Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Мэдээгүйжүүлгийн сувилахуйн мэргэшүүлэх сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жишиг
сорил
1. 40 л-ийн баллонд 150 атм.даралттай б...
10. Кетамины наркоз болгох-гүнзгий мэдээгүйжүүлэх тун нь:
А. 1 кг жинд 0.05 мг . D. 1 кг жинд 1 мг.
B. 1 кг жинд 0.2 мг. E...
А. Новокайнаар нэвчүүлж мэдээгүйжүүлэх .
B. Халотан+закись+хүчилтөрөгч.
C. Кетамины наркоз.
19. Амьсгалын зам чөлөөлөх хам...
2. Хүндрэл багатай.
3. Мэдээгүйжүүлэх бодис хийснээс доош бүх хэсэг
мэдээгүй болдог.
4. Мэдээгүйжүүлгийн дараа толгой өвдө...
3. Гар хөл бүлээн байх.
4. Өвчтөн бага зэрэг нойрмоглох.
5. Унтаа байдалтай байх.
А. Бүгд зөв. B. 1, 2-с бусад нь зөв. C. ...
40. Хагалгаанаас гарсан өвчтөнийг яаж байрлуулбал зохимжтой вэ?
1. Дээш нь харуулж.
2. Хажуугаар нь.
3. Дэртэй.
4. Дэргүй....
2. Хэл унах, цэр салсаар амьсгалын зам бөглөрөх.
3. Хагалгааны дараах өвдөлт.
4. Плеврийн хөндийд хуралдсан цус ба агаараа...
55. Орчин үеийн мэдээгүйжүүлгийг ихэнхдээ амьсгалын ямар системээр хийж байна вэ?
А. Нээлттэй
B. Хагас нээлттэй.
C. Хагас ...
D. Хагас хаалттай
65. Премедикацийн зорилго юу вэ ?
А. Айх түгшихийг багасгах
B. Шүлс салс бууруулах
C. Өвдөлт намдаах
D. ...
1. Мэдээгүйжүүлгийн аппарат
2. Дефибриллятор
3. Соруулгын аппарат
4. ЗЦБ-ийн аппарат
5. Пульсоксиметр
6. Зохиомол амьсгалы...
А. 1,2, 3 зөв. B. 1, 2, 3,4 зөв, C. 1, 3 зөв. D. 2 , 4 зөв E. бүгд зөв.
86. Мэс заслын үед шингэн сэлбэлтэнд аль нь орох в...
D. Залуу эрэгтэй хүн
94. Гиповоемийн шинжүүдийн оновчтойг нэрлэ. ( Цус алдалтын шок )
А. Царай улайх, даралт ихсэх, пульс ...
1 А 36 E 71 B
2 С 37 D 72 A
3 Е 38 D 73 А
4 E 39 С 74 А
5 C 40 С 75 А
6 B 41 C 76 C
7 A 42 B 77 C
8 D 43 B 78 A
9 A 44 C 7...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Medeeguijuulgiin suvilahui sudlal 2018-12-15

275 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Medeeguijuulgiin suvilahui sudlal 2018-12-15

  1. 1. Мэдээгүйжүүлгийн сувилахуйн мэргэшүүлэх сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жишиг сорил 1. 40 л-ийн баллонд 150 атм.даралттай байгаа хүчилтөрөгчөөс 2 л/мин хэмжээгээр өвчтөнд өгвөл хэдэн цагт хүрэлцэх вэ? А. 20 цаг. В. 50 цаг. С. 30 цаг. D. 100 цаг. 2. Ямар хийд баллоны даралт хэмжигч манометрийн даралтаар дотор нь байгаа хийн их багыг тодорхойлж болох вэ? 1. Нүүрс хүчлийн хий. 2. Азотын дутуу исэл. 3. Хүчилтөрөгч. 4. Гелий. А. 1.2 зөв B. 2.3 зөв C. 3.4 зөв D. 1.4 зөв E. бүгд зөв 3. Хагалгааны өрөөнд цахилгаан цэнэг хуримтлаж оч хаяхаас сэргийлэхийн тулд: А. Резин цэнэг хуримтлуулахгүй антистатик чанартай байх. B. Наркозын аппарат, мэс заслын ширээг газардуулах. C. Хувцас, гутал зэрэг хэрэглэл нийлэг эдээр хийгдсэн байж болохгүй D. Газардуулсан зүйлд хүрч өөрт хуримтлагдаж болох цэнэгийг гаргаж байх. E. Бүх хариулт зөв. 4. 10%-н уусмал 1 мл нь хэдэн мг эмтэй байх вэ? А. 10 мг. B .20 мг. C. 60 мг. D. 80 мг. E. 100 мг. 5. 1%-н 2 мл уусмалд хэдэн мг эм байх вэ? А. 2 мг. B. 4 мг. C. 20 мг. D. 200 мг. 6. 500 мг тиопенталыг 2,5%-н уусмал болгож найруулахад хэдэн мл уусгагч хэрэглэх вэ? А. 30 мл. B. 20 мл. C. 10 мл. D. 50 мл. 7. 1 кг жинд 10 мг-р бодоход 50 кг жинтэй хүнд 25мг/мл буюу 2,5%-н тиопенталаас хэдэн мл хийх вэ? А. 20 мл. B. 30 мл. C. 10 мл. D. 50 мл. 8. Эфирийн наркозын цусны эргэлтэнд нөлөөлөх нь: 1. Миокардын агшилтыг шууд сулруулна. 2. Зүрхний цус түрэлтийг багасгана. 3. Зүрхний агшилт олширно. 4. Зүрхний дамжуулах систем адреналинд мэдрэг байдал ихэснэ. А. бүгд зөв. B. 1,2 зөв. C. 2,3 зөв D. 1,3 зөв. E. 1,4 зөв. 9. Фентанилын ид хүчтэй үйлчлэх хугацаа хэдий хэр үргэлжлэх вэ? А . 20-30 мин. B. 45-60 мин. C. 1-2 цаг. D. 2-4 цаг.
