Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Хүүхдийн хоол боловсруулах тогтолцоо судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын
төгсөлтийн шалгалтын жиишиг сорил
1. Нэг сон...
D. Жилд нэг удаа
E. 2 жилд нэг удаа
/7./ Төрөлхийн хлорид дутал өвчний үед ямар чацга байх вэ?
A. Шээс шиг усан
B. Цууны х...
5. Хоол сойсны дараа суулгалт зогсоно
/16./ Шимэгдэлт доголдлын эсийн доторх бага шимэгдэлд аль нь хамаарагдах вэ?
1. Цөсн...
4. Шингээх чанар маш сайн
5. Протоны шахуургыг хориглоно
/25./ Буруу хариултыг сонго:
1. Хялгасан хорхойтох өвчтэй хүүхэд ...
C. Ходоодноос тодосгогч бодис түргэн гарах, хоосрох
D. Шарх “Ниша” харагдах
E. Булцуунд зогсонгиших
/34./ Ситковскийн шинж...
C. Цөсний хүчил
D. Ходоодны салс
E. Пепсин
/43./ Өсвөр насныханд тохиолдох шархлаа (шарх) хамгийн олонтаа байрлах газар нь...
A. Агчил тавиулах
B. Хүчил багасгах, бүрхээх
C. Калликрейн трипсинийг саатуулах
D. Бүдүүн гэдэсний гүрвэх хөдөлгөөнийг ихэ...
E. Өвчин намдаах
/60./ Анхдагч гастрит үүсэхэд хамгийн их нөлөөтэй нь:
A. Эм байнга уух
B. Хооллолтын хүчин зүйл
C. Гэдэсн...
/69./ Кроны өвчнийг байрлалаар нь яаж ангилах вэ?
1. Нарийн гэдэсний төгсгөлийн (плеит)
2. Нарийн гэдэсний цутгалангийн (п...
5. Na>K+Cl
/78./ Зөв хариултыг сонго:
1. Гүш хорхой гегельмент
2. Хялгасан хорхой нэг эзэнтэй
3. Гүш хорхой уушгинд нүүдэл...
5. Хоолны өмнө хийжүүлсэн бүлээн ундаа 50.0 өгөх
/87./ Нарийн гэдэс зонхилж үрэвссэн үед баасны шинжилгээнд илрэхгүй шинжи...
/96./ Бүдүүн гэдэсний шархлаат үрэвслийн хүндэвтэр хэлбэрт илрэх шинж:
1. Баасны тоо 4-6 удаа
2. Баасанд цусны хольцтой
3....
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Huuhdiin hool bolovsruulah

72 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Huuhdiin hool bolovsruulah

  1. 1. Хүүхдийн хоол боловсруулах тогтолцоо судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жиишиг сорил 1. Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2. Олон сонголттой тест ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1, 2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 3. Шалтгаан хамаарлын тест (Заагдсан тестүүдийн үнэн зөв хийгээд тэдгээрийн шалтгаан хамаарлыг тодорхойлно.) Зөв, Зөв, Зөв (A.) Зөв, Зөв, Буруу (B.) Зөв, Буруу, Буруу (C.) Буруу, Зөв, Буруу (D.) Буруу, Буруу, Буруу (E.) /1./ Сайтотек эмийн үйлчлэл A. Гэдэсний биоценозыг хадгалах B. Уураг задлах, цөсний хүчлийг цийдмэгшүүлэх C. Ходоодны хүчлийн үндсэн ба сэдээлт ялгаралтыг багасгах D. ХБЗ-ын хөдөлгөөний идэвхийг зохицуулах E. Гэдэсний биоценозыг зохицуулах /2./ Аюулхай орчмын өвдөлттэй холбоогүй өвчин: A. Архаг гастрит B. Архаг гастродуоденит C. Цөсний үйл хямрал D. Нойр булчирхайн үрэвсэл E. Бүдүүн гэдэсний архаг үрэвсэл /3./ Ямар эмгэгийн үед саарал өнгөтэй хуршсан тосны эвгүй үнэртэй их хэмжээтэй, шингэн, тосорхог