Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Gemtel suv 2018-12-17

78 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Gemtel suv 2018-12-17

  1. 1. Гэмтэл согогын сувилахуй судлалын төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын төгсөлтийн онолын шалгалтын сорил Сорил хариулах заавар 1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2.Олон сонголттой тест ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1,2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 3.Шалтгаан хамаарлын тест (Заагдсан тестүүдийн үнэн зөв хийгээд тэдгээрийн шалтгаан хамаарлыг тодорхойлно.) Зөв, Зөв, Зөв (A.) Зөв, Зөв, Буруу (B.) Зөв, Буруу, Буруу (C.) Буруу, Зөв, Буруу (D.) Буруу, Буруу, Буруу (E.) 1. Хугарсан мөчинд чиг тавихдаа ямар зарчим баримтлах вэ? A. Хунацаа алдалгүй боолт хийх B. Гөлтгөнөн боолт яаралтай тавих C. Хоёр талын үеийг оролцуулах D. Өвдөлтийг хурдан намдаах E. Цус алдалтаас сэргийлэх 2. Үйлчлүүлэгчид Бодит үзлэг хийхдээ тэмтрэлтийг яаж хийх вэ? A. Өвчтний хэсгээс нь эхлэн аюудхай руу зөөлөн тэмтрэнэ B. Хэвлэлийн баруун доод хэсгээс эхлэн зөөлөн тэмтрэнэ C. Аюулхайгаас зөөлөн тэмтэрч дараа нь гүнзгий тэмтрэнэ D. Эрүүл талаас нь өвчтэй хэсэг рүү шилжүүлэн зөөлөн тэмтрэнэ E. Эрүүл хэсгээс эхлэн хэвлийн баруун хэсэг рүү тэмтрэнэ 3. Боолтуудыг юу гэж ангилан авч үедэг вэ ? А. Уян боолт В. Зөөлөн боолт С. Гөлтгөнө боолт D. Хатуу, зөөлөн боолт Е. Бинтэн боолт 4. Татлагатай боолтыг ямар тохиодолд тавьж хэрэглэгдэг вэ ? А. Яс хугарсан үед В. Зөөлөн үе их гэмтсэн үед С. Яс хугарч, зөрж шилжсэн үед D. Яс ил гарч,хугарсан Е. Их хэмжээний түлэгдэлтийн үед 5. Эгэмний ил хугарлыг ямар аргаар эмчлэх вэ? A. Гар заслаар зөрөөг арилгаж эмчлэх B. 8 тоо хэлбэрээр боолт хийж эмчлэх
  2. 2. C. Ясны татлагаар зөрөөг арилган эмчлэх D. Үйл ажилгааг нь нөхөн сэргээж эмчлэх E. Мэс заслын аргаар зөрөөг арилгаж эмчлэх 6. Ямар эмгэг өөрчлөлттэй хүнд хамгийн түрүүнд тусламж үзүүлэх вэ? A. Ухаангүй байгаа хүнд B. цус алдаж байгаа хүнд C. Ясны хугаралтай хүнд D. Амьсгал бүтэлттэй хүнд E. Үе нь мултарсан хүнд 7. Амилуулах суурь тусламжийн үед цээж шахах үйлдэл хийхдээ тусламж үзүүлэгч гараа хаан байрлуулах вэ? A. Хэвлийн дээд хэсэгт, хавирганы нум хооронд B. Өвчүүний дунд болон хөхний шугамны огтлолцолд C. Өвчүүний доод ирмэг аймхай мөгөөрсний хэсэгт D. Цээжний зүүн талын 4-5 -р хавирганы орчим E. Өвчүүны шугамаар хэнхэрцэг цээжний дээд хэсэгт 8. Төрөл бүрийн гэмтэл, янз бүрийн өвчний хүндрэлийн эцсийн үе шатанд амьдралын амин чухал эрхтэний үйл ажиллагаа гүнзгий хямрах үеийг нэрлэнэ үү! A. Ухаан алдах үе B. Овогод орох үе C. Цохиулалтын үе D.Сэхээн амилуулах үе E. Амь тэнссэн үе 9. Хагалгааны өрөөний чийглэг, дулаан ямар хэмжээтэй байх шаардлагатай вэ? A. Өрөөний дулаан 18-20 хэм, чийглэг 40% B. Өрөөний дулаан 20-22 хэм, чийглэг 45% C. Өрөөний дулаан 22-25 хэм, чийглэг 50% D. Өрөөний дулаан 25-28 хэм, чийглэг 55% E. Өрөөний дулаан 28-30 хэм, чийглэг 60% 10. Жижиг судасны гэмтлийн үед хүйтэн жин тавих хугацааг сонгоно уу! A. 10 мин B. 15 мин C. 20 мин D. 25 мин E. 30 мин 11. Самбайг хэдэн ширхэгээр багцалж боох вэ? А. 5 В.30 С. 15 D.10 Е. 20 12. Ариутгасан бикстэй материалыг нээгээгүй үед ариун чанараа ямар хугацаараархадаглах вэ? A. 24цаг B. 48цаг C. 72цаг D. 96цаг E. 120цаг 13. Донороос нэг удаа авч болох цусны хэмжээг тэмдэглэнэ үү! A. 100-200 мл B. 200-300 мл C. 200-400 мл D. 400-450 мл E. 450-500 мл 14. Ясны эдэд ямар давс хуримлагдаж, бороо үүсч, яс хуучин байдалдаа эргэж орох өөрчлөлт явагддаг вэ?