  2. 2. 10. Кетамины наркоз болгох-гүнзгий мэдээгүйжүүлэх тун нь: А. 1 кг жинд 0.05 мг . D. 1 кг жинд 1 мг. B. 1 кг жинд 0.2 мг. E. 1 кг жинд 2 мг C. 1 кг жинд 0.5 мг 11. Дараах зүйлсээс кетамины мэдээгүйжүүлэгд үл хамаарахыг нь ол. А. Өвчин намдаах. B. Унтуулах. C. Амьсгал бараг дарангуйлахгүй. D. Артерийн даралт ихсэх. E. Булчин сулрах. 12. Дараах бодисоос шатах, тэсрэх аюулгүйг нь заа. А. Циклопрофан. B. Халотан. C. Эфир. D. Эфир-агаарын холимог E. Эфир-закись холимог 13. Тиопенталыг тун хэтрүүлэхгүй хэрэглэхэд: 1. Өвчин сайн намдаана. 2. Ухаан алдуулна. 3. Булчин сулруулна. 4. Таталт зогсооно. А. 2,4 зөв. B. 1,2 зөв. C. 2,3,4 зөв. 14. Халотанаар наркоз явуулж байхад гарч болох осол. 1. Амьсгал сулрах. 2. АД буурах. 3. Зүрхний хэм алдах 4. Тахикарди А. 1,2,3 зөв. B. 2,4 зөв. C. 2,3 зөв. D. 2,3,4 зөв. 15. Халотаны дагнасан наркоз өгөхөд ямар нөлөө голлон гарах вэ? 1. Амьсгал сулрах . 2. Тахикарди 3. АД буурах. 4. Булчин сулрах А. 1,2,3 зөв. B. 2,3,4 зөв. C. 1,2,4 зөв. D. 1,3,4 зөв. 16. Элэг бөөрөнд хамгийн хор багатай бодисыг заа. А. Эфир. B. Халотан. C. Азотын дутуу исэл. D. Трилен. E. Хлороформ. 17. Мэдээгүйжүүлгийг ямар замаар явуулбал удирдахад хамгийн хялбар вэ? А. Уулгах. B. Амьсгалын замаар. C. Шулуун гэдсээр. D. Судсаар. E. Булчинд 18. Мээмний идээт үрэвсэл (мастит) хагалахад дараах мэдээгүйжүүлгийн аргуудаас хамгийн тохиромжгүйг нь заа.
