Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Сэтгэцийн өвчин судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын элсэлтийн
шалгалтын жишиг сорил
1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 ...
E. Түрэмгийлэл дотоод шалтгаантай
/7./ Церебропротектор эмүүдийг нэрлэнэ үү?
A. Лити
B. Ламотрежин
C. Хлорпромазин
D. Цере...
B. Метамфетамин
C. Риталин
D. Геройн
E. кат
/16./ Амьдралын стрессээс шалтгаалах нойргүйдэл хэдий хугацаагаар үргэлжлээд х...
B. Нэг сар
C. Хоёр сар
D. Гурван сар түүнээс дээш
E. Зургаан сар
/24./ Сэтгэл зүйч Хорни “Бие хүний дотоод зөрчлүүд”, “Нев...
E. Шоколад
/32./ Хүүхдийн насны криз хэд байдаг вэ?
A. Насны 1 криз байдаг
B. Насны 8 криз байдаг
C. Насны 5 криз байдаг
D...
A. 8-10 дахь долоо хоногт
B. 6 дахь долоо хоногт
C. 15-20 дахь долоо хоногт
D. 6-32 дахь долоо хоногт
E. 30 дахь долоо хон...
3. Гарын хөдөлгөөний төрх
4. Дохио зангаа
5. Биеийн хөдөлгөөний төрх
/48./ Юнг сэтгэл зүйн хэв шинжээрээ хүмүүсийг юу гэж ...
/56./ Сэтгэл зүйч Хорни “Бие хүний дотоод зөрчлүүд”, “Невроз ба түүний хөгжил” гэсэн
онолууддаа юуг тайлбарласан байдаг вэ...
/64./ Бие махбодийн нэгдмэл чанарын тухай Гиппократын үзэл онол юу гэж үздэг вэ?
A. Хүний бие сэтгэц хоёр нэгдэлтэй бөгөөд...
D. Геройн
E. кат
/73./ Бэлгийн эмгэгийг эмчлэхэд сэтгэл засал эмчилгээний аль нь үр дүнтэй вэ?
A. Гэр бүлийн сэтгэл засал
...
D. Сэтгэл цочирдол /аффект/
E. Зан сэтгэл /настроение/
/81./ Бэлэг боловсролын үе шат хэдээс хэдэн насанд явагддаг вэ?
A. ...
/89./ Архинд донтох өвчтэй хүнд илрэх сэтгэл санааны байдлыг дурьдана уу?
1. Уур хилэн
2. Ичгүүр
3. Гомдол
4. Айж эмээх
5....
4. Биеэ даасан байдал
5. Ижилсүүлэлт
/98./ Бэлгийн үйл ажиллагааны эмгэгтэй үйлчлүүлэгчид эмчилгээнд ямар зарчмыг
баримтла...
1. Сэтгэл түгших
2. Уурлаж бухимдах
3. Ганцаардах
4. Өөрийгөө буруутгах
5. Гуниж гутрах
/107./ Дислалия –г хэд ангилдаг вэ...
2. Байнга дэмийрэх эмгэг
3. Түр зуурын цочмог солиорох эмгэг
4. Нөлөөтөн дэмийрэх эмгэг
5. Шизофрениаффектив солиорол
/116...
2. Нүүрний хөдөлгөөний илрэл
3. Гарын хөдөлгөөний төрх
4. Дохио зангаа
5. Биеийн хөдөлгөөний төрх
/125./ Экстраверт ба инт...
/133./ Амиа хорлох бодол үүсэх, амиа хорлох оролдлого хийхэд хүргэдэг нөхцөл байдлууд
ямар шинжүүдээр илэрдэг вэ?
1. Тухай...
1. Айх
2. Түгшүүрлэх
3. Сандрах
4. Сэтгэл хөөрөн баясах
5. Чихэнд хий юм сонсогдох
/142./ Сэрлийн эмгэгийг нэрлэнэ үү?
1. ...
/150./ “Амны түрэмгийлэл" нь хожим ямар эмгэг үүсэхэд чухал үүрэг гүйцэтгэх вэ?
1. Орондоо шээх
2. Мансууруулах бодист дон...
6. Үйлдэл үйлдэх чадвар
A. Хувцаслах үйлдэл хийх чадвар
B. Оюун дүгнэлт хийх чадвар
C. Үгийн нөөц
D. Нэгтгэн дүгнэх чадвар...
A. Дотор эрхтэний автоматчилал
B. Сэрэл мэдрэхүйн автоматчилал
C. Үйлдэл хөдөлгөөний автоматчилал
6. Оюун санааны автомати...
3. Үйлчлүүлэгчийн “Миний бодлыг уншиад байдаг” ярьж байгаа нь эмнэлзүйн ямар
шинж вэ? Ямар хам шинжүүдийн үндсэн шинж вэ?
...
Одоогийн сэтгэцийн байдлыг шалгахад: Үйлчлүүлэгч “сүүлийн үед би нойрондоо
муудсан, тэнгэр миний зүрхний цохилтыг алдагдуу...
гэсэн байдлаар сорилд хариулжээ.
7. Та үйлчлүүлэгч С-ийн “10 үг цээжлэх сорил”-ийг сайтар ажиглаад дараах
дүгнэлтүүдээс то...
5. Хуваагдах эмгэг
4. О-гийн энэ эмгэг ямар хамгаалах механизмын үр дүнд үүсдэг сэтгэлийн шалтгаант өвчин
бэ?
A. Оюунжуула...
5. Этгээд сэтгэхүй
1 2 3 4 5
C B A D D
Тохиолдол 7
Өвчтөн А. 37 настай. Эмэгтэй
Нөхрийн үгээр: ...Сүүлийн 3-4 хоног нойрон...
5. Сэтгэл гутрал илэрч байгаа эсэх
6. Архаг солиорох эмгэгийг оношлох оношилгооны гол шалгуур шинжүүдийг
нэрлэнэ үү.
1. Ба...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Setgetsiin ovchin sudlal

154 views

Published on

mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

Setgetsiin ovchin sudlal

  1. 1. Сэтгэцийн өвчин судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын элсэлтийн шалгалтын жишиг сорил 1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2.Олон сонголттой тест ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1, 2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 3.Шалтгаан хамаарлын тест (Заагдсан тестүүдийн үнэн зөв хийгээд тэдгээрийн шалтгаан хамаарлыг тодорхойлно.) Зөв, Зөв, Зөв (A.) Зөв, Зөв, Буруу (B.) Зөв, Буруу, Буруу (C.) Буруу, Зөв, Буруу (D.) Буруу, Буруу, Буруу (E.) /1./ “ Толины “ шинж ямар өвчний үед илэрдэг вэ? A. Дисморфомани B. Мэдрэлийн хомхой C. Дисфорфофоби D. Мэдрэлийн гаралтай хоолноос татгалзах эмгэг E. Тик /2./ Альцгеймерийн өвчний үед биохимийн шинжилгээний ямар үзүүлэлт өөрчлөгдөх вэ? A. Креатинин ихсэх B. АСЛО ихсэх C. Амилойд уураг ихсэх D. Триглицерид ихсэх E. Шүлтлэг фосфатаза ихсэх /3./ Бэлгийн эмгэгийн үйл ажиллагааг хэдэн бүлэгт хуваадаг вэ? A. Хоёр бүлэгт B. Гурван бүлэгт C. Таван бүлэгт D. Дөрвөн бүлэгт E. Бүлэгт хуваадаггүй /4./ Сандрах эмгэгийн үед эс илрэх шинж юу вэ? A. Гэнэтийн хүчтэй айдас, сэтгэл түгшилтийн дайралт B. Улигт бодол, албадмал үйлдэл C. Зүрх хүчтэй цохилох, амьсгаа давхцах D. Ухамсарт ухаан нойрмоглон балартах E. Муу ёрын аймшигтай зүйл болох гэж байгаа юм шиг совин татах /5./ Эмнэлзүйн ярилцлага хэдэн үе шатыг дамждаг вэ? A. Нэг үе шатыг B. Хоёр үе шатыг C. Гурван үе шатыг D. Дөрвөн үе шатыг E. Таван үе шатыг /6./ Фрейдын үзэл баримтлалаар түрэмгий зан авирыг яаж тайлбарладаг вэ? A. Байгаль дээр дасан зохицохын тулд илэрдэг араншин B. Амьд амьтнаас заяасан төрөлхийн зөн совин C. Хувь хүний өөрийгөө хамгаалах механизм D. Түрэмгийлэл нийгмийн бичил орчинтой холбоотой
  2. 2. E. Түрэмгийлэл дотоод шалтгаантай /7./ Церебропротектор эмүүдийг нэрлэнэ үү? A. Лити B. Ламотрежин C. Хлорпромазин D. Церебролизин E. Оланзапин /8./ Фрейд сэтгэц бэлгийн хөгжлийг хэдэн үе шат болгон хуваан авч үзсэн бэ? A. 3 үе шат B. 5 үе шат C. 2 үе шат D. 6 үе шат E. 4 үе шат /9./ Верникийн зөнөг хэмээх өвчинг анх хэн тодорхойлсон бэ? A. Вернике B. Корсаков C. Кальбаум D. Морель E. Крепелин /10./ Гэмт хэрэгтний ялт хэрэг үйлдэх явдлыг түүний төрөлхийн биологийн онцлог чанараар тайлбарладаг ямар сургаал байдаг вэ? A. Конституционализм B. Психик чиглэл C. Соматик чиглэл D. Психосоматик анагаах ухаан E. Ломброзианство сургаал /11./ Урт хугацаагаар илрэх сэтгэл хөдлөлийг дурьдана уу? A. Мэдрэх сэтгэл Эмоци B. Дотоод сэтгэлийн мэдрэмж /чувство/ C. Хүсэл шунал /страсть/ D. Сэтгэл цочирдол /аффект/ E. Зан сэтгэл /настроение/ /12./ Сэтгэцийн эрүүл мэндийн гуравдагч урьдчилан сэргийлэлт юунд чиглэгддэг вэ? A. Өвчнийг эрт илрүүлэх, зохистой эмчлэх B. Анхан шатны эрүүл мэндийн тусламж үйлчилгээүзүүлэх C. Хоол тэжээлийн дутагдлаас урьдчилан сэргийлэх D. Сэтгэцийн эрүүл мэндийн тулгамдсан асуудал үүсэхээс урьдчилан сэргийлэх E. Сэтгэцийн архаг өвчтэй хүмүүсийг нөхөн сэргээж, хамт олонд нь тулгуурлан дэмжих тогтолцоог бий болгох /13./ Психосоматик өвчнүүдийн үүсэл, хөгжил болон явцад нөлөөлөх хүчин зүйлийн талаар судалсан ямар онол байдаг вэ? A. Александрын онол B. Данбарын онол C. Энджелийн биологи, сэтгэц, нийгмийн онол D. Быковынонол E. Фридманы онол /14./ Хэвийн өтлөлтийн үед 80 насанд хүний тархины жин хэдэн хувиар буурах магадлалтай вэ? A. 5% B. 20% C. 15% D. 10% E. 25% /15./ Биеийн жин хасах чадвартай байхын тулд хэрэглэдэг бодисыг нэрлэнэ үү? A. Амфетамин