  3. 3. А. Жамц В. Натри С. Кали D. Кальци Е. Цагаан 15. Гадны механик хүчний үйлчлэл, ясны эмгэг өөрчлөлтийн улмаас ясны анатомийн бүрэн бүтэн байдал, үйл ажиллагаа алдагдахыг ............... гэнэ. А. Мултрал В. Хугарал С. Гэмтэл D. Хавдалт Е. Хуурамч үе үүсэх 16. Хүүхэд клиникийн үхэл ямар хугацаагаар үргэлжлэх вэ? A. 1-3 минут B. 2-4минут C. 3-5 минут D. 5-7 минут E. 8-10 минут 17. Клиникт цусны бүлгийг тодорхойлох зорилгоор хэдэн бүлэгт хуваасан стандарт ийлдэс хэрэглэдэг вэ ? А. 7 В. 6 С. 5 D. 4 E. 2 18. Мэс заслын оёдлын уусдаг утас аль нь вэ ? А. Торгон утас В. Супрамид С. Дакрон D. Кетгут Е. Пролен 19. Цапка ямар төрлийн багаж вэ ? А. Бэхлэгч В. Оёгч С. Үдэгч D. Цус тогтоох Е. Огтлогч 20. Зүү баригч ямар төрлийн багажны ангилалд багтах вэ? А. Хуурайлах багаж В. Цус тоүтоогч С. Арьс тусгаарлагч D. Оёгч багаж Е. Огтлогч 21. Биеийн халуун 1 хэмээр нэмэгдэхэд судасны лугшилт хэдээр олжрох вэ? A. 25 B. 20 C. 15 D. 10 E. 5 22. Федоровын хавчаарыг чмар төрлийн хагалгаанд хэрэглэх вэ ? А. Хугарлыг хадах В. Бөөр авах С. Гэвэс тайрах D.Давсагны чулуу авах Е. Зөөлөн эдийн авах 23. Шарх үүсгээгүй гэмтлийг юу гэх вэ? А. Түлэгдэлт
  4. 4. В. Сэтгэл санааны дарамт С. Битүү гэмтэл D. Ясны хугарал Е. Үений мултралт 24. Мэс заслын талбай ариутгахад хэрэглэгдэх багажыг сонгоно уу? А. Хямсаа В. Зүү баригч С. Коранцаг D. Федоровын хавчаар Е. Бильротын хавчаар 25. Труссогийн тэлэгчийг чмар ажилбарын үед хэрэглэх вэ ? А. Бөөрний мэс дасалд В. Уушигны мэс засалд С. Трахейстоми тавих мэс засалд D. Цөсний мэс засалд Е. Ясны хугарал хадах мэс засалд 26. Хүнд гэмтлийн үед үхэлд хүргэх шалтгаан юу вэ ? А. Идээлж остеомиелит болох В. Шок ба цус алдалт С Шээсний замын өгсөх халдвар D. Нуралт цооролт Е. Хэвтрийн хатгаа 27. Биеийн ямар хэсэг 18%-ийн талбайг эзлэх вэ? А.толгойн хэсэг В.Нурууны хэсэг С.Гуя, өгзөгний хэсэг D. Цээж хэвлийн хэсэг Е. Дээд мөчний хэсэг 28. Гарын алганы хэмжээ ойролцоогоор биеийн гадаргааны хэдэн %-тай тэнцэх вэ? А. 1% В. 5% С. 9% D. 18% Е. 2% 29. Хөлдөлтийг хэдэн зэрэгт хуваадаг вэ? А. 5 В. 6 С. 3 D.2 Е.6 30. Мэс заслын сувилагч шарик, самбайг ямар үед тоолох хэрэгтэй вэ? А. Мэс заслын сүүлд В. Мэс заслын эхэнд тоолох С. Мэс заслын эхэн, шаардлагатай бол дунд үед, мэс заслын төгсгөлд D. Тоолох шаардлагагүй Е. Ширээн дээрхийг хянан тоолох 31. Мэс заслын оёдлын уусдаг утас аль нь вэ ?
