Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Дархлаажуулалтын сувилагчийн мэргэшүүлэх сургалтын төгсөлтийн шалгалтын сорил
Сорил хариулах түлхүүр :
1.Нэг сонголттой со...
C. 0 хэмд
D. +2 °С хэмээс +8°С хэмд
E. +4°С хэмд
6. Вакцины хөргөгчний хэмийг ямар хугацаанд тэмдэглэх вэ?
A. Өдөрт нэг уд...
C. 6 цагийн дотор
D. 12 цагийн дотор
E. 24 цагийн дотор
14. Дархлаажуулалтын үндээсний товлолд тавт вакцины хэдэн тунг хий...
D. 4 сартайд
22. Халдварт саагийн эсрэг вакцины нэг удаагийн тун нь хэдэн дусал вэ?
A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E.5
23. Манай улс ...
2. хагас жил,
3. бүтэн жилээр гаргаж
4. 7 хоног
5. бүгд зөв
33. ХӨСҮТ-ийн “Вакцин, биобэлдмэлийн төв агуулах”-аас хүлээн а...
42. ДДУХ-д дархлаажуулалт хийлгэсэнээс хойш хэд хоногийн хугацаанд илэрч болох
тохиолдлууд хамаарах вэ?
1. сар
2. улирал
3...
A.2006 B.2009 C.2000
55. Халдварт өвчний онцлогууд?
1. Үүсгэгч хүчин зүйл нь амьд махбод
2. Өвчин бүр өвөрмөц үүсгэгчтэй
3...
A. халдварт өвчний голомтод халдварт өвчнөөс сэргийлэх, тархалтыг хязгаарлах, өвчнийг
устгах зайлшгүй арга хэмжээний үндэс...
B. Дархлааны хариу урвал үзүүлэх , хугацааг нэмэгдүүлэх, шаардлагатай дархлааг үүсгэх
антигены хэмжээг багасгахын тулд хэр...
5. Маш өндөр халууралт биеийн халуун 40.5°С ба түүнээс дээш болох.
76. Хүнд хэлбэрийн урвал гэж юуг хэлэх вэ?
A.Сэргийлэх ...
5. Сахуу
84.Хүүхдийг төрсний дараа 0 сард ямар ямар вакцинуудыг хийх вэ?
1. Сүрьеэгийн эсрэг
2. Халдварт саагийн эсрэг
3. ...
A. 12 сар
B. 1-6 сар
C. 4-10 сар
D. 10-4 сар
e. зөвхөн зун
92. В вируст гепатитын эсрэг вакциныг яаж хийх вэ?
1. арьсан до...
100. Сэгсрэх сорилыг хэзээ хийх вэ?
1. хөлдөлтийг хянах заагуур идэвжсэн
2. хэмийн бүртгэл сөрөг температуртай
3. вакцин х...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Darhlaajuulaltiin suvilagch 2018-12-15

188 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Darhlaajuulaltiin suvilagch 2018-12-15

  1. 1. Дархлаажуулалтын сувилагчийн мэргэшүүлэх сургалтын төгсөлтийн шалгалтын сорил Сорил хариулах түлхүүр : 1.Нэг сонголттой сорил А,В,С,Д,Е үсгээр тэмдэглэгдсэн хариултууд байх бөгөөд эдгээрээс нэг зөв байна. 2.Олон сонголттой 1-5 хүртэл дугаарлагдсан хариултууд байх бөгөөд доорхи түлхүүрийг ашиглан үсгэн хэлбэрт оруулан хариултыг бичнэ. А.1;2;3; В.1;2;3;4; С.2;4; D.4 Е.1;2;3;4;5; Сорилын хариултыг бүлэглэн бичсэн байгаа бөгөөд тэдгээрээс тухайн сорилын асуултанд тохирох нэ зөв хариултыг уялдуулан сонгож хариулна. Сорил 1 1. Дархлаажуулалтын үндэсний товлол гэж юуг хэлэх вэ? A. Заавал хийх дархлаажуулалтын анхны болон давтан тунгаас хоцорсон хүнд дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг B. Улс орны хэмжээнд заавал хийх дархлаажуулалтад хамрагдах хүүхдийн нас хугацааны товыг хэлнэ C. Халдварт өвчний эсрэг өвөрмөц дархлал бий болгохын тулд хэрэглэх вакцин анатоксин болон сэргийлэх бусад эмийн зүйлийг D. Халдварт өвчний голомтонд халдварт өвчнөөс сэргийлэх тархалтыг хязгаарлах өвчнийг устгах зайлшгүй арга хэмжээний үндэслэлийг E. Иргэн өөрийн хүсэлтээр дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг 2. Зохих шаардлагыг хангасан ямар вакциныг задалснаас хойш 7 өдрийн дотор хэрэглэдэг вэ? A. Тавт B. Улаанбурхан C. УГУ D. Халдварт саа, В гепатит, СТ E. БЦЖ 3. Вакцин хүлээн авсан тухай мэдээлэх хуудсыг хэдэн хоногийн дотор ХӨСҮТ-д илгээх вэ? A. 7 B. 1 C. 4 D. 2 E. 3 4.Нөхөн дархлаажуулалт гэж юу вэ? A. Халдварт өвчний эсрэг өвөрмөц дархлал бий болгохын тулд хэрэглэх вакцин анатоксин болон сэргийлэх бусад эмийн зүйлийг B. Заавал хийх дархлаажуулалтын анхны болон давтан тунгаас хоцорсон хүнд дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг C. Дархлаажуулах насны бүх хүнийг хамарвал зохих дархлаажуулалтыг D. Халдварт өвчний голомтонд халдварт өвчнөөс сэргийлэх тархалтыг хязгаарлах өвчнийг устгах зайлшгүй арга хэмжээний үндэслэлийг E. Иргэн өөрийг хүсэлтээр дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг 5. Вакцин найруулдаг усыг хэдэн хэмд хадгалах вэ? A. Сэрүүн температурт B. Тасалгааний хэмд
