Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Чих, хамар, хоолой судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын элсэлтийн
шалгалтын жишиг сорил
1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн...
E. Хагалгааны дараахь 10-14 хоногт
/7./ Төвөнхийн мөөгөнцрийг сэжиглэх гол шинжийг хэлнэ үү.
A. Ханиах
B. Загатнах
C. Хоол...
A. Шууд бус ларингоскопи
B. Шууд ларингоскопи
C. Фиброскопи
D. Стробоскопи
E. Микроларингоскопи
/16./ Доорхи бүтцүүдэд тох...
5. Тархмал шигээгдэс
A. Ихэвчлэн өөрөө хэвийн болно.
B. Антибиотик
C. Антибиотик, стериод
D. Өвөрмөц эмчилгээ
E. Мэс засал...
E.Цус
1. 40 HU
2. -1000HU
3. -50-аас -100HU
4.15HU
5.1000HU
A. 1E2D3A4B5C
B. 1E2C3D4B5A
C. 1A2D3C4B5E
D. 1E2D3C4B5A
E. 1E2...
/38./ Хамрын хөндийн архаг, хөөнгөт үрэвслийн үед хийх гол мэс заслыг нэрлэ
A. Хамрын самалдгуудад кальци хлорид тарих
B. ...
/47./ Холестеатомтай хавсран тохиолддог нь ямар хэлбэрийн цооролт вэ?
A. Төвийн, захын
B. Эпитимпанумын, гипотимпанумын
C....
C. Муу сонсдог чихэнд нь мэс засал хийнэ
D. Аль ч чихийг оролдолгүй хүлээж хандана
E. Содын уусмалаа дуслаар хийнэ.
/55./ ...
E. 1B, 2D, 3E, 4A, 5C
/63./ Хамрын хөндийгөөс шүүрдэст дархлааны ямар ямар бодис ялгардаг вэ.
A. Лизоцим
B. Интерферон
C. ...
A. Хэвтрийн дэглэм сахиулж антибиотикийг өндөр тунгаар авна.
B. Хэсгийн мэдээгүйжүүлгээр хатгийг нээнэ
C. Ерөнхий мэдээгүй...
C. Меатотимпанопластик мэс засал
D. Мастойдэктоми мэс засал
E. Хэнгэргэн хальсанд агаар -жуулах гуурс байрлуулах
A. 1C, 2E...
/86./ Озёны үед дараах эмчилгээг хийхгүй
A. Хамарт тос дусаах,
B. Конхотоми
C. Салст бүрхэвчийг эдээр бүрхэх,
D. Хамрыг да...
/95./ Хамрын харшил илрүүлэх сорилын хэлбэрүүдийг нэрлэнэ үү
1. Хамрын хөндийн сорил
2. Арьсан дээрхи сорил
3. Арьсан доор...
/104./ Ангины хэсэг газрын хүндрэл аль нь вэ?
1. Парафарингит
2. Паратонзиллит
3. Хүзүүний флегмон
4. Псориаз
5. Гломеруло...
1. Дууны хөвчүүдийн хөдөлгөөний алдагдал
2. Дууны өнгөний өөрчлөлт
3. Амьсгал хямралын шинж
4. Зөөлөн тагнайн саа саажилт
...
1. Хэсгийн болоод ерөнхий биеийн дархлаа муудах
2. Стафилококкын халдвар
3. Витамины дутагдал
4. Чихрийн шижин
5. Архаг но...
2. Хатгалт хийх
3. Дайвар хөндийн ЭХО
4. Rhinomanometer
5. Густомер
/132./ Хөхлөг сэртэнгийн цочмог үрэвслийн үед илрэх хэ...
2. Томуу
3. Ослерын өвчин
4. Цусны даралт ихсэх
5. Хувьсуур нусгай
/141./ Миринготоми хийх, хэнгэргэн хальсанд агааржуулаг...
2. Гүйлсний гүнд байгаа идэвхжих монофлор
3. Эмгэг төрөгч нянгууд
4. Гүйлсний гадаргууд микробын ассоциаци
5. Гүйлсэнд нян...
2. Өвчтөнд ямар анхны яаралтай тусламж үзүүлэх вэ?
1. Өвчинг намдааж, тайвшруулах тариа хийх
2. Буглааг нээж, урсгуур тави...
2. Оношийг батлахын тулд ямар нэмэлт шинжилгээ шаардлагатай вэ ?
1. Отоскопи
2. Шюллерийн проекцоор зураг авах
3. Шууд лар...
4. Дунд чихний цочмог үрэвслийн хүндрэлүүдээс элбэг тохиолддог нь хөхлөг сэртэнгийн
үрэвсэл юм(1). Энэ хүндрэлийн тавилан ...
A. Дууны хөвч нарийсах
B. Гуурсан хоолойн гөлгөр булчин агших
C. Гуурсан хоолойн шүүрлийн хэмжээ ихсэх
D. Үүсгэвэрийн хэмж...
Тохиолдол 4
Өвчтөн Б. 27 настай, эмэгтэй. Зовиур: Шүлс залгиж чадахгүй, амьсгаадна, халуурна.
Хоолойд маш их хөндүүрлэнэ. ...
5. Дээрхи тохиолдолд ямар эмчилгээг яаралтай авах вэ?
1. Идээт голомтыг нээх
2. Антибиотик эмчилгээ
3. Хордлого тайлах
4. ...
4. Хордлого тайлах эмчилгээ
5. Хэсэг газрын эмчилгээ
ХАРИУ:
1 2 3 4 5
С А С С А
Тохиолдол 6
Өвчтөн Т, 39 настай эмэгтэй. О...
5. Кальдвелл проекцоор зураг авах
3. Өвчтөнд яаралтай тусламж үзүүлэхэд шаардлагатай арга хэмжээг сонгоно уу?
1. Хүчилтөрө...
Үзлэгт: Биеийн байдал хүндэвтэр, албадмал байрлалтай. Царай цонхигор, үзэгдэх
салстууд цайвар ягаан. Зүрхний авиа тод, зүр...
Хэсэг газрын үзлэгт: Гадна хамарт бага зэрэг хавантай, зөөлөн эд хөхрөлттэй. Гадна
хамрыг хуруугаар тэмтрэхэд ясны нуржигн...
4. Хамрын ясны хажуу поекцийн зураг авах
5. Шүдний дэлгэмэл зураг авах
3. Та ямар арга хэмжээг авах вэ?
1. Хамрын хугарлыг...
1. Эмнэл зүйд илэрч буй хам шинжүүдийг нэрлэнэ үү ?
1. Хамраас цус гарах хам шинж
2. Хамар битүүрэх хам шинж
3. Амьсгал ду...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Chih hamar hooloi

167 views

Published on

mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

Chih hamar hooloi

  1. 1. Чих, хамар, хоолой судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын элсэлтийн шалгалтын жишиг сорил 1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2. Олон сонголттой тест ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1, 2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 3.Шалтгаан хамаарлын тест (Заагдсан тестүүдийн үнэн зөв хийгээд тэдгээрийн шалтгаан хамаарлыг тодорхойлно.) Зөв, Зөв, Зөв (A.) Зөв, Зөв, Буруу (B.) Зөв, Буруу, Буруу (C.) Буруу, Зөв, Буруу (D.) Буруу, Буруу, Буруу (E.) /1./ Аносмия гэж ву вэ? A. Үнэрлэхүйн өөрчлөлтгүй байх B. Үнэрлэхүй нь хэт ихсэх C. Үнэрлэхүй арилах, алга болох D. Үнэрлэхүй нь бодит байдалтай тохирохгүй байх E. Үнэрлэхүй багасах /2./ Нармайн гүйлсний томролтын ангиллыг хэлнэ үү A. Жижиг, дунд зэрэг, том B. Ээнэгшилттэй, ээнэгшил гүй, C. Хөөнгө-шилт ба хатингар-шилт D. 1, 2, 3-р зэрэг E. Хэвийн ба эмгэг томролт /3./ Зажуурын хөндийн хамгийн нимгэн хана аль вэ? A. Дээд B. Доод C. Ар D. Өмнөд E. Медиаль хана /4./ КТ-н шинжилгээнд идээт ялгадас ямар нягтралтай байх вэ? A. +5±12HU B. +10+-18HU C. +3+-35HU D. +25+-70HU E. +90+-80HU /5./ Дунд чихний шүүдэст үрэвслийн дахилтат хэлбэрийн үед дараахь эмчилгээг хийнэ. A. Тимпанопластик мэс засал B. Хэнгэргэн хальсанд агааржуулагч гуурс тавих C. Антибиотик эмчилгээ D. Кортикостероид эмийн бэлдмэл тарих E. Дегидратац хийх /6./ Шархны оёдол задрах хүндрэл хэзээ зонхилон тохиолддог вэ? A. Оёдол тавьж дуусмагц B. Хагалгааны дараахь 3-5 хоногт C. Хагалгааны дараахь 5-7 хоногт D. Хагалгааны дараахь 7-10 хоногт
  2. 2. E. Хагалгааны дараахь 10-14 хоногт /7./ Төвөнхийн мөөгөнцрийг сэжиглэх гол шинжийг хэлнэ үү. A. Ханиах B. Загатнах C. Хоолой сөөх D. Дуу цуцах E. Амьсгал бачуурах 8./ хамар, хамрын дайврын рентген оношлогооны аргуудыг нэрлэнэ үү. A. фронталь, менталь, аксиаль, хажуугийн B. фронталь, шюллер, менталь, аксиаль C. хажуугийн, менталь, фронталь, майер D. фронталь, менталь, гинзбург E. хажуугийн, менталь, морсити /9./ Хамрын үзүүр, угалз хэсгийн тосны булчирхайн цорго битүүрч,батга өтгөрч, орчны цусны хялгасан судсууд холбогч эдтэй наалдан, хамар хэмжээгээрээ томрох эмгэгийг “боргоцой хамар” гэх (1) бөгөөд үүнийг зөвхөн мэс заслаар л эмчилнэ A. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал зөв B. 1зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу C. 1 зөв, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу D. 1 буруу, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу E. 1 буруу, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу /10./ Харшилт ринитын гурвалсан шинжийг хэл. A. Найтаана, цайвар нус гоожно, загатнана B. Найтаана, өнгөгүй нус гоожно, хамар хуурайшина C. Найтаана, шингэн нус гоожно, хамар битүүрнэ D. Найтаана, хамраас цус гарна, хамар битүүрнэ E. Найтаана, хамар загатнана, хамар битүүрнэ /11./ Баруун n. hypoglossus –йн саагийн үед A. Хэл зүүн тийш хазайна. B. Хэл баруун тийш хазайна C. Хэлний хөдөлгөөнд өөрчлөлт гарахгүй D. Хэл ямарч хөдөлгөөнгүй болно E. Хэлнийхээ үзүүрийг өргөж чадахгүй /12./ Цочмог ангина гэж юу вэ? A. Залгиурын лимфойд эд үрэвсэлт өөрчлөлтөд нэрвэгдэх хэсэг газрын шинжээр илрэх бүх биеийг хамарсан хурц халдвар. B. Хөөмийн гүйлсний хурц үрэвсэл C. Хөөмийн гүйлсний архаг үрэвсэл D. Хөөмий-нармайн гүйлсний хавсарсан халдвар E. Залгиур нармайн лимфойд эд үрэвсэлт өөрчлөлтөд нэрвэгдэх хэсэг газрын шинжээр илрэх бүх биеийг хамарсан архаг халдвар. /13./ Төвөнх хаана оршдог эрхтэн бэ? A. Хэлэн доорхи яс болон цагаан мөгөөрсөн хоолойн хооронд B. Хэлэн доорхи ясны доор, хүзүүнд C. Хэлэн доорхи ясны доор, хүзүүний 2-4-р нугалмын харалдаа D. Хэлэн доорхи яс болон цагаан мөгөөрсөн хоолойн хооронд, хүзүүний 6-р нугалмын харалдаа, хүзүүний өмнөт гадаргууд E. Хэлэн доорхи ясны доор, хүзүүний 3-5-р нугалмын харалдаа /14./ Хамрын үндсэн бүрэлдхүүн хэсгийг нэрлэнэ үү A. Гадна хамар, хамрын хөндий, дайвар хөндийнүүд B. Гадна хамар, зажуур, элхэг, суурийн хөндий C. Гадна хамар, үүдэвч, хамрын хөндий D. Хамрын үзүүр, хянга, үүдэвч, хөндий E. Хамрын ерөнхий хөндий, самалдгууд, жимүүд, гадна ба дотор хана /15./ Дууны үйл ажиллагааг ямар шинжилгээгээр үнэлэх вэ?
