Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Нярай, перинаталь судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын төгсөлтийн
шалгалтын жишиг сорил
Нярай судлал
1.Нэг сонголттой ...
E. 30 секундын дараа
/6./ Дөнгөж төрсөн нярайн биеийн халуун 36.3 О С болсон байв. Биеийн дулаан бууралтыг
юу гэж үнэлэх в...
D. Амьд төрөлтийн бусад шинж илэрч байвч хүүхэд амьсгалахгүй буюу амьсгалын хэм
алдагдах
E. Нярай хэвийн амьсгалж байснаа ...
1. Цусны шинжилгээг 7 хоног бүр авах
2. Эх, нярайг хамт байлгаж, хөхөөр хооллох
3. Нярайг эхээс тусгаарлан хөл хорих
4. Эр...
/31./ Нярайд хийгддэг урдчилан сэргийлэх арга хэмжээг заана уу.
1. Нүдний үрэвслээс сэргийлэх
2. Цусархаг хам жинжээс сэрг...
/40/ Нярай хүүхдэд мөгөөрсөн хоолойд гуурс тавих оролдлого амжилтгүй болж, дээд хугацаа
нь дуусжээ. Үүний дараа юу хийх ёс...
4. Хүүдий хүчилтөрөгчийн нөөцтэй байх
5. Хүүдий ямар ч багтаамжтай байж болно
/49./ Ургийн халдвар хэдийд үүсдэг вэ?
1. Тө...
/2./ Умайн доод сегмент жирэмсний хэдэн сартайгаас үүсдэг вэ?
A. 16 долоо хоногтойгоос
B. 18 долоо хоногтойгоос
C. 20 хоно...
/9/ Яаралтай тусламжийн өрөөнд жирэмснийй 20 долоо хоногтой эмэгтэй цустай шээнэ,
нуруугаар өвдөнө гэсэн зовууртай ирсэн. ...
/15./ 32 настай, 20 долоо хоногтой жирэмсэн яаралтай тусламжийн тасагт 24 цагийн өмнөөс
хэвлийгээр хүчтэй өвдөнө, дотор му...
5. Хурьцлын дараах сорил
/22./ Жирэмсэн үед бөөрөнд гарах өөрчлөлт
1. Түүдгэнцрийн шүүлт 50% нэмэгдэнэ
2. Альдостерон ялга...
/31./ Жирэмсний тээтийн 6-8 долоо хоногтойд зонхилон үүсэх гажигууд
1. Уруул тагнайн сэтэрхий
2. Зүрхний ховдол хоорондын ...
D. Хлорамфеникол
E. Сульфанамид
/40./ Жирэмсэн үеийн дархлаажуулалтын аюулгүй байдлын асуудал маргаантай байдаг.
Дараах ва...
B. Стрептомицин
C. Нитрофурантоин
D. Хлорамфеникол
E. Сульфанамид
/48./ Урагт ямар эм ямар хор хөнөөлтэйг уялдуулан сонгон...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Nyarain parintal sudlal

129 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Nyarain parintal sudlal

  1. 1. Нярай, перинаталь судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жишиг сорил Нярай судлал 1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2.Олон сонголттой тест ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1, 2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 3.Шалтгаан хамаарлын тест (Заагдсан тестүүдийн үнэн зөв хийгээд тэдгээрийн шалтгаан хамаарлыг тодорхойлно.) Зөв, Зөв, Зөв (A.) Зөв, Зөв, Буруу (B.) Зөв, Буруу, Буруу (C.) Буруу, Зөв, Буруу (D.) Буруу, Буруу, Буруу (E.) /1./ Эерэг-даралтат хиймэл амьсгалыг зүрхний иллэгийг хамт хийхэд минут тутамд тус бүрээс хэдийг хийх ёстой вэ? A. 20 амьсгал, 80 зүрхний иллэг B. 40 амьсгал, 120 зүрхний иллэг C. 40 амьсгал, 160 зүрхний иллэг D. 30 амьсгал, 90 зүрхний иллэг E. 60 амьсгал, 120 зүрхний иллэг /2./ Биеийн жин 2 кг нярайн өрөөний дулаан хэдэн хэм байвал тохиромжтой вэ? A. 26-28 О С B. 30-33 О С C. 22-24 О С D. 28-30 О С E. 22-23 О С /3./ Ураг орчмын шингэн нь зунгагтай байсан нярай хүүхдэд төрөх өрөөнд эерэг-даралтат хиймэл амьсгал хийснээс 1 цагийн дараа хүчилтөрөгчийн ханамж буурч, цээжний нэг талд амьсгал суларсан. Байж болох онош нь: A. Өрцний төрөлхийн ивэрхий B. Гемоторакс C. Гипокси-ишемийн энцефалопати D. Пневмоторакс E. Уушгины үрэвсэл /4./ Хэвийн нөхцөлд биеийн жингийн хэдэн хувийг алдвал физиологийн жин бууралт гэж үзэх вэ? A. 11 хувь B. 15 хувь C. 20 хувь D. 6 хувь E. 25 хувь /5./ Хүйг хэдийд таслан, хавчвал зохистой вэ? A. Нярайг төрөнгүүт B. Төрсний дараа 5-10 минутын дараа C. Ихэс салгасны дараа D. Ойролцоогоор 1 минутын дараа хүйн лугшилт зогссоны дараа