  3. 3. B. Метамфетамин C. Риталин D. Геройн E. кат /16./ Амьдралын стрессээс шалтгаалах нойргүйдэл хэдий хугацаагаар үргэлжлээд хэвийн байдалдаа ордог вэ? A. Нэг долоо хоногоос түүнээс бага B. Хоёр долоо хоног C. Гурван долоо хоног D. Дөрвөн долоо хоног E. Таван долоо хоног /17./ Бие махбодийн нэгдмэл чанарын тухай Гиппократын үзэл онол юу гэж үздэг вэ? A. Хүний бие сэтгэц хоёр нэгдэлтэй бөгөөд харилцан хамааралтай оршино гэж үздэг B. Хүний бие сэтгэцээс тусдаа оршдог ба ямар ч хамааралгүй C. Хүний бие сэтгэц хоёр нэгдэлтэй боловч харилцан хамааралгүй D. Хүний бие сэтгэцээс тусдаа оршдог E. Хүний бие сэтгэц хоёр нэгдэлгүй /18./ Бэлгийн эмгэгийг эмчлэхэд сэтгэл засал эмчилгээний аль нь үр дүнтэй вэ? A. Гэр бүлийн сэтгэл засал B. Хосын сэтгэл засал C. Ганцаарчилсан сэтгэл засал D. Бүлгийн сэтгэл засал E. Өөрийгөө ятгах арга /19./ Төгс төгөлдөр байх хэрэгцээ гэж юуг хэлэх вэ? A. Бусдаас хэт хамааралтай байж, хайрыг хэт үнэлж, хайр бүхнийг шийднэ гэдэгт итгэх B. Багаасаа эцэг эх нь яаж амьдрахыг нь зааж, байнга өндөр шаардлага тавьдаг байсанаас болоод хожим бодит бус стандартад ойртох гэж амьдрах C. Хүний бүтээлч санааг хулгайлж түгшүүрэ багасгадаг хэвшинж D. Нэр хүндтэй бүлэгт багтах, хамгийн сүүлийн үеийн ном, кино, тоглоомтой байхыг хичээх E. Өөрийнхөө талаар бодитой биш төгс дүр бүтээдэг, агуу их эрдэмтэн, суут хүн болохыг хүсэх хэрэгцээ /20./ Гэрээс дайжин зугтаах дон нь ямар насны хүүхдүүдэд тохиолддог вэ? A. Бага насны хүүхдэд B. Цэцэрлэгийн насны хүүхдэд C. Сургуулийн насны хүүхдэд D. Өсвөр насны хүүхдэд E. Орь залуу нас /21./ Хамгийн хүчтэй илрэх сэтгэл хөдлөл юу вэ? A. Мэдрэх сэтгэл Эмоци B. Дотоод сэтгэлийн мэдрэмж /чувство/ C. Хүсэл шунал /страсть/ D. Сэтгэл цочирдол /аффект/ E. Зан сэтгэл /настроение/ /22./ Хүний удамшлын эрүүл мэндийн тухай, түүний удам угсааг сайжруулах тухай болон ирээдүй хойч үеийнхэнд удамшлын өвчин дамжихыг хязгаарлах аргуудын тухай судалдаг ямар сургаал байдаг вэ? A. Ломброзианство сургаал B. Конституционализм C. Евгеник сургаал D. Морелийн сургаал E. Быковын үзэл баримтлал /23./ Хэдий хугацаагаар үргэлжилж байгаа сэтгэл түгших эмгэгтэй буюу ялимгүй зовлонт байдлын неврозтой өвчтөнийг сэтгэцийн эмч рүү илгээх вэ? A. Хоёр долоо хоног
  4. 4. B. Нэг сар C. Хоёр сар D. Гурван сар түүнээс дээш E. Зургаан сар /24./ Сэтгэл зүйч Хорни “Бие хүний дотоод зөрчлүүд”, “Невроз ба түүний хөгжил” гэсэн онолууддаа юуг тайлбарласан байдаг вэ? A. Бие хүний дотоод зөрчил B. Архаг ядаргаа C. Невроз D. Бие хүний дотоод зөрчил ба соёл иргэншил E. Бүлэг ххорондын будлиан /25./ Сэтгэцийн эрүүл мэндийн хоёрдогч урьдчилан сэргийлэлт юунд чиглэгдсэн байдаг вэ? A. Сэтгэцийн эрүүл мэндээ хамгаалах, дэмжих үйл ажиллагаа B. Архаг өвчтэй хүмүүсийг нөхөн сэргээх тусламж үйлчилгээнд хамруулах C. Сэтгэцийн өвчнийг эрт илрүүлэх, зохистой эмчлэх D. Хоол тэжээлийн дутагдлаас урьдчилан сэргийлэх E. Сэтгэцийн нарийн мэргэжлийн эмчид илгээх /26./ Хэвийн өтлөлтийн үед 70-аас дээш настай хүмүүсийн хэдэн хувьд өтлөлтийн товруунууд үүсдэг вэ? A. 50% B. 60% C. 70% D. 80% E. 65% /27./ Хүүхдийн сэтгэцийн эмгэг судлалд хэдээс хэдэн насыг өсвөр үе гэдэг вэ? A. 10-12 B. 10-15 C. 10-16 D. 10-17 E. 10-19 /28./ Эмнэлзүйн харилцаа гэж ямар харилцааг хэлэх вэ? A. Эмч эмнэлгийн мэргэжилтэн хоорондын харилцаа B. Эмч нарын хоорондын харилцаа C. Эрүүл мэндийн тусламж үзүүлэгч эмч, эмнэлгийн мэргэжилтэн эрүүл мэндийн тусламж авагч хоёрын хоорондын харилцаа D. Эрүүл мэндийн тусламж авагч хоорондын харилцаа E. Үйлчлүүлэгчийн ххорондын харилцаа /29./ Хүний цусан дахь архины хэмжээ хэдэн промиль байхад үхэлд хүргэх вэ? A. 3‰-4‰ B. 6‰-8‰ C. 4‰-5‰ D. 8‰-9‰ E. 2‰-3‰ /30./ Бүтэлттэй төрсөн бүх хүүхдийн ойролцоогоор хэдэн хувьд нь оюуны хомсдол үүсдэг гэж хэвлэлд мэдээлсэн байдаг вэ? A. 1.9-20% B. 1.9-70% C. 1.9-30% D. 1.9-60% E. 1.9-40% /31./ Солиорлын эсрэг эмүүдийн цусан дахь хэмжээг өөрчилдөг зүйлийг олно уу? A. Архи B. Тамхи C. Чихэр D. Кофе
  5. 5. E. Шоколад /32./ Хүүхдийн насны криз хэд байдаг вэ? A. Насны 1 криз байдаг B. Насны 8 криз байдаг C. Насны 5 криз байдаг D. Насны 4 криз байдаг E. Насны 2 криз байдаг /33./ Альцгеймерийн өвчний шалтгаан юу вэ? A. Удамшил B. Халдвар C. Гэмтэл D. Хоол тэжээлийн дутагдал E. Бодисын солилцооны хямрал /34./ Хуурамч дурсамжийг өөрөөр юу гэж нэрэлдэг вэ? A. Андуурах дурсамж B. Ойгүйдэл C. Ойн гажуу тусгал D. Зохиомол дурсамж E. Ойн эндүүрэл /35./ Александрын онолоор юуг тайлбарладаг вэ? A. Психосоматик өвчний шалтгааныг сэтгэцийн дотоод будлианы өвөрмөц чанартай холбон тайлбарладаг. B. Психосоматик өвчний шалтгааныг сэтгэл зүйн сөрөг хүчин зүйл, биологийн сөрөг хүчин зүйлтэй холбож тайлбарладаг. C. Психосоматик өвчний шалтгааныг биологийн сөрөг хүчин зүйл, нийгмийн сөрөг хүчин зүйлтэй холбож тайлбарладаг. D. Психосоматик өвчний шалтгааныг сэтгэцийн дотоод будлианы өвөрмөц чанартай холбон тайлбарладаггүй. E. Психосоматик өвчний шалтгааныг биологийн сөрөг хүчин зүйл, сэтгэл зүйн сөрөг хүчин зүйл, нийгмийн сөрөг хүчин зүйлтэй холбож тайлбарладаг. /36./ Сэтгэцийн өвчнийг бие махбодийн доройтол, сөнөрөлтэй холбон тайлбарладаг онолыг хэний онол гэдэг вэ? A. Вирховын эсийн онол B. Сельегийн дасан зохицохуйн онол C. Морелийн онол D. Быковынүзэл баримтлал E. Психоанализ /37./ Сэтгэцийн хямрал гэдэг ойлголтыг тайлбарлана уу? A. Сэтгэцийн хямрал нь зөвхөн тодорхой шинж тэмдэг бүхий эмгэг бус хэвийн байдал B. Сэтгэцийн хямрал нь тодорхой шинж тэмдэг бүхий эмгэг C. Сэтгэцийн хямрал нь зөвхөн тодорхой шинж тэмдэг бүхий эмгэг бус хэвийн бус байдал буюу амьдралд бэрхшээл, гэнэтийн золгүй үйл явдал тохиолдох үед үүсдэг сэтгэц- нийгмийн хариу урвал D. Сэтгэцийн хямрал нь сэтгэцийн хүнд өвчин E. Сэтгэцийн хямрал нь зөвхөн тодорхой шинж тэмдэг бүхий эмгэг бус хэвийн бус байдал буюу амьдралд бэрхшээл, гэнэтийн золгүй үйл явдал тохиолдох үед үүсдэг сэтгэцийн өвчин юм. /38./ Бэлэг боловсролын үе шат хэдээс хэдэн насанд явагддаг вэ? A. 0-18 сар B. 18 сар-3 нас C. 6-12 нас D. 12-18 нас E. 3-5 нас /39./ Жирэмсний хэд дэх долоо хоногт хортой хүчин зүйл нөлөөлөхөд тархины хүйсийн ялгавар бүрэлдэн тогтох хэвийн үйл явц алдагдаж болох вэ?
  6. 6. A. 8-10 дахь долоо хоногт B. 6 дахь долоо хоногт C. 15-20 дахь долоо хоногт D. 6-32 дахь долоо хоногт E. 30 дахь долоо хоногт /40./ Сэтгэцийн хувьд эрүүл хүн гэж хэнийг хэлэх вэ? A. Бие болоод сэтгэцийн хувьд цоо эрүүл хүнийг хэлнэ. B. Хувь хүн бие болоод сэтгэцийн хувьд өвчингүй байхын зэрэгцээ нийгэмтэйгээ болон хүрээлэн байгаа гадаад орчинтойгоо дасан зохицож өөрийн бүхийл чадваруудаа авьдрал ахуйдаа хэрэгжүүлж эрүүл энх амгалан тайван байдлыг хэлнэ C. Хувь хүн сэтгэцийн өвчингүй байхын зэрэгцээ нийгэмтэйгээ ба хүрээлэн байгаа гадаад орчинтойгоо дасан зохицохыг хэлнэ /41./ Амиа хорлох бодол үүсэх, амиа хорлох оролдлого хийхэд хүргэдэг нөхцөл байдлууд ямар шинжүүдээр илэрдэг вэ? 1. Тухайн хүн алдсан зүйлээ хүлээн зөвшөөрөхгүй байх 2. Их хэмжээний хямралд нэрвэгдэж түүний улмаас ядрах, хүч барагдах 3. Бие бялдар, оюун ухаан болон сэтгэл санааны хүч барагдах 4. Орчин тойронтойгоо холбоо тасрах 5. Сэтгэл санаа маш их тогтворгүй, түгшсэн байдалтай болох /42./ Харих насны үед тохиолдох сэтгэцийн эмгэгүүдийн эмчилгээнд анхаарах зүйлсийг дурьдана уу? 1. Үндсэн өвчнийг эмчилнэ 2. Сэтгэц нөлөөт эм бодисуудаас ноотроп бүлгийн эм бодисыг хэрэглэнэ 3. Асрахуй сувилахуйн тусламж үйлчилгээ 4. Сэтгэц нийгмийн нөхөн сэргээх эмчилгээ 5. Нийгмийн халамж тусламжийн үйлчилгээ /43./ Дуугүй болох шинжтэй үйлчлүүлэгчидтэй ямар аргаар харилцах вэ? 1. Эмийн тусламжтай ярилцах 2. Бичгээр харилцах 3. Шивнэж харилцах 4. Чанга дуугаар харилцах 5. Дохио зангаагаар харилцах /44./ Сэтгэлийн шалтгаанаар ........... шинж илэрч болох вэ? 1. Дотор муухайрах, бөөлжих, өтгөн хатах 2. Хоол унданд дургүй болох , амьсгаадах 3. Хий ханиах, амьсгаа бачуурах 4. Цусны даралт түр ихсэх багасах 5. Бэлгийн ажиллагаа сулрах /45./ Сэтгэцийн хямралтай хүнийг төрөлжсөн мэргэжлийн эмч руу явуулахдаа юуг илрүүлэх хэрэгтэй вэ? 1. Шалтгаангүй айдас түгшүүртэй байх 2. Биед илрэх шалтгаангүй шинж тэмдэг (зүрх чичрэх, цээжээр өвдөх, хоолой зангирах, ходоод базлах, толгой өвдөх) 3. Дараагийн дахилт өгөхөөс айх 4. Сэтгэл гутрал 5. Солиорол /46./ Кандинский-Клерамбогийн хамшинжийн үед илэрдэг шинжүүдийг нэрлэнэ үү? 1. Хуурамч хий үзэгдэл 2. Мөрдөхийн бүлэгийн дэмийрэл 3. Сэтгэцийн автоматизм 4. Андуурах дурсамж 5. Агуу ихийн дэмйирэл /47./ Өвчний дотоод шинжүүдийг мэдээлдэг дохионы хэл аль нь вэ? 1. Дууны өнгө, нүдний хөдөлгөөний төрх 2. Нүүрний хөдөлгөөний илрэл
