiri
 
Ekuiteti i Markës Bazuar në Konsumatorë dhe Pozicionimi i Markës
Ekuiteti i Markës Bazuar në Konsumatorë dhe Pozicionimi i MarkësEkuiteti i Markës Bazuar në Konsumatorë dhe Pozicionimi i Markës
Ekuiteti i Markës Bazuar në Konsumatorë dhe Pozicionimi i MarkësKujtim Hameli
 
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKujtim Hameli
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimitL 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimitZana Agushi
 
MARKETINGU I PROJEKTIT
MARKETINGU I PROJEKTITMARKETINGU I PROJEKTIT
MARKETINGU I PROJEKTITMenaxherat
 
Plani I Biznesit
Plani I BiznesitPlani I Biznesit
Plani I Biznesitdritoni
 
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijRestaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijDiellza Haxhimehmeti
 

Similar to 2.politika e promocionit_ui_re (20)

Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan AlijaTendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
 
Ligjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & info
 
marketing mars 2015
marketing mars 2015marketing mars 2015
marketing mars 2015
 
Universiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiUniversiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimi
 
Presentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomiPresentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomi
 
c00d
c00dc00d
c00d
 
C00d
C00dC00d
C00d
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
 
Marketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregut
 
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
 
“NDIKIMI I GERRILA MARKETINGUT NË KRIJIMIN E PËRPARËSIVE KONKURRUESE TË BIZNE...
“NDIKIMI I GERRILA MARKETINGUT NË KRIJIMIN E PËRPARËSIVE KONKURRUESE TË BIZNE...“NDIKIMI I GERRILA MARKETINGUT NË KRIJIMIN E PËRPARËSIVE KONKURRUESE TË BIZNE...
“NDIKIMI I GERRILA MARKETINGUT NË KRIJIMIN E PËRPARËSIVE KONKURRUESE TË BIZNE...
 
Ekuiteti i Markës Bazuar në Konsumatorë dhe Pozicionimi i Markës
Ekuiteti i Markës Bazuar në Konsumatorë dhe Pozicionimi i MarkësEkuiteti i Markës Bazuar në Konsumatorë dhe Pozicionimi i Markës
Ekuiteti i Markës Bazuar në Konsumatorë dhe Pozicionimi i Markës
 
Punim Seminarik
Punim SeminarikPunim Seminarik
Punim Seminarik
 
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimitL 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
 
MARKETINGU I PROJEKTIT
MARKETINGU I PROJEKTITMARKETINGU I PROJEKTIT
MARKETINGU I PROJEKTIT
 
Plani I Biznesit
Plani I BiznesitPlani I Biznesit
Plani I Biznesit
 
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijRestaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
 
Detyra 1 [1]..
Detyra 1 [1]..Detyra 1 [1]..
Detyra 1 [1]..
 