  2. 2. E. 30 секундын дараа /6./ Дөнгөж төрсөн нярайн биеийн халуун 36.3 О С болсон байв. Биеийн дулаан бууралтыг юу гэж үнэлэх вэ? A. Хэвийн халуун B. Хүндэвтэр гипотерми C. Хүнд гипотерми D. Хүйтний цочрол E. Халууралт /7./ Төрсний дараа нярайг Апгараар амьдралын 1 ба 5 дахь минутанд үнэлэхэд 4 ба 5 оноотой байв. Та бүтэлтийг ангилна уу. A. Хүнд бүтэлт B. Хөнгөн бүтэлт C. Тархины гэмтэл D. Хүндэвтэр бүтэлт E. Маш хүнд бүтэлт /8./ Нярай хүүхдэд зүрхний иллэг хийсний дараа зүрхний цохилтыг дахин шалгахад минутанд 70 байлаа. Та юу хийх ёстой вэ? A. Эпинефрин хийнэ B. Зүрхийг цахилгаанаар цочрооно C. Зүрхний цохилтыг минутанд 80-аас илүү болтол зүрхний иллэг хийсээр байна D. Зүрхний иллэгийг зогсоож, минутанд 40-60 амьсгалуулахаар эерэг-даралтат хиймэл амьсгалыг үргэлжлүүлнэ E. Цусны эзлэхүүн нэмэгдүүлэх эм хэрэглэнэ /9./ Үжлийн шалгуурт орохгүй шинж нь аль вэ? A. Цагаан эсийн тоо <5*109/л, эсвэл >20*109/л B. С-урвалж уураг эерэг C. СОЭ >15мм/ц D. Ямар нэгэн нянгийн өсгөвөрт эмгэг төрөгч ургах E. Залуу эс ба нийт эсийн харьцаа >0.4 /10/ Эерэг-даралтат амьсгал авч байгаа нярай хүүхдийн зүрхний цохилт минутанд 100-аас илүү, өөрөө амьсгалж байна. Таны хийх ёстой зүйл бол: A. Эерэг-даралтат хиймэл амьсгалаа үргэлжлүүлэх B. Мөгөөрсөн хоолойд гуурс тавьж, эерэг-даралтат хиймэл амьсгалаа үргэлжлүүлэх C. Эерэг-даралтат хиймэл амьсгал өгөхөө зогсоох D. Эерэг-даралтат хиймэл амьсгал өгөхөө зогсоож, зөөлнөөр цочроож, чөлөөт-урсгалтай хүчилтөрөгч өгөх E. Хүйн судсаар эмчилгээ хийнэ /11./ Мөгөөрсөн хоолойд гуурс тавих явцад анатомийн ямар хоёр заагласан тэмдэг буюу бүтэц харагдаж байх ёстой вэ? A. Салхины хагалбар (Carina) ба мөгөөрсөн хоолой B. Улаан хоолой ба таглаа мөгөөрсний хонхор C. Улаан хоолой ба салхины хагалбар D. Дууны хөвч ба төвөнх E. Дууны хөвч ба салхины хагалбар /12./ Нярайг хуурайшуулах явцад нурууг илж цочрооход хариу үзүүлэхгүй, амьсгалахгүй байгаа хүүхдийг сэхээн амьдруулах хамгийн үр дүнтэй үйлдэл бол: A. Чөлөөт-урсгалтай хүчилтөрөгч өгөх B. Хөлний улыг няслах C. Хөл, гарыг хүйтэн усанд норгосон алчуураар ороох D. Хиймэл амьсгал хийх E. Хүйн судсаар эмчилгээ хийх /13./ Бүтэлтийн зөв тодорхойлолтыг тэмдэглэнэ үү. A. Амьсгалахгүй, зүрх цохилохгүй, амьдын шинж гүй төрөх B. Ураг орчмын шингэн булингартай байх C. Хүүхэд төрмөгц уйлахгүй байх
  3. 3. D. Амьд төрөлтийн бусад шинж илэрч байвч хүүхэд амьсгалахгүй буюу амьсгалын хэм алдагдах E. Нярай хэвийн амьсгалж байснаа хэсэг хугацааны дараа амьсгалахгүй болж, царай хөхрөх /14./ Имж –эх аргаар ямар нярайг асарвал зохистой вэ? A. 25 долоо хоногоос хойш төрсөн B. Биеийн жин 900 гр-аас их C. 30 долоо хоногоос хойш, 1100 гр-аас их төрсөн нярайн биеийн байдал тогтвортой D. Дутуу төрсөн бүх нярай E. 28 долоо хоногоос хойш төрсөн нярай /15./ Төрөх өрөөнд нярай хөхөө амлаж чадахгүй байна Та ямар зөвлөгөө өгөх вэ? A. Хэсэг хугацааны дараа хөхөж чаддаг болно гэж тайвшруулна B. Сайн тэврээд хөхүүлэхийг оролд гэж зөвлөнө C. Заавал хөхөө амлах шаардлагагүй болохыг хэлнэ D. Эхэд туслана E. Хөхөнд сүү ортол хүлээхийг зөвлөнө /16./ Дөнгөж төрсөн нярай хүүхдэд анхны үзлэгийг хэдийд хийх вэ? A. 1 минутын дараа апгарын үнэлгээ хийнэ B. 5 минутын дараа хийнэ C. Төрсний дараах 1 цагт хийнэ D. Нярайг хуурайшуулсны дараа хийнэ E. Үзлэг хийх боломжтой үед хийнэ /17./ Үжлийн шалгуурыг хэдэн шинжээр эерэг гэж болох вэ? A. 4 B. 1 C. 3 D. 2 ба дээш E. Зөвхөн эмнэл зүйн ш/т-ээр /18/ Төрөх өрөөнд нярай хүүхдэд сэхээн амьдруулах арга хэмжээг бүрэн бөгөөд зөв авсан боловч зүрх цохилохгүй хэдэн минут өнгөрөхөд сэхээн амьдруулах оролдлогыг зогсоож болох вэ? A. 3 минут B. 5 минут C. 8 минут D. 15 минут E. 20 минут /19./ Нярайн эмчилгээнд фурсомедийн үзүүлэх үйлчилгээ юу вэ? 1. Бөөрний ачаалал ихэсгэх 2. Шээс хөөх 3. Даралт ихэсгэх 4. Судас өргөсгөх 5. Зүрхний дутагдалыг нэмэгдүүлэх /20./ Нярайн шарлалт яагаад үүсдэг вэ? 1. Эритроцитын амьдрах хугацаа богино 2. Элэгний коньюгацын үйл ажиллагаа хангалтгүй 3. Гэдэсний ханаар билирубины зарим нь эргэн шимэгддэг 4. Стеркобилин их үүсдэг 5. Арьс нимгэн /21./ Анхдагч апноэгийн ямар шинж түүнийг хоёрдогч апноэгоос ялгадаг вэ? 1. Зүрхний цохилтын тоо цөөрөх 2. Цочрооход хариу үзүүлэх 3. Арьс цонхийж цайх 4. Гасп хэлбэрээр амьсгалахыг оролдох 5. Цусны даралт унах /22./ Нянгийн идээт халдвараас сэргийлэхэд чухал нь