  3. 3. А. Новокайнаар нэвчүүлж мэдээгүйжүүлэх . B. Халотан+закись+хүчилтөрөгч. C. Кетамины наркоз. 19. Амьсгалын зам чөлөөлөх хамгийн энгийн аргад орохгүйг нь заа. А. Толгой гэдийлгэх. B. Орны толгойг эрс доошлуулах. C. Амьсгалын замыг механик аргаар (хуруу, алчуур, соруур) цэвэрлэх. D. Ам ангайлгаж доод эрүүг урагшлуулах. 20. Амьсгал зогссон буюу маш өнгөц болсон үед үр дүнтэй арга нь: А. Сильвестрийн аргаар зохиомол амьсгал хийх. B. Цээжин дээр шахах арга. C. Эрүүг нь урагшлуулж ам ангайлгах. D. Хажуулдуулах. E. Амаар ам руу амьсгалуулах. 21. Наркозын ба зохиомол амьсгалын аппаратын салдаг металл хэсгүүдийг ариутгах үр дүнтэй арга нь: А. Автоклавт ариутгах. B. Устөрөгчийн хэт исэл угаах. C. Хлорамины уусмалд дүрэх. D. Цэвэр усаар зайлах. 22. Гиповолеми (цусны эзлэхүүн буурсан)-шоктой хүмүүст аль бодисыг сонгон мэдээгүйжүүлэх вэ? А .Халотан. B. Кетамин. C. Тиопентал. D. Сомбревин. 23. Атропиныг премедикацид хэрэглэдэг нь: 1. Салс шүлс ихэсгэдэг. 2. Вагус мэдрэлийн цочролоос гарах хүндрэл багасгах. 3. Гөлгөр булчин агшилт сулруулах. 4. Гистамины нөлөөг бууруулах. А. 1,2 зөв. B. 3,4 зөв. C. 2,3 зөв. D. 1-с бусад нь зөв 24. Амбулаторийн мэдээгүйжүүлгийн дараа өвчтөнийг хэдийд гэрт нь явуулж болох вэ? А. Сэрэнгүүт нь. B. Сэрснээс хойш 15 мин ажиглаад. C. Бүх рефлекс сэргэж наркозын бодисын нөлөө бүрэн үгүй болохоор нь. D. Сэрснээс хойш 2 цаг ажиглаад. 25. Эпидурал мэдээгүйжүүлэг хийх үед хамтад нь юу бэлтгэх вэ? 1. Нугасны мэдээгүйжүүлэг. 2. Эндотрахеал мэдээгүйжүүлэг. 3. Сэхээн амьдруулах бэлтгэл. 4. Хүчилтөрөгч. 5. Судсанд заавал дусал залгана. А. 1,3,4 зөв. B. 2,5 зөв. C. 3,4,5 зөв. D. 1-с бусад нь зөв. 26. Нугасны мэдээгүйжүүлэг нь эпидуралаас юугаараа ялгаатай вэ? 1. Мэдээгүйжүүлэг их хурдан эхэлдэг.
  4. 4. 2. Хүндрэл багатай. 3. Мэдээгүйжүүлэх бодис хийснээс доош бүх хэсэг мэдээгүй болдог. 4. Мэдээгүйжүүлгийн дараа толгой өвдөх хүндрэл илүү тохиолдоно. А. Бүх хариулт зөв. C. 2-с бусад нь зөв. B. 1-с бусад нь зөв. D. 3,4 зөв. 27. Хэсгийн мэдээгүйжүүлэх бодисын хордлогын шууд гарах шинж: 1.Толгой өвдөх 2. Ам хамраар жирвэгнэх 3.Таталдах 4. Чичрэх А. 1-с бусад зөв. B. Бүгд зөв. C. Зөвхөн 4 зөв. 28. Эмч адреналины 1:10000 уусмал бэлд гэсэн заавар өгчээ. Бэлэн уусмал нь 1:1000-1 мл байна. Сувилагч хэрхэн ажиллах вэ? А. Бэлэн уусмал дээр 20 мл хлорт натри нэмнэ. B. Бэлэн уусмалаа соруулаад 10 мл болтол уусгагч хлорт натри нэмнэ. C. 10 мл уусгагч соруулаад бэлэн уусмалаа нэмнэ. D. 1.0 бэлэн уусмал дээр мөн 1.0 натри нэмж бэлдэнэ. 29. Нугасны ба эпидурал мэдээгүйжүүлэг хийх үед АД буурахад хэрэглэдэг эмийг нэрлэ. А. Адреналин. B Б. Эфедрин. C. Преднизолон. D. Норадреналин. 30. Мэдээгүйжүүлгийн үед өвчтөнийг хянаж үнэлэх хамгийн энгийн, зайлшгүй хийх үзлэг шинжилгээний аргууд: 1. Пульс тоолох. 2. АД үзэх. 3. ЗЦБ хийх. 4. Цусны ерөнхий шинжилгээ 5. Зүрхний хэмийг ажиглах. 6. Шээсний ерөнхий шинжилгээ А. Бүгд зөв. B. 1,2,5 зөв. C. 3-с бусад зөв. D. 5,6 зөв. 31. Мэдээгүйжүүлгийн урьтал эмжүүлэлтэд голдуу ордог эмүүд: 1. Өвчин намдаах. 2. Тайвшруулах. 3. Нойрсуулах 4. Гистамины эсрэг. 5. Атропин. 6. Прозерин. А. Бүгд зөв. B. 1, 2, 3 зөв. C. 1,2,4,5 зөв. D. 6-с бусад нь зөв. 32. Мэдээгүйжүүлгийн урьтал эмжүүлэлтийн нөлөөлснийг юугаар дүгнэх вэ? 1. АД ихэссэн байх. 2. Пульс түргэсэх.