  3. 3. A. Шууд бус ларингоскопи B. Шууд ларингоскопи C. Фиброскопи D. Стробоскопи E. Микроларингоскопи /16./ Доорхи бүтцүүдэд тохиолдож болох эмгэгүүдийг тохируул. 1. Гадна чихний сувагт 2. Хэнгэргэн хальсанд 3. Хэнгэргэн хөндийд 4. Хэнгэргийн дээвэр хөндийд 5. Нүүрний мэдрэлд A. Грануляц B. Саа, саажилт C. Холестеатома D. Чулуужсан хулхи E. Цэврүү A. 1D, 2Е, 3A, 4C, 5B B. 1E, 2A, 3C, 4B, 5D C. 1A, 2C, 3B, 4D, 5E D. 1C, 2B, 3D, 4E, 5A E. 1B, 2D, 3E, 4A, 5C /17./ Дуу авиа мэдэрдэг эсүүд дунгийн хаана байрладаг вэ? A. Дунгийн мушгиа эрхтэнд B. Дугуй уутанцарт C. Хагас цагираг сувгуудын өргөсөлд D. Хагас цагираг сувгуудын нарийсалд E. Базиляр мембранд /18./ Улаан хоолойн урт хэд вэ? A. 18-20см B. 20-22см C. ≈25 см D. ≈35 см E. ≈45 см /19./ Төвөнхийн гэмтлийг юу гэж ангилдаг вэ? A. Ил ба битүү B. Хөндлөн ба дагуу C. Хавсарсан ба дан D. Няцрал ба хугарал E. Хүнд ба хөнгөн /20./ Шархыг оёход харьцангуй эсрэг заалт юу вэ? A. Шархны хэмжээ том B. Шархны хэмжээ жижиг C. Шарх срепто -коккоор халдварлагдсан бол D. Хурц цус алдалт нь зогссон E. Шарх өнгөртэй /21./ Төвөнхийн эмгэгийн үед баримтлах хамгийн чухал дэглэм юу вэ? A. Хэвтрийн дэглэм B. Хагас хэвтрийн дэглэм C. Ердийн дэглэм D. Дууны дэглэм E. Хөдөлгөөний дэглэм /22./ Нярай хүүхэд нүүрэн дээрээ гемангиомтой бөгөөд стридор илэрч байна. Төвөнхөд юуг сэжиглэх вэ? A. Төрөлхийн шийхнээг B. Төвөнхийн папилломыг C. Төвөнхийн гемангиомыг D. Төвөнхийн гаж хөгжлийг E. Төвөнхийн хурц үрэвслийг /23./ "Доорхи эмгэгүүдийг тохирох эмчилгээтэй холбо. 1. Сонсголын неврома 2. Шүүдэст лабиринтит 3. Идээт лабиринтит 4. Тэмбүүгийн толгой эргэлт
  4. 4. 5. Тархмал шигээгдэс A. Ихэвчлэн өөрөө хэвийн болно. B. Антибиотик C. Антибиотик, стериод D. Өвөрмөц эмчилгээ E. Мэс засал эмчилгээ A. 1E.2B.3A.4D.5C B. 1D.2A.3C.4E.5B C. 1E.2A.3B.4C.5D D. 1E.2B.3A.4D.5C E. 1D.2E.3A.4C.5B /24./ 0-1насны хүүхдийн чихийг шинжлэх хамгийн тохиромжтой рентген шинжилгээ аль нь вэ? A. Шюллерийн арга B. Майерийн арга C. Стенверсийн арга D. Гинзбургийн арга E. КТ /25./ Хамар дайврын хорт хавдар тохиолдох магадлалыг бүтцүүдэд тохируул 1. 55% 2. 35% 3. 9% 4. 5% 5. Бараг тохиолддоггүй A. Хамрын хөндий B. Зажуурын хөндий C. Суурийн хөндий D. Элхэгийн хөндий E. Таславч A. 1A, 2D, 3B, 4С, 5E. B. 1A, 2B, 3C, 4D, 5E. C. 1C, 2D, 3E, 4A, 5B. D. 1D, 2E, 3A, 4B, 5C. E. 1E, 2А, 3B, 4С, 5D. /26./ Хөөмийн сахуугийн үеийн өвөрмөц эмчилгээ юу вэ? A. Өндөр тунгаар антибиотик тарих B. Хордлогын эсрэг эрчимтэй эмчилгээ C. Сахуугийн анатоксин D. Хэсэг газрын өнгөрийг хуулж авах E. Хэсэг газарт үйлчилгээтэй эмийг хүлхүүлэх /27./ Зажуур хөндийн архаг үрэвслийн үед илрэх эмнэлзүйн шинжийг олно уу A. Хамар битүүрэх, хамраас өтгөн ногоон нус гарах, үе үе найтаах B. Хамар битүүрэх, самалдгууд томорч улайх C. Хамар битүүрэх, өтгөн ногоон нус гарах, нүүр өвдөх D. Хамар битүүрэх, нүүр толгой өвдөх, таславч мурий байх E. Хамар битүүрэх, хамраас шингэн нус гоожих, угсруулан найтаах /28./ Орофарингоскопи хийхдээ хэл дарагчийг хаана байрлуулах вэ? A. Хэлний уг дээр B. Хэлний өмнөд 2/3 хэсэгт C. Хэлний үзүүрт D. Хэлний өмнөд 1/3 хэсэгт E. Хэлийг дарахгүйгээр ам залгиурыг шинжилсэн ч болно. /29./ Schwarz sign гэж юу вэ? A. Дунгийн ясжилт B. Үүдэвчийн ясжилт C. Хэнгэргэн хальсны шохойжилт D. Промонториумын судасжилтхэнгэргэн хальс улайж харагдах E. Дөш ба дөрөө ясны шохойжилт /30./ КТ-н зураглалд эд тус бүрийг ялгах нягтыг тохируулна уу. A.Яс B.Тархи нугасны шингэн C.Өөхөн эд D.Агаар
  5. 5. E.Цус 1. 40 HU 2. -1000HU 3. -50-аас -100HU 4.15HU 5.1000HU A. 1E2D3A4B5C B. 1E2C3D4B5A C. 1A2D3C4B5E D. 1E2D3C4B5A E. 1E2D3C4B5A /31./ Хамрын хавдруудаас хавтгай эст өмөнд шилжих эрсдэлтэйг нь ол A. Полип B. Байнгын дахилтат папиллом C. Ангиофибром D. Гемангиом E. Пиогенный гранулем /32./ Пиогенный гранулем хамарт хаана голдуу байрладаг вэ? A. Хамрын дээвэрт B. Дунд самалдагт C. Доод самалдагт D. Хамрын ёроолд E. Таславчид /33./ Хамрын хөндийн доод хана буюу ёроолыг юу бүрдүүлэх вэ? A. Хатуу тагнай B. Тагнай ясны хэвтээ ялтас C. Тагнай ясны хэвтээ ялтас, зажуур ясны босоо сэртэн D. Суурь ясны далавчны дотор ялтас E. Хамрын хос яс, шүүр ялтас /34./ Нүдний алимны чичирхийлсэн хөдөлгөөн дараахи тохиолдолд илэрнэ A. Лабиринтит B. Хэнгэрэг цоорсон үед C. Отосклерозын үед D. Чих хулхиар бөглөрсөн үед E. Евстахитийн үед /35./ Хамар, дайвар хөндийн эмгэгийг оношлох хамгийн найдвартай арга нь КТ юм (1). КТ- ийн шинжилгээний зураг нь 3-5 мм зузаанаар зүссэн, хэвтээ, хажуу, босоо байрлалд авсан байна (2). A. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал зөв B. 1зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу C. 1 зөв, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу D. 1 буруу, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу E. 1 буруу, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу /36./ Хамрын доод жимд ямар суваг нээгдэх вэ. A. Духны цорго B. Нулимсны цорго C. Элхэгийн нүх D. Зажуур хөндийн сүв E. Суурь хөндийн нүх /37./ ”Саравчийн шинж” дараахи үед илэрнэ. A. Иритис B. Дух суурийн хугарал C. Фронтит D. Шанааны хугарал E. Шүднээс үүссэн хугарал
  6. 6. /38./ Хамрын хөндийн архаг, хөөнгөт үрэвслийн үед хийх гол мэс заслыг нэрлэ A. Хамрын самалдгуудад кальци хлорид тарих B. Электрокоагуляци хийх C. Крио ба лазер деструкци D. Мукотоми ба конхотоми мэс засал E. Trubinoplasty мэс засал /39./ Дунд чихний цочмог үрэвсэл үүсэх хамгийн түгээмэд зам юу вэ? A. Тимпаногенный B. Тубогенный C. Контактный D. Агаар дуслын E. Хавьтлын /40./ Нистагм гэж юу вэ? A. Нүдний эмгэгийн үед илрэх тэнцвэрийн өөрчлөлт B. Дотор чих цочирсныг илтгэх нүдний замбараагүй хөдөлгөөн C. Дотор чихний эмгэгийн үеийн түгээмэл шинж D. Тэнцвэрийн эмгэгийн улмаас үүссэн нүдний хүндрэл E. Тэнцвэрийн анализаторын эмгэгийн үед нүдний алимд үүссэн чичирхийлэх хөдөлгөөн /41./ Төлөвлөгөөт журмаар тонзиллэктоми хагалгаа хийхэд дараахь хүүхдээс хэн нь хамгийн эрсдэлтэй өвчтөн бэ? A. Дауны синдромтой хүүхэд B. Аденойдын томролтой хүүхэд C. Одоо хурц ангинтай байгаа хүүхэд D. Хөлөө хугалсан, гипстэй байгаа хүүхэд E. Аутизмтай хүүхэд /42./ Төвөнхийн төрөлхийн шийхнээ өвчний үед илрэхгүй шинжийг ол A. Шуугиантай амьсгал B. Хүзүү цүлхийж хавдах C. Шүгэлдэж исгэрсэн авиа D. Ачааллын үед ээрэх, хөхрөх E. Ам ангайж унтах /43./ Чихний дэлбэнгийн түлэгдлийн үед ямар арга хэмжээ шаардлагагүй вэ? A. Этилийн спиртэн шавшлага хэрэглэх B. Марганцийн уусмал хэрэглэх C. Физик эмчилгээ D. Цэврүүг хагарахаас сэргийлэн ариун боолт хийх E. Кортикостеройдтой тосон түрхлэг хэрэглэх /44./ Хамрын дурангийн хагалгааны дараа хожуу тохиолдох хүндрэл юу вэ? A. Цус алдалт B. Синехия C. Аносмия D. Дисосмия E. Хорт хавдар үүсэх /45./ Сонсголын өөрчлөлт бүхий толгой эргэлтэнд ямар эмгэг хамаарах вэ? A. Эпидемик толгой эргэлт B. Судасны эмгэгийн толгой эргэлт C. Байрлалын хоргүй толгой эргэлт D. Меньерийн өвчин E. Төв мэдрэлийн тогтолцооны эмгэг /46./ Нярайн хэнгэргэн хөндийн онцлог юу вэ? A. Агааржилт сайтай B. Миксоид эдээр баялаг C. Мөгөөрсөн эдтэй D. Хөвсгөр холбогч эдээр баялаг E. Амьсгалын замын намираа хучуур эдтэй
