Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Huuhdiin loor

22 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Huuhdiin loor

  1. 1. Хүүхдийн чих, хамар, хоолой судлалаар төрөлжсөн мэргэшүүлэх сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жишиг сорил 1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2.Олон сонголттой тест: 5 хариулттай байна ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1, 2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 1. Нүүрний мэдрэлийн саажилт хэсгийн мэдээ алдуулалтын дараа болов. Хэдэн цагийн дараа саажилт арилах вэ? А, 30 мин-аас 1 цаг B, 1-2 цаг C, 2-4 цаг D, 4-6 цаг Е, 6-12 цаг 2. Төвөнхийн дээд тараагуур судас төвөнх рүү орохдоо ямар замаар дамжих вэ? 1. хэрэлдүүр /ховч / ясны дээгүүр 2. хэрэлдүүр бамбайн хальсны нүхээр 3. бамбай мөгөөрсны нүхээр 4. бамбай мөгөөрсний доогуур А.1 В.2 С.1,2 Д.2,3 Е.2,3,4 3. Ethmoid infundibulum-ийн дотор ханыг ямар бүтэц үүсгэдэг вэ? А. Frontal process of the maxilla В. Bulla С. Uncinate process D. Lacrimal bone Е. Lamina papyracea 4. Ethmoid infundibulum-ийн гадна ханыг ямар бүтэц үүсгэдэг вэ? 1. Uncinate process 2. Bulla 3. Frontal process of the maxilla 4. Lacrimal bone 5. Lamina papyracea А. 1 В. 2 С.1,2 D. 2,3 Е. 3,4,5 5. Ethmoid infundibulum-ийн ар ханыг ямар бүтэц үүсгэдэг вэ? А. Frontal process of the maxilla В. Bulla С. Uncinate process D. Lacrimal bone Е. Lamina papyracea 6. Middle ethmoid cell хаана байрлах вэ? А. Semilunar hiatus-д байрлана В. Surpabullar recess-д байрлана С. Retrobullar recess-д байрлана D. Bulla-гийн ойролцоо байрлана
  2. 2. Е. Будлиантай нэршил 7. Uncinate process-ийг хэсэгчлэн тайрч зажуурын хөндийн байгалийн нүхийг ил гаргаад түүнээс арагш-доош чиглэлд 2 см орчим фенестраци хийвэл ямар нэртэй мэс засал болох вэ? А. Infundibulotomy В. Partial anterior ethmoidectomy С. Sphenoetmoidectomy D. Frontoethmoidectomy Е. Frontoethmoidectomy with frontal sinus drainage 8. Үг мэдрэх босго нь цэвэр авианы дундажаас 15 дБ-ээр илүү сайн байвал ямар онош тавих вэ? А. мэдрэхүйн дүлийрэлт В. мэдрэлийн дүлийрэлт С. мэдрэхүй-мэдрэлийн дүлийрэлт D. дамжуулах дүлийрэлт Е. баашлалт 9. Электрокохлеографийн үндсэн бүрэлдхүүнийг нэрлэ. 1. дунгийн микрофоник 2. эндолимфийн потенциалl 3. электродын потенциал 4. үйлдлийн потенциал 5. нийлбэр потенциал А. 1,2,3 В. 3,4,5 С. 1,4,5 D. 2,3,4 Е. 1,3,5 10. Электрокохлеографийн электродыг дунгийн гадна хананд байрлуулж SP/AP-ийг тооцоолоход хэдэн хувиас дээш байвал хэвийн бус харьцаа гэж үздэг вэ? А. 20% В. 30% С. 40% D. 50% Е. 60% 11. Хамрын арьс болон арьсан доорх эд аль хэсэгтээ хамгийн нимгэн байдаг вэ? А. supratip area В. nasion С. rhinion D. tip Е. columella 12. Хамрын ямар булчин Ринопластик мэс засал хийхэд хамгийн их нөлөөтэй вэ? 1. depressor nasi 2. suppressor nasi 3. procerus 4. longitudinalis nasalis 5. transverse nasalis А. 1.2.3 В. 2.3.4 С. 3.4.5. D. 1.3.5 Е. 1.4.5 13. Лидокайныг тарьж хэрэглэх тунгийн дээд хэмжээг ол. А. 1-1,5 мг/кг В. 1,5-2 мг/кг С. 3 - 7 мг/кг D. 14 мг/кг Е. 20-25 мг/кг 14. Кальдвелийн проекциор рентген зураг авахад чихний суваг- ухархайн шугамнаас дээгүүр хэдэн градусын өнцгөөр туяаг тусгах вэ? А. 5-10 В. 15-20 С. 25-30