  5. 5. 3. Гар хөл бүлээн байх. 4. Өвчтөн бага зэрэг нойрмоглох. 5. Унтаа байдалтай байх. А. Бүгд зөв. B. 1, 2-с бусад нь зөв. C. 3, 4 зөв. D .4, 5 зөв зөв. 33. Атропины муу нөлөө: 1. Тахикарди 2. Ам хатах. 3. АД буурах. 4 .Гэдэс базлах. А. 4-с бусад нь зөв. C. 1, 2 зөв. B. 3-с бусад нь зөв. D. 4, 5-с бусад нь зөв. 34. Тиопенталын урьтал унтуулгын тунг ямар хугацааны турш хийх вэ? А. 1 минут дотор. C. 5 минут дотор. B. 2 минут дотор. D. 30 секунд орчим . 35. Давсганд катетр тавихдаа сувилагч ариун бээлийг ашиглахын учир юу вэ? А. Шээсээр гараа бохирлохгүй. B. Өвчтөний давсагт халдвар оруулахаас сэргийлэх. C. Ерөнхий эрүүл ахуйн шаардлага. 36. Хагалгааны өмнө өвчтөний давсагт катетр тавих нь ямар ач холбогдолтой вэ? А. Шээсний өнгийг ажиглах. B. Шээсний хэмжээг тоолж хэмжих. C. Давсаг томорч хагалгаанд саад болохоос сэргийлэх. D. Удаан үргэлжилсэн хагалгааны үед давсаг хэт дүүрч хагарахаас сэргийлэх. E. Бүгд зөв. 37. Хагалгааны дараах өрөөнд зайлшгүй ойр байх зүйлс: 1. Зүрхний цахилгаан бичлэгийн аппарат. 2. Монитор. 3. Рентген аппарат. 4. Соруулах аппарат. 5. Зохиомол амьсгалын аппарат. 6. Даралтын аппарат А. Бүгд зөв. B. 2, 4, 6 зөв. C. 3, 4, 5 зөв. D. 2,4,5,6 зөв. 38. Хагалгааны дараа ойрын үед өвчтөнийг хэн хянах ёстой вэ? 1. Эрчимт эмчилгээний эмч. 2. Мэс заслын эмч. 3. Асрагч 4. Сувилагч. 5. Эрчимт эмчилгээний мэргэжлийн сувилагч. А .1.2.4 зөв. B. 2, 3, 5 зөв. C. 3, 4, зөв. D. 1, 5 зөв. 39. Хагалгааны дараа ойрын үед гол нь юуг хянах вэ? 1. Венийн даралт. 2. АД. 3. Амьсгал. 4. Шээсний гарц А. 1, 3 зөв. B. 2, 4 зөв. C. 2, 3 зөв. D. 1, 4 зөв.
  6. 6. 40. Хагалгаанаас гарсан өвчтөнийг яаж байрлуулбал зохимжтой вэ? 1. Дээш нь харуулж. 2. Хажуугаар нь. 3. Дэртэй. 4. Дэргүй. 5.Толгойг хажуу тийш А. 1, 3, 5 зөв. B. 2, 3 зөв. C. 2, 4, 5 зөв. 41. Хагалгааны дараах өрөөнд өвчтөн хөхрөхөд нэн тэргүүнд ямар арга хэмжээ авах вэ? 1 . Орны толгойг буулгана. 2. Эмч маш яаралтай дуудна. 3. Толгойг гэдийлгэж доод эрүүг урагшлуулна. 4. Хүчилтөрөгч өгнө. 5. Монитор залгана. А. 1, 4 зөв. B. 2. 5 зөв. C. 3, 4 зөв. D. зөвхөн 2 зөв. 42. Хагалгааны дараа АД буурах ямар шалтгаанууд байж болох вэ? 1. Цус алдалтаас. 2. Өвдөлтөөс. 3. Өвдөлт намдаах эмийн үйлчлэлээс. 4. Наркозын эмиййн үйлчилгээний үргэлжлэлээс. А. 1, 2 зөв. B. 2, 3 зөв. В. 3, 4 зөв. 43. Бамбай булчирхай авахуулах хагалгаанаас гарсан, сайн сэрсэн өвчтөн хөхрөхөд нэн түрүүнд яах ёстой вэ? 1. Яаралтай эмч дуудна. 2 .АД хэмжинэ. 3. Толгойг гэдийлгэж хүчилтөрөгч өгнө. 4. Зүрхэнд шууд бус шахалт+зохиомол амьсгал. А. 1, 2 зөв. B. 1, 3 зөв. C. 2, 4 зөв. D. 1 зөв. 44. Хагалгааны дараа ойрын үед өвдөлтийг ямар өвчин намдаагчаар дарвал зохимжтой вэ? А. Фентанил. C. Анальгин. B. Морфин. D. Перидурал мэдээгүйжүүлэлт. 45. Хагалгааны дараа ойрын үед АД өгсөх ямар шалтгаан байж болох вэ? 1. Цус алдалт. 2. Өвдөлт. 3. Унтаа байдал. 4. Хүчилтөрөгч дутах А. 1, 4 зөв. B. 2, 4 зөв. C. 2, 3 зөв. 46. Хагалгааны дараа бүрэн сэрээгүй өвчтөн аспирац сорогдол болж болох шалтгаан: 1. Түгжрэлийн улмаас хагалгаанд орсон. 2. Бүдүүн гэдэсний хагалгаанд орсон. 3. Ходоодны шүүрэл ихтэй. 4. Цэвэрлэх бургуй тавиагүй А. 1, 2, 4 зөв. B. 2, 3, 4 зөв. C. 3, 1, 4 зөв. D. 1, 3 зөв. 47. Хагалгааны дараа ойрын үед амьсгалын дутагдалд оруулж болох шалтгаанууд: 1. Амьсгал дарангуйлах эмийн бодисын үйлчилгээ дуусаагүй, өвчтөн гүйцэд сэрээгүй.