  7. 7. 3. Гарын хөдөлгөөний төрх 4. Дохио зангаа 5. Биеийн хөдөлгөөний төрх /48./ Юнг сэтгэл зүйн хэв шинжээрээ хүмүүсийг юу гэж ангилсан байдаг вэ? 1. Эпилептойд 2. Экстраверт 3. Шизойд 4. Интроверт 5. Циклойд /49./ Өөрийгөө тодорхойлох гэж юуг хэлэх вэ? 1. Охид хөвгүүд бие хүний хувьд хэн болохоо тодорхойлох 2. Өөрийн онцлогоо тодорхойлох 3. “Би хэн бэ?” хэмээх асуултанд өөрөө өөртөө хариулт өгөх 4. Өөртөө үнэлгээ өгөх 5. Хувь хүн тус бүр өөрийн ямар нэг шинж чанараа ямар нэг юмтай ижилсүүлэх /50./ Сэтгэл зориггүйдэлийн үед илрэх шинжээс дурьдана уу? 1. Сэтгэлийн хөдөлгөөн буурах 2. Идэвхи санаачлага хүсэл эрмэлзлэл буурах 3. Тодорхой зорилгогүй болох 4. Сэтгэцийн автоматчлал илрэх 5. Сэтгэцийн нэгдмэл үйл задрах /51./ Нэр хаяггүй архичдын нөхөрлөл хэдэн онд үүссэн бэ? A. 1935 B. 1934 C. 1933 D. 1936 E. 1940 /52./ Гэмт хэрэгтний ялт хэрэг үйлдэх явдлыг түүний төрөлхийн биологийн онцлог чанараар тайлбарладаг ямар сургаал байдаг вэ? A. Конституционализм B. Психик чиглэл C. Соматик чиглэл D. Психосоматик анагаах ухаан E. Ломброзианство сургаал /53./ Төгс төгөлдөр байх хэрэгцээ гэж юуг хэлэх вэ? A. Бусдаас хэт хамааралтай байж, хайрыг хэт үнэлж, хайр бүхнийг шийднэ гэдэгт итгэх B. Багаасаа эцэг эх нь яаж амьдрахыг нь зааж, байнга өндөр шаардлага тавьдаг байсанаас болоод хожим бодит бус стандартад ойртох гэж амьдрах C. Хүний бүтээлч санааг хулгайлж түгшүүрэ багасгадаг хэвшинж D. Нэр хүндтэй бүлэгт багтах, хамгийн сүүлийн үеийн ном, кино, тоглоомтой байхыг хичээх E. Өөрийнхөө талаар бодитой биш төгс дүр бүтээдэг, агуу их эрдэмтэн, суут хүн болохыг хүсэх хэрэгцээ /54./ Сэтгэцийн тулгамдсан асуудлыг өөрөөр юу гэж нэрлэх вэ? A. Сэтгэцийн өвчин B. Архаг ядаргаа C. Сэтгэцийн хямрал D. Сандрах эмгэг E. Сэтгэл гутрал /55./ Эмнэлзүйн ярилцлага хэдэн үе шатыг дамждаг вэ? A. Нэг үе шатыг B. Хоёр үе шатыг C. Гурван үе шатыг D. Дөрвөн үе шатыг E. Таван үе шатыг
  8. 8. /56./ Сэтгэл зүйч Хорни “Бие хүний дотоод зөрчлүүд”, “Невроз ба түүний хөгжил” гэсэн онолууддаа юуг тайлбарласан байдаг вэ? A. Бие хүний дотоод зөрчил B. Архаг ядаргаа C. Невроз D. Бие хүний дотоод зөрчил ба соёл иргэншил E. Бүлэг хоорондын будлиан /57./ Фрейд сэтгэц бэлгийн хөгжлийг хэдэн үе шат болгон хуваан авч үзсэн бэ? A. 3 үе шат B. 5 үе шат C. 2 үе шат D. 6 үе шат E. 4 үе шат /58./ Сэтгэцийн эрүүл мэндийн гуравдагч урьдчилан сэргийлэлт юунд чиглэгддэг вэ? A. Өвчнийг эрт илрүүлэх, зохистой эмчлэх B. Анхан шатны эрүүл мэндийн тусламж үйлчилгээүзүүлэх C. Хоол тэжээлийн дутагдлаас урьдчилан сэргийлэх D. Сэтгэцийн эрүүл мэндийн тулгамдсан асуудал үүсэхээс урьдчилан сэргийлэх E. Сэтгэцийн архаг өвчтэй хүмүүсийг нөхөн сэргээж, хамт олонд нь тулгуурлан дэмжих тогтолцоог бий болгох /59./ Сэтгэцийн эрүүл мэндийн хоёрдогч урьдчилан сэргийлэлт юунд чиглэгдсэн байдаг вэ? A. Сэтгэцийн эрүүл мэндээ хамгаалах, дэмжих үйл ажиллагаа B. Архаг өвчтэй хүмүүсийг нөхөн сэргээх тусламж үйлчилгээнд хамруулах C. Сэтгэцийн өвчнийг эрт илрүүлэх, зохистой эмчлэх D. Хоол тэжээлийн дутагдлаас урьдчилан сэргийлэх E. Сэтгэцийн нарийн мэргэжлийн эмчид илгээх /60./ Фрейдын үзэл баримтлалаар түрэмгий зан авирыг яаж тайлбарладаг вэ? A. Байгаль дээр дасан зохицохын тулд илэрдэг араншин B. Амьд амьтнаас заяасан төрөлхийн зөн совин C. Хувь хүний өөрийгөө хамгаалах механизм D. Түрэмгийлэл нийгмийн бичил орчинтой холбоотой E. Түрэмгийлэл дотоод шалтгаантай /61./ Сэтгэцийн хямрал гэдэг ойлголтыг тайлбарлана уу? A. Сэтгэцийн хямрал нь зөвхөн тодорхой шинж тэмдэг бүхий эмгэг бус хэвийн байдал B. Сэтгэцийн хямрал нь тодорхой шинж тэмдэг бүхий эмгэг C. Сэтгэцийн хямрал нь зөвхөн тодорхой шинж тэмдэг бүхий эмгэг бус хэвийн бус байдал буюу амьдралд бэрхшээл, гэнэтийн золгүй үйл явдал тохиолдох үед үүсдэг сэтгэц- нийгмийн хариу урвал D. Сэтгэцийн хямрал нь сэтгэцийн хүнд өвчин E. Сэтгэцийн хямрал нь зөвхөн тодорхой шинж тэмдэг бүхий эмгэг бус хэвийн бус байдал буюу амьдралд бэрхшээл, гэнэтийн золгүй үйл явдал тохиолдох үед үүсдэг сэтгэцийн өвчин юм. /62./ Сэтгэцийн өвчнийг бие махбодийн доройтол, сөнөрөлтэй холбон тайлбарладаг онолыг хэний онол гэдэг вэ? A. Вирховын эсийн онол B. Сельегийн дасан зохицохуйн онол C. Морелийн онол D. Быковынүзэл баримтлал E. Психоанализ /63./ Лоренцын үзэл баримтлалаар түрэмгий зан авирыг яаж тайлбарладаг вэ? A. Амьд амьтнаас заяасан төрөлхийн зөн совин B. Түрэмгийлэл нийгмийн бичил орчинтой холбоотой C. Түрэмгийлэл дотоод шалтгаантай D. Байгаль дээр дасан зохицохын тулд илэрдэг араншин E. Хувь хүний өөрийгөө хамгаалах механизм
  9. 9. /64./ Бие махбодийн нэгдмэл чанарын тухай Гиппократын үзэл онол юу гэж үздэг вэ? A. Хүний бие сэтгэц хоёр нэгдэлтэй бөгөөд харилцан хамааралтай оршино гэж үздэг B. Хүний бие сэтгэцээс тусдаа оршдог ба ямар ч хамааралгүй C. Хүний бие сэтгэц хоёр нэгдэлтэй боловч харилцан хамааралгүй D. Хүний бие сэтгэцээс тусдаа оршдог E. Хүний бие сэтгэц хоёр нэгдэлгүй /65./ Ухаан нойрмоглон балартах нь хүнд үедээ шилжихэд хэдэн үе шатыг дамжих вэ? A. 2 B. 3 C. 5 D. 6 E. 4 /66./ Хүний удамшлын эрүүл мэндийн тухай, түүний удам угсааг сайжруулах тухай болон ирээдүй хойч үеийнхэнд удамшлын өвчин дамжихыг хязгаарлах аргуудын тухай судалдаг ямар сургаал байдаг вэ? A. Ломброзианство сургаал B. Конституционализм C. Евгеник сургаал D. Морелийн сургаал E. Быковын үзэл баримтлал /67./ Верникийн зөнөг хэмээх өвчинг анх хэн тодорхойлсон бэ? A. Вернике B. Корсаков C. Кальбаум D. Морель E. Крепелин /68./ Альцгеймерийн өвчний үед биохимийн шинжилгээний ямар үзүүлэлт өөрчлөгдөх вэ? A. Креатинин ихсэх B. АСЛО ихсэх C. Амилойд уураг ихсэх D. Триглицерид ихсэх E. Шүлтлэг фосфатаза ихсэх /69./ Церебропротектор эмүүдийг нэрлэнэ үү? A. Лити B. Ламотрежин C. Хлорпромазин D. Церебролизин E. Оланзапин /70./ Жирэмсний хэд дэх долоо хоногт хортой хүчин зүйл нөлөөлөхөд тархины хүйсийн ялгавар бүрэлдэн тогтох вэ? A. 8-10 дахь долоо хоногт B. 6 дахь долоо хоногт C. 15-20 дахь долоо хоногт D. 6-32 дахь долоо хоногт E. 30 дахь долоо хоногт /71./ Гэрээс дайжин зугтаах дон нь ямар насны хүүхдүүдэд тохиолддог вэ? A. Бага насны хүүхдэд B. Цэцэрлэгийн насны хүүхдэд C. Сургуулийн насны хүүхдэд D. Өсвөр насны хүүхдэд E. Орь залуу нас /72./ Биеийн жин хасах чадвартай байхын тулд хэрэглэдэг бодисыг нэрлэнэ үү? A. Амфетамин B. Метамфетамин C. Риталин