  2. 2. C. 0 хэмд D. +2 °С хэмээс +8°С хэмд E. +4°С хэмд 6. Вакцины хөргөгчний хэмийг ямар хугацаанд тэмдэглэх вэ? A. Өдөрт нэг удаа B. Өглөө оройд C. Зөвхөн өглөө D. Зөвхөн орой E. 7 хоногт нэг удаа 7. Нэг удаагийн хувиарласан вакцины хэдэн хувьтай тэнцэх вакциныг “бага нөөц” гэх вэ? A. 20% B. 25% C. 30% D. 35% E. 35-40% 8. Тарилгын дараах хүндрэл гэж юу вэ? A. Сэргийлэх тарилгын улмаас хүний эрүүл мэндэд учирсан тогтвортой эсвэл ноцтой хямралыг B. Вакцин хийлгэсний дараа хүүхдэд халуурах уйлагнах хэсэг газарт хавдах улайх шинж тэмдэг илрэхийг C. Вакцин хийлгэсний дараа хүүхдэд тасралтгүй уйлах шинж тэмдэг илрэхийг D. Вакцин тариулсны дараа тарьсан хэсэгт буглаа үүсэх өндөр халууралт таталтыг шинж тэмдэг илрэх E. Вакцин тариулсны дараа анафилаксийн шок үүсэх 9. Дархлаажуулалтын үндээсний товлолд 3т вакцины хэдэн тунг хийх ёстой байдаг вэ? А. 1 B. 2 C. 3 10. Хүний хэвийн иммуноглобулиныг хэдэн хэмд хадгалах вэ? A. +4 °С хэмээс +12°С хэмд B. +2 °С хэмээс +8°С хэмд C. -2 °С хэмээс -8°С хэмд D. +3 °С хэмээс +10°С хэмд E. +24°С хэмээс +8°С хэмд 11. А гепатитын эсрэг вакциныг хүүхдэд тарих нэг удаагийн тун нь хэд вэ? A. 0,05 мл B. 0,1 мл C. 1 мл D. 0,5 мл E. 0.1 мл 12. Менингококкт халдварын эсрэг вакциныг хэрэглэх насны доод хязгаар хэд вэ? A. 2 нас B. 3 нас C. 4 нас D. 5 нас E. 6 нас 13. Найруулсан Улаанбурхан, гахай хавдар, улаанууд /УГУ/-ын вакциныг тодорхой шаардлагыг хангасан үед ямар хугацаанд хэрэглэх вэ? A. 7 хоногийн дотор B. 36 цагийн дотор
  3. 3. C. 6 цагийн дотор D. 12 цагийн дотор E. 24 цагийн дотор 14. Дархлаажуулалтын үндээсний товлолд тавт вакцины хэдэн тунг хийх ёстой байдаг вэ? А. 1 B. 2 C. 3 15. Дархлаажуулалтын үндээсний товлолд халдварт саагийн эсрэг вакцины хэдэн тунг хийх ёстой байдаг вэ? А. 3 B. 2 C. 4 16. Дархлаажуулалтын үндээсний товлолд В гепатитын эсрэг вакциныг хэзээ нь хийх ёстой байдаг вэ? А. Төрснөөс хойш 24 цагийн дотор B. 2 сартайд C. 3 сартайд D. 4 сартайд 17. Хүйтэнд хамгийн их мэдрэг вакциныг нэрлэнэ үү? A. СТ B. ХиВ (шингэн) C. СХТ, СХТ-ГепВ, СХТ-Геп+ХиВ, ШЧ D. ГепВ E. ТХ, лиофильжүүлсэн ХиВ 18. Вакцин зөөврийн сав дотор тохирсон мөсөн элементээр битүү өрсөн таглаатай үедээ вакцин ба түүний уусгагчийг тээвэрлэлтийн явцад болон түр зуурын хадгалалтын үед хүйтнээ дээд тал нь хэдэн цаг хадгалж чаддаг вэ? A. 10 цаг B. 12 цаг C. 24 цаг D. 48 цаг E. 72 цаг 19. Вакцины хүйтэн хэлхээний хяналтын картыг /шар карт/ хэдэн сард вакцин тээвэрлэхэд хэрэглэх вэ? A. 12 сар B. 1-6 сар C. 4-10 сар D. 10-4 сар E. зөвхөн зун 20. “Эхний ээлжинд “ гэсэн санамжийг ямар вакцинд тавьдаг вэ? A. хугацаа дуусах дөхсөн B. Вакцины шошгоны доторх дөрвөлжин цагаан нь гаднах дугуйгаасаа илүү тод цагаан болсон вакцинд C. Урьд өдрийн болон явуулаар дархлаажуулалт хийгээд үлдсэн УГУ вакцинд D. бүгд зөв E. бүгд буруу 21. Заавал хийх дархлаажуулалтын үндээсний товлолд Сүрьеэгийн эсрэг /БЦЖ/ вакциныг хэзээ нь хийх ёстой байдаг вэ? А. Төрснөөс хойш 24 цагийн дотор B. 2 сартайд C. 3 сартайд