  7. 7. 2. Хэл унах, цэр салсаар амьсгалын зам бөглөрөх. 3. Хагалгааны дараах өвдөлт. 4. Плеврийн хөндийд хуралдсан цус ба агаараас болж уушиг шалчийх. 5. Бронхоспазм, ларингоспазм. 6. Зүрхний хэм алдагдалтай байгаа. А. 1, 3, 6-с бусад нь зөв. C. 6-с бусад нь зөв. B. 2, 3, 6-с бусад нь зөв. D. Бүгд зөв. 48. Ямар хагалгааны дараа амьсгалын дутагдалд орох магадлал илүүтэй вэ? 1. Бүдүүн гэдэсний хагалгаа. 2. Цөсний хүүдийг авах хагалгаа 3. Цээжний хөндийн хагалгаа (уушигны хагалгаа) 4. Эрүү нүүрний хагалгаа. А. 1, 4 зөв. B .2, 4 зөв. C. 3, 4 зөв. D. Бүгд зөв. 49. Хагалгааны дараа том хүний амьсгалын тоо 1 мин-д хэд байхад осолтой гэж үзэх вэ? 1. 10. 2. 20. 3. 30 4. 40 А. 1, 2 зөв. B. 2, 3 зөв. C. 3, 4 зөв. D. 1, 3, 4 зөв. 50. Өвчтөний амьсгал зогссоны анхны, гол шинж: А. Хэвлий төмбөлзөж хөдлөх. B. Өвчтөн хөдөлгөөнгүй байх C. Цээж хөдлөхгүй байх D. Хөхрөх. 51. Хагалгааны дараа цус алдаж буйн гол шинж: 1. Арьс салст цайх. 2 .АД буурах. 3. Пульс хүчдэл дүүрэлт сулрах 4. Хэвлий болон цээжинд тавьсан гуурсаар цус гарах А. 1, 3 зөв. B . 2, 4 зөв. C. 3, 4 зөв. D. Бүгд зөв 52. Өвчтөн бүрэн сэрсний дараа хэнд хүлээлгэж өгөх вэ? А. Эмчид B. Сувилагчид. C. Асрагчид. D. Ар гэрийнхэнд нь. 53. Анестезийн сувилагч хагалгааны дараа хэзээ аппаратаа хураах вэ? А. Экстубаци хийсний дараа B. Өвчтөн бүрэн сэрсэн үед C. Хагалгаанаас гаргаж сувилагчид хүлээлгэн өгсний дараа. D. Эмчийн зөвшөөрлөөр. 54. Мэс заслын үед тэсэрч дэлбэрэх аюулаас урьдчилан сэргийлэхэд шаардлагатай ямар арга хэмжээг зайлшгүй авах шаардлагатай вэ? А. Мэдээгүйжүүлэгэд тэсрэх бодис хэрэглэхгүй байх. B. Мэс заслын өрөөнд гал унтраах багаж байлгах. C. Мэдээгүйжүүлгийн аппаратыг газардуулах. D. Амьсгалын хүрээ бүрэн бүтэн байх.