гялалзсан баас гарах вэ? A. Целиаки B. Муковсицидоз C. Нойр булчирхайн төрөлхийн гипоплази D. Лактоза дутлын эмгэг E. Үнээний сүүний уураг үл шингэх /4./ ХБЗ-ын архаг өвчтэй өсвөр үеийнхнийг эмчийн хяналтанд байлгах хамгийн бага хугацаа: A. 6 сар B. 1 жил C. 2 жил D. 3 жил E. 4 жил /5./ Улаан хоолойн архаг үрэвслийн эмчилгээнд үл хэрэглэх эмчилгээ: A. Хоол эмчилгээ B. Хүчлийн эсрэг эм C. Холиноспазмолитикүүд D. Метоклопрамид E. Мотилум /6./ Архаг гастрит оношлогдсон анхны жилд хүүхдийг үзлэгт оруулах хугацаа: A. Сар бүр B. 3 сард нэг удаа C. 6 сард нэг удаа
  2. 2. D. Жилд нэг удаа E. 2 жилд нэг удаа /7./ Төрөлхийн хлорид дутал өвчний үед ямар чацга байх вэ? A. Шээс шиг усан B. Цууны хүчлийн үнэртэй C. Хуршсан тос шиг D. Өмхий тосон чацга E. Исэж буй дарс шиг /8./ Актовегин эмийн үйлчлэл A. Хүчилтөрөгч дутлын эсрэг B. Агчил тавиулах C. Цөсний хүчил шимэгдэхийг багасгах D. Гэдэсний эмгэгтөрүүлэгч ихэнх нянг устгах E. Өвчин намдаах /9./ Бүдүүн гэдэсний нянгийн хэдэн хувь нь агааргүйтэн бэ? A. 30 хувь B. 70 хувь C. 80 хувь D. 85-89 хувь E. 96-99 хувь /10./ Гүш хорхой хаана бие гүйцдэг вэ? A. Хөрсөнд B. Цусанд C. Шулуун гэдэс D. Элгэнд E. Нарийн гэдсэнд /11./ Ходоодны эмгэгийг илрүүлэхэд хамгийн үр дүнтэй шинжилгээ: A. Ходоод хаймсуурдах хэсэгчилсэн шинжилгээ B. Ходоодны доторх рН тодорхойлох C. Чанд авиан шинжилгээ D. Тодосгогчтой рентген шинжилгээ E. Уян дурангийн шинжилгээ /12./ Гастродуоденитийн үе дэх өвдөлтийн байрлалыг заа A. Аюулхай дор B. Баруун сүврэгдэс C. Зүүн сүврэгдэс D. Хүйсний хавьд E. Нугалуур, дээд гэдэсний бүсэд /13./ Гастродуоденитийн сэдрэлийн үед хориглох эмчилгээ: A. Алмагель B. Трихопол C. Рашаан D. Белладон E. Новокайнтай электрофорез /14./ Лактозагийн дутал өвчний үед ямар чацга байх вэ? A. Шээс шиг усан B. Цууны хүчлийн үнэртэй C. Хуршсан тос шиг D. Өмхий тосон чацга E. Исэж буй дарс шиг /15./ Осмос суулгалтанд хамааралгүй үзүүлэлтийг заа: 1. Хоол сойсны дараа суулгалт үргэлжилнэ 2. Na+ - 100 3. Баасны осмос чанар – 290 4. К+ - 40
  3. 3. 5. Хоол сойсны дараа суулгалт зогсоно /16./ Шимэгдэлт доголдлын эсийн доторх бага шимэгдэлд аль нь хамаарагдах вэ? 1. Цөсний хүчлийн давсны анхдагч бага шимэгдэлт 2. Фруктозын бага шимэгдэлт 3. Глюкоз-галактозын бага шимэгдэлт 4. Гэдэсний эмгэгшлийн акродерматит 5. Сахароза-изомальтозын дутал /17./ Цөсний замын хөдөлгөөний үйлийн хямралын гипертоник хэвшинжтэй үед ямар шинж илрэх вэ? 1. Баруун сүврэгдсээр үе үе хатгаж өвдөх 2. Гүйж харайхад баруун хажуугаар өвдөх 3. Хоолны шингэц муудах 4. Огиулж бөөлжих 5. Өвдөлт баруун дал мөр рүү дамжих /18./ Ямар шинжүүд нь бүдүүн гэдэсний үрэвсэлд онцлог вэ? 1. Баахдаа дүлэх 2. Гэдсээр базалж өвдөх 3. Баас цустай байх 4. Хоногт 1-2 удаа их хэмжээтэй шингэн баах 5. Хэхрэх /19./ Төрөлхийн натрийн суулгалтын оношлоход үндэслэх шинжүүд: 