2.politika e promocionit_ui_re

 • 1. Politika e Promocionit Nail Reshidi
 • 2. “Në mungesë të PROMOCIONIT ndodh diçka e tmerrshme …..ASGJË !” Barnum
 • 3. Përmbajtja: 1. PROMOCIONI (përkufizimi, roli, qëllimet) 2. Sistemi komunikues i promocionit Elementet e procesit të Komunikimit 3. Format/llojet e promocionit (shitja personale, përparimi i shitjes, publiciteti, reklama) 4. Planifikimi i promocionit 5. Strategjitë alternative të promocionit 6. REKLAMA (përkufizimi dhe format)
 • 4. C’eshte promocioni? • Njeri nga nga 4 instrumente e MM • Kotleri ka dhënë një përkufizim në të cilin thote se:“Promocioni përfshin të gjitha mjetet e sistemit të marketingut , detyrë e të cilave është komunikimi me blerësit potencial”.
 • 5. Sistemi komunikues i PROMOCIONIT Ndër- Ndër- mjetësit mjetësit
 • 6. Elementet e procesit te Komunikimit PK duhet te jape pergjigje ne: Kush? Cka? Me cilat Kanale? Kujt? Me cilat efekte? Dekodimi Cka.. Interpretimi Zhurma Kush..*P Kujt Përgjigja (rezultatet)
 • 7. The Process of Communication who... says what... Me Encoding ssa Communicator ge with what result... in what way... Feedback Message & Medium Message Receiver Decoding ge sa by whom... …interpreted es M
 • 8. Format kryesore të Promocionit Përparimi i Reklama shitjes Shitja personale Publiciteti PROMOCIONI MIX
 • 9. Perparimi I shitjes • Sipas Kotlerit eshte: aktivitet mbeshtetes afatgjate per stimulimin e blerjes te produkteve. * Karakteristikat e PSh jane: • Komunikimi; • Stimulimi dhe • Thirrja (ftesa).
 • 10. PËRPARIMI I SHITJES Sipas Obraz “Përparimi i shitjes ndikonë që t’a rrisë efikasitetin e reklamës dhe shitjes personale” • Të shpejtoj dhe lehtësoj qarkullimin e produkteve dhe Shërbimeve‫ك‬ •Të ndikoj në bashkëpunimi e suksesshëm në mes blerësve dhe shitësve; •Të aftësoj pesonelin shitës; •Të lehtësoj gjetjen, zgjidhjen dhe blerjen e produkti nga ana e konsumatorit; •Të ndikoj përmes panaireve, ekspozimeve në ritjen e nivelit ekonomik dhe kulturor të konsumatorit; P.sh.:Bleni mbulesen e re X … FLM! Te vjetren dhurojani kruqit te kuq! …. Blemeni …ju deshiroje oreks te mire! Te zbrazur mos me gjuani ne natyre!!! etj “t’ia kthejmë natyrës atë që i kemi marrë” dhuron pisha fidane..
 • 11. Mjetet e PSH 1. Stimulimi I konsumatoreve: lojrat shperblyese, kuponat, mostrat, sprovimi I produktit etj. 2. Stimulimi I ndermjetesve: Aftesimi dhe motivimi I personelit, informimi dhe kultivimi I kontakteve, rregullimi dhe promocioni ne vendin e shitjes. 3. Stimulimi I personelit shites: aftesimi , keshillimi, informimi dhe motivimi I personelit shites te ndermarrjes. 4. Stimulimi I opinionit: Panairet, ekspozitat dhe revite e ndryshme
 • 12. PUBLICITETI EKONOMIK Përparësitë e publicitetit ekonomik : * Publiciteti është risi, lajm nga jeta e përditshme e ndërmarrjes, • Publiciteti krijon një imazh pozitiv për ndërmarrjen. • Porositë e publicitetit zakonisht botohen në faqet e shtypit dhe emetohen në kohë dhe hapësirë të caktuar ne televizion dhe në radio, ku zakonisht nuk paraqitën porositë e reklamës. • Publiciteti në porositë e veta ka shpesh elemente të reklamës, të shitjes personale dhe të përparimit të shitjes, keshtu që i plotëson përpjekjet e veprimëve të tyre. • Publiciteti nuk paguhet
 • 13. • Publiciteti: • Aktivitet i papaguar per percjelljen e informatave prej kompanise deri te konsumatoret potencial. * Perparesite: • Me i besueshem; • Relativisht i lira. * Mangesite: • Kontrolli i vogel
 • 14. Planifikimi I Promocionit Reklama Shitja personale Tregu i konsumit afarist Tregu i konsumit final Perparimi i shitjes Perparimi i shitjes Shitja personale Reklama Publiciteti Publiciteti Rendesia Rendesia relative relative
 • 15. Planifikimi I promocionit varet edhe nga CJP
 • 16. 1. QËLLIMET e promocionit •Ngritja e vetëdijes •Spjegimi mbi përdorimin e •Të ndërroj përceptimin Informative produktit ekonsumatorit mbi produktin •Ndërtimi i imazhit të •Të influencoj në vendim për kompanisë blerjen e produktit Targetimi •Përkujton konsumatorin se KONSUMATORI produkti ende i nevoitet (TREGU) •Përkujton konsumatorin se ku mund të blej produktin K Bi uj n tu dë es se e P.sh. IPKO
