Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Hool bolovsruulah sudlal

36 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Hool bolovsruulah sudlal

  1. 1. Хоол боловсруулах тогтолцоо судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жиишиг сорил 1. Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2.Олон сонголттой тест ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1, 2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 3.Шалтгаан хамаарлын тест (Заагдсан тестүүдийн үнэн зөв хийгээд тэдгээрийн шалтгаан хамаарлыг тодорхойлно.) Зөв, Зөв, Зөв (A.) Зөв, Зөв, Буруу (B.) Зөв, Буруу, Буруу (C.) Буруу, Зөв, Буруу (D.) Буруу, Буруу, Буруу (E.) /1./ Тохиолдол: 53 настай, эрэгтэй. Архины шалтгаант дахилтат панкреатитын улмаас цустай бөөлжиж, баас хар гарсан зовиуртай. Бодит үзлэгээр: пульс 136/мин, артерийн даралт 82/48 мм.муб байв. Хэвлийн үзлэгээр өөрчлөлтгүй. Шинжилгээнд Нв-8,2 г/дл, INR 1,1, элэгний үйл ажиллагаа хэвийн гарсан. Ходоодонд зонд тавьж угаахад шинэ цус гарч ирэв. Өвчтөнд шингэн болон даршилсан улаан бөөм судсаар хийсний дараа биеийн байдал тогтворжсон ба энэ үед ходоодыг дурандахад улаан хоолойн венийн судас өргөсөөгүй. Харин ходоодны карди, ёроолын венийн судсууд өргөссөн, ходоодны хөндийд их хэмжээний шингэн цус байв. Энэ өвчтөнд доорх арга хэмжээнүүдээс хамгий тохиромжтойг сонгоно уу? A. Ходоодыг дахин дурандаж өргөссөн судсыг боох B. TIPS (transjugular intrahepatic portosystemic shunt) C. Спленоэктоми хийх D. β блокатор уух E. Портоковал шунт хагалгаа хийх /2./ Тохиолдол: 52 настай, эрэгтэй. Чихрийн шижин 2-р хэлбэр оношоор хяналтанд байдаг. HBsAg (+), HCV Ab (+). Ходоодны дуранд H.Pylori түргэвчилсэн сорил (+), их бие хэсэгт шархлаа, эдийн шинжилгээнд хөнгөн зэргийн дисплази илэрсэн. Энэ өвчтөнд та ямар эмчилгээний зарчим баримтлах вэ? A. Ходоод тайрах мэс засал эмчилгээ B. Ходоодны дурангаар салст хуулах эмчилгээ C. Хеликонянг устгаад, дахин эдийн шинжилгээ хийх D. Туяа эмчилгээ E. Хими эмчилгээ /3./ Тохиолдол. С вирүсийн шалтгаант элэгний циррозтой 55 настай эрэгтэйд 3 сарын өмнөөс хэвлийд шингэн хурж, хавагнаж эхэлсэн ба энэ нь шээс хөөх эмчилгээнд үр дүн муутай байна гэсэн зовуурьтай эмчид хандав. Ухаан санаа самуурч эхэлсэн тул хэд хоногийн өмнөөс лактулоза ууж эхэлсэн гэв. Асцитийн шингэний шинжилгээнд ямар өөрчлөлт илэрвэл аяндаа үүсэх перитонит (Spontaneous bacterial peritonitis) гэж үзэх вэ? A. Нейтрофил эсийн тоо >250 мм3 B. Лимфоцит эсийн тоо >250 мм3 C. Улаан эсийн тоо <1000 мм3 улаан эсийн D. Уургийн хэмжээ 11 г/л-ээс их үед E. Амилаз фермент тодорхойлогдож байвал /4./ Тохиолдол: 20 жилийн турш үргэлжилсэн аюулхайн өвдөлт, цээж хорсох зовиуртай, 57 настай эрэгтэй эмчид хандав. Өдөр шөнийн аль алинд цээж хорсдог гэв. Өвчтөн тураагүй,
  2. 2. горойдоггүй гэв. Тэрээр ранитидин уудаг. Бодит үзлэгт өөрчлөлтгүй. Ходоод улаан хоолойг дурандаж улаан хоолойноос авсан биопсийн шинжилгээнд гэдэсний хучуурын солигдол илрэв. Алсын уршигаас сэргийлэх ямар арга хэмжээ авах вэ? A. 4-6 долоо хоногт нэг удаа эмчид үзүүлэх B. Гистаминий рецепторын хориглогчийг устөрөгчийн шахуургыг саатуулагч эмээр солих C. Лапароскопийн тусламжтай фундопликаци хийх D. 2-3 жил тутамд ходоодоо дурандуулах E. Хяналт шаардлагагүй /5./ Тохиолдол: 52 настай, эрэгтэй. Чихрийн шижин 2-р хэлбэр оношоор хяналтанд байдаг. HBsAg (+), HCV Ab (+). Ходоодны дуранд H.Pylori түргэвчилсэн сорил (+), их бие хэсэгт шархлаа, эдийн шинжилгээнд хөнгөн зэргийн дисплази илэрсэн. Манай орны хүн амын нас баралтын шалтгаанд хавдрын өвчлөл II байранд байдаг. Ямар эрхтний хавдар тэргүүлдэг вэ? A. Ходоод B. Бүдүүн гэдэс C. Элэг D. Уушиг E. Хөх /6./ Тохиолдол: Хөлөө хугалсны улмаас сэргээн засах эмчилгээний тасагт хэвтэж байсан 76 настай өвчтөнд цочмог суулгалт илрэв. Гэдэсний архаг эмгэггүй,урьдчилан сэргийлэх үзлэгт байнга хамрагддаг, бүдүүн гэдсээ хамгийн сүүлд 2 жилийн өмнө дурандуулахад хэвийн байсан гэв. Сүүлийн жилүүдэд антибиотик ууж байгаагүй. Харин өрөөнд хамт байдаг өвчтөнд саяхан суулгах шинж илэрсэн ба тэр метронидазол ууж байсан байна. Өвчтөнг суулгах хамшинжээс урьдчилан сэргийлэх зорилгоор ямар зөвөлгөөг өгч болох байсан бэ A. Гараа сайн угаах B. Урьдчилан сэргийлэх зорилгоор антибиотик уулгах C. Урьдчилан сэргийлэх зорилгоор пробиотик уулгах D. Урьдчилан сэргийлэх зорилгоор лоперамид уулгах E. Ямар нэг арга хэмжээ авахгүй /7./ Тохиолдол: 28 настай, эмэгтэй. Ядарч сульдна, баруун сүвээгээр өвдөнө. Түүхээс багадаа вирүст гепатитаар өвдсөн, ослын улмаас цус сэлбүүлж байсан. Архи, тамхи хэрэглэдэггүй. Үзлэгээр биеийн байдал дунд зэрэг, ухаан саруул, арьс салст шар, хэвлий зөөлөн, элэг том, ирмэг мохоо, зөөлөн тогтоцтой, эмзэглэлтэй баригдана. Шинжилгээнд: HBsAg(-), HBsAb(+), HCV Ab(+), ALT-136U/L, AST-120U/L, Alkaline Phosphotase-200U/L, GGT- 31U/L, Protein 78g/L, Bilirubin total 2.5mg/dL Таны урьдчилсан онош? A. С вирүст архаг хепатит B. С+В вирүст архаг хепатит C. В вирүст архаг хепатит D. Аутоиммун хепатит E. Элэгний циррозын ээнэгшилтэй үе /8./ Тохиолдол: Эмэгтэй 45 настай. Шархлаат колит оношоор хяналтанд байдаг. Хяналтын дуранд бүдүүн гэдэсний салст тархмал улайлт, хуурамч ургацаг элбэг, шархнууд эдгэрсэн. Бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнүүд, тэдгээрийн үед илрэх бүтцийн өөрчлөлтийг уялдуулан сонгоно уу? Салстад хуурамч ургацаг үүснэ A. Кроны өвчин B. Шархлаат колит /9./ Тохиолдол: 51 настай, эмэгтэй. Элэгний эрт үеийн өмөн оношлогдсон, элэг шилжүүлэн суулгах эмчилгээнд бэлтгэж байгаа. Элэгний өвчний төгсгөлийн шатанд нас баралтын эрсдлийг үнэлэх MELD шалгуураар 16 оноотой байсан. MELD шалгуурт ямар үзүүлэлтийг хэрэглэдэггүй вэ? A. Креатинин
  3. 3. B. INR C. Билирубин D. АСТ, АЛТ E. Протромбин хугацаа /10./ 36 настай, эмэгтэй. 4 жилийн өмнөөс Кроны өвчнөөр хяналтанд байдаг. Өвчний сэдрэл жилд 3-4 удаа тохиолддог. Хялгасан судасны нэвчимтгий чанарыг бууруулах, IL-1, IL-2, IL-8 зэрэг үрэвслийн медиатор (цитокин) ялгаралтыг саатуулах, Фосфолипаза А2 ферментийг дарангуйлж харшил- үрэвслийн эсрэг үйлдэл үзүүлэх үйлдэлтэй эмийг сонгоно уу? A. Азатиоприн B. Сульфасалазин C. Хилак D. Преднизолон E. Метотрексат /11./ Тохиолдол: 47 настай, эмэгтэй. БЖИ 31. Архины бус элэгний өөхжилт оношлогдсон. Ямар шалтгаан архины бус элэгний өөхжилтөнд хамааралгүй вэ? A. HCVAb+ B. HbA1C 8% C. Өлөн үеийн сахар 7,5 D. Менопаузын заалтаар контрацептив хэрэглэдэг E. Долоо хоногт 2 удаа 330 мл пиво уудаг /12./ Тохиолдол: 57 настай, эрэгтэй. Архи хэрэглэдэггүй, БЖИ 22, HBsAg(+), HBsAb (-). Архаг В вируст гепатит оношоор хяналтанд байдаг. Хэвлийн КТ шинжилгээнд элэгний V хэлтэнцэрт 2,6 см хэмжээтэй артерийн судасны үед тодрол ихтэй, венийн судасны үед судасжилт арилсан голомт илэрч, элэгний өмөн гэж үзсэн. Тухайн өвчтөний элэгний өмөнг амжилттай эмчилсэн. Өмөнгийн үе шатыг цаашид хэрхэн хянах вэ? A. 14 хоног бүр элэгний эхо, элэгний үйл ажиллагаа,АФП үзэх B. Сар бүр элэгний эхо, элэгний үйл ажиллагаа,АФП үзэх C. 2 сар тутамд элэгний эхо, элэгний үйл ажиллагаа,АФП үзэх D. 3 сар тутамд элэгний эхо, элэгний үйл ажиллагаа,АФП үзэх E. Сар бүр хэвлийн КТ /13./ Тохиолдол: 20 настай, эмэгтэй. Шээсний өнгө бараан болсон гэсэн зовиуртай эмчид хандсан. Тэрээр 3 сарын өмнөөс бие суларч, ядарч хоолонд дургүй болж эхэлсэн ба энэ үед эмчид хандаагүй гэв. Хэрэглэсэн эм тариа үгүй,асуумжаар элэгний халдварт үрэвслийн эрсдлийг үгүйсгэсэн. Бодит үзлэгээр:арьс салст шарласан, ухаан санаа саруул. Нүдэнд Каузер Флейшнерын шинж илрээгүй. Хэвлийг тэмтрэхэд элэг бага зэрэг томорсон, эмзэглэлтэй, дэлүү тэмтрэгдэхгүй байв. Хэвлийд шингэнгүй,ил хавангүй. Лабораторийн шинжилгээнд: Цусны дэлгэрэнгүй шинжилгээ хэвийн INR 1.1 ШФ 155U/L АсАТ 1739U/L АлАТ 2249U/L Нийт билирубин 5,0 мг/дл Альбумин 3 г/дл Элэгний A,B,C вирүсийн серологийн шинжилгээ сөрөг. 2 долоо хоногийн дараа давтан үзүүлэхэд трансаминазын түвшин хэвэндээ байсан ба билирубин 8.0 мг/дл хүрэв. Лабораторийн нэмэлт шинжилгээнд: Церулоплазмин 32 мг/дл (хэвийн:18-45 мг/дл) АНА <1:80 АМА <1:20 АММА (anti-smooth muscle antibody) 1:160
