Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Эмэгтэйчүүдийн дотоод шүүрэл, үргүйдэл судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн
сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жишиг сорил
1.Нэг сон...
E. Биений юмны хямралтай бол
/6./ Эмэгтэй 42 настай, умайгаас цус алдаж ирэхэд умайн хөндийг цэвэрлэж авсан эдийг
шинжлэхэ...
A. Дааврын эмчилгээ
B. Мэдрэл-сэтгэцийн байдалд нөлөөлж тайвшруулах эмэн эмчилгээ
C. Дархлал заслын эмчилгээ
D. Антибиотик...
E. Суурин температурыг үзэх
/23./ Прогестерон даавар хаанаас ялгардаг вэ?
A. Гипоталамус
B. Гипофизийн өмнөд хэсгээс
C. Өн...
C. Зуршсан байдлаар үр зулбадаг үед хэрэглэж болохгүй
D. Цусны даралт ихсэх өвчтэй эмэгтэйчүүдэд хэрэглэхийг хориглоно
E. ...
/40./ Умайн ерөндөгийг хэдийд тавих нь тохиромжтой вэ?
A. БЮм ирсэн эхний өдөр
B. БЮм дууссанаас хойш 6 дахь хоногт
C. БЮм...
A. Сахал ургасан
B. Төрөөгүй атал хөхнөөс шүүрэл ялгарах
C. Толгой өвдөж, хараа өөрчлөгдөж байгаа
D. Гэр бүлийхэнд бэлгийн...
судас тойроод хуурамч децидуал эсийн бөөгнөрөл үүсэж эхэлсэн байна. БЮМ-ийн ямар
хугацаатай дээрх үзүүлэлт тохирох вэ?
A. ...
C. Умайн салстын бүтцийн өөрчлөлт
D. Умайн салстын цусан хангамжийн хямрал
E. Умайн салстын үрэвсэл
/65./ Пролактин хаанаа...
2. Биений юмгүйдэл
3. Пролактины хэмжээ нэмэгдэх
4. Үсжих
5. Өндгөвч томрох
/74./ Өндгөвчийн хатуурал-уйланхайжих хамшинжи...
5. Кортизол өөрчлөлтгүй
/82./ Цэвэршилтийг оношлох ач холбогдолтой дааврын үзүүлэлтийг тэмдэглэнэ үү?
1. Пролактин ихсэх
2...
/90./ Үргүйдэлтэй эмэгтэйд зайлшгүй хийх үзлэг шинжилгээг тэмдэглэнэ үү?
1. Биеийн жин
2. Хөхний шүүрлийн байдал
3. Бамбай...
/98./ Умайн үйл ажиллагааны цус алдалтын шалтгааны нэг нь эндометрит байх ба олон
бэлгийн хавьтагчтай үед олон өндгөн эс б...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Emegteichuuud dotood shuurel

204 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Emegteichuuud dotood shuurel

  1. 1. Эмэгтэйчүүдийн дотоод шүүрэл, үргүйдэл судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жишиг сорил 1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2. Олон сонголттой тест ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1, 2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 3.Шалтгаан хамаарлын тест (Заагдсан тестүүдийн үнэн зөв хийгээд тэдгээрийн шалтгаан хамаарлыг тодорхойлно.) Зөв, Зөв, Зөв (A.) Зөв, Зөв, Буруу (B.) Зөв, Буруу, Буруу (C.) Буруу, Зөв, Буруу (D.) Буруу, Буруу, Буруу (E.) /1./ Трихомонадын үтрээний үрэвслийн эмнэл зүйн шинж тэмдгийг олно уу A. Бэлэг эрхтний орчим загатнах, өтгөн цайвар ялгадастай. B. Цайвар ногоон, хөөсөрхөг их хэмжээний ялгадастай. C. Үтрээнээс эвгүй үнэр гарна. D. Өнгөгүй цайвар ялгадастай E. Үтрээний үрэвсэл, умайн хүзүүний суваг, шээсний сүв, давсагны үрэвсэлтэй хавсарсан. /2./ Жирэмслэхээс хамгаалах 1 шатлалтай дааврын эмийн үйлчлэх механизм нь: A. Умайн салстын хөвсийлтийг саатуулна B. Өндгөвчийн үйл ажиллагааг бууруулна C. Өнчин тархинд гонадотропин үүсч ялгарахыг дарангуйлна D. Гипоталамусын релизинг шүүрлийн хэмнэлийг алдагдуулна E. Өндгөвчийн ажиллагааг идэвхжүүлнэ /3./ Дараах даавруудаас аль нь эхийн болон ургийн өнчин тархины өмнөд хэсгээс ялгардаг болохыг нэрлэнэ үү? A. Прогестерон B. Пролактин C. Эстриол D. ХГД E. Ихсийн лактоген /4./ Эмэгтэй Д. 2 сарын өмнө умайн цус алдалтын учир хийсэн эдийн шинжилгээгээр умайн салстын булчирхайлаг хэт зузаарал оношлогдсон бөгөөд энэ удаа сарын тэмдгийн 32 дахь хоногоос дахин цус алдаж эхэлсэн байна. Hb-130%, хэт авиан шинжилгээгээр умайн салст зураас төдий байв. Ямар эмчилгээг хийж болох вэ? A. Умайн хөндийг багажаар цэвэрлэнэ. B. Умай агшаах эмийн эмчилгээ хийнэ. C. Эстроген-гестагений хавсарсан дааврын эмээр эмчилнэ. D. Гестаген даавраар цус тогтооно. E. Прогестерон даавраар цус тогтооно. /5./ 35-40 насны эмэгтэйчүүдэд жирэмслэхээс хамгаалах эм хэрэглэхийг ямар үед эрс хориглох вэ? A. Тромбо-эмболийн өвчнүүдтэй бол B. Хөхүүл байх үед C. Хэрлэгийн идэвхжилтэй бол D. Таргалалттай бол