  4. 4. 1. Цусны шинжилгээг 7 хоног бүр авах 2. Эх, нярайг хамт байлгаж, хөхөөр хооллох 3. Нярайг эхээс тусгаарлан хөл хорих 4. Эрүүл ахуй, халдвар хамгааллын дэглэм чанд баримтлах 5. Төрөл бүрийн витамин уулгах /23./ Бүтэлттэй төрсөн нярайг цочрооход дараах аргын аль нь тохиромжгүй вэ? 1. Түргэн хуурайшуулангаа цочроох 2. Өгзөгийг алгадах 3. Хөлийн улыг алгадах 4. Халуун, хүйтэн усаар ээлжлэн шүрших 5. Нурууг илэх /24./ Аль эмүүдийг мөгөөрсөн хоолойн гуурсаар өгч болох вэ 1. Содын уусмал 2. Эпинефрин 3. Альбумин 4. Налоксон 5. Рингер лактат /25./ Шиллэг сарьстах өвчний эмнэлзүйн шинж тэмдэг илрэх хугацаа ба өвчний оргил үе нь хэзээ болдог вэ? 1. Амьдралын эхний 24 цагт 2. Амьдралын эхний 6 цагт 3. Амьдралын 24-48 цагт 4. Амьдралын 48-72 цагт 5. Амьдралын эхний долоо хоногт /26/ Гэдэсний үхжилт үрэвслийн үед гэдэс ходоодны талаас гарах өөрчлөлтүүдийг заана уу. 1. Гэдэс дүүрэх 2. Ходоодны үлдэгдэл агууламж ихсэх буюу хоол шингэхгүй байх 3. Бөөлжих 4. Цустай баах 5. Хэвлийн хана улайх /27./ Нярайн дулаан алдалтын шалтгаанд аль нь орохгүй вэ? 1. Биеийн нэг кг жинд ноогдох гадаргуугийн талбай их 2. Арьсан доорх өөхөн эдийн хөгжил сайн 3. Амьсгалын минутын эзэлхүүн насанд хүрэгчдийнхээс их 4. Хөхний сүүнээс өөр хоол иддэггүй учраас 5. Бор өөх багатай /28./ Фенобарбитал ямар гаж нөлөө үзүүлдэг вэ? 1. Нойрмоглох 2. Брадикарди 3. Гипотензи 4. Огих, бөөлжих 5. Амьсгал дарангуйлагдах /29./ Төрөх өрөөнд ургийн ус эрт гарсан, илүү тээлттэй эх төрөх гэж байна. Та нярайд шаардлагатай хэрэгслийг бэлдэнэ үү. 1. Дулаан цацруулагчтай ширээ 2. Нярайг хуурайшуулах даавуу, дулаан өлгий 3. Салиа соруулах төхөөрөмж 4. Хүүдий, маск 5. Шаардлагатай эмийн бэлдмэл /30./ Эпинефринийг ямар тунгаар яаж хэрэглэхийг зөвлөх вэ? 1. 1:10000 уусмалаас 1- 3 мл 2. 1:10000 уусмалаас 0,1- 0,3 мл/кг 3. Арьсан дор тарина 4. Хүйн судас эсвэл мөгөөрсөн хоолойд хийнэ 5. 1:1000 уусмалаас 1- 3 мл
  5. 5. /31./ Нярайд хийгддэг урдчилан сэргийлэх арга хэмжээг заана уу. 1. Нүдний үрэвслээс сэргийлэх 2. Цусархаг хам жинжээс сэргийлж К-аминдэм тарих 3. БЦЖ, САА, ВГ-ын эсрэг вакцин тарих 4. Халдвараас сэргийлж тусгаарлах 5. Гараа угаах /32/ Ямар нярай жингээ илүү алддаг вэ? 1. Дутуу төрсөн төрөлтийн гэмтэлтэй 2. Даарсан 3. Чийглэг бага орчинд байгаа 4. Халуун тасалгаанд байгаа 5. Дутуу нярай /33./ Төрөлтийн үеийн бүтэлтийн шалтгаанд дараахийн аль нь орох вэ? 1. Түргэн төрөлт 2. Төрөх хүчний сулрал 3. Кесарев хагалгаа 4. Ураг орчмын шингэн гараад 24 цагаас удаан хугацаа өнгөрөх 5. Эхэд наркозын бодис хэрэглэх /34./ Нярайн булчингийн хүчдэл ихсэлт (гипертонус) ямар эмгэгүүдийн үед илрэх вэ? 1. Тархины даралт ихсэх 2. Мэнэн 3. Цөмөн шарлалт 4. Дутуу төрөлт 5. Үжил /35./ Нярайн үжил ба мэнэнгийн үед 1-р сонголтын антибиотик аль нь вэ? 1. Прокайн пенициллин 2. Гентамицин 3. Эритромицин 4. Ампициллин 5. Клоксациллин /36./ Нярайн халдвар үүсэхэд нөлөөлөх хүчин зүйлс: 1. Ураг орчмын шингэн эрт гарах 2. Эхийн бэлгийн замын халдвар 3. Бага жинтэй төрөх 4. Төрөхдөө бүтэх 5. Гараа хангалтгүй угаах /37./ Зунгагаар хахсан бүтэлттэй төрсөн нярайд цаашид гарах хүндрэлийг заана уу. 1. Авчилз үүснэ 2. Уушгины үрэвсэл 3. Гуурсан хоолой бөглөрөх 4. Уушги хэт тэлэгдэх 5. Плеврит /38./ Дексаметазоны үзүүлэх үйлчилгээг заана уу. 1. Үрэвслийн эсрэг 2. Харшлын эсрэг 3. Тархины хаван багасгах 4. Шокийн эсрэг 5. Дархлалыг бууруулах /39/ Бүтэлттэй төрсөн нярайн биеийн байдлыг 30 секунд тутамд үнэлнэ. Ямар үзүүлэлтээр үнэлэхийг хэлнэ үү? 1. Амьсгал 2. Зүрхний цохилт 3. Арьсны өнгө 4. Булчингийн хүчдэл 5. Рефлекс
