Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Buduun gedesni mes zasal

86 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

Buduun gedesni mes zasal

  1. 1. Бүдүүн, шулуун гэдэсний мэс засал судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жишиг сорил 1. Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2.Олон сонголттой тест ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1, 2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 3.Шалтгаан хамаарлын тест (Заагдсан тестүүдийн үнэн зөв хийгээд тэдгээрийн шалтгаан хамаарлыг тодорхойлно.) Зөв, Зөв, Зөв (A.) Зөв, Зөв, Буруу (B.) Зөв, Буруу, Буруу (C.) Буруу, Зөв, Буруу (D.) Буруу, Буруу, Буруу (E.) /1./ Хошного шулуун гэдэсний буглаа үүсгэх шалтгааны хүчин зүйлийг олно уу A. Шулуун гэдэснээс цус алдах B. Суулгалт C. Өтгөн хатах хандлагатай D. Хошногоны булчирхайн гарах урсгал бөглөрөх ба түүний үрэвсэл E. Шулуун гэдэсний салстын согог /2./ Өвчтөн хэдэн жилийн турш шамбарамаар зовиурлаж байгаа. Сүүлийн хоёр долоо хоногийн турш бие зассаны дараа хурц зурж өвдөж эхэлсэн. 6 – 8 цаг үргэлжлэх өвдөлт өвчин намдаагчид дарагдахгүй. Бие засахаас айдаг болсон. Дээрх шинжүүд юутай холбоотой вэ. A. Шамбарамын зангилаануудын бүлэнтэй B. Хуниас булчингийн үрэвсэлтэй C. Хошного шулуун гэдэсний буглаатай D. Хошногоны сувгийн цууралттай E. Өвдөлт намдаагчид дасал болсонтой /3./ Хошногоны цууралтын эмчилгээнд хажуу хуниас булчинг тунтай зүсэх заалтыг олно уу A. Хошногоны цууралтын хуниас булчингийн тонус ихсэх B. Ахар сүүл өвдөх C. Хошного шулуун гэдэсний цорго D. Шамбарамын дотор зангилааны урвалттай шамбарам E. Хошногоны цууралтын хуниас булчингийн тонус багасах /4./ Хангалттай хошногоны цууралтын оношийг батлах шинжилгээний гол аргыг заана уу A. Шулуун гэдэсний хурууны үзлэг B. Бүдүүн гэдэсний дуран C. Хошногоны толь D. Бүдүүн гэдэсний барийн бургуй E. Шулуун гэдэсний хатуу дуран /5./ Хошногоны кондилом ямар өвчний үед хавсарсан байдлаар элбэг тохиолддог вэ? A. ДОХ B. Тэмбүү C. Өмөн D. Мөөгөнцөр E. Хошного шулуун гэдэсний цорго /6./ Хошногоны сувгийн өмөн ихэвчлэн ямар эсээс бүрдэх вэ
  2. 2. A. Булчирхайлаг өмөн B. Суурийн эсийн өмөн C. Арьсны өмөнгүүд D. Хавтгай хучуур эдийн өмөн E. Лейомиомы /7./ Бүдүүн гэдэсний шархлаат үрэвслийн шалтгааныг олно уу? A. Сэтгэцийн гэмтэл B. Биеийн гэмтэл C. Гэдэсний халдвар D. Нянгийн халдвар E. Шалтгаан тодорхойгүй /8./ Хошногоны цууралт нийт бүдүүн, шулуун гэдэс, хошногоны өвчний хэдэн хувийг эзэлдэг вэ? A. 5-8 % B. 11-15% C. 18-20% D. 21-25% E. 25-30% /9./ Хагалгааны дараах хэвлийн гялтан хальсны үрэвсэл үүсгэх түгээмэл шалтгааныг заана уу A. Үрэвслийн ямар нэг эх үүсвэрээс халдвар тархах B. Хагалгааны хугацаанд гэдэсний хөндий нээгдэх C. Гэдэсний хөндий хоорондох оёдол тавигдах D. Өвчтний биеийн байдал сулрах ба дархлал дарангуйлагдах