  2. 2. E. Биений юмны хямралтай бол /6./ Эмэгтэй 42 настай, умайгаас цус алдаж ирэхэд умайн хөндийг цэвэрлэж авсан эдийг шинжлэхэд: салстын булчирхайнууд олширсон, хэлбэр харилцан адилгүй, хоорондох зай ойртсон, зарим эсүүдийн бөөм харьцангуй том, тод будагдсан, зарим булчилхай дотор жижиг булчирхайнуудтай бол оношийг тавина уу ? A. Умайн салстын булчирхайлаг хэт зузаарал B. Хэвийн биш хэт зузаарал. C. Булчирхайлаг хөндийт хэт зузаарал D. Умайн салстад дааврын үйлчлэлгүй . E. Умайн салстын өмөнгийн урьдал /7./ Умайн гаралтай аменорреяг үгүйсгэхэд шийдвэрлэх шинжилгээг олно уу A. Эстроген-прогестроны тест сөрөг байх B. Пролактин тодорхойлох C. TSH D. Прогестины тест эерэг байх E. MRI хийх /8./ Ашерманы хам шинжтэй холбоотойг сонгоно уу A. Стресс B. Өндгөвчинд сувдан зүүлтийн шинж илрэх C. Галакторрей D. Цус алдалтын түүх E. Умайн хөндийг цэвэрлүүлсэн /9./ Умайн үйл ажиллагааны цус алдалтын учир эмчлүүлсэн 46 настай эмэгтэйд дахин цус алдалтаас сэргийлж ямар эмчилгээг сонгох вэ? A. Биений юмны мөчлөгийн 5-25 дахь хоногт ригеводон 3 сар уулгана B. Биений юмны мөчлөгийн 5-25 дахь хоногт Норколут 5 мг-аар 3 сар уулгана C. Биений юмны мөчлөгийн 16-25 дахь хоногт Норколут 5 мг-аар 3 сар дараалан уулгана D. Метилтестостерон 5 мг-аар өдөрт 1 удаа хэлний доор тавьж , 2-3 сар хэрэглэнэ E. Биений юмны мөчлөгийн 5-25 дахь хоногт прогестероноор эмчлэх /10./ Өнчин тархины хавдартай эмэгтэйд шийдвэрлэх шинжилгээг олно уу A. Эстроген-прогестроны тест сөрөг байх B. Пролактин тодорхойлох C. TSH D. Прогестины тест эерэг байх E. MRI хийх /11./ Умайн үйл ажиллагааны цус алдалт нь: A. Эмэгтэйчүүдийн эмгэгийн 10-15%-ийг эзэлнэ. B. Ихэвчлэн өнчин тархи-харааны товгор-өндгөвчийн тогтолцооны бүтцийн өөрчлөлттэй холбоотой C. Ихэвчлэн төрөх насны эмэгтэйчүүдэд тохиолдоно. D. Ихэвчлэн өсвөр ба цэвэрших насны эмэгтэйчүүдэд тохиолдоно. E. Умайн салстын үрэвслийн үед илүүтэй тохиолдоно. /12./ ГТын үйл ажиллагааны аменорроейд холбоотойг сонгоно уу A. Стресс B. Өндгөвчинд сувдан зүүлтийн шинж илрэх C. Галакторрей D. Цус алдалтын түүх E. Умайн хөндийг цэвэрлүүлсэн /13./ Өнчин тархины хавдрын гаралтай анхдагч аменнорейд хамаарахыг олно уу A. Сахал ургасан B. Төрөөгүй атал хөхнөөс шүүрэл ялгарах C. Толгой өвдөж, хараа өөрчлөгдөж байгаа D. Гэр бүлийхэнд бэлгийн бойжилт хожуу эхэлсэн E. Спортоор эрчимтэй хичээллэж байгаа /14./ Биений юм ирэхийн өмнөх хам шинжийн үндсэн эмчилгээг дурьдана уу?
  3. 3. A. Дааврын эмчилгээ B. Мэдрэл-сэтгэцийн байдалд нөлөөлж тайвшруулах эмэн эмчилгээ C. Дархлал заслын эмчилгээ D. Антибиотик эмчилгээ E. Өндгөвчийг хэсэгчлэн авах мэс заслын эмчилгээ /15./ Нөхөн үржихүйн насны эмэгтэйчүүдэд жирэмслэхээс хамгаалах зорилгоор ууж хэрэглэдэг дараах дааврын эмүүдээс хамгийн тохиромжтойг хэлнэ үү? A. 1 шатлалтай дааврын эм B. 2 шатлалтай дааврын эм C. 3 шатлалтай дааврын эм D. Гестагены бага тун E. Гестагены их тун /16./ Эмэгтэй Д. 32 настай. Умайн үйл ажиллагааны цус алдалтын учир эмнэлэгт хэвтсэн бол эхлээд ямар эмчилгээ хийх вэ? A. Умайн агшаах эмэн эмчилгээ B. Цус бүлэгнүүлэх эмчилгээ C. Умайн хөндийг багажаар цэвэрлэх D. Даавраар эмчлэх E. Шингэн яаралтай юүлнэ. /17./ ХГД хаанаас ялгардаг вэ? A. Гипоталамус B. Гипофизийн өмнөд хэсгээс C. Өндгөвч