1. Төрөнгүүт усан чацга гоожуулах 2. Баасанд натри ихсэх 3. Цусанд натри багасах 4. Na>K+Cl 5. Хүчилшил /20./ Бүдүүн гэдэсний шархлаат үрэвсэлд үл тохиолдох хүндрэл: 1. Гэдэснээс цус алдах 2. Гэдэс цоорох 3. Хордлого 4. Бөөр устах (гидронефроз) 5. Гэдэс нарийсах /21./ Аль нь бага насны хүүхдийн энгийн бижийн шалтгаан биш вэ? 1. Хэтэрхий их хоол өгөх 2. Гэдэсний савханцар 3. Нэмэгдэл хоолыг гэнэт их өгөх 4. Ротавирүсийн халдвар 5. Хүйтэн хоол өгөх /22./ Гэдэсний эмгэгшлийн акродерматитын шалтгааныг заа: 1. Хлорыг зөөгч ДНХ-ын согог 2. Цайрын бага шимэгдэл, цайр дутал 3. Нарийн гэдэсний төгсгөл хэсгийг тайрсны дараа 4. Энтероцитийн сарьсаар цайр зөөгч уургийн гарвалын шалтгаант согог 5. Глюкоз зөөвөрлөх 5 дахь зам алдагдсанаас /23./ Ямар эмгэгийн үед баас сүүний хүчил их агуулсан, дэгдэмхий тосны хүчил ба (рН 3.2- 5.2) хүчиллэгээс болж цууны хүчлийн үнэртэй болох вэ? 1. Лактозагийн дутал 2. Нойр булчирхайн төрөлхийн гипоплази 3. Ротавирүсийн суулгалт 4. Сахароза-изомальтозын дутал 5. Цөсний хүчлийн давсны анхдагч бага шимэгдэл /24./ Смекта-гийн талаар зөв мэдээллийг дугуйл: 1. Бүрхэх чанараар онцгой сайн 2. Салстын хамгаалалтыг тогтворжуулдаг 3. Салстын амьдрах хугацааг уртасгадаг
  4. 4. 4. Шингээх чанар маш сайн 5. Протоны шахуургыг хориглоно /25./ Буруу хариултыг сонго: 1. Хялгасан хорхойтох өвчтэй хүүхэд цочромхой ууртай байдаг 2. Хоёр удаа шинжлэхэд өндөг олдохгүй бол хялгасан хорхойтох өвчингүй гэж үзнэ 3. Хялгасан хорхой нэг сар орчмын настай 4. Хялгасан хорхойн эмэгчин 1000 өндөг гаргаад өөрөө үхнэ 5. Хялгасан хорхойтохоос сэргийлэхэд гар угаах чухал /26./ Аюулхай дор өвдөлттэй үед чанд авианы шинжилгээ, оношлогооны ач холбогдол бага өвчин: A. Цөсний хүүдийн хөдөлгөөний хямрал B. Цөс чулуужих өвчин C. Шархлаа өвчин D. Архаг гепатит E. Цочмог панкреатит /27./ Нойр булчирхайн төрөлхийн гипоплази өвчний үед ямар чацга байх вэ? A. Цууны хүчлийн үнэртэй B. Хуршсан тос шиг C. Өмхий тосон чацга D. Шээс шиг усан E. Исэж буй дарс шиг /28./ Линекс эмийн үйлчлэлийг сонгоно уу A. Гэдэсний биоценозыг хадгалах, зохицуулах B. Уураг задлах C. Ходоодны хүчлийн үндсэн ба сэдээлт ялгаралтыг багасгах D. ХБЗ-ын хөдөлгөөний идэвхийг зохицуулах E. Цөсний хүчлийг цийдмэгшүүлэх /29./ Нарийн, бүдүүн гэдэсний архаг үрэвсэл дахилтат явцтай үед өвчтөнд хоолны уургийг хүүхдийн насанд шаардлагатай физиологийн нормоос... A. 10% хорогдуулна B. 10-15% хорогдуулна C. 5% хүртэл нэмэгдүүлнэ D. Ердийн хэмжээгээр өгнө E. 10-15% нэмэгдүүлнэ /30./ Шархлаа өвчин үүсэхэд эмгэгжамын хамгийн их ач холбогдолтой нь: A. Сэтгэл санааны ачаалал B. Хоолны дэглэм алдагдах C. Дисбактериоз D. Харшлах байдал E. Салстын тэсвэрлэх чадвар буурах /31./ Улаан хоолой үрэвсэхэд аль нь хамгийн их нөлөөтэй вэ? A. Ходоодны шүүрэл хэт ихсэх B. Хурц хоол их идэх C. Удамшил D. Сэтгэл санааны стресс E. Ходоод-улаан хоолойн сөрөг урсгал /32./ Гордокс эмийн үйлчилгээг сонгоно уу A. Агчил тавиулах B. Хүчил багасгах, бүрхээх C. Калликрейн трипсинийг саатуулах D. Бүдүүн гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг ихэсгэх E. Судас өргөсгөх /33./ Шархлаа өвчний рентген шинжилгээнд шууд илрэх шинж: A. Дээд гэдэсний хөдөлгөөн түргэсэх B. Шүүрэл ихсэх