E. Нянгүйдэл /10./ Ямар эмгэгийн үед "Час улаан" цус бие зассаны дараа гарах нь онцлог шинж тэмдэг болдог вэ A. Шамбарам B. Бүдүүн гэдэсний баруун хэсгийн өмөн C. Бүдүүн гэдэсний хөндлөн хэсэгт байрласан өмөн D. Бүдүүн гэдэсний махир хэсгийн өмөн E. Бүдүүн гэдэс цочролын хам шинж /11./ Үтрээ шулуун гэдэсний таславч хэдэн см урттай вэ? A. 9 см B. 4-6 см C. 11-13 см D. 15 см E. 13-14 см /12./ Хошного шулуун гэдэсний цоргоны онцлогийг нэрлэнэ үү A. Гэдэсний түгжрэл үүсэх B. Цус алдалт үүсэх C. Үрэвсэл сэдрэх D. Хавдарт шилжих E. Хошногоны загатнаа үүсэх /13./ Бүдүүн гэдэсний өмөнгийн өвчлөлд тохирохыг сонгоно уу A. Өвчлөл ихэссэн B. Өвчлөл багассан C. Давтамжид мэдэгдэхүйц өөрчлөлт ажиглагдахгүй байгаа D. Зөвхөн тамхичин эмэгтэйчүүдийн дунд ихэссэн E. Зөвхөн эрэгтэйчүүдийн дунд ихэссэн /14./ Үтрээ шулуун гэдэсний дунд хэмжээний цоргоны хэмжээг олно уу A. 0,5см-1,0см B. 1,0см-2,5см C. 0,5см-2,5см D. 2,5-3,5 см
  3. 3. E. 3,5-4,0 см /15./ Насанд хүрсэн эрүүл хүмүүсийн бүдүүн гэдэсний хэвийн бичил биетний хэдэн хувийг агааргүйтэн нян бүрдүүлдэг вэ A. 70 % B. 90 % C. 60 % D. 50 % E. 40 % /16./ Хошногоны булчирхайн цорго хаана нээгддэг вэ A. Морганы хуниасны ёроолд B. Хуниас булчингийн хоорондох зайд C. Шулуун гэдэсний эслэгт D. Шулуун гэдэсний салстанд E. Хошногоны хөхлөгийн орчимд /17./ Шамбарам авах хагалгааны заалтыг олно уу A. Шамбарамын зангилааны урвалттай III зэрэг B. Бие засах үед өвдөх хам шинж C. Шамбарамын зангилааны урвалттай I зэрэг D. Хошногоны загатнаа E. Өтгөн хатах /18./ Шулуун гэдэсний цүлхийлт гэж юу вэ? A. Үтрээний урд хана унжих B. Үтрээний ар хана цүлхийх C. Шулуун гэдэсний ар хана үтрээ лүү цүлхийх D. Шулуун гэдэсний урд хана үтрээ чиглэлд, ар хана хошного ахар сүүлний холбоос чиглэлд цүлхийх E. Шулуун гэдэсний урд хана хошного ахар сүүлний холбоос чиглэлд цүлхийх /19./ Хошного орчмын хошного шулуун гэдэсний буглааг оношлоход чухал шинжилгээний аргаг заана уу A. Хошного хярзан орчмын гадна үзлэг B. Хошного хярзан орчмын гадна үзлэг, хошного шулуун гэдэсний хурууны үзлэг C. Хошного хярзан орчмын гадна үзлэг,хошного шулуун гэдэсний хурууны үзлэг, шулуун гэдэсний хатуу дуран D. Хошного хярзан орчмын гадна үзлэг, хошногоны толины үзлэг E. Хошного шулуун гэдэсний хурууны үзлэг,хошногоны толины үзлэг /20./ Кроны өвчин үүсэх шалтгааныг заана уу A. Халдварын эхлэл B. Сэтгэл санааны гутрал C. Хэвлийн гэмтэл D. Хагалгаа E. Шалтгаан тодорхойгүй /21./ Хошногоны цууралттай өвчтөнд хэрэглэхэд өвчтнүүдийн 50 хүртэл хувьд толгой өвдөх нөлөө үзүүлдэг бэлдмэлийг нэрлэнэ үү? A. Нитроглицерин B. Дилтиазем C. Нифедипин D. Докусат E. Парацетамол /22./ Сэмжний уутны ханын бүтцэд ордоггүйг заана уу A. Ходоодны арын хана B. Бага сэмж C. Дээрх гэдэсний эхлэл хэсэг D. Бүдүүн гэдэсний хөндлөн хэсгийн чацархай E. Нойр булчирхайн өмнөд гадаргууг бүрхсэн хэвлийн гялтан хальсны хуудас