  6. 6. /40/ Нярай хүүхдэд мөгөөрсөн хоолойд гуурс тавих оролдлого амжилтгүй болж, дээд хугацаа нь дуусжээ. Үүний дараа юу хийх ёстой вэ? 1. Амьсгалыг үнэлнэ 2. 100% хүчилтөрөгчтэй хүүдий-маскаар амьсгалуулна 3. Зүрхэнд иллэг хийнэ 4. Дахин гуурс тавих оролдлого хийнэ 5. Хүүхдийг цочрооно /41./ Төрөлхий тэмбүүтэй хүүхдэд илрэх гол шинж тэмдэг юу вэ? 1. Жин ба өндөр хэвийн төрдөг 2. Хамар битүү 3. Ургийн ус бохир ногоон 4. Гар хөлийн улаар цэврүүтэй 5. Бүтэлттэй төрдөг /42./ Амьсгал хямралын хамшинжийн үед авах арга хэмжээний зарчмыг заана уу. 1. Хүүхдийг тайван байлгах 2. Нярайг дулаан байлгах 3. Салиаг сайтар соруулж, хахахаас сэргийлэх 4. Хүчилтөрөгч өгөх 5. Амьсгал зүрх судасны үйл ажиллагааг тогтмол хянах /43./ Нярайн булчингийн сулрал ямар эмгэгүүдийн үед илрэх вэ? 1. Бүтэлт 2. Мэдрэл булчингийн төрөлхийн өвчин 3. Тархи нугасны гэмтэл 4. Хромосомын хамшинж 5. Дутуу нярай /44./ Төрөлхийн тэмбүүгийн үед прокайн пенициллин хэрэглэх тун, давтамж, үргэлжлэх хугацаа ямар байх вэ? 1. Өдөрт 1 удаа зөвхөн булчинд тарих 2. 50.000 ед/кг 3. 100.000 ед/кг өдөрт 1 удаа зөвхөн булчинд тарих 4. 10-14 хоног 5. 14-21 хоног /45./ Биеийн дулаан бууралтын эмнэлзүйн шинжүүдийн аль нь зөв байна вэ? 1. Хөдөлгөөний идэвх муудаж, хөхөндөө муудна 2. Амьсгал түргэсч, зүрхний цохилт хурдсана 3. Амьсгал ба зүрхний цохилт цөөрч, амин чухал эрхтний үйл ажиллагаа дарангуйлагдана 4. Бие нь хөрч, хөдөлгөөн ихсэнэ 5. Арьсны өнгө ягаарна /46./ Физиологийн шарлалт эмгэг шарлалтаас ялгагдах шинж нь: 1. Төрөнгүүт үүсээд удаан үргэлжилдэг 2. Төрсний дараах 2-3 хоногт үүсдэг 3. Шарлалт арилсны дараа дахин үүсч болдог 4. 10-аас илүүгүй хоноод арилдаг, биенд ямар нэг зовиургүй 5. Билирубины хэмжээ 12мг%-аас их болно /47./ Бүтэлттэй төрсөн нярайд авах арга хэмжээг олно уу. 1. Түргэн хугацаанд хуурайшуулан, зөв байрлуулна 2. Амьсгалын замыг чөлөөлнө 3. Хиймэл амьсгал хийнэ 4. Төрмөгц алгадаж, сэгсэрч цочрооно 5. Хүйтэн усаар цочрооно /48./ Өөрөө-тэлэгддэг хүүдийг нярайн сэхээн амьдруулалтанд хэрэглэхэд анхаарах чухал зүйл бол: 1. Хүчилтөрөгчийн өтгөрүүлэг 40% байх 2. Хүүдийн агаарын нүх өрөөний агаарыг хүүдийнд оруулдаг 3. Нярай хүүхдийн нүүрэнд амавчийг сулхан байрлуулсан байх
  7. 7. 4. Хүүдий хүчилтөрөгчийн нөөцтэй байх 5. Хүүдий ямар ч багтаамжтай байж болно /49./ Ургийн халдвар хэдийд үүсдэг вэ? 1. Төрсний дараа 2. Төрөхөөс өмнө 3. Хөхний сүүгээр 4. Төрөх үед 5. Жирэмслэхээс өмнө /50./ Шилжилтийн үеийн амьсгаадалт ямар хүүхдэд элбэг тохиолдох вэ? 1. Кесарев төрөлтөөр төрсөн нярай 2. Өгзөг төрүүлэлтээр төрсөн хүүхэд 3. Эхэд өвчин намдаах эм хэрэглэсэн 4. Бүтэлттэй төрсөн нярай 5. Уургийн дутагдалтай нярай Сорилын зөв хариулт 1-D, 2-D, 3-D, 4-D, 5-D, 6-D, 7-D, 8-D, 9-D, 10-D, 11-D, 12-D, 13-D, 14-C, 15-D, 16-D, 17- D, 18-D, 19-C, 20-A, 21-C, 22-C, 23-C, 24-C, 25-C, 26-E, 27-C, 28-E, 29-E, 30-C, 31-A, 32- E, 33-E, 34-A, 35-C, 36-E, 37-A, 38-E, 39-A, 40-C, 41-C, 42-E, 43-E, 44-C, 45-A, 46-C, 47- A, 48-C, 49-C, 50-E, Перинаталь судлал 1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2. Олон сонголттой тест ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1, 2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 3.Шалтгаан хамаарлын тест (Заагдсан тестүүдийн үнэн зөв хийгээд тэдгээрийн шалтгаан хамаарлыг тодорхойлно.) Зөв, Зөв, Зөв (A.) Зөв, Зөв, Буруу (B.) Зөв, Буруу, Буруу (C.) Буруу, Зөв, Буруу (D.) Буруу, Буруу, Буруу (E.) /1./ 6. Эмэгтэй 47 настай, IVF эмчилгээний тусламжтайгаар 21 настай эмэгтэйн өндгөн эс болон өөрийн нөхөр болох 46 настай эрэгтэйн спермийг ашиглан жирэмсэлсэн. ЭХО-д 7 долоон долоо хоногтойд 3 ихэр ураг оношлогдсон. Түүний нэг ургийн хүзүүний арын тунгалаг зай 5 мм хэмжигдсэн. Дараах эмгэгийн аль нь тохиолдох магадлал ихтэй? A. Мэдрэлийн гуурсны гажиг үүсэх эрсдэл B. Урагт зүрхний гажиг үүсэх эрсдэл C. Ургийн хүзүүний арын тунгалаг зай тээлтийн 20 долоо хоног хүртэл ихсэж болно. D. Бусад урагт ургийн хүзүүний арын тунгалаг зай үзэж хромосомын гажиг үүсэх эрсдлийг харьцуулна E. Хэрэв урагт ануплоид илэрсэн бол хамгийн магадлалтай нь Тернер хам шинж юм.