  3. 3. D. 35-40 Е. 45 15. Шюллерийн проекци ашиглан чихний рентген зураг авахад 2 чихийг холбосон шугаманд хэдэн градусын өнцөг үүсгэн туяаг тусгах вэ? А. 10 В. 20 С. 30 D. 40 Е. 45 16. Хамрын дайврын хөндийн рентген зурагт зүүн талын духны хөндийн ёроолоос 3 см хүртэлх хэмжээтэй ястай төстэй үүсвэр санамсаргүй тохиолдлоор гарчээ. Өвчтөнд цаашид ямар арга хэмжээ авах вэ? A. КТГ хийж эдийн шинжилгээ авна B. MRI хийнэ C. Мэс засал хийнэ D. Хоргүй үүсвэр гэж үзэн цаашид ажиглана. E. Дээрхийн аль нь ч биш 17. Дараах эмгэгүүдийн аль нь хүүхдийн хамар, хамрын дайвар хөндийнүүдэд хамгийн элбэг тохиолддог вэ? A. Махангар /саркома/ B. Өмөн /Карцинома/ C. Лимфома D. Глиома E. Үрэвслийн гаралтай полип 18. 55 настай эрэгтэй баруун хацрын шанаа хэсгээр өвдөнө гэсэн зовиуртай ирэв. Үзлэгээр баруун ухарайн доод хэсгээр мэдээ алдсанаас өөр шинж тэмдэггүй байв. Рентген зурагт баруун хоншоорын хөндий бүхэлдээ сүүдэртэй гарсан бол цаашид өвчтөнд: A. Яаралтай мэс засал хийх B. КТГ C. Антибиотик эмчилгээг 30 хоног хийх D. MRI E. Хоншоор хөндийд чанд авиан шинжилгээ хийх 19. Хоншоорын хөндийн T4N0M0 шатны хавдарт ямар эмчилгээ хийх вэ? A. мэс засал B. туяа C. хими D. дээрх бүгд E. A ба B 20. Нармайн хорт хавдрын үед ямар шинж тэмдэг ихэвчлэн илэрдэг вэ? A. Хамар битүүрэх B. Хүзүүнд үүсвэр гарах C. Хамраас цус гарах D. Дунд чихний шүүдэст үрэвсэл 21. Доорх хариултуудаас аль нь нармайтай холбоо хамааралгүй вэ? A. Шүлсний жижиг булчирхайнууд B. Лимфойд эд C. Torus tubaris D. Судалт хавтгай хучуур эд E. C-3 ба C-4 нугалам 22. Нармай хавдрын талаарх дараах өгүүлбэрүүдийн аль нь худал вэ? A. Стандарт эмчилгээ нь туяа эмчилгээ B. Анхдагч хавдар эмчлэгдсэн ч хүзүүн дэх булчирхай эмчилгээнд үр дүн өгөхгүй байх тохиолдолд хүзүүний тунгалагийн булчирхай эслэгийг багцаар авах мэс засал хийж болно. C. Гипотиреоидизм нь туяа эмчилгээний дараа гарч болох хүндрэл юм.
  4. 4. D. Нармайн хорт хавдар Эпштейн-Баррын вирустэй холбоотой боловч дархлааны эмчилгээ үр дүнтэй эсэх нь судалгаагаар хараахан батлагдаагүй. E. Нармайн хорт хавдартай өвчтөнүүдийн 70% нь 5 жил амьдардаг ба 5 дах жилдээ өвчний шинж тэмдэг илрээгүй бол бүрэн эдгэрсэн гэж үздэг 23. Дараах бүтцүүдийн аль нь залгиурын хажуугийн зайд байдаг вэ? А. Өөх B. Тунгалагийн булчирхай C. Гүрээний тараагуур судас D. Гавлын Х мэдрэл E. Дээрх бүгд .24. Тагнайн гүйлсэн булчирхайд хамгийн элбэг тохиолддог хорт хавдар аль вэ? A. Ходжкины бус лимфома B. Ходжкины лимфома C. Хавтгай эсийн өмөн D. Мукоэпидермойд өмөн E. Лимфэпителиома 25. Сонсголын гуурс нь идэвхтэй агшиж, онгойдог бөгөөд(1) сонголын гуурсыг идэвхтэй онгойлгодог булчин нь (tensor veli palatini) (2) бөгөөд энэ булчин нь мөн сонсголын гуурсны агшилтыг хангадаг (3). A. 1 зөв, 2 зөв, 3 зөв, холбоо хамаарал зөв B. 2 зөв, холбоо хамаарал буруу C. 1 зөв, 2 зөв, 3 зөв, холбоо хамаарал буруу D. 1 буруу, 2 зөв,3 буруу, холбоо хамаарал буруу 26. Хэнгэргэн хөндийн мэдрэлийн сүлжээний мэдрэлүүдийг нэрлэ. 1.V3 2.IX(Jacobson-ны мэдрэл) 3.Х A. 1 зөв B. 2,3 зөв C. 1,2 зөв D. Бүгд зөв 27. Хэнгэргэн хөндийн өмнө(anterior) хэсгийн бүтцүүдийг нэрлэ. 1. Гүрээний артери 2. Сонсголын гуурсны амсар 3. Tensor tympani булчингийн ховил 4. Styloid prominence А. 1 зөв B. 2,3 зөв C. 1,2,3 зөв D. Бүгд зөв 28. Хэнгэргэн хөндийн ар(posterior) хэсгийн бүтцүүдийг нэрлэ. 1. Aditus ad antrum 2. Дөрөөний холбоос 3. Дөшний хонхор 4. Tegmen tympani 5. Pyramidal prominence 6. Chorda tympani 7. Posterior sinus A. 1,4 зөв B. 2,3,4,6 зөв C. 1,2,3,5,6,7 зөв D. 1,3,4,5,6,7 зөв E. Бүгд зөв 29. Нүүрний мэдрэл нь бага насны хүүхдийн чамархайн ясны дотор харьцангуй гүнд байрладаг (1) хүүхэд өсөхийн хирээр байрлал нь өнгөц болж (2) насанд хүрэгсдэд илүү өнгөц бөгөөд дотор (medially) тийш (3) байрлана.