  4. 4. /23./ Хошного шулуун гэдэсний буглааны хагалгааг хийж гүйцэтгэхэд хамгийн тохиромжтой зүслэг A. Чагт хэлбэрийн зүслэг B. Нум хэлбэрийн зүслэг C. Дэлбээ хэлбэрээр арьсыг зүсч авах D. Од хэлбэрээр арьсыг зүсч авах E. Гурвалжин хэлбэрээр арьсыг зүсч авах /24./ Хошного шулуун гэдэсний буглааны суудал яс, шулуун гэдэсний хэлбэрийн үед илрэх онцлог шинжийг олно уу: A. Хошногоны амсараас салс ялгарах ба хярзанд улайлттай, хавдсан B. Өндөр халуурна C. Хярзангийн арьс талаас өөрчлөлт үгүй D. Өвдөлт аарцгийн гүнд байна E. Өтгөн хатна /25./ Шамбарамын оношыг хангалттай батлах шинжилгэээний аргыг заана уу A. Шулуун гэдэсний хурууны үзлэг ба хошногоны тольны үзлэг B. Шулуун гэдэсний хатуу дуран C. Бүдүүн гэдэсний барийн бургуй D. Бүдүүн гэдэсний дуран E. Хэвлийн эхо /26./ Хошногоны хуниас булчингийн I зэргийн дутагдалын үед өвчтөнд юуг шууд зөвлөх вэ A. Мэс заслын эмчилгээ B. Хуниас булчинг эмээр сэдээх C. Жимс ба ногооноос татгалзах D. Дасгал эмчилгээ E. Өдөр бүр цэвэрлэх бургуй тавих /27./ Хошного шулуун гэдэсний буглаа өвчний хамгийн элбэг тохиолдох хэлбэрийг заана уу A. Хошного орчмын B. Хошногоны хуниас булчин хоорондох C. Суудал яс шулуун гэдэсний D. Хошного өргөгч булчингийн дээгүүрхи E. Шулуун гэдэсний арын /28./ Авах заалт бүхий бүдүүн гэдэсний ургацагийн хэмжээг олно уу A. 0.5 см хүртэл B. 0.5 см буюу түүнээс дээш C. 2 см – ээс их D. 5 см - ээс их E. Дурын хэмжээтэй /29./ Үтрээ шулуун гэдэсний доор цорго хаана байрлах вэ A. Хошногоны амсраас дээш 3 см орчимд B. Шүдлэг шугам дээр C. Хошногоны амсраас дээш 3 - 6 см орчимд D. Умайн хүзүүн ойролцоо E. Умайн хүзүүтэй зэрэгцэн /30./ Хошногоны суваг хэдэн сантиметр вэ? A. 1-2см B. 2-3см C. 3-4см D. 4-5см E. 5-6см /31./ Шамбарамын зангилаа хаана байрлах вэ A. Хошного шулуун гэдэсний шугамаас доогуур B. Хошного шулуун гэдэсний шугамнаас дээш C. Хуниас булчингийн хоорондох ховилын түвшинд D. Хошного шулуун гэдэсний шугамын түвшинд
  5. 5. E. Хилтоны шугаман дээр /32./ Рентгэн шинжилгээгээр 3-р зэргийн шулуун гэдэсний цүлхийлтийн хэмжээ хэд байдаг вэ A. >2,0cm B. 1,5-2,0 cm C. 2,0-3,0cm D. 4,0cm< E. 2,0 cm> /33./ Хошного шулуун гэдэсний цоргын өмөнг сэжиглэж байгаа тохиолдолд заавал хийх шаардлагатай шинжилгээг заана уу A. Цусны ерөнхий шинжилгээ B. Шээсний ерөнхий шинжилгээ C. Цоргоны ялгадасны ариун чанар дээрхи бичил флор D. Эдийн шинжилгээ E. Өмөнгийн үр хөврөлийн эсрэгтөрөгчийн шинжилгээ /34./ Шулуун гэдэсний өмөнгийн хамгийн үр дүнтэй эмчилгээний аргыг олно уу A. Цацраг туяа эмчилгээ B. Хими эмчилгээ C. Мэс засал D. Бие цэвэрлэх бургуй E. Чацарганы тос их тунгаар хэрэглэх /35./ Шулуун гэдэсний урвалтын үеийн бэхлэх хагалгаанг заана уу A. Зеренина-Кюммелийн арга B. Рипштейны арга C. Тефлон торны тусламжтайгаар ууцанд шулуун гэдэсний гогцооны