  4. 4. D. 4 сартайд 22. Халдварт саагийн эсрэг вакцины нэг удаагийн тун нь хэдэн дусал вэ? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E.5 23. Манай улс сахуу-хөхүүл ханиад-татрангын эсрэг вакциныг хэдэн онд дархлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? A. 1950 В.1965 С.1967 D. 1932 24. Анхан шатны нэгж ДДУХ-ийн тохиолдлын мэдээг хэзээ мэдээлэх вэ? 1. сар бүр 2. улирал бүр 3. өдөр бүр 4. 7 хоног бүр 5. 24 цагийн дотор 25. Манай улс цагаан цэцэг өвчний эсрэг вакциныг хэдэн онд дархлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? A. 1921 B. 1923 C.1930 D.1932 26. Манай улс сүрьеэгийн эсрэг БЦЖ вакциныг хэдэн онд дархлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? A. 1950 B.1946 C.1960 D.1932 27. Вакцин, биобэлдмэлийг аймаг, дүүргээс ирүүлсэн захиалгыг үндэслэн аймаг, дүүргийн эрүүл мэндийн байгууллагаас тусгайлан томилогдсон ,,,,,,,,,,,,, олгоно. 1. тархвар судлагч 2. дархлаажуулалт хариуцсан их эмч 3. вакцинатор сувилагчид 4. бага эмч 5. их эмч 6. жолооч 28. Хэдэн сард вакцин, биобэлдмэлийг +20С +8оС хэмд тээвэрлэх зорилгоор мөсөн элементийг вакцин зөөврийн саванд хийхийн өмнө хөлдөөгчөөс гарган тасалгааны хэмд байлгаж гадна тал нь чийгтэй буюу хөлөрсөн, сэгсэрэхэд мөс хөдлөх чимээ гарч байвал хэрэглэх вэ? A. Жил бүрийн 1 дүгээр сараас 10 дугаар сар хүртэлх хугацаанд B. Жил бүрийн 10 дугаар сараас 4 дүгээр сар хүртэлх хугацаанд C. Жил бүрийн 4 дүгээр сараас 10 дугаар сар хүртэлх хугацаанд 29. Заавал хийх дархлаажуулалтад шаардагдах вакциныг аймгийн Эрүүл мэндийн газар хэдэн сарын нөөцтэй байхаар захиалж авах вэ? A. 1 сар B. 5 сар C. 3 сар D. 1 жил 30. Заавал хийх дархлаажуулалтад шаардагдах вакциныг дүүргийн Эрүүл мэндийн нэгдэл хэдэн сарын нөөцтэй байхаар захиалж авах вэ? А. 1 сар B. 5 сар C. 3 сар D. 1жил E. 6 сар 31. Вакцин, биобэлдмэлийг үйлдвэрлэгчийн зааврийн дагуу зохих хэмд хадгалж, вакцины хүйтэн хэлхээний горимд тогтмол хяналт хийн, хэм хяналтын дэвтэрийг хэзээ бөглөх вэ? 1. баяр ёслолын өдөр 2. амралтын өдөр 3. өглөө, орой бүр 4. ажлын өдөр 5. бүгд зөв 32. Вакцин, биобэлдмэлийн зарцуулалтын тайланг хэзээ гаргах вэ? 1. сар,
  5. 5. 2. хагас жил, 3. бүтэн жилээр гаргаж 4. 7 хоног 5. бүгд зөв 33. ХӨСҮТ-ийн “Вакцин, биобэлдмэлийн төв агуулах”-аас хүлээн авсан вакцин, биобэлдмэлийн тээвэрлэлт, хадгалалтын үеийн аюулгүй байдлыг хэн хариуцах вэ? 1. тархвар судлагч 2. дархлаажуулалт хариуцсан их эмч 3. вакцинатор сувилагчид 4. дархлаажуулалт хариуцсан бага эмч 5. вакцин, биобэлдмэлийг хариуцан авч яваа мэргэжилтэн 6. бүгд зөв 7. бүгд буруу 34. Манай улс цагаан цэцэг өвчний эсрэг вакциныг хэдэн онд дархлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? А.1920 B.1923 C.1925 D.1932 35. Дархлаажуулалтын хүйтэн хэлхээнд ашиглагдаж буй хөргөгч, хөлдөөгчийн ашиглалтын хугацаа хэд байх шаардлагатай вэ? А. 5 жилээс дээшгүй байх шаардлагатай. B. 15 жилээс дээшгүй байх шаардлагатай. C. 10 жилээс дээшгүй байх шаардлагатай. D. 3 жилээс дээшгүй байх шаардлагатай. 36. Вакцин, биобэлдмэлийн хаягдлыг ямар өнгийн уут, саванд цуглуулах вэ? А. хар B. шар C. улаан D. бор 37. Манай улс Улаанбурхан, гахай хавдар, улаануудын хавсарсан 3 т вакциныг хэдэн онд архлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? A. 2006 B.2009 C.2000 38. Сүрьеэгийн эсрэг БЦЖ, тавт, улаанбурхан, гахай хавдар, улаануудын хавсарсан задалсан вакциныг хэдэн цагийн дотор хэрэглэх вэ? А. 1 өдөр B. 7 хоног C. 6 цаг D. 24 цаг 39. Манай улс Сахуу-хөхүүл ханиад-татран-В гепатит-В хэвшинжийн хемофилус 5 т вакциныг хэдэн онд архлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? A. 2006 B.2005 C.2000 40. Манай улс Улаанбурхан өвчний эсрэг вакциныг хэдэн онд архлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? A. 1973 B.1975 B.1976 41. ДДУХ-ийн шалтгааны ангилалыг нэрлэнэ үү. 1. дархлаажуулалтын үйл ажиллагааны алдаа 2. вакцинаас үүдэлтэй 3. эрүүл мэндийн эмгэг байдал нь вакцин тарьсан цаг хугацаатай давхцаж илэрсэн 4. шалтгаан тодорхойгүй 5. Бүгд зөв 6. Бүгд буруу