  5. 5. A. 1 зөв, 2 буруу, 3 зөв холбоо хамаарал буруу B. 1 зөв, 2 буруу,3 буруу,холбоо хамаарал буруу C. 1 буруу, 2 буруу, 3 буруу холбоо хамаарал зөв D. 1 буруу, 2 буруу,3 зөв холбоо хамаарал буруу E. 1 буруу, 2 буруу,3 буруу холбоо хамаарал буруу 30. Сац нь (promontorium) хэнгэргэн хөндийн дотор хананы төвгөр хэсгүүдийн нэг бөгөөд (1) дунгийн сууриар үүсдэг(2). A. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал зөв B. 2 зөв, холбоо хамаарал зөв C. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу D. 1 буруу, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу E. 1 зөв, холбоо хамаарал зөв 31. Сонсголын яснууд нь хэзээ насанд хүрэгсэдийн хэмжээ, хэлбэртэй ижил болдог вэ? A. Төрөх үед насанд хүрэгсэдийнхтэй ижил хэмжээ, хэлбэртэй болно. B. Жирэмсэний 18 дахь долоон хоногт насанд хүрэгсэдийн хэмжээнд хүрч, төрөх үед насанд хүрэгсэдийн хэлбэртэй болно. C. Жирэмсэний 18 долоон хоногт насанд хүрэгсэдийнхтэй ижил хэлбэртэй болж төрөх үед насанд хүрэгсэдийнхтэй ижил хэмжээтэй болно. D. Жирэмсэний 16 дахь долоон хоногт насанд хүрэгсэдийн хэмжээнд хүрч, төрөх үед насанд хүрэгсэдийн хэлбэртэй болно. Е. Жирэмсэний 16 дахь с долоон хоногт насанд хүрэгсэдийнхтэй ижил хэлбэртэй болж төрөх үед насанд хүрэгсэдийнхтэй ижил хэмжээтэй болно. 32. Tensor tympani булчин нь сонсголын яснуудын аль хэсэгтэй холбогддог вэ? A.Дөшний урт сэртэн B.Алхны бариул C.Алхны толгой D.Дөрөөний дээд бүтэц E.Дөшний богино сэртэн 33. Сонсголын ямар яснуудын дундуур Chorda tympani өнгөрдөг вэ? A.Дөш болон алхны толгой B.Алхны бариул болон дөшний урт сэртэн C.Дөшний урт сэртэн болон дөрөөний гуя D.Дөшний богино сэртэн болон алхны толгой E.Алхны бариул болон дөшний богино сэртэн 34. Сонсголын яснуудаас цусан хангамжаар муугаас хамгийн хялбар уусч үгүй болдог нь аль нь вэ? A. Алх B. Алхны бариул C. Дөшний урт сэртэн D. Алхны богино сэртэн E. Дөрөөний дээд бүтэц 35. Хэнгэргэн хальс нөхөх мэс заслыг чихний дэлбэнгийн арын хүрцээр хийх заалтуудыг нэрлэ. 1.Хэнгэргэн хальсны өмнө хэсгийн том цооролт 2.Хэнгэргэн хальсыг нөхөх дахин хагалгаа 3.Өвчтөний нас бага байх 4.Сувгийн ясан хананы урд хэсэг хэнгэргэн хальсны урд ирмэгийн халхлах 5.Суваг хэт нарийн A. 1,4 зөв B. 2,3,4,6 зөв C. 1,2,4,5 зөв D. 1,2 ,3,4 зөв E. Бүгд зөв 36. Чихний дэлбэнгийн арын хүрцээр хэнгэргэн хальс нөхөх мэс заслын давуу тал ууд нь харах талбай өргөн чөлөөтэй, хэнгэрэг тогтох магадлал өндөр (1) боловч энэ хүрцээр мэс заслыг хийсний дараа хэнгэрэг эргэн цоорох нь элбэг, сонсгол сайжрах магадлал муу байдаг (2) ба чихний арын хүрцээр уг мэс заслыг хийсэн тохиолдолд шархны эдгэрэлт
  6. 6. удаан, хэнгэрэгэний өмнө хэсэг сувгийн ханатай мохоо өнцөг үүсгэн буруу эдгэрэх нь харьцангуй илүү байдагаас гадна суваг нарийсан эдгэх магадлал өндөр байдаг(3) . A. 1 зөв, 2 буруу, 3 буруу холбоо хамаарал буруу B. 1 буруу, 2 буруу,3 буруу,холбоо хамаарал буруу C. 1 зөв, 2 буруу, 3 зөв холбоо хамаарал буруу D. 1 буруу, 2 буруу,3 зөв холбоо хамаарал буруу E. 1 буруу, 2 зөв,3 буруу холбоо хамаарал буруу 37. Хэнгэргэн хальс нөхөх мэс заслын дараа сонсгол дамжуулах хэлбэрээр эргэн муудах шалтгаануудыг нэрлэ. 1.Хэнгэрэг ахин цоорох 2.Дөшний урт сэртэн үхжих 3.Хэнгэргэний зах ирмэг сувгийн ханатай мохоо өнцөг үүсгэн эдгэрэх 4.Нөхөгч материал хөдлөх 5.Чихэнд шуугиан үүсэх 6.Нөхөгч материал зузаарч, наалдац үүсэх 7.