  4. 4. Элэгний биопсийн шинжилгээнд үүдэн вен орчимд лимфоцит болон плазмоцит эсийн нэвчдэстэй,элэгний үрэвсэл болон гүүрэн фиброз үүссэн байв. Эмчилгээг сонгоно уу? A. Урсодезоксихолийн хүчил,преднизолон B. Пенцилламин C. Азатиоприн D. Эссенциале E. Эмчилгээ хийхгүй /14./ Тохиолдол: 36 настай, эрэгтэй. 6 сарын өмнөөс суулгаж эхэлсэн. Гэдсээр өвдөхгүй, энэ хугацаанд 1,3 кг турсан. Тэрээр өдөрт 6-7 удаа их хэмжээтэй суулгадаг ба шингэн их уудаг гэнэ. Өтгөний шинжилгээнд: Цагаан эс /-/ Эмгэг төрөгч /-/ Осмос 290mosm/l Натри 100meq/l Кали 40meq/l Өвчтөний суулгалтын шалтгаан юу вэ? A. Лактозын үл тэвчил B. Дисбактериоз C. Гипертиреиодизм D. Архаг панкреатит E. Дисбиоз /15./ Тохиолдол: Эмэгтэй 45 настай. Шархлаат колит оношоор хяналтанд байдаг. Хяналтын дуранд бүдүүн гэдэсний салст тархмал улайлт, хуурамч ургацаг элбэг, шархнууд эдгэрсэн. Бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнүүд, тэдгээрийн үед илрэх бүтцийн өөрчлөлтийг уялдуулан сонгоно уу? Салстын доод даврхагад мөхлөгөт үрэвсэл үүснэ A. Кроны өвчин B. Шархлаат колит /16./ Тохиолдол: Эмэгтэй 45 настай. Шархлаат колит оношоор хяналтанд байдаг. Хяналтын дуранд бүдүүн гэдэсний салст тархмал улайлт, хуурамч ургацаг элбэг, шархнууд эдгэрсэн. Бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнүүд, тэдгээрийн үед илрэх бүтцийн өөрчлөлтийг уялдуулан сонгоно уу? Гэдэсний хавдарт шилжинэ A. Кроны өвчин B. Шархлаат колит /17./ Тохиолдол: 44 настай, эрэгтэй. 3 жилийн өмнөөс зүүн сүвээгээр байнга өвдөнө. Өвдөлт хоол ундтай холбоотой,махан хоолны зохимж тааруу,баас саарал, зутан хэлбэртэй, өдөрт 1- 2 удаа гарна. Архи баяр ёслолоор хэтрүүлэн хэрэглэдэг. Үзлэгт: биеийн жингийн индекс 18,5, АД 120/70, зүрхний цохилт 75/мин, ба Жордан, Мейо-Робсон, Кулены шинж илэрнэ. Нойр булчирхайг тэжээгч цусан хангамжийг дурдана уу? A. a.gastrica sinistra B. a.linalis C. a.hepatica D. a.pancreatica inferior E. a.pancreaticaduodenalis inferior /18./ Тохиолдол: 32 настай, эмэгтэй. Кроны өвчнөөр өвдөөд олон жил болсон. Өвчтөн сар хэлбэрийн нүүртэй, хүзүүний ар талд бөх үүссэн, цусан дах сахарын түвшин өндөр байв. Тэрээр Кроны өвчний улмаас сүүлийн 3 жилийн туршид преднизолоныг өндөр тунгаар уусан. Одоо эмчилгээнээс преднизолоныг бүрэн хасах боломжгүй нөхцөлд доорх арга хэмжээнүүдийн алийг авбал илүү үр дүнд хүрэх вэ? A. Преднизолоныг будесонидоор солих B. 6-меркаптопуриныг эмчилгээнд нэмж яваандаа преднизолоны тунг бууруулж эмчилгээнээс хасах C. Циклоспориныг нэмэхийн зэрэгцээ преднизолоны тунг бууруулсаар эмчилгээнээс хасах
  5. 5. D. Метронидазол нэмэхийн зэрэгцээ преднизолоны тунг бууруулсаар эмчилгээнээс хасах E. Преднизолоны схемийг өөрчлөн өдөр алгасч өгөх /19./ Тохиолдол: Эмэгтэй 45 настай. Шархлаат колит оношоор хяналтанд байдаг. Хяналтын дуранд бүдүүн гэдэсний салст тархмал улайлт, хуурамч ургацаг элбэг, шархнууд эдгэрсэн. Бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнүүд, тэдгээрийн үед илрэх бүтцийн өөрчлөлтийг уялдуулан сонгоно уу? Хоол боловсруулах бүх зам гэмтэнэ A. Кроны өвчин B. Шархлаат колит /20./ Тохиолдол: 25 настай, эмэгтэй. Халуурна, хэвлийн баруун хэсгээр хүчтэй өвдөнө, өдөрт 5-6 удаа гүйлгэнэ, зарим үед цусархаг хольцтой. Өвчин жилд 2-3 удаа сэдэрдэг. Колоноскопийн шинжилгээнд: цутгалан болон мухар гэдэсний хана голомтот улайлт болон шалбархайтай. ЦЕШ: Гемоглобин-85г/л, эритроцит-4,0*1012, лейкоцит 11*109, СОЭ- 35мм/цаг. Таны таамаглаж буй онош? A. Гэдэсний хавдар B. Кроны өвчин C. Архаг энтерит D. Шархлаат колит E. Ишемийн колит /21./ Тохиолдол: 28 настай, эмэгтэй. Ядарч сульдна, баруун сүвээгээр өвдөнө. Түүхээс багадаа вирүст гепатитаар өвдсөн, ослын улмаас цус сэлбүүлж байсан. Архи, тамхи хэрэглэдэггүй. Үзлэгээр биеийн байдал дунд зэрэг, ухаан саруул, арьс салст шар, хэвлий зөөлөн, элэг том, ирмэг мохоо, зөөлөн тогтоцтой, эмзэглэлтэй баригдана. Шинжилгээнд: HBsAg(-), HBsAb(+), HCV Ab(+), ALT-136U/L, AST-120U/L, Alkaline Phosphotase-200U/L, GGT- 31U/L, Protein 78g/L, Bilirubin total 2.5mg/dL. Нэмэлт ямар шинжилгээ хийх зайлшгүй шаардлагатай вэ? A. HBeAg B. HBV-DNA C. HDV-RNA D. HCV-RNA E. HBcAb /22./ Тохиолдол: 28 настай эрэгтэй 2 долоо хоногийн турш усархаг шингэнээр суулгаж жин 2.2кг-р буурсан гэсэн зовуурьтай эмнэлэгт хандсан. Өвчтөн ойрын хугацаанд аяллаар яваагүй, антибиотик уугаагүй бөгөөд түүний аав бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнөөр өвдөж байсан гэв. Бодит үзлэгээр гэдэсний хуржигнах чимээ ихэссэн, хэвлий нилэнхүйдээ эмзэглэлтэй, булчингийн чангаралгүй байв. Баасны бактериологийн шинжилгээнд эмгэг төрөгч нян илрээгүй. Дээрх өвчтөнд Кроны өвчин онош тавихад дараах шинжилгээнүүдийн аль нь илүү түлхэц болох вэ? A. ASCA (anti-Saccharomyces cerevisiae antibody) эерэг, p-ANCA (perinuclear antineutrophil cytoplasmic antibody) сөрөг B. Баритай рентген шинжилгээнд цутгалан гэдэсний доод 4 см хэсэгт үрэвсэлт өөрчлөлт илэрсэн C. Нарийн гэдэсний радио графийн шинжилгээнд цутгалан гэдэсний доод 4 см хэсэгт үрэвсэлт өөрчлөлттэй D. Бүдүүн гэдэсний биопсийн шинжилгээнд салст давхаргыг амарсан үрэвсэл, криптабсцесс илэрсэн. E. Өвчтөн 3-4 долоо хоногийн өмнөөс тамхинаас гарсан гэсэн анамнезтай. /23./ Тохиолдол: 52 настай, эрэгтэй. Чихрийн шижин 2-р хэлбэр оношоор хяналтанд байдаг. HBsAg (+), HCV Ab (+). Ходоодны дуранд H.Pylori түргэвчилсэн сорил (+), их бие хэсэгт шархлаа, эдийн шинжилгээнд хөнгөн зэргийн дисплази илэрсэн. Ходоодны өмөнгийн эрт оношлогоонд ямар шинжилгээг сонгох вэ? A. Ходоодны рентген шинжилгээ