  5. 5. А. Этилон B.Силк C. Викрил D. Мерсилк E.Коттон 32. Аврах амьсгалуултыг цээж шахалттай хослуулахад аврах амьсгал, цээж шахалт хийх тоон харьцааг сонгоно уу! A. 2:10 B. 2:201 C. 2:30 D. 2:40 E. 2:50 33. Хэдэн хувийн тамедины уусмалаар мэс заслын талбайг ариутгах вэ? A. 2,5% B. 5,0% C. 7,5% D. 10% E. 12,5% 34. Автоклавын 2 АТМ даралттай ууранд боолтын материал ариутгах хугацааг сонгоно уу? A. 120 минут B. 90 минут C. 60 минут D. 45 минут E. 30 минут 35. Мэс заслын оёдлын уусдагүй утас аль нь вэ ? А. Окцелин В. Римин С. Этибонд D. Кацелон Е. Вирил 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 C D D C E B B E C E 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 D C C D B C D D A D 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 D B C C C B C A C C 31 32 33 34 35 С С С Е С 2 ХЭЛБЭРИЙН СОРИЛ НЬ ХАРИУЛТУУД НЬ 1-5 ОНООГООР ДУГААРЛАГВСАН БАЙНА. Түлхүүр : 1,2,3 хариулт зөв бол А 1,2,3,4 хариулт зөв бол В 2,4 хариулалт зөв бол С 4 хариулалт зөв бол D 1,2,3,4,5 хариулалт зөв бол Е 1. Түлэгдэлтийг үүсгэх үндсэн шалтгаануудыг тодорхойлно уу ? 1. Буцламгай шингэн, галын дөл, улайссан биет, халуун уур 2. Хүчил, шүлт, хүнд металлын давс зэрэг химийн бодис 3. Ионжсон туяа 4. Атмосферийн цахилгаанжилт-аянга 5. Хурц нартай аагим халуун өдөр 2. Үйлдвэрлэлийн бус гэмтлийг тодорхойлэо уу ? 1. Явган зорчигч хальтирч унаад тархи нь доргих 2. Зорчигч авто замын осолд орж шархдах
  6. 6. 3. Бөмбөг тэсрэлтийн үед битүү доргилт авах 4. Тариаланч комбайндаа хуруу гараа зүсэх 5. Эмийн үйлдвэрлэлийн явцад ажилтан хордох 3. Гэмтэл үүсгэх хүчин зүйлүүдийг нэрлэнэ үү ? 1. Аянга, цахилгаан 2. Сэтгэл санааны хүнд дарамт 3. Механик хүчний нөлөө 4. -10-аас доошхи хүйтэн 5. Дулааны үйлчлэл 4. Зөөлөн эдийн битүү гэмтлийг тодорхойлно уу ? 1. Арьс салст бүрхэвчийн бүрэн бүтэн байдал алдагдаагүй гэмтэл 2. Эд эрхтэнд жижиг цус харвасан эмгэг анатомийн өөрчлөлтэй гэмтэл 3. Холбоос шөрмөс, хальс судас татагдаж гэмтэх гэмтэл 4. Эд эс их хэмжээтэй няцарч, цус харваж хөхөрсөн шарх 5. Могойд хатгуулснаас гаднаа ялимгүй шүүс гарч буй сүв үүссэн гэмтэл 5. . Мэс заслын багажинд тавигддаг шаардлагууд тэмдэглэнэ үү ? 1. Зэвэрдэггүй материалаар хийгдсэн байх 2. Хөнгөн, хялбархан ариутгагддаг байх 3. Хэрэглэхэд тохиромжтой, хүртээмжтэй байх 4. Зориулалтын үүргээ бүрэн гүйцэтгэж чаддаг байх 5. Нийтлэг хэрэглэгддэг дүрэмтэй байх 6. . Мэс заслын шархыг хүрэлцэх халдвараас сэргийлэх 1. Мэс засалчдын гарыг ариутгана 2. Резинэн бээлийг ариун ариутгана. 3. Мэс заслын багаж ариутгана 4. Боолтын материалуудыг ариутгана 5. Оёдол тавих утсыг ариутгана 7. Боолтын сувилагчийн гүйцэтгэх үүгийг сонгоно уу? 1. Ажлын хувцас, малгай, амны хаалттай ажиллах 2. Үжилгүйжүүлэх, Үжил эсэргүүцэх дэгийг баримтална 3. Өглөө бүр багаж боолтын материалыг шинээр дэлгэнэ 4. Шинжилгээ, оншилгооны асуудалыг хариуцаж ажиллана 5.