Нөхсөн хэнгэрэг дотогш татагдах A. 1,2,6 зөв B. 1,2,4,5,7 зөв C. 1,3,4,6,7 зөв D. Бүгд зөв 38. Энгийн мастойдэктоми мэс заслыг хөхөнцрийн хурц үрэвслийн үед хэнгэргэн хальс зүсэх ажилбарыг антибиотик эмчилгээтэй хавсран хийгээд үр дүн өгөгхгүй байгаа тохиолдолд хийх ба (1) энэ үед хэнгэргэн хальсыг мөн нөхдөг(2) . A. 1 зөв, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу B. 1 буруу, 2 зөв,холбоо хамаарал буруу C. 1 буруу, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу D. 1 буруу, 2 зөв холбоо хамаарал зөв E. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал зөв 39. Дунд чихний архаг сувдангирт биш үрэвслийн үед сонсголын яснууд идэгдэх буюу сорвижиж, бэхжсэн үед сонсголын бууралт агаарын дамжуулалтаар ямар хэмжээгээр буурах вэ? A. 61 дб-ээс дээш B. 40 дб-60 дб хүртэл C. 40-80 дб D. 40 дб хүртэл E. 50 дб-ээс дээш 40. Агаар ясан дамжуулалтын зөрөө 50 дб-ээс илүү байх хамгийн элбэг тохиолдлыг заа. A. Сонсголын яснууд хөдөлгөөнгүй болох B. Хэнгэргэн хөндийд өтгөн цавуурхаг шингэн хуримтлагдах C. Хэнгэргэн хальс бүтэн цоорхой D. Хэнгэргэн хальс 4-р зэргээр татагдах E. Сонсголын яснууд салах 41. Хэнгэргэн хальсанд агаар тэнцвэржүүлэх гуурс байрлуулсаны дараа хамгийн элбэг тохиолдох хүндрэл юу вэ? A. Гуурс унах B. Гуурс бөглөрөх C. Гуурсаар ялгадас байнга гоожих D. Сонсгол эргэн буурах E. Гуурсны байрлал өөрчлөгдөх 42. Дөрөө авах мэс заслын эсрэг заалтуудыг нэрлэ. 1. Хүүхэд насанд дунд чихний үрэвслээр өвчлөх магадлал буураагүй үед 2. Гадна чихний үрэвсэл 3. Чихний шуугиан 4. Хэнгэргэн хальс цоорхой 5. Менерийн өвчин 6. Холимог хэлбэрийн сонсголын бууралт 7. Дунд чихний үрэвсэл
  7. 7. 8. Амьсгалын дээд замын халдвар A. 1,2,3,4,6,7 зөв B. 1,2,4,5,7 зөв C. 1,2,4,5,7,8 зөв D. Бүгд зөв 43. Алх яс хөдөлгөөнгүй болж бэхлэгдэх нь ихэвчлэн олдмол шалтгаантай байдаг (1) бөгөөд энэ үед алхны толгойг тайрсанаар дөшний урт сэртэн нь алхны бариул болон дөрөөг хооронд нь холбоно(1). A. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал зөв B. 1 буруу, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу C. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу D. 1 буруу, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу E. 1 буруу, 2 зөв холбоо хамаарал зөв Хамар 44. Concha bullosa гэж юу вэ? A. Элхэг хөндийн өмнөт хийт хөндийнүүд B. Доод самалдгийн хийт хөндийнүүд C. Дунд болон дээд самалдгийн хийт хөндийнүүд D. Духны хөндийн доод хана 45. Халлер(Haller)-ын хийт хөндий нь ухархайн доор байрлах элхэг хөндийнүүд (1)бөгөөд дээд эрүүний хөндийн дээд дотор буланд байрлана(2). A. 1 зөв 2 зөв холбоо хамаарал зөв B. 1 буруу 2 зөв холбоо хамаарал зөв C. 1 зөв 2 буруу холбоо хамаарал буруу D. 1 зөв 2буруу холбоо хамаарал зөв 46 .(A). Anterior ethmoid artery нь хамрын хөндийд хаана байрлах вэ? A. Духны сэртэнгийн ард , тархины суурийн яг дор, basal lamella –гийн өмнө B. Элхэг хөндийнүүдийн дунд хэсэгт, духны хөндийн яг дор C. Тархины суурийн дор, хамрын хөндийн дээвэр хэсэгт D. Духн ысэртэнгийн дор, тархины суурийн өмнө хэсэгт, basal lamella –тай зэрэгцэн E. Хамрын хөндийд байрлахгүй 47. Posterior ethmoid artery нь n.opticus-ын хаагуур ямар зайнд өнгөрөх вэ? A. Ардуур нь 1 см зайд B. Урдуур нь 5 мм зайтай C. Ардуур 5 мм зайтай D. Урдуур 1 см зайтай E. Доогуур нь 5 мм зайтай 48. Хамрын дурангийн мэс заслын дараа хамгийн элбэг