  6. 6. B. Ходоодны дурангийн шинжилгээ C. Ходоодны радиоизотоп шинжилгээ D. Ходоодны ЭХО E. Хэвлийн КТ /24./ Тохиолдол: 31 настай, эмэгтэй. Жирэмсний 32 долоо хоногтой. Анх удаа вирүсийн шинжилгээ хийлгэсэн, шинжилгээнд дараах үзүүлэлттэй: HBsAg (+), HBeAg(+), HBV DNA 45000 IU/ml. Эхээс урагт халдвар дамжих эрсдлийг таслах зорилгоор дараах эмчилгээг сонгоно. A. Тенофовир B. Энтекавир C. Интерферон D. Төрсөний дараа вирүс устгах эмчилгээ эхэлнэ E. DAA /25./ Тохиолдол: 57 настай, эрэгтэй. С вирусын архаг гепатит оноштой. Хэвлийн эход элэг өөхжилт их. HCV-RNA 300000 IU/ml. Элэгний өмөнгөөс урьдчилан сэргийлэх гол арга юу вэ? A. Вирусын эсрэг вакцин хийлгэх B. Элэгниы өөхжилтийг эмчлэх C. Биеийн жингээ хасах D. DAA эмчилгээнд орох E. 3 сар тутамд хэвлийн ЭХО, АФП үзүүлэх /26./ Тохиолдол: 18 настай эргэтэй, 3 сарын өмнөөс эхэлсэн хэвлийн хүчтэй өвдөлт болон их хэмжээний суулгалттай эмчид хандсан. Бүдүүн гэдэсийг дурандахад шулуун гэдэснээс эхлээд хөндлөн гэдэсний дунд хэсэг хүртэл үргэлжилсэн шархлаат колит оношлогдсон. Биопсийн шинжилгээнд дунд зэргийн идэвхжилтэй архаг үрэвсэлтэй гарсан бол Эмчилгээг сонгоно уу? A. Сульфасалазин уух эмчилгээний суурин дээр преднизолон уух B. Өнжөөд преднизолон уух C. Будесонид лаагаар, преднизолон уух D. 6-меркаптопурин уусны дараа циклоспорин судсаар тарих E. Сульфасалазин уусны дараа циклоспорин судсаар тарих /27./ Тохиолдол: 24 настай, эрэгтэй. Өдөрт 6-7 удаа залхагтай зүйлээр суулгана. Үзлэгт: Ядрангуй, туранхай, царай цонхигор, биеийн халуун 37,5, зүрхний цохилт 105/мин, хэвлийн тархмал эмзэглэлтэй. Шинжилгээнд: СОЭ-26, Hb-10 г/л, лейкоцит 9000. Бүдүүн гэдэсний дуранд шулуун болон уруудах гэдсэнд олон тооны шалбархай, шархтай. Далд цус алдалтыг илрүүлэх хамгийн мэдрэг сорилыг сонгоно уу? A. Цусны гемоглобин B. Иммунохроматографийн FOBT сорил C. Цусны эритроцит D. Haemoccult сорил (Гуяак суурилсан химийн) E. . Глютейны тест /28./ Тохиолдол: 56 настай, эрэгтэйв Элэгний хатуурал оноштой, хяналтын дурангийн шинжилгээнд улаан хоолойн варикоз II зэрэг. Шинжилгээнд: HBV-DNA 280 IU/ml, HDV RNA (+). Энэ өвчтөнд шалтгааны эсрэг эмчилгээ хийвэл аль эмийг сонгох вэ? A. Эссенциале B. Интерферон C. Пегинтерферон D. Энтекавир E. Рибавирин /29./ Тохиолдол: Архины шалтгаант элэгний циррозтой, 18 сарын өмнөөс анх эмчийн хяналтанд орсон 55 настай, эрэгтэй үзлэгт ирэв. Тэрээр сүүлийн 5 жилд архи согтууруулах ундаа хэрэглээгүй ба одоогоор өвчин ээнэгшилтэй үедээ байгаа. Анх хяналтанд ирэхэд үзүүлэсэн Эхо-д циррозоос өөр өөрчлөлтгүй, сийвэнгийн α-фетопротеин 19нг/мл байсан. Одоогийн бодит үзлэгээр өвчтөний ухаан санаа саруул, арьс шарлалтгүй, цөөн тооны одлог
  7. 7. тууралттай, гарын алга улайсан. Хэвлий зөөлөн, эмзэглэлгүй, элэг хатуу боловч эмзэглэлгүй тэмтрэгдэнэ. Дэлүү тэмтрэгдэнэ. Хэвлийд сул шингэнгүй, ил хавангүй байв. Лабораторийн шинжилгээнд: Гематокрит 33% Цагаан эс 4200μ/L Ялтаст эс 90 000μ/l Нийт билирубин 1,4мг/дл ШФ 130 u/L АсАТ 45 U/L АлАТ 33 U/L α-фетопротеин /-/ Эхо-д элэгний циррозын зураглалтай, элэгний баруун дэлбэнд 2см хэмжээтэй гипоэхоген үүсгэвэр тодорхойлогдов. 3 фазтай КТ-д судасны зураглал олширсон байна. Элгэн дэхь үүсгэвэр юу байж болох вэ? A. Элэгний уйланхай B. Элэгний эсийн хорт хавдар C. Элэгний голомтот өөхөн эдийн нэвчдэс D. Элэгний судасны хавдар E. Элэгний бэтэг /30./ Тохиолдол: 51 настай, эмэгтэй. Урьдчилан сэргийлэх үзлэгээр бүдүүн гэдэсний дуранд 3 мм хэмжээтэй 4 ширхэг полип авахуулсан. Гистологийн шинжилгээнд тубуляр аденома илэрсэн. Өвчтөнд бүдүүн гэдэсний хавдрыг эрт илрүүлэх хяналтын колоноскопиг ямар давтамжтай төлөвлөх вэ? A. 3 сар тутам B. 6 сар тутам C. Жилд нэг удаа D. 3-5 жилд нэг удаа E. 10 жилд нэг удаа /31./ Тохиолдол: 57 настай, эрэгтэй. Архи хэрэглэдэггүй, БЖИ 22, HBsAg(+), HBsAb (-). Архаг В вируст гепатит оношоор хяналтанд байдаг. Хэвлийн КТ шинжилгээнд элэгний V хэлтэнцэрт 2,6 см хэмжээтэй артерийн судасны үед тодрол ихтэй, венийн судасны үед судасжилт арилсан голомт илэрч, элэгний өмөн гэж үзсэн. Барселоны ангиллаар өмөнгийн үе шатыг тогтооно уу? A. Элэгний дисплази зангилаа B. BCLC O C. BCLC-A D. BCLC-B E. BCLC-C /32./ Тохиолдол: 67 настай эмэгтэй, бүдүүн гэдэсний хавдрын урьдчилан сэргийлэх үзлэгийн дагуу анх удаа бүдүүн гэдсийг дурандуулж, тахир гэдсэн дэхь 6мм диаметртэй тубулар ургацгийг авхуулсан. Бүдүүн шулуун гэдэсний удамшлын анамнез үгүй. Өвчтөн бүдүүн гэдэсний хавдраас хэрэхн урьдчилан сэргийлэх талаар таниас асуужээ. Та дараах зөвөлгөөнөөс хамгийн тохиромжтойг сонгоно уу? A. 1 жилийн дараа бүдүүн гэдэсийг давтан дурандуулах B. 2 жилийн дараа бүдүүн гэдэсийг давтан дурандуулах C. Өдөр бүр 81мг аспирин уух D. Эслэг ихтэй, өөх тос багатай хүнс хэрэглэх E. 6 сарын дараа бүдүүн гэдэсийг давтан дурандуулах /33./ Тохиолдол: Маш хүчтэй аюулхайн өвдөлттэй, 40 настай, эрэгтэй хүлээн авах дээр хүргэгдэж ирэв. Өвчтөн дотор муухайрч, бөөлжиж байсан ба тэр өдрийн өглөө нэг удаа цустай бөөлжсөн гэв. Өвдөлт анх нэг сарын өмнөөс эхэлсэн, үе үе сэдэрдэг байсан гэв. Тэр Анкилозируюший спондилит оноштой эмчилгээнд индомитацин уудаг гэжээ. Бодит үзлэгээр өвчтөн өвдгөө нугалсан хажуугаараа хэвтсэн байрлалтай биеийн хэм 38,70С, хэвлийг
  8. 8. тогшиход хэнгэргэн чимээтэй, хэвлий нилэнхүйдээ эмзэглэлтэй байв. Өтгөнд далд цус илрүүлэх шинжилгээ эерэг гарав. Та онош тавина уу? A. Стеройд бус эмийн шалтгаант гастропати B. Дээд гэдэсний шархлааны цус алдалт C. Дээд гэдэсний шархлаа цоорсон, панкреатит D. Ходоодны нугалуурын сувгийн шархлаа(сувгийг бүрэн хаасан) E. Ходоодны шархлааны цооролт /34./ Тохиолдол: 22 настай, эрэгтэй, нүүрээр батга гарна , аюулхайд хааяа өвдөнө, цусанд Hp Ab илэрсэн. Хеликонян устгах эмчилгээ хийлгэх хэрэгтэй гэж бусдаас сонссон. Ямар шинжилгээ хеликонянг устгах антибиотикийн хослол эмчилгээг эхлэх шууд заалт үл болох вэ? A. Цусанд Hp Ab илрэх B. Баасанд Hp Ag илрэх C. Амьсгалын сорилд Нр эерэг D. Уреазийн сорил эерэг E. Гистологид ходоодны эдэд Нр будагдах /35./ Тохиолдол: Үсэрхийлэл бүхий хөхний хорт хавдартай, 64 настай эмэгтэй. Баас олон хоногоор хатна, гэдэс дүүрнэ гэсэн зовиуртай эмчид хандав. Өвдөлт намдаах эм уудаггүй, өмнө нь хими эмчилгээний дараа дандаа гүйлгэдэг байсан гэв. Онош тодруулахаар лабораторийн шинжилгээнүүдийг өгсөн. Ямар шалтгааны улмаас дээрх шинж тэмдгүүд үүссэн байж болох вэ? A. ТТГ 0,4μU/dL B. Кальци 12,2мг/дл C. Натри 131meq D. Кали 5,2meq/L E. Бифидобактер 1011 /36./ Тохиолдол: 22 настай сувилагч, эмэгтэй. Сургуулиа саяхан төгсөөд ажилд орохоор ирсэн. Ажилд орохын өмнө элэгний В вирусын вакцин хийлгэхийг хүсэхэд тэрээр урьд нь энэ вакциныг хийлгэсэн тул одоо дахин хийлгэх шаардлагагүй гэж үзэж буйгаа хэлэв. Урьд нь вакцин хийлгэсэн эсэхийг ямар шинжилгээгээр үзэж болох вэ? A. HBsAb B. HBeAb C. HBcAb IgM D. HBcAb IgG E. HBsAg /37./ Тохиолдол: 27 настай, эрэгтэй, 2 удаа баас хар гарсан (сүүлийнх нь 6 цагийн өмнө) гэсэн зовиуртай эмнэлэгт хандав. Өвчтөн мөрөө гэмтээсний улмаас сүүлийн 6 долоо хоногийн турш напроксен ууж байгаа гэв. Урьд өмнө нь өвдөж байгаагүй. Бодит үзлэгээр: биеийн температур 360С, зүрхний хэм жигд минутанд 98 удаа,АД 104/89 мм муб,ортостатик өөрчлөлтгүй. Шулуун гэдэсний дижитал шинжилгээгээр тас хар өнгөтэй өтгөнд цус алдалт эерэг байв. Гемоглобин 9,3 г/дл, цагаан эс 10.800/μL, ялтаст эс 250.000/μL,бусад үзүүлэлтүүд хэвийн байв. Ходоодонд зонд тавьж үзэхэд цус алдсан шинж илрээгүй. Ямар арга хэмжээ авах вэ? A. Гемоглобины түвшинг 10г/дл болгохын тулд даршилсан улаан бөөм захиалах B. Судсаар изотоник уусмал цагт 500 мл байхаар 6-8 цагийн турш юүлж, дараа нь гемоглобины хэмжээг дахин үзэх C. Напроксенээс шалтгаалсан ялтаст эсийн дисфункцийг засахын тулд 6 нэгж тромбоцитын масс хийх D. Ходоод улаан хоолойг дурандах E. Хүлээнэ /38./ Тохиолдол: 58 настай, эрэгтэй. 2 сарын туршид хуурай хоолонд горойж,6,7 кг турсан гэсэн зовиуртай эмчид хандсан. Өвчтөн урьд нь удаан хугацааны туршид цээж хорсох зовиуртай явсан ба тэр үед хүчил саармагжуулах эм ууж байсан. Мөн даралт ихэсдэг тул атенолол байнга уудаг гэв.
