Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Ангиограф/судсан дотуурх оношилгоо эмчилгээ судлалын
төрөлжсөн мэргэшүүлэх сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жишиг сорил
Түлх...
6. Бөөрний ангиографийн шинжилгээнд хэрэглэгдэх сэтгүүрүүд
а. SIM2 b. Cobra1,2. c. Vescerial,renal d. J.Curve, renal
7. Сэ...
b) Аюулхайн артер, цацархайн артериуд, бөөрний хос артериуд
c) Нойр булчирхай, ташааны артериуд
d) Дээрх бүгд
15. Титэм су...
b) Тосгуурын таславчийн дээгүүр байрлалтай цоорхой
c) Тосгуурын таславчийн доогуур байрлалтай цоорхой
d) Зуйван цонхны ба ...
30. ЗТА-ийн амсар гол судасны тэнхлэгээс хэдэн хэмээр, хаанаас гарах вэ?
a) 60 хэмд, зүүн синусаас
b) 35 хэмд баруун синус...
38. Целиак-ангиографийн шинжилгээний заалт:
a) Ангиоматоз б.элэгний хоргүй хавдар
b) Элэгний цирроз
c) Элэгний хавдрын суд...
3.Хяналтын
4.Оношлогоо-эмчилгээ хавсарсан
5. Дээрхи бүгд
46. Яаралтай хийгдэх титмийн ангиографийн шинжилгээний заалтууд:
...
5. Дээрхи бүгд
51. Флебографийн шинжилгээ хийх замууд
1. Аль нэг талын гуя, шууны тараагуур судсаар
2. Аль нэг талын гуяны...
3. Гликопротейн II б / IIIa хориглогчид
4. Аспирин, нитроглицерин
5. Дээрхи бүгд
58. Систолын үйл ажиллагааг алдагдуулж зү...
3. Улаан хоолойн эхосонографи
4. Соронзон үелзэлийн томографи
5. Дээрхи бүгд
64. Mөчний артерийн судас бөглөрөх эмгэгүүдий...
70. Яаралтай судсан дотуурх эмчилгээ хийхгүй эсрэг заалт юу вэ ?
1. Псироз
2. Өвчтөн клиник үхлийн байдалд
3. Цус алдалт
4...
a) Ташааны артер, гол судас салаалах хэсэг
b) Шаантын артер
c) Шаантын артер, тахимны артер
d) Тахимны артер, гуяны артер
...
c) 50-55 мл
d) 85 -95 мл
85. Цээжний аортограф, субтракцийн ангиографи) хийх үед хэрэглэх
тодотгогч бодис хийх тохиромжит ...
c) Үлдэгдэл нарийсал 50%-с их байх
d) Ангиографийн зураглал өөрчлөлтгүй
92. ТБА-н дараа хэзээ бөөрний артерт стент тавих в...
99. Судсан дотуурх ажилбар хийх үед ямар зорилгоор J- хэлбэрийн
чиглүүлэгч хэрэглэх вэ?
a) Судасны дотуур явуулахад тохиро...
107. Эгэмний доод нарийссан артерт судсан дотуурх мэс заслын үед хэрэлэх
баллооны диаметр?
a) 5-8мм
b) 8-9мм
c) 15мм
d) 1-...
a) Аюулхайн артери ба дээд чацархайн артерийн амсрын эмгэг
b) Висцерал артерийн бөглөрөл
c) Гэдэсний цусан хангамжийн цочм...
d) Ангиографийн катетер
122. Хэдэн онд хамгийн анх зүрх сэтгүүрдсэн бэ?
a) 1951
b) 1969
c) 1929
d) 1935
123. Хагалгааны өм...
a) Зүүн титмийн
b) Баруун титмийн
c) Диагонал
d) ХХУС
130. Бүрэн бөглөрөлд титмийн ямар чиглүүлэгч хэрэглэх вэ?
a) ATW
b) ...