тохиолддог хүндрэл юу вэ? A. Цус алдах B. Үрэвсэл дахих C. Наалдац үүсэх D. Үнэрлэхүйн муудах E. Хатаж, хуурайших 49. Хамрын дурангийн мэс заслын үед хамгийн элбэг тохиолддог хүндрэл нь цус алдах (1) энэ үед цус алдах хамгийн их эрсдэлтэй нь таславчийн арын артер (2) бөгөөд энэ судас нь доод самалдгийн ар хэсгийг цусаар хангадаг(3). A. 1 зөв 2 зөв 3зөв холбоо хамаарал зөв B. 1 буруу 2 зөв 3 буруу холбоо хамаарал буруу C. 1 зөв 2 буруу 3 зөв холбоо хамаарал буруу D. 1 зөв 2 зөв 3 буруу холбоо хамаарал буруу 50. Духны хөндийд хамгийн элбэг тохиолддог хоргүй хавдрыг нэрлэ. A. Фибром B. Папиллом C. Гранулем D. Остеом E. Гемангиом
  8. 8. Залгиур 51. Paradise-ийнхаар нармай тагнайн гүйлсний архаг үрэвслийн үед тагнай нармайн гүйлс авах мэс заслын заалтыг нэрлэ. 1. Эмчийн баталгаажуулсанаар 3 жил дараалан 3-аас доошгүй удаа өвдөх 2. Эмчийн баталгаажуулсанаар 2 жил дараалан 5-аас доошгүй удаа өвдөх 3. Эмчийн баталгаажуулсанаар 3 жил дараалан 6-аас доошгүй удаа өвдөх 4. Эмчийн баталгаажуулсанаар 1 жилд 9-өөс доошгүй удаа өвдөх 5. Эмчийн баталгаажуулсанаар 1 жилд 7-оос доошгүй удаа өвдөх A. 1,3,4,5 зөв- A B. 1,2,5 зөв-B C. 1,2,4 зөв-C D. Бүгд зөв-D 52. Ямар тохиолдолд өвчтөнд шинж тэмдэг илрээгүй боловч A group. streptococc илрэхэд эмчилгээ шаардлагатай вэ? A. Эмчилгээ дутуу хийгдсэн B. Мэс заслаас үлдэц үлдсэн C. Дархлаа султай D. Харшламтгай E. Гэр бүлд нь ревматизмтай хүн байдаг 53. Тагнайн гүйлс авах мэс заслын дараахь аль үед цус алдахад нас өвчтөн нас барах эрсдэл өндөр вэ? A. Мэс заслаас хойш 1 сарын дотор B. Мэс заслаас хойш 6 сарын дотор C. Мэс заслаас хойш 2 цагийн дотор D. Мэс заслаас хойш 24 цагийн дотор 54. N.Glossopharyngeus үүргүүдийг нэрлэ. 1. Stylopharyngeus-ийн хөдлгөөн 2. Хэлний ар гуравны нэгийн амтлах 3. Шүлсний булчирхайг цочроох 4. Чихний дэлбээний арын арьсны мэдрэхүй 5. Залгиурын мэдрэхүй 6. Зөөлөн тагнайн мэдрэхүй 7. Хэнгэргэн хөндийн мэдрэхүй 8. Сонсголын суурсны мэдрэхүй A. 1,2,3,4,6,7 зөв B. 1,2,4,5,7 зөв C. 1,2,4,5,7,8, зөв D. Бүгд зөв 55. Гүйлс орчмын буглааны шинжийг хэл. 1. Юм залгихад нэг талд хөндүүрлэх 2. Ам ангайхад бэрхшээлтэй 3. Халуурах 4. Хүүхэн хэл эсрэг талруугаа түрэгдэх 5. Эрүүний өнцөг дэх булчирхай цочиж хөндүүрлэх A. 1,2 зөв B. 3,4 зөв C. 1,2,5 зөв D. 2,5 зөв E. Бүгд зөв Төвөнх 56. Төвөнхийн мэдрэлийг нэрлэнэ үү. 1. Тэнэгч мэдрэл (n.vagus)- ийн 2 салаагаар мэдрэлжүүлэгдэнэ. 2. Төвөнхийн дээд мэдрэл (n.laryngeus superior). 3. Төвөнхийн доод мэдрэл (n.laryngeus inferior). 4. Төвөнхийн дунд мэдрэл (n.laryngeus media)
  9. 9. A. 1, 2, 3 зөв B. 1 ба 3 зөв C. 2 ба 4 зөв D. Зөвхөн 4 зөв 57. Хүүхдийн төвөнхөд хамгийн элбэг тохиолддог төрөлхийн гажиг юу вэ? A. Төрөлхийн дууны хөвчгүй байх B. Гемангиом C. Төрөлхийн сарьс D. Уулинхай E. Ларингомаляц 58. Хамар залгиурын аль хэсгээс ювенил ангиофибром үүсдэг вэ? 1. Тагнай ясны уулзвар 2. Vomer ясны хөндлөн хэсэг (horisontal ala) 3. Petrygoid ургацын ёзоор 4. С1 болон С2-ын уулзвар A. 1, 2 зөв B. 1 ба 3 зөв C. 2 ба 4 зөв D. Зөвхөн 4 зөв E. 1,2,3 зөв 59. Нярай болон насанд хүрэгсэдийн төвөнхийн байрлалын ялгааг нэрлэ. 1. Нярайн төвөнх өмнө дээр байрладаг. 2. Нярайн төвөнх нь С2-С3-ийн түвшинд байна. 3. Нярайд бөгж мөгөөрс нь С3-С4-ийн түвшинд байна. 4. Насанд хүрэгсэдийн төвөнх С5-ын түвшинд байна. 