  9. 9. Урьдчилсан оношийг тавина уу? A. Халдварын шалтгаант эзофагит B. Эмийн шалтгаант эзофагит C. Улаан хоолойн нарийсал D. Барретийн улаан хоолой E. Schatzki цагираг /39./ Тохиолдол: 49 настай, эмэгтэй. Ядарч сульдана, хамраас цус гарна, амьсгаадна, суулгана. Баас өдөрт 4-6 удаа, шар өнгөтэй гарна гэсэн зовиуртай. Үзлэгээр : биеийн байдал хүндэвтэр, арьс хуурай, хэвлий цардгар том, гэдэс дүүрэнгэ, хөлөөр хавантай. Дурангийн шинжилгээнд улаан хоолойн доод хэсгээр 2 багана хана дагасан хөх, салстын түвшингээс төвийсөн, чинэрэлтгүй судас харагдана. Баасанд эмгэг төрөгч илрээгүй. Дурангийн шинжилгээнд дүгнэлт өгнө хийнэ үү? A. Сөргөөт эзофагит B. Улаан хоолойн хураагуур судасны өргөсөл I-II зэрэг C. Хэвийн зураглал D. Улаан хоолойн хураагуур судасны өргөсөл III-IV зэрэг E. Улаан хоолой ходоодны хураагуур судасны өргөсөл /40./ Тохиолдол: 63 настай, эрэгтэй. 1 хоногийн өмнөөс аюулхайд хүчтэй өвдөж, дотор муухайрч халуурсан гэсэн зовиуртай хүлээн авах дээр ирэх. Бодит үзлэгээр: өвчтөний арьс салст шархалсан, халуунтай 38,5оС, пульс нэг минутад 100 удаа, артерийн даралт 100/68 мм муб. Хэвлийг тэмтэрхэд хэвлийн баруун дээд хэсэгт нэлээд эмзэглэлтэй байв. Лабораторийн шинжилгээнд: Цагаан эс 12*103 /μL ШФ 315 u/L АсАТ 103 U/L АлАТ 117 U/L Липаза 240 U/L Нийт билирубин 2,9 мг/дл Хэвлийн эхосонографид цөсний ерөнхий суваг 11мм хүртэл өргөссөн, цөсний хүүдийд олон тооны чулуутай байв. Дараах арга хэмжээнүүдийн хамгийн тохиромжтойг сонгоно уу? A. Судсаар антибиотик тарих B. Судсаар антибиотик тарьж яаралтай холецистэктомийн хагалгаа хийх C. Цахилгаан соронзон холангиопанкреатографийн шинжилгээ D. Хэвлийн КТ E. ERCP хийх /41./ Тохиолдол: Эмэгтэй 45 настай. Шархлаат колит оношоор хяналтанд байдаг. Хяналтын дуранд бүдүүн гэдэсний салст тархмал улайлт, хуурамч ургацаг элбэг, шархнууд эдгэрсэн. Бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнүүд, тэдгээрийн үед илрэх бүтцийн өөрчлөлтийг уялдуулан сонгоно уу? Бүдүүн гэдэсний салстад шарх, шалбархай үүснэ A. Кроны өвчин B. Шархлаат колит /42./ Тохиолдол: 25 настай, эмэгтэй. Халуурна, хэвлийн баруун хэсгээр хүчтэй өвдөнө, өдөрт 5-6 удаа гүйлгэнэ, зарим үед цусархаг хольцтой. Өвчин жилд 2-3 удаа сэдэрдэг. Колоноскопийн шинжилгээнд: цутгалан болон мухар гэдэсний хана голомтот улайлт болон шалбархайтай. ЦЕШ: Гемоглобин-85г/л, эритроцит-4,0*1012, лейкоцит 11*109, СОЭ- 35мм/цаг. Бүдүүн гэдэсний хавдрын оношлогоонд ямар маркерийг сонгох вэ? A. CEA B. CA 19-9 C. CA125 D. AFP alpha-fetoprotein E. Ферритин
  10. 10. /43./ Тохиолдол: Эмэгтэй 45 настай. Шархлаат колит оношоор хяналтанд байдаг. Хяналтын дуранд бүдүүн гэдэсний салст тархмал улайлт, хуурамч ургацаг элбэг, шархнууд эдгэрсэн. Бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнүүд, тэдгээрийн үед илрэх бүтцийн өөрчлөлтийг уялдуулан сонгоно уу? Шулуун бүдүүн гэдэс үрэвсэнэ A. Кроны өвчин B. Шархлаат колит /44./ Тохиолдол. С вирүсийн шалтгаант элэгний циррозтой 55 настай эрэгтэйд 3 сарын өмнөөс хэвлийд шингэн хурж, хавагнаж эхэлсэн ба энэ нь шээс хөөх эмчилгээнд үр дүн муутай байна гэсэн зовуурьтай эмчид хандав. Ухаан санаа самуурч эхэлсэн тул хэд хоногийн өмнөөс лактулоза ууж эхэлсэн гэв. Өвчтөний ойрын 6 сарын хугацаан дахь тавиланг тодорхойлоход хамгийн их мэдээлэл өгч чадах лабораторийн шинжилгээнүүдийг дурданауу. A. Нийт билирүбин, INR B. АсАТ, гаммаглобулин C. АлАТ, HCV-RNA D. ШФ, аммони E. Сийвэнгийн альбумин, ГГТП /45./ Тохиолдол: 24 настай, эрэгтэй. Өдөрт 6-7 удаа залхагтай зүйлээр суулгана. Үзлэгт: Ядрангуй, туранхай, царай цонхигор, биеийн халуун 37,5, зүрхний цохилт 105/мин, хэвлийн тархмал эмзэглэлтэй. Шинжилгээнд: СОЭ-26, Hb-10 г/л, лейкоцит 9000. Бүдүүн гэдэсний дуранд шулуун болон уруудах гэдсэнд олон тооны шалбархай, шархтай. Таны урдчилсан онош? A. Кроны өвчин B. Бүдүүн гэдэсний хавдар C. Халдварын шалтгаант бүдүүн гэдэсний үрэвсэл D. Шархлаат колит E. Цусан суулга /46./ Тохиолдол: 31 настай, эмэгтэй. Жирэмсний 32 долоо хоногтой. Анх удаа вирүсийн шинжилгээ хийлгэсэн, шинжилгээнд дараах үзүүлэлттэй: HBsAg (+), HBeAg(+), HBV DNA 45000 IU/ml. Эхээс урагт халдвар дамжих эрсдлээс хамгаалахад В вирүсийн эсрэг вакциныг төрсөнөөс хойш 24 цагийн дотор хийдэг. Урагт HBV дамжих халдвараас сэргийлэхэд дараах арга хэмжээг хавсран хэрэглэх нь өндөр үр дүнтэй. A. В гепатитын эсрэг иммуноглобулин тарих B. Төрмөгц нярайд В вирүсийн халдварыг илрүүлэх C. Элэг хамгаалах эмчилгээг хийх D. Кесеров мэс заслаар төрөлт удирдах E. Урагт дамжих эрсдэл маш бага тул санаа зоволтгүй /47./ Тохиолдол: 37 настай, эмэгтэй. Чихрийн шижин 2-р хэлбэр оношоор хяналтанд байдаг. HBsAg (-), HBsAb (-), HBcAb(-). В вирусийн шалтгаант элэгний өмөнгөөс урьдчилан сэргийлэх гол арга юу вэ? A. Вирүсийн эсрэг вакцин хийлгэх B. Элэгний өөхжилтийг эмчлэх C. Биеийн жингээ хасах D. Нуклеозид эмчилгээнд орох E. 3 сар тутамд хэвлийн ЭХО, АФП үзүүлэх /48./ Тохиолдол: 51 настай, эмэгтэй. Урьдчилан сэргийлэх үзлэгээр бүдүүн гэдэсний дуранд 3 мм хэмжээтэй 4 ширхэг полип авахуулсан. Гистологийн шинжилгээнд тубуляр аденома илэрсэн. Өвчтөнд бүдүүн гэдэсний өмөнгийн эрт оношлогооны хяналтын шинжилгээнд алийг нь сонгох вэ? A. Ирригоскопи шинжилгээ B. Гэдэсний дурангийн шинжилгээ
  11. 11. C. Баасны далд цус алдалтын иммунохимийн сорил D. Хэвлийн Эхо E. Хэвлийн КТ /49./ Тохиолдол: 57 настай, эрэгтэй. Архи хэрэглэдэггүй, БЖИ 22, HBsAg(+), HBsAb (-). Архаг В вируст гепатит оношоор хяналтанд байдаг. Хэвлийн КТ шинжилгээнд элэгний V хэлтэнцэрт 2,6 см хэмжээтэй артерийн судасны үед тодрол ихтэй, венийн судасны үед судасжилт арилсан голомт илэрч, элэгний өмөн гэж үзсэн. Элэгний өмөнгийн Барселоны ангиллын тухайн үе шатанд ямар эмчилгээг нэн түрүүнд сонгох вэ? A. Элэгний V хэлтэнцэрийг тайрах B. RFA түлэх эмчилгээ C. Этанол түлэх эмчилгээ D. ТАСЕ хими бөглөх эмчилгээ E. Элэг шилжүүлэн суулгах /50./ Тохиолдол: 29 настай, эрэгтэй. Архи хэтрүүлэн хэрэглэдэг. Архины хордлогын улмаас хэвтэн эмчлүүлж байгаа. Эмчилгээнд преднизолон 40 мг/хоног тунгаар эхлэхээр төлөвлөсөн. Маддрийн шалгуур үзүүлэлт хэдээс их бол энэхүү эмчилгээг эхлэх вэ? A. 10 B. 15 C. 20 D. 25 E. 30 /51./ Тохиолдол: 42 настай, эрэгтэй. Хоол идсэний дараа шөнө аюулхайд өвдөнө гэсэн зовиуртай эмчид хандав. Зовиур 6 долоо хоног орчим үргэлжилсэн ба өвчтөн тамхи татахгүй, согтууруулах ундааг хааяа хэрэглэдэг гэв. Мөн үрэвслийн эсрэг стероид бус эм болон аспирин уудаггүй. Бодит үзлэг болон лабораторийн шинжилгээ хэвийн гарсан. Эмчилгээнд УШС эмийг авч 7 хоногийн дараа ходоод улаан хоолойг дурандахад булцуунд жижиг цэвэр өнгөтэй шархлаа байсан ба хурдавчилсан тест сөрөг гарав. Шархлааны шалтгаан юу