D. Гипофизийн дунд хэсгээс E. Трофобластын эд /18./ Мөөгөнцрийн үтрээний үрэвслийн эмнэл зүйн шинж тэмдгийг олно уу A. Бэлэг эрхтний орчим загатнах, өтгөн цайвар ялгадастай. B. Цайвар ногоон, хөөсөрхөг их хэмжээний ялгадастай. C. Үтрээнээс эвгүй үнэр гарна. D. Өнгөгүй цайвар ялгадастай E. Үтрээний үрэвсэл, умайн хүзүүний суваг, шээсний сүв, давсагны үрэвсэлтэй хавсарсан. /19./ Цэвэршилтийн дараа дааврын түвшин яаж өөрчлөгддөг вэ? A. Өөрчлөлт бага илэрнэ B. ФСГ болон ЛГ буурна C. ФСГ болон ЛГ нэмэгдэнэ D. Пролактин нэмэгдэнэ E. Прогестероны түвшин нэмэгдэнэ /20./ Жирэмслэхээс хамгаалахаар хэрэглэдэг гестагены бага тунгийн үйлчлэх механизм нь: A. Өндгөвчийг ажиллуулахгүй B. Өнчин тархины гонадотропин үүсч ялгарахыг дарангуйлна C. Үрийн хоолойн хөдөлгөөний идэвхийг алдагдуулна D. Умайн хүзүүний салстыг шингэрүүлнэ E. Умайн салстыг өтгөрүүлнэ /21./ Биений юмны хэвийн мөчлөгийн үед өндгөн эс гадагшлах үндсэн нөхцөл нь: A. Эстрогены даавар хамгийн их хэмжээнд хүрэх B. ФСД-хамгийн их хэмжээндээ хүрэх C. Сөрөг эргэх урвалаар ФСД буурах D. Эерэг эргэх урвалаар ЛД ихсэх E. Прогестерон даавар хамгийн их хэмжээнд хүрэх /22./ Үргүйдэлтэй гэр бүлийг шинжлэхэд хамгийн эхэнд ямар шинжилгээг санал болгох вэ? A. Гистеросальпингографи B. Үрийн шингэний шинжилгээ C. Умайн салст бүрхэвчийн биопси D. Үтрээний наацанд эсийн шинжилгээ хийх
  4. 4. E. Суурин температурыг үзэх /23./ Прогестерон даавар хаанаас ялгардаг вэ? A. Гипоталамус B. Гипофизийн өмнөд хэсгээс C. Өндгөвч D. Гипофизийн дунд хэсгээс E. Трофобластын эд /24./ Олон уйланхайт өндгөвчийн хам шинжид хамаарахыг олно уу A. Стресс B. Өндгөвчинд сувдан зүүлтийн шинж илрэх C. Галакторрей D. Цус алдалтын түүх E. Умайн хөндийг цэвэрлүүлсэн /25./ Ашерманы хам шинжийн үед шийдвэрлэх шинжилгээг олно уу A. Эстроген-прогестроны тест сөрөг байх B. Пролактиныг шинжлэх C. TSH D. Прогестины тест эерэг байх E. MRI хийх /26./ Сэтгэцийн эмгэгтэй эмэгтэйд аль арга нь тохиромжтой болохыг нэрлэнэ үү. A. Дааврын бэлдмэл B. Бэлгэвч C. Мэс заслын аргаар үрийн сувгийг боох D. Норплант суулгац E. Ерөндөг /27./ Гэр бүлийн эмгэгтэй холбоотой анхдагч аменнорейд хамаарахыг олно уу A. Сахал ургасан B. Төрөөгүй атал хөхнөөс шүүрэл ялгарах C. Толгой өвдөж, хараа өөрчлөгдөж байгаа D. Гэр бүлийхэнд бэлгийн бойжилт хожуу эхэлсэн E. Спортоор эрчимтэй хичээллэж байгаа /28./ Нянгийн вагинитийн эмнэл зүйн шинжийг сонгоно уу A. Бэлэг эрхтний орчим загатнах, өтгөн цайвар ялгадастай. B. Цайвар ногоон, хөөсөрхөг их хэмжээний ялгадастай. C. Үтрээнээс эвгүй үнэр гарна. D. Өнгөгүй цайвар ялгадастай E. Үтрээний үрэвсэл, умайн хүзүүний суваг, шээсний сүв, давсагны үрэвсэлтэй хавсарсан. /29./ Биений мөчлөгийн ямар шатанд умайн булчингийн салстын булчирхайд шүүрэл үүсэх вэ? A. Өндгөн эс боловсрох үед B. Өндгөн эс гадагшлах үед C. Шар бие боловсрох үед D. Биений юмны мөчлөгийн 25-28 дахь хоногт E. Биений юм үзэгдэх үед /30./ Жирэмснээс хамгаалах дан прогестерон агуулсан эмийг хэдийд хэрэглэх нь тохиромжтой вэ? A. Биений юм ирсэн 3дах өдөр B. Биений юм ирсэн 5 дахь өдрөөс эхлэн өдөр бүр нэг шахмалыг ууна. C. БЮмны аль ч үед хэрэглэж болно. D. Биений юм ирсэн эхний өдрөөс эхлэн өдөр бүр нэг шахмалыг ууна. E. БЮ ирэхийн өмнө /31./ Жирэмслэхээс хамгаалах зорилгоор ерөндөг хэрэглэхэд анхаарах зүйл нь: A. Биений юм ирээд дуусах үед умайд тавина B. Заавал стационарын нөхцөлд тавина