5. Насанд хүрэгсэдийн бөгж мөгөөрс С7-ын түвшинд байна. A. 1, 4 зөв B. 1 ба 3 зөв C. 3 ба 5 зөв D. Зөвхөн 1 зөв E. Бүгд зөв 60. Интубацийн мөхлөгөнгөр төвөнхийн аль хэсэгт өвөрмөцөөр байрладаг вэ? A. Төвөнхийн аль ч хэсэгт байрлаж болно B. Дууны хөвчийн чөлөөт ирмэгт C. Утгуур мөгөөрсний дууны сэртэнд D. Төвөнхийн ховдолд E. Төвөнхөд биш цагаан мөгөөрсөн хоолойд 61. Wegener-ийн грануломатоз төвөнхийн аль хэсэгт хамгийн их тохиолддог вэ A. Дууны хөвчид B. Ховдолд C. Дууны хөвчөөс доорхи хэсэгт D. Дууны хөвчөөс дээрхи хэсэгт E. Утгуур хоорондын зайд 62. Хүүхэд төвөнхийн папилломоор өвдөх эрсдэлт хүчин зүйлсийг зөв нэрлэнэ үү. 1. Эх бэлгийн замдаа кондиломтой байх 2. Салхин цэцэг, кориор өвдөх 3. Паповирус 4. Хүүхэд шилжилтийн насанд хүрэх 5. Кесарев хагалгаагаар төрөх A. 1, 2, 3 зөв B. 1 ба 3 зөв C. 2 ба 4 зөв D. Зөвхөн 4 зөв E. Бүх хариулт зөв 63 Төвөнхийн фибромын үед илрэх шинж A. Хоолой сөөж амьсгал бачуурна
  10. 10. B. Амьсгал бачуурч ханиана C. Залгихад эвгүй оргиж дуу цуцна D. Зөвхөн амьсгал бачуурна E. Цорын ганц шинж тэмдэг нь хоолой сөөх 64. Мөгөөрсний гаралтай төвөнхийн хавдар A. Бага насны хүүхдүүд өвдөнө B. Залуу эмэгтэйчүүд өвдөнө C. Зөвхөн настай хүмүүст тохиолдоно D. Залуу эрэгтэйчүүд өвдөнө E. 40-60 насанд хамгийн элбэг, эрэгтэйчүүд илүү өвдөнө 65. Төвөнхийн архаг гиперпластик үрэвслийн үед салст бүрхүүлийн намираа хучуур эд гиперплази болсон олон давхар хавтгай хучуур эдээр солигддог тул (1) буй болсон олон давхар хавтгай хучуур эд салс ялгаруулагч булчирхайн шүүрлийн цорго руу тархаж үйл ажиллагааг нь алдагдуулснаар зунгааралдсан өтгөн салс гарна (2). A. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал зөв B. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу C. 1 зөв, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу D. 1 буруу, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу 66. Төвөнхийн мөөгөнцөр нь анхдагч архаг явцтай бөгөөд шинж тэмдэг бараг илрэхгүй аажим эхэлдэг (1). Харин хурцдалтын шатанд амьсгал бачуурал тод илрэх ба хамгийн гол шинж нь хоолой зовиуртай загатнана (2). A. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал зөв B. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу C. 1 зөв, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу D. 1 буруу, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу E. 1 буруу, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу 67. Plexus tympanicus хаана орших вэ? A. Сонсголын гуурсны хэнгэрэг талын сүв орчимд B. Зуйван цонхны эргэн тойронд C. Хэнгэргэн хальсны дотор хананд D. Гонхны хонгилд E. Promontorium дээр 68. Отолит аппаратын киноцел, стериоцел эсийн аль нь урт вэ? A. Стериоцел эс урт B. Киноцел эс урт C. Хоёулаа тэгш D. Хоёулаа богино E. Хүн бүрт янз бүр байна 69. N.vestibularis-ийн дендрит хэдэн салаа вэ? A. 2 B. 3 C. 4 D. 5 E. 6 70. Дууны байрлал тогтоох үйлдэлийг юу гүйцэтгэх вэ? A. Дэлбээний омог B. Дэлбээний хонхор C. Гадна чихний суваг D. Хэнгэргэн хальс E. Дэлбээ 71. Гадна чих дууны хүчийг нэмэгдүүлэх чадвартай юу? A. Ямар ч боломжгүй B. Онолын хувьд батлагдаагүй C. Бага зэрэг нэмэгдүүлнэ D. Нэмэгдүүлэхгүй бууруулна E. Нэмэлт арга хэмжээ авбал чадвартай