  10. 10. D. Геройн E. кат /73./ Бэлгийн эмгэгийг эмчлэхэд сэтгэл засал эмчилгээний аль нь үр дүнтэй вэ? A. Гэр бүлийн сэтгэл засал B. Хосын сэтгэл засал C. Ганцаарчилсан сэтгэл засал D. Бүлгийн сэтгэл засал E. Өөрийгөө ятгах арга /74./ Хүний цусан дахь архины хэмжээ хэдэн промиль байхад үхэлд хүргэх вэ? A. 3‰-4‰ B. 6‰-8‰ C. 4‰-5‰ D. 8‰-9‰ E. 2‰-3‰ /75./ Солиорлын эсрэг эмүүдийн цусан дахь хэмжээг өөрчилдөг зүйлийг олно уу? A. Архи B. Тамхи C. Чихэр D. Кофе E. Шоколад /76./ Амьдралын стрессээс шалтгаалах нойргүйдэл хэдий хугацаагаар үргэлжлээд хэвийн байдалдаа ордог вэ? A. Нэг долоо хоногоос түүнээс бага B. Хоёр долоо хоног C. Гурван долоо хоног D. Дөрвөн долоо хоног E. Таван долоо хоног /77./ Александрын онолоор юуг тайлбарладаг вэ? A. Психосоматик өвчний шалтгааныг сэтгэцийн дотоод будлианы өвөрмөц чанартай холбон тайлбарладаг. B. Психосоматик өвчний шалтгааныг сэтгэл зүйн сөрөг хүчин зүйл, биологийн сөрөг хүчин зүйлтэй холбож тайлбарладаг. C. Психосоматик өвчний шалтгааныг биологийн сөрөг хүчин зүйл, нийгмийн сөрөг хүчин зүйлтэй холбож тайлбарладаг. D. Психосоматик өвчний шалтгааныг сэтгэцийн дотоод будлианы өвөрмөц чанартай холбон тайлбарладаггүй. E. Психосоматик өвчний шалтгааныг биологийн сөрөг хүчин зүйл, сэтгэл зүйн сөрөг хүчин зүйл, нийгмийн сөрөг хүчин зүйлтэй холбож тайлбарладаг. /78./ Хүүхдийн насны криз хэд байдаг вэ? A. Насны 1 криз байдаг B. Насны 8 криз байдаг C. Насны 5 криз байдаг D. Насны 4 криз байдаг E. Насны 2 криз байдаг /79./ Нойр хасах эмчилгээг ямар сэтгэл гутрах эмгэгийн үед хэрэглэх нь илүү зохимжтой байдаг вэ? A. Органик шалтгаант сэтгэл гутрал B. Далд сэтгэл гутрал C. Сэтгэлийн шалтгаант сэтгэл гутрал D. Өтлөлийн үеийн сэтгэл гутрал E. Дотоод шалтгаант сэтгэл гутрал /80./ Хамгийн хүчтэй илрэх сэтгэл хөдлөл юу вэ? A. Мэдрэх сэтгэл Эмоци B. Дотоод сэтгэлийн мэдрэмж /чувство/ C. Хүсэл шунал /страсть/
  11. 11. D. Сэтгэл цочирдол /аффект/ E. Зан сэтгэл /настроение/ /81./ Бэлэг боловсролын үе шат хэдээс хэдэн насанд явагддаг вэ? A. 0-18 сар B. 18 сар-3 нас C. 6-12 нас D. 12-18 нас E. 3-5 нас /82./ Хэвийн өтлөлтийн үед 80 насанд хүний тархины жин хэдэн хувиар буурах магадлалтай вэ? A. 5% B. 20% C. 15% D. 10% E. 25% /83./ Хэвийн өтлөлтийн үед 70-аас дээш настай хүмүүсийн хэдэн хувьд өтлөлтийн товруунууд үүсдэг вэ? A. 50% B. 60% C. 70% D. 80% E. 65% /84./ Эмнэлзүйн харилцаа гэж ямар харилцааг хэлэх вэ? A. Эмч эмнэлгийн мэргэжилтэн хоорондын харилцаа B. Эмч нарын хоорондын харилцаа C. Эрүүл мэндийн тусламж үзүүлэгч эмч, эмнэлгийн мэргэжилтэн эрүүл мэндийн тусламж авагч хоёрын хоорондын харилцаа D. Эрүүл мэндийн тусламж авагч хоорондын харилцаа E. Үйлчлүүлэгчийн ххорондын харилцаа /85./ Психосоматик өвчнүүдийн үүсэл, хөгжил болон явцад нөлөөлөх хүчин зүйлийн талаар судалсан ямар онол байдаг вэ? A. Александрын онол B. Данбарын онол C. Энджелийн биологи, сэтгэц, нийгмийн онол D. Быковынонол E. Фридманы онол /86./ Сэтгэцийн хямралтай үйлчлүүлэгчийг төрөлжсөн мэргэжлийн сэтгэцийн эмнэлэгт хэвтүүлж эмчлэх ямар шалгуурууд байдаг вэ? 1. Төрх үйлийн өөрчлөлт илрэх 2. Амиа хорлох бодолтой байх 3. Айж сандрах 4. Сэтгэл гутрах 5. Ходоод өвдөх /87./ Туреттийн хамшинжийг оношлох оношлогооны шалгуур шинж юу вэ? 1. Олон тооны хөдөлгөөний тикүүд нэг буюу хэд хэдэн дуу авианы тиктэй хосолно 2. Тикүүд өдөрт олон удаа, өдөр бүр, үе үе үүснэ 3. Тик стрессийн нөлөөгөөр сэдэрч дахидаг 4. Мансууруулах бодисын хордлогын үед, уураг тархины органик өвчний үед бий болдог 5. Тикийн анхны шинж тэмдэг хүүхэд насанд эхэлдэг /88./ Гентингтоны өвчний үед илэрдэг шинжүүдийг нэрлэнэ үү. 1. Судалт бие, цайвар бөмбөлөгийн анхдагч хатингаршилт 2. Хорея атетоз маягийн эмгэг хөдөлгөөнүүд 3. Тэнэгрэл 4. Ойгүйдлийн хам шинж 5. Ухаан балартах хам шинж
  12. 12. /89./ Архинд донтох өвчтэй хүнд илрэх сэтгэл санааны байдлыг дурьдана уу? 1. Уур хилэн 2. Ичгүүр 3. Гомдол 4. Айж эмээх 5. Ганцаардмал байдал /90./ Эмнэлзүйн харилцааны шугаман загвар нь ямар онцлогтой вэ? 1. Өвчтөн өөрөөс нь болон ар гэрээс нь зөвшөөрөл авдаг 2. Өвчтөний хүсэлтийг нь харгалзан үзэлгүй эмчилгээ үйлчилгээний заалт гаргадаг 3. Харилцааны эргэх холбоотой 4. Хүнд суртал ноёрхсон нийгэмд баримталдаг 5. Харилцан ойлголцсоны дүнд шийдвэр гаргадаг /91./ Психосоматик өвчнүүдэд ямар өвчнүүд хамаарах вэ? 1. Артерийн даралт ихсэх өвчин 2. Бүдүүн гэдэсний шархлаат үрэвсэл 3. Нейродерматит 4. Чихрийн шижин өвчний анхдагч хэлбэр 5. Иценко-Кушингийн хам шинж /92./ Хүйсийн ялгавар үр хөврөлийн хөгжлийн хэд дэх долоо хоногт үүсдэг вэ? 1. 5 дахь долоо хоногт 2. 6-32 дахь долоо хоногт 3. 15-20 дахь долоо хоногт 4. 6 дахь долоо хоногт 5. 8-10 дахь долоо хоногт /93./ Насны ялгаа хамаарахгүйгээр хүүхдэд тохиолдох эмгэгийн хам шинжүүдийг дурьдана уу? 1. Оюуны хомдол төст хам шинж 2. Хүүхдийн неврозын хам шинж 3. Эпилепси төст хам шинж 4. Ухамсарт ухаан балартах хам шинжүүд 5. Зан үйлийн эмгэг төрх төст хам шинжүүд /94./ Төрөлхийн гипотиреоз эмгэгтэй хүүхдэд биеийн талаас гарах онцлог өөрчлөлтүүдийг нэрлэнэ үү? 1. Нуруу нь намхан одой байна 2. Гавал яс нь том, хүзүү нь богинохон бүдүүн 3. Уруул нь зузаан, хэл том өргөн 4. Яс хэврэг, шилбэ нь тахир 5. Арьс сэвсгэр хийгээд цайвар /95./ Хүнийг дам аргаар итгүүлэн үнэмшүүлэх ямар арга замууд байдаг вэ? 1. Хүний зан үйлийг өөрчлөх 2. Мэдээлэл хийх 3. Сургалт сурталчилгааны ажил 4. Харилцан зөвшилцөх 5. Ятгах арга /96./ Эмийг сонгох шалгуурыг дурьдана уу? 1. АУ-ны шаардлага хэрэгцээг хангасан эсэх 2. Эмийн үйчлэл тохиромжтой эсэх 3. Хэрэглэхэд хялбар эсэх 4. Эмийн заавар монгол хэл дээр эсэх 5. Эмийн бүртгэлд бүртгэгдсэн эсэх /97./ Эриксоны үзэл баримтлалаар 18 сар-3 насанд нийгэм сэтгэлзүйн ямар ямар шинж чанарууд давамгайлан хөгжих боломжтой вэ? 1. Хөдөлмөрч зан чанар 2. Ичиж зовох 3. Бусдаас дутуу байна хэмээх үнэлэмж
  13. 13. 4. Биеэ даасан байдал 5. Ижилсүүлэлт /98./ Бэлгийн үйл ажиллагааны эмгэгтэй үйлчлүүлэгчид эмчилгээнд ямар зарчмыг баримтлах вэ? 1. Эмчилгээнд эрэгтэй, эмэгтэй хосууд хамт оролцоно 2. Хосууд бие биенийхээ бэлгийн үйл ажиллагааны тулгамдсан асуудлыг харилцан ойлголцох холбоо тогтоох 3. Хосууд бэлгийн боловсрол олгох сургалтанд хамрагдана 4. Бэлгийн үйл ажиллагааны тулгамдсан асуудлыг зохистой шийдвэрлэх өвөрмөц ур чадварыг эзэмших 5. “ Гижгийн цэг”-ийг олж сурах /99./ Бэлгийн үйл ажиллагааны эмгэгтэй хүмүүст ямар эмчилгээ шаардлагатай вэ? 1. Мэс заслын эмчилгээ 2. Эмийн эмчилгээ 3. Гипноз эмчилгээ 4. Хосын сэтгэл засал эмчилгээ 5. Ямар ч эмчилгээ хэрэггүй /100./ Ой тогтоолтыг үйл ажиллагаагаар нь юу гэж ангилдаг вэ? 1. Тогтоох ой 2. Хадгалах ой 3. Санах ой 4. Танихуй 5. Мартах /101./ Радын хам шинжийн хэлбэрээр илэрдэг оюуны хомсдолын эмнэлзүйн шинжүүдийг нэрлэнэ үү? 1. Арьс нь хуурай барзгар байх 2. Гар хөл нь сайртаж хуурай болох 3. Арьсанд эвэрлэг хайрс хэт ихээр үүсэн зузаарах 4. Нүүр нь холцруутах 5. Уналт таталтын хамшинж илрэх /102./ Сэтгэц сэргээх бодисуудыг нэрлэнэ үү? 1. Кофе 2. Кокайн 3. Бэталийн самар 4. Кат 5. Амфетамин /103./ Хүний амьдралын нэгэн биеийн (онтогенез) хөгжлийг дотор нь юу гэж ангилдаг вэ? 1. Гаметогенез 2. Төрөхийн өмнөх онтогенез хөгжил 3. Бластогенез 4. Төрсний дараах онтогенез хөгжил 5. Эмбриогенез /104./ Эдипийн сөрөг бүрдэл гэж юуг хэлэх вэ? 1. Хүү ээжтэйгээ бэлгийн нэгдэлтэй байх 2. Охин ээжтэйгээ бэлгийн нэгдэлтэй байх 3. Охин аавтайгаа бэлгийн нэгдэлтэй байх 4. Хүү аавтайгаа бэлгийн нэгдэлтэй байх 5. Охин (хүү) 2-уулантай нь бэлгийн нэгдэлтэй байх /105./ Шүүхийн сэтгэц эмгэг судлалын шинжилгээ нь ямар хэлбэрүүдтэй вэ? 1. Амбулаторийн шинжилгээ 2. Стационарт хийх шинжилгээ 3. Мөрдөн байцаагчийн дэргэд хийх шинжилгээ 4. Шүүх хурлын үед хийх шинжилгээ 5. Эчнээгээр хийх шинжилгээ /106./ Стрессийн хам шинжийн үед илрэх сэтгэл хөдлөлийг дурьдана уу?