Хагалгааны цагаан хэрэглэлийг бэлтгэж ариутгана 8. Хагалгааны сувилагчийн гүйцэтгэх үүргийг сонгоно уу! 1. Хийгдэх хагалгаанд шаардлагатай багажийг бүрэн бэлтгэнэ 2. Багаж зөөлөн эдлэлийн ариутгалд хяналт тавьж, эмчид шалгуулна 3. Хэрэглэж буй багаж, бөмбөлөг, самбай алчуурын тоог хянаж тооцно 4. Хагалгааны явцад шаардлагатай утас зүүг зөв сонгож өгнө 5. Хагалгаа хийх мэс засалч эмчийн гарыг ариутгахад тусална. 9. Хатуу боолтын төрөлд чмар боолтууд орох вэ? 1. Бинтэн боолт 2.Чигтэй боолт 3. Алчууран боолт 4. Гөлтгөнө боолт 5. Цуулбар боолт 10. Цуулбар боолтыг биеийн аль хэсгүүдэд хийх вэ ? 1. Хамарт
  7. 7. 2. Эрүүнд 3. Дагзанд 4. Духанд 5. Гуянд 11. Хүний бие цусний гүйцэтгэх үүргийг тэмдэглэнэ үү! 1. Хамгаалах 2. Тэжээх 3. Ялгаруулах 4. Цус тогтоох 5. Амьсгалуулах 12. Амилуулах суурь тусламж үр дүнтэй бол ямар шинж тэмдэг илрэх вэ? 1. Хүүхэн хараа өргөсөх 2. хүүхэн хараа нарийсах 3. Беийн дулаан нэмэгдэх 4. Гүрээний судас лугших 5. Гэрлийн урвалтай болох 13. Цус юүлэхийн өмнө ямар тохиргоонуудыг шалгах вэ? 1. Резус 2. Хувийн 3. Биолгийн 4. Бүлгийн 5. Сийвэнгийн 14. Цус гоожилтыг түр тогтоох аргуудыг тэмдэглэнэ үү! 1. Даралттай боолт хийх 2. Үеэр нугалж боох 3. Чангалуур тавих 4. Хуруугаар дарах 5. Мөчийг өргөх 15. Эмчлүүлэгчийг хагалгаанд бэлтгэх үндсэн чиглэлийг сонгоно уу! 1. Сахиурыг нь бэлтгэх 2. Биеийг нь бэлтгэх 3. Багаж материал бэлтгэх 4. Сэтгэл санааг нь бэлтгэх 5. Эм тариаг нь бэлтгэх 16. Мэдээ алдуулалтын аргуудыг хэлбэрээр нь ангилна уу! 1. Хэсгийн мэдээгүйжүүлэг 2. Орчны мэдээгүйжүүлэг 3. Ерөнхий мэдээгүйжүүлэг 4. Дамжуулах мэдээгүйжүүлэг 5. Нэвчүүлэх мэдээгүйжүүлэг 17. Ерөнхий мэдээгүйжүүлэгийн бодисуудыг ямар замаар хэрэглэх вэ? 1. Амны хөндийгөөр 2. Амьсгалын замаар 3. Хураагуур судасаар 4. Амьсгалын бус замаар 5. Арьсанд шүршиж 18 Еранхий мэдээгүйжүүлэгийн үед гарч болох хүндрэлийг тэмдгэлэг үү! 1.Гуурсан хоолой агших 2. Амьсгалын зам бөглөрөх 3. Амьсгал бүтэх 4. Харшил үүсэх 5. Зүрх зогсох 19. Хэсгийн мэдээ алдуулалт хийхэд шаардлагатай зүйлсийг сонгоно уу! 1. Цонхтой тусгаарлах даавуу 2. 76%-ийн спирт, иодын ханд 3. Мэдээ алдуулах эмийн бодис
  8. 8. 4. Том жижиг зүү, тариур 5. Яаралтай тусламжийн эм тариа 20. Алчууран боолтоор биеийн ямар хэсгүүдийг боодог вэ ? 1. Гарын сарвуу 2. Хөлийн тавхай 3. Мөр 4. Толгой 5. Хөх 21. Хагалгааны дараа эмчлүүлэгчийн ам цанган, уруул нь омголтоход ямар сувилгаа хийх вэ? 1. Норгосон хөвөнтэй савхаар буйл тагнааг цэвэрлэх 2. Ам, хамрын нүхэн дээр чийглэсэн марль тавих 3. Урууданд нь уруулын тос, вазелин түрхэх 4. Үе үе хэл дээр чийглэсэн самбай тавих 5. Бүлээсгэсэн шингэх их хэмжээгээр уулгах 22. Хэвтрийн эмчлүүлэгчийг холголт цооролтоос сэргийлэх сувилгааг хийнэ үү! 1. Өдөрт 2 -3 удаа байлалыг өөрчлөн хэвтүүлэх 2. Дэвсгэр даавууг үрчлээсгүй, цэвэрхэн байлгах 3. Марлин, хийн, хөвөн цагираган жийргүүд тавих 4. Холгож болзошгүй хэсгүүдэд вазелин, камфор түрхэх 5. Удаан дарагдаж арьс нь улайсан хэсэгт иллэг хийх 23. Боолт ямар бүрэлдэхүүн хэсгээс бүрдэх вэ ? 