  11. 11. 72. Pars flaccida юуг хучих вэ? A. Annulus tympanicus B. Jucisura tmpanicus C. Annulus fibrosus D. Алийг ч хучихгүй E. Бүгдийг хучна 73. Сонсголын яснуудын нийлбэр жин хэд вэ? A. 120мг B. 50мг C. 40мг D. 80мг E. 100мг 74. Нийгмийн харилцааны ярианы бүсийг бичнэ үү? A. 55-70 дб 500-4000 гц B. 15-40 дб 250-2000 гц C. 30-60 дб 16-20000 гц D. 5-25 дб 500-4000 гц E. 55-60 дб 500-8000 гц 75. Тэнцвэрийн анализаторын хэдэн рецептор байдаг вэ? A. 2 B. 3 C. 4 D. 5 E. 6 76. Их биеийн тэнцвэр тохируулагч замыг нэрлэнэ үү? A. Tractus vestibule- longitudinalis B. Tractus vestibule- reticularis C. Tractus vestibule- spinalis D. Tractus vestibule- corticalis E. Tractus vestibule- cerebrallis 77. Аль нь шивнээ ярианы хүч вэ? A. 25-30 дб B. 10-20 дб C. 5-10 дб D. 0-5 дб E. 35-40 дб 78. Сонсгол бууралтын хэмжээ шуугианы үед ямар давтамж дээр их байх вэ? A. 500 гц B. 1000 гц C. 2000 гц D. 8000 гц E. 4000 гц 79. Хэнгэргэн хөндийн хэвийн даралт тимпанометрийн хэмжилтээр ямар хэмжээтэй вэ? A. 200 мм усны баганатай B. 400 мм усны баганатай C. 600 мм усны баганатай D. 800 мм усны баганатай E. 1000 мм усны баганатай 80. Нистагм үүсгэгч мэдрэлийн замыг сонгоно уу? A. Tractus vestibule- longitudinalis B. Tractus vestibule- reticularis C. Tractus vestibule- spinalis D. Tractus vestibule- corticalis E. Tractus vestibule- cerebrallis 81. Лабиринтиттэй хүн заагч хурууны сорилыг яаж гүйцэтгэх вэ? A. Гэмтсэн талд тэр гарын заагч хуруу хазайна
  12. 12. B. Гэмтэлтэй талруу хоёр гарын заагч хуруу хазайна C. Эсрэг талын заагч хуруу хазайна D. Ямар ч өөрчлөлт илрэхгүй E. Эсрэг талруу хоёр хуруу хазайна 82. Илчит сорилыг халуун /43 градус/ усаар хийхэд ямар нистагм илрэх вэ? A. Эсрэг талд сул нистагм үүснэ B. Эсрэг талд хүчтэй нистагм үүснэ C. Тэр талд сул нистагм үүснэ D. Ямар ч нистагм үүсэхгүй E. Тэр талд хүчтэй нистагм үүснэ 83. Залгиурын арын буглаа багалзуурт байрласан үед ямар шинж илрэхгүй вэ? A. Халуурах B. Залгихад өвдөх C. Амьсгал давчдах D. Дуу хоолой өөрчлөгдөх E. Гунших 84. Нармайн гүйлс хумс ясны дээд ирмэгийн түвшинд хүрсэн бол хэддүгээр зэргийн томрол гэх вэ? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E. 5 85. Хэлний бахыг ямар аргаар оношлох вэ? A. Эпифарингоскопи B. Мезофарингоскопи C. Гипофарингоскопи D. Шууд харж E. Оношлох боломжгүй 86. Нармайн дээврийн том хавдрыг авахад ямар арга нь хамгийн дөхөм төгс вэ? A. Хамрын хөндийгөөр B. Хатуу тагнай зүсэж авах C. Доод эрүүний яс тайрч авах D. Амны хөндийгөөр E. Денкер ба Мурын аргаар авах 87. Дууны хөвчийг чангалах булчинг нэрлэнэ үү? A. m. cricoarytenoideus posterior B. m. cricoarytenoideus anterior C. m. arytenoideus obliques D. m. thyroarytenoideus internus, externus E. m. arytenoideus transversus 88. Төвөнхийн зайг өргөсгөгч булчинг нэрлэнэ үү? A. m. cricoarytenoideus posterior B. m. cricoarytenoideus anterior C. m. arytenoideus obliques D. m. thyroarytenoideus internus, externus E. m. arytenoideus transversus 89. Дуу үүсэх үед дууны хөвч яаж байрлах вэ? A. Гурвалжин хэлбэртэй B. Бөөрөнхий хэлбэртэй C. Жигд нийлсэн зурвас хэлбэртэй D. Хэлбэргүй E. Зуйван хэлбэртэй 90. Цочмог ларингитын үед илрэхгүй шинжийг ол A. Хоолой сөөх B. Хуурай ханиалгах C. Цэр гарахгүй