137. Хамгийн анх 1964 онд захын судасны хатуурлыг судсан дотуурх эмчилгээг
хэн хийсэн бэ?
a) Сельдингер
b) Чарльз Доттер
c...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Angio togsolt

218 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Angio togsolt

  1. 1. Ангиограф/судсан дотуурх оношилгоо эмчилгээ судлалын төрөлжсөн мэргэшүүлэх сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жишиг сорил Түлхүүр: Үсгэн хариулттай тестийн зөв гэсэн нэг хариултыг сонгоно. Тоон хариулттай тестийн :  1,2,3 зөв бол А  1,3 зөв бол В  2,4 зөв бол С  4зөв бол D  Бүгд зөв бол Е I. ЗҮРХ, СУДАСНЫ АНГИОГРАФИЙН ОНОШЛОГОО 1. Зүрх сэтгүүрдэх шинжилгээний үндсэн гол заалтууд a) Бусад шинжилгээгээр онош батлагдаагүй зүрхний гажгууд b) Зүрхний гажгуудыг сэтгүүрдэн оношлон,түүний О2-ийн болон цусан хангамжийн өөрчлөлт, зүрхний хөндийн даралтыг тодорхойлж, мэс заслын эмчилгээний заалтыг гаргах c) Зүрхний бүтэц зүйн хөгжлийн онцлогийг тодруулж, төрөл бүрийн мэс заслын эмчилгээний аргаар эмчлэх боломжийг тодруулах d) Мэс заслын болон, СДМЗ-ын эмчилгээний эмчилгээний заалтыг тодруулах 2. Ангиографийн шинжилгээнд өвчтөн бэлтгэх a) Өвчтөний өндөр жинг тодорхойлж, ариун цэврийг сахиулах b) Тодосгогч бодисын сорил үзэж тэмдэглэх c) Өвчтөнийг таван амрааж өглөө өлөн байлгах d) Өвчтөнд шинжилгээний талаар тайлбарлан өгч, зөвшөөрөл авсан байх e) Дээрх бүгд 3. Ангиографийн шинжилгээний онцлог давуу тал a) Насны хязгааргүй, унтуулга, зүслэг хийгдэхгүй ба давтан хийж болдог, хөдөлгөөн хорихгүй, зовиур өвдөлтгүй, шинжилгээ эмчилгээг зэрэг хийж болдог b) Зовиургүй 24 цагаас илүү хөдөлгөөн, хоол хорихгүй, хэзээч хаанч хийж болдог c) Онцын бэлтгэл шаардахгүй, хэсгийн мэдээ алдуулалтаар, унтуулгагүй телевизийндэлгцэнд хянаж хийгддэг 4. Ангиографийн шинжилгээний үед гарч болзошгүй хүндрэл a) Ташаа, гуяны артерт бүлэн үүсэх, хэсэгт гематом болох b) Тодосгогч бодисын гаж урвал c) Зүрхний хэм алдагдалын хөнгөн өөрчлөлтүүд d) Зүрх сэтгүүрээр хатгагдан цоорч үнхэлцгийн хөндийд цус хуралдах e) Дээрх бүгд 5. Зүрх сэтгүүрдэх болон ангиографийн шинжилгээний хүндрэлийн ангилал a) Шинжилгээний техниктэй холбоотой алдаа хүндрэл b) Ангиграфийн шинжилгээтэй холбоотой алдаа хүндрэл c) Оношлогооны алдаа хүндрэл d) Дээрх бүгд
  2. 2. 6. Бөөрний ангиографийн шинжилгээнд хэрэглэгдэх сэтгүүрүүд а. SIM2 b. Cobra1,2. c. Vescerial,renal d. J.Curve, renal 7. Сэтгүүрийг юу гэж ангилдаг вэ? а. Оношлогооны b. Эмчилгээний c. Биопси авагч d. Оношлогоо, эмчилгээний 8. Артериографийн шинжилгээ гэж юу вэ? a) Дээд мөчний тараагуур судсанд тодосгогч бодис шахаж зураг авах b) Доод мөчний тараагуур судсанд тодосгогч бодис шахаж зураг авах c) Дээд доод мөчдийн тараагуур судсанд тодосгогч бодис шахаж зураг авах d) Дээд доод мөчдийн хураагуур судсанд тодосгогч бодис шахаж зураг авах 9. Флебографийн шинжилгээ гэж юу вэ? a) Судасны