  6. 6. 42. ДДУХ-д дархлаажуулалт хийлгэсэнээс хойш хэд хоногийн хугацаанд илэрч болох тохиолдлууд хамаарах вэ? 1. сар 2. улирал 3. өдөр 4. 4 долоо хоног 5. 24 цаг 43. Манай улс В гепатитын эсрэг вакциныг хэдэн онд архлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? A. 1991 B.1990 C.1992 44. Дархлаажуулалтын үндээсний товлолд 5т вакцины хэдэн тунг хийх ёстой байдаг вэ? А. 1 B. 2 C. 3 45. Сүрьеэгийн сорилын урвалыг бууруулах хүчин зүйлс юу вэ? 1. Халдварт өвчнүүд 2. өндөр халуурах 3. Жирэмслэлт 4. Харшлын эмчилгээ 5. А, С, Д витамин хэрэглэх 46. Дархлаажуулалтын үндээсний товлолд халдварт саагийн эсрэг вакцины хэдэн тунг хийх ёстой байдаг вэ? А. 1 B. 2 C. 4 47. Дархлаажуулалтын үндээсний товлолд В гепатитын эсрэг вакциныг хэзээ нь хийх ёстой байдаг вэ? А. Төрснөөс хойш 24 цагийн дотор B. 2 сартайд C. 3 сартайд D. 4 сартайд 48. Заавал хийх дархлаажуулалтын үндээсний товлолд Сүрьеэгийн эсрэг /БЦЖ/ вакциныг хэзээ нь хийх ёстой байдаг вэ? А. Төрснөөс хойш 24 цагийн дотор B. 2 сартайд C. 3 сартайд D. 4 сартайд 49. Манай улс сахуу-хөхүүл ханиад-татрангын эсрэг вакциныг хэдэн онд дархлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? A. 1950 B. 1965 C. 1967 D. 1932 50. Манай улс халдварт саагийн эсрэг вакциныг хэдэн онд дархлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? A. 1950 B. 1965 C.1960 D.1932 51. Халдварт өвчин гэж: а. Хүний бие махбодид өвчин үүсгэгч нян, вирус, мөөгөнцөрийн төрлүүд орж үржин үйл амьдралаа явуулсаны дүнд бий болж байгаа эмгэг в. Хүний бие махбодид өвчин үүсгэгч нян, вирусийн төрлүүд орж үржин үйл амьдралаа явуулсаны дүнд бий болж байгаа эмгэг с. Хүний бие махбодид өвчин үүсгэгч нян, вирус, мөөгөнцөр зэрэг бичил биетүүд үржих 52. Манай улс дархлаажуулалтын санг хэдэн онд байгуулсан бэ? А.2000 B.2001 C.2005 53. Манай улс дархлажуулалтын үндэсний хөтөлбөрийг анх хэдэн онд баталсан бэ? A. 1990 B.1993 C.1997 54. Манай улс Улаанбурхан, гахай хавдар, улаануудын хавсарсан 3 т вакциныг хэдэн онд дархлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ?
  7. 7. A.2006 B.2009 C.2000 55. Халдварт өвчний онцлогууд? 1. Үүсгэгч хүчин зүйл нь амьд махбод 2. Өвчин бүр өвөрмөц үүсгэгчтэй 3. Дархлаа үүсэх зүй тогтолтой 4. Өвчин бүр мөчлөг явцтай 5. Тодорхой дамжих замтай 56. Манай оронд өргөн хэрэглэдэг туберкулины сорилын аргыг нэрлэнэ үү? A. Мантуу B. ХЭЦ C. Кох D. Пирке 57. ”Халдварт өвчний эсрэг дархлаажуулалт” гэж юуг хэлдэг вэ? A. Халдварт өвчнөөс сэргийлэх, түүний тархалтыг хязгаарлах, өвчнийг устгах зорилгоор дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэх арга хэмжээний тогтолцоог хэлнэ B. Халдварт өвчнөөс сэргийлэх, түүний тархалтыг хязгаарлах, өвчнийг эмчлэх зорилгоор дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэх арга хэмжээний тогтолцоог хэлнэ C. Халдварт өвчнөөс сэргийлэх, түүний тархалтыг хязгаарлах, өвчнийг устгах зорилгоор тариа хэрэглэхийг хэлнэ D. Халдварт бус өвчнөөс сэргийлэх, түүний тархалтыг хязгаарлах, өвчнийг устгах зорилгоор дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэх арга хэмжээний тогтолцоог хэлнэ 58. ”Нэмэлт дархлаажуулалт” гэж гэж юуг хэлдэг вэ? A. Хүн амын дархлалын ерөнхий түвшин буурахаас сэргийлж, урьд нь заавал хийх дархлаажуулалтад хамрагдсан эсэхийг үл харгалзан дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг хэлнэ B. Хүн амын дархлалааг сэргээх зорилгоор урьд нь заавал хийх дархлаажуулалтад хамрагдсан эсэхийг үл харгалзан дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг хэлнэ C.