  7. 7. /47./ Холестеатомтай хавсран тохиолддог нь ямар хэлбэрийн цооролт вэ? A. Төвийн, захын B. Эпитимпанумын, гипотимпанумын C. Эпитимпанумын, мезотимпанумын D. Хэнгэргийн төвийн E. Хэнгэргийн захын /48./ Квинкийн хавангийн үед нэн даруй авах A. Судсанд глюкокортикоид тарих B. Глюкозын гипертоник уусмал тарих C. Шээс хөөх D. Нүүрс уулгах E. Хамрын хөндийд новокаины блокад хийх /49./ Хэдэн насанд хөхлөг сэртэнгийн агааржилт дуусах вэ? A. Төрсний дараа B. 6 насанд C. Шилжилтийн нас өнгөрөөд D. 20 насанд E. 25 насанд /50./ “Аденойдын царай”-д илэрдэггүй шинжийг ол A. Дээд уруул богино, ам хагас ангайсан B. Нүд бүлтгэр, хамар-уруулын нугалаас гөлгөр C. Хатуу тагнай нарийн хотгор, дээд эрүү уртсан шаантаг хэлбэртэй болсон D. Царай сар мэт дугуй, мимик хийхгүй E. Цээж хавчгар, өвчүү төвгөр /51./ Меньерийн өвчинтэй адилхан шинж тэмдэг илэрдэг эмгэг аль нь вэ? A. Судасны эмгэг B. Чихний халдвар C. Чихний сүрьеэ D. 8-р мэдрэлийн невринома E. Бусад чихний эмгэг /52./ "Өвчлөл, илрэх шинжийг харьцуулна уу. А.Дунд чихний цочмог шүүдэст үрэвсэл B.Дунд чихний цочмог улайлтат үрэвсэл C.Дунд чихний архаг сувдангарт үрэвсэл D.Дунд чихний цочмогдуу идээт үрэвсэл E.Дунд чихний халдварлагдаагүй архаг үрэвсэл 1. Хэнгэргэн хальс цоорсон , хуурай хулхитай 2. Чихнээс булаг гараад 5 д/х болсон 3. Сонсгол 35dB буурах, өөрийн дуу өөрт сонсогдох 4. Чихээр хатгуулж өвдөх, хоолонд муу байх 5. толгой эргэх, үнэртэй булаг гарах A. 1A2B3E4D5C B. 1E2C3A4B5D C. 1E2D3A4B5C D. 1E2D3A4B5C E. 1E2A3D4B 5C /53./ Хөөмийн гүйлсний томролтыг ямар эмгэгээс ялган оношлох вэ? A. Залгиурын арын буглаа B. Гүйлс орчмын буглаа C. Хөөмийн гүйлсний архаг үрэвсэл D. Медиастенит E. Гүйлсний хорт хавдар /54./ Хоёр талын отосклерозтой өвчтөнд мэс заслыг хэрхэн шийдэх вэ? A. Хоёр чихэнд нь мэс засал хийнэ B. Сайн сонсдог чихэнд нь мэс засал хийнэ
  8. 8. C. Муу сонсдог чихэнд нь мэс засал хийнэ D. Аль ч чихийг оролдолгүй хүлээж хандана E. Содын уусмалаа дуслаар хийнэ. /55./ Хамрын бүлээсгэх үйл ажиллагааг гүйцэтгэдэг бүтэц юу вэ? A. Хамрын хөндийн тараагуур, хураагуур судсуудын сүлжээ B. Салст бүрхүүлийн намираа хучуур эд C. Салст бүрхүүлийн хундган эсүүд D. Хамрын хөндийн зай болон дайвар хөндийнүүд E. Үнэрлэхүйн мэдрэхүйн эсүүд /56./ Хатингаршилт хэлбэрийн хамрын үрэвслийн үед илэрдэг нянг нэрлэнэ үү A. Staphylococcus epidermidis B. Staphylococcus aureus C. Klebsiella ozaenae D. Proteus E. Streptococcus pneumonia /57./ Ямар дайвар хөндий гавлын суурьтай нийлдэггүй вэ. A. Sinus ethmoidalis B. S. maxillaris C. S.Frontalis D. S.Sphenoidalis E. Хамрын хөндий /58./ Хамрын хатгийг юунаас ялган оношлох вэ? A. Хамрын гэмтэл B. Хамрын намарс C. Хамрын ёлом D. Таславчийн буглаа E. Хамрын хавдар /59./ Төрөлхийн холестеатомтой өвчтөний хөхлөг сэртэнгийн агааржилт голдуу хэвийн байдаг. A. Зөв B. Буруу C. Агааржилтгүй болсон байдаг. D. Мөхлөгөнгөрт өөрчлөлтөөр дүүрэн байдаг. E. Агааржилт нь хэт ихэссэн байдаг. /60./ Tinnitus буюу “чих шуугих” гэдэг ойлголтыг зөв тодорхойлно уу. A. Гадаад орчинтой холбоогүй, чихэн дотор үүсч байгаа шуугиан B. Гадаад орчинтой холбоогүй дотор чихэнд дотор үүсч байгаа дуу чимээний мэдрэмж C. Гадаад орчны дуу чимээг чихэнд зовиуртайгаар хүлээн авах мэдрэмж D. Толгой өвдөлтөөс үүдэлтэй шуугиан E. Чихнээс гаралтай шуугиан /61./ Отомикроскопийн шинжилгээгээр юуг тогтоодог вэ? A. Гадна чихний сувгаас эхлэн харж хэнгэргэн хальсны өөрчлөлт, цооролт, хэнгэргэн хөндий ба сонсголын ясны байдлыг тодорхойлж цэвэрлэх болон нөхөн сэргээх хагалгааны заалтыг тогтооно. B. Хэнгэргэн хөндийг харж чийглэг, идээтэй эсэхийг нь тогтооно. C. Хэнгэргэн хальсны цооролтыг харж хэмжээг нь тодорхойлно. D. Хэнгэргэн хальсны хөдөлгөөнийг тодорхойлно E. Сонсголын яс бүтэн эсэхийг тодорхойлно. /62./ Доорхи бүтцүүдэд тохиолдож болох эмгэгүүдийг тохируул. 1. Гадна чихний сувагт 2. Хэнгэргэн хальсанд 3. Хэнгэргэн хөндийд 4. Хэнгэргийн дээвэр хөндийд 5. Нүүрний мэдрэлд A. Грануляц B. Саа, саажилт C. Холестеатома D. Чулуужсан хулхи E. Цэврүү A. 1D, 2Е, 3A, 4C, 5B B. 1E, 2A, 3C, 4B, 5D C. 1A, 2C, 3B, 4D, 5E D. 1C, 2B, 3D, 4E, 5A
  9. 9. E. 1B, 2D, 3E, 4A, 5C /63./ Хамрын хөндийгөөс шүүрдэст дархлааны ямар ямар бодис ялгардаг вэ. A. Лизоцим B. Интерферон C. Муцин D. Панкипсин E. Панкретин /64./ Хамрын дайвар хөндийнүүд ямар хучуур эдээр хучигддаг вэ? A. Шоо эпитель B. Холбох эпитель C. Бортгон эпитель D. Хавтгай эпитель E. Янз бүрийн эпитель /65./ Төвөнхөөс эдийн шинжилгээ авсны дараа дууны дэглэмийн хэдий хугацаагаар сахиулах вэ? A. 3 хоног B. 3-5 хоног C. 5-7 хоног D. 7-10 хоног E. 14 хоног /66./ Сонсгол бууралтын зэргүүдийг дБ-д нь тохируул 1. Сонсголын бэрхшээлгүй 2. Хөнгөн (1-р) зэрэг 3. Дунд (2-р) зэрэг 4. Хүнд (3-р) зэрэг 5. Дүлий A. 25дБ, түүнээс бага B. 81дБ, түүнээс дээш C. 61-80 дБ D. 41-60дБ E. 26-40дБ A. 1E, 2D, 3C, 4B, 5A B. 1D, 2C, 3B, 4A, 5E C. 1А, 2Е, 3D, 4C, 5B D. 1C, 2B, 3A, 4E, 5D E. 1B, 2A, 3E, 4D, 5C /67./ “Дуу сөөх” гэдэг ойлголтыг зөв тодорхойлно уу A. Дууны өнгө өөрчлөгдөх үйл явц B. Дуу үүсэх үйл ажиллагааны алдагдал C. Дууны чанга сул байдлын ээлжлэлт D. Төвөнхийн бүтцийн өөрчлөлттэй холбоотой хямрал E. Дууны хөвчийн чичирхийлэл өөрчлөгдөж хоорондоо нийлэхгүй байгаа төвөнхийн үйл ажиллагааны хямрал /68./ Хамрын хорт хавдрын урьтал эмгэгт хамаарагдах эмгэгүүдийг ол A. Ангиофиброма, полип B. Папиллома, лейкоплаки C. Антрит, этмойдит D. Таславчийн буглаа, цусан хураа E. “Боргоцой хамар”, хамрын хатиг, /69./ Дисгаузия гэж юу вэ? A. Үнэрлэхүй буурах B. Үнэрлэхүй алдагдах C. Амтлахуй алдагдах D. Үнэрлэхүй ба амтлахуй алдагдах E. Хүртэхүй алдагдах /70./ Агаар ясан дамжуулалтын зөрөө 50 дб-ээс илүү байх хамгийн элбэг тохиолдлыг заа. A. Сонсголын яснууд хөдөлгөөнгүй болох B. Хэнгэргэн хөндийд өтгөн цавуурхаг шингэн хуримтлагдах C. Хэнгэргэн хальс бүтэн цоорхой D. Хэнгэргэн хальс 4-р зэргээр татагдах E. Сонсголын яснууд салах /71./ Хамрын хатгийн үед үзүүлэх анхны тусламж юу вэ?