  14. 14. 1. Сэтгэл түгших 2. Уурлаж бухимдах 3. Ганцаардах 4. Өөрийгөө буруутгах 5. Гуниж гутрах /107./ Дислалия –г хэд ангилдаг вэ? 1. Хөдөлгөөний дислалия 2. Анхдагч дислалия 3. Олдмол дислалия 4. Хоёрдогч дислалия 5. Төрөлхийн дислалия /108./ Объектийн хэл ямар байдлуудаар илрэх вэ? 1. Олон тооны энгэрийн тэмдэг 2. Тодорхой утгыг бэлэгдсэн шивээсүүд 3. Эсрэг хүйсийн хувцасаар хувцаслах 4. Эрчүүд үсээ буржийлгаж, уруулаа будах 5. Этгээд чамин хувцас өмсөж гоёх /109./ Сэтгэцийн хямрал ямар хэлбэрээр илэрч болох вэ? 1. Айж сандрах 2. Түр зуур солиорох 3. Амиа хорлох санаа төрөх 4. Сэтгэл түгших 5. Төрх үйл өөрчлөгдөх /110./ Харих насанд тохиолдох сэтгэцийн болон төрх үйлийн эмгэгүүдийг нэрлэнэ үү? 1. Анхаарал дутмагшил, хэт хөдөлгөөнтэх эмгэг 2. Бага далайцын дэмийрэл бүхий эмгэг 3. Эпилепси 4. Котарын сэтгэл уналын дэмийрэл бүхий эмгэг 5. Судасны гаралтай эмгэг /111./ Бага насны хүүхдэд зонхилон тохиолдох сэтгэцийн эмгэгүүдийг нэрлэнэ үү 1. Оюуны хомсдол саатлын эмгэг 2. Эргэн балчирдах хам шинж 3. Хөдөлгөөн ихсэх хам шимнж 4. Тэнүүчлэх дон 5. Айдсын хам шинж /112./ Бензодиазепины цочмог хордлогын үеийн авах яаралтай тусламжийг тоочно уу? 1. Бөөлжүүлэх 2. Ходоод угаах 3. Шээс хөөх түргэн үйлдэлтэй эм хэрэглэх 4. Хордлого тайлах шингэнүүдийг венийн судсанд хийх 5. Галоперидол хэрэглэх /113./ Ганцаарчлалыг дотор нь хэд ангилдаг вэ? 1. Шизофренийн ганцаарчлал 2. Хүүхдийн ганцаарчлал 3. Хуурамч ганцаарчлал 4. Жинхэнэ ганцаарчлал 5. Органик ганцаарчлал /114./ Эмнэлзүйн ярилцлагын асуумж нь ямар байдлаас хамааран янз бүр байж болох вэ? 1. Сэтгэцийн эмгэг нэг бүр өөр хоорондоо эмгэг жамын холбоотой шинжүүдээс хамаарах 2. Илэрсэн шинж тэмдэг бүрийг тодруулах 3. Шийдвэрлэх асуудлаасаа хамаарах 4. Шинж тэмдэг бүрийн илрэлийг ялгаатай байдлаас хамаарах 5. Эмнэлзүйн ярилцлагын зорилгоос хамаарах /115./ Шизофрени болон шизофрени төст эмгэгүүдийн ангилалыг нэрлэнэ үү? 1. Шизофренийн хэвшинжит эмгэг
  15. 15. 2. Байнга дэмийрэх эмгэг 3. Түр зуурын цочмог солиорох эмгэг 4. Нөлөөтөн дэмийрэх эмгэг 5. Шизофрениаффектив солиорол /116./ Сэтгэцийн хямралыг ямар хэсгүүдэд хуваан авч үздэг вэ? 1. Даван туулах чадвар алдагдах 2. Хямралын хариу урвал сэтгэцийн яаралтай тусламж шаардах байдал болж илрэх 3. Хүлээн зөвшөөрөх 4. Амьдралын эгзэгтэй таагүй тохиолдол бий болох 5. Сэтгэлийн хямрал илрэхгүй байх /117./ Дасан зохицохуйн хам шинжийн танин мэдэхүйн илрэлийг дурьдана уу? 1. Анхаарал сарних 2. Мартамхай болох 3. Сэтгэн бодох чадвар буурах 4. Улигт бодолд автах 5. Шийдвэр гаргах чадваргүй болох /118./ Юнг сэтгэл зүйн хэв шинжээрээ хүмүүсийг юу гэж ангилсан байдаг вэ? 1. Шизойд 2. Интроверт 3. Эпилептойд 4. Экстраверт 5. Циклойд /119./ Органик бус орондоо шээх эмгэгийн эмийн эмчилгээг сонгоно уу? 1. Галоперидол 2. Имипрамин 3. Модетин-Депо 4. Амитриптиллин 5. Аминазин /120./ Аман ярианы хий үзэгдлийг нэрлэнэ үү? 1. Зэмлэн бууруушаах хий үзэгдэл 2. Доромжлох хий үзэгдэл 3. Захиран тушаах хий үзэгдэл 4. Тайлбарлах хий үзэгдэл 5. Сайшаах хий үзэгдэл /121./ Сэтгэл гутрах эмгэгийн ямар хэлбэрүүдийг Амитриптилинээр эмчлэх нь илүү зохимжтой байдаг вэ? 1. Сонгомол хэлбэрийн сэтгэл гутрал 2. Өвчирхөх шинж бүхий сэтгэл гутрал 3. Гуниглах сэтгэл зонхилсон сэтгэл гутрал 4. Сэтгэл түгшилт дамгайлсан сэтгэл гутрал 5. Сэтгэлийн мэдээ алдах шинж зонхилсон сэтгэл гутрал /122./ Өндөр настны зан төлөвийн онцлогоос дурьдана уу? 1. Уймраа яншаа болох 2. Гомдомхой өөнтөгч болох 3. Үгүйсгэх үзэлтэй 4. Хуучинсаг, өнгөрснөө магтдаг 5. Юм юманд эргэлзэн тээнэгэлзэх /123./ Эмнэлзүйн харилцааны ямар ямар загварууд байдаг вэ? 1. Шугаман загвар 2. Эцгийн эрхт ёсны харилцаа 3. Эргэлтийн загвар, түншлэлийн загвар 4. Харилцан нөхөрлөлийн загвар 5. Үйлчлүүлэгч төвтэй харилцаа /124./ Өвчний дотоод шинжүүдийг мэдээлдэг дохионы хэл аль нь вэ? 1. Дууны өнгө, нүдний хөдөлгөөний төрх
  16. 16. 2. Нүүрний хөдөлгөөний илрэл 3. Гарын хөдөлгөөний төрх 4. Дохио зангаа 5. Биеийн хөдөлгөөний төрх /125./ Экстраверт ба интроверт хандлага нь юуг илэрхийлдэг вэ? 1. Сэрэх хэв шинж 2. Мэдрэх хэв шинж 3. Зөгнөн баримжаалах үйл ажиллагаа 4. Сэтгэх хэв шинж 5. Хүн гадаад орчинтой яаж холбогдож байгааг илэрхийлэх үйл ажиллагаа /126./ Насанд хүрсэн хүнд илрэх ялимгүй зовлонт үйлдлүүдийг нэрлэнэ үү? 1. Цэвэр цэмцгэр байх, цэвэрлэх ялимгүй зовлонт үйлдэл, ёс заншил 2. Аливаа зүйлийг эргэн шалгах ялимгүй зовлонт үйлдэл, ёс заншил 3. Явж буй машин тоолох, машины номер цээжлэхялимгүй зовлонт үйлдэл 4. Дэгжин ганган хувцаслах ялимгүй зовлонт үйлдэл, ёс заншил 5. Шүтэн бишрэх үйлдэл хийх улигт үйлдэл ба залбирал үйлдэх ялимгүй зовлонт үйлдэл, ёс заншил /127./ Их тархины гадрын доод бүтцийн тэнэгрэлүүдийг нэрлэнэ үү 1. Альцгеймерийн өвчин 2. Паркинсоны өвчин 3. Верникийн зөнөг 4. Гентенгтоны хорея 5. Пикийн өвчин /128./ Анхдагч дэмийрлийн дэмийрлийн үе шатуудыг дурьдана уу? 1. Сэтгэл түгшилтийн үе шат 2. Дэмийрлээ мэдэх үе шат 3. Дэмийрлээ тайлбарлах үе шат 4. Дэмийрлийн тогтолцоо бүрэлдэх үе шат 5. Дэмийрэл арилах үе шат /129./ Эсэргүүцэх хариу урвалыг хэд хуваадаг вэ? 1. Шийтгэлээс зугатах 2. Идэвхитэй 3. Сүрдүүлэх 4. Идэвхигүй 5. Бусдыг шийтгэх /130./ Сэтгэц нийгмийн тулгамдсан асуудлыг зохистой шийдвэрлэж чадахгүй бол ямар асуудалтай тулгарах вэ? 1. Зан үйлийн эмгэгээр өвчлөх 2. Неврозоор өвчлөх 3. Осол сүрэлд өртөх 4. Мансуурах бодист донтой болох 5. Амиа хорлох /131./ Хошногоны үе шат хэдэн насанд явагддаг вэ? 1. 3-6 нас 2. 0-18 сар 3. 6-12 нас 4. 18 сар- 3 нас 5. 12-18 нас /132./ Өтлөлтийн солиорол буюу зөнөгрөх өвчнийг тодорхойлох шинжүүдийг тоочно уу. 1. Ухаан тэнэгрэлээр илэрдэг 2. Их тархины гадрын болон гадрын доод хэсгүүдийн анхдагч хатингаршилт, тэжээлийн дутмагшлын улмаас үүсдэг 3. Уураг тархины органик дотоод шалтгаант эмгэг 4. Тархины судасны хатууралт өвчний улмаас үүсдэг эмгэг 5. Хэвийн хөгшрөлтийн явцад үүсдэг эмгэг
  17. 17. /133./ Амиа хорлох бодол үүсэх, амиа хорлох оролдлого хийхэд хүргэдэг нөхцөл байдлууд ямар шинжүүдээр илэрдэг вэ? 1. Тухайн хүн алдсан зүйлээ хүлээн зөвшөөрөхгүй байх 2. Их хэмжээний хямралд нэрвэгдэж түүний улмаас ядрах, хүч барагдах 3. Бие бялдар, оюун ухаан болон сэтгэл санааны хүч барагдах 4. Орчин тойронтойгоо холбоо тасрах 5. Сэтгэл санаа маш их тогтворгүй, түгшсэн байдалтай болох /134./ Алексия –тай хүүхдүүдийн уураг тархины ямар хэсгийн үйл ажиллагаа саатдаг вэ? 1. Уураг тархины хэсэг-50 2. Уураг тархины хэсэг-19 3. Уураг тархины хэсэг-20 4. Уураг тархины хэсэг -39 5. Уураг тархины хэсэг -40 /135./ Сэтгэцийн хямралтай үйлчлүүлэгчид зөвлөгөө өгсөнөөс 2 долоо хоногийн дотор байдал нь сайжрахгүй байгаа тохиолдолд төрөлжсөн мэргэжлийн эмч рүү явуулах шалгуур нь юу вэ? 1. Өөрийгөө хянах чадваргүй байх 2. Хачин санаа бодол, буруу итгэл үнэмшилтэй байх 3. Хий юм харах 4. Сэтгэл санааны туйлын хүнд байдал бий болох 5. Ходоод эвгүйрхэх /136./ Анагаахын сэтгэл судлалд ямар илрэлүүд байдаг вэ? 1. Энгийн 2. Гадаад 3. Шууд 4. Дотоод 5. Шууд бус /137./ Сэтгэхүйн үйлдлүүдийг нэрлэнэ үү? 1. Харьцуулан сэтгэх үйлдэл 2. Хийсвэрлэн сэтгэх үйлдэл 3. Нэгтгэн дүгнэх үйлдэл 4. Хураан сэтгэх үйлдэл 5. Ангилан сэтгэх үйлдэл /138./ Дотор бэлэг эрхтэн үр хөврөлийн хөгжлийн хэд дэх долоо хоногт бүрэлдэн тогтдог вэ? 1. 5 дахь долоо хоногт 2. 6 дахь долоо хоногт 3. 6-32 дахь долоо хоногт 4. 8-10 дахь долоо хоногт 5. 15-20 дахь долоо хоногт /139./ Мансууруулах бодисын хэрэглээг зогсоох бодолгүй байгаа хүнд ямар зөвлөгөө өгөх вэ? 1. Тэднийг буруутган зэмлэж болохгүй 2. Мансууруулах бодисыг хэрэглэснээс шалтгаалан үүсэх сэтгэлзүйн, нийгмийн эрүүл мэндийн асуудлуудыг тодорхой жишээн дээр хэлж өгөх 3. Амжилт бүрийг сайшаах 4. Өвчний дахилтад хүргэсэн нөхцөл, шалтгааны талаар ярилцах 5. Мансууруулах бодис дахин хэрэглэж байгаа эсэхийг хянахын тулд эмчид үзүүлэх /140./ Шүүхийн сэтгэцийн эмгэг судлалын судлах зүйлийг дурьдана уу? 1. Сэтгэцийн эмгэгийн улмаас хэрэг хариуцах чадвартай эсэхийг тогтоох 2. Сэтгэцийн өвчтөнд албадлагын чанартай арга хэмжээ авах 3. Сэтгэцийн хуурамч өвчлөлийг илрүүлэх 4. Зарим эмгэгийн эмнэлзүйн хэлбэрийг тогтоох 5. Иргэний эрхзүйн чадамжийг тогтоох /141./ Түгээмэл сэтгэл түгших эмгэгийн үед илрэх сэтгэлзүйн зовиуруудыг нэрлэнэ үү?