арыг бэхлэх D. Тиршийн хагалгаа E. Делормын хагалгаа /36./ Гэдэсний нянгүйдлийн эмчилгээний зорилгоор хэрэглэдэг бифидобактери агуулсан бэлдмэлийг нэрлэнэ үү A. Бактисубтил B. Бифиформ C. Колибактерин D. Лактобактерин E. Панзинорм /37./ Хошногоны сувгаас дээш байрласан хавдар ихэвчлэн чмар бүтэцтэй байдаг вэ A. Суурийн эсийн хавдар B. Булчирхайлаг өмөн C. Хавтгай хучуур эдийн өмөн D. Лейомиосарком E. Арьсны өмөнгүүд /38./ Шамбарамын зангилаануудын хурц бүлэнгийн төгс эмчилгээний аргыг заана уу A. Сорвижуулах эмчилгээ B. Ууцны өмнөх новокаины хориг C. Бүлэгнэлтийн эсрэг бэлдмэл D. Мэс заслын ажилбар E. Бүлэн хайлуулах эмчилгээ /39./ Хошного шулуун гэдэсний хуниас булчингийн гадуурхи идээт хөндийтэй хүндэрсэн цоргоны төгс эмчилгээний аргыг сонгоно уу A. Гэдэсний хөндийд цоргыг авах B. Идээт хөндийг урсгуурдах C. Идээт хөндийг урсгуурдах ба уяа оруулах D. Цоргыг тайрч хуниас булчинтай оёх E. Блиничевийн аргаар салст буулгах нөхөн сэргээх хагалгаа /40./ Бүдүүн гэдэсний шархлаат үрэвсэлийн улмаас төлөвлөгөөт мэс засал хийх заалтыг олно уу
  6. 6. A. Гэдэсний цус алдалт B. Бүдүүн гэдэсний хорт тэлэгдэл C. Эмийн эмчилгээнд үр дүнгүй байх D. Бүдүүн гэдэс цоорох E. Суулгалт хоногт 5-6 удаа хүртэл нэмэгдэх /41./ Хошногоны цууралттай насанд хүрсэн хүний өдрийн хүнсэнд агуулагдвал зохих эслэгийн хэмжээ хэд вэ? A. 15-25 г B. 25-35 г C. 35-45 г D. 45-55 г E. 55-65 г /42./ Махир гэдэсний цүлхэнгийн үед хамгийн их тохиолдох хүндрэлийг олно уу A. Цүлхэнгийн үрэвсэл B. Цус алдах C. Цүлхэн чацархайд нэвчих D. Махир гэдэс цоорох E. Гэдэсний түгжрэл /43./ Кондилома ямар вирусээр үүсгэгддэг вэ? A. Herpes zoster B. Papilloma C. HIV D. Candida E. Influenza /44./ Махир гэдэсний өмөнгийн хамгийн элбэг тохиолддог хүндрэлийг заана уу A. Махир гэдэсний үрэвсэл B. Чацархай дахь хавдар нэвтрэх C. Гэдэсний түгжрэл D. Хавдар цоорох E. Гэдэсний цус алдалт /45./ Нарийн гэдэсний салст бүрхүүл хоногийн хугацаанд хэдий хэмжээний шүүрэл ялгаруулдаг вэ A. 2 литр хүртэл гэдэсний шүүс B. 4 литр хүртэл гэдэсний шүүс C. 7 литр хүртэл гэдэсний шүүс D. 15 литр хүртэл гэдэсний шүүс E. 20 литр хүртэл гэдэсний шүүс /46./ Миллигану – Морганы аргаар шамбарам авах мэс засалд тохирохыг олно уу A. Хошногоны сувгийн салстыг эргэн тойрон тайрах B. Шамбарамын зангилаануудыг цагийн зүүний 2, 5, 8 цагт тайрах C. Шамбарамын зангилаануудыг цагийн зүүний 3, 7, 11 цагт тайрах D. Шамбарамын зангилаануудыг урвалттай тайрах E. Шамбарамын зангилаануудыг цагийн зүүний 2, 5, 8 цагт хошногоны сувгийн салстыг нөхөн сэргээхтэй тайрах /47./ Аль шулуун гэдэсний цүлхийлт үүсхэд нөлөөлөхгүй вэ ? A. Хэвлийн хөндийн даралт B. Хөгшрөлт C. Шамбарам, хошного шулуун гэдэсний буглаа D. Хошногоны хуниас булчингийн үйл ажилгааны алдагдал E. Төрөлт /48./ Хошного шулуун гэдэсний цоргоныүед илрэх онцлог шинжийг олно уу A. Цусаар шээх B. Гадна цоргоны нүх байх C. Бие зассаны дараа тод улаан цус гарах D. Хэвлийн доогуур өвдөх