  5. 5. C. Зуршсан байдлаар үр зулбадаг үед хэрэглэж болохгүй D. Цусны даралт ихсэх өвчтэй эмэгтэйчүүдэд хэрэглэхийг хориглоно E. Тромбоэмболийн эрсдэлтэй үед хориглоно /32./ Гонадотропин релизинг даавар хаанаас ялгардаг вэ? A. Гипоталамус B. Гипофизийн өмнөд хэсгээс C. Өндгөвч D. Гипофизийн дунд хэсгээс E. Трофобластын эд /33./ Жирэмснээс хамгаалахын тулд бэлгэвчийг хэдийд хэрэглэх нь тохиромжтой вэ? A. Сарын тэмдэг ирсэн өдрүүдэд B. Сарын тэмдэгний дунд үед жирэмслэх эрсдэлтэй үед C. Сард 7-8 удаа D. Заавал хэрэглэх шаардлагагүй. E. Бэлгийн хавьталд орохын өмнө тогтмол /34./ Шиханы хам шинжид хамаарахыг олно уу A. Стресс B. Өндгөвчинд сувдан зүүлтийн шинж илрэх C. Галакторрей D. Цус алдалтын түүх E. Умайн хөндийг цэвэрлүүлсэн /35./ Бамбайн эмгэгтэй эмэгтэйд шийдвэрлэх шинжилгээг олно уу A. Эстроген-прогестроны тест сөрөг B. Пролактин тодорхойлох C. TSH D. Прогестины тест эерэг байх E. MRI хийх /36./ Галакторея үед шийдвэрлэх шинжилгээг олно уу A. Эстроген-прогестроны тест сөрөг B. Пролактин C. TSH D. Прогестины тест эерэг E. MRI /37./ Жирэмслэхээс хамгаалах дааврын эмийг хэрэглэж болохгүй заалт нь: A. Дайврын архаг үрэвсэл B. Зүрх судасны хүнд өвчин C. Архаг хэлбэртэй СЦТБ хамшинж D. Умайн салстын архаг үрэвсэл E. Архаг цус багадалт /38./ Эмэгтэй Ч 25 настай, жирэмсэлж байгаагүй, 2 удаа депопровера тариулсан. 2 сарын өмнө хийлгэсэн. 10 гаруй хоног цус гарч байна. Эндометр зураас төдий. Умай болон дайварт онцын өөрчлөлтгүй. Цусны шинжилгээнд өөрчлөлтгүй бол ямар арга хэмжээ авах вэ A. Даавраар цус тогтооно B. Стеройд бус үрэвслийн эсрэг эм хэрэглэнэ. C. Эстроген хэрэглэнэ. D. Умайн хөндийг цэвэрлэж эд авна. E. Жирэмснээс хамгаалах хавсарсан дааврын эм хэрэглэнэ. /39./ Биений юмны мөчлөгийн ямар шатанд эстроген даавар хамгийн өндөр түвшинд ялгарах вэ? A. Эм бэлгийн эс боловсрох үед B. Эм бэлгийн эс гадагшлах үед C. Шар бие боловсрох үед D. Биений юм ирэхээс 2-3 хоногийн өмнө E. Биений юм ирэх үед
  6. 6. /40./ Умайн ерөндөгийг хэдийд тавих нь тохиромжтой вэ? A. БЮм ирсэн эхний өдөр B. БЮм дууссанаас хойш 6 дахь хоногт C. БЮмны дунд үед D. БЮм ирсэн 3-5 дахь өдөр E. БЮ ирэхийн өмнөх өдөр /41./ Депо-провераг хэдийд хэрэглэх нь тохиромжтой вэ? A. Биений юм ирсэн 3дах өдөр B. Биений юм ирсэн 5дахь өдрөөс эхлэн өдөр бүр нэг шахмалыг ууна. C. 12 долоо хоног буюу 3 сар тутам нэг удаа булчинд тарина. D. Биений юм ирсэн эхний өдрөөс эхлэн өдөр бүр нэг шахмалыг ууна. E. БЮ ирэхийн өмнө /42./ Хламидын үтрээний үрэвслийн эмнэл зүйн шинж тэмдгийг сонгоно уу A. Бэлэг эрхтний орчим загатнах, өтгөн цайвар ялгадастай. B. Цайвар ногоон, хөөсөрхөг их хэмжээний ялгадастай. C. Үтрээнээс эвгүй үнэр гарна. D. Өнгөгүй цайвар ялгадастай E. Үтрээний үрэвсэл, умайн хүзүүний суваг, шээсний сүв, давсагны үрэвсэлтэй хавсарсан. /43./ Биений юм мөчлөгийн ямар шатанд прогестерон даавар хамгийн их/өндөр түвшинд байх вэ? A. Ургийн цэврүү боловсрох үед B. Ургийн цэврүү боловсорсны дараа C. Шар бие гүйцэд боловсрох үед D. Биений юмны эхний өдөрт E. Биений юмны сүүлийн өдөрт /44./ Төрөөгүй эмэгтэйчүүдэд ерөндөг тавьсан нөхцөлд ямар хүндрэл илүүтэй тохиолдох вэ? A. Умайн гадуурхи жирэмслэлт B. Аарцгийн венийн бөглөрөлт үрэвсэл C. Дотор бэлэг эрхтний үрэвсэлт өвчин D. Умайн хүзүүний дутмагшил үүснэ E. Хөлийн вений бүдүүрэл /45./ Эмэгтэй Д. 30 настай. Эмэгтэйчүүдийн өвчнөөр өвдөж байгаагүй. Харин саяхан биений юмны 20 дахь хоногоос умайгаас цус алдсаны учир үзүүлэв. Ямар шинжилгээг эхэлж хийх вэ? A. Үтрээний эсийн шинжилгээ B. Умайн салстын эдийн шинжилгээ C. Умайн хөндийн зураг авах D. Умайн хүзүүний салстыг дурандах E. Умайн хөндийг сэтгүүрдэх /46./ Дараах шалтгаануудаас аль нь илүүтэйгээр умайн үйл ажиллагааны цус алдалтанд хүргэхийг нэрлэнэ үү A. Эндометриоз B. Умайн хоргүй хавдар C. Адениомиоз D. Өндгөн эс гадагшлахгүй байх E. Эндометрит /47./ Антидиуретин хаанаас ялгардаг вэ? A. Гипоталамус B. Гипофизийн өмнөд хэсгээс C. Өндгөвч D. Гипофизийн дунд хэсгээс E. Трофобластын эд /48./ Гиперпролактинемид хамаарахыг олно уу