1. Боолтын материал 2. Эмийн бодис 3. Боолтыг тогтоох материал 4. Аппарат 5. Тосон түрхэцүүд 24. Боолт тогтоох материалуудыг сонгоно уу? 1.Алчуур 2. Шархны наалт 3. Бинт 4.Цуулбар даавуу 5.Арьсны цавуу 25. Мэс заслын шархыг хаах хэсэгт хэрэглэгдэх багажнуудыг сонгоно уу? 1. Зуу баригч 2. Хайч 3. Хямсаа шүдтэй 4. Шарх тэлэгч 5. Окончатые хавчаар 26. Ямар бодисыг ашиглан шархыг угааж, халдваргүйжүүлэх вэ? 1.5-10%-ийн иодын ханд 2. 3%-ийн устөрөгчийн хэт ислийн уусмал 3. 70 %-ийн денатурат спирт 4, 0,7 % тимадины уусмал 5. 0,5 %-ийн нашатырийн уусмал 27. Зөөлөн боолтонд ямар хэлбэрийн боолтууд орох вэ ? 1. Алчууран боолт 2. Бинтэн боолт
  9. 9. 3. Гоюун боолт 4. гөлтгөнө боолт 5. Чигтэй боолт 28. Дезогийн боолтыг биеийн ямар хэсгийн гэмтэлд хэрэглэгдэхэд тохиромжтой байдаг вэ ? 1.Эгэмний хугаралд 2. Мөрний мултралд 3. Бугалга ясны хугаралд 4. Өвдөгний гэмтлийн уед 5. Түнхий мултралд 29. Хугарлын үед илрэх үндсэн шинжүүдийг тэмдэглэнэ үү? 1. Цус хурж, үжилгүй үрэвсэл болсноос хавдах 2. Хөдөлгөөн байхгүй хэсэгт эмгэг сул хөдөлгөөн үүсэх 3. Тэмтрэхэд хугархайн үзүүрүүд хавиралдаэ мэдэгдэх 4. Тухайн хэсэгт өвдөлт үүсэх 5. Хугаррхайн үзүүрүүд көрсөн бол мөч богиносох 30. Цээжний гэмтлийн үед үзүүлэх эмчилгээ, сувилгааг сонгоно уу ? 1. Эмчлүүлэгыийг тайвшруулж, дулаацуулна. 2. Өвдөлт намдаах эм, тариаг эмчийн заалтаар хэрэглэнэ. 3. Зүрхний үйл ажиллагааг дэмжинэ 4. Цээжийг өндөрлөн, О2 амьсгалуулна. 5. Хавирганы завсраар новокайна хориг хийнэ. 31. Булчин бүрэн тасраагүй үед авах арга хэмжээг сонгоно уу? 1. Хөнгөн дасгал хөдөлгөөн хийлгэх 2. Чиг тавьж, хөдөлгөөн хязгаарлах 3. Эмнэлэгт яаралтай хэвтүүлэх 4. Гэмтсэн хэсэгт хүйтэн жин тавих 5. Гэмтсэн хэсэгт бүлээн жин тавих 32.Шархны үндсэн шинж тэмдгүүдийг нэрлэнэ үү? 1. Өвдөх 2. Шарх ангайх 3. Цус гоожих 4. Улайх 5. Хавдах 33 .Эгэмний хугарлын үед ямар боолт хийх вэ ? 1.Гарыг гурвалжин алчуураар сойж боох 2. Ситенкогийн цагаираг хэрэглэж боох 3. Мөрний үеэнд түрүү хэлбэрийн боолт хийх 4. Наймын тоо хэлбэрийн боолт хийх 5. Цээжний урд дээд хэсэгт эгнээ боолт хийх 34. Ямар бодис ашиглан гарыг ариутгаж, халваргүйжгглэх вэ? 1. Этилийн спирт 2. Денатурт спирт 3. Санитол 4. Хлоргексидин 5. Жавелион
  10. 10. 35. Эмчилгээ, сувилгаанц ажилбарт хэрэглэсэн багажийг хэрэглэсэн даруйд нь хадпваргүйжүүлэх уусмал, хугацааг сонгоно уу! 1. 0,5-1%-ийн хлорамины уусмалтай саванд 30 минут 2. 3%-ийн устөрөгчийн хэт исэлийн уусмалд 20 минут 3. 0,015%-ийн жавелионы уусмалд 20 минут 4. 0,1-0,5%-ийн марганцийн уусмалд 5 минут 5. 