  8. 8. 55. Орчин үеийн мэдээгүйжүүлгийг ихэнхдээ амьсгалын ямар системээр хийж байна вэ? А. Нээлттэй B. Хагас нээлттэй. C. Хагас хаалттай. D. Бүрэн хаалттай. 56. Шахсан хүчилтөрөгчийн эзлэхүүнийг яаж тодорхойлох вэ? А. Савыг жигнэж B. Даралтыг савны эзлэхүүнээр үржүүлж. C. Савны эзлэхүүнийг хэмжиж. D. Савны жинг эзлэхүүнээр үржүүлж. 57. Мэдрэл тайвшруулах эмүүдийг ямар зорилгоор мэдээгүйжүүлгийн практикт хэрэглэдэг вэ? 1. Хагалгааны өмнөх айдас түгшүүрийг намдаах . 2. Бусад эмүүдтэй хамтруулж, мэдээгүйжүүлгийг дэмжих 3. Хагалгааны дараа өвдөлт намдаах . 4. Хагалгааны дараа бөөлжилт,дотор муухайрахыг бууруулах А. 1,2, 3 зөв. B. 2, 3,4 зөв, C. 1,2, 4 зөв. D. бүгд зөв. 58. Даралттай хүчилтөрөгчийн баллоны ажлын даралт хэдэн кг.с/см2 байдаг вэ? А. 130 B.150 C. 220 D.180 59. Мэдээгүйжүүлэг ба эрчимт эмчилгээний аппаратууд хэдэн кг.с /см2 даралтаар ажилладаг вэ ? А. 2 B. 6 C. 8 D. 4 60. Наркозын аппаратын хэсэгт үл хамаарагдахыг заана уу ? А. Дараттай баллон B. Амьсгал оруулалт гаргалтын хавхлагууд C. Амьсгал гаргах (гадагшуулах) хэсэг D. Хүчилтөрөгийн манометр E. Шүлс салс цуглуулагч 61. Азотын дутуу исэл баллондоо ямар байдлаар байдаг вэ? А. Даралттай хий B. Жирийн даралттай хий C. Даралттай шингэн D. Жирийн даралттай шингэн 62. Азотын дутуу ислийн баллонд хэр зэрэг бодис үлдсэнийг яаж мэдэх вэ ? А. Зайлж сэгсэрнэ B. Жигнэж үзнэ C. Манометрийн даралтаар хэмжинэ D. Баллоныг онгойлгож үзнэ 63. Наркозын амьсгалын хүрээг (контур) ялгахад үл хамаарах нь: А. Задгай B. Хаалттай C. Хагас хаалттай D. Нээлттэй E. Хагас нээлттэй 64. Хүчилтөрөгчийн баллоноос хүчилтөрөгч өгч, өвчтөнөөс гарч байгаа амьсгалыг агаарт шууд гаргаж байгаа бол амьсгалын ямар хүрээ /контур/ гэх вэ? А. Хаалттай B. Нээлттэй C. Хагас нээлттэй
  9. 9. D. Хагас хаалттай 65. Премедикацийн зорилго юу вэ ? А. Айх түгшихийг багасгах B. Шүлс салс бууруулах C. Өвдөлт намдаах D. Харшлаас сэргийлэх E. Дээрх бүгд зөв 66. Нугасны мэдээгүйжүүлэлтийг анх хийсэн хэний нэрээр нэрлэсэн бэ? А. Пирогов B. Мортон C. Уоррен D. Бир 67. Үйлчилгээний потенциал гэж юу вэ ? А. Мэдрэл цочрох B. Булчин агшаах C. Катионы сувгуудаар цэнэгт хэсэг шилжиж туйлшрал алдах D. Цахилгаан цэнэг эсийн гадаргуу дээр хуралдах 68. Ларингоскоп гэж юу вэ ? А. Шүдний байдлыг оношлогч B. Залгиурыг харагч C. Цагаан хоолой дурандагч D. Төвөнхийн орох хэсгийг харагч 69. Унтуулах бодист хамаарахгүйг нь заа: А. Гомк B.Кетамин C. Сомбревин D. Дитилин 70. Булчин сулруулах бодист хамааралгүйг нь заа А. Сукцинилхолин C. Тиопентал натри B. Тубарин D. Ардуан 71. Амьсгалын мэдээгүйжүүлэгчид хамааралгүйг нь заа : А. Халотан B. Кетамин C. Изорфлуран D. Азотын дутуу исэл 72. Өдөр тутам мэдээгүйжүүлгэд хэрэглэгддэг зүйлсийг заа : 1. Интубацын гуурс 2. Агаар оруулагч 3. Судсанд тавих гуурс 4. Ларингоскоп 5. Ам ангайлагч 6. Ходоодны хаймсуур А.1.3.4 зөв B. 1,4,5, зөв C .2.4 зөв D .1.2 зөв 73. Аппаратыг тэсрэлтээс сэргийлэхийн тулд : 1. Цахилгаан дамжуулагч болох синтетик хувцас хэрэглэхгүй байх 2. Аппаратыг газардуулсан байх 3. Аппаратын хий дамжих хэсгүүдийг тослохгүй байх 4. Баллонуудыг доргиож цохихгүй байх 5. Мэдээгүйжүүлэлтийн явцад аппаратанд засвар хийж болохгүй А. Бүгд зөв B. 1,2,4 зөв C. 2,4 зөв D. 1,2 зөв 74. Ерөнхий мэдээгүйжүүлэг явуулах үед хагалгааны өрөөнд заавал байх ёстой зүйлс :