  7. 7. A. Сахал ургасан B. Төрөөгүй атал хөхнөөс шүүрэл ялгарах C. Толгой өвдөж, хараа өөрчлөгдөж байгаа D. Гэр бүлийхэнд бэлгийн бойжилт хожуу эхэлсэн E. Спортоор эрчимтэй хичээллэж байгаа /49./ Депопровера-ийн жирэмслэхээс хамгаалах гол үйлчилгээ юу вэ? A. Өнчин тархины гонадотропины ялгаралтыг дарангуйлах B. Гипоталамусын ГТ сөдөөгч шүүрлийг зогсооно C. Өндгөвчийг ажиллуулахгүй D. Умайн салстыг хатингаршуулна E. Умайн хүзүүний салиаг шингэрүүлнэ /50./ Пролактин дааврын саатуулагчийг нэрлэнэ үү. A. Допамин B. ТТД C. ГТ релизинг даавар D. ХГД E. АКТД /51./ Гиперпролактинемид хамаарахыг сонгоно уу A. Стресс B. Өндгөвчинд сувдан зүүлтийн шинж илрэх C. Галакторрей D. Цус алдалтын түүх E. Умайн хөндийг цэвэрлүүлсэн /52./ Жирэмсний 32 долоо хоногтой, ургийн жин хэвийн хэмжээнээс бага, эх нь тамхи татдаг. Ургийн хөдөлгөөн муу байна гэж эх санаа зовж байгаа. Ургийн байдлыг үнэлэхийн тулд ямар дааврыг тодорхойлох шаардлагтай вэ? A. Прогестерон B. Пролактин C. Эстриол D. ХГД E. АФП /53./ Пролактин даавар хаана боловсорч ялгарах вэ? A. Өндгөвчинд B. Умайд C. Өнчин тархинд D. Хөхний булчирхай E. Харааны товгор /54./ Умайн хүзүүг дурандаж харахад салст нь улаан ягаан өнгөтэй, нарийн судсууд тод харагдана. Хучуурт олон тооны улаавтар өнгийн цэгчилсэн толботой. Шиллер /+/ онош: A. Үтрээний үрэвсэл B. Цэвэрших үеийн байдал C. Умайн хүзүүний жинхэнэ улайлт D. Умайн хүзүүний улаарал E. Умайн хүзүү өмөн /55./ Д. 45 настай умайн үйл ажиллагааны цус алдалтын учир эмнэлэгт хэвтсэн. Биеийн жингийн индекс 23, эдийн шинжилгээгээр умайн салстын булчирхайлаг хэт зузаарал оношлогдсон бол ямар эмчилгээ хийх вэ? A. Ригевидоныг жирэмснээс хамгаалах тунгаар уулгах B. Биений юмны мөчлөгийн 16-25 дахь хоногт норколутыг 5мг-аар уулгах C. Биений юмны мөчлөгийн 5-25 дэхь хоногт норколутыг 5мг-аар уулгах D. Биений юмны мөчлөгийн15-21 дэх хоногт металтестостероныг 0,005-1 удаа хэлэн дор тавих E. Эмчилгээ хийх шаардлагагүй. /56./ Умайн салстын эдийн шинжилгээнд: салстын булчирхайнуудын хөндлөн огтлолын хэлбэр хөрөө маягтай, шүдэлсэн, хөндийдөө шүүрэлтэй, эсийн хуваагдалгүй, тулгуур эдийн
  8. 8. судас тойроод хуурамч децидуал эсийн бөөгнөрөл үүсэж эхэлсэн байна. БЮМ-ийн ямар хугацаатай дээрх үзүүлэлт тохирох вэ? A. Биений юмны эргэн төлжих шатны дунд үе B. Биений юмны эргэн төлжих шатны эрт үе. C. Биений юмны шүүрлийн шатны дунд үе D. Биений юмны шүүрлийн шатны эрт үе E. Умайн салст ховхрох үе /57./ ГТ-ын шалтгаант анхдагч аменорейд хамаарахыг олно уу A. Сахал ургасан B. Төрөөгүй атал хөхнөөс шүүрэл ялгарах C. Толгой өвдөж, хараа өөрчлөгдөж байгаа D. Гэр бүлийхэнд бэлгийн бойжилт хожуу эхэлсэн E. Спортоор эрчимтэй хичээллэж байгаа /58./ 40-45 насны эмэгтэйчүүдэд жирэмслэхээс хамгаалах эмүүдээс хамгийн тохиромжтой нь: A. 1 шатлалтай дааврын хавсарсан эм B. 2 шатлалтай дааврын хавсарсан эм C. 3 шатлалтай дааврын хавсарсан эм D. Гестагены бага тун хэрэглэнэ E. Гестагены их тун хэрэглнэ /59./ Меноррагийн шинжид хамаарахыг нэрлэнэүү. A. Умайн мөчлөггүй цус алдалт B. Биений юм өвдөлттэй, ихээр ирэх C. Биений юмны өмнө, дараа цусархаг ялгадас гарах D. Биений юмны үргэлжлэх хугацаа уртсах E. Умайн мөчлөгтэй цус алдалт /60./ Заг хүйтний үтрээний үрэвслийн эмнэл зүйн шинж тэмдгийг сонгоно уу A. Бэлэг эрхтний орчим загатнах, өтгөн цайвар ялгадастай. B. Цайвар ногоон, хөөсөрхөг их хэмжээний ялгадастай. C. Үтрээнээс эвгүй үнэр гарна. D. Өнгөгүй цайвар ялгадастай E. Үтрээний үрэвсэл, умайн хүзүүний суваг, шээсний сүв, давсагны