0,5%-ийн нашатырийн спиртэнд 30 минут 36. Дурантай багажийн уян хэсэг, хатуу хэсгүүдийг ямар уусмалаар ариутгах вэ? 1. ANIOSGEL 85 NPC 2. HEXANIOS G+R 3. FORMALIN 4. STERANIOS 2% 5. SANITOL 37. Эрүүл мэндийн байгууллагын хог хаягдалын менежментийн үе шатуудыг сонгоно уу! 1. Хог хаягдлыг ангилах 2. хог хаягдлыг ялгах. Цуглуулах 3. Хог хаягдлыг түр хадгалах 4. Хог хаягдлыг тээвэрлэх, устгах 5. Хог хаягдлыг ариутгах 38. Ясны хугарлын аюул хүндрэлийг нэрлэнэ үү ? 1. Цус алдалт 2. Өвдөлтийн шок 3. Амин чухал эрхтэн гэмтэх 4. Идээт халдвар үүсэх 5. Хэлбэр дүрс өөрчлөгдөх 39. Ямар тараагуур судас гэмтэхэд үеэр нугалж цус гоожилтыг тогтоох вэ? 1.Тахимны тараагуур 2. Бугалганы тараагуур 3. Гуяны тараагуур 4. Гүрээний тараагуур 5. шууны тараагуур 40,Говун боолт тавьж болох заалтыг тодорхойлно уу? 1. Хөрсжиж байгаа шарханд тавих 2. Хагалгааны дараах шарханд боолт тогтоох 3. Хатиг, мундасыг эмчлэхэд хэрэглэх 4. Норохоороо амархан ховхордог 5. Аргаах үйлчилгээтэй 41. Орой, хоёр үзүүр, эх биенээс тогтдог боолтын материалаар хийх боолтуудыг сонгоно уу ? 1. Толгойн боолт 2. Гар сарвууны боолт 3. Гарыг сойх боолт 4. Хөлийн тавхайн боолт 5. Дагзны цуулбар боолт 42.Ясны хугарлыг хугарлын шугамаар хэрхэн ангилдаг вэ ? 1. Хөндлөн хугарал 2. Ташуу хугарал 3. Мушгирсан хугарал
  11. 11. 4. Хэлтэрсэн хугарал 5. Хөндлөн хугарал 43.Ясны хугарлыг гадны хүчний үйлчлэлийн /механизм/ байдлаар нь хэрхэн ангилах вэ ? 1. Шууд цохилтоос 2. Мушгиснаас 3. Дарагдсанаас 4. Нугалалтаас 5. Тасаря хугарах 44. Түлэнхий өвчний үед биед гарах ерөнхийөөрчлөлтийн үе шатыг сонгоно уу ? 1. Түлэнхий шок 2. Түлэгдлийн цочмог хордлого 3. Үжил халдварын хордлого 4. Сэргэлтийн үе 5. Түлэнхий өвчин 45. Түлэгдэлтийн талбайн хэмжээг тодорхойлоход ямар аргуудыг хэрэглэдэг вэ ? 1. Алганы дүрэм 2. 9-тийн дүрэм 3. Постниковын арга 4. Блохины арга 5. 10-тын дүрэм 46. 3L,.4L хутганы ишинд ямар хутганы ир тохирох вэ ? 1.10 2.11 3.15 4. 20 5. 22 47. Ухаангүй өвчтөнийг ажиглан хянахдаа юуг анхаарах вэ? 1. Ходоодонд хоол байгаа эсэхийг шалгах 2. Зовхи нь гүйцэт хаагдсан эсэхийг үзэх 3. Амнаас гарах үнэрийг шалгах 4. Нүдний алимыг байнга шалгах 5. Нүдэн дээр чийглэсэн марль тавих 48. Цус гоожилтыг хаанаас гоожиж байгаагаар нь ангилан тэмдэглэнэ үү? 1. Цуллаг эрхтхий цус гоожилт 2. Тараагуур судасны цус гоожилт 3. Хураагуур судасны цус гоожилт 4. Хэвлийн хөндийн цус гоожилт 5. Хялгасан судасны цус гоожилт 49. Гөлтгөнөн боолт хйихэд сувилагч юуг бэлтгэсэн байх ёстой вэ? 1. Янз бүрийн өнгөтэй бинт 2. Түмпэн 3. Гөлтгөнө бинт /гипс/ 4. Бүлээн ус 5. Этилийн спирт 50. Хөлдөөсөн сийвэнг тээвэрлэхэд хориглох зүйлийг тэмдэглэнэ үү? 1. Мөсийг цаасаар ороон жийрэглэх 2. Сийвэнг улаан эстэй хамт тээвэрлэх 3. Сийвэнг хөөсөнцөрөөр мөснөөс тусгаарлах 4. Сийвэнгийн уутны гэзэг гуурсныг гэмтээх 5. Хөлдөөсөн сийтэнг шууд мөсөн дээр тавих