  10. 10. 1. Мэдээгүйжүүлгийн аппарат 2. Дефибриллятор 3. Соруулгын аппарат 4. ЗЦБ-ийн аппарат 5. Пульсоксиметр 6. Зохиомол амьсгалын аппарат А. 1,3,5 зөв B. 1,3 зөв C.Бүгд зөв D.1,2,5,6 зөв 75. 500 мг хуурай бодисыг 20 мл шингэнд уусгахад хэдэн хувийн уусмал болох вэ? А. 2.5 % B. 5% C.12.5% D.1.2 зөв 76. 5% өтгөрөлтэй уусмалаас 450 мг хийхийн тулд хэдэн мл хийх вэ ? А. 90 мл В. 45 мл С. 9 мл D. 4.5 мл 77. 1 сартай хүүхдэд мөгөөрсөн хоолойн гуурс тавихад хэдий хэмжээний гүнд оруулах вэ? А. 3см-с бага B. 6-8см C. 8см D.10см-с дээш 78. Насанд хүрсэн эмэгтэй хүнд ямар хэмжээний мөгөөрсөн хоолойн гуурс сонгох вэ? А. 7,0-8,0 B. 6,0 C. 5,0 D. 10,0 79. Насанд хүрсэн эрэгтэй хүнд ямар хэмжээний мөгөөрсөн хоолойн гуурс сонгох вэ? А.7,0-8,0 B.9,0 C.8,5-9,0 D.10,0 80. Ларингоскопи хэдэн хэсгээс тогтох вэ? А. 3хэсэг B. 2хэсэг C. 4хэсэг D.1хэсэг 81. Хамраар агаар оруулах гуурсыг ямар хугацааны дараа солих вэ? А. 2 цаг тутам B. 6-8 цаг тутам C.10-12 цагт D. 24 цагт 82. Хамраар агаар оруулах гуурсыг ямар урттай хийх вэ? А. 9-10см B.12-14см C.10-12см D.14см 83. Лидокаиныг ямар зорилгоор хэрэглэдэг вэ? А. Дамжуулах, нэвчүүлэх мэдээгүйжүүлэг B. Ховдлын гаралтай хэм алдалтаас сэргийлэх зорилгоор C. Перидурал мэдээгүйжүүлэг D. Бүгд зөв 84. Ерөнхий мэдээ алдуулалттай мэс заслын үед хийх шаардлагатай хяналтуудыг сонго. 1. Зүрхний цахилгаан бичлэг 2. Сатураци 3. Артерийн даралт 4. Шээсний гарц 5. Капнография А. 1,2, 3 зөв. B. 1, 2, 3,4 зөв, C. 1, 3 зөв. D. 2 , 4 зөв E. бүгд зөв. 85. Мэс заслын үед өвчтөнд голчлон хяналтыг хэн хийх вэ. 1. Мэдээгүйжүүлэгч эмч 2. Мэс заслын эмч 3. Мэдээгүйжүүлгийн сувилагч 4. Мэс заслын сувилагч 5. Хагалгааны өрөөний туслах сувилагч
  11. 11. А. 1,2, 3 зөв. B. 1, 2, 3,4 зөв, C. 1, 3 зөв. D. 2 , 4 зөв E. бүгд зөв. 86. Мэс заслын үед шингэн сэлбэлтэнд аль нь орох вэ. 1. Натрийн хлорид 0,9% уусмал 2. Хартманы уусмал 3. Глюкозын 5% уусмал 4. Гипобари шингэнүүд 5. Цус цусан бүтээгдэхүүн А. 1,2, 3 зөв. B. 1, 2, 3,4 зөв, C. 1, 3 зөв. D. 2 , 4 зөв E. бүгд зөв. 87. Бүсчилсэн мэдээгүйжүүлгийн үед хийгдэх шаардлагатай хяналтыг сонго. 1. Зүрхний цахилгаан бичлэг 2. Сатураци 3. Артерийн даралт 4. Биеийн температур 5. Капнография А. 1,2, 3 зөв. B. 1, 2, 3,4 зөв, C. 1, 3 зөв. D. 2 , 4 зөв E. бүгд зөв. 88. Мэс заслын үеийн цус алдалтын хэмжээг тооцохдоо 1. Мэс заслын туслах материалыг жигнэж тооцно. 2. Арьс салстын өнгөний хувиралаар тооцно 3. Соруулганд соруулсан хэмжээгээр тооцно 4. Артерийн даралтын буусан хэмжээгээр тооцно. 