 • 17. A. Strategjia e b.Strategjia e terheqjes shtyrjes Ndermarja Ndermarja Ndermarja Ndermarja St Tregtia me Tregtia me . Tregtia me Tregtia me shumice shumice K shumice shumice o m b. Tregtia me Tregtia me Tregtia me Tregtia me pakice pakice pakice pakice Konsumatoret Konsumatoret Konsumatoret Konsumatoret Legjenda : Levizja e produkteve Levizja e informacioneve te promocionit
 • 18. A keni pyetje – Ju lutem???
 • 21. Modeli A.I.D.A. (dizajnimi i mesazhit) Për të zhvilluar një komunikim efektiv me konsumatorin duhet të bëhet analiza e proçesit të komunikimit ( si reagon dhe e kupton marrësi mesazhin –shiquar nga prizma e konsumatorit) Diçka duhet të ndodh Vëmendje që të tërhiqet vëmendja Duhet zgjuar interes në mënyrë që vazhdohet Interes më tej Duhet nxitur te blerësi Dëshirë dëshira për të blerë Duhet të veprohet Veprim që dëshira të realizohet
 • 23. Cka po shihni? . naimi
 • 24. Shitja personale Karakteristikat Karakteristikat . Përplasja Përplasja Përgjigja personale Kultivimi Kultivimi Përgjigja personale •Krijon një kontakt: •Krijon një kontakt: •Krijimi i i raporteve: •Krijimi raporteve: •Blerësi: •Blerësi: -të drejtëpërdrejtë -të drejtëpërdrejtë -të pastra shitëse -të pastra shitëse -ndjen obligim -ndjen obligim -të gjallë dhe -të gjallë dhe -miqësore dhe -miqësore dhe -të marrë pjesë -të marrë pjesë -interaktiv -interaktiv -personale -personale Aktive gjatë bisedës Aktive gjatë bisedës
 • 25. Fazat e procesit të Shitjes Personale Fazat e Shitjes Personale sipas…. Keller Faza Observimi, zingjiri (preferencat), Përgaditore Caktimi i takimit (telef.), etj Kontakti i Parë Përshtypja në secondat e parë -Fillon bisedën me pyetje; Kush, Hulumtimi i Çka,kur, ku etj. nevojave të -Dëgjimi aktiv konsumatorë - Shitësi t’a njeh mirë produktin Prezentimi i produktit -Cmimi ceket në “senduiq” Zgjidhja e vërejtjeve -Vërejtjet e arsyeshme të konsumatorit -Vërejtjet e paarsyeshme Vendosje për blerje & Kurorëzimi me sukses i punës Vizita plotësuese së shitësit
 • 26. Kontatim: Balansi kritik i SHP: Eshte nje nga Eshte nje nga …eshte menyra …eshte menyra menyrat me e menyrat me e me efektive e me efektive e shtrejte e studimit shtrejte e studimit qasjes nje-me- qasjes nje-me- te kosumatoreve. te kosumatoreve. nje.. nje..
 • 27. Gazeta Gazeta Mediumet Mediumet Revistat eereja reja Mediumet Mediumet reklamuese reklamuese Reklama ee Reklama Televizioni Televizioni drejtpwrdrejt drejtpwrdrejt Radio
 • 28. GAZETA Gazeta është mediumi më i përhapur për shpërndarjen e porosive reklamuese. Përparsit : Anët negative : Aksioni i shpejtë, Nuk lexohen nga të gjithë, Masiviteti, Kanë karakter lokal, Aksionet e lokalizuara, Koha e shkurtër e ekzistimit, Mundësia e shpalljeve solemne, Kualiteti i dobët i materialit, Besueshmëria. reprodukues.
 • 29. REVISTAT Revistat si mediume reklamuese kanë një rol të madh për shpërnadrjen e porosive reklamuese deri te konsumatorët potencialë të ndërmarrjes në treg . Përparësit: Anë negative: - Seleksionimi i lexuesve , - E metë kryesore e revistave si - Leximi i tërsishëm i revistave, mediume reklamuese në - Paraqitja e qartë . krahasim me gazetat është pamundësia për reagime të shpejta.
 • 30. TELEVIZIONI Me bashkimin e zërit, fjalës së gjallë dhe fotografisë televizioni i dha ekonomisë një medium të fuqishëm reklamues për transmetimin e porosive dhe informacioneve . Përparësit: Anët negative: - Aksionet e shpejta - Shpenzimet e mëdha - Efekteve vizuele dhe auditive reklamuese - Përshtypja e madhe e realitetit - Ngarkesa e madhe me porosi - Dinamikën e fotografisë reklamuese - Prezantimi dhe demonstrimi i -Paraqitja krahasuese e porosive - produktit reklamuese. - Paraqitja reale e produktit etj.
 • 31. RADIO Përparësit: - Dëgjimi përmes radios në mënyrë të drejtpërdrejtë, të sinqertë dhe individuale te çdo Anët negative: dëgjues. - Porosit e radios janë shumë të - Ekzistimi i mundësisë që porosia gjata dhe shpesh i ndërpresin reklamuese të përcillet me muzikë emisionet. dhe me efekte të zërit . - Janë të rënda, jointeresante - Shpejtësia e madhe e lajmërimit dhe jo argëtuese masiv. - Janë shumë agresive dhe të - Porositë përmes radios mund të përgatitura pa shije. dëgjohen gjatë tërë ditës pa e ndërprerë punën, pushimin, argëtimin, ushqimin etj.