  18. 18. 1. Айх 2. Түгшүүрлэх 3. Сандрах 4. Сэтгэл хөөрөн баясах 5. Чихэнд хий юм сонсогдох /142./ Сэрлийн эмгэгийг нэрлэнэ үү? 1. Хэт сэрэх 2. Сэрэл буурах 3. Сэрэл байхгүй байх 4. Парастези 5. Сенестопати /143./ Баруун тал бөмбөлөгийн зулайн хэсэгт байрлалтай эмгэг голомтын үед эмнэлзүйн шинжүүдийг нэрлэнэ үү? 1. Сэтгэл гутрах 2. Өвчнөө танин мэдэхгүйтэх 3. Сэтгэл хөөрөх 4. Хувцаслах үйлдэлгүйдэл 5. Айх, сандрах /144./ Цэвэршилтийн үеийн неврозын онцлогийг нэрлэнэ үү? . 1. Физиологийн түр зуурын үзэгдэл 2. Биологи сэтгэлзүйн дасан зохицох чадвараас хамаарна 3. Биений юм хямрах, бэлгийн үйл ажиллагаа мэдэгдэхүйц сулрах 4. Нүүр халуу оргих 5. Зүрх орчим өвдөх, хөлрөх /145./ Сэтгэцийн эмгэгийг оношлох үндсэн аргыг нэрлэнэ үү? 1. Чагнах 2. Одоогийн сэтгэцийн байдлыг шалгах 3. Тогших 4. Анамнез авах 5. Шинжилгээ хийх /146./ Яаралтай тусламж шаардлагатай сэтгэцийн эмгэгүүдийг сонгоно уу? 1. Хий үзэгдэл дэмийрлийн хам шинж 2. Ухаан дэмийрэн балартах 3. Сэтгэл хөөрлийн догширол 4. Сэтгэл гутрах 5. Сэтгэц хөдөлгөөний догширол /147./ Хүүхдийн ганцаарчлалын эмнэлзүйн шинж тэмдэг хэдэн насанд хамгийн тод илэрдэг вэ? 1. 3-6 насанд 2. 6-12 насанд 3. 12-18 насанд 4. 2-5 насанд 5. 0-3 нас /148./ Транссексуаль эрчүүд юуг хүсдэг вэ? 1. Penectomy 2. Эстроген уух 3. Vaginoplasto 4. Метилтестостерон уух 5. Phalloplasto /149./ Амиа хорлох аюултай хариу урвалын сэтгэл хөдлөлийн илрэлээсдурьдана уу? 1. Өөрийгөө ганцаардсан хэмээн мэдэрнэ 2. Сэтгэл түгишинэ 3. Айдас хүйдэс хүрнэ 4. Бухимдана 5. Гомдоно
  19. 19. /150./ “Амны түрэмгийлэл" нь хожим ямар эмгэг үүсэхэд чухал үүрэг гүйцэтгэх вэ? 1. Орондоо шээх 2. Мансууруулах бодист донтох өвчин 3. Хумсаа мэрэх 4. Сэтгэл гутрал 5. Ээрэх эмгэг Сорилын зөв хариулт 1-D, 2-C, 3-D, 4-D, 5-C, 6-B, 7-D, 8-D, 9-A, 10-E, 11-E, 12-E, 13-C, 14-D, 15-C, 16-A, 17-A, 18-B, 19-B, 20-C, 21-D, 22-C, 23-D, 24-D, 25-C, 26-D, 27-E, 28-C, 29-B, 30-D, 31-B, 32-D, 33-A, 34-C, 35-A, 36-C, 37-C, 38-D, 39-D, 40-B, 41-E, 42-E, 43-A, 44-E, 45-A, 46-A, 47-E, 48-С, 49-E, 50-A, 51-A, 52-E, 53-B, 54-C, 55-C, 56-D, 57-D, 58-E, 59-C, 60-B, 61-C, 62-C, 63-D, 64-A, 65-E, 66-C, 67-A, 68-C, 69-D, 70-D, 71-C, 72-C, 73-B, 74-B, 75-B, 76-A, 77-A, 78-E, 79-E, 80-D, 81-D, 82-D, 83-D, 84-C, 85-C, 86-C, 87-E, 88-A, 89-E, 90-C, 91-A, 92-D, 93-E, 94-E, 95-A, 96-E, 97-C, 98-E, 99-D, 100-E, 101-E, 102-E, 103-C, 104-C, 105-E, 106-E, 107-C, 108-E, 109-E, 110-C, 111-E, 112-E, 113-A, 114-A, 115-E, 116-C, 117-E, 118-C, 119-C, 120-E, 121-D, 122-E, 123-E, 124-E, 125-B, 126-E, 127-C, 128-E, 129-C, 130-E, 131-D, 132-A, 133-E, 134-C, 135-E, 136-C, 137-E, 138-D, 139-E, 140-E, 141-A, 142-E, 143-C, 144-E, 145-C, 146-E, 147-D, 148-A, 149-E, 150-C, Тохиолдол 1 Үйлчлүүлэгч Б 58 настай эрэгтэй. Одоогоор ажилгүй. Одоогийн зовиур: Хааяа толгой өвдөнө, их ядарна. Заримдаа нойр муутай. Юм тогтоох, санахдаа маруухан болсон шиг байна. Уг нь өвдөөд сүйд болсон өвчин хуучгүй гэв. Тодруулах асуултаар 20 гаруй насандаа цусны шинжилгээ муу гарч байсан. Гэрээр эмчилгээ хийлгээд бие гайгүй болсон гэнэ. Үйлчлүүлэгчид хадгалагдаж буй эмнэлгийн картаас үзвэл Вассерманы болон Лангийн урвал эерэг илэрч байсан байна. Үйлчлүүлэгчийн эхнэрийн үгээр: Өвгөн маань залуудаа өнгөний өвчнөөр өвчилж байсан юм шиг байна лээ. Үйлдвэрт цахилгаанчаар ажилладаг байсан. 40 орчим наснаасаа их ядардаг болоод сэтгэцийн эмнэлэгт хэвтдэг болсон. Ажиглаад байхад сүүлийн үед их мартамхай, юм тогтоохдоо муу, ойр зуурын юм хийх эв дүй, зан ааш тааруу болоод байна. Эмч нар зөвлөгөө өгөхдөө тэнэгрэл болж байна гэсэн гэнэ. 1. Ерөнхий мэргэжлийн эмч үйлчлүүлэгч Б-д өвчний олон улсын ангилалын дагуу ямар кодоор онош тавих вэ? A. F00 B. F01 C. F02 D. F03 E. F07 2. Тэнэгрэл бол сэтгэцийн органик хам шинжийн нэг бөгөөд тэнэгрэл нь оюун ухааны чадварууд дутуу хөгжих шинжээр илэрдэг. Иймд тэнэгрэлтэй өвчтөнд сэтгэц нийгмийн нөхөн сэргээх эмчилгээ чухал биш. 3-6. Өвчтөнд оюун ухааны чадваруудыг шалгахын тулд шалгах шаардлагатай чадварыг уялдуулан сонгоно уу? 3. Сэтгэн бодох чадвар 4. Сэтгэхүйн үйлдлийн чадвар 5. Хэл ярианы чадвар
  20. 20. 6. Үйлдэл үйлдэх чадвар A. Хувцаслах үйлдэл хийх чадвар B. Оюун дүгнэлт хийх чадвар C. Үгийн нөөц D. Нэгтгэн дүгнэх чадвар 7. Үйлчлүүлэгчийн сэтгэцийн байдлыг хурдавчилсан аргаар тогтоох хураангуй сорилоор тэнэгрэлийг ямар өвчнөөс ялган оношлох вэ? A. Оюуны хомсдол B. Ухамсарт ухаан балартал C. Альцгеймерийн өвчин D. Хуурамч оюуны саатал E. Диссоциатив ойгүйдэл 8. Үйлчлүүлэгч Б-д сэтгэц эмгэгийн талаас эмчилгээний ямар зарчмыг баримтлах вэ? 1. Шалтгааны эсрэг эмчилгээ 2. Халууруулах эмчилгээ 3. Ноотроп бүлгийн эмийн эмчилгээ 4. Сэтгэц нийгмийн нөхөн сэргээх эмчилгээ 5. Цахилгаанаар таталт үүсгэх эмчилгээ 1 2 3 4 5 6 7 8 A C B D C A B B Тохиолдол 2 Үйлчлүүлэгч Д 30 настай, эмэгтэй. Үйлчлүүлэгчийн үгээр: Одоохондоо онцын зовиургүй, нойр хөнгөрөөд л эмнэлэгт хэвтсэн гэнэ. Эмнэлзүйн ярилцлага хийх явцад өөрийгөө гадны удирдлагатай болсон төдийгүй энэ байдал бусад хүмүүст ч гэсэн үүсч байгаа гэсэн итгэл үнэмшилтэй. Үйлчлүүлэгчээс хэн, хэрхэн удирдаж буй талаар асуухад хэл яриа, үйлдэл хөдөлгөөн, бодол санааг хэн нэгэн удирддаг болсон гэнэ. Надад үүсч байгаа энэ байдлыг та ч гэсэн л мэдэрч байгаа шүү дээ гэж их л итгэлтэйгээр хариулна. Өөрийг нь тагнаж мөрддөг хэсэг бүлэг хүмүүс байдаг, би тэд нартай оюун бодлоороо харьцах чадвартай, ухаантай хүн гэнэ. 1. Үйлчлүүлэгч Д-д илэрч буй эдгээр шинжүүд эмнэлзүйн ямар хэлбэрийн шизофренийн гол хамшинж вэ? A. Хий үзэгдэл зонхилсон шизофрени B. Дэмийрэл зонхилсон шизофрени C. Энгийн шизофрени D. Хий үзэгдэлт дэмийрлийн шизофрени E. Нөлөөтөн дэмийрэх шизофрени 2. Д-нь өөртөө үүсч буй сэрэл, мэдрэмж, бодол санааг гадны удирдлагатай үүсч байгаа, үүнийг та нар ч мөн мэдэрч байгаа хэмээх итгэл үнэмшил нь сэтгэц эмгэгийн ямар шинж тэмдэг вэ? 1. Сэтгэц эмгэгийн нөлөөтөх шинж 2. Хуурамч хий үзэгдэл 3. Сэтгэцийн автоматизм 4. Сэтгэцийн автоматизмын шилжилт 5. Дэмийрлийн шинж 3-5. Сэтгэц автоматчилалын ямар үе шатанд ямар хэлбэрийн автоматчилал илрэх зүй тогтолтой байдаг вэ? Уялдуулан сонгоно уу? 3. Сэтгэц автоматчилалын эхэн үед 4. Сэтгэц автоматчилалын ид үед 5. Сэтгэц автоматчилалын төгсгөл үед
  21. 21. A. Дотор эрхтэний автоматчилал B. Сэрэл мэдрэхүйн автоматчилал C. Үйлдэл хөдөлгөөний автоматчилал 6. Оюун санааны автоматизм нь эмнэлзүйн ямар шинжүүдээр илэрдэг вэ? 1. Өөрийн бодол санаа тасралтгүй цувран үүсэх шинж 2. Өөрийн бодол санаа бусдад ил болох шинж 3. Бодол санаа гэнэт тасрах буюу хоосрох шинж 4. Өөрийн бодол өөрт сонсогдох шинж 5. Өөрийн бодлыг даган дуурайж хэлэх шинж 7. Өвчтөн илэрч буй дээрх шинжүүд нь хий үзэгдэл дэмийрлийн хам шинжийн бүрэлдэхүүн шинжүүд бөгөөд сэтгэц эмгэгийн позитив шинж хэмээн нэрлэгддэг. Иймд эмчилгээнд мэдрэл тайвшруулах (нейролептик) эмийг хэрэглэхэд үр дүнтэй. 1 2 3 4 5 6 7 D C B A C B A Тохиолдол 3 Үйлчлүүлэгч Л., 32 настай эрэгтэй Эхнэрийн үгээр: 7-8 хоног тасралтгүй архи уусан учраас сүүлийн хэд хоног бараг унтаагүй. “Хүмүүс гаднаас миний нэрээр хашгирч дуудаад байна гээд гарах гэдэг, эсвэл 2 хөлд чагнах аппарат байна” гэх мэтээр яриад орилоод байсан. Мөн үе үе аллаа гэж хашгирдаг. Нэг хоногийн өмнө баруун гарынхаа бугуйн үеэр нь тойруулан зүсээд оёдол тавиулсан гэнэ. Үйлчлүүлэгчийн үгээр: Архи уухаа завсарлаад 1 хоногийн дараанаас нүдэнд тоосонцор биет, өндөр робот маягийн юмнууд харагдаад надтай ярилцдаг, миний бодлыг уншаад байдаг. Мөн миний хийж байгаа үйлдлийн буруу зөвийг бөө нар дүгнэж, загнаж, хянана. Бөө нар надаас шалгалт авах үед оюун бодлоороо цэвэр ярих ёстой байсныг би чадаагүй учраас харь гаригаас надад “амиа хорло ” гэсэн тушаал ирсэн. Би “амь өршөө” гэж олон удаа гуйсан ч зөвшөөрөөгүй. Тиймээс арга буюу гараа бугуйгаар нь зүсэж үеэр нь нугалсан гэж ярина. Өчигдөр унтах гээд хэвтэх үед хананы цаасан дээрх цэцэг амь орж ургаж нахиалаад, өлгөөтэй зураг хөдлөөд байснаа 30-аад бөө нар гарч ирж намайг алах гэсэн. Жнь: хэрээ миний гавлын ясыг цөм тоншингуут аманд цус орж ирээд, хүчтэй өвдөлт мэдрэгдсэн. Одоогийн сэтгэцийн байдалд: Хүйтэн хөлс нь асгарна. Шалан дээрээс аалз авч цаасанд боогоод болгоомжтой бай аалз чинь бөөгийн шүтээн амьтан гишгэчив гээд далд хийнэ. Үе үе хачиг явж байна гээд биеийнхээ энд тэндээс хий хоосон зүйл авч чулуудах хөдөлгөөн хийнэ. 