5. Шээсний гарц багассан хэмжээгээр тооцно. А. 1,2, 3 зөв. B. 1, 2, 3,4 зөв, C. 1, 3 зөв. D. 2 , 4 зөв E. бүгд зөв 89. Мэдээгүйжүүлгийн үеийн хүндрэлд аль хамаарагдах вэ. А. Ларингоспазм B. Гипотони C. Эм тариа андуурах D. Өвдөлт мэдрэх 90. Мэдээгүйжүүлгийн өмнөх бэлтгэлд хамаарахгүй зүйл А. Шингэн сэлбэлт B. Антибиотик урьдчилсан сэргийлэлт C. Ходоодонд зонд тавих D. Хоол сойх 91. Мэдээгүйжүүлгийн дараах хүндрэлд аль хамаарахгүй вэ А.Толгой өвдөх B. Дотор муухайрах C. Гипокси D. Аспираци 92. Аль өвчтөнд ходоодны шүүрэл их байх вэ А. Хүүхэд B. Өндөр настан C. Жирэмсэн эх D. Ходоодны шархтай 93. Ямар өвчтөнд нугасны мэдээгүйжүүлгийн түвшин хурдан дээшлэх вэ. А. Өндөр настан B. Жирэмсэн эх C. Залуу эмэгтэй хүн
  12. 12. D. Залуу эрэгтэй хүн 94. Гиповоемийн шинжүүдийн оновчтойг нэрлэ. ( Цус алдалтын шок ) А. Царай улайх, даралт ихсэх, пульс олширох B. Цонхийх, даралт буурах, пульс цөөрөх C. Хүйтэн хөлс гарах, царай цайх, даралт буурах, пульс олширох, 95. Донтуулах нөлөө үзүүлдэг эмийг ямар эм гэдэг вэ А. Донтуулах эм B. Мансууруулах эм C. Сэтгэцэд нөлөөлөх эм D. Хорт эм 96 . Амьсгалын процесс нь: 1. Цээж тэлэхэд амьсгал гаргалт үүснэ. 2. Амьсгал авахад өрц хавирганы завсрын булчин суларна. 3. Амьсгал гаргалт нь булчин агших идэвхтэй үйлдлээр гүйцэтгэгдэнэ. 4. Амьсгал бол биеийн хрийн солилцооны анхны алхам мөн. 5. Дээрх бүгд зөв А. 2,3 зөв B. 3 зөв C. 4 зөв D. 2,4 зөв E. Бүгд зөв 97. Амьсгалын минутын эзэлхүүн гэдэг нь: 1 . Нэг удаа амьсгалж буй хийн эзэлхүүн 2. Амьсгалын эзэлхүүнтэй шууд хамааралтай 3. Амьсгалын тоо цөөрөх нь минутын эзэлхүүнийг ихэсгэнэ. 4. Амьсгалын эзэлхүүн ба амьсгалын тооны үржвэртэй тэнцэнэ. А. 2,3 зөв B. 3 зөв C. 4 зөв D. 2,4 зөв E. Бүгд зөв 98. Анхны суурь сэхээн амьдруулах үйлдлүүд: 1. Амаар – амруу, аппаратаар амьсгалуулах 2. Амьсгалын зам чөлөөлж байрлуулах 3. Цусны эргэлт явуулахын тулд цээж шахах 4. Судсанд яаралтай хатгалт хийж шингэн залгах 5. Судсанд адреналин тарих А. 2,3 зөв B. 3 зөв C. 4 зөв D. 2,4 зөв E. Бүгд зөв 99. Сэхээн амьдруулах лавшируулсан арга хэмжээнд орох зүйлс: 1. Амьсгалыг тогтвортой дэмжих 2. Судсанд гуурс тавьж эмчилгээ хийх 3. Дефибрилляц хийх 4. Сэхээсний дараах ойрын үеийн сувилгаа А. 2,3 зөв B. 3 зөв C. 4 зөв D. 2,4 зөв E. Бүгд зөв 100. Анхны буюу элементар сэхээн амьдруулах арга хэмжээг ямар тохиолдолд эхлэх вэ? 1. Ухаангүй, хөдөлгөөнгүй бүх өвчтөн. 2. Гүрээний артерид лугшилт мэдрэгдэхгүй, цусны даралтгүй. 3. Зүрхний цочмог хэм алдалттай өвчтөнд 4. Ховдлын жирвэлзэлтэй, пульсгүй 5. Дуудах, цочрооход хариултгүй байгаа өвчтөнд А. 2,3 зөв B. 3 зөв C. 4 зөв D. 2,4 зөв E. Бүгд зөв
  13. 13. 1 А 36 E 71 B 2 С 37 D 72 A 3 Е 38 D 73 А 4 E 39 С 74 А 5 C 40 С 75 А 6 B 41 C 76 C 7 A 42 B 77 C 8 D 43 B 78 A 9 A 44 C 79 C 10 E 45 B 80 A 11 E 46 D 81 B 12 B 47 C 82 C 13 A 48 C 83 D 14 C 49 D 84 E 15 D 50 C 85 C 16 С 51 D 86 B 17 B 52 B 87 C 18 C 53 D 88 A 19 B 54 С 89 A 20 E 55 C 90 B 21 A 56 B 91 B 22 B 57 C 92 C 23 C 58 B 93 B 24 C 59 D 94 C 25 D 60 E 95 B 26 C 61 C 96 B 27 A 62 B 97 D 28 B 63 А 98 А 29 B 64 C 99 E 30 B 65 E 100 E 31 C 66 D 32 С 67 C 33 С 68 D 34 В 69 D 35 В 70 C

×