Халдварт өвчнөөс сэргийлэх, түүний тархалтыг хязгаарлах, өвчнийг устгах зорилгоор дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэх арга хэмжээний тогтолцоог хэлнэ D. Хүн амын дархлалыг эмчлэх зорилгоор урьд нь заавал хийх дархлаажуулалтад хамрагдсан эсэхийг үл харгалзан дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг хэлнэ 59. ”Сайн дурын дархлаажуулалт” гэж юуг хэлдэг вэ? 1. Иргэн өөрийн хүсэлтээр дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг хэлнэ 2. Иргэн бусдын шаардлагаар дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг хэлнэ 3. Иргэн өөрийн хүсэлтээр төлбөрөө төлөөд дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг хэлнэ 4. Иргэн бусдын шаардлагаар төлбөрөө төлөөд дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг хэлнэ 60. ”Сэргийлэх тарилга” гэж юуг хэлдэг вэ? A. хүн амд халдварт өвчний эсрэг өвөрмөц дархлалыг бий болгохын тулд дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг хэлнэ B. хүн амд халдварт өвчний эсрэг өвөрмөц дархлалыг бий болгохын тулд тариа хэрэглэхийг хэлнэ C. өвчний голомтод халдварт өвчнөөс сэргийлэх, тархалтыг хязгаарлах, өвчнийг устгах зорилгоор хийх тарилыг хэлнэ D. Хүн амын дархлалын ерөнхий түвшин буурахаас сэргийлж, урьд нь заавал хийх дархлаажуулалтад хамрагдсан эсэхийг үл харгалзан дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг хэлнэ 61. ”Сэргийлэх тарилгын гэрчилгээ” гэж юуг хэлэх вэ? A. сэргийлэх тарилгад хамрагдсаныг баталгаажуулсан баримт бичгийг хэлнэ B. сэргийлэх тарилгад хамрагдсаныг баталгаажуулсан дэвтэрийг хэлнэ C. сэргийлэх тарилгад хамрагдсаныг баталгаажуулсан цаасийг хэлнэ D. сэргийлэх тарилгад хамрагдсаныг баталгаажуулсан хуудасыг хэлнэ 62. ”Тархвар судлалын заалт” гэж юуг хэлэх вэ?
  8. 8. A. халдварт өвчний голомтод халдварт өвчнөөс сэргийлэх, тархалтыг хязгаарлах, өвчнийг устгах зайлшгүй арга хэмжээний үндэслэлийг хэлнэ B. Хүн амын дархлалын ерөнхий түвшин буурахаас сэргийлж, урьд нь заавал хийх дархлаажуулалтад хамрагдсан эсэхийг үл харгалзан дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг хэлнэ C. Улс орны хэмжээнд заавал хийх дархлаажуулалтад хамрагдах хүүхдийн нас хугацааны товыг хэлнэ D. Заавал хийх дархлаажуулалтын анхны болон давтан тунгаас хоцорсон хүнд дархлаажуулах бэлдмэл хэрэглэхийг 63. Заавал хийх дархлаажуулалтын үндэсний товлолын ямар байгууллага батлах вэ?. A.ЭМЯ-аас B. ЭМГ-аас C. НЭМГ-аас D. ХӨСҮТ-өөс E. Засгийн газраас 64. Иргэн эрүүл мэндийн байгууллагын зөвлөмж, шаардлагын дагуу сэргийлэх тарилга хийлгэхийг зөрчсөн бол иргэнийг хэдэн төгрөгөөр торгох вэ? A. 10000-20000 төг B. 20000-30000 төг C. 30000-40000 төг D. 40000-50000 төг E. 50000-60000 төг 65. Сэргийлэх тарилгад хамрагдах хугацааг эрүүл мэндийн байгууллагаас албан ёсоор мэдэгдсэн тохиолдолд сэргийлэх тарилгаас хоцорсон тохиолдолд заавал нөхөн дархлаажуулалтад хамруулан, гарсан зардлыг тухайн иргэнээр төлүүлж, иргэнийг хэдэн төгрөгөөр торгох вэ? A. 10000-20000 төг B. 20000-30000 төг C. 30000-40000 төг D. 40000-50000 төг e.50000-60000 төг 66. Аж ахуйн нэгж, байгууллага нь сэргийлэх тарилгад хамрагдах шаардлагатай ажил, үйлчилгээний жагсаалтад дурдсан албан тушаалд уг тарилгад хамрагдаагүй иргэнийг ажилд авсан тохиолдолд хуулийг зөрчсөн албан тушаалтныг хэдэн төгрөгөөр торгох вэ? A.10000-20000 төг B.20000-30000 төг C. 30000-40000 төг D. 40000-50000 төг E. 50000-60000 төг 67. Дархлаажуулах бэлдмэлийг хэм заагуур, дагалдах баримт бичгийн хамт зориулалтын саванд баталгаат тээврийн хэрэгслээр тээвэрлээх заалтыг зөрчсөн албан тушаалтныг хэдэн төгрөгөөр торгох вэ? A. 30000-50000 төг B. 20000-30000 төг C. 40000-70000 төг D. 30000-50000 төг E. 50000-60000 төг 68. Дархлаажуулах бэлдмэлийг хэм заагуур, дагалдах баримт бичгийн хамт зориулалтын саванд баталгаат тээврийн хэрэгслээр тээвэрлээх заалтыг зөрчсөн аж ахуйн нэгж, байгууллагыг хэдэн төгрөгөөр торгох вэ? A. 50000-100000 төг B. 10000-25000 төг C. 80000-120000 төг D. 100000-250000 төг e. 500000-1000000 төг 69. Хүчлүүр вакцины найрлагад ямар үүрэгтэй ордог вэ? A. Нян болон мөөгөнцөр ургахаас сэргийлж олон тунт вакцинд нэмнэ.