  7. 7. E. Суулгалт /49./ Шулуун гэдэсний өмөн ихэвчлэн ямар насанд тохиолдох вэ? A. 20 — 29 нас B. 30 - 39 нас C. 40 - 49 нас D. 50 - 59 нас E. 60 наснаас дээш /50./ Шулуун гэдэсний гадна урвалтын үеийн эмчилгээний аргыг олно уу: A. Зөвхөн мэс засал B. Хүндэрсэн үед зөвхөн мэс засал C. Урвалтын I зэргийн үед эмийн эмчилгээ D. 40 доош насны өвчтнүүдэд мэс засал эмчилгээ E. 50 дээш насны өвчтнүүдэд эмийн эмчилгээ /51./ Бүдүүн гэдэсний хэвийн бичил биетнийг сонгоно уу A. Гэдэсний савханцар B. Протей C. Стафилококк D. Бифидобактери E. Стафилококк /52./ Архаг шамбарамын үед заавал хийх шаардлагагүй шинжилгээг дурдана уу A. Хошного хярзангийн гадна үзлэг B. Шулуун гэдэсний хатуу дуран C. Хошногоны толь D. Бүдүүн гэдэсний дуран E. Шулуун гэдэсний зураг /53./ Хошного шулуун гэдэсний хуниас булчингийн гадуурхи цоргыг оношлох найдвартай аргыг заана уу A. Барийн бургуй B. Бүдүүн гэдэсний дуран C. Хошногоны толь ба цоргоны зураг D. Барийн дамжуулалт E. Хурууны үзлэг /54./ Бүдүүн гэдэсний шархлаат үрэвслийн үед хамгийн их мэдээлэл өгдөг шинжилгээний арга юу вэ? A. Өтгөний шинжилгээ B. Өтгөний ариун чанар дахь бичил биетэн C. Бүдүүн гэдэсний дуран D. Нарийн гэдэсний рентген шинжилгээ E. Ходооны дуран /55./ Хошногоны цууралтын хурц үе хэдий хугацаагаар үргэлжлэх вэ? A. 1 долоо хоног орчим B. 2 долоо хоног орчим C. 1 сар орчим D. 2 сар орчим E. 3 сар орчим /56./ Хэдийд шулуун гэдэс бүхэлд авах хагалгаа хийдэг вэ A. Хошногоны сувгийн өмөн B. Шулуун гэдэсний өмөн хошного орчмын арьснаас дээш 7-10 см зайд байрласан C. Шулуун гэдэсний цүлхэнгийн дээд хэсэгийн өмөн D. Өмөн хошного орчмын арьснаас дээш 12-15 см зайд байрласан E. Шамбарам /57./ Хошного шулуун гэдэсний буглаанд хүргэх гол шалтгааныг заана уу A. Шулуун гэдэс урвах B. Шулуун гэдэсний салстын гэмтэл C. Хошногоны булчирхайн үрэвсэл
  8. 8. D. Шамбарам E. Ерөнхий үжилт өвчнүүд /58./ Хошногоны цууралтын эмчилгээний үед хуниас булчинг тунтай зүсэх гүнгийг заана уу A. 0.5-0.8 см B. 0.8-1.0 см C. 1.0-1.5 см D. 1.5-2.0 см E. 2.0 см – ээс илүү /59./ Хошногоны кондилом HPV аль омгоор ихэвчлэн үүсгэгддэг вэ? A. HPV 6.11 B. HPV 16.18 C. HPV 35 D. HPV 31 E. HPV 45 /60./ Насанд хүрэгчдийн Гиршпрунг өвчний ээнэгшил алдсан хэлбэрийн үеийн оновчтой хагалгааны аргыг олно уу A. Дюамелын хагалгаа B. Свенсоны хагалгаа C. Соавегын хагалгаа D. Хоёр үе шаттай хагалгаа: эхний үе шатанд бүдүүн гэдэсний амсрын , хоёрдох үе шатанд Дюамелын хагалгаа E. Соавегын хагалгааны дараа цутгалан гэдэсний амсар гаргах /61./ Аарцгийн хөндийд шулуун гэдэсний баруун, зүүн талд юу байрлах вэ A. Шээлгүүр B. Аюулхайн тараагуур судас C. Эрэгтэй үрийн цэврүү D. Түрүү булчирхай E. Бөөрний тараагуур судас /62./ Хошногоны