байж болох вэ? A. Золингер Эллисоны хам шинж B. Хеликобактер пилорийн халдвар C. Дээд гэдэсний идэвхтэй үрэвсэл D. Архи согтууруулах ундаа E. Нууцаар үрэвслийн эсрэг эм уусан. /52./ Тохиолдол: 71 настай, эрэгтэй. Дотор муухайрч, бөөлжинө, хэвлийн дээд хэсгээр өвдөж гэдэс дүүрнэ гэсэн зовиуртай эмчид хандав. Зовиур 2 өдрийн өмнөөс эхэлсэн гэв. Өвчтөн халуураагүй, шарлаагүй. Бодит үзлэгээр: Өвчтөн тайван биш, ортостатик гипотензи илэрсэн, хэвлийн дүүрэнг, тогшилтоор хэнгэргэн чимээтэй, чагнахад хуржигнах чимээ ихэссэн байна. АсАТ-76U/L, АлАТ-64U/L, нийт билирубин-1,3мг/дл. Радиографийн шинжилгээнд өлөн гэдсэнд олон тооны шингэний түвшинтэй хий харагдав. Хий их байсан тул цөсний цорго харагдахгүй байв. Ямар арга хэмжээ авах вэ? A. Холецистэктоми B. Оношлогооны лапаротоми хийх C. Цөс нойр булчирхайн сувгийг сэтгүүрдэх D. Хэвлийн КТ E. Магнетик резонанс холеангиопанкреатографи /53./ Тохиолдол: 45 настай, эмэгтэй. Хэдэн сарын өмнөөс ходоод цанхайж, дүүрч, дотор муухай оргиж эхэлсэн зовиуртай эмчид хандав. Ходоодны хүчил саармагжуулах болон гистамины рецепторыг хориглогч эм уухад дээрх зовиурууд арилаагүй гэнэ. Бодит үзлэг,лабораторийн шинжилгээ, ходоодны уян дуран болон хэвлийн эхосонографид өөрчлөлт илрээгүй. Харин уреазийн урьдчилсан сорил эерэг байв. Ямар арга хэмжээ авах вэ? A. H.Pylori уреазийн сорилыг серологийн шинжилгээгээр батлах B. H.Pylori устгах эмчилгээг эхлэх
  12. 12. C. ПШХ (PPI) эмийг уулгах D. Метоклопрамид уулгах E. Ходоодны хоосрох хугацааг радиолог,радио нуклеотидын аргаар тодорхойлох. /54./ Тохиолдол: 27 настай эмэгтэй. Аюулхайд хүчтэй өвдөлттэй эмнэлэгт хүргэгдэн ирсэн. Хоол идсэний дараа өвдөлт нэмэгддэг ба дамжилтгүй. Өвдөлтийн шинж нь дуншсан байх ба эхлээд 30 орчим өвдөлт нэмэгдсээр хүчтэй өвдөлт нь 2-3 цаг үргэлжилдэг гэв. Өнгөрсөн 3 хоногийн туршид нийт 8 удаа өвдсөн ба дотор муухайрч,бөөлжиж байсан. Харин халуурч,дагжаагүй гэв. Өнгөрсөн 1 хоногийн дотор нүдний склер шаралсан. Урьд нь өвдөж байсан өвчнүүд нь дээрхтэй холбоогүй байв. Бодит үзлэгээр өвчтөн халуурсан 37,30С,зүрхний цохилт минутанд 110 удаа, АД 132/90 мм.муб ,склер шар. Хэвлийг тэмтрэхэд элэг дэлүү томроогүй, Мерфийн шинж (-), хэвлийн гялтан цочролын шинж (-), аюулхайд тэмтрэхэд эмзэглэлтэй байв. Лабораторийн шинжилгээнд: Цагаан эс 10000/μL Нийт билирубин 10,4мг/дл Шууд билирубин 50,8мг/дл ШФ 446 u/L АсАТ 361 U/L АлАТ 389 U/L ГГТП 485 U/L Амилаза 42 U/L Липаза 60 U/L Хэвлиийн Эхо – цөсний хүүдийд олон тооны чулуутай, цөсний ерөнхий цоргос 5мм, элгэн дэхь баруун зүүн цөсний цоргууд өргөссөн, элгэн дэхь цөсний ерөнхий цорго 9мм болж өргөссөн, чулуугүй. Цөсний хүүдийн эргэн тойронд шингэнгүй, Эхо-график Мерфийн шинж /-/ Өвчтөний шарлалтын шалтгааныг тайлбарлана уу? A. Цочмог гепатит B. Цочмог холецистит C. Мириццийн хам шинж D. Өгсөх холангит E. Цөс чулуужих өвчин /55./ Тохиолдол: 56 настай, эрэгтэйв Элэгний хатуурал оноштой, хяналтын дурангийн шинжилгээнд улаан хоолойн варикоз II зэрэг. Шинжилгээнд: HBV-DNA 280 IU/ml, HDV RNA (+). Үүдэн вений даралт ихэссэн тохиолдолд ямар эмийг тогтмол хэрэглэхийг зөвлөх вэ? A. Эссенциале B. Гликовит C. Верошпирон D. Пропранолол E. Силимарин /56./ Тохиолдол: 50 настай, эрэгтэй. Бүдүүн, шулуун гэдэсний хавдрын скрининг үзлэг хийлгэхээр ирэв. Тэрээр зовиургүй, урьд нь өвдөж байгаагүй, эм бэлдмэл хэрэглэдэггүй, удамшлын анамнез үгүй. Бодит үзлэг болон цусны дэлгэрэнгүй шинжилгээ хэвийн байв. Түүнд дараах зөвлөгөөнөөс хамгийн тохиромжтойг сонгоно уу? A. Баасанд далд цус алдалт илрүүлэх шинжилгээг 2-3 жил тутамд B. 2-3 жил тутамд тахир гэдэс дурандах C. 2 жил тутамд бүдүүн гэдэс дурандах D. 10 жил тутамд бүдүүн гэдэс дурандах E. 10 жил тутамд КТ колонографи /57./ Тохиолдол: Эмэгтэй 45 настай. Шархлаат колит оношоор хяналтанд байдаг. Хяналтын дуранд бүдүүн гэдэсний салст тархмал улайлт, хуурамч ургацаг элбэг, шархнууд эдгэрсэн. Бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнүүд, тэдгээрийн үед илрэх бүтцийн өөрчлөлтийг уялдуулан сонгоно уу? Салстын доод даврхагад мөхлөгөт үрэвсэл үүснэ A. Кроны өвчин
  13. 13. B. Шархлаат колит /58./ Тохиолдол: 38 настай, эрэгтэй. Ядарч нозоорно, турна. Түүхээс ослын улмаас цус сэлбүүлж байсан. Архи тамхи хэрэглэдэггүй. Үзлэгээр биеийн байдал дунд зэрэг, арьс салст бор, нөсөөтэй, хэвлий зөөлөн, элэг тэмтрэлтээр эмзэглэлтэй. Шинжилгээнд: HBsAg(+), HBV- DNA 130 IU/ml, HCV-RNA 460854 IU/ml. Орчин үед зөвшөөрөгдсөн С вирүс устгах эмчилгээний загварыг сонгоно уу? 1. Софосбувир+Рибавирин 2. Софосбувир+Ледиспасвир 3. Софосбувир+Пегинтерферон 4. Нуклеозид 5. Пегинтерферон+Рибавирин /59./ Тохиолдол: Үйлчлүүлэгч 30 настай. Эмэгтэй, 2 жилийн өмнөөс ц ээж гашуун оргих болсон, хоол залгих үед өвчүүний ард хорсож өвддөг, заримдаа горойдог. Уян дурангийн шинжилгээгээр: Улаан хоолойн доод 1/3-т, эргэн тойрон эдийг бүрэн хамарсан шалбархай болон шархтай, ходоодны нугалуур хэсэгт шалбархай ихтэй Хеликобактер пилорийн хамааралт эмгэгүүдийг эмчлэх Маастрихт IV удирдамжийн эмчилгээний 2-аар сонголтын эмийг сонгоно уу? 1. Омепразол, Кларитромицин, Амоксациллин 2. Фамотидин, Амоксациллин, Фуродонин 3. Денол, Кларитромицин, Омепразол, Амоксациллин 4. Омепразол, Амоксациллин, Левофлоксацин, 5. Омепразол, Кларитромицин, Левофлоксацин /60./ Тохиолдол: 28 настай эрэгтэй 2 долоо хоногийн турш усархаг шингэнээр суулгаж жин 2.2кг-р буурсан гэсэн зовуурьтай эмнэлэгт хандсан. Өвчтөн ойрын хугацаанд аяллаар яваагүй, антибиотик уугаагүй бөгөөд түүний аав бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнөөр өвдөж байсан гэв. Бодит үзлэгээр гэдэсний хуржигнах чимээ ихэссэн, хэвлий нилэнхүйдээ эмзэглэлтэй, булчингийн чангаралгүй байв. Баасны бактериологийн шинжилгээнд эмгэг төрөгч нян илрээгүй. Кроны өвчний хүндрэлийг хэлнэ үү? 1. Тэжээл дутал 2. Гэдэсний түгжрэл 3. Анусын орчмын гүнзгий өөрчлөлт 4. Бүдүүн гэдэсний хорт тэлэгдэл 5. Өмөн хавдарт шилжих /61./ Тохиолдол: 21 настай, коллежийн оюутан эмэгтэй бие суларч хоолонд дургүйболно, дотор муухайрна, бөөлжинө гэсэн зовиуртай эмчид хандсан. Хөдөө яваад 3 долоо хоногийн өмнө эргэж ирсэн гэв. Бодит үзлэгээр биеийн темтератур 37.9°С. Арьс салст бага зэрэг шарангуй, элэг эмзэглэлтэй тэмтрэгдэнэ. Шинжилгээнд: Гематокрит 48%, Цагаанэс 9000/гL, INR 1.0, ШФ 110 U/L, АсАТ 800 U/L, АлАТ 700 U/L, Нийт билирубин 3.0мг/дл Вирүсийн ачааллыг (вирүс тоолох) полимеразийн гинжин урвал тавьж тодорхойлох заалтыг нэрлэнэ үү? 1. Вирүсийн эсрэг эмчилгээг эхлэх эсэхийг шийдэх 2. Эмчилгээний явцыг хянах 3. Эмчилгээний үр дүнг тодорхойлох 4. Вирүсийн халдвар буй эсэхийг тодорхойлох 5. Вирүсийн генотипийг тодорхойлох /62./ Тохиолдол: 52 настай, эмэгтэй. Эмнэлэгт хэвтэх үедээ амьсгаадна, шээсний гарц тааруу, хөлөөр хавагнасан, хэвлий цанхайж томорно, өглөөд хамраас цус гарна, өдөр нойрмоглоно, их мартана гэсэн зовиуртай. Шинжилгээнд: уураг 54 гр/л, альбумин 26гр/л,