  10. 10. A. Хэвтрийн дэглэм сахиулж антибиотикийг өндөр тунгаар авна. B. Хэсгийн мэдээгүйжүүлгээр хатгийг нээнэ C. Ерөнхий мэдээгүйжүүлгээр хатгийг нээнэ. D. Хатуу нэвчдэсийг шахаж антибиотик тарина E. Буглааг нээгээд орхих нь хангалттай. /72./ Залгиурын мононуклеоз өвчнийг оношлох өвөрмөц арга юу вэ? A. Бактериолог шинжилгээ B. Paul-Bunnell-ийн сорил C. Харшлын сорил D. Орофарингоскопи E. Гүйлснээс эдийн шинжилгээ авах /73./ Гадна хамар хаана оршдог эрхтэн бэ? A. Гавлын дунд ба өмнөд хотгорын дор B. Нүүрэн дээр C. Гавлын өмнөд болон дунд хотгор, хатуу тагнайн дунд D. Нүүрний төв хэсэгт E. Гавлын өмнөд болон дунд хотгор, ухархайнуудын дунд /74./ Хамар нармайн фибром ямар хүнд их тохиолдох вэ? A. Эрэгтэй залуучуудад B. Эмэгтэй залуучуудад C. Нярай хүүхдэд D. Бага насны хүүхдэд E. 1 настай хүүхдэд /75./ Хөөмийн гүйлсний томролтыг ямар эмгэгээс ялган оношлох вэ? A. Залгиурын арын буглаа B. Гүйлс орчмын буглаа C. Хөөмийн гүйлсний архаг үрэвсэл D. Медиастенит E. Гүйлсний хорт хавдар /76./ Тимпанометрийн шинжилгээнд хэвийн акустик рефлексийн түвшин хэд байх вэ? A. 20-40 дБ B. 65-80дБ C. 40-60 дБ D. 85-90дБ E. 70-90 дБ /77./ Дуу хүлээн авах аппаратын эмгэгийн үед Аудиограммд ямар өөрчлөлт гарах вэ? A. Яс болон агааран дамжуулалт хэвтээ шугамд паралель буурах B. Яс болон агааран дамжуулалт хэвтээ шугамд паралель уруудах C. Яс болон агааран дамжуулалт зэрэг өгсөх D. Ясан дамжуулалт хэвийн , агааран дамжуулалт буурах E. Агааран дамжуулалт хэвийн, Ясан дамжуулалт буурах /78./ Зүрх-төвөнхийн рефлекс гэж юу вэ? A. Зүрхээр өвдөхөд хоолой сөөх B. Зүрхээр өвдөхөд амьсгал бачуурах C. Төвөнх дээр дарахад тахикарди болох D. Төвөнх дээр дарахад брадикарди болох E. Төвөнх дээр дарахад аритми болох /79./ Дараахь эмчилгээнүүдийг эмгэгүүдэд тохируул 1. Хэнгэргийн цооролттой дунд чихний хуурай үрэвсэл 2. Гадна чихний сувгийн төрөлхийн битүүрэлт 3. Дунд чихний шүүдэст дахилтат үрэвсэл 4. Хөхлөг сэртэнгийн идээт архаг үрэвсэл 5. Төрөлхийн таг дүлий A. Кохлеар имплант B. Тимпанопластик мэс засал
  11. 11. C. Меатотимпанопластик мэс засал D. Мастойдэктоми мэс засал E. Хэнгэргэн хальсанд агаар -жуулах гуурс байрлуулах A. 1C, 2E, 3D, 4A, 5B B. 1E, 2D, 3A, 4B, 5C C. 1D, 2A, 3B, 4C, 5E D. 1В, 2С, 3Е, 4D, 5А E. 1A, 2B, 3C, 4E, 5D /80./ Хамар дайврын хорт хавдар тохиолдох магадлалыг бүтцүүдэд тохируул 1. 55% 2. 35% 3. 9% 4. 5% 5. Бараг тохиолддоггүй A. Хамрын хөндий B. Зажуурын хөндий C. Суурийн хөндий D. Элхэгийн хөндий E. Таславч A. 1A, 2D, 3B, 4С, 5E. B. 1A, 2B, 3C, 4D, 5E. C. 1C, 2D, 3E, 4A, 5B. D. 1D, 2E, 3A, 4B, 5C. E. 1E, 2А, 3B, 4С, 5D. /81./ ABR шинжилгээнд IPL / inter peak latency/ - ийн зөрүү нь хэдээс дээш бол наймдугаар мэдрэлийн хавдарыг сэжиглэж болох вэ? A. 0.05 ms B. 0.1 ms C. 0.2 ms* D. 0.02ms E. 0.3ms /82./ Хамрын хорт хавдрын урьтал эмгэгт хамаарагдах эмгэгүүдийг ол A. Ангиофиброма, полип B. Папиллома, лейкоплаки C. Антрит, этмойдит D. Таславчийн буглаа, цусан хураа E. “Боргоцой хамар”, хамрын хатиг, /83./ Хамрын арын нүхний төрөлхийн битүүрэлтийг нярайд яаж оношлох вэ? A. Тэмтрэх багаж хоанаар нэвтрэхгүй ба салст агшаах эмэнд хамар онгойхгүй B. Хуруугаар тэмтрэхэд мембран тэмтрэгдэнэ C. Хамрын ясыг тэмтрэхэд цөмрөлт мэдрэгдэнэ. D. Нармайн толиор харахад мембран харагдана E. Салст агшаах эм дусаахад хамар онгойно /84./ Дэлбэнгийн хөлдөлт хэдэн зэрэгтэй вэ? A. 3 B. 4 C. 5 D. 2 E. 6 /85./ Хамрын дурангийн хагалгааны дараа хожуу тохиолдох хүндрэл юу вэ? A. Цус алдалт B. Синехия C. Аносмия D. Дисосмия E. Хорт хавдар үүсэх
  12. 12. /86./ Озёны үед дараах эмчилгээг хийхгүй A. Хамарт тос дусаах, B. Конхотоми C. Салст бүрхэвчийг эдээр бүрхэх, D. Хамрыг давстай усаар угаах, E. Хамарт тостой чихээс хийх. /87./ Гадна чихний сувгийн нарийсал хаана тохиолдох вэ? A. Сувгийн ясан хэсэгт B. Сувгийн мөгөөрсөн хэсэгт C. Хэнгэрэг бэхлэгдэх цагирагт D. Мөгөөрсөн ба ясан хэсэгт E. Сувгийн орох амсарт /88./ Хэнгэргэн хальсны цооролтыг юу гэж ангилдаг вэ? A. Төвийн, захын B. Эпитимпанумын, гипотимпанумын C. Эпитимпанумын, мезотимпанумын D. Хэнгэргийн төвийн E. Хэнгэргийн захын /89./ Хамрын чийглэх үйл ажиллагааг гүйцэтгэдэг бүтэц юу вэ? A. Хамрын хөндийн тараагуур, хураагуур судсуудын сүлжээ B. Салст бүрхүүлийн намираа хучуур эд C. Салст бүрхүүлийн хундган эсүүд D. Хамрын хөндийн зай болон дайвар хөндийнүүд E. Үнэрлэхүйн мэдрэхүйн эсүүд /90./ Рейнке-гийн зай хаана оршдог вэ? A. Төвөнхийн хөндийдь дууны хөвчийн дээр B. Төвөнхийн хөндийд, дууны хөвчийн доор C. Дууны туслах хөвчүүдийн ирмэгээр D. Төвөнхийн халхавчийн ирмэгээр E. Дууны жинхэнэ хөвчүүдийн хучуур эдийн дор /91./ Дотор чихний үрэвслийг ямар эмгэгээс ялган оношлох вэ? 1. Сонсох мэдрэлийн хавдар 2. Меньерийн өвчин 3. Төв мэдрэлийн системийн тэнцвэр алдагдалт 4. Мэдрэл мэдрэхүйн дүлий 5. Дунд чихний үрэвсэл /92./ Халдварын гаралтай сонсгол мэдрэлийнүрэвслийн шалтгааныг ол. 1. Тархи нугасны халдварт мэнэн 2. Гэдэсний хижиг 3. Гахайн хавдар 4. Сахуу 5. Улаан бурхан /93./ Папилломын ангиллыг хэлнэ үү. 1. Тархмал ба хэсэг газрын 2. Том хүний хавтгай эст папиллом ба хүүхдийн папилломатоз 3. Бачууралтай ба бачууралгүй 4. Анх дагч зөөлөн ба хоёр догч хатуу 5. Дууны өөрчлөлттэй ба дуу цээл /94./ Дунд чихний цочмог үрэвслийн экстрадураль хүндрэлд илрэх хам шинж 1. Лабиринтит 2. Тэнцвэр алдалт 3. Петросит 4. Нүүрний саажилт 5. Сонсгол бууралт
  13. 13. /95./ Хамрын харшил илрүүлэх сорилын хэлбэрүүдийг нэрлэнэ үү 1. Хамрын хөндийн сорил 2. Арьсан дээрхи сорил 3. Арьсан доорхи сорил 4. Хэлний доор дусааж сорил хийх 5. Нүдэнд дусааж сорил хийх /96./ Чихний мэнэнгийн шинж аль нь вэ? 1. Толгой өвдөх, огиж бөөлжих 2. Хүзүүний хөшингө 3. Албадмал байдалд орох 4. Нугасны усанд эс 200-аас дээш илрэх, уураг ихсэх 5. Чихнээс өтгөн ногоон идээ гоожих, чихний араар хөндүүр хавдсан /97./ Ототоксик эмүүдийг ол 1. Стрептомицин, неомицин, канамицин 2. Салбутамол, парацетамол 3. Фуросемид, ванкомицин, цисплатин 4. Хлорфенирамин, пипольфен 5. Преднизолон, дексаметазон /98./ Төвөнхийн харшилт хавангийн үед хийх зөв эмчилгээг сонгоно уу. 1. Глюкокортикоидыг судсаар яаралтай тарих, 2. Өвөрмөц бус гипосенсибилизаци хийх 3. Шээс хөөх 4. Цагаан мөгөөрсөн хоолойд интубац тавих 5. Трахеостоми /99./ Үүдэвчийн цонхны ямар эмгэгийн үед дуу дамжуулах хэлбэрээр сонсгол муудах вэ? 1. Үүдэвчийн цонхны хатуурал 2.Үүдэвчийн цонхны наалдац 3. Үүдэвчийн цонхны соривжилт 4. Үүдэвчийн цонхны нарийсалт 5. Үүдэвчийн цонхны цооролт /100./ Аль эмгэгийн үед Желле сорил сөрөг байх вэ? 1. Отосклероз 2. Сонсголын гуурс бөглөрөх 3. Насжилтын сонсгол бууралт 4. Мэдрэлийн гаралтай сонсгол бууралт 5. Дунд чихний шүүдэст үрэвсэл /101./ Хамрын таславч цоорох шалтгаануудыг нэрлэнэ үү 1. Хамрын гэмтэл 2. Мэс засал 3. Кокаин хэрэглэх 4. Вегенерийн өвчин 5. Стеройд цацлага /102./ Дайвар хөндийн цочмог үрэвслийн ерөнхий хам шинжүүдийг нэрлэнэ үү 1. Хамар битүүрч, өтгөн ногоон нус хамраас залгиур луу урсан залгигдана 2. Нүүр толгой өвдөнө, чинэрнэ. 3. Заримдаа халуурна. 4. Бие суларч хоол нойронд муудна. 5. Цусны ерөнхий шинжилгээнд цагаан цогцсын тоо олширч улаан цогцсын тунах хурд ихэснэ. /103./ Төвөнхийн мөхлөнгөр үүсэхэд нөлөөлж болох шалтгаануудыг олно уу 1. Дуу буруу гаргах, 2. Ходоодны хүчил их байх 3. Гулгих 4. Интуба цийн гэмтэл 5. Дууны хэт ачаалал