үрэвсэлтэй хавсарсан. /61./ Өндгөвчний олон уйланхайт хам шинжийн анхдагч аменнорейд хамаарахыг олно уу A. Сахал ургасан B. Төрөөгүй атал хөхнөөс шүүрэл ялгарах C. Толгой өвдөж, хараа өөрчлөгдөж байгаа D. Гэр бүлийхэнд бэлгийн бойжилт хожуу эхэлсэн E. Спортоор эрчимтэй хичээллэж байгаа /62./ Биений юмны мөчлөгийн хэдий үеэс өндгөвч прогестерон даавар ялгаруулж эхлэх вэ? A. Ургийн цэврүү боловсорч эхлэх үед B. Ургийн цэврүү боловсорч гүйцэх үед C. Эм бэлгийн эс гадагшилсны дараа D. Эм бэлгийн эс боловсрох үед E. Мөчлөгийн 22-26 дахь хоног /63./ Жирэмслэлтээс хамгаалах зорилгоор бэлгийн харилцааны дараа ууж хэрэглэдэг постинорын найрлаганд ямар даавар агуулагдах вэ? A. Эстрогеныг бага тунгаар агуулна B. Эстрогеныг их тунгаар агуулна C. Гестагеныг агуулна D. Эстроген-гестагеныг агуулна E. Эстроген-гестаген агуулахгүй /64./ Умайн үйл ажиллагааны цус алдалт үүсэх нөхцөл нь : A. Бэлгийн дааврын хэмжээ ер бусын байдлаар өөрчлөгдөх B. Бэлгийн даавар ялгарах динамик явц алдагдах
  9. 9. C. Умайн салстын бүтцийн өөрчлөлт D. Умайн салстын цусан хангамжийн хямрал E. Умайн салстын үрэвсэл /65./ Пролактин хаанаас ялгардаг вэ? A. Гипоталамус B. Гипофизийн өмнөд хэсгээс C. Өндгөвч D. Гипофизийн дунд хэсгээс E. Трофобластын эд /66./ Эстроген дааварт хамаарагдахгүй үзүүлэлтийг тэмдэглэнэ үү? A. Фолликулын дотор талын тека эсээс үүсдэг. B. Мөхлөгт эсээс үүсдэг C. Эстрион нь хамгийн идэвхитэй фракц D. Үтрээ болон бэлгийн уруулд өвөрмөцөөр үйлчилнэ E. Шар биеийн хөгжилд нөлөөлнө /67./ Үйл ажиллагааны сорилуудыг ямар зорилгоор ашиглаж болох вэ? 1. Биений юмны мөчлөгийн аль шатлал болохыг тогтооход 2. Бие махбодийн эстрогены хангамжийн түвшинг тодорхойлоход 3. Эм бэлгийн эсийн гадагшилсан эсэхийг тодорхойлоход 4. Биений юмны мөчлөгийн шар биеийн үеийн байдлыг үнэлэх 5. Прогестрон дааврын үйлчлэл байгаа эсэхийг тодорхойлох /68./ Төрөлхийн адрено-гениталь хам шинжийн эмгэг жамын онцлог нь: 1. Андроген дааврын ихсэлт 2. АКТД-ын ялгарал ихсэнэ 3. Бөөрний дээд булчирхайн холтослогийн хэт зузаарал 4. Стероид даавруудын нийлэгжилтийн хямрал 5. 21-гидроксилаза ферментийн дутагдлаар үүссэн завсрын бодисуудын хуримтлал үүснэ /69./ Эндометриозын үед илрэх шинжийг нэрлэнэ үү ? 1. Бага аарцгийн өвдөлт 2. Үргүйдэл 3. Умайн араар өвдөлттэй зангилаанууд тэмтрэгдэх 4. Таргалах 5. Дотор муухай оргих бөөлжих /70./ Умайн хүзүүний эсийн шинжилгээнд хүнд хэлбэрийн гаж хувилбар (CINIII) илэрсэн бол ямар өөрчлөлтүүд илрэх вэ? 1. Суурин газар болон суурин орчмын эсүүд эвэршиж зузаарна 2. Эсүүдийн цөм хоромоор хэт будагдана. 3. Эсүүдийн эгнээт байдал алдагдана. 4. Гадаргуугийн эсүүдийн эвэрших шинж тод илэрнэ 5. Олон үет хавтгай хучуурын 1/3 гэмтсэн байна. /71./ Өндгөвчийн олон уйланхайжих хам шинжийн эмгэг жам 1. Андроген дааврын ихсэлт 2. ФСД болон ЛД ын өөрчлөлт 3. Эстроген дааврын дутмагшил 4. Бөөрний дээд булчирхайн эмгэг өөрчлөлт 5. Эстроген дааврын ихсэлт /72./ Тестикулийн феминизаци гэдэг нь: 1. Анхдагч биений юмгүйдлээр илэрдэг эрэгтэй, хуурамч манингийн хэлбэр юм 2. Фенотип-эмэгтэй 3. Генотип-эрэгтэй 4. Кариотип-46 XY 5. 21-гидроксилаза ферментийн дутагдлаас андрогены нийлэгжилт ихэссэнтэй холбоотой эрших шинж илэрнэ /73./ Пролактинеми болсон үед илрэх эмнэл зүйн шинжийг нэрлэнэ үү. 1. Умай жижигрэх