1. Үйлчлүүлэгчийн “Миний хийж байгаа үйлдлийн буруу зөвийг бөө нар дүгнэж загнаж, сүрдүүлнэ” гэж ярьж байгаа нь эмнэлзүйн ямар шинж вэ? 1. Харааны хий үзэгдэл 2. Энгийн хий үзэгдэл 3. Захиран тушаах хий үзэгдэл 4. Сүрдүүлэх сонсголын хий үзэгдэл 5. Сэтгэцийн автоматизм 2. Үйлчлүүлэгчийн “Хүмүүс гаднаас миний нэрээр хашгирч дуудаад байна чи сонсож байгаа биздээ гээд гарах гэж үүд рүү дайрч, тэмүүлж байгаа нь эмнэлзүйн ямар шинжүүд вэ? 1. Захиран тушаах хий үзэгдэл 2. Сэтгэц хөдөлгөөний дошгирол 3. Мэдрэхүйн дошгирол 4. Сонсголын жинхэнэ хий үзэгдэл 5. Сонсголын хуурамч хий үзэгдэл
  22. 22. 3. Үйлчлүүлэгчийн “Миний бодлыг уншиад байдаг” ярьж байгаа нь эмнэлзүйн ямар шинж вэ? Ямар хам шинжүүдийн үндсэн шинж вэ? 1. Сэтгэцийн автоматизм 2. Кандинский клероамбогийн хам шинж 3. Парафренийн хамшинж 4. Паранояльный хамшинж 5. Галлюцинаторный хамшинж 4. Үйлчлүүлэгчийн “Миний нүдэнд тоосонцор биет, өндөр робот маягийн юмнууд харагдаад надтай хүний хэлээр ярилцдаг” ярьж байгаа нь эмнэлзүйн ямар шинж вэ? 1. Хам хий үзэгдэл 2. Харааны хий үзэгдэл 3. Сонсголын хий үзэгдэл 4. Сэтгэцийн автоматизм 5. Сүрдүүлэх хий үзэгдэл 5. Үйлчлүүлэгчийн “Харь гаригаас надад “амиа хорло ” гэсэн тушаал ирсэн. Би “амь өршөө ” гэж олон удаа гуйсан ч зөвшөөрөөгүй учраас арга буюу гараа бугуйгаар нь зүсэж үеэр нь нугалсан” ярьж байгаа нь эмнэлзүйн ямар шинж вэ? 1. Хам хий үзэгдэл 2. Тогтонгошсон хий үзэгдэл 3. Платаугийн хий үзэгдэл 4. Захиран тушаах сонсголын хий үзэгдэл 5. Лермиттийн хий үзэгдэл 6. “Хананы цаасан дээрх цэцэг амь орж ургаж нахиалаад, өлгөөтэй зураг хөдлөөд“ байгаа нь ямар шинж вэ? A. Харааны хий үзэгдэл B. Дүрсийн гажуу тусгал C. Харааны гажуу тусгал D. Хувиргаж харах эмгэг E. Орчин хувирах шинж 7. ‘’Хэрээ миний гавлын ясыг цөм тоншингуут аманд цус орж ирээд, хүчтэй өвдөлт мэдрэгдсэн’’ гэж үйлчлүүлэгч ярьжээ. Энэ хэсэгт эмнэл зүйн ямар шинж илэрсэн бэ? A. Сонсголын хий үзэгдэл B. Нийлмэл ба хам хий үзэгдэл C. Аман ярианы хий үзэгдэл D. Рефлексийн хий үзэгдэл E. Үйл ажиллагааны хий үзэгдэл 8. Үйлчлүүлэгчийн одоогийн сэтгэцийн байдлыг тодорхойлох хэсэгт ямар шинжүүд илэрсэн бэ? 1. Билэгдэх сэтгэхүй 2. Вегетатив мэдрэлийн цочирдлын шинжүүд 3. Арьсны хий үзэгдэл 4. Сэрлийн өөрчлөлт 5. Сонсголын хий үзэгдэл 9. Архины цагаан солио болон архины бусад эмгэгийн үед олонтаа илэрдэг вегетатив өөрчлөлтүүдийн нэг бол хөлрөх шинж бөгөөд эдгээр эмгэгийн үед вегетатив мэдрэлийн тогтолцоо хөөрлийн байдалтай болдог учраас хөлөрдөг. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 c c a a d d b a a Тохиолдол 4 Үйлчлүүлэгч С., 33 настай эрэгтэй.
  23. 23. Одоогийн сэтгэцийн байдлыг шалгахад: Үйлчлүүлэгч “сүүлийн үед би нойрондоо муудсан, тэнгэр миний зүрхний цохилтыг алдагдуулсан. Түүнээс болоод зүрхээр хатгаад байгаа. Ер нь намайг хэсэг хүмүүс хорлох гээд байх шиг байгаа юм. Тэд үе үе миний хөлийг хадаад явуулахгүй, шээс хаагаад шээлгэхгүй эсвэл өлсгөөд зовоогоод байдаг. Бөхчүүд миний бөлдөгнөөс эс аваад байсан. Түүнээс хойш миний боов босох нь муу болчихсон. Одоо маш бага эс нь л үлдсэн. Нэг удаа тэд миний араас түрхээд намайг машинаас ч хурдан гүйлгэсэн. Мөн тэнгэр намайг архи хулгайлаад өг гээд байхаар нь би дэлгүүрээс 3 шил архи хулгайлаад гэртээ авчирчихаад байж байсан чинь орны хажуугаас “топ топ” гэсэн чимээ гараад архинуудыг дээш нь татаад авчихсан. Сүүлийн үед миний бодол санаа , оюун бодлыг минь хааж боогоод юм бодуулахгүй, хийлгэхгүй, хятадуудад юмаа алдаж байна гэж зориудаар зүүдлүүлээд намайг зовооно.” гэж ярина. 1. Үйлчлүүлэгчийн “тэнгэр миний зүрхний цохилтыг алдагдуулсан” гэж ярьж байгаа нь эмнэлзүйн ямар шинж вэ? A. Оюун санааны автоматизм B. Дотор эрхтэний хий үзэгдэл C. Дотор эрхтэний автоматизм D. Мэдрэхүйн дэмийрэл E. Хөдөлгөөний автоматизм 2. Үйлчлүүлэгчийн “Хятадуудад юмаа алдаж байна гэж зориудаар зүүдлүүлээд намайг зовооно” гэж ярьж байгаа нь эмнэлзүйн ямар шинж вэ? A. Оюун санааны автоматизм B. Нойрны элбэг дэлбэг хий үзэгдэл C. Дотор эрхтэний автоматизм D. Мэдрэхүйн дэмийрэл E. Хар дарж зүүдлэх эмгэг 3. Үйлчлүүлэгчийн “Нэг удаа тэд миний араас түлхээд намайг машинаас ч хурдан гүйлгэсэн” гэж ярьж байгаа нь эмнэлзүйн ямар шинж вэ? A. Захиран тушаах сонсголын хий үзэгдэл B. Хөдөлгөөний автоматизм C. Мөрдөхийн дэмийрэл D. Мэдрэхүйн дэмийрэл E. Хүрэлцэхүйн хий үзэгдэл 4. Та С-д хам шинжийн ямар онош тавих вэ? A. Агуу ихийн дэмийрлийн хамшинж B. Парафренийн хамшинж C. Капграгийн хамшинж D. Кандинский – Клерамбогийн хамшинж E. Паранояльный хамшинж 5. Өвчтөн С болоод түүний гэр бүлийн хүмүүст та ямар мэдээллүүдийг өгөх вэ? 1. Өвчтөнд харагдаж, сонсогдож , мэдрэгдэж байгаа бүх зүйл нь сэтгэцийн өвчний шинж тэмдэгүүд мөн 2. Уг өвчин нь дахиж болно гэхдээ дахилтаас сэргийлж болдог 3. Эмийн эмчилгээ нь эмчилгээний үндсэн бүрэлдэхүүн хэсэг юм 4. Уг өвчнийг үр дүнтэй эмчлэхэд мөн дахилтаас сэргийлэхэд гэр бүлийн хүмүүсийн дэмжлэг байнга шардлагатай 5. Дэмийрэлдээ автсан өвчтөнтэй таны бодол санаа буруу гэж маргалдаж, мэтгэлцэж хэрхэвч болохгүй 6. Шизофрений өвчний үед илрэх хий үзэгдэл, дэмийрэл, кататони зэрэг солиорлын шинжүүдийг допамины идэвхит чанар багассантай холбон тайлбарладаг бөгөөд допамины идэвхит чанар багасалт гэдэг ойлголтыг допамины тоо олширох эсвэл допамины рецепторын мэдрэх чадвар ихэссэн хэмээн ойлгодог. Сэтгэл судлалын шинжилгээнд:
  24. 24. гэсэн байдлаар сорилд хариулжээ. 7. Та үйлчлүүлэгч С-ийн “10 үг цээжлэх сорил”-ийг сайтар ажиглаад дараах дүгнэлтүүдээс тохирсон нэг дүгнэлтийг сонгоно уу? A. Механик болон удаан хугацааны ой тогтоолт хэвийн B. Зөвхөн удаан хугацааны ой тогтоолт буурсан C. Механик ой тогтоолт хэвийн боловч удаан хугацааны ой тогтоолт буурсан D. Механик болон удаан хугацааны ой тогтоолт хоёулаа ихэссэн E. Механик ой тогтоолт ихэссэн, удаан хугацааны ой тогтоолт хэвийн 1 2 3 4 5 6 7 C A B D B E E Тохиолдол 5 Өвчтөн О. 37 настай. Эрэгтэй. Нэгэн компанид менежерийн ажилтай. Ам бүл 3. Эхнэр хүүхдийн хамт амьдардаг. Зовиур шаналгаа: Толгой өвдөнө. Зүрх дэлсэнэ. Гар хөл хүйт даана. Одоогийн өвчний түүх (субъектив анамнез): 2 жилийн өмнө ажил дээрээ сууж байтал гэнэт дагз руу нэг юм цохиод авчихаж байгаа юм шиг санагдаад нэг сонин болж, хамаг бие салгалаад, дотор муухай оргиж, зүрх хүчтэй дэлсэж, түргэн дуудахад пульс 100 хүрсэн байсан. Түргэнээр 2-р эмнэлэгт очиж шинжилгээнүүд өгөхөд цөс жаахан өтгөрөлтэй, өөр онцын өөрчлөлт алга гэсэн. Гэтэл босох гэхээр толгой эргэж, зүрх хүчтэй цохилж, гар хөл бадайраад, дотор харанхуйлж, хамаг бие хүйт даагаад явчихаж байгаа зовиурууд нэмэгдээд олон эмнэлэгт очиж MRI, компьютер томографи, цус, биохими, тархины цахилгаан бичлэг, зүрхний эхо, хэвлийн эхо гээд бүх төрлийн шинжилгээнүүд хийлгэж, сайн гэсэн эмч болгонд л үзүүлсэн. Шинжилгээнүүдэд онцын өөрчлөлт илрэхгүй, тэр бага зэргийн өөрчлөлт нь хүн болгонд байдаг л өөрчлөлт гэдэг. Зүрхний эмчид үзүүлэхэд зүрх зүгээр, жаахан ангина л байна, мэдрэлийн эмч болохоор архаг ядаргаа гээд сүүлд нь Солонгос явж бүх нарийн шинжилгээнүүдийг хийлгэсэн. Энэ байдлаасаа болоод 1 жил орчим ажлаа хийгээгүй. Бөө, удган, лам, үзмэрч дээр хүртэл очиж, засал ном хийлгэсэн боловч нэг их нэмэр болоогүй. Хажууд хэн нэгэн хүн өөрийн өвчний тухай ярихад тэр шинжүүд нь надад илрээд байгаа юм шиг санагддаг... гэнэ. 1. Өвчний олон улсын ICD-10 ангиллын дагуу ямар онош тавих вэ? 1. Архаг ядаргаа 2. Психосоматик өвчин 3. Улигт бодол- албадмал үйлдлийн эмгэг 4. Биеийн хэлбэрийн эмгэг 5. Сэтгэл түгших эмгэг 2. Оношлогоонд ямар шалгууруудыг баримтлах вэ? 1. Анхаарал биеийн эрүүл мэндэд төвлөрөх 2. Олон тооны биеийн зовиур шаналгаанууд тоочих 3. Олон тооны биеийн зовиур шаналгаанууд 2-оос доошгүй жил үргэлжилсэн байх 4. Биеийн зовиур шаналгаанд тохирсон биеийн өвчинтэй болох нь эмнэлгийн үзлэг шинжилгээгээр үл нотлогдох 5. Олон эмчид үзүүлж олон тооны шинжилгээ хийлгэхийг эрмэлзэх 3. О-ын энэ өвчин эмнэлзүйн ямар хэлбэрээр илэрч болох вэ? 1. Биеийн хэлбэрийн вегетатив үйлийн хямрал 2. Биеийн хэлбэрийн байнга өвдөх эмгэг 3. Соматизаци 4. Өвчирхөх эмгэг