  14. 14. /104./ Ангины хэсэг газрын хүндрэл аль нь вэ? 1. Парафарингит 2. Паратонзиллит 3. Хүзүүний флегмон 4. Псориаз 5. Гломерулонефрит /105./ Хамрын ясан хэсгийн аль хэсгийн хугарал хамгийн элбэг тохиолддог вэ. 1. Зажуур ясны духны сэртэн 2. Духны ясны хамрын сэртэн 3. Зажуур хөндийн дээд хана 4. Хамрын яснууд 5. Хамрын таславч /106./ Хөөмий хоолой ба Мезофарингс-д харагдах бүтцүүдийг нэрлэнэ үү 1. Хэл, хэлний уг 2. Хөөмийн гүйлс 3. Залгиурын ар хана, амны салст 4. Өмнөд ба арын хөвчүүд 5. Шүд, буйл /107./ Швабахын сорил дуу дамжуулах аппаратын эмгэгтэй өвчтөнд яаж илрэх вэ? 1. Эрүүл чихэнд эерэг 2. Өвчтэй чихэнд уртассан 3. Эрүүл чихэнд уртассан 4. Эрүүл чихэнд хэвийн 5. Өвчтэй чихэнд илрэхгүй /108./ Анафилаксийн цочмог урвал гэнэт илэрсэн өвчтөнд ямар арга хэмжээ авах вэ? 1. Амьсгалын замыг чөлөөлнө 2. Шаардлагатай бол трахеостоми тавина 3. Судсаар глюкокортикостероид тарина 4. Гистамины эсрэг эмийг тарина 5. Гуурсан хоолой тэлэх эм хэрэглэнэ /109./ Сонсголын гуурсны агаар дамжих чанарыг тодорхойлдог ямар аргууд байна вэ? 1. Тойбаны сорил 2. Вальсалвийн сорил 3. Политцерийн сорил 4. Сонсголын гуурсыг бургуйдах 5. Сонсголын гуурсыг чагнах /110./ Гүйлсний нянгийн бүтцийг хэлнэ үү 1. Сапрофит нянгууд 2. Гүйлсний гүнд байгаа идэвхжих монофлор 3. Эмгэг төрөгч нянгууд 4. Гүйлсний гадаргууд микробын ассоциаци 5. Гүйлсэнд нян байхгүй ариун орчинтой /111./ Отосклерозын шинж тэмдгийг сонго. 1. Чих шуугих 2. Дуу дамжуулах хэлбэрээр сонсгол муудах 3. Рине, желлегийн сорил илрэхгүй 4. Тэнцвэр алдах 5. халуурах /112./ Залгиур ямар мэдрэлүүдээр мэдрэлжүүлэгдэх вэ? 1. Вегетатив 2. Хөдөлгөөний 3. Гурвалсан 4. Мэдрэхүйн 5. Тэнэгч /113./ Төвөнхийн саажилтын шинжийг олно уу
  15. 15. 1. Дууны хөвчүүдийн хөдөлгөөний алдагдал 2. Дууны өнгөний өөрчлөлт 3. Амьсгал хямралын шинж 4. Зөөлөн тагнайн саа саажилт 5. Хоёрдогч эрхтэн тогтолцооны хүндрэл /114./ Шууд микроларингоскопийн эсрэг заалтыг нэрлэнэ үү 1. Том хэмжээний хорт хавдар 2. Амьсгал зүрх судас, элэгний хүнд эмгэг, ээнэгшилгүй шат 3. Төвөнхийн эмгэгийн хурцадмал үе 4. Остеохондроз, Бехтеревийн өвчин 5. Доод эрүүний гажиг /115./ Дунд чихний цочмог үрэвслийн дараа ямар хугацаанд мастойдит үүсэх магадлал өндөр вэ? 1. 7 хоногийн дараа 2. 2-3 долоо хоногийн дараа 3. 4-6 долоо хоногийн дараа 4. 8 долоо хоногийн дараа 5. үүсэх магадлал бага /116./ Хамрын хавсарсан гэмтлийг юу гэж ангилдаг вэ? 1. Ле-Фортын 1 2. Ле-Фортын 2 3. Ле-Фортын 3 4. Ле-Фортын 4 5. Ле-Фортын 5 /117./ Төвөнхийн сахуугийн үед илрэх гурвал шинжийг хэлнэ үү. 1. Стеноз 2. Дисфони 3. Ханиалга 4. Хаван 5. Дуу гунших /118./ Хөхлөг сэртэн орчмын мэдрэлжүүлэлт, цусан хангамжийг хэлнэ үү. 1. Дагзны бага мэдрэл 2. Чихний арын артери 3. Чихний том мэдрэл 4. Дагзны доод мэдрэл 5. Дагзны артери /119./ Дотор чихний голомтот үрэвслийн шинж тэмдэг аль нь вэ? 1. Толгой үе үе эргэх 2. Бөөлжих 3. Нистагм 4. Цоргын шинж үүсэх 5. Дуу дамжуулах хэлбэрээр сулрана /120./ Төвөнхийн мөгөөрсүүдийг хэрхэн ангилдаг вэ? 1. Хатуу ба зөөлөн 2. Хос ба хос биш 3. Том ба жижиг 4. Шиллэг ба уян 5. Хос биш том мөгөөрсүүд, хос жижиг мөгөөрсүүд 121./ Илчит сорилыг хийхдээ өвчтөнг зөв байрлалд хэрхэн оруулах вэ? 1. Толгойг огт хөдөлгөхгүй 2. Суугаа бол толгойг 60 градус өнцгөөр гэдийлгэнэ. 3. Суугаа бол толгойг 45 градус өнцгөөр гэдийлгэнэ. 4. Хэвтээ бол толгойг 30 градус өнцгөөр өндийлгөнө. 5. Хэвтээ бол толгойг 45 градус өнцгөөр өндийлгөнө. /122./ Гадна чихний сувгийн хатгийн шалтгаанд юу, юу орох вэ?
  16. 16. 1. Хэсгийн болоод ерөнхий биеийн дархлаа муудах 2. Стафилококкын халдвар 3. Витамины дутагдал 4. Чихрийн шижин 5. Архаг нойтон хулхи /123./ Гадна чих ямар үүрэгтэй вэ? 1. Дуу цуглуулах 2. Дууны байрлал тогтоох 3. Гоо сайхны 4. Орон зайд тэнцвэрийг зохицуулах 5. Сонсох /124./ Холестеатомын ямар хэлбэрүүд байдаг вэ? 1. Төрөлхийн 2. Хэнгэргэний дээврийн 3. Олдмол 4. Хөнцөнцөр хөндийн 5. Хэсэг газрын /125./ ямар үед төвөнхийн шууд тольдолт хийх вэ? 1. өвчтөний нас бага 2. өвчтөн ухаангүй тохиолдолд 3. шууд бус тольдолтоор харах боломжгүй 4. том хавдарын үед 5. өндөр халуунтай үед /126./ Хамрын хатигны хүндрэлийг нэрлэнэ үү 1. Хамрын гаралтай гавал тархины хүндрэл 2. Хамрын тараагуур судасны бөлөн 3. Үжил 4. Хамрын үүдэвч сорвижих 5. Нүүр нүд хөхрөх /127./ Хөхөнцөрийн дотор хана юутай харьцах вэ. 1. Тахир ангал 2. Тахир ангалын дээд өнцөг /өвдөг/ 3. Тахир ангалын доод өнцөг /өвдөг/ 4. Бага тархи 5. Хөндлөн ангал /128./ Хүүхдийн төвөнхийн папилломатоз өвчний үед илрэх шинжийг ол 1. Амьсгал гэнэт бачуурч амь тэнссэн байдалд оруулна. 2. Амьсгал аажим бачуурна 3. Дуу гэнэт сөөж афони болно 4. Дуу аажим сөөнө. 5. Хоолойд торж өвдөнө /129./ Ангины алсын хүндрэл аль нь вэ? 1. Үжил 2. Ревмокардит 3. Артриты 4. Псориаз 5. Гломерулонефрит /130./ Ангина халдварлах замуудыг нэрлэнэ үү 1. Агаар-дуслаар 2. Агаар-тоосоор 3. Аутоинфекцийн замаар 4. Хавьтлаар 5. Бохир гараар /131./ Антритыг оношлоход риноскопи хийхээс гадна өөр юу хийх вэ? 1. Дайвар хөндийн рентген зураг авах
  17. 17. 2. Хатгалт хийх 3. Дайвар хөндийн ЭХО 4. Rhinomanometer 5. Густомер /132./ Хөхлөг сэртэнгийн цочмог үрэвслийн үед илрэх хэсэг газрын шинжүүдийг олно уу 1. Суулгана 2. Чихний арын нуглаас гөлийж хавдаж, хөхөнцөр сэртэн хөндүүр байна. 3. Хоол нойронд муу. 4. Чичирүүлж халуурах, сонсгол буурна 5. Чичирч дагжуулна. /133./ Чихний халдварлагдсан шархны шинжийг хэлнэ үү 1. Орчиндоо улайралттай 2. Халуун 3. Хавантай 4. Эмзэг, өвчтэй 5. Шархтай эрхний үйл ажиллагаа хязгаарлагдсан /134./ Тагнайн гүйлсний хажуугийн буглаа(паратонзилляр буглаа)-ны үед ямар шинжүүд илрэх вэ? 1. Хүзүүний хажуу гадаргууд хаван үүсэх 2. Зажлуурын булчинд спазм үүсэх 3. Залгиурын тэгш хэм алдагдах 4. Залгиур нэг талдаа хүчтэй хөндүүрлэн өвдөх 5. Гипокси /135./ Аносмийн шалтгааныг нэрлэ 1. Хамрын хөндийн хавдар 2. Химийн хорт бодисууд 3. Үнэрлэх мэдрэлийн гэмтэл 4. Тархины гэмтэл 5. Каллманы хам шинж. /136./ Доорхи эмгэгүүдээс дуу сөөдөг эмгэгүүдийг ол 1. Вирусийн шалтгаант цочмог ларингит 2. Дууны хөвчийн зангилаа 3. Папилломатоз 4. Төвөнхийн гаж хөгжил 5. Дууны хөвчүүдийн саа /137./ Залгиурын тольдолт нь дараахь хэсгүүдээс бүрдэнэ. 1. Нармайг тольдох 2. Ам-залгиурыг тольдох 3. Багалзуурыг тольдох 4. Хамрыг тольдох 5. Үүдэвчийг тольдох /138./ Хамрын хөндийг шинжлэх аргуудыг нэрлэ. 1. Хамрын өмнөт ба арын тольдолтоор 2. Рентген зургаар 3. Зондоор тэмтрэлт 4. Ольфактометр 5. Уян дурангаар /139./ Төвөнхийн шинжилгээний аргуудыг нэрлэнэ үү 1. фониатрийн анализ 2. Фотоглоттографи 3. Электромиографи 4. Рентгенографи 5. Амьсгалын тестүүд /140./ Хамраас цус гоожиход элбэг тохиолдох шалтгааныг ол 1. Нармайн судас өрөгсөх