  5. 5. C. Ходоодноос тодосгогч бодис түргэн гарах, хоосрох D. Шарх “Ниша” харагдах E. Булцуунд зогсонгиших /34./ Ситковскийн шинж чмар өвчний үед илэрдэг вэ A. Олгойн цочмог үрэвсэл B. Цутгалан гэдэсний хуниурын дутал C. Баруун колит, трансверзит D. Цөсний хүүдийн үрэвсэл E. Нойр булчирхайн үрэвсэл /35./ Ходоод-улаан хоолойн сөрөг урсгалыг багасгах нь: A. Но-шпа B. Атропин C. Папаверин D. Церукал E. Анестезин /36./ Билигнин эмйин үйлчлэл A. Хүчилтөрөгч дутлын эсрэг B. Агчил тавиулах C. Цөсний хүчил шимэгдэхийг багасгах D. Гэдэсний эмгэгтөрүүлэгч ихэнх нянг устгах E. Өвчин намдаах /37./ Гүш хорхойн байрладаг, өндөглөдөг газар: A. Дээд гэдэс B. Цөсний суваг C. Нарийн гэдэс D. Бүдүүн гэдэс E. Уушги /38./ Шархлаа өвчний үеийн өвдөлт хамгийн их өгөх нь: A. Сэтгэл санааны стресс B. Хөнөөх хүчин зүйлийн ихсэлт C. Салстын ердийн тэсвэрлэх чадвар сулрах D. Хеликобактери E. Үнээний сүүний уураг үл шингэх эмгэг /39./ Мексаз эмийн үйлчлэл A. Гэдэсний биоценозыг хадгалах B. Уураг задлах, цөсний хүчлийг цийдмэгшүүлэх C. Ходоодны хүчлийн үндсэн ба сэдээлт ялгаралтыг багасгах D. ХГЗ-ын хөдөлгөөний идэвхийг зохицуулах E. Гэдэсний биоценозыг зохицуулах /40./ Бүдүүн гэдэсний архаг үрэвслийн сэдрэлтийн үед нүүрс-усыг насны хэрэгцээнээс хэдэн хувиар хязгаарлах вэ? A. 5 хувь B. 10 хувь C. 15 хувиас илүүгүй D. 20 хувь E. 30 хувь /41./ Нугалуурын агчилтын онцгой бус шинжийг заа: A. Юм идсэний дараа аюулхай дор хүчтэй өвдөх B. Бөөлжихөөр зовиур хөнгөрөх C. Ходоодны шүүрэл хэт ихсэх D. Хүчил хэт ихсэх E. Юм залгихад саадтай болж, горойх /42./ Аль нь ходоодны хөнөөлт хүчин биш вэ? A. Давсны хүчил B. Үрэвслийн эсрэг стеройд бус эмүүд
  6. 6. C. Цөсний хүчил D. Ходоодны салс E. Пепсин /43./ Өсвөр насныханд тохиолдох шархлаа (шарх) хамгийн олонтаа байрлах газар нь A. Ходоодны их махир B. Ходоодны бага махир C. Ходоодны антрал хэсэг D. Дээд гэдэсний булцуу E. Булцууны дараах хэсэгт /44./ Глинчковын шинж нь ямар өвчний үед илэрдэг вэ A. Цөсний хүүдийн үрэвсэл B. Олгойн цочмог үрэвсэл C. Цутгалан гэдэсний хуниурын дутал D. Баруун колит E. Трансверзит /45./ Монголд хийсэн судалгаагаар суулгалт өвчний шалтгаанд ротавирус хэдэн хувийг эзэлж байсан бэ? A. 15 B. 20 C. 29 D. 39 E. 42 /46./ Гастродуоденитийн үеийн хүчтэй өвдөлтийг намжаах физик эмчилгээнд хэрэглэх арга, бодис: A. Цахилгаан унтуулга B. Хаалганы бүсэд новокайнтай электрофорез C. Хэвлийн дээд хэсэгт диатерми D. Нугалуур дээд гэдэсний бүсэд новокайнтай электрофорез E. УВЧ эмчилгээ /47./ Н.