  14. 14. билирубин 1,1 мг/дл, шүлтлэг фосфотаза 280 U/L, АлАТ 245 U/L, АсАТ 189 U/L, INR 2.0, HBsAg (+) байв. Элэгний циррозын Чайльд Пью ангиллаар ямар зэрэгт хамаарах вэ? 1. “A” 2. “B” 3. “C” 4. Чайльд Пьюгийн ангиллаар үнэлэхийн тулд нэмэлт шинжилгээ шаардлагатай. 5. “A-В” /63./ Тохиолдол: 49 настай, эмэгтэй. Ядарч сульдана, хамраас цус гарна, амьсгаадна, суулгана. Баас өдөрт 4-6 удаа, шар өнгөтэй гарна гэсэн зовиуртай. Үзлэгээр : биеийн байдал хүндэвтэр, арьс хуурай, хэвлий цардгар том, гэдэс дүүрэнгэ, хөлөөр хавантай. Дурангийн шинжилгээнд улаан хоолойн доод хэсгээр 2 багана хана дагасан хөх, салстын түвшингээс төвийсөн, чинэрэлтгүй судас харагдана. Баасанд эмгэг төрөгч илрээгүй. Тухайн өвчтөнд тохиолдсон суулгалтын эмгэг жам аль нь вэ? 1. Эсийн хоол боловсролт алдагдсан 2. Ханын хоол боловсролт алдагдсан 3. Хоол шимэгдэлт алдагдсан 4. Хөндийн хоол боловсролт алдагдсан 5. Хоол боловсролт, шимэгдэлт алдагдсан /64./ 36 настай, эмэгтэй. 4 жилийн өмнөөс Кроны өвчнөөр хяналтанд байдаг. Өвчний сэдрэл жилд 3-4 удаа тохиолддог Тус өвчний үед ямар хүндрэлүүд тохиолддог вэ? 1. Гэдэсний нарийсал 2. Сүв (свищ) үүсэх 3. Тураал 4. Гэдэсний хэт тэлэлт 5. Хорт хавдар /65./ Тохиолдол: С вирүсийн шалтгаант элэгний циррозтой 55 настай эрэгтэйд 3 сарын өмнөөс хэвлийд шингэн хурж, хавагнаж эхэлсэн ба энэ нь шээс хөөх эмчилгээнд үр дүн муутай байна гэсэн зовуурьтай эмчид хандав. Ухаан санаа самуурч эхэлсэн тул хэд хоногийн өмнөөс лактулоза ууж эхэлсэн гэв. Ямар тохиолдолд шээс хөөх эмчилгээг зогсоох вэ? 1. Энцефалопати үүсэх 2. Натрийн хэмжээ 120 ммоль/л-ээс буурах 3. Креатининий хэмжээ 2,0 мг/дл-ээс ихсэх 4. Эмчилгээ эхэлснээс хойш 3 хоноход асцит буурахгүй тохиолдолд 5. Хавдар үүссэн тохиолдолд /66./ Тохиолдол: 40 настай, эрэгтэй. 3 жилийн өмнөөс цээж гашуун оргих болсон, хоол залгих үед өвчүүний ард хорсож өвддөг. Зовиурыг үндэслэн ямар хүндрэлийг үйлчлүүлэгчид таамаглах вэ? 1. Нарийсал 2. Цус алдалт 3. Барретийн улаан хоолой 4. Сөргөөт ларингит 5. Улаан хоолойн цүлхэн /67./ Тохиолдол: 21 настай, коллежийн оюутан эмэгтэй бие суларч хоолонд дургүйболно, дотор муухайрна, бөөлжинө гэсэн зовиуртай эмчид хандсан. Хөдөө яваад 3 долоо хоногийн өмнө эргэж ирсэн гэв. Бодит үзлэгээр биеийн темтератур 37.9°С. Арьс салст бага зэрэг шарангуй, элэг эмзэглэлтэй тэмтрэгдэнэ. Шинжилгээнд: Гематокрит 48%, Цагаанэс 9000/гL, INR 1.0, ШФ 110 U/L, АсАТ 800 U/L, АлАТ 700 U/L,
  15. 15. Нийт билирубин 3.0мг/дл Онош тавихын тулд дараах шинжилгээнүүдийн алийг хийх хэрэгтэйвэ? 1. HBsАg 2. Anti-HCV 3. IgM anti-HAV 4. Entamoeba histolytica-г илрүүлэх шууд бус гемагглютинины сорил 5. Эбштейн-Баррын вирүсийн РНХ /68./ Тохиолдол: С вирүсийн шалтгаант элэгний циррозтой 55 настай эрэгтэйд 3 сарын өмнөөс хэвлийд шингэн хурж, хавагнаж эхэлсэн ба энэ нь шээс хөөх эмчилгээнд үр дүн муутай байна гэсэн зовуурьтай эмчид хандав. Ухаан санаа самуурч эхэлсэн тул хэд хоногийн өмнөөс лактулоза ууж эхэлсэн гэв. Гепаторенал хамшинжийг батлах шалгуурыг сонгоно уу? 1. Протейнури үгүйсгэгдсэн 2. Гематури үгүйсгэгдсэн 3. Тухайн үед шок, бактерийн халдвар, цус алдалт үгүйсгэгдсэн, бөөр хордуулах эм хэрэглээгүй байх 4. Хэт авиан шинжилгээгээр бөөрний паренхимийн өвчин болон бөглөрөлт уропати үгүйсгэгдсэн байх 5. Сийвэнгийн креатининий хэмжээ >1.5мг/дл /69./ Тохиолдол: 42 настай, эрэгтэй. Арьс шарлана, шилбээр хавагнасан, хэвлий цанхагар, ам цангадаг. Элэгний хатуурал оношоор хяналтанд байдаг. Веришпирон 100 мг/хоног, фуросемид 20мг/хоног тунгаар 1 сар ууж байгаа. HBV DNA 3580 IU/ml, HBeAg (+). Элэгний дутагдлын эсрэг хэрэглэж болох эмчилгээг сонгоно уу? 1. Лактулоза 2. L- орнитин, L-аспартат 3. Цэвэрлэх бургуй 4. Гэдэсний нянг дарангуйлах 5. Шээс хөөх эмийн хэрэглээг хянах /70./ Тохиолдол: 34 настай, эрэгтэй. Аюулхайд байнга өвдөнө, цээж хорсдог, баас хар гарна гэсэн зовиуртай эмнэлэгт иржээ. Тамхи татдаг, тогтмол хооллохгүй, сүүлийн 3 сарын хугацаанд үе үе хар өнгөтэй баасан. Үзлэгээр: биеийн байдал хүндэвтэр, ядарч сульдсан, зүрхний авиа тод хэм жигд, зүрхний цохилт 92/минут, АД-90/60 мм.муб. Аюулхайд эмзэглэлтэй. Ходоодны дурангийн шинжилгээнд ходоодны шарх, идэвхжлийн А-I зэрэг илэрсэн. Ходоодны шүүрэл ялгаралтыг ихэсгэх үйлдэлтэй ходоод гэдэсний даавруудыг сонгоно уу? 1. Ацетилхолин 2. Гистамин 3. Гастрин 4. Соматостатин 5. Простогландин /71./ Тохиолдол: 28 настай, эмэгтэй. Ядарч сульдна, баруун сүвээгээр өвдөнө. Түүхээс багадаа вирүст гепатитаар өвдсөн, ослын улмаас цус сэлбүүлж байсан. Архи, тамхи хэрэглэдэггүй. Үзлэгээр биеийн байдал дунд зэрэг, ухаан саруул, арьс салст шар, хэвлий зөөлөн, элэг том, ирмэг мохоо, зөөлөн тогтоцтой, эмзэглэлтэй баригдана. Шинжилгээнд: HBsAg(-), HBsAb(+), HCV Ab(+), ALT-136U/L, AST-120U/L, Alkaline Phosphotase-200U/L, GGT- 31U/L, Protein 78g/L, Bilirubin total 2.5mg/dL. Элэгний бүтэц-үйл ажиллагааны нэгж хэлтэнцэрийг бүрдүүлэх хэсгийг дурдана уу? 1. Балк 2. Синусоид хялгасан судас 3. Цөсний хялгасан судас (холангиол) 4. Диссегийн орон зай 5. Элэгний гурвал /72./ Тохиолдол. Үйлчлүүлэгч 30 настай. Эмэгтэй, 2 жилийн өмнөөс ц ээж гашуун оргих болсон, хоол залгих үед өвчүүний ард хорсож өвддөг, заримдаа горойдог. Уян дурангийн шинжилгээгээр: Улаан
  16. 16. хоолойн доод 1/3-т, эргэн тойрон эдийг бүрэн хамарсан шалбархай болон шархтай, ходоодны нугалуур хэсэгт шалбархай ихтэй Барретийн улаан хоолойн ойлголтыг хэлнэ үү? 1. Олон давхраат хавтгай хучуур эдээр солигдох 2. Дан давхраат эд бортгон хучуураар солигдох 3. Хучуур эдийн хөхлөгт үе зузаарах 4. Кардийн булчирхайнууд илрэх. 