  18. 18. 2. Томуу 3. Ослерын өвчин 4. Цусны даралт ихсэх 5. Хувьсуур нусгай /141./ Миринготоми хийх, хэнгэргэн хальсанд агааржуулагч гуурс тавих заалт юу вэ? 1. Хэнгэргэн хальсны улайралт 2. Хэнгэргэн хальсны ателектаз 3. Хэнгэргэн хальсанд цэврүү үүсэх 4. Гурван сараас дээш хугацаанд үргэлжилж, сонсгол 30дБ-с дээш буурсан дунд чихний шүүдэст үрэвсэл 5. Дунд чихний архаг идээт үрэвсэл /142./ Тэнцвэр алдах толгой эргэх үед ямар ямар сорил хийдэг вэ? 1. Френзелгийн шилтэй болон шилгүй сорил 2. Спонтан нистагм илрүүлэх сорил 3. Гөлрөлтийн нистагм 4. Илчит сорил 5. Аудиометрын сорил /143./ Төвөнхийг шинжилдэг ямар аргууд байна вэ? 1. Шууд микроларингоскопи 2. Шууд бус ларингоскопи 3. Видеоларингостробоскопи 4. Рентген 5. MRI /144./ Дух-суурь хөндийн гэмтлийн үед гарах гол шинжүүдийг нэрлэ 1. Хамраас ликвор гоожих 2. Саравч шинж, 3. Тархи хийжих 4. Тал саа үүсэх гемипарез. 5. Нүүрний мэдрэлийн саа. /145./ Пирогов-Вальдеерийн гадна цагирагт ямар гүйлсүүд хамаарагдах вэ? 1. Хөөмийн ба нармайн гүйлсүүд 2. Сонсголын гуурсны гүйлсүүд 3. Хэлний угийн гүйлс 4. Эрүүний ар болон доод хэсгийн тунгалагийн зангилаанууд 5. Төвөнх цагаан мөгөөрсөн хоолойн хажуу талын тунгалгийн зангилаанууд /146./ Холестеатомын хүндрэл юу вэ? 1. Менингит 2. Идээт болон шүүдэст лабиринтит 3. Нүүрний мэдрэлийн саа 4. Тахир ангалын бөлөн 5. Тархины буглаа /147./ Хүүхдийн төвөнхийн папилломатоз өвчний үед илрэх шинжийг ол 1. Амьсгал гэнэт бачуурч амь тэнссэн байдалд оруулна. 2. Амьсгал аажим бачуурна 3. Дуу гэнэт сөөж афони болно 4. Дуу аажим сөөнө. 5. Хоолойд торж өвдөнө /148./ Ямар үед сонсголын гуурсны амсар онгойх вэ? 1. Зажилах 2. Залгих 3. Ханиах 4. Эвшээх 5. Амьсгал авах /149./ Гүйлсний нянгийн бүтцийг хэлнэ үү 1. Сапрофит нянгууд
  19. 19. 2. Гүйлсний гүнд байгаа идэвхжих монофлор 3. Эмгэг төрөгч нянгууд 4. Гүйлсний гадаргууд микробын ассоциаци 5. Гүйлсэнд нян байхгүй ариун орчинтой /150./ Хэнгэрэг хөндийн арын хананд юу юу байрлах вэ? 1. Хажуугийн талд цагираг суваг 2. Гонхны хонгил 3. Нүүрний мэдрэлийн суваг 4. Хэнгэргэн хальсны суларсан хэсэг 5. Дугуй цонх Сорилын зөв хариулт 1-C, 2-D, 3-A, 4-B, 5-B, 6-C, 7-B, 8-A, 9-C, 10-C, 11-B, 12-A, 13-D, 14-A, 15-D, 16-A, 17-A, 18-C, 19-A, 20-C, 21-D, 22-C, 23-C, 24-D, 25-A, 26-C, 27-C, 28-B, 29-D, 30-D, 31-B, 32-E, 33-C, 34-A, 35-B, 36-B, 37-B, 38-E, 39-B, 40-E, 41-A, 42-B, 43-D, 44-B, 45- D, 46-B, 47-E, 48-A, 49-B, 50-D, 51-D, 52-D, 53-C, 54-C, 55-A, 56-C, 57-B, 58-C, 59-A, 60-B, 61-A, 62-A, 63-A, 64-C, 65-D, 66-C, 67-E, 68-B, 69-C, 70-E, 71-A, 72-B, 73-D, 74-A, 75-C, 76-D, 77-B, 78-D, 79-D, 80-A, 81-C, 82-B, 83-A, 84-B, 85-B, 86-B, 87-D, 88-A, 89-C, 90-E, 91-B, 92-E, 93-C, 94-E, 95-A, 96-E, 97-B, 98-E, 99-A, 100-A, 101-E, 102-E, 103-E, 104-A, 105-D, 106-E, 107-C, 108-E, 109-E, 110-C, 111-A, 112-C, 113-A, 114-E, 115-B, 116-A, 117-A, 118-A, 119-E, 120-C, 121-C, 122-B, 123-A, 124-B, 125-A, 126-A, 127-A, 128-C, 129-E, 130-A, 131-A, 132-C, 133-E, 134-B, 135-E, 136-E, 137-A, 138-E, 139-E, 140-C, 141-C, 142-E, 143-E, 144-A, 145-A, 146-E, 147-C, 148-C, 149-C, 150-A, Тохиолдол 1 Эмчлүүлэгч Д. 21 настай, эмэгтэй. 7 хоногийн өмнө хоолой өвдөж халуурч эхэлсэн. Өвчин намдаад халуун буурч байснаа өчигдрөөс дахин халуурч, юм залгихад ихэд хөндүүрлэн, уусан зүйл хамраар гарна гэнэ. Үзэхэд: Эмчлүүлэгч толгойгоо зүүн тал руугаа гэлжийлгэсэн албадмал байдалтай, ам ангайлт хязгаарлагдмал, шүлс гоожимтгой, дуу гуншаа, хүзүүний тунгалагийн булчирхайнууд томорсон, зөөлөн тагнай, хүүхэн хэл, өмнөд хөвч улайсан, хавантай, зүүн талын тагнайн гүйлс шахагдаж, хүүхэн хэл баруун тийш түлхэгдсэн, өмнөд хөвч нааш цүлхийж гэрэлтэж харагдана. 1. Ямар эмгэгийг сэжиглэж байна вэ? A. Гүйлсэн булчирхайн архаг үрэвсэл B. Гүйлсэн булчирхайн цочмог үрэвсэл C. Залгиурын арын буглаа D. Тагнайн гүйлс орчмын буглаа E. Төвөнхийн буглаа
  20. 20. 2. Өвчтөнд ямар анхны яаралтай тусламж үзүүлэх вэ? 1. Өвчинг намдааж, тайвшруулах тариа хийх 2. Буглааг нээж, урсгуур тавих 3. Хүчилтөрөгч өгөх 4. Антибиотик өндөр тунгаар хэрэглэх 5. Цус солих эмчилгээ 3. Энэхүү өвчний үед ямар хүндрэлүүд гарч болох вэ? 1. Үжил 2. Голтын үрэвсэл 3. Залгиурын хажуугийн буглаа 4. Плеврит 5. Уушигны буглаа 4. Гунших, залгисан зүйл хамраар гарах зовиур яагаад илэрсэн бэ? A. Гүйлсэн булчирхай томорсон B. Хүүхэн хэл хавагнасанаас C. Өмнөд хөшиг хавагнасанаас D. Зөөлөн тагнай хавагнаж хөөснөөс E. Улаан хоолой агшсанаас 5. Энэ эмгэгийг ямар хэлбэрүүдэд хуваадаг вэ? 1. Хавагнах хэлбэр 2. Нэвчдэст хэлбэр 3. Буглаат хэлбэр 4. Холимог хэлбэр 5. Идээт хэлбэр ХАРИУ: 1 2 3 4 5 D C A D A Тохиолдол 2 Өвчтөн Э 30 настай, эмэгтэй. 2 долоо хоногийн өмнөөс зүүн чихээр хатгуулан өвдөж, чихнээс булаг гарч сонсгол муудсан гэв. Уг өвчнийг ханиад хүрсэнтэй холбож тайлбарлана. 39 хэм хүртэл халуурч байгаад чихнээс булаг гарснаас хойш өвдөлт багассан байна. Үзэхэд: Гадна чихний сувагт салсархаг идээт ялгадастай, хэнгэрэг улайж хавагнасан, хэнгэрэг төвдөө цоорсон. Хэнгэргэн хальсны ар дээд хэсэгт цүлхийж улайсан. Хөхлөг сэртэн дээр дарахад эмзэглэлтэй. 1. Та урьдчилсан байдлаар ямар онош тавих вэ? A. Лабиринтит B. Дунд чихний цочмог үрэвсэл C. Хөхлөг сэртэнгийн үрэвслээр хүндэрсэн дунд чихний архаг үрэвсэл D. Хөхлөг сэртэнгийн үрэвслээр хүндэрсэн дунд чихний цочмог үрэвсэл E. Дунд чихний архаг үрэвсэл
  21. 21. 2. Оношийг батлахын тулд ямар нэмэлт шинжилгээ шаардлагатай вэ ? 1. Отоскопи 2. Шюллерийн проекцоор зураг авах 3. Шууд ларингоскопи 4. Чамархайн ясны компьютер томографи 5. Ангиографи 3. Ямар хүндрэлүүд тохиолдож болох вэ? 1. Ясны хальсны буглаа 2. Тахир ангалын буглаа 3. Тахир ангалын бөлөн 4. Бага тархины буглаа 5. Тархины идээт мэнэн
  22. 22. 4. Дунд чихний цочмог үрэвслийн хүндрэлүүдээс элбэг тохиолддог нь хөхлөг сэртэнгийн үрэвсэл юм(1). Энэ хүндрэлийн тавилан дандаа муу (2) тул эмчлүүлэгчийг сэхээн амьдруулах тасагт эмчлэх шаардлагатай. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал зөв - А 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу -B 1 зөв, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу -C 1 буруу, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу -D 1 буруу, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу –E 5. Ямар тохиолдолд мэс засал эмчилгээ хийх вэ? 1. Эмийн эмчилгээнд үр дүнгүй, биеийн байдал сайжрахгүй 2. Гавал тархины болон үжил, нүүрний мэдрэлийн саажил илэрсэн 3. Ясны хальсны буглаа, шанааны ба хөхөнцөр сэртэнгийн оройн үрэвсэл 4. Эмчлүүлэгчийн өөрийн хүсэлтээр 5. Сонсгол сайжруулах зорилгоор ХАРИУ: 1 2 3 4 5 D C E C A Тохиолдол 3 Өвчтөн Б 14 настай, эрэгтэй. Хоолой сөөнгө, ханиалгана. Амьсгал авахад хүндрэлтэй, бачуурна гэнэ. Амьдралын түүх: 3 сарын өмнөөс үе үе хоолой сөөнгөтөх болсон. Гүйж тоглосны дараа үе үе бүгшүүлж ханиалгах, амьсгаадах нь ихэсдэг. Эмийн эмчилгээнд үр дүнгүй. 10 хоногийн өмнөөс эхлэн хөдөлгөөнгүй тайван байхад ч ханиалгаж амьсгал давчдах болсон. Үзлэгт: Зүрхний авиа тод, хэм жигд, пульс минутанд 92 удаа, даралт 90/60мм.м.у.б.. Уушиг 2 талд ширүүвтэр амьсгалтай, амьсгал 1 минутанд 22 удаа, амьсгал шуугиангүй, авах нь бага зэрэг саадтай. Амьсгаа авахад эгмийн дээд хонхор, өвчүүний хотгор бага зэрэг хотолзоно. Амьсгал, зүрхний цохилтын харьцаа 1:3-2.5 байна. Хэсэг газрын үзлэгт: Төвөнхийг гаднаас тэмтрэхэд эмзэглэлгүй, төвөнхийн үений хөдөлгөөн чөлөөтэй. Төвөнхийн шууд бус тольдолтоор: Хавхлаг мөгөөрс сөхөөтэй, төвөнхийн жинхэнэ хөвчийн өмнөд уулзварт болон туслах хөвчид өргөн суурьтай жижиг жижиг барзгар гадаргуутай, ягаан өнгөтэй үүсгэвэр харагдана. Төвөнхийн зай бачууралын 1-р зэрэгтэй. 1. Та урьдчилсан байдлаар ямар онош тавих вэ? A. Төвөнхийн ширхгэнцэр хавдар B. Төвөнхийн архаг үрэвслийн зузаарсан хэлбэр C. Төвөнхийн ур D. Төвөнхийн папиллом E. Төвөнхийн сарком 2. Амьсгал давчдахын үндсэн шалтгаан юу вэ?