р-г устгах үйлчлэлгүй эм: A. Де-нол B. Метронидазол C. Амоксациллин D. Хилак-форте E. Азитромицин /48./ Сахароза-изомальтозын дутал өвчний үед ямар чацга байх вэ? A. Шээс шиг усан B. Цууны хүчлийн үнэртэй C. Хуршсан тос шиг D. Өмхий тосон чацга E. Исэж буй дарс шиг /49./ Ходоодны шүүсний рН хэд байвал Е.соli-г устгах вэ? A. 6.8 B. 5.5. C. 4.6 D. 4.5 E. 5.0 /50./ Ходоод-улаан хоолойн сөрөг урсгал, улаан хоолойн архаг үрэвслээр хүндэрсэн үед өвчтөнд хориглохгүй зүйл: A. Хүнд юм өргөх B. Тонгойж, бөхийх дасгал хийх C. Бүсээ чанга бүслэх D. Унтахынхаа өмнөхөн хоол идэх E. Өглөө эрүүл ахуйн гимнастик хийх /51./ Гастал эмийн үйлчилгээг сонгоно уу
  7. 7. A. Агчил тавиулах B. Хүчил багасгах, бүрхээх C. Калликрейн трипсинийг саатуулах D. Бүдүүн гэдэсний гүрвэх хөдөлгөөнийг ихэсгэх E. Судас өргөсгөх /52./ Муковисцидоз өвчний үед ямар чацга байх вэ? A. Шээс шиг усан B. Цууны хүчлийн үнэртэй C. Хуршсан тос шиг D. Өмхий тосон чацга E. Исэж буй дарс шиг /53./ Шүүрлийн хоол боловсруулалтын хоорондох үед давсны хүчил ихсэх нь өвөрмөц бус өвчин: A. Шархлаа өвчин B. Ходоод-улаан хооолойн сөрөг урсгал C. Дээд гэдэс-ходоодны сөрөг урсгал D. Архаг гастрит E. Дуоденит /54./ Архаг В-гастрит үүсэхэд холбогдолгүй шалтгаан: A. Элэгний вирүст үрэвсэл B. Салстын нөхөн төлжилт хямрах C. Нугалуурын салстад Н.рylory үржих D. Үрэвслийн эсрэг эм удаан уух E. Дээд гэдэс, ходоодны сөрөг урсгал /55./ Улаан хоолойн сөөргөөтэй, улаан хоолойн үрэвсэлтэй өсвөр насныхныг хяналтанд байлгах хугацаа: A. 6 сар B. 1 жил C. 2 жил D. 5 жил E. Байнга /56./ Цочмог гепатитын үед ямар эмийг цээрлэх вэ? A. Викалин B. Бисакодил C. Анузол D. Аллахол E. Барагшун /57./ Ямар эмгэгийн үед “Исэж буй дарс шиг” хүчиллэг үнэртэй, хөөстэй, усархаг баас гарах вэ? A. Целиаки B. Муковисцидоз C. Нойр булчирхайн төрөлхийн гипоплази D. Дисахаридозагийн дутал E. Цөсний хүчлийн давсны анхдагч бага шимэгдэл /58./ Шархлаа өвчнийг оношлосон эхний жилд хүүхдийг тогтмол үзэх наад захын хугацаа: A. Сар бүр B. Гурван сард нэг удаа C. Зургаан сард нэг удаа D. Жилд нэг удаа E. Үзэх шаардлагагүй /59./ Интетрикс эмийн үйлчлэл A. Хүчилтөрөгч дутлын эсрэг B. Агчил тавиулах C. Цөсний хүчил шимэгдэхийг багасгах D. Гэдэсний эмгэгтөрүүлэгч ихэнх нянг устгах
  8. 8. E. Өвчин намдаах /60./ Анхдагч гастрит үүсэхэд хамгийн их нөлөөтэй нь: A. Эм байнга уух B. Хооллолтын хүчин зүйл C. Гэдэсний халдвараар өвчлөх D. Эрт унтах E. Чихэр их идэх /61./ Улаан хоолойн үрэвслийг илтгэх хамгийн чухал шинж: A. Идсэн ууснаараа бөөлжих B. Огиулах C. Зогисуулах D. Өвчүүний араар өвдөх E. Турах /62./ Галидор эмийн үйлчилгээг сонгоно уу A. Агчил тавиулах, судас өргөсгөх B. Хүчил багасгах C. Калликрейн трипсинийг саатуулах D. Бүдүүн гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг ихэсгэх E. Бүрхээх /63./ Шарх булцуунд байрлаж байгаа үед илрэх өвөрмөц бус шинж: A. Өлөн элгэн дээр өвдөлт их B. 1.5-2 цагийн дараа дахин өвдөх C. Гашуун юмаар хэхрэх D. Дотор хорсох E. Өглөөгүүр огиулах /64./ Герцийн шинж ямар эмгэгийн үед илэрдэг вэ A. Цутгалан гэдэсний хуниурын дутал B. Баруун колит, трансверзит C. Олгойн цочмог үрэвсэл D. Цөсний хүүдийн үрэвсэл E. Нойр булчирхайн үрэвсэл /65./ Бүдүүн гэдэсний архаг үрэвслийн гол шалтгааныг сонго A. Хоолны бүтэц найрлага хангалтгүй B. Аминдэм дутагдах C. Дэглэмгүй хооллох D. Гэдэсний халдвараар өвчлөх E. Баас хатах /66./ Шархлаа өвчний шалтгаан, нөлөөлөх зүйлд холбогдолгүй нь: A. Сэтгэл санааны стресс B. Хөнөөх хүчин зүйлийн ихсэлт C. Салстын ердийн тэсвэрлэх чадвар сулрах D. Хеликобактери E. Үнээний сүүний уураг үл шингэх эмгэг /67./ Ходоодны шүүрэл багасгах нөлөөгүй эм: A. Викалин B. Де-нол C. Гастрофарм D. Алмагель E. Фосфолюгель /68./ ХБЗ-аас цус алдах шалтгаан болдог өвчнийг заа: 1. Цусан суулга 2. Бүдүүн гэдэсний шархлаат өвчин 3. Верльгофийн өвчин 4. Элэгний хатуурал 5. Цөсний үйл хямрал
  9. 9. /69./ Кроны өвчнийг байрлалаар нь яаж ангилах вэ? 1. Нарийн гэдэсний төгсгөлийн (плеит) 2. Нарийн гэдэсний цутгалангийн (плеотифлит) 3. Бүдүүн гэдэсний (колит) 4. Нарийн гэдэсний (энтерит) 5. Амны хөндийн /70./ Буйлны хэт төлжилт үрэвсэл (гипертрофик) ямар үед үүсэх вэ? 1. Зүрхний төрөлхийн хөх гажиг 2. Лейкоз 3. Эпилепсийн эсрэг эм удаан хэрэглэх 4. Амны хөндийг муу арчлах 5. С-аминдэм дутагдах /71./ Зөв хариултыг сонго: 1. Эмэгчин гүш хорхой 15-25 см урт 2. Гүш хорхой нэг жил хүртэл насална 3. Гүш хорхойтохыг эмчлэхэд мебендазол 0.05 гр-аар 1 л удаа уулгана 4. Хялгасан хорхой хүүхдийн нарийн, бүдүүн гэдэсний дээд хэсэгт амьдарна 5. Хялгасан хорхой гэдэсний салстад механик үйлчилгээ үзүүлэхгүй /72./ Буруу хариултыг ол 1. Хялгасан хорхой хагас жилийн настай 2. Гүш хорхой тахир гэдсэнд амьдарна 3. Хялгасан хорхой зүрх хордоох сонгомол хор ялгаруулдаг 4. Хялгасан хорхойтох өвчний гол шинж хярзан, хошного орчим загатнах 5. Хялгасан хорхой мухар олгойн үрэвслийн шалтгаан болж болно /73./ Нарийн, бүдүүн гэдэсний үрэвсэлтэй хүүхдийн хоолонд үл хориглох бүтээгдэхүүнийг сонго: 1. Утсан, хурц хоол 2. Алим 3. Өөхтэй мах 4. Зуун настын шүүс 5. Кока-кола /74./ Зөв хариултыг сонго: 1. Хялгасан хорхойтох өвчин 3-10 насны хүүхэд өртөмхий 2. Гүш хорхойтой удсанаас хөдөлгөөн-сэтгэц хоцорч, ой сулардаг 3. Эмэгчин хялгасан хорхой хярзан хавийн арьсанд өндөглөнө 4. Гүш хорхой зүрхний булчин гэмтээхгүй 5. Хялгасан хорхойн авгалдай уушгинд очиж бие гүйцнэ /75./ Целиакитай өвчтөнд амьдралын турш үл хэрэглэх бүтээгдэхүүн аль вэ? 1. Өөхтэй мах 2. Улаан буудай 3. Ээдэм 4. Арвайн гурил 5. Жимсний шингэрүүлээгүй шүүс /76./ Цөсний замын хөдөлгөөний үйлийн хямралын гипотоник хэвшинжтэй үед ямар шинж илрэх вэ? 1. Баруун сүврэгдсээр дуншиж өвдөх 2. Өвдөлт сэтгэл санааны байдалтай холбоотой 3. Тослог хоолны шингэц муудах 4. Халуурах 5. Захын цусанд цагаан эс олшрох /77./ Төрөлхийн хлоридийн суулгалтын натрийнхаас ялгагдах шинж: 1. CI>Na+K 2. Хөхөх бүрийн дараа огиулж бөөлжих 3. Шүлтшил 4. Арьсны улайлт, цэврүү, идээт тууралт