  9. 9. B. Дархлааны хариу урвал үзүүлэх , хугацааг нэмэгдүүлэх, шаардлагатай дархлааг үүсгэх антигены хэмжээг багасгахын тулд хэрэглэдэг C. Вакциныг гадны янз бүрийн нөлөөлөл (хөлдөх, халах)-өөс хамгаалах хүчил шүлтийн харьцааг тогтвортой барих зорилгоор нэмсэн бодис юм. D. Вирусийг ургуулж буй эдийн өсгөвөр гадны нянгаар бохирдохоос сэргийлэх зорилгоор вакцин үйлдвэрлэлийн шатанд хэрэглэдэг. 70. Презерватив вакцины найрлагад ямар үүрэгтэй ордог вэ? A. Нян болон мөөгөнцөр ургахаас сэргийлж олон тунт вакцинд нэмнэ. B. Дархлааны хариу урвал үзүүлэх , хугацааг нэмэгдүүлэх, шаардлагатай дархлааг үүсгэх антигены хэмжээг багасгахын тулд хэрэглэдэг C. Вакциныг гадны янз бүрийн нөлөөлөл (хөлдөх, халах)-өөс хамгаалах хүчил шүлтийн харьцааг тогтвортой барих зорилгоор нэмсэн бодис юм. D. Вирусийг ургуулж буй эдийн өсгөвөр гадны нянгаар бохирдохоос сэргийлэх зорилгоор вакцин үйлдвэрлэлийн шатанд хэрэглэдэг. 71. Тогтворжуулагч вакцины найрлагад ямар үүрэгтэй ордог вэ? A. Нян болон мөөгөнцөр ургахаас сэргийлж олон тунт вакцинд нэмнэ. B. Дархлааны хариу урвал үзүүлэх , хугацааг нэмэгдүүлэх, шаардлагатай дархлааг үүсгэх антигены хэмжээг багасгахын тулд хэрэглэдэг C. Вакциныг гадны янз бүрийн нөлөөлөл (хөлдөх, халах)-өөс хамгаалах хүчил шүлтийн харьцааг тогтвортой барих зорилгоор нэмсэн бодис юм. D. Вирусийг ургуулж буй эдийн өсгөвөр гадны нянгаар бохирдохоос сэргийлэх зорилгоор вакцин үйлдвэрлэлийн шатанд хэрэглэдэг. 72. Антибиотик вакцины найрлагад ямар үүрэгтэй ордог вэ? A. Нян болон мөөгөнцөр ургахаас сэргийлж олон тунт вакцинд нэмнэ. B. Дархлааны хариу урвал үзүүлэх , хугацааг нэмэгдүүлэх, шаардлагатай дархлааг үүсгэх антигены хэмжээг багасгахын тулд хэрэглэдэг C. Вакциныг гадны янз бүрийн нөлөөлөл (хөлдөх, халах)-өөс хамгаалах хүчил шүлтийн харьцааг тогтвортой барих зорилгоор нэмсэн бодис юм. D. Вирусийг ургуулж буй эдийн өсгөвөр гадны нянгаар бохирдохоос сэргийлэх зорилгоор вакцин үйлдвэрлэлийн шатанд хэрэглэдэг. 73. Вакцины дараах хөнгөн хэлбэрийн урвалд юу хамаараг вэ? 1. тарьсан газарт улайх, хавдах, хөндүүрлэн өвдөх, 2. хөхрөх, 3. тууралт гарах, 4. загатнах, 5. толгой өвдөх, толгой эргэх, 6. дотор муухайрах, 7. халуурах 38.9 хэм хүртэл 8. бүгд зөв 9. бүгд буруу 74. Вакцины дараах хөнгөн хэлбэрийн урвал гэж юуг хэлэх вэ? A.Сэргийлэх тарилга дархлалын системд нөлөөлснөөр халуурах, хэсэг газар улайх зэрэг шинж тэмдэг, хариу урвал илрэхийг B. Тарилга хийлгэсэн газар хавдаж улайхын зэрэгцээ хамгийн ойрын үеэнд хүртэл хавагнах, 3 хоногоос дээш хугацаагаар үргэлжилсэн хөндүүрлэлт, улайлт, хавагнах, эсвэл эмнэлэгт хэвтэж эмчлүүлэх шаардлагатай эмнэл зүйн шинж тэмдэг илрэхийг C. Сэргийлэх тарилгын улмаас хүний эрүүл мэндэд учирсан тогтвортой, эсхүүл ноцтой хямралыг D. Амь насанд аюултай, үүний улмаас эмнэлэгт (эсхүүл удаан хугацаагаар) хэвтэж эмчлүүлэх, тахир дутуу болоход эсвэл үхэлд хүргэдэг хүндрэлийг; 75. Вакцины дараах хүнд хэлбэрийн урвалд юу хамаараг вэ? 1. Тарилга хийлгэсэн газар хавдаж улайхын 2. Хамгийн ойрын үеэнд хүртэл хавагнах 3. Хөндүүрлэлт, улайлт, хаван зэрэг шинж тэмдэг 3 хоногоос дээш хугацаагаар үргэлжилсэн 4. биеийн халуун 39°С -40.4°С