булчингийн цахилгаан бичлэгийн шинжилгээгээр юг үздэг вэ? 1. Шулуун гэдэсний үйл ажиллагаа 2. Хуниас булчингийн бүтэц 3. Аарцгийн булчингийн эмгэг өөрчлөлт 4. Аарцгийн булчингийн мэдрэлжүүлэлт 5. Нарийн гэдэсний эмгэг өөрчлөлт /63./ Кондиломын үед эмнэл зүйн ямар шинж зовиурууд илэрдэг вэ? 1. Цус гарах 2. Загатнаа 3. Хавагнах 4. Идээ гарах 5. Өндөр халуурах /64./ III зэргийн шулуун гэдэсний цүлхийлтийн үед илрэх шинж тэмдэг 1. Том хэжээний цүлхэн тэмтрэгдэнэ 2. Үтрээн ар хана бүлтийж харагдана 3. Өвчтөн гүйцэд баахгүй 4. Бургуй тавьж бие засна 5. Хуруугаараа үтрээ хярзан дээр дарж бие засна /65./ Хошногоны гадна болон дотор хуниас булчингийн сулралын шалтгаанд аль орох вэ? 1. Гэмтэл 2. Хавдрын мэс засал 3. Шамбарамын мэс засал 4. Эмэгтэйчүүдийн мэс засал 5. Кесарево сечение /66./ Цочмог болон архаг шамбарамын эмийн эмчилгээний зорилго 1. Цочмог шамбарамын шинж тэмдгийг намжаах 2. Шамбарамын хүндрэлээс сэргийлэх
  9. 9. 3. Архаг шамбарамын сэдрэлээс сэргийлэх 4. Хагалгаанд бэлдэх 5. Хагалгааны нөхөн сэргээлт /67./ Шамбарамын өвчлөлд хүргэх 1. Биеийн хүчний хүнд ажил 2. Архи спиртийн хэрэглээ 3. Махир шулуун гэдэсний үрэвсэл 4. Удаан хугацааны өтгөн хаталт 5. Тамхи /68./ Өтгөн задгайрлын үед хийгдэх мэс залын бус эмчилгээний аргууд 1. Хоол болон эмийн эмчилгээ 2. Biofeedback 3. Электростимуляция 4. Нөхөн сэргээх дасгал 5. Хошногоны бөглөөс /69./ Хошногоны манометрийн шинжилгээгээр юуг үздэг вэ? 1. Хошногоны хуниас булчингийн бүтэц 2. Шулуун гэдэсний үйл ажиллагаа 3. Хошногоны хуниас булчингийн эмгэг өөрчлөлт 4. Хошногоны хуниас булчингийн чангарал 5. Хошногоны хуниас булчингийн хэмжээ /70./ Өвөрмөц хошного шулуун гэдэсний буглаа үүсэх шалтгааныг олно уу: 1. Сүрьеэгийн савханцар 2. Актиномикоз 3. Тэмбүүгийн үүсгэгч 4. Спор үүсгэдэггүй агааргүйтэн , гэдэсний савханцар болон протейтэй хавсарсан 5. Цус задлагч стрептококкоор /71./ I зэргийн шулуун гэдэсний цүлхийлтийн үед 1. Хүндээр бие засах үед зовиуртай болно 2. Шинж тэмдэг илрэхгүй 3. Үтрээний ар хана цүлхийж харагдана 4. Том биш цүлхэн уутанцар тэмтрэгдэнэ 5. Дутуу бие засна /72./ Өтгөн задгайрлын зэрэг 1. 1-р зэрэг /хий барихгүй / 2. 2-р зэрэг/ хий, шингэн өтгөн барихгүй/ 3. 3-р зэрэг/ хий, шингэн болон хатуу өтгөн барихгүй/ 4. 4-р зэрэг/ хатуу өтгөн барихгүй/ 5. 1-А зэрэг /73./ Хошногоны цууралтын хүндрэлд аль нь орох вэ? 1. Өвдөлт 2. Цус алдалт 3. Хошногоны буглаа 4. Шамбарам 5. Гүйлгэх /74./ Гиршпрунги өвчний анатомын хэлбэрүүд 1. Хошногоны 2. Шулуун гэдэсний 3. Шулуун гэдэс махир гэдэсний 4. Бүдүүн гэдэсний хагасыг хамарсан /субтоталь/ 5. Бүдүүн гэдсийг нилэнхүйд нь хамарсан /тоталь/ /75./ Кондилом ямар замаар халдварладаг вэ? 1. Цусаар 2. Ахуйн хавьтал 3. Бэлгийн зам