  10. 10. 5. Na>K+Cl /78./ Зөв хариултыг сонго: 1. Гүш хорхой гегельмент 2. Хялгасан хорхой нэг эзэнтэй 3. Гүш хорхой уушгинд нүүдэллэх үед тэнд эозинофилийн нэвчдэс үүсдэг 4. Гүш хорхой хоёр эзэнтэй 5. Хошногыг дурандаж гүш хорхойг оношлоно /79./ Ямар тохиолдолд осмос суулгалт шүүрлийн механизмаар үүсэх вэ? 1. Атрахиноны бүлгийн бэлдмэл уух 2. Даавар ялгаруулагч хавдрын үед (гастринома) 3. Цөсний хүчлийн бэлдмэлүүд уух 4. Нарийн гэдэсний салстад нян вирүс үйлчлэх 5. Хийжүүлсэн ундаа уух /80./ Ямар өвчний үед Моиниганы хэмнэлт өвдөлт гарах вэ? 1. Ходоодны хүчил багассан гастрит 2. Ходоодны хүчил ихэссэн В-гастрит 3. Ходоод-улаан хоолойн сөөргөө 4. Ходоодны шархлаа өвчин 5. Нарийн гэдэсний цочмог үрэвсэл /81./ Буруу хариултыг сонго: 1. Гүш хорхойтох өвчний үед эхлээд харшил урвал, хордлогын шинжүүд илэрнэ 2. Цагаан хорхойнууд хөрс, уснаас баас-амны замаар халдана 3. Гүш хорхойтой хүүхдэд эпилепси төст уналт ч тохиолддог 4. Хялгасан хорхойтох өвчний үед уушгинд эозинофилийн нэвчдэс үүсдэг 5. Гүш хорхойн эрэгчин нь 30-35 см урт /82./ Цөсний замын хөдөлгөөний үйлийн хямрал үүсэхэд дараах байдлуудаас аль нь нөлөөлөх вэ? 1. Ходоод-дээд гэдэсний архаг өвчин 2. Хоол хүнсний харшил 3. Гэдэсний дисбиоз 4. Шархлаат өвчин 5. Шимэгч хорхойтох /83./ Аль нь шүүрлийн суулгалт вэ? 1. Цөсний хүчлийн бага шимэгдэлт 2. Төрөлхийн хлоридийн суулгалт 3. Төрөлхийн натрийн суулгалт 4. Фруктозын бага шимэгдэлт 5. Глюкоз-галактозын бага шимэгдэлт /84./ Нарийн гэдэсний үрэвслийн онцгой шинжийг сонго: 1. Огиулах 2. Баас шингэрэх 3. Хийтэй хэхрэх 4. Гэдсээр таталдаж, хатгаж өвдөх 5. Хүчтэй базалж өвдөх /85./ Гэдэсний архаг үрэвсэлт өвчний гэдэсний бус хүндрэлд үл тохиолдох нь: 1. Үений гэмтэл 2. Уушгины гэмтэл 3. Нүдний гэмтэл 4. Тархины гэмтэл 5. Арьсны гэмтэл /86./ Нарийн, бүдүүн гэдэсний архаг үрэвслийн эмчилгээний хоолны шаардлага: 1. Механик ба химийн цочроогчгүй 2. Үнээний сүү хязгаарласан буюу хассан 3. Шингэхэд хялбар байдлаар бэлтгэсэн 4. Хоолыг амтлагчаар амталсан
  11. 11. 5. Хоолны өмнө хийжүүлсэн бүлээн ундаа 50.0 өгөх /87./ Нарийн гэдэс зонхилж үрэвссэн үед баасны шинжилгээнд илрэхгүй шинжийг ол 1. Үрэвслийн элемент 2. Иодсог флорууд 3. Хоолны боловсроогүй үлдэгдэл 4. Улаан, цагаан эс 5. Тосны хүчлүүд /88./ Бага шимэгдэлтийн хамшинжийн ангилалд аль нь үл хамаарах вэ? 1. Хөндийн 2. Ханын 3. Эсийн 4. Эсийн өмнөх 5. Эсийн дараах /89./ Дараах суулгалтын аль нь осмос суулгалт биш вэ? 1. Фруктозын бага шимэгдэлт 2. Лактозагийн