5. Нейтрофил, эозинофил, плазмоцит эсийн өтгөн нэвчдэс илрэх /73./ Тохиолдол: 30 настай эмэгтэй. Цээж хорсоно, гашуунаар гулгина гэсэн зовиуртай. Биеийн жингийн индекс 32. Амьдралын хэв маяг өөрчлөх ямар зөвлөмжийг үйлчлүүлэгчдэд өгөхийг олон улсын эмнэлзүйн удирдамж дэмжиж байгаа вэ? 1. Өөх тосыг хорих 2. Кофейн агуулсан хүнсийг хорих 3. Нимбэгийн төрлийн жимсийг хорих 4. Жин хасах 5. Тонгойж, бөхийх байрлалыг хорих /74./ Тохиолдол: 21 настай, коллежийн оюутан эмэгтэй бие суларч хоолонд дургүйболно, дотор муухайрна, бөөлжинө гэсэн зовиуртай эмчид хандсан. Хөдөө яваад 3 долоо хоногийн өмнө эргэж ирсэн гэв. Бодит үзлэгээр биеийн темтератур 37.9°С. Арьс салст бага зэрэг шарангуй, элэг эмзэглэлтэй тэмтрэгдэнэ. Шинжилгээнд: Гематокрит 48%, Цагаанэс 9000/гL, INR 1.0, ШФ 110 U/L, АсАТ 800 U/L, АлАТ 700 U/L, Нийт билирубин 3.0мг/дл Архаг идэвхит гепатитийн бичил өөрчлөлтүүдээс дурдана уу? 1. Хэлтэнцэрийн гүнд нэг бөөмт эсүүд олширно 2. Лимфоцит эсийн фолликулууд үүснэ 3. Заагалах ялтсын “хулгана хэмлэсэн”зураглал 4. Тулгуур эд нурж хумигдана 5. Элэгний эсийн төлжил илрэхгүй /75./ Тохиолдол: 68 настай, эрэгтэй. Зовиургүй. Архи, тамхи хэрэглэдэггүй. Үзлэгээр: биеийн байдал дунд зэрэг, арьс салст нөсөөт бор, хэвлий зөөлөн, элэг тэмтрэлтээр эмзэглэлтэй. Шинжилгээнд: HCV-RNA 7460854 IU/ml. Уг өвчтөнд элэгний хавдрыг эрт илрүүлэх зорилгоор зайлшгүй хийх шинжилгээг сонгоно уу? 1. Биохимийн шинжилгээнд элэгний үйл ажиллагаа 2. AFP 3. Ферритин 4. Хэвлийн хэт авиа 5. Хэвлийн тодосгогчгүй КТ /76./ Тохиолдол: 49 настай, эрэгтэй. Хамар буйлнаас цус гарна, арьс шарлана, нойргүй болсон. Архи олон жил хэтрүүлэн хэрэглэж байгаа. Элэгний хатуурал оношоор хяналтанд байдаг. Архины шалтгаанд элэгний үйл ажиллагааны дутагдлыг үнэлэх Маддрийн шалгуурт ямар үзүүлэлтийг хэрэглэдэг вэ? 1. Билирубин 2. INR 3. Креатинин 4. АЛТ 5. АСТ /77./ Тохиолдол: 24 настай, эмэгтэй. Аюулхайд өвдөнө, цээж хорсдог, сүүлийн 2 сарын хугацаанд үе үе хар өнгөтэй баасан. Дуранд дээд гэдэсний шарх оношлогдсон. Үзлэгээр:
  17. 17. биеийн байдал дунд, ухаан санааны байдал- Глазго 14, зүрхний авиа тод хэм жигд, зүрхний цохилт 96/минут, АД-100/70 мм.муб. ЦЕШ: HGB-90g/l, RBC-3,2*106ul, MCV-70fl, WBC- 8.0*103ul. Ходоодны шарх цус алдалтын үед хэрэглэх эмчилгээний сонголтыг хийнэ үү? 1. Ходоод гэдэсний дурангаар цус тогтоох ажилбар 2. Протон шахуургыг хориглогч эмийг судсаар тарих 3. Н2-гистамин хориглогч эмийг судсаар тарих 4. Антацид уулгах 5. Сукралфат уулгах /78./ Тохиолдол. Үйлчлүүлэгч 30 настай. Эмэгтэй, 2 жилийн өмнөөс ц ээж гашуун оргих болсон, хоол залгих үед өвчүүний ард хорсож өвддөг, заримдаа горойдог. Уян дурангийн шинжилгээгээр: Улаан хоолойн доод 1/3-т, эргэн тойрон эдийг бүрэн хамарсан шалбархай болон шархтай, ходоодны нугалуур хэсэгт шалбархай ихтэй Хеликобактер пилорийн хамааралт эмгэгүүдийг эмчлэх Маастрихт IVудирдамжид заагдсан пробиотикийг сонгоно уу? 1. Bifidobacterium Infantis 2. Lactobacterium 3. Probiotic with Prebiotic 4. Saccharomyces Boulardi 5. Yogurt with Probiotic /79./ Тохиолдол: 56 настай, эрэгтэйв Элэгний хатуурал оноштой, хяналтын дурангийн шинжилгээнд улаан хоолойн варикоз II зэрэг. Шинжилгээнд: HBV-DNA 280 IU/ml, HDV RNA (+). Дуранд гарсан өөрчлөлтийн дагуу өвчтөнд ямар зөвлөгөө өгөх вэ? 1. Хатуу бүхэл хоол хорино 2. Яарч сандарч хооллохгүй 3. Дурангийн аргаар судас боох эмчилгээ хийж болно 4. Элэгний үндсэн эмчилгээ тогтмол хийлгэнэ 5. Яаралтай мэс засал хийлгэх шаардлагатай /80./ Тохиолдол: Үйлчлүүлэгч 30 настай. Эмэгтэй, 2 жилийн өмнөөс ц ээж гашуун оргих болсон, хоол залгих үед өвчүүний ард хорсож өвддөг, заримдаа горойдог. Уян дурангийн шинжилгээгээр: Улаан хоолойн доод 1/3-т, эргэн тойрон эдийг бүрэн хамарсан шалбархай болон шархтай, ходоодны нугалуур хэсэгт шалбархай ихтэй Ходоод – улаан хоолойн сөргөөг эмчлэх “Алтан стандарт” эмчилгээг сонгоноуу? 1. Церукал 2. Ранитидин 3. Мотилиум 4. Омепразол 5. Вентер /81./ Тохиолдол: 24 настай, эрэгтэй. Өдөрт 6-7 удаа залхагтай зүйлээр суулгана. Үзлэгт: Ядрангуй, туранхай, царай цонхигор, биеийн халуун 37,5, зүрхний цохилт 105/мин, хэвлийн тархмал эмзэглэлтэй. Шинжилгээнд: СОЭ-26, Hb-10 г/л, лейкоцит 9000. Бүдүүн гэдэсний дуранд шулуун болон уруудах гэдсэнд олон тооны шалбархай, шархтай. Тухайн эмгэгийн үед тохиолдох хүндрэл юу вэ? 1. Гэдэс цоорно 2. Цус алдана 3. Бүдүүн гэдэсний хорт тэлэгдэл үүснэ 4. Өмөн хавдарт шилжинэ 5. Хуурамч ур үүснэ /82./ Тохиолдол: 28 настай эрэгтэй 2 долоо хоногийн турш усархаг шингэнээр суулгаж жин 2.2кг-р буурсан гэсэн зовуурьтай эмнэлэгт хандсан. Өвчтөн ойрын хугацаанд аяллаар яваагүй, антибиотик уугаагүй бөгөөд түүний аав бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнөөр өвдөж байсан гэв. Бодит үзлэгээр гэдэсний хуржигнах чимээ ихэссэн, хэвлий нилэнхүйдээ
  18. 18. эмзэглэлтэй, булчингийн чангаралгүй байв. Баасны бактериологийн шинжилгээнд эмгэг төрөгч нян илрээгүй. Кроны өвчний эмгэг жамыг тайлбарлана уу? 1. Гэдэсний салст бүрхүүлийн эсрэг эсрэг биет үүснэ 2. Аnti-Saccharomyces cerevisiae antibody үүснэ 3. Лимфоцит болон полинуклеазийн нэвчдэс үүснэ 4. Судас идэвхжүүлэгч медиатор ялгарна 5. Иммуно нэгдэлнь бусад эрхтэн тогтолцооны судасны хананд сууж системийн өөрчлөлтөнд хүргэнэ /83./ Тохиолдол: 36 настай, эмэгтэй. 4 жилийн өмнөөс Кроны өвчнөөр хяналтанд байдаг. Өвчний сэдрэл жилд 3-4 удаа тохиолддог. Кроны өвчний үед хавдар үхжүүлэх моноклон эсрэгбие болох инфликсимаб эмийг ажилттай хэрэглэх болсон. Тус эм нь эмчилгээний өндөр үр дүнгийн зэрэгцээ гаж нөлөө ихтэй бэлдмэл юм. Ямар тохиолдолд тус эмийг болгоомжтой хэрэглэх вэ? 1. Нянгийн халдвар 2. Вирүсийн халдвар 3. Мөөгөнцөрийн халдвар 4. Кортикостеройд эмэнд тэсвэртэй 5. Барих эмчилгээнд удаан хугацаагаар хэрэглэх /84./ Тохиолдол. С вирүсийн шалтгаант элэгний циррозтой 55 настай эрэгтэйд 3 сарын өмнөөс хэвлийд шингэн хурж, хавагнаж эхэлсэн ба энэ нь шээс хөөх эмчилгээнд үр дүн муутай байна гэсэн зовуурьтай эмчид хандав. Ухаан санаа самуурч эхэлсэн тул хэд хоногийн өмнөөс лактулоза ууж эхэлсэн гэв. Энэ тохиолдолд өвчтөнд хэвлийн сул шингэн, хаванг бууруулах зорилгоор эмчилгээний ямар зарчим баримтлах вэ? 1. Эритропоэтин тарих 2. Альбумин судсаар хийх 3. Эмчилгээний парацентез хийх 4. TIPS тавих 5. Альбумин диализ хийх /85./ Тохиолдол: 24 настай, эмэгтэй. Аюулхайд өвдөнө, цээж хорсдог, сүүлийн 2 сарын хугацаанд үе үе хар өнгөтэй баасан. Дуранд дээд гэдэсний шарх оношлогдсон. Үзлэгээр: биеийн байдал дунд, ухаан санааны байдал- Глазго 14, зүрхний авиа тод хэм жигд, зүрхний цохилт 96/минут, АД-100/70 мм.муб. ЦЕШ: HGB-90g/l, RBC-3,2*106ul, MCV-70fl, WBC- 8.0*103ul. Дээрх өвчний үед хийгдэх мэс заслын эмчилгээний туйлын заалтыг сонгоно уу? 1. Давтан хийсэн консерватив эмчигээнд дарагдахгүй дахисан шархлаа 2. Давтан цус алдсан өгүүлэмжтэй 3. Шархлаа цоорох, ходоод гэдэснээс цус ихээр гоожих, ходоодны нугалуур нарийсах 4. Консерватив эмчилгээгээр 2 сарын хугацаанд аньж эдгэхгүй эвэршиж хажуу эрхтэнрүүгээ нэвчиж орсон 5. Өвдөх, бөөлжих, далд цус алдах шинжтэй шархлаа /86./ Тохиолдол: 21 настай, коллежийн оюутан эмэгтэй бие суларч хоолонд дургүйболно, дотор муухайрна, бөөлжинө гэсэн зовиуртай эмчид хандсан. Хөдөө яваад 3 долоо хоногийн өмнө эргэж ирсэн гэв. Бодит үзлэгээр биеийн темтератур 37.9°С. Арьс салст бага зэрэг шарангуй, элэг эмзэглэлтэй тэмтрэгдэнэ. Шинжилгээнд: Гематокрит 48%, Цагаанэс 9000/гL, INR 1.0, ШФ 110 U/L, АсАТ 800 U/L, АлАТ 700 U/L, Нийт билирубин 3.0мг/дл Энэ өвчтөнд цаашид ямар хүндрэл гарч болзошгүй вэ?