  10. 10. 5. Маш өндөр халууралт биеийн халуун 40.5°С ба түүнээс дээш болох. 76. Хүнд хэлбэрийн урвал гэж юуг хэлэх вэ? A.Сэргийлэх тарилга дархлалын системд нөлөөлснөөр халуурах, хэсэг газар улайх зэрэг шинж тэмдэг, хариу урвал илрэхийг B. Тарилга хийлгэсэн газар хавдаж улайхын зэрэгцээ хамгийн ойрын үеэнд хүртэл хавагнах, 3 хоногоос дээш хугацаагаар үргэлжилсэн хөндүүрлэлт, улайлт, хавагнах, эсвэл эмнэлэгт хэвтэж эмчлүүлэх шаардлагатай эмнэл зүйн шинж тэмдэг илрэхийг C. Сэргийлэх тарилгын улмаас хүний эрүүл мэндэд учирсан тогтвортой, эсхүүл ноцтой хямралыг D. Амь насанд аюултай, үүний улмаас эмнэлэгт (эсхүүл удаан хугацаагаар) хэвтэж эмчлүүлэх, тахир дутуу болоход эсвэл үхэлд хүргэдэг хүндрэлийг; 77. Вакцины дараах хүндрэлд юу хамаараг вэ? 1. Тарилга хийлгэсэн газрын буглаа 2. Таталт 3. Анафилактик хариу урвал 4. Арьсны эмгэг өөрчлөлтийн нэг ба түүнээс дээш шинж тэмдэг илрэх (нүүрний хаван, бүх биеийн хаван, гүвдрүү) 5. Зүрх судасны дутмагшил (даралт унах, муужрах /коллапс) 6. Үе мөчний өвдөлт 78. Вакцины дараах ноцтой хүндрэлд юу хамаараг вэ? 1. Анафилаксийн шок 2. Хордлогын шокийн хамшинж 3. Үжил 4. Хэсэг газрын урвал 5. Бүгд зөв 6. Бүнд буруу 79. Вакцины дараах ноцтой хүндрэл гэж юуг хэлэх вэ? A.Сэргийлэх тарилга дархлалын системд нөлөөлснөөр халуурах, хэсэг газар улайх зэрэг шинж тэмдэг, хариу урвал илрэхийг B. Тарилга хийлгэсэн газар хавдаж улайхын зэрэгцээ хамгийн ойрын үеэнд хүртэл хавагнах, 3 хоногоос дээш хугацаагаар үргэлжилсэн хөндүүрлэлт, улайлт, хавагнах, эсвэл эмнэлэгт хэвтэж эмчлүүлэх шаардлагатай эмнэл зүйн шинж тэмдэг илрэхийг C. Сэргийлэх тарилгын улмаас хүний эрүүл мэндэд учирсан тогтвортой, эсхүүл ноцтой хямралыг D. Амь насанд аюултай, үүний улмаас эмнэлэгт (эсхүүл удаан хугацаагаар) хэвтэж эмчлүүлэх, тахир дутуу болоход эсвэл үхэлд хүргэдэг хүндрэлийг; 80. ДДУХ-ийг хэзээ мэдээлэх вэ? 1. 7 хоног бүрийн ЦСС, тарилгатай халдварт өвчин, ДДУХ-ын мэдээгээр мэдээлнэ 2. ДДУХ-ийн 217 тоот тушаалын дагуу 3. Хүнд хэлбэрийн урвал, хүндрэл, ноцтой хүндрэлийг 24 цагийн дотор ХӨСҮТ-ийн Дархлаажуулалтын алба 451798-д мэдээлнэ, яаралтай арга хэмжээ авч, журмын дагуу судалгаа хийнэ. 4. 7 хоног бүрийн ЦСС, тарилгатай халдварт өвчин, ДДУХ-ын мэдээгээр мэдээллэхгүй 81. Манай улс сүрьеэгийн эсрэг БЦЖ вакциныг хэдэн онд дархлаажуулалтад нэвтрүүлсэн бэ? A. 1945 B.1946 C.1947 82. IgM эсрэг бие халдвар орж ирэх аль шатанд үүсдэг вэ? А. Хүний биед халдвар орж ирэх эхний шатанд В. Хүний биед халдвар орж ирэх дунд шатанд С. Халдвар орсноос 2 долоо хоногийн дараа D. Нэг төрлийн эсрэг төрөгч дахин халдварлахад 83.Дараах вакцинуудаас аль нь амьд вакцинд орох вэ? 1. Сүрьеэ 2. Галзуу 3. Халдварт саа 4. Балнад
  11. 11. 5. Сахуу 84.Хүүхдийг төрсний дараа 0 сард ямар ямар вакцинуудыг хийх вэ? 1. Сүрьеэгийн эсрэг 2. Халдварт саагийн эсрэг 3. В гепатитын эсрэг 4. Сахуу татрангийн эсрэг 5. А гепатитын эсрэг 85.А гепатитын эсрэг вакциныг хэд хэдэн насанд хийх вэ? 1. 3 сар 2. 9 сар 3. 5 сар 4. 2 нас 5. 2 сар 86. А гепатитын эсрэг вакциныг хүүхдэд тарих нэг удаагийн тун нь хэд вэ? A. 0,05 мл B. 0,1 мл C. 1 мл D. 0,5 мл E. 0.1 мл 87. Менингококкт халдварын эсрэг вакциныг хэрэглэх насны доод хязгаар хэд вэ? A. 2 нас B. 3 нас C. 4 нас D. 5 нас E. 6 нас 88. Найруулсан Улаанбурхан, гахай хавдар, улаанууд /УГУ/-ын вакциныг тодорхой шаардлагыг хангасан үед ямар хугацаанд хэрэглэх вэ? A. 7 хоногийн дотор B. 36 цагийн дотор C. 6 цагийн дотор D. 12 цагийн дотор E. 24 цагийн дотор 89. Хүйтэнд хамгийн их мэдрэг вакциныг нэрлэнэ үү? A. СТ B. ХиВ (шингэн) C. СХТ, СХТ-ГепВ, СХТ-Геп+ХиВ, ШЧ D. ГепВ E. ТХ, лиофильжүүлсэн ХиВ 90. Вакцин зөөврийн сав дотор тохирсон мөсөн элементээр битүү өрсөн таглаатай үедээ вакцин ба түүний уусгагчийг тээвэрлэлтийн явцад болон түр зуурын хадгалалтын үед хүйтнээ дээд тал нь хэдэн цаг хадгалж чаддаг вэ? A. 10 цаг B. 12 цаг C. 24 цаг D. 48 цаг E. 72 цаг 91. Вакцины хүйтэн хэлхээний хяналтын картыг /шар карт/ хэдэн сард вакцин тээвэрлэхэд хэрэглэх вэ?