төрөлхийн дутагдал 3. Глюкоз-галактозын бага шимэгдэлт 4. Цөсний хүчлийн бага шимэгдэлт 5. Сахароза-изомальтозагийн төрөлхийн дутагдал /90./ ХБЗ-аас цус алдах шалтгаан болддоггүй өвчнийг заа: 1. Цөсний хүүдийн үрэвсэл 2. Нугалуурын нарийсал 3. Нугалуурын агчил 4. Шенлейн Хенохын өвчин 5. Бүдүүн гэдэсний ургацаг /91./ Аль нь амны хөндийн хомхойн шинж биш вэ? 1. Шүлс их гарах 2. Амны хөндийд жижиг шархлаанууд үүсэх 3. Гэр нь фибрины өнгөрөөр бүрхэгдсэн байх 4. Амны хөндийд голдоо шархлаатай, саарал цэгүүд тодрох 5. Амнаас эвгүй үнэртэх /92./ Улаан хоолойн сөрөг урсгалаас хамгаалах хүчнийг аль нь бууруулах вэ? 1. Улаан хоолойн доод хуниурт даралт анхдагчаар буурах 2. Өрцөн дэх улаан хоолойн нүхний ивэрхий 3. Таргалалт 4. Унтахын өмнө хооллох 5. Соматостатин, секретин /93./ Гүш хорхойг мебендазолоор эмчлэхэд хүнснээс хасах бүтээгдэхүүн: 1. Өөхтэй мах 2. Байцаа 3. Вандуй 4. Жимсний шүүс 5. Тараг, сүү /94./ Лактоза дутлын үед хориглох хоол: 1. Эхийн сүү 2. Үнээний сүү 3. Ямааны сүү 4. Шар буурцгийн тусгай хольц 5. Лактозгүй сүүн холимгууд /95./ Декарис уухад гардаггүй шинж: 1. Хэвлийд өвдөх 2. Бөөлжих 3. Суулгах 4. Зүрх дэлсэх 5. Толгой өвдөх
  12. 12. /96./ Бүдүүн гэдэсний шархлаат үрэвслийн хүндэвтэр хэлбэрт илрэх шинж: 1. Баасны тоо 4-6 удаа 2. Баасанд цусны хольцтой 3. Жин ялимгүй буурах 4. Хөнгөн цус багадалт 5. Өндөр халууралт /97./ Нарийн, бүдүүн гэдэсний архаг үрэвсэлтэй хүүхдийн шинжилгээнд аль нь тодорхойлогдох вэ? 1. Баасанд боловсроогүй хоолны үлдэгдэл 2. Баасанд үрэвслийн элемент 3. УЭТХ / СОЭ/ ихсэх 4. Баасны нянгийн өсгөвөрт дисбактериоз 5. Баасанд кали, натри ихсэх /98./ Аль нь осмос суулгалт вэ? 1. Глюкоз-галактозын бага шимэгдэл 2. Лактозагийн төрөлхийн дутал 3. Фруктозын бага шимэгдэл 4. Цөсний хүчлийн бага шимэгдэл 5. Төрөлхий хлоридын суулгалт /99./ Аль нь шүүрлийн суулгалт биш вэ? 1. Цөсний хүчлийн бага шимэгдэлт 2. Төрөлхийн хлоридын суулгалт 3. Төрөлхийн натрийн суулгалт 4. Фруктозагийн бага шимэгдэлт 5. Лактозагийн дутал /100./ Ходоод-улаан хоолойн сөрөг урсгалтай өвчтөнд хориглох хоол: 1. Халуун, хурц, хүчиллэг хоол 2. Шарсан, өөхтэй мах 3. Борцтой шөл 4. Хатаасан загас 5. Бага багаар олон удаа хооллох Сорилын зөв хариулт 1-C, 2-E, 3-B, 4-B, 5-C, 6-B, 7-A, 8-A, 9-E, 10-E, 11-E, 12-E, 13-C, 14-E, 15-B, 16-B, 17-B, 18-A, 19-E, 20-D, 21-C, 22-C, 23-D, 24-B, 25-C, 26-C, 27-C, 28-A, 29-E, 30-E, 31- E, 32-C, 33-D, 34-A, 35-D, 36-C, 37-C, 38-D, 39-B, 40-C, 41-E, 42-D, 43-D, 44-A, 45-D, 46-D, 47-D, 48-B, 49-D, 50-E, 51-B, 52-C, 53-A, 54-A, 55-E, 56-D, 57-D, 58-B, 59-D, 60- B, 61-D, 62-A, 63-E, 64-A, 65-D, 66-E, 67-C, 68-B, 69-E, 70-A, 71-C, 72-A, 73-C, 74-A, 75-C, 76-A, 77-A, 78-A, 79-B, 80-C, 81-D, 82-E, 83-A, 84-D, 85-C, 86-A, 87-D, 88-C, 89- D, 90-A, 91-D, 92-E, 93-A, 94-A, 95-D, 96-B, 97-B, 98-A, 99-D, 100-B,

×