  23. 23. A. Дууны хөвч нарийсах B. Гуурсан хоолойн гөлгөр булчин агших C. Гуурсан хоолойн шүүрлийн хэмжээ ихсэх D. Үүсгэвэрийн хэмжээ томорч төвөнхийн зайг нарийсгах E. Бөгж утгуурын хажуугийн булчингийн саажилт 3. Эмчлүүлэгчид та ямар эмчилгээний төлөвлөгөөг гаргах вэ? 1. Антибиотикийг өндөр тунгаар авах 2. Коникотоми 3. Трахеостоми 4. Микроларингоскопи хийж хавдрыг авах 5. Төвөнх дэх салстыг соруулан авах 4. Төвөнхийн дээрхи эмгэгийг ямар өвчнүүдээс ялган оношлох вэ? 1. Төвөнхийн архаг үрэвсэл 2. Төвөнхийн хорт хавдар 3. Төвөнхийн сахуу 4. Төрөлхийн тэмбүү 5. Төвөнхийн сүрьеэ 5. Илрэх шинж тэмдгүүдийг төвөнхийн эмгэгүүдэд оноо. 1. Дуу аажим сөөх, амьсгал аажим бачуурах 2. Нармай залгиурт бохир саарал өнгийн өнгөр үүсч амьсгал бачуурах 3. Хуцуулан ханиаж амьсгал авалт төвөнхөөр саадтай болох 4. Харшлын улмаас төвөнхийн боогдол үүсэх 5. Нярай хүүхдэд амьсгал бачуурлын шинж илрэхгүй боловч өвөрмөц дуу гаргах A. Сахуулай B. Сахуу C. Төвөнхийн папилломатоз D. Төрөлхийн шийхнээ E. Квинкийн хаван A. 1E 2B 3A 4B 5D B. 1C 2A 3B 4E 5D C. 1C 2B 3A 4D 5E D. 1C 2B 3A 4E 5D E. 1C 2B 3E 4A 5D ХАРИУ: 1 2 3 4 5 D D D E 1C, 2B, 3A, 4E, 5D
  24. 24. Тохиолдол 4 Өвчтөн Б. 27 настай, эмэгтэй. Зовиур: Шүлс залгиж чадахгүй, амьсгаадна, халуурна. Хоолойд маш их хөндүүрлэнэ. Уруул ам хатна. Ядарч сульдана, цээжээр хөндүүрлэнэ гэж хүлээн авах дээр ирэв. Амьдралын түүх: 7 хоногийн өмнө эмнэлэгт хэвтэж гүйлсэн булчирхайг авах мэс заслыг хийлгэсэн гэнэ. Эхний хэд хоног гайгүй байснаа 2 хоногийн өмнөөс чих рүү үе үе хүчтэй хатгуулж, амьсгаадан халуурч, шүлс залгихад ихэд хөндүүрлэх болсон гэнэ. Гэрээр амоксациллин 0,5-р өдөрт 3 удаа 5 хоног уусан гэнэ. Үзлэгт: Халуун 39 хэм. Эрүүн доорхи болон хүзүүний хажуугийн булчирхайнууд зүүн талдаа томорч, эмзэглэлтэй тэмтрэгдэнэ. Зүрхний авиа тод, хэм жигд, пульс 1 минутанд 120 удаа, А.Д 100/60мм. м.у.б. Уушиг чагнахад ширүүвтэр амьсгалтай, амьсгал 1 минутанд 30 удаа. Хэлэнд зузаан цайвар өнгөртэй, шүдний ором гарсан. Хэсэг газрын үзлэгт: Ам ангайлт хязгаарлагдсан, хүзүү баруун тийш гэлжийсэн. Амны хөндийн салст улаан ягаан, эмгэг тууралтгүй. Гүйлсийн хонхорт тогтсон фибрин өнгөр бохир саарал өнгөтэй болсон, зүүн талын залгиурын хажуу хананаас хурц улаан өнгийн нэвчдэс цүлхийсэн. Залгиурын тэгш байдал нь алдагдаж, palatopharyngeus булчин урагш шахагдсан. 1. Та урьдчилсан байдлаар ямар эмгэг гэж үзэж байна вэ? 1. Тагнайн гүйлс орчмын буглаа 2. Залгиурын арын буглаа 3. Мөхлөггүйдэст өвчний үеийн залгиурын өөрчлөлт 4. Залгиурын хажуугийн буглаа 5. Залгиурын гүйлсний яршлаа өнгөрт үрэвсэл 2. Оношийг ямар аргаар шинжилж батлах вэ? 1. Эпифарингоскопи 2. Мезофарингоскопи 3. Гипофарингоскопи 4. Рентген 5. Компьютер томографи 3. Дээрхи тохиолдолд эмчлүүлэгчид ямар хүндрэл гарч болох вэ? 1. Үжил 2. Голтын үрэвсэл 3. Флегмон/ хүзүүний зөөлөн эдийн нэвчээс/ 4. Дууны хөвчийн саажилт 5. Уушигны хатгаа 4. Яаралтай ямар шинжилгээнүүдийг голчлон бүрдүүлэх вэ? 1. Цусны ариун чанар 2. Цээжийг гэрэлд харах 3. Захын цусны дэлгэрэнгүй шинжилгээ 4. Шээсний шинжилгээ 5. Биохими (элэгний үйл ажиллагаа, сахар)
  25. 25. 5. Дээрхи тохиолдолд ямар эмчилгээг яаралтай авах вэ? 1. Идээт голомтыг нээх 2. Антибиотик эмчилгээ 3. Хордлого тайлах 4. Иммуномодулятор 5. Хүчилтөрөгч эмчилгээ ХАРИУ: 1 2 3 4 5 D E A E А Тохиолдол 5 Өвчтөн Н. 32 настай эмэгтэй. Барилгын засал чимэглэлчийн мэргэжилтэй, 3 хоногийн өмнөөс үе үе хоолой сэрвэгнэн ханиалгаж, дуу сөөнгөтсөн, нармай, тагнай, залгиур загатнан, хамар битүүрч бачуурсан, амьсгаа авахад хүндрэлтэй байна гэсэн зовиуртай хүлээн авах тасагт ирэв. Үзэхэд: Биеийн байдал хүндэвтэр. Тайван бус, хамар, уруулын гурвалжин, хумс хөхөлбөр. Амьсгаа авалт, гаргалт бага зэрэг саадтай, дуу сөөнгөтсөн, амьсгал шуугиантай, амьсгалд цээжний туслах булчин оролцоно. Амьсгалын тоо олширч, амьсгал зүрхний харьцаа 1 : 2-2.5 болж өөрчлөгдсөн байв. 1. Дээрхи байдлыг үндэслэн урьдчилсан байдлаар онош тавина уу? 1. Төвөнхийн архаг улайсан хэлбэр 2. Төвөнхийн цочмог хавант үрэвсэл 3. Төвөнхийн архаг хатингарших хэлбэр 4. Төвөнхийн цочмог харшилт үрэвсэл 5. Төвөнхий архаг зузаарсан хэлбэр 2. Төвөнхийн рефлексийн эмзэг бүсүүд хаана орших вэ? 1. Халхавчийн ирмэг, утгуур халхавчийн нугалаас орчимд 2. Дууны хөвч 3. Дууны хөвчийн доорхи зай 4. Шувтан хонхор 5. Утгуур хоорондын зай 3. Дээрхи тохиолдолд төвөнхийн шууд бус тольдолтоор ямар өөрчлөлт илрэх вэ? 1. Төвөнхийн зай 10-20% орчим багассан байна. 2. Төвөнхийн хаван нь цэлцгэр уйланхай мэт цайвар өнгөтэй харагдана. 3. Дууны хөвч гурван давхар харагдана. 4. Төвөнхийн зай 20-40% орчим багасна 5. Төвөнхийн салст бүрхэвч хуурайшиж, эвэрч хатсан бохир таваар хучигдсан харагдана 4. Тухайн тохиолдолд ямар шинжилгээ хийх вэ? 1. Шууд микроларингоскопи 2. Шууд бус ларингоскопи хийх 3. Стробоскопи 4. Цусанд эозинофил, IgE , IgG үзэх 5. Төвөнхийн рентген шинжилгээ 5. Өвчтөнд яаралтай ямар арга хэмжээ авах вэ? 1. Тайвшруулах эмчилгээ 2. Хаван бууруулах, захын судсыг өргөсгөх 3. Харшил болон үрэвслийн эсрэг эмчилгээ
  26. 26. 4. Хордлого тайлах эмчилгээ 5. Хэсэг газрын эмчилгээ ХАРИУ: 1 2 3 4 5 С А С С А Тохиолдол 6 Өвчтөн Т, 39 настай эмэгтэй. Оройд халуурна, толгой үргэлж өвдөнө, хоол ундандаа дургүй, мартамхай болж байна гэсэн зовиуртай. Мөн 10-аад хоногийн өмнөөс дотор муухай оргиж, толгой эргэнэ, бөөлжис цутгана гэж түргэн тусламжаар эмнэлгийн хүлээн авахад иржээ. Амьдралын түүх: Сургуулийн 3-р ангид байхаас хоёр чих нь өвдөж эхэлсэн. Үе үе хоёр чихнээс шингэн шаргал өнгийн, заримдаа үнэртэй ялгадас гарч байснаа гайгүй болдог. Хоёр чихний сонсгол муудаж, хааяа шуугидаг болсоор нилээд удаж байна гэв. Үзлэгт: Биеийн байдал хүнд, орчиндоо идэвхигүй, нойрмог байдалтай байна. Асуултанд тодорхой хариулахгүй, яриа нь удааширч ганц хоёр үгээр хариулна. Пульс 1 минутанд 40, АД-90/60мм.м.у.б. Мэдрэлийн статус: 1 талын гар хөлийн хөдөлгөөн хоцорно, хуруу хамрын сорилыг нэг талдаа гүйцэтгэж чадахгүй, дагзны булчин 2 хуруу хөшингө, хүчтэй эргэлдсэн нистагм толгойны байрлалаас хамаарахгүй илэрнэ. Нүдний угийг дурандахад харааны мэдрэлийн хөхлөг хавагнасан. Хэсэг газрын үзлэгт: Хоёр талын гадна чихний хэлбэр зөв. Хөхлөг орчмын арьсны өнгө хэвийн, зүүн талын гадна чихний суваг цэвэр, төвийн том цоорхойтой, баруун чихний суваг дахь өмхий үнэртэй цусархаг ялгадасыг цэвэрлээд харахад баруун хэнгэргэн хальсны суларсан хэсэгт дунд зэргийн цоорхойтой байв. 1. Ямар эмгэг байж болох вэ? Урьдчилсан байдлаар оношийг тавина уу. 1. Дунд чихний сорвижилт үрэвсэл 2. Лабиринтит 3. Цочмог цацтас 4. Дунд чихний сувдангарт үрэвсэл тархины буглаагаар хүндрэх 5. Вегенерийн өвчний үед тохиолдох дунд чихний үрэвсэл 2. Оношийг батлахын тулд яаралтай ямар нэмэлт шинжилгээг хийх вэ? 1. Гинзбургийн проекцоор 2 чихний зураг авах 2. MRI 3. Waters-ын проекцоор зураг авах 4. Компьютер томографи