  10. 10. 2. Биений юмгүйдэл 3. Пролактины хэмжээ нэмэгдэх 4. Үсжих 5. Өндгөвч томрох /74./ Өндгөвчийн хатуурал-уйланхайжих хамшинжийн үед: 1. Биеийн ил хэсгийн үсийг цайруулах зорилгоор устөрөгчийн хэт ислийг хэрэглэж болно 2. Эмээр үсний ургалтыг бүр мөсөн зогсоох боломжтой 3. Үсний хэт ургалтыг багасгахад жирэмслэхээс хамгаалах хавсарсан дааврын эмүүд туслана 4. Жирэмслэхээс хамгаалах дааврын эмийг БЖИ≥30 үед хэрэглэхэд зохимжтой 5. Ципротерон ацетат нь эстрогенй адил үйлчилгээ үзүүлнэ /75./ ПРЛ дааврын физиологийн үйлчлэл 1. Биений юмны явцад фолликулын хөгжил болон овуляцыг зохицуулна. 2. Шар биеийн хөгжил прогестерон үүсэлтийг дэмжинэ. 3. Хөхний хөгжлийг хангана. 4. Электролитийн тэнцвэрийг барихад оролцоно. 5. Зан төрхөд нөлөөлнө /76./ Эмэгтэй Х, 42 настай, 6 удаа жирэмсэлж, 2 удаа төрсөн, сүүлийн 1 жилд биений юм их хэмжээтэй, олон хоног үргэлжлэх болсон. Үтрээ, хэт авиан шинжилгээ ба цусны ерөнхий шинжилгээнд өөрчлөлтгүй байв. Умайн хөндийн эдийн шинжилгээнд: умайн салстын зузаарал илрэв. Эмчилгээг сонгоно уу? 1. Климофен цитрат схемээр өгөх 2. Биений юмны мөчлөгийн 5-25 хоногт гестаген 3-6 сар уулгах 3. ХГ 10.000 ед, биений юмны мөчлөгийн 14 дэх хоногт тарих 4. Биений юмны мөчлөгийн 2-р хагаст гестаген 3-6 сар улгах 5. Депопровера тарих /77./ Умайн мөчлөггүй цус алдах шалтгаануудыг нэрлэнэ үү? 1. Ихэсийн ургацаг 2. Салстын доорх зангилааны тэжээл алдагдал 3. Умайн сарком 4. Гялтангийн доорхи зангилаа 5. Ашермейнын хам шинж /78./ Эмэгтэй үргүйдлийн шалтгаан 1. Өндгөн эс гадагшлалтын алдагдал 2. Нас 3. Үрийн хоолойн наалдац битүүрэл 4. Бага аарцгийн үрэвсэлт өвчин 5. Эндометриоз /79./ Эндометриозын үед хэрэглэгдэх дааврын эмүүд 1. Гонадотропин даргуйлагч 2. Медрооксипрогестерон 3. Жирэмснээс хамгаалах дааврын хавсарсан эм 4. Даназол 5. Парлодел /80./ Гипергонадотропин гипогонадизмын шалтгаан 1. Краниофарингома 2. Өндгөвч эрт цуцах хам шинж 3. Бөөрний дээд бучирхайн төрөлхийн хэт хөвсийлт 4. Тернерийн хам шинж 5. Сэтгэц нөлөөт эм хэрэглэж байгаа /81./ Шиханы хам шинжийн үед шинжилгээнд илрэх үзүүлэлтийг нэрлэнэ үү? 1. Фолликул сэдээгч дааврын хэмжээ нэмэгдэнэ 2. Тиреод сэдээгч даавар /TSH/ буурна 3. Хошногоны суурин халуун 2 мөчлөгтэй байна 4. Эстрадиол буурна
  11. 11. 5. Кортизол өөрчлөлтгүй /82./ Цэвэршилтийг оношлох ач холбогдолтой дааврын үзүүлэлтийг тэмдэглэнэ үү? 1. Пролактин ихсэх 2. ФСГ ихсэх 3. ФСГ буурах 4. Эстроген буурах 5. Эстроген ихсэх /83./ Эмэгтэй О. 31 настай, биеийн өндөр 152 см, нөхөртэй, таван настай 1 хүүхэдтэй, ЖСАХ хэрэглэдэггүй боловч жирэмслэхгүй байгаа, сүүлийн 2 жилд биений мөчлөг тогтворгүй болсон, АД-110/70 мм МУБ, FSH-4.1 МЕ/L, LH-2,5 МЕ/L, PRL-182 ng/ml. Онош тодруулахын тулд ямар шинжилгээ хийх шаардлагатай вэ? 1. Тархины рентген шинжилгээ, СТ, MRI 2. Бамбай булчирхайн хэт авиан шинжилгээ 3. Цусанд TSH тодорхойлох 4. Бэлгий даавар (E2, P4) цусанд тодорхойлох 5. Хромосомын шинжилгээ /84./ Биений юмны үед цус гарах механизмыг тайлбарлана уу? 1. Умайн салст ховхорсноос 2. Умайд простогландины хэмжээ эрс нэмэгдсэнээс 3. Эстроген дааврын хэмжээ эрс нэмэгдсэнээс 4. Умайн артерийн судаснууд агшсанаас 5. Умайн салст хэт хөвсийж зузаарснаас /85./ Цэвэршилт үүсэх эмгэг жам 1. ФСГ даавар буурах 2. Эстрогений хэмжээ багасах 3. ГТД багасах 4. ГТД нэмэгдэх 5. Андрогены хэмжээ буурах /86./ Прогестероны сорил эерэг байх нь юуг нотлох вэ 1. Цусанд эстрогены ханалт хэвийн байгааг 2. Биений юмгүйдлийн умайн хэлбэр байхгүй байгааг 3. Цусанд Прогестерон хангалтгүй байгааг 4. Төвийн гаралтай биений юмгүйдлийг 5. Цусанд эстроген даавар хангалтгүй байгааг /87./ Өндгөвчний нөөц чадавхийг үнэлэх үзүүлэлт нь: 1. Эмэгтэйн нас 2. Фолликул сэдэгч дааврын суурь агууламж 3. Өндгөвчний эзэлхүүн 4. Мюллерийн эсрэг дааврын түвшин 5. Антраль фолликулын тоо /88./ Биений юмны мөчлөг 10 хоног саатсан тохиолдолд шалтгаалж болох хүчин зүйлсийг тодруулна уу 1. Умайн салстын хурц үрэвсэл 2. Жирэмсэн 3. Эндометриоз 4. Өндгөвчинд шар бие удаан хадгалагдсанаас үйл ажиллагаа нь хямарсан бол 5. Умайн салстын дор байрлалтай миома /89./ Эмэгтэй Н 28 настай, үр хөндүүлсэнээс хойш 2 сарын турш цусархаг ялгадас гарсан тул үтрээгээр үзэхэд умай бага зэрэг том, зөөлөвтөр бүтэцтэй. Баруун өндгөвчинд 5 см орчим уйланхай байв. Цаашид онош тодруулахад шаардлагагүй шинжилгээг тэмдэглэ. 1. Хэт авиан шинжилгээ 2. ХГ тодорхойлох 3. Рентгенд уушиг гэрэлд харах 4. Умайгаас хусам авч шинжлэх 5. Нян өсгөвөр шинжилгээ хийх