  12. 12. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 B A E A B B A A C B 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 E C B E C A C E E E 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A E A E B C A A E E 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 C A C B A C B B A A 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 B E E B B A C A В С Энэхүү бүлэгт багтсан тестүүдийг хариулахдаа  Асуулт хариулалтын хослол  Шалтгаан хамаарлын сорилыг дараах кодоор хариулна. I баталгаа II баталгаа Холбоо хамаарал Хариулт
  13. 13. Зөв Зөв Зөв Буруу Буруу Зөв Зөв Буруу Зөв Буруу Зөв Буруу Буруу Буруу Буруу A B C D E 1.. Дараах химийн үжил эсэргүүцэх бодисуудын хамаарах бүлгийг уялдуулан сонгоно уу! 1. Галлойдын бүлэг A. Фурациллин 0,02% 2. Исэлдүүлэгчийн бүлэг B. Бриллиантийн ногоон 1% 3. Будагчийн бүлэг C. Калий перманганат 0,1% 4. Детергентийн бүлэг D.Жавелион 0,015% 5. Нитрофураны бүлэг E.Хлоргексидин 0,5% A 1C 2D 3A 4D 5E B 1C 2D 3E 4B 5A C 1B 2C 3D 4E 5A D 1B 2A 3E 4C 5D E 1D 2B 3C 4A 5E 2.. Дараах гар ариутгах аргуудын үед хэрэглэгдэх уусмалуудыг тохируулан сонго! 1. Спассокукоцкий-Кочергины арга A. Сульмагийн уусмал 1:2000 2. С-4 уусмалаар шар ариутгах B. Саван сойзоор угаах 3. Фюрбрингерийн арга C. Нашиатырын спирт 0,5% 4. Диоцидоор гар ариутгах D. Диочид 1:5000 5. Механик цэвэрлэгээ хийх E. Устөрөгчийн хэт исил 33% A 1B 2C 3A 4D 5E B 1C 2D 3E 4B 5A C 1B 2C 3D 4E 5A D 1B 2A 3E 4C 5D E 1D 2B 3C 4A 5E 3. Цус гоожилтыг тогтоох аргуудыг уялдуулан сонго 1. Хамрын цус гоожилт A. Даралттай боолт 2. Ходоодны чус гоожилт B. Хамрын таславчийг чимхэх 3. Гуяны артерын цус гоожилт C. Мөчийг өргөх 4. Хялгасан судасны цус гоожилт D. Бугалганы артерийг хуруугаар дарах 5. Шууны артерийн цус гоожилт E. Аюулхайд хүйтэн жин тавих A 1C 2D 3E 4A 5B B 1D 2C 3B 4E 5A C 1B 2E 3A 4C 5D D 1D 2B 3E 4C 5A E 1B 2E 3C 4D 5A
  14. 14. 4.. Осголт, Хөлдөлтийн зэргийг, гарах өөрчлөлттэй нь уялдуулан сонго. 1. 1-р зэрэг A. Тунагалаг шингэнтэй цэврүү үүсэх 2. 2-р зэрэг B. Хөлдсөн хэсэг бадайрч хавдах, арьс хүрэнтэх 3. 3-р зэрэг C. Арьсны бүх давхрага, зөөлөн эд үхжих 4. осголт D. Арьс зөөлөн эд, яс үхжиж гэмтэх 5. 4-р зэрэг E. Биеийн дулаан 32-25 хэм хүртэл буурах A 1B 2C 3A 4D 5E B 1C 2D 3E 4B 5A C 1B 2A 3C 4E 5D D 1B 2A 3E 4C 5D E 1D 2B 3C 4A 5E 5.. Бинтний хэмжээ, хэрэглэх заалтын зөв хамаарлыг тогтооно уу 1. Бинт №1 A. Хүүхдийн гар хөл, өсгий, том хүний хуруу 2. Бинт №2 B. Хүүхдийн мөр, өвдөгний үе, том хүний гар хөл 3. Бинт №3-4 C. Хүүхдийн гуя , толгой, том хүний мөр өвдөгний үе 4. Бинт №5-6 D. хүүхдийн цээж, хэвлий, аарцаг, том хүний толгой, гуя 5. Бинт №7 E. хүүдийн цээж, хэвлий, аарцаг, том хүний толгой гуя A 1C 2D 3B 4E 5A B 1C 2B 3A 4E 5D C 1B 2D 3A 4E 5C D 1D 2E 3A 4C 5B E 1A 2B 3C 4D 5E 6. Дараах мэс заслын багажнууд ямар ангилалд тохирохыг сонго 1. Зүсэх огтлох багаж A. Бильротын хавчуур 2. Цус тогтоох багаж B. Ховилтой сэтгүүр 3. Шарх тэлэх C. Гегарын зүү баригч 4. Оёж нийлүүлэх D. Тайрах хутга 5. Хамгаалах багаж E. 4 шүдтэй мохоо дэгээ A 1A 2D 3E 4C 5B B 1D 2C 3B 4E 5A C 1B 2D 3A 4E 5C D 1D 2E 3A 4C 5B E 1A 2B 3C 4D 5E 7.. Дараах гэмтлүүдийн үед илрэх шинж тэмдэгүүдийг тохируулан сонго 1. Хугарал A. Арьс салст бүрхэвыийн бүрэн бүтэн байдал алдагдах 2. Мултрал B. Гадны хүчний үйлчлэл тухайн эдийн эсэргүүцэх чадвараас хэтэрсэн үед үүсэх эмгэг 3. Шарх C. Ясны бүрэн бүтэн байдал алдагдах 4. Тасралт D. Үе үүсгэгч 2 ясны шадаргуу зөрөх