  13. 13. D. Хоолой хуурай оргих E. Найтаах 91. Төвөнхийн халхавчийн төвөнх талын гадаргууны дотор талд папиллом ургажээ. Ямар эмчилгээ хийх вэ? A. Хавчаараар чимхэж авна B. Төвөнхийн уургаар тасалж авна C. Папиллом биш учир авахгүй D. Цахилгаан төөнүүрээр түлнэ E. Хавдрын эсрэг эмээр арчина 92. Төвөнх цагаан мөгөөрсөн хоолойн цочмог бачууралт үрэвслийн мэдрэл – хордлогын болон тархи хавагнашлын шинжтэй хүүхдийг төвөнхийн үрэвслийн өрөөнд яаж оруулах вэ? A. Халуун чийглэг өрөөнд тархины хаван ихсэх тул оруулахгүй B. Өрөөнд оруулж тайван унтуулна C. Өрөөнд оруулж толгойг хүйтэн мөсөөр хучна D. Тэр өрөөнд оруулахыг хориглоно E. Тухайн нөхцөлд эмч шийднэ. 93. Төвөнхийн дээд ба доод мэдрэл ямар мэдрэлийн салаа вэ? A. Тэнэгч мэдрэлийн B. Хэлний доорхи мэдрэлийн C. Симпатик мэдрэлийн D. Нэмэлт мэдрэлийн E. Нүүрний мэдрэлийн 94. Тэнцвэрийн өөрчлөлтийн үед ВМС-ийн талаас илрэх шинжүүдийг үүсгэгч мэдрэлийн замыг нэрлэнэ үү? A. Tractus vestibulolongitudinalis B. Tractus vestibuloreticularis C. Tractus vestibulocerebellaris D. Tractus vestibulospinalis 95. Онгорхой гуншааг оношлоход ямар арга хэрэглэх вэ? A. Эпифарингоскопи B. Мезофарингоскопи C. Гипофарингоскопи D. Рентген шинжилгээ E. КТГ 96. Чих ясжих өвчнийг эмчлэх аргыг нэрлэ. A. Мастойдэктоми B. Хэнгэргийн иллэг C. Евстахиевын гуурс бургуйдах D. Стапедопластик 97. Сонсголын обьектив шинжилгээний /BERA/ хариуны 5 долгионыг /1-р жагсаалт/ үйл ажиллагааг нь илэрхийлж буй сонсголын замуудтай /2-р жагсаалт/ холбоно уу? 1-р жагсаалт: 1. I 2. II 3. III 4. IV 5. V 2-р жагсаалт: A. 8-р салаа B. Lateral lemniscus C. Inferior colliculus D. Cochlear nucleus E. Superior olivery complex A. 1-A, 2-D, 3-E, 4-B, 5-C B. 1-B, 2-D, 3-E, 4-A, 5-C C. 1-D, 2-A, 3-B, 4-B, 5-E
  14. 14. D. 1-A, 2-E, 3-D, 4-C, 5-B 98. Доорхи мэс заслуудын нэрийг мэс заслын зарчимд тохируул 1-р жагсаалт: 1. Хөхөнцөрийн хөндий, антрумын хөндийг нэг хөндий болгоно. 2. Хөхөнцөр хөндий, хэнгэргэний дээвэр, чихний сувгийг нэг хөндий болгон. 3. Хөхөнцрийн хөндий, хэнгэргэний дээвэр, чихний гадна сувгийг нэг хөндий болгон өргөтгөнө. 2-р жагсаалт: A. Хувилбарт өргөтгөсөн мастойдэктоми B. Энгийн мастойдэктоми C. Радикал мастойд эктоми A. 1-A, 2-B, 3-C B. 1-B, 2-A, 3-C C. 1-C, 2-A, 3-B 99. Залгиурын хажуугийн зайд Styloid-оос ард ба урдуур ямар ямар бүтцүүд байдгыг ялган нэрлэ 1-р жагсаалт: 1. Styloid-н урд 2. Styloid-н ард 2-р жагсаалт: A. M. Stylopharyngeus B.IX, X, XI, XII мэдрэл C.m. styloglosus D.m.stylohoid E.internal carotid artery F.internal jugular vein A. 1-A,C,D 2-E,F,B B. 1-B,D,C 2-F,E,A C. 1-A,C,E 2-D,F,B D. 1-A,B,D 2-E,F,D 100. Бахын хэлбэрүүдийг /1/ шинж тэмдэгтэй /2/ тохируул 1-рт : 1. Плаут-Винцетийн бах 2. Мөхлөггүйдэст бах 3. Цэврүүт бах 4. Сахуугийн бах 5. Улаан эсэргэний бах 2-рт : A. Гүйлс маш их улаан, өвчин цус задлагч А стрептококоор үүснэ B. Нэг талд цагаан саарал өнгөтэй шархлаа байх C. Гүйлс цагаан саарал өнгөртэй, уг өнгөр ховхрохдоо муу D. Гүйлс шархалж, ЦДШ тодорхой өөрчлөлт гарна E. Гүйлсийг тойроод цэврүү гарсан байх A. 1-B,2-C,3-E,4-D,5-A B. 1-C,2-A,3-E,4-B,5-D C. 1-B,2-D,3-E,4-C,5-A D. 1-A,2-C,3-E,4-D,5-B
  15. 15. Сорилын зөв хариу 1 A 26 D 51 B 76 C 2 E 27 C 52 E 77 B 3 C 28 C 53 D 78 E 4 E 29 C 54 D 79 A 5 B 30 B 55 E 80 C 6 E 31 D 56 A 81 D 7 B 32 B 57 E 82 C 8 E 33 B 58 E 83 B 9 C 34 C 59 E 84 A 10 B 35 C 60 C 85 C 11 C 36 C 61 C 86 A 12 D 37 C 62 B 87 B 13 C 38 A 63 E 88 A 14 B 39 B 64 E 89 C 15 C 40 E 65 A 90 E 16 D 41 C 66 A 91 D 17 E 42 C 67 E 92 C 18 B 43 B 68 B 93 A 19 E 44 C 69 D 94 B 20 B 45 A 70 E 95 B 21 E 46 A 71 C 96 D 22 E 47 B 72 B 97 A 23 E 48 C 73 B 98 B 24 C 49 D 74 D 99 A 25 B 50 D 75 D 100 C

×