  10. 10. 4. Амьсгалын зам 5. Агаар дуслын зам /76./ Шулуун гэдэсний цүлхийлтийг ямар өвчнүүдээс ялган оношлох вэ 1. Цистоцеле 2. Энтероцеле 3. Үтрээ шулуун гэдэсний таславчийн ивэрхий 4. Шулуун гэдэсний урвалт 5. Шамбарам /77./ Өтгөн задгайрлын үед ямар эмчилгээний аргуудыг хэрэглэдэг вэ? 1. Хоолны дэглэм 2. Эмийн эмчилгээ 3. Мэс засал 4. Нейромодуляци 5. Хоол сойх /78./ Ректоцелийн хагалгааны хүрцүүд аль нь вэ 1. Үтрээний хүрц 2. Шулуун гэдэсний хүрц 3. Хярзангийн хүрц 4. Хэвлийн хүрц 5. Нурууны хүрц /79./ Шулуун гэдэсний цүлхийлтийн мэс заслын хүрцийг заана уу 1. Үтрээгээр 2. Шулуун гэдсээр 3. Хярзангаар 4. Миллиган-Морганы арга 5. Хэвлийн баруун ханаар /80./ Хошногоны цууралтын үед ихэвчлэн ямар эмнэл зүйн шинжүүд илэрдэг вэ? 1. Цус гарах 2. Хүчтэй өвдөлт 3. Хошногоны хуниас булчингийн агшилт 4. Хошногоны загатнаа 5. Гэдэс дүүрэх /81./ Хошного шулуун гэдэсний буглаатай өвчтний сахарын түвшинг дараах тохиолдолд тодорхойлно: 1. Зөвхөн чихрийн шижинтэй өвчтөнд 2. 50 наснаас дээш өвчтнүүдэд 3. Агааргүйтнээр үүсгэгдсэн хошного шулуун гэдэсний буглаа өвчний үед 4. Бүх өвчтөнд 5. Идээт үрэвсэл тархсан тохиолдолд /82./ Үтрээ шулуун гэдэсний дээгүүр цорго хаана байрлах вэ? 1. Хошногоны амсараас 6 см-с дээш байрлана 2. Умайн хүзүүн ойролцоо 3. Умайн хүзүүтэй зэрэгцэн 4. Хошногоны амсараас дээш 3 см орчимд 5. Умайн хүзүүнээс хол /83./ Кондилома биеийн аль хэсгээр гардаг вэ? 1. Хошного 2. Шодой 3. Бэлгийн уруул 4. Нүүр 5. Гар /84./ Хошногоны цууралтын шалтгааныг заана уу? 1. Шамбарам 2. Өтгөн хаталт 3. Хошногоны загатнаа
  11. 11. 4. Гүйлгэлт 5. Цустай баах /85./ Хошногны цочмог цууралтын эмийн эмчилгээний эсрэг заалт 1. ХБЗамын дээд хэсгийн шархлаат өвчлөлүүд 2. Гэдэсний дамжуулалтын алдагдал /түгжрэл/ 3. Бага аарцгийн хавдрын өвчлөлүүд 4. Сэтгэцийн өвчин 5. Жирэмслэлт /86./ Төрөлхийн аарцгийн булчингийн сулралтай үед шулуун гэдэсний цүлхийлт хэдийд үүсэх вэ 1. Харьцангүй залуу насанд үүснэ 2. Анхны төрөлтийн дараа 3. Биеийн хүчний хүнд ажил хөдөлмөр эрхлэх үед 4. Кесар хагалгааны дараа 5. Давтан Кесар хагалгааны дараа /87./ II зэргийн шулуун гэдэсний цүлхийлтийн үед илрэх шинж тэмдэг 1. Шулуун гэдэсний урд хана үтрээлүү нилээд цүлхийсэн 2. Хүндээр бие засахад зовиуртай 3. Дутуу бие засна 4. Том хэмжээний уут маягийн цүлхэн тэмрэгдэнэ 5. Гүйлгэнэ /88./ Өтгөн задгайрлыг оношлох шинжилгээний аргад орохыг заана уу? 1. MRI 2. Хошного шулуун гэдэсний дотуурхи хэт авиан шинжилгээ 3. Булчингийн цахилгаан бичлэг 4. Бүдүүн гэдэсний дуран 5. Цээжний зураг /89./ Хошногоны аль хэсэгт ихэвчлэн цууралт үүсдэг вэ? 1. Хажуугийн хана 2. Ар хана 3. Урд болон хажуугийн хана 4. Урд хана 5. Хажуугийн болон ард хана /90./ Шамбарам авах хагалгааг ямар тохиолдолд хийж болохгүй вэ 1. Бүдүүн гэдсийг бүрэн шинжлэхгүйгээр 2. Нийлмэл болон зах ирмэг тодорхойгүй шамбарамд бага хүрцийн мэс засал хийх 3. Хошногоны өөхөн ислэгт идээт үрэвсэлтэй тохиолдолд бага хүрцийн мэс засал хийх 4. 