  25. 25. 5. Хуваагдах эмгэг 4. О-гийн энэ эмгэг ямар хамгаалах механизмын үр дүнд үүсдэг сэтгэлийн шалтгаант өвчин бэ? A. Оюунжуулах B. Ижилсүүлэх C. Биежүүлэх D. Хувиргах E. Хуваагдах 5. О-гийн энэ өвчнийг оношлох ба эмчлэх талаар сумын буюу өрхийн эмч ямар зарчим баримтлах вэ? 1. Олон тооны шинжилгээ хийхээс татгалзах 2. Биеийн зовиур шаналгаануудыг оношлохоор холбогдох нарийн мэргэжлийн эмч нар луу илгээхээс татгалзах 3. Эмчээс шалтгаант өвчин үүсэхээс сэргийлэх 4. Сумын буюу өрхийн эмнэлгийн хүрээнд оношилж эмчлэх 5. Сэтгэцийн эмч рүү илгээх 1 2 3 4 5 D E B C E Тохиолдол 6 Өвчтөн 27 орчим насны урт хар пальто өмссөн, хар нүдний шилтэй эрэгтэй орж ирээд - Би бол олон улсын тагнуулч, улсын нууцыг хадгалж яваа хүн. Олон улсын тагнуулын газар чинь их ноцтой. Миний нууцыг дэлгэрүүлэх юм бол муу юм болно шүү, чиний наад цаг чинь сонсох төхөөрөмж, холбоо барих хэрэгсэл. Би бол Энхбаяр, монголын нийгмийн ядуу гуйлгачин. Гэсэн ч надад хэдэн сая төгрөг байна хэмээн ярина. Одоогийн өвчний түүх /Объектив анамнез ахын үгээр/: 6 сарын өмнөөс эхэлсэн байх. Манай гэрт нэг орой их ууртай орж ирсэн. Тэгж уурлаж байхыг огт хараагүй. Маргааш нь түүний сүй тавих ёслол болж байхад дундаас нь гараад явчихсан. Би 2 дүүтэйгээ орой болтол хайгаад “Сонгино”-ны амралтаас олоход огт архи ууж үзээгүй хүн чинь хагас шил виски уугаад, өрөөн дотроо халаттай сууж байснаа бид 3-ыг хараад зугатаасан. Барьж авахад есөн шидийн үгээр дайрч, “Удахгүй дайн болох гэж байна, намайг тайван орхи, би маргааш Бээжин орж Ху Жин Тао-тай уулзаж энэ дайныг зогсоох талаар хэлэлцээр хийнэ” гэсэн. Өрөөнд нь ороход “Шанхай-Бээжин” чиглэлийн онгоцны билет захиалчихсан, хүмүүсээс сураг сонсоход хэд хоногийн өмнө их дэлгүүрт явж байгаад улсын өгч чадахгүй мөнгийг би өгнө гэж дайралдсан хүн болгондоо 20.000 төгрөг тараан, лам бөө хоёрт 2 машин бэлэглэсэн байсан. 1-4. Дараах шинжүүдийг тодорхойлоход тохирох өгүүлэмжийг уялдуулан сонгоно уу. 1. Агуу ихийн дэмийрэл 2. Эсрэг тэсрэгийн дэмийрэл 3. Хөрөнгө зоорины дэмийрэл 4. Мөрдөх бүлгийн дэмийрэл A. “Улсын өгч чадахгүй мөнгийг би өгнө” гэж дайралдсан хүн бүрт 20.000 төгрөг тараан, лам, бөөд машин авч өгсөн байх B. “Удахгүй дайн болох гэж байна, намайг тайван орхи, би маргааш Бээжин орж Ху Жин Тао-тай уулзаж энэ дайныг зогсоох талаар хэлэлцээр хийнэ” C. Би бол олон улсын тагнуулч, улсын нууцыг хадгалж яваа хүн. Олон улсын тагнуулын газар чинь их ноцтой. Надад хэдэн сая төгрөг байна. D. Чиний наад цаг чинь сонсох төхөөрөмж, холбоо барих хэрэгсэл. 5. “Би бол олон улсын тагнуулч, Би бол Энхбаяр, Би бол саятан, Би бол монголын нийгмийн ядуу гуйлгачин” гэх нь ямар шинж вэ? 1. Биеийн схемийн эмгэг 2. Орчны юмсын шинж чанар алдагдах шинж 3. Хувиргаж харах эмгэг 4. Өөрийнхөө сэтгэцийг өөр хүний сэтгэц хэмээн тусгаж харах шинж
  26. 26. 5. Этгээд сэтгэхүй 1 2 3 4 5 C B A D D Тохиолдол 7 Өвчтөн А. 37 настай. Эмэгтэй Нөхрийн үгээр: ...Сүүлийн 3-4 хоног нойрондоо муу, уур уцаар ихтэй, хүн хүн рүү хэрүүл маргаан өдөөнө. Өнөөдөр өдөр гэртээ ганцаараа байх үедээ өөрийнхөө өмд, оймсыг тайлан пийшиндээ хийн шатаагаад, өөрөө цагдаа руу утасдаж дуудлага өгсөн байсан. Хэсгийн цагдаа ирээд ямар учиртайг асуухад “Манай нөхөр намайг хүчиндсэн, тэр бэлгийн гаж донтон, түүнийг барьж шоронд хийж өгнө үү...” гэсэн. Уул нь тийм юм болоогүй. Цагдаа нар шүүх эмнэлэг рүү авч явж үзлэг хийлгэе гэхэд илт эсэргүүцсэн тул тэд сэтгэцийн эмч дуудаж үзүүлэхийг зөвлөсөн гэнэ. Өнгөрсөн 9 сард иймэрхүү байдалтай болж, анх удаа сэтгэцийн эмнэлэгт 20 гаруй хоног хэвтэж эмчлүүлсэн ба эмнэлгээс гарсаны дараа эмчийн заасан эмийг огт уугаагүй гэнэ. Хүүгийн үгээр: Аавын хэлсэн үнэн. Ээж аавыг үргэлж хэл үгээр доромжилж, дүү бид хоёрыг аавтайгаа хуйвалдлаа гэж загнаад байгаа гэнэ.. Үзлэг хийхэд: Нэр, нас, зовиурыг асуухад дуугарахгүй, үс нь сэгсийсэн, дээгүүрээ хүрэм өмсөж, доогуураа хөл нүцгэн, дотуур гадуур өмдгүй гутлаа өмссөн байдалтай гэртээ нааш цааш холхиж байснаа гэнэт эмч өөд муухай орилно. Үзлэг хийх гэхэд эмч сувилагчийг хэл үгээр доромжилно, эсэргүүцнэ. Нөхөр рүүгээ орилж нүүрийг нь самардана, харааж зүхнэ. Эмч сувилагчийг нөхөртэйгөө хуйвалдаад ирсэн байна гэнэ... 1. Үйлчлүүлэгч “А”-д сэтгэц эмгэгийн ямар шинжүүд илэрч байна вэ? 1. Хардахын дэмийрэл 2. Хорлогдохын дэмийрэл 3. Гэнэтийн үйлдэл 4. Эмгэг бухимдал 5. Кататонийн дуугайрал 2. Үйлчлүүлэгч “А”-д зориг үйлдлийн хүрээний ямар шинж илэрч байна вэ? 1. Гэнэтийн үйлдэл 2. Эмгэг төрх төст байдал 3. Гэнэтийн хүчлэгдсэн догширол 4. Сэтгэц хөдөлгөөний догширол 5. Дон 3. Үйлчлүүлэгч “А”-гийн сэтгэцийн байдалд тохирч болох хам шинжийн оношийн хувилбарыг нэрлэнэ үү. A. Хий үзэгдэл дэмийрлийн хам шинж B. Кататоник хам шинж C. Эмгэг төрх төст хам шинж D. Сэтгэл зориггүйдлийн хам шинж E. Системчлэгдсэн дэмийрлийн хам шинж 4. Үйлчлүүлэгч “А”-гийн сэтгэцийн байдлыг тодруулан үнэлэхийн тулд ямар нэмэлт мэдээлэл авах шаардлагатай вэ? 1. Органик гэмтэл авч байсан эсэх 2. Архины хэрэглээний асуудлыг тодруулах 3. Гэр бүлд хүчирхийлэл байдаг эсэх 4. Удамд солиорох эмгэгээр өвдсөн хүн байсан эсэх 5. Сэтгэлзүйн гэмтэл авч байсан эсэх 5. Үйлчлүүлэгч “А”-гийн сэтгэцийн байдлыг тодруулан үнэлэхийн тулд ямар шинжийг тодруулах шаардлагатай вэ? 1. Захиран тушаах хий үзэгдэл бий эсэх 2. Сэтгэцийн автоматизм бий эсэх 3. Нөлөөлөхийн ба үйлчлэхийн дэмийрэл бий эсэх 4. Ойгүйдэл илэрч байгаа эсэх
  27. 27. 5. Сэтгэл гутрал илэрч байгаа эсэх 6. Архаг солиорох эмгэгийг оношлох оношилгооны гол шалгуур шинжүүдийг нэрлэнэ үү. 1. Бага насандаа сэтгэлзүйн гэмтэл авч байсан 2. 6 сараас дээш хугацаагаар солиоролын шинжүүд илэрч байгаа өгүүлэмжтэй 3. Сонсголын тогтонгишсон хий үзэгдэл илэрч байгаа 4. Үндсэн буюу 4 А-ийн шинжүүд илэрч байгаа 5. Сэтгэцийн эмнэлэгт хэвтэж байсан өгүүлэмжтэй 7. Цочмог солиорох эмгэгийг оношлох оношилгооны шалгуур шинжийг тоочино уу. 1. Шизофрени болон органик эмгэгтэй холбоогүй байх 2. Гэнэт цочмог эхлэх 3. 14 хоногоос 3 сарын дотор үргэлжлэх 4. Стресстэй холбоотой байх боломжтой 5. 2-14 хоногоор үргэлжлээд арилна 8. Шизоаффектив солио өвчин хөдөлсөн үед ямар хүрээний хам шинжүүд дэс дараалан үүсэх вэ? 1. Хий үзэгдэл дэмийрлийн хам шинж 2. Сэтгэл цочирдлын хам шинж 3. Кататонийн хам шинж 4. Ухаан зүүдчилэн балартах хам шинж 5. Сэтгэц хөдөлгөөний догширол 9. Архаг солиорох эмгэгийн явцын хэв шинжүүдийг нэрлэнэ үү? 1. Нөлөөтөн дэмийрэх эмгэг 2. Тогтвортой согог бүхий дахидаг шизофрени 3. Байнга дэмийрэх эмгэг 4. Даамжрах согог бүхий дахидаг шизофрени 5. Үечилсэн солио 10. Шизофренийн хэв шинжит эмгэгийн үеийн эмнэлзүйн шинжүүдээс нэрлэнэ үү?. 1. Этгээд төрх үйл баримтлах 2. Ид шидийн сэтгэлгээгээр сэтгэх 3. Хүйтэн цэвдэг, хайхрамжгүй хөндий сэтгэл гаргах 4. Хоёроос дээш жилээр эмнэлзүйн шинжүүд ажиглагдах 5. Этгээд сэтгэхүй тод ажиглагдах 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B C E A C B A C B

×