  15. 15. 5. Суналт E. Эсрэг чиглэлтэй – хүчнгий үйлчлэлээс үүсэх гэмтэл A 1A 2D 3A 4E 5B B 1D 2E 3B 4C 5A C 1C 2E 3D 4A 5B D 1D 2A 3E 4C 5B E 1A 2B 3C 4D 5E 8.. Дараах гэмтлүүдийн үед илрэх шинж тэмдгийг сонго 1. Ясны хугарал A. Тавхай унжих шинж илрэх 2. Үений мултрал B. Үегүй хэсэгт эмгэг сул хөдөлгөөн үүсэх 3. Аилловын шөрмөс тасрах C. Шарнхы талбай бага ч, гүнд эд эрхтэн гэмтэх 4. Зүсэгдсэн гарх D. Үеэр хавдах, хөдөлгөөн хязгаарлахдах 5. Хатгагдсан E. Шархны ангайлт, цус гоожилт A 1C 2D 3A 4E 5B B 1D 2E 3B 4C 5A C 1B 2D 3A 4E 5C D 1D 2A 3E 4C 5B E 1A 2B 3C 4D 5E 9.Хагалгааны хэсгүүдыг өрөөнүүдийг үжилгүй байдлыг ханган зөв бүсэд байршуулна уу? 1. Хагалгааны өрөө A. Жирийн дэглэмтэй бүсэд 2. Хагалгааны өмнөх өрөө B. Хязгаарлагдмал дэглэмтэй бүсэд 3. Материал бэлтгэх өрөө C. Харьцагүй дэглэмтэй ариун бүсэд 4. Бохир цагаан хэрэглэл хадгалах өрөө D. Кориороор тусгаарлагдсан тусагт 5. мэс засалч эмч нарын өрөө E. Үнэмлэхүй дэглэмтэй ариун бүсэд A 1C 2D 3A 4E 5B B 1D 2E 3B 4C 5A C 1B 2D 3A 4E 5B D 1E 2C 3B 4A 5D E 1A 2B 3C 4D 5E 10.. Осол аваарын үед анхны тусламж үзүүлэхдээ гурвалжин алчуур хэрэглэгддэг ч , гэмтсэн мөчний хөдөлгөөнийг хязгаарлах боломжгүй байдаг учир гэмтсэн хүн бүрт гөлтгөнө боолт хийж хөдөлгөөнийг хякгаарлан эмнэлэгт хүргэнэ. 11.. Татрангийн үүсгэгч нь газрын удаан хугацаагаар хадгалагдан, шархаар бие махбодид нэвтрэн өвяин үүсгэх чадвартай учир хөлдөлт, түлэгдэлтийн үед татрангийн ийлдэс тарина.
  16. 16. 12.. Мэс заслын багажнуудыг тусгай зориулалтын ба нийтлэг хэрэглэгддэг гэж ангилан, хялбар ариутгагддаг, зэвэрдэггүй материалаар хийх учир ямарч хагалгаанд бүх багажаа бэлтгэн багажны ширээн дээр дэлгэнэ. 13..Марлийг зүсэж, эвхэж хуйлан бинт бэлтгээд, түүгээрээ 100*60 см хэмжээтэй самбай алчуурыг эвхэж хуйлан бинт бэлтгэх учир самбай алчууруудыг 10 ширхэгээр нь багцлан биксэнд хийж ариутгах нь тохиромжтой. 14. . Гроссихо- Филончиковын аргаар хагалгааны талбайг иодын хандаар 4 үе шаттайгаар арчиж ариутгах нь шилжвэрийн халдвараас сэргийлэх учир хагалгааны талбайг захаас нь төв рүү чиглэлтэй, эхний арчилтыг дараагийн арчилт дарахгүйгээр арчиж ариутгана. 15.. Шарханд нян орохоос урьдчилан сэргийлж халдвар хамгаалалын дэглэмийг чанд баримтлан ажиллаж, шархтай хүрэлцэж болох зүйлүүд дэх бичил биетнийг устгах нь үжилгүйжүүлэх арга учраас боолтын материалыг ариутган хүрэлцэх халдвараас сэргийлнэ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 B B C C E D C C D C 11 12 13 14 15 A C D C A

×