  27. 27. 5. Кальдвелл проекцоор зураг авах 3. Өвчтөнд яаралтай тусламж үзүүлэхэд шаардлагатай арга хэмжээг сонгоно уу? 1. Хүчилтөрөгчөөр амьсгалуулах 2. Нугасны ус авах 3. Биостимулятор 4. Антибиотик, мэс заслын эмчилгээ 5. Кортикостеройд 4. Хэрэв чихний мэс заслын эмчилгээг сонговол тохиолдож болзошгүй хүндрэлүүдийг нэрлэнэ үү? 1. Тал цагираг суваг гэмтэх 2. Тархины хатуу хальс гэмтэх 3. Сонсголын яс мултрах 4. Нүүрний мэдрэл гэмтэх 5. Тахир ангалын урд хана гэмтэх 5. Дээрхи эмгэгийг бусад ямар эмгэгүүдээс ялган оношлох вэ? 1. Тархины идээт биш үрэвсэл 2. Дотор чихний үрэвсэлт өвчин 3. Шүүдэст менингит 4. Тархины гэмтэл 5. Тархи усжих ХАРИУ: 1 2 3 4 5 D C D E A Тохиолдол 7 Өвчтөн Х 54 настай, эрэгтэй. Зовиур: толгой өвдөнө, толгой эргэж унах гэнэ. Их ядарна, амьсгаадна, хамраас үе үе цус шүүрнэ гэв. Амьдралын түүх: Бага залуудаа хамартаа гэмтэл авч байсан. Үе үе даралт ихсэж заримдаа дээд даралт 180-200 хүрдэг гэнэ. 10-аад хоногийн өмнөөс хамраас цус гарч аймгийн эмнэлэгтээ хэвтэж, хамарт 2 удаа тампон тавиулсан. Тампон тавиулсан хирнээ үе үе цус шүүрээд байна.
  28. 28. Үзлэгт: Биеийн байдал хүндэвтэр, албадмал байрлалтай. Царай цонхигор, үзэгдэх салстууд цайвар ягаан. Зүрхний авиа тод, зүрхний оройд агшилтын шуугиан сонсогдоно, хэм алдагдалгүй, пульс 1 минутанд 110 удаа, Артерийн даралт 160100мм.м.у.б, Уушиг чагнахад ширүүвтэр амьсгалтай. Амьсгал 1 минутанд 25 болсон. Хэсэг газрын үзлэгт: Хамрын гадна хэлбэр бага зэрэг алдагдсан. Тэмтэрэхэд эмзэглэлгүй. Хамрын зүүн хөндийд 1 хоногийн өмнө тавиулсан өмнөд тампонтай. Залгиурын арын ханыг шалгахад цэвэр байлаа. 1. Эмчлүүлэгчид илэрч буй эмнэл зүйн шинжүүд нь ямар хам шинжүүдэд багтах вэ? 1. Цус багадалтын ерөнхий хам шинж 2. Цусны эргэлтийн дутагдлын хам шинж 3. Хордлогын хам шинж 4. Амьсгал зүрхний дутагдлын хам шинж 5. Элэгний хурц дутагдал 2. Дараах эмгэгүүдээс алийг нь сэжиглэж байна вэ? 1. Төмөр дутагдлын үеийн цус багадалт 2. Элэгний хатуурал 3. Бөөрний архаг дутагдал 4. Артерийн даралт ихдэх өвчний үеийн цус алдалтын цус багадалт 5. Гипоплазын цус багадалт 3. Эмчлүүлэгчид ямар шинжилгээнүүдийг хийх шаардлагатай вэ? 1. Захын цусны дэлгэрэнгүй шинжилгээ 2. Коагулограмм 3. Цусанд хүчилтөрөгч тодорхойлох шинжилгээ 4. Зүрхний цахилгаан бичлэг 5. Цусны бүлэг тодорхойлох 4. Ямар эмчилгээний аргыг яаралтай хэрэглэх вэ? 1. Ижил бүлгийн цус сэлбэх 2. Хүчилтөрөгчийг маскаар өгөх 3. Цус орлох шингэн сэлбэх 4. Антибиотик эмчилгээ 5. Даралт бууруулах эмчилгээ 5. Өмнөд цус алдалтыг өмнөд чихээсээр тогтооно (1). Арын цус алдалтыг арын чихээсээр тогтооно (1). Гэхдээ арын чихээс дангаараа цус тогтоодоггүй тул өмнөд чихээсийг заавал нэмж хийнэ. 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал зөв - А 1 зөв, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу -B 1 зөв, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу -C 1 буруу, 2 зөв, холбоо хамаарал буруу -D 1 буруу, 2 буруу, холбоо хамаарал буруу –E ХАРИУ: 1 2 3 4 5 А D E E A Тохиолдол 8 Өвчтөн Д. 29 настай, эрэгтэй. 3 хоногийн өмнө хамар руугаа хүчтэй цохиулсан ба их хэмжээний цус гарсан. Одоо нүүр бага зэрэг хавантай, хөхрөлт ихтэй. Хамар битүүрч амьсгал авахад түвэгтэй байна, урьд шөнө халуурсан гэж амбулаторийн эмчид хандав.
  29. 29. Хэсэг газрын үзлэгт: Гадна хамарт бага зэрэг хавантай, зөөлөн эд хөхрөлттэй. Гадна хамрыг хуруугаар тэмтрэхэд ясны нуржигнах чимээ сонсогдоно. Маш их эмзэглэлтэй. Өмнөд тольдолтоор: Хамрын ерөнхий хөндий харагдахгүй, таславч 2 талдаа цүлхийсэн, хамрын амьсгал 2 талд саадтай. 1. Та урьдчилсан онош тавина уу? 1. Хамрын ясны шинэ гэмтэл 2. Хамрын таславчийн муруйлт 3. Хамрын таславчийн буглаа 4. Хамрын ясны хуучин гэмтэл 5. Хамрын ясны хавсарсан гэмтэл 2. Энэ тохиолдолд ямар шинжилгээг хийх шаардлагатай вэ? 1. Caldwell-ийн проекцоор зураг авах 2. Хамрын ясны өмнөд проекцийн зураг авах 3. Waters-ийн аргаар зураг авах
  30. 30. 4. Хамрын ясны хажуу поекцийн зураг авах 5. Шүдний дэлгэмэл зураг авах 3. Та ямар арга хэмжээг авах вэ? 1. Хамрын хугарлыг засна 2. Таславчийн буглааг нээх 3. Өмнөд чихээс 2 талд тавих 4. Нүүрний хаванг буурахыг хүлээнэ. 5. Өмнөд чихээсийг 1 талд тавих 4. Дээрхи эмгэгийн үед ямар хүндрэл гарч болох вэ? 1. Хамрын нуруу суух 2. Хамрын хэлбэр алдагдах 3. Хамрын таславчийн мөгөөрс хайлах 4. Менингит 5. Синусит 5. Эмийн эмчилгээний гол зарчмыг нэрлэнэ үү? 1. Кортикостеройд 2. Антибиотик эмчилгээ 3. Иммуномодулятор 4. Шинж тэмдгийн эмчилгээ 5. Хими эмчилгээ ХАРИУ: 1 2 3 4 5 А C A E C Тохиолдол 9 Өвчтөн Ц, толгой өвдөж бие суларна гэнэ. Хамар битүүрч үе үе өтгөн ногоон ялгадас хамраас гарна. Хамрын ялгадас залгигдана, огиулна гэсэн зовиуртай. Дээрх зовиур 2 жилийн өмнөөс эхэлсэн. Хамрын өмнөд тольдолтоор: хамрын хөндийн салст улаан, баруун талын ерөнхий хөндийд цайвар саарал үүсгэвэр харагдана. Дунд жимд идээт ялгадастай. Самалдагууд хөөнгө, улаан. Рентген зурагт: баруун талын зажуурын болон элхэгийн хөндий агааржилт бүдгэрсэн.
  31. 31. 1. Эмнэл зүйд илэрч буй хам шинжүүдийг нэрлэнэ үү ? 1. Хамраас цус гарах хам шинж 2. Хамар битүүрэх хам шинж 3. Амьсгал дутагдах хам шинж 4. Хамраас ялгадас гарах хам шинж 5. Амьсгал зүрхний дутагдлын хам шинж 2. Ямар шинжүүд дагалдан гарч болох вэ? 1. Үнэрлэхүй алдагдах 2. Нүүр толгой өвдөх 3. Хамрын уг хацар орчмоор өвдөх 4. Толгой эргэх 5. Хамраас цус гарах 3. Урьдчилсан онош ? 1. Духны хөндийн үрэвсэл 2. Хамрын хөндийн ур 3. Зүүн талын зажуурын болон элхэгийн хөндийн архаг үрэвсэл 4. Баруун талын зажуурын болон элхэгийн хөндийн архаг үрэвсэл 5. Баруун талын зажуурын болон элхэгийн хөндийн хурц үрэвсэл 4. Онош батлах өөр ямар шинжилгээ илүү үр дүнтэй вэ? 1. Шээсний ерөнхий шинжилгээ 2. Цусны ерөнхий шинжилгээ 3. Ангиография 4. КТГ 5. Биохими 5. Эмчилгээний өөр ямар хэлбэрийг сонгож болох вэ? 1. Хими эмчилгээ 2. Эмийн эмчилгээ болон физик эмчилгээ 3. Физик эмчилгээ 4. Мэс засал эмчилгээ 5. Яаралтай өндөр тунгаар антибиотик авах ХАРИУ: 1 2 3 4 5 C A C D C

×