  8. 8. /2./ Умайн доод сегмент жирэмсний хэдэн сартайгаас үүсдэг вэ? A. 16 долоо хоногтойгоос B. 18 долоо хоногтойгоос C. 20 хоногтойгоос D. 22 хоногтойгоос E. 24 хоногтойгоос /3./ Т.., 32 настай, анхны жирэмсэн, 14 долоо хоногтой хяналтанд орсон, 4 долоо хоногийн өмнө өгсөн шинжилгээнд ялтас эс 60,000, бусад үзүүлэлтүүд хэвийн. Энэ удаад үзлэгээр АД 120/70 мм МУБӨ, шээсэнд бага зэрэг уурагтай, ямар нэгэн зовуургүй. Зөвхөн пренатал витамин ууж байгаа. Асуумжаас жирэмслэхээс өмнө хааяа буйл болон хамраас бага зэрэг цус гарамтгай, арьс нь амархан хөхөрдөг гэжээ. Эмэгтэйд ямар онош тавих боломжтой вэ? A. Аллоиммуны тромбоцитопени B. Жирэмсний тромбоцитопени C. Иммуны тромбоцитопенический пурпуры D. HELLP хам шинж E. Жирэмсний даралт ихсэлт /4./ Жирэмсний хугацаанд ургийн гажиг үүсгэхгүй хамгийн аюулгүй бэлдмэл A. Архи B. Изотретиноин C. Тетрациклин D. Прогестерон E. Фенитоин /5./ Ихэр жирэмсний үед, ураг амьгүй болох эрсдэл аль тохиололд илүү болохыг заана уу? A. Дихорион, диамнион B. Дихорион, моноамнион C. Монохорион, моноамнион D. Монохорион, диамнион E. Диамнион, монохорион хоногт давтан шижилнэ /6./ Дараахаас эмүүдээс алийг нь удаан хэрэглэсэн хүнд төрөлхийн микроцефали, зүрхний гажиг, өсөлтийн удаашрал зэрэг олон өвчин хавсарсан гажигтай хүүхэд төрөх эрсдэлтэй? A. Хлорамфеникол B. Барбитурат C. Мансууруулахбодис D. Метадон E. Етилийн спирт /7./ Эмэгтэй сүүлийн юм 4 долоо хоногийн өмнө ирсэн, жирэмсний эргэлзээтэй шинжүүд илрээгүй. Жирэмслэхийг хүсэж байгаа учир хамгаалалт хэрэглээгүй. гэхдээ өмнө нь умайн гаднах жирэмслэлт болж байсан учир их санаа зовж байгаа. Иймээс эмчид эрт үзүүлж зөвөлгөө авахыг хүссэн. Эмэгтэйд жирэмсэн байх магадлалыг ямар аргаар тодорхойлох вэ? A. Жирэмсэн эсэхийг үнэлэх шаардлагагүй учир нь шинж тэмдгүүд илрээгүй ба жирэмсэн болох боломжгүй B. Жирэмсний сорил тавина C. Допплер шинжилгээ хийнэ D. Хэвлийн хэт авиан шинжилгээ E. Үтрээний үзлэгээр умайн хэмжээг тогтооно /8/ Д.., 41 настай, 10 жилийн өмнө Даунтай хүүхэд төрүүлсэн. Тэрээр одоо тээж буй хүүхдийнхээ хромосомын кариотипыг тодорхойлж мэдэхээр ирсэн. Доорх хариултаас аль нь кариотипийг хурдан тодорхойлох боломжтой вэ? A. Амниоцентез B. Кордоцентез C. Хорионыцэлмэнгийншинжилгээ (CVS) D. Хэтавиан Допплер шинжилгээ E. Уйланхайт гигромыг соруулах
  9. 9. /9/ Яаралтай тусламжийн өрөөнд жирэмснийй 20 долоо хоногтой эмэгтэй цустай шээнэ, нуруугаар өвдөнө гэсэн зовууртай ирсэн. Эмч бөөрний чулуу байж магадгүй гэж судсаар пиелограмм хийхээр явуулсан. Рентгены эмч бөөрөнд чулуу байхгүй харин хоёр талын бөөрөнд гидронефроз болон гидроуретер байна гэхдээ баруун тал нь илүү том байна. гэсэн дүгнэлт гаргажээ.Үүнтэй холбоотой дараагийн шинжилгээ юуг зөвлөх вэ? A. Хоёр талын гидронефрозын байгаа тул бөөрний үйл ажиллагаа, бусад үлдэгдэл азат, креатинин тодорхойлно. B. Гидронефроз нь жирэмсэн үед бөөрөнд үүсэх физиологийн өөрчлөлт учир онцгой хянана C. Яаралтай бөөрний сонограм хийх санал тавина D. Урологи эмчид үзүүлж цаашид хэрхэх талаар зөвлөмж авна E. Шээлгүүр бөглөрсөн учир шууд стент тавина. /10./ Анхны жирэмсэн 38 настай, 37 долоо хоногтой хэвлийн хэсгээр улайж загатнаж байснаа сүүлдээ хөл биеийн доод хэсгээр тархсан. Өмнө нь арьсны ямар нэгэн эмгэгээр өвдөж байгаагүй бие сульдаж халуураагүй. Үзэхэд хэвлийн арьсанд маажсан ором улаан тав тогтсон байдалтай. Шарх сорви цэврүү байхгүй. Гар, нүүр, гуяны арьсанд өөрчлөлтгүй. Өвчтөнд ямар онош тавих вэ? A. Жирэмсний хомхой B. Жирэмсэн үеийн арьсны крапивница (PUPPP) C. Жирэмсний маажуур D. Жирэмсэн үеийн элгэн доторх цөс зогсонгишил E. Идээт псориаз /11./ 24 настай эмэгтэй 1-р триместерийн үед 3 удаа аяндаа зулбасан байна. Зуршасан зулбалт