  19. 19. 1. HVD вирүсийн халдвар авах 2. Элэгний дутагдал 3. Элэгний цирроз 4. Дэлүү томрол 5. Элэгний эст өмөн /87./ Тохиолдол. С вирүсийн шалтгаант элэгний циррозтой 55 настай эрэгтэйд 3 сарын өмнөөс хэвлийд шингэн хурж, хавагнаж эхэлсэн ба энэ нь шээс хөөх эмчилгээнд үр дүн муутай байна гэсэн зовуурьтай эмчид хандав. Ухаан санаа самуурч эхэлсэн тул хэд хоногийн өмнөөс лактулоза ууж эхэлсэн гэв. Элэгний дутагдлын эсрэг хэрэглэж болох эмчилгээг сонгоно уу? 1. Амилорид 2. Л Орнитин, Л аспартат 3. Глицерицин 4. Үл шимэгдэх дисахаридууд 5. Спиронолактон /88./ Тохиолдол: 49 настай, эрэгтэй. Хамар буйлнаас цус гарна, арьс шарлана, нойргүй болсон. Архи олон жил хэтрүүлэн хэрэглэж байгаа. Элэгний хатуурал оношоор хяналтанд байдаг. Лактулоза эмийн үйлдлийг нэрлэнэ үү? 1. Аммиакийг холбоно 2. Аммиакийг ионжуулна 3. Хүчил шүлтийн тэнцвэрийг зохицуулна 4. Гэдэсний бактерийн нөлөөгөөр хувирч гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг түргэсгэнэ 5. Гэдэсний ханыг цочрооно /89./ Тохиолдол: 34 настай, эрэгтэй. Аюулхайд байнга өвдөнө, цээж хорсдог, баас хар гарна гэсэн зовиуртай эмнэлэгт иржээ. Тамхи татдаг, тогтмол хооллохгүй, сүүлийн 3 сарын хугацаанд үе үе хар өнгөтэй баасан. Үзлэгээр: биеийн байдал хүндэвтэр, ядарч сульдсан, зүрхний авиа тод хэм жигд, зүрхний цохилт 92/минут, АД-90/60 мм.муб. Аюулхайд эмзэглэлтэй. Ходоодны дурангийн шинжилгээнд ходоодны шарх, идэвхжлийн А-I зэрэг илэрсэн. Ходоодны шархны А-I идэвхжлийн үед уян дуранд илрэх шинж тэмдэг аль нь вэ? 1. Шархны ёроол гүнзгий, фибрин өнгөртэй, шархны ирмэг тод зузаан 2. Шархны ёроол цайвар, фибрин өнгөртэй 3. Шархны ирмэг зузаан, өргөгдсөн, орчмын салст үрэвсэл ихтэй, шархны ёроол нь бохир, гематин өнгөртэй 4. Шархны ирмэг зузаан, өргөгдсөн, орчмын салст татагдан, конвергенц үүссэн, шархны ёроол нь гематин өнгөртэй 5. Шарх хэмжээгээр жижиг, конвергенц үүсч, ёроолын өнгөр нимгэн, грануляц үүссэн /90./ Тохиолдол: 52 настай, эмэгтэй. Эмнэлэгт хэвтэх үедээ амьсгаадна, шээсний гарц тааруу, хөлөөр хавагнасан, хэвлий цанхайж томорно, өглөөд хамраас цус гарна, өдөр нойрмоглоно, их мартана гэсэн зовиуртай. Шинжилгээнд: уураг 54 гр/л, альбумин 26гр/л, билирубин 1,1 мг/дл, шүлтлэг фосфотаза 280 U/L, АлАТ 245 U/L, АсАТ 189 U/L, INR 2.0, HBsAg (+) байв. Уг өвчтний асцитийн шингэний СААГ-ийн хэмжээ хэд байх магадлалтай вэ? 1. 20 г/л 2. 15 г/л 3. 12 г/л 4. 10 г/л 5. 9 г/л /91./ Тохиолдол: 34 настай, эрэгтэй. Аюулхайд байнга өвдөнө, цээж хорсдог, баас хар гарна гэсэн зовиуртай эмнэлэгт иржээ. Тамхи татдаг, тогтмол хооллохгүй, сүүлийн 3 сарын хугацаанд үе үе хар өнгөтэй баасан. Үзлэгээр: биеийн байдал хүндэвтэр, ядарч сульдсан, зүрхний авиа тод хэм жигд, зүрхний цохилт 92/минут, АД-90/60 мм.муб. Аюулхайд
  20. 20. эмзэглэлтэй. Ходоодны дурангийн шинжилгээнд ходоодны шарх, идэвхжлийн А-I зэрэг илэрсэн. Мелена ойлголтыг тайлбарлана уу? 1. Баасанд гемоглобины задралын бүтээгдэхүүн илрэх 2. Улаан, хар цусаар бөөлжих 3. Цустай, хөөстэй ханиалгах 4. Баас хар гарах 5. Цустай баах /92./ Тохиолдол 21 настай, коллежийн оюутан эмэгтэй бие суларч хоолонд дургүйболно, дотор муухайрна, бөөлжинө гэсэн зовиуртай эмчид хандсан. Хөдөө яваад 3 долоо хоногийн өмнө эргэж ирсэн гэв. Бодит үзлэгээр биеийн темтератур 37.9°С. Арьс салст бага зэрэг шарангуй, элэг эмзэглэлтэй тэмтрэгдэнэ. Шинжилгээнд: Гематокрит 48%, Цагаанэс 9000/гL, INR 1.0, ШФ 110 U/L, АсАТ 800 U/L, АлАТ 700 U/L, Нийт билирубин 3.0мг/дл Элэгний эс задралын үед өөрчлөгдөж болох үзүүлэлтүүдийг сонгоно уу? 1. LDH 2. AST 3. Билирүбин 4. АLT 5. Шүлтлэг фосфотаз /93./ Тохиолдол: 68 настай, эрэгтэй. Зовиургүй. Архи, тамхи хэрэглэдэггүй. Үзлэгээр: биеийн байдал дунд зэрэг, арьс салст нөсөөт бор, хэвлий зөөлөн, элэг тэмтрэлтээр эмзэглэлтэй. Шинжилгээнд: HCV-RNA 7460854 IU/ml. Вирүсийн ачааллыг полимеразийн гинжин урвалын шинжилгээгээр тодорхойлох заалтыг нэрлэнэ үү? 1. Вирүсийн эсрэг эмчилгээг эхлэх эсэхийг шийдэх 2. Эмчилгээний явцыг хянах 3. Эмчилгээний үр дүнг тодорхойлох 4. Вирүсийн халдвар буй эсэхийг тодорхойлох 5. Вирүсийн генотипийг тодорхойлох /94./ Тохиолдол: 30 настай эмэгтэй. Цээж хорсоно, гашуунаар гулгина гэсэн зовиуртай. Биеийн жингийн индекс 32. Ходоод-улаан хоолойн сөргөөг эмчлэх стандарт эмчилгээг сонгоно уу? 1. Жин хасах 2. Омепразол 3. Алмагель 4. Мотилиум 5. Вентер /95./ Тохиолдол: 21 настай, коллежийн оюутан эмэгтэй бие суларч хоолонд дургүйболно, дотор муухайрна, бөөлжинө гэсэн зовиуртай эмчид хандсан. Хөдөө яваад 3 долоо хоногийн өмнө эргэж ирсэн гэв. Бодит үзлэгээр биеийн темтератур 37.9°С. Арьс салст бага зэрэг шарангуй, элэг эмзэглэлтэй тэмтрэгдэнэ. Шинжилгээнд: Гематокрит 48%, Цагаанэс 9000/гL, INR 1.0, ШФ 110 U/L, АсАТ 800 U/L, АлАТ 700 U/L, Нийт билирубин 3.0мг/дл
  21. 21. Хэрэв Anti-HCV, IgM anti-HAV илрээгүй бол цаашид ямар шинжилгээ зайлшгүй хийх вэ? 1. Элэгний биопси 2. Фиброскан 3. Коагулограм 4. В вирүсийн маркерийн шинжилгээ 5. Цусны дэлгэрэнгүй шинжилгээ /96./ Тохиолдол: 68 настай, эрэгтэй. Зовиургүй. Архи, тамхи хэрэглэдэггүй. Үзлэгээр: биеийн байдал дунд зэрэг, арьс салст нөсөөт бор, хэвлий зөөлөн, элэг тэмтрэлтээр эмзэглэлтэй. Шинжилгээнд: HCV-RNA 7460854 IU/ml. С вирүсийг устгах шинэ үеийн DAA эмийг сонгоно уу? 1. Софосбувир 2. Даклатасвир 3. Харвони 4. Симепревир 5. Рибавирин /97./ Тохиолдол: 40 настай, эрэгтэй. 3 жилийн өмнөөс цээж гашуун оргих болсон, хоол залгих үед өвчүүний ард хорсож өвддөг. Улаан хоолойн дурангийн шинжилгээнд сөргөөт эзофагит илэрсэн. Дурангийн шинжилгээнд сөргөөт эзофагитын үед уян илрэх үзүүлэлтийг Лос Анжелесийн ангиллын дагуу ямар оношийг сонгох вэ? 1. Горойх хам шинж 2. Ходоод улаан хоолойн сөргөө өвчин 3. Баррет улаан хоолой 4. Сөргөөт эзофагит 5. Биж хам шинж /98./ Тохиолдол: 38 настай, эрэгтэй. Ядарч нозоорно, турна. Түүхээс ослын улмаас цус сэлбүүлж байсан. Архи тамхи хэрэглэдэггүй. Үзлэгээр биеийн байдал дунд зэрэг, арьс салст бор, нөсөөтэй, хэвлий зөөлөн, элэг тэмтрэлтээр эмзэглэлтэй. Шинжилгээнд: HBsAg(+), HBV- DNA 130 IU/ml, HCV-RNA 460854 IU/ml. Архаг идэвхит хепатитийн бичил өөрчлөлтүүдээс дурдана уу? 1. Хэлтэнцэрийн гүнд нэг бөөмт эсүүд олширно 2. Лимфоцит эсийн фолликулууд үүснэ 3. Зааглах ялтсын “хулгана хэмлэсэн” зураглал 4. Тулгуур эд нурж хумигдана 5. Элэгний эсийн төлжилт /99./ Тохиолдол. Үйлчлүүлэгч 30 настай. Эмэгтэй, 2 жилийн өмнөөс ц ээж гашуун оргих болсон, хоол залгих үед өвчүүний ард хорсож өвддөг, заримдаа горойдог. Уян дурангийн шинжилгээгээр: Улаан хоолойн доод 1/3-т, эргэн тойрон эдийг бүрэн хамарсан шалбархай болон шархтай, ходоодны нугалуур хэсэгт шалбархай ихтэй Ходоодны салст бүрхэвчийн гэмтэл үүсэхэд Хеликобактер пилорийн нөлөө: 1. Простогландин Е бага ялгарч, салстын бичил цусан хангамж багасна 2. Нянгаас ялгарах протеаз эсэг хучуурын муцины шинжийг өөрчилж, ходоодны салсархаг бүрхүүлийг нимгэрүүлнэ 3. Мэдрэл шингэний зохицуулга алдагдаж, шалбархай үүснэ 4. CagA+ омгийн нөлөөгөөр интерлейкин 8 ялгарна, салст бүрхэвчийн үрэвсэл тод илэрнэ 5. Дархлаа алдагдаж париетал эсийн эсрэг харь бие үүснэ /100./ Тохиолдол: 28 настай эрэгтэй 2 долоо хоногийн турш усархаг шингэнээр суулгаж жин 2.2кг-р буурсан гэсэн зовуурьтай эмнэлэгт хандсан. Өвчтөн ойрын хугацаанд аяллаар яваагүй, антибиотик уугаагүй бөгөөд түүний аав бүдүүн гэдэсний үрэвсэлт өвчнөөр өвдөж байсан гэв. Бодит үзлэгээр гэдэсний хуржигнах чимээ ихэссэн, хэвлий нилэнхүйдээ эмзэглэлтэй, булчингийн чангаралгүй байв. Баасны бактериологийн шинжилгээнд эмгэг төрөгч нян илрээгүй. Кроны өвчний морфологийн онцлогийг нэрлэнэ үү? 1. Хоол боловсруулах зам бүгд гэмтэж болно 2. Салстын доод давхаргад мөхлөгт үрэвсэл үүснэ
  22. 22. 3. Гистологт лимфоцит, гистиоцит эсийн нэвчдэс тод илэрнэ 4. Крипт абсцесс илэрнэ 5. Гистологт эозинофил, нейтрофил, гистиоцит эсийн нэвчдэс илэрнэ Сорилын зөв хариулт 1-D, 2-C, 3-A, 4-B, 5-C, 6-B, 7-A, 8-B, 9-D, 10-D, 11-E, 12-D, 13-A, 14-D, 15-A, 16-B, 17-E, 18-B, 19-A, 20-B, 21-D, 22-A, 23-B, 24-A, 25-D, 26-C, 27-B, 28-D, 29-D, 30-D, 31- C, 32-E, 33-E, 34-A, 35-A, 36-A, 37-B, 38-C, 39-B, 40-B, 41-B, 42-A, 43-B, 44-A, 45-D, 46-A, 47-A, 48-B, 49-A, 50-E, 51-C, 52-D, 53-E, 54-E, 55-D, 56-C, 57-A, 58-A, 59-D, 60- A, 61-A, 62-B, 63-D, 64-A, 65-A, 66-B, 67-A, 68-E, 69-E, 70-A, 71-E, 72-C, 73-D, 74-B, 75-C, 76-A, 77-B, 78-D, 79-B, 80-D, 81-E, 82-C, 83-A, 84-E, 85-D, 86-E, 87-C, 88-C, 89- C, 90-A, 91-D, 92-C, 93-A, 94-B, 95-D, 96-E, 97-D, 98-B, 99-C, 100-A,

×