зураг авах арга b) Хураагуур судасны зураг авах шинжилгээний арга c) Хураагуур, тараагуур судасны зураг авах шинжилгээний арга d) Өгсөх, уруудах замаар гүн, өнгөц, холбогч хураагуур судасыг тодруулах шинжилгээний арга 10. Тархины ангиографийн шинжилгээний ангилалыг нэрлэ a) Тархины тараагуур судасны зураг авах (Краниальная ангиография) b) Гүрээний тараагуур судасны зураг авах (Коротидная ангиография) c) Нугалмайн тараагуур судасны зураг авах (Вертебральная ангиография) d) Дээрх бүгд 11. Тархины ангиграфийн шинжилгээнд хэрэглэгдэх сэтгүүрүүд а.CobraJR b.Vescerial c.H1,JB2,SIM2 d. JR, JL 12. Тархины ангиографийн шинжилгээний заалт a) Тархины судасны цүлхэн, эмгэг сүлжээрэл, тархины судасны хавдар b) Тархины судасны нарийсал, бөгрөрөл, гаж, дутуу хөгжил c) Цус харвалт, тархины гэмтэл d) Судсан дотуурх мэс заслын эмчилгээ хийх үед e) Дээрх бүгд 13. Бөөрний ангиографийн шинжилгээний заалт 1. Бөөрний түүдгэнцэрийн архаг үрэвсэл, суналт, гэмтэл, уйланхай 2. Бөөрний гаж хөгжил, сүрьеэ 3. Шалтгаан тодорхойгүй даралт ихсэлт 4. Бөөр шилжүүлэн суулгах эмчилгээний өмнө болон дараа 5. Судсан дотуурх мэс заслын эмчилгээний үед (Бөөрний судасны нарийсалд стент тавих, нэмэлт судасыг бөглөх, хавдар бөглөх) 14. Хэвлийн гол судасны ангиографийн шинжилгээнд ямар судсууд тодрох вэ? a) Бөөр, Элэгний, Гэдэсний
  3. 3. b) Аюулхайн артер, цацархайн артериуд, бөөрний хос артериуд c) Нойр булчирхай, ташааны артериуд d) Дээрх бүгд 15. Титэм судас сэтгүүрдэх шинжилгээнд хэрэглэгдэх сэтгүүрийг нэрлэ а. Эдмоны b.Сельдингерийн c.Курнандын d.Judkins, Amplatz e.Wilson f. Yashiro 16. АБЦ гажгийн гол ангиосемиотик шинж a) Гол судаснаас уушгины артерт тодосгогч бодис орж тодрох b) Гол судасны нум, уруудах хэсгээс тодосгогч бодис уушгины артерт орж тодрох c) Гол судаснаас тодосгогч бодис зүүн ховдолд орж тодрох d) Уушгины артериас тодосгогч бодис баруун ховдолыг тодруулах 17. АБЦ гажгийн ангиографийн ялган оношлогоо a) Ховдол хоорондын цоорхой гажиг b) Вальсалевын синусын хагарал c) Гол судас уушгины артерийн холбоос (Аорто-легочной фистул) d) Гол судасны өгсөх хэсгийн цүлхэн e) Дээрх бүгд 18. АБЦ гажгийн судсан дотуурх мэс заслын (СДМЗ) эмчилгээ a) Celfon –иор бөглөх b) Боох эмчилгээ c) Колиор ба окклюдераар бөглөх d) Колиор, Амплатцерын шүхрээр бөглөх 19. Ангиографийн шинжилгээ гэж юу вэ? a) Судасны зураг авах шинжилгээний арга b) Тодосгогч бодис шахаж судасны зураг авах шинжилгээний арга c) Тодосгогч бодисын тусламжтайгаар зүрх, судасны зураг авах арга 20. Тосгуур хоорондын таславчийн цоорхой (ТХТЦ) гажгийг зүрх сэтгүүрдэх ямар шинжилгээний аргаар оношлох вэ? a) Зүрхний зүүн талыг сэтгүүрдэн, зүүн ховдолоос зураг авах b) Зүрхний баруун талыг сэтгүүрдэн, баруун ховдолоос зураг авах c) Зүрхний баруун талыг сэтгүүрдэж, баруун тосгуураас тэмтрэлт хийх d) Баруун тосгуураас зураг авах 21. ТХТЦ гажиг гэж юуг хэлэх вэ? a) 2 тосгуурын хоорондох зуйван жижиг нүхийг b) 2 ховдолын хоорондох цоорхой нүхийг c) Гол судас, уушгины артерийг холбосон цорго d) Баруун тосгуур, зүүн тосгууртай тосгуур хоорондын таславчинд байрласан цоорхой нүхээр харьцахыг хэлнэ 22. ТХТЦ гажгийн байрлалын ангилал a) Зуйван цонхны цоорхой