үүсхэд хамааралтайг тодорхойл? A. 45,X хромосомын эмгэгтэй хугацаандаа төрсөн хүүхдүүд зулбалтаас илүү тохиолддог B. Жирэмсний эхний гурван сард аяндаа зулбалтын ойролцоогоор 20% -нь хромосомны эмгэгтэй байна C. Зулбалтанд хүргэх хамгийн түгээмэл шалтгаан бол 21-р хромосомын гурвал юм D. Дауны хам шинж хугацаа гүйцэж төрөх нь харьцангуй их ч гэсэн ихэнх Даунтай ургийн ихэнх нь аяндаа зулбадаг E. Хромосомын гажигтай үед амьгүй төрөлт 2 дахин илүү тохиолддог /12./ Эмэгтэй Н.., жирэмсний 39 долоо хоногтой, базалж өвдөнө гэсэн зовуурьтай, амаржих газарт ирсэн, Үзэхэд ургийн байрлал байрлал дагуу, түрүүлсэн хэсэг толгой, аарцгийн орох хэсгийн дээр хөдөлгөөнтэй, УЗЦ 100 удаа/мин. Үтрээний үзлэгээр умайн хүзүү төрөлтөнд бэлтгэлгүй байв. Эхний ээлжинд ямар арга хэмжээ авах вэ? A. Эхийн судасны цохилтыг тоолно B. Ургийн pH тодорхойлно C. Эхийн судсаар атропин хийнэ D. Яаралтай кесар хагалгаа хийнэ E. Тербуталин хийнэ /13./ Жирэмсний 3 дах гурван сард хромосом 13 нь 13-р хромосомд транслокаци болсон бол хромосомын кариотип хэвийн байх магадлал хэдэн хувь вэ? A. 2% B. 10% C. 25% D. 50% E. 100% /14./ Дауны хамшинжийг илрүүлэхэд биохимийн илрүүлэг хийхээс ЭХО-оор ургийн шилэн хүзүүний арын тунгалаг зайг хэмжихийн давуу тал: A. Үтрээний хүрцээр хийнэ B. Лабораторийн үзүүлэлтээс илүү нийцсэн үр дүн гарна C. Ихэр ургийн оношилгоонд ач холбогдолтой D. Жирэмсний аль ч хугацаанд хийх боломжтой E. Өвчтөнд илүү тохиромжтой
  10. 10. /15./ 32 настай, 20 долоо хоногтой жирэмсэн яаралтай тусламжийн тасагт 24 цагийн өмнөөс хэвлийгээр хүчтэй өвдөнө, дотор муухай оргиж бөөлжинө гэсэн зовууртай ирсэн. Сүүлийн жирэмсэн өгзөг түрүүлэлт гэсэн оношоор кесар мэс заслаар төрсөн. Өмнөх орой нь хэт халуун ногоотой хурц хоол идсэн. Эх барихын ямар нэгэн хүндрэл байгаагүй. Үзлэгээр биеийн халуун 37,70, А/Д, судасны цохилт хэвийн. Хэвлийгээр бага зэрэг эмзэглэлтэй, гэдэсний хөдөлгөөн багассан. Гүнзгий тэмтрэлтээр булчингийн чангаралгүй. Цаган эс 13,000, эрсдсийн хэмжээ хэвийн. Энэ өвчтөнд ямар арга хэмжээ авах вэ? A. Асуумж бодит үзлэгээс үзэхэд жирэмсэн үед түгээмэл тохиолдох өтгөн хаталтын шинжтэй байгаа учир бүхэл үрийн хоол идэхийг зөвлөнө, клизм тавина B. Мухайр олгойн үрэвсэл үрэвсэл тул яаралтай мэс засалд орно C. Өмнөх орой идсэн хурц хоолтой холбоотой учир ходоодны үрэвсэл дарах эм уулгана D. Хэвлийн рентген шинжилгээ хийлгэнэ E. Жирэмсний хэт бөөлжилт гэж үзэн судсаар бөөлжилтийн эсрэг эмчилгээ хийнэ /16./ 18 настай, 23 долоо хоногтойд эмчид ирсэн. Шээсний шинжилгээ хийхэд бага зэрэг глюкозури байсан. Бусад үзүүлэлтүүд хэвийн. Шээсэнд глюкоз ялгарах ямар шалтгаан байна вэ? A. Эмэгтэй чихрийн шинжин B. Шээсний замын халдвар C. Хэвийн жирэмсэн үед ялгарч болно D. Шинжилгээний авалт буруу байх E. Бөөрний эмгэг /17./ Дээрх өвчтөн 43 долоо хоногтойд нь амаржих газарт хэвтсэн. Тэр төрөлт сэдээхийг зөвшөөрсөн. Түүний умайн хүзүү Бишоп 6 оноотой болсон байв. Эмэгтэйд ямар аргаар төрөлтийг сэдээх вэ? A. Ламинари B. Цервидил C. Мизопростол D. Препидил E. Окситоцин /18./ Жирэмсний хожуу хордлогын хүнд хэлбэртэй төрөлтийн 1-р үедээ байгаа төрөгч эхэд амьдралын чухал үзүүлэлтүүдийг ямар хугацаанд үзэж хянах ёстой вэ? A. 20 минут тутамд B. 15 минут тутамд C. 10-15 минут тутамд D. 5-10 минут тутамд E. 20-25 минут тутамд /19./ Та дараах шинжилгээнүүдээс алийг нь хийлгэхийг зөвлөх вэ? 1. Жирэмсний 18 долоо хоногтойд эхийн цусад АФП тодорхройлно 2. Ургийн өсөлтийг давтамжтай хэт авиан шинжилгээ хийнэ 3. Ургийн зүрхний хэт авиан шинжилгээг 18-20 долоо хоногтойд хийнэ 4. 24 цагийн шээсний шинжилгээ 5. Жирэмсний 28 долоо хоногтойгоос эхлэн ургийн амьдрах чадварыг стресс сорил хийж үнэлнэ /20./ Удамшлын эмгэгийн анхдагч урьдчилан сэргийлэлт гэдэг нь 1. Эмнэлэг удамзүйн зөвлөгөө 2. Гэр бүл төлөвлөлт 3. Зөв хооллолт, витамин эмчилгээ 4. Фолийн хүчил хэрэглэх 5. Архаг өвчнийг эмчлэх /21./ А.., 26-настай, жирэмсний хоёр дах гурван сарын эхээр дарааллан гурван удаа аяндаа зулбасан. Энэ асуудлыг үнэлэхэд хамгийн ашигтай шинжилгээнүүдийг нэрлэнэ үү 1. Гистеросальпингографи 2. Шар биеийн үеийн умайн салстын эдийн шинжилгээ 3. Хосын хромосомын шинжилгээ 4. Бамбай булчирхайн шинжилгээ