  12. 12. /90./ Үргүйдэлтэй эмэгтэйд зайлшгүй хийх үзлэг шинжилгээг тэмдэглэнэ үү? 1. Биеийн жин 2. Хөхний шүүрлийн байдал 3. Бамбайн булчирхайн хэвийн бус зангилаа 4. Андроген ихсэлтийн шинжүүд 5. Үтрээний үзлэг /91./ Өндгөвчийн олон уйланхайжих хам шинжийн эмгэг жам 1. Андроген дааврын ихсэлт 2. ФСД болон ЛД-ын өөрчлөлт 3. Эстроген дааврын дутмагшилт 4. Бөөрний дээд булчирхайн эмгэг өөрчлөлт 5. Эстроген дааврын ихсэлт /92./ Өнчин тархины хамааралтай биений юмгүйдэлд хүргэх шалтгаан 1. Симондсын хам шинж 2. Шиханы хам шинж 3. Акромегали 4. Сүүжих хам шинж 5. Кушингийн хам шинж /93./ Өндгөвчийн анхдагч дутагдал Шерешевский-Тернерийн хам шинжийн оношлогоонд хамаарагдах нь: 1. Биеийн жин 2. Хромосомын шинжилгээ 3. Цусанд тестостерон тодорхойлох 4. Бэлгийн хроматин тодорхойлох 5. ДНХ гинжин урвалын шинжилгээ /94./ Эмэгтэй Н., 32 настай, 5 жил жирэмслэхийг хүсч эмчид хандаж шинжилгээ хийлгэхэд: Үтрээний үзлэгээр өөрчлөлттгүй, овуляци болж байгаа, өндгөвчний үйл ажиллагаа ба нөхрийн үрийн шингэн өөрчлөлттгүй. HSG-ийн шинжилгээнд тодосгогч бодис 2 талын гуурсан хоолойд орж байгаа боловч, хэвлийд орохгүй байна. Хүлээгдэж байгаа шинжилгээ, арга хэмжээг сонгоно уу? 1. Гуурсан хоолойд нөхөн сэргээх мэс засал хийх 2. Хэвлийн дуран 3. Эрэгтэй үрийн шингэнийг угааж умайд хийх 4. Үр шилжүүлэн суулгах 5. Өндгөвчийг сэдээх /95./ Прогестерон дааврын үүргийг тэмдэглэнэ үү ? 1. Ургийн хэвийн өсөлтийг хангах 2. Умайн булчинг сулруулах 3. Умайн салстын шүүрлийг хангах 4. Умайн салстын хөвсийлтийг саатуулах 5. Хөхний булчирхайн хөгжлийг дэмжих /96./ Өндгөвчний олон уйланхайжих хам шинжийн үед илрэх эмнэл зүйн шинжийг нэрлэнэ үү ? 1. Биений юмны мөчлөг алдагдах 2. Үргүйдэл 3. 2 өндгөвч томрох 4. Таргалалт 5. Биений юм их хэмжээтэй ирэх /97./ Хоёр шатлалтай умайн цус алдалт үүсэх шалтгаан 1. Стресс 2. Эстроген дааварын дутагдал 3. Эстроген даавар ихсэлт 4. Лютейны шат уртсах 5. Өндгөвчийн уйланхай
  13. 13. /98./ Умайн үйл ажиллагааны цус алдалтын шалтгааны нэг нь эндометрит байх ба олон бэлгийн хавьтагчтай үед олон өндгөн эс боловсорч олон өндгөн эсний ихэр жирэмсэн болно /99./ Биений юмгүйдлийн шалтгаанд пролактин ихсэлт ордог ба стресс, биеийн ачаалал зэрэгтэй холбоотойгоор пролактины ялгаралт ихэсдэг. Энэ үед даназол эмчилгээ хийнэ. /100./ Бөөрний дээд булчирхайн хавдрын үед хоёрдогч аменоррей үүсдэг ба тестостероны хэмжээг тодорхойлоно. /101./ Төрөлхийн бөөрний дээд булчирхайн гиперплазийн үед 17а гидроксипрогестерон ихссэн байвал АКТГ сорил хийх шаардлагагүй. Сорилын зөв хариулт 1-B, 2-C, 3-B, 4-C, 5-A, 6-E, 7-D, 8-E, 9-B, 10-E, 11-D, 12-A, 13-C, 14-B, 15-C, 16-C, 17-E, 18-A, 19-C, 20-C, 21-D, 22-B, 23-C, 24-B, 25-A, 26-C, 27-D, 28-C, 29-C, 30-B, 31- A, 32-A, 33-E, 34-D, 35-C, 36-B, 37-B, 38-C, 39-B, 40-D, 41-C, 42-D, 43-C, 44-C, 45-B, 46-D, 47-D, 48-B, 49-D, 50-A, 51-C, 52-C, 53-C, 54-B, 55-C, 56-C, 57-E, 58-D, 59-E, 60- E, 61-A, 62-C, 63-C, 64-B, 65-B, 66-C, 67-E, 68-E, 69-A, 70-B, 71-A, 72-B, 73-A, 74-A, 75-C, 76-D, 77-A, 78-E, 79-B, 80-C, 81-C, 82-C, 83-A, 84-C, 85-C, 86-A, 87-E, 88-C, 89- D, 90-E, 91-A, 92-E, 93-C, 94-C, 95-B, 96-B, 97-D, 98-E, 99-B, 100-A, 101-B,

×