 • 32. REKLAMA E DREJTPËRDREJTË Reklama përmes postës (reklama e drejtpërdrejtë) – Me reklamë të drejtpërdrejt sipas J.Sudarit kuptojmë: bartjen e porosive reklamuese përmes mjeteve direkte reklamuese, postes , ndarjen dhe dhënien e drejtpërdrejt ne dorë konsumatorëve si dhe ndarjen në vend të shitjes dhe në panaire. Llojet kryesore të mjeteve reklamuese të këtij mediumi janë: - Letrat reklamuese me karton për përgjigje - Letrat reklamuese pa karton për përgjigje - Prospektet me letrën reklamuese - Prospektet dhe katalogët - Dërgesat e mostrave dhe mjeteve tredimensionale reklamuese.
 • 33. MEDIUMET E REJA REKLAMUESE Zhvillimi gjithnjë e më i shpejtë i mikroelektronikës hapi mundësi të reja për procesin e komunikimit dhe të informimit . Mediumet e reja sipas funksioneve të tyre ndahen në: - Mediume për komunikime teknike, ku bëjnë pjesë: fotokopjuesit, teleprinterit - Mediumet për mbledhjen dhe ruajtjen e informacioneve ku bëjnë pjesë: videokasetat, videopllakat, bazat e të dhënave. - Mediumet transmetuese ku bëjnë pjesë: teleteksti, videoteksti, interneti.
 • 34. Percaktoni koston e mediumit Kostoja per nje mije (KPM): Sa kushton dergimi i nje mesazhi per 1,000 anetare te nje audience – mediumi ? Kosotoja per njesi X 1,000 = KPM Tirazhi I mediumit
 • 35. Si ndikon cmimi ne zgjedhjen e mediumit? Express Koha ditore Kosotoja per tere faqen: $20,000 $200 $20,000 $200 $30,000 $300 $30,000 $300 Tirazhi – 800,000 8000 800,000 8000 1,500,000 15000 1,500,000 15000 qarkulllimi: KPM: $200 x 1,000 $200 x 1,000 $300 x 1,000 $300 x 1,000 8000 8000 15000 15000 = $25 = $20
 • 36. Perqindja Perqindja nga vellimi nga vellimi iishitjes shitjes Metoda Metoda Perqindja Perqindja dhe modelet dhe modelet per njesi per njesi kuantitative kuantitative Metodat per te shitjes te shitjes Metodat per formimin e formimin e buxhetit buxhetit Qellimit Qellimit reklamues reklamues Paritetit Paritetit dhe dhe te te detyres detyres konkurrences konkurrences Mundesive Mundesive financiare financiare te ndermarrjes te ndermarrjes
 • 37. VLERËSIMI I EFEKTEVE REKLAMUESE • Kompleksiteti i problemit të matjes së efekteve reklamuese rrjedh nga fakti se: – reklama shpesh është vetëm njëra nga variablat e marketingut; – në vëllimin e shitjes ndikojnë edhe faktorë ekstrem prej të cilëve rëndësi të veçantë ka konkurrenca; – egziston distanca kohore në mes të veprimit të reklamës dhe paraqitjes së efekteve.
 • 38. • Dallojmë dy lloje të vlerësimeve të efekteve reklamuese: • Vlerësimi i efektëve komunikuese të reklamës, • Vlerësimi i efektëve shitëse të reklamës.
 • 39. VLERËSIMI I EFEKTEVE KOMUNIKUESE TË REKLAMËS • Qëllimi i reklamës nuk është që të shesë, por ti levizë blerësit në rrugen e komunikimit kah faza përfundimtare – aksioni i blerjës . • Për vlerësimin e efekteve komunikuese të reklamës shfrytëzohen disa lloje të testeve, e qe janë: – Sipas kohës së testimit: testet paraprake dhe testet plotësuese. – Sipas objektit të testimit: testet e shpalljes dhe elementet e saj, testet e vetëdijes, testet e kujtesës, testet e qëndrimëve, testet e interesimit. – Sipas mënyrës së fitimit të të dhënave: testet eksperimentale dhe testet kërkimore.
 • 40. VLERËSIMI I EFEKTEVE SHITËSE TË REKLAMËS • Në kuadër të vlerësimit të efektëve shitëse të reklamës vlerësohen: – Koeficienti i përgjithshëm i efikasitetit të reklamës; – Koeficienti i efikasitetit të shitjes; – Koeficienti i elasticitetit të reklamës; – Koeficienti i efikasitetit margjinal; – Koeficienti i efikasitetit penetrues; dhe _ Koeficienti i korrelacionit të reklamës.
 • 41. Cilat jane 6 hapat e procesit te SIK-ut? hapi 1: Identify Target Audiences STP Step 1: Identifikoni audiencen cak -- STP Step 1: Identifikoni audiencen cak hapi Identify Target Audiences hapi 2: Analyze SWOTs Mjedisi Step 2: Analiza SWOTs -- Mjedisi Step 2: Analiza SWOTs hapi Analyze SWOTs hapi 3: Determine Objectivat e SIK -ut Step 3: Percaktoni MC Objectives -ut Step 3: Percaktoni MC Objectives hapi Determine Objectivat e SIK hapi 4: Develop Strategies and Tactics Step 4: Zhvilloni Strategies and Tactics hapi Step 4: Zhvilloni Strategjite dhe taktikat Develop Strategjite dhe taktikat hapi 5: Set the buxhetin Step 5: Caktoni Budget hapi 5: Caktoni Budget Step Set the buxhetin hapi 6: Vleresoni efektet .. hapi 6: Vleresoni efektet