  12. 12. A. 12 сар B. 1-6 сар C. 4-10 сар D. 10-4 сар e. зөвхөн зун 92. В вируст гепатитын эсрэг вакциныг яаж хийх вэ? 1. арьсан дотор 2. уулгана 3. арьсан дор 4. булчинд 5. судсаар 93. В вируст гепатитын эсрэг вакциныг товлолын дагуу хэдэн настайд хэдэн удаа хийдэг вэ? 1. төрсний дараа 24 цагийн дотор дангаар нь 2. 2 сартай тавд вакцинаар 3. 3 сартай тавд вакцинаар 4. 4 сартай тавд вакцинаар 5. нийт 4 тун 94. Сүрьегийн эсрэг вакциныг яаж хийх вэ? 1. булчинд 2. уулгана 3. арьсан дотор 4. арьсан дор 5. судсаар 95. Сүрьегийн эсрэг вакциныг товлолын дагуу хэдэн настайд хийдэг вэ? 1. 1 сартай 2. 3 сартай 3. 3 настай 4. төрсний дараа 24 цагийн дотор 5. 2 сартайд 96.Найруулдаг вакциныг тарьхад хэрэглэгдэх тариурыг нэрлэнэ үү? 1. 2 тариур хэрэглэнэ 2. найруулах нэг удаагийн тариур 3. тарих өөрөө эвдэрлэг нэг удаагийн тариур 4. систем 5. 10 гр-ийн тариур 97. Вакцины шошгон дээрх заагуур юуг илэрхийлэх вэ? A. вакцин хүйтний нөлөөлөлд өртсөнийг B. вакцин хөлдсөнийг C. вакцин дулааны нөлөөлөлд өртсөнийг D. вакцин халсаныг 98. Вакцины шошгон дээрх заагуур 3-р шатанд орсон үед тухайн вакциныг хэрэглэх үү? A. вакцин хүйтний нөлөөлөлд өртсөнийг учир хэрэглэхгүй B. вакцин хөлдсөн учир хэрэглэхгүй C. вакцин дулааны нөлөөлөлд өртсөн учир хэрэглэхгүй D. вакцин хатсан учир хэрэглэхгүй 99. Вакцины шошгон дээрх заагуур ямар үед тухайн вакциныг хэрэглэх вэ? 1. Доторхи дөрвөлжин нь гадгах дугуйтай адил өнгөтэй болсон. Хэрэглэх хугацаа дуусаагүй 2. Доторхи дөрвөлжин нь гадгах дугуйгаас цайвар. Хэрэглэх хугацаа дуусаагүй 3. Доторхи дөрвөлжин нь гадгах дугуйгаас бараан босон. Хэрэглэх хугацаа дуусаагүй 4. Доторхи дөрвөлжин өнгө өгсөн ч гадгах дугуйгаас цайвар хэвээр. Хэрэглэх хугацаа дуусаагүй 5. Доторхи дөрвөлжин нь гадгах дугуйгаас цайвар. Хэрэглэх хугацаа дууссан.
  13. 13. 100. Сэгсрэх сорилыг хэзээ хийх вэ? 1. хөлдөлтийг хянах заагуур идэвжсэн 2. хэмийн бүртгэл сөрөг температуртай 3. вакцин хөлдсөн байж болзошгүй гэж сэжиглэж байгаа 4. вакцин дулааны нөлөөлөлд өртсөн 5. задалсан вакцинд Асуу лт Хариу лт Асуулт Хариу лт Асуулт Хариу лт Асуулт Хариулт 1 B 26 B 51 A 76 B 2 D 27 A 52 B 77 E 3 E 28 C 53 В 78 A 4 B 29 C 54 B 79 D 5 D 30 A 55 E 80 А 6 B 31 E 56 A 81 В 7 B 32 A 57 A 82 A 8 A 33 E 58 A 83 A 9 B 34 B 59 B 84 A 10 B 35 C 60 A 85 C 11 D 36 D 61 A 86 D 12 A 37 B 62 A 87 A 13 C 38 C 63 E 88 C 14 C 39 B 64 B 89 D 15 C 40 A 65 B 90 D 16 A 41 E 66 D 91 C 17 D 42 A 67 D 92 D 18 D 43 A 68 D 93 E 19 C 44 С 69 B 94 D 20 A 45 Е 70 A 95 D 21 A 46 C 71 C 96 A 22 B 47 A 72 D 97 C 23 C 48 A 73 E 98 C 24 D 49 C 74 A 99 C 25 B 50 B 75 E 100 A

×