  4. 4. b) Тосгуурын таславчийн дээгүүр байрлалтай цоорхой c) Тосгуурын таславчийн доогуур байрлалтай цоорхой d) Зуйван цонхны ба таславчийн дээд хэсгийг хамарсан том цоорхой e) Дээрх бүгд 23. ТХТЦ гажгийн СДМЗ-ын эмчилгээний арга а. Колиор бөглөх b. Окклюдераар бөглөх c. Мэс заслаар нөхөх d. Амплатцерын шүхрээр бөглөх 24. ТХТЦ гажгийг оношлох тэмтрэлтээр юуг тогтоох вэ? a) Гажгийн эмгэг харьцааг тогтоох b) Сэтгүүр орсон хөндийнүүдээс цус авч О2 –ийг тодорхойлон хөндийнүүдийн даралтыг бичиж мэс заслын заалтыг гаргах c) Цоорхой гажгийн байрлал, хэмжээг тогтоох d) Дээрх бүгд 25. ТХТЦ гажгийн ангиографийн ялган оношлогоо a) Тосгуурын таславчийн анхдагч цоорхой гажиг b) Уушгины венийн гаж холбогдолт c) Тосгуур ховдолын хооронд таславчгүй байх d) Фаллогийн гурвал гажиг e) Анхдагч уушгины даралт ихсэлт f) Дээрх бүгд 26. Бөөрний ангиографийн шинжилгээний хариу бичхэд баримтлах зарчим a) Бөөрний судасны тодрол, хэмжээ, байрлалыг үндэслэн b) Судасны тодрол, ялгарал, бөөрний үйл ажиллагааг баримтлан c) Хэвлийн гол судасны хэсгийн тодрол, бөөрний судасны тодрол, цуллаг ба ялгарлын үе шат, бөөрний байрлал хэмжээг үндэслэн d) Дээрх бүгд 27. Зүрхний булчингийн судасжилт, цусан хангамжийг шинжлэх оношлогооны арга а. Цээж гэрэлд харах b. Аортография c. Коронарография(КГ) d. Сцинтография a) 28. КГ-ийншинжилгээний үед гарч болзошгүй хүнд хүндрэл b) Хэсэгт гематом үүсэх c) Том судас бөглөрөх d) Зүрх чичирхийлэх, гэнэт зогсох e) Тодосгогч бодисын харшил 29. Зүүн титмийн артерийн (ЗТА)үндсэн гурван салааг бичнэ үү? a) Ховдол хоорондын уруудах салаа b) Ташуу салаанууд c) Тойрох салаа d) Бүгд
  5. 5. 30. ЗТА-ийн амсар гол судасны тэнхлэгээс хэдэн хэмээр, хаанаас гарах вэ? a) 60 хэмд, зүүн синусаас b) 35 хэмд баруун синусаас c) 90 хэмд гол судасны булцуунаас d) 45 хэмд зүүн синусын дээд хэсгээс 31. Титэм судасны нарийслын зэргийг хэдэн хэсэгт хуваах вэ? 1. О хэвийн 2. I зэрэг 50% хүртэл нарийссан 3. II зэрэг 75% хүртэл нарийссан 4. III зэрэг 75%-с дээш нарийссан 5. IV зэрэг бүрэн бөглөрсөн 32. Баруун титмийн артерийг хэдэн хэсэгт хуваах вэ? а. Гурав b. Дөрөв c. Хоёр d. Тав e. Арав f. Зургаа 33. КГ-ийн шинжилгээг хүн дээр хэдэн онд анх хэн хийсэн вэ? а. В.К.Рентген 1895 он d. Grossman 1945 он b. Б.Бляхрадер 1904 он e. Sones 1959, Shirey 1962 он c. W.Porsman 1929 он f. Sildinger 1967 он 34. КГ-ийн шинжилгээний үндсэн заалтууд a) Цээжээр өвдөж, амсгаадан, даралт ихсэж, ухаан алдсан үед b) ЗЦБ-т хэм алдагдал илэрсэн, зүрхээр өвдсөн c) Титэм судасны мэс заслын дараа