3 зэргийн цус алдалттай хүнд төгс хагалгаа хийх 5. 2 зэргийн цус алдалттай хүнд төгс хагалгаа хийх /91./ Шулуун гэдэсний урвалтын зэрэг 1. 1 р зэрэг / дүлэх үед шулуун гэдэс урвах/ 2. 2-р зэрэг /дүлэх болон ачаалал авах үед шулуун гэдэс урвах/ 3. 3-р зэрэг /явах, босох үед шулуун гэдэс урвах/ 4. 4-р зэрэг/ хэвтээ байрлалд шулуун гэдэс урвах/ 5. 5-р зэрэг/Амьсгал авах үед шулуун гэдэс урвах/ /92./ Шулуун гэдэсний цүлхийлтийн эмнэл зүйн шинжид тохирохыг заана уу 1. Хүндээр бие засхад хүндрэлтэй болох 2. Өтгөн шингэлдэг эм уух, бургуй тавих 3. Хуруугаар дэмжилэг үзүүлж бие засах 4. Үтрээний ар хана бүлтийх 5. Гүйцэд өтгөнөө гаргаж чадахгүй байх /93./ Өтгөн задгайралын үед хийгдэх мэс заслын аргуудыг заана уу? 1. Хошногоны хуниас булчинг нөхөн сэргээх 2. Бүдүүн гэдэсний цорго гаргах 3. Хиймэл хуниас булчинг суулгах
  12. 12. 4. Үтрээний арын хана оёох 5. Миллиган-Морганы мэс засал /94./ Хошногоны цууралтын оношлогооны гол аргуудыг нэрлэнэ үү 1. Хурууны үзлэг 2. Хярзангийн үзлэг 3. Толины үзлэг 4. Барийн бургуй 5. Хэвлийн эхо /95./ Өтгөн задгайрлын үед ямар хагалгаа хийх вэ? 1. Хошногоны хуниас булчинг нөхөн сэргээх 2. Бүдүүн гэдэсний амсар гаргах 3. Хошногоны зөөлөн боолт 4. Арын үтрээ оёох 5. Миллиган-Морганы мэс засал /96./ Хошного шулуун гэдэсний буглаатай өвчтөнд үзлэг хийж оношлоход чухал зүйлийг заана уу 1. Өвчилсөн хуниасны байршил зөв тодорхойлох 2. Нянгийн орчны онцлог 3. Идээт цоргоны хуниас булчинтай харьцах байдал 4. Идээт үрэвсэл тархсан байдал 5. Өвчилсөн хугацаа /97./ Анхдагч мегаколоны анатомын хэлбэрүүд аль нь вэ 1. Мегаколон 2. Мегаректум 3. Долихомегаколон 4. Мегасигма 5. Шамбарамтай хавсарсан /98./ Үтрээ шулуун гэдэсний цоргыг байрлалаар юу гэж ангилдаг вэ? 1. Доор байрласан 2. Дунд байрласан 3. Дээр байрласан 4. Хэт дээр байрласан 5. Хэт доор байрласан /99./ Үтрээ шулуун гэдэсний цоргын шалтгаан юу вэ? 1. Кроны өвчин 2. Гэмтэл 3. Халдвар 4. Цацраг туяа 5. Өмөн /100./ Шулуун гэдэсний цүлхийлт үүсэх шалтгааныг олно уу 1. Үтрээ шулуун гэдэсний таславчийн эмгэг өөрчлөлт 2. Хошного өргөгч булчингийн гэмтэл 3. Архаг өтгөн хаталт 4. Аарцгийн булчингийн сулрал 5. Төрөлхийн шалтгаантай аарцгийн булчингийн дутагдал Сорилын зөв хариулт 1-D, 2-D, 3-A, 4-C, 5-A, 6-D, 7-E, 8-B, 9-C, 10-A, 11-A, 12-C, 13-A, 14-C, 15-B, 16-A, 17-A, 18-D, 19-B, 20-E, 21-A, 22-C, 23-B, 24-D, 25-A, 26-C, 27-A, 28-B, 29-A, 30-C, 31- B, 32-D, 33-D, 34-C, 35-A, 36-B, 37-B, 38-D, 39-C, 40-C, 41-B, 42-A, 43-B, 44-C, 45-A, 46-C, 47-C, 48-B, 49-D, 50-A, 51-D, 52-E, 53-C, 54-C, 55-C, 56-A, 57-C, 58-A, 59-A, 60- D, 61-A, 62-B, 63-A, 64-E, 65-B, 66-E, 67-B, 68-E, 69-C, 70-A, 71-C, 72-A, 73-A, 74-E, 75-A, 76-A, 77-B, 78-B, 79-A, 80-A, 81-D, 82-A, 83-B, 84-C, 85-A, 86-A, 87-B, 88-B, 89- C, 90-E, 91-A, 92-E, 93-B, 94-A, 95-B, 96-E, 97-B, 98-A, 99-E, 100-E,

×