  11. 11. 5. Хурьцлын дараах сорил /22./ Жирэмсэн үед бөөрөнд гарах өөрчлөлт 1. Түүдгэнцрийн шүүлт 50% нэмэгдэнэ 2. Альдостерон ялгаралт нэмэгдэнэ. 3. Шээсэнд сахар болон бактери илрэх 4. Прогестерон даавар шээлгүүрийг өргөсгөнө. 5. Бөөрний тэвшинцэрт шээсний хуримтлал үүснэ /23./ Токсоплазмтай жирэмсэн эмэгтэйд ямар хүндрэл үүсэх эрсдэлтэй вэ? 1. Зулбалт 2. Амьгүй төрөлт 3. Ургийн дотоод халдвар 4. Жирэмсэний эхний 3 сард эрсдэлтэй 5. Төрсний дараа эхэд үжил халдвар үүсэх /24./ Пренаталь үеийн хэт авиан шинжилгээг хийх стандарт хугацааг заа 1. 6-8 д.х 2. 12-14 д.х 3. 20-22 д.х 4. 32-34 д.х 5. 39-40 д.х /25./ Илүү тээлт үүсэхэд нөлөөлөх хүчин зүйлийг нэрлэнэ үү? 1. Анхны төрөгч 2. Урьд нь илүү тээж байсан 3. Ураг тархигүй байх 4. Эмэгтэй хүйсний урагтай байхад 5. Ихсийн сульфатазын хэмжээ өндөр байх /26./ Перинаталь эмгэг үүсэхэд нөлөөлөх эрсдлийн шалгуур үзүүлэлтийг нэрлэ 1. Эх, эцгийн нас 2. Удамшлын анамнез 3. Халдвар 4. Нийгмийн хүчин зүйл 5. Тератоген нөлөөлөл /27./ Орчин үеийн шинжлэх ухааны шинэ салбар болох Геномика юуг судалдаг вэ? 1. Удамзүйн оношилгооны шинэ технологи 2. Удамшлын эмгэгийн урьдчилан сэргийлэлт 3. Генийн эмчилгээний шинэ арга 4. Нөхөн үржихүйн үр шилжүүлэн суулгах технологи 5. Хүний удамзүй /28./ Пренаталь оношилгооны илрүүлэг шинжилгээг нэрлэнэ үү 1. Хэт авиан илрүүлэг 2. Биохимийн илрүүлэг 3. Дархлааны илрүүлэг 4. Цитогенетикийн илрүүлэг 5. Серологийн илрүүлэг шинжилгээ /29./ Ихэс ховхроход хүргэх эрсдэлт хүчин зүйлийг нэрлэнэ үү 1. Ураг амьгүй болох 2. Бөөрний эмгэг 3. Тромбоцитын тоо цөөрөх 4. АД ихсэх 5. Хоол тэжээлийн дутагдал /30./ Хүний үр хөврөлийн үүсэл хөгжлийн үе шатыг нэрлэнэ үү 1. Эвсэл үр умайн хөндийд бэхлэгдэхээс өмнөх үе 2. Эвсэл үр умайд бэхлэгдэх үе 3. Эрхтэний үүслийн үе 4. Ургийн хөгжлийн үе 5. Ихсийн үе
  12. 12. /31./ Жирэмсний тээтийн 6-8 долоо хоногтойд зонхилон үүсэх гажигууд 1. Уруул тагнайн сэтэрхий 2. Зүрхний ховдол хоорондын таславчийн цоорхой 3. Шулуун гэдэсний битүүрэл 4. Өрцний ивэрхий 5. Майг тавхай /32./ Жирэсмний хожуу хордлогын үед тохиолдох хүндрэлүүд 1. Бөөрний дутагдал 2. Төрсний дараах цус алдалт 3. Ургийн хөгжил баригдах хам шинж 4. Уушги хавагнах 5. Дутуу төрөлт /33./ Удамшлын эмгэгийн анхдагч урьдчилан сэргийлэлт гэдэг нь 1. Эмнэлэг удамзүйн зөвлөгөө 2. Гэр бүл төлөвлөлт 3. Зөв хооллолт, витамин эмчилгээ 4. Фолийн хүчил хэрэглэх 5. Архаг өвчнийг эмчлэх /34./ Жирэмсний үед АД буурснаас эрт болон хожим үүсч болох хүндрэлийг нэрлэнэ үү? 1. Хожуу гестоз 2. Дутуу төрөлт 3. Бага жинтэй хүүхэд төрөх 4. Ихэсийн дутмагшил 5. Ургийн ус гарах /35./ Улаануудын вирусын халдварын үед урагт зонхилон илрэх гажгийг нэрлэ 1. Ургийн өсөлт саатах хамшинж 2. Артерийн цорго битүүрэгүй байх 3. Элэг дэлүүний томрол 4. Дүлийрэл 5. Болор цайх /36./ Дараах эмгэг нь төрөх үед ямар хүндрэлд хүргэж болохыг тодорхойлно уу? Дутуу төрөлт : A. Төрсний дараах халдвар B. Нярайн эндэгдэл C. Бөөрний дутагдал D. Төрөлтийн саатал E. Төрсний дараа цус алдах /37/ Урагт ямар эм ямар хор хөнөөлтэйг уялдуулан сонгоно уу. Гипоплази болон ургийн шүдний өнгөний өөрчлөлт: A. Тетрациклин B. Стрептомицин C. Нитрофурантоин D. Хлорамфеникол E. Сульфанамид /38./ Дараах эмгэг нь төрөх үед ямар хүндрэлд хүргэж болохыг тодорхойлно уу? 95. Ихэс ховхрох: A. Төрсний дараах халдвар B. Нярайн эндэгдэл C. Бөөрний дутагдал D. Төрөлтийн саатал E. Төрсний дараа цус алдах /39./ Урагт ямар эм ямар хор хөнөөлтэйг уялдуулан сонгоно уу. “Саарал” хам шинж: A. Тетрациклин B. Стрептомицин C. Нитрофурантоин
  13. 13. D. Хлорамфеникол E. Сульфанамид /40./ Жирэмсэн үеийн дархлаажуулалтын аюулгүй байдлын асуудал маргаантай байдаг. Дараах вакцинуудыг ямар үед хийх боломжтойг сонгоно уу? Улаанууд: A. Суурь өвчин нь ноцтой бол санал болгоно B. Халдвар өндөр тархалттай газар аялалаар явахын өмнө эсвэл өртөлтийн дараа C. Тархалтын үед хийнэ D. Өвчинд өртөх нь гарцаагүй бол заалттай E. Эсрэг заалттай /41./ Жирэмсэн үеийн дархлаажуулалтын аюулгүй байдлын асуудал маргаантай байдаг. Дараах вакцинуудыг ямар үед хийх боломжтойг сонгоно уу? Гахайн хавдар: A. Суурь өвчин нь ноцтой бол санал болгоно B. Халдвар өндөр тархалттай газар аялалаар явахын өмнө эсвэл өртөлтийн дараа C. Тархалтын үед хийнэ D. Өвчинд өртөх нь гарцаагүй бол заалттай E. Эсрэг заалттай /42./ Дараах эмгэг нь төрөх үед ямар хүндрэлд хүргэж болохыг тодорхойлно уу? Илүү тээлт: A. Төрсний дараах халдвар B. Нярайн эндэгдэл C. Бөөрний дутагдал D. Төрөлтийн саатал E. Төрсний дараа цус алдах /43./ Жирэмсэн үеийн дархлаажуулалтын аюулгүй байдлын асуудал маргаантай байдаг. Дараах вакцинуудыг ямар үед хийх боломжтойг сонгоно уу? ГепатитA: A. Суурь өвчин нь ноцтой бол санал болгоно B. Халдвар өндөр тархалттай газар аялалаар явахын өмнө эсвэл өртөлтийн дараа C. Тархалтын үед хийнэ D. Өвчинд өртөх нь гарцаагүй бол заалттай E. Эсрэг заалттай /44./ Дараах эмгэг нь төрөх үед ямар хүндрэлд хүргэж болохыг тодорхойлно уу? Хүнд хэлбэрийн преэклампси: A. Төрсний дараах халдвар B. Нярайн эндэгдэл C. Бөөрний дутагдал D. Төрөлтийн саатал E. Төрсний дараа цус алдах /45./ Жирэмсэн үеийн дархлаажуулалтын аюулгүй байдлын асуудал маргаантай байдаг. Дараах вакцинуудыг ямар үед хийх боломжтойг сонгоно уу? Халдварт саа: A. Суурь өвчин нь ноцтой бол санал болгоно B. Халдвар өндөр тархалттай газар аялалаар явахын өмнө эсвэл өртөлтийн дараа C. Тархалтын үед хийнэ D. Өвчинд өртөх нь гарцаагүй бол заалттай E. Эсрэг заалттай /46/ Урагт ямар эм ямар хор хөнөөлтэйг уялдуулан сонгоноуу. Ургийн сонсгол бууралт: A. Тетрациклин B. Стрептомицин C. Нитрофурантоин D. Хлорамфеникол E. Сульфанамид /47./ Урагт ямар эм ямар хор хөнөөлтэйг уялдуулан сонгоноуу. Нярайн цөм шарлалт: A. Тетрациклин
  14. 14. B. Стрептомицин C. Нитрофурантоин D. Хлорамфеникол E. Сульфанамид /48./ Урагт ямар эм ямар хор хөнөөлтэйг уялдуулан сонгоно уу. Глюкоз 6-фосфат дегидрогеназ фермент дутагдалтай эмэгтэйд хэрэглэхэд цус задралын цус багадалт үүсгэнэ A. етрациклин B. Стрептомицин C. Нитрофурантоин D. Хлорамфеникол E. Сульфанамид /49./ Жирэмсэн үеийн дархлаажуулалтын аюулгүй байдлын асуудал маргаантай байдаг. Дараах вакцинуудыг ямар үед хийх боломжтойг сонгоно уу? Томуу: A. Суурь өвчин нь ноцтой бол санал болгоно B. Халдвар өндөр тархалттай газар аялалаар явахын өмнө эсвэл өртөлтийн дараа C. Тархалтын үед хийнэ D. Өвчинд өртөх нь гарцаагүй бол заалттай E. Эсрэг заалттай /50./ Дараах эмгэг нь төрөх үед ямар хүндрэлд хүргэж болохыг тодорхойлно уу? Ус эрт гарах: A. Төрсний дараах халдвар B. Нярайн эндэгдэл C. Бөөрний дутагдал D. Төрөлтийн саатал E. Төрсний дараа цус алдах Сорилын зөв хариулт 1-B, 2-A, 3-C, 4-D, 5-C, 6-E, 7-B, 8-C, 9-B, 10-B, 11-B, 12-A, 13-E, 14-C, 15-D, 16-C, 17-E, 18-B, 19-B, 20-E, 21-B, 22-E, 23-B, 24-B, 25-A, 26-E, 27-B, 28-B, 29-E, 30-D, 31- B, 32-E, 33-B, 34-E, 35-E, 36-B, 37-A, 38-E, 39D, 40-E, 41-E, 42-D, 43-B, 44-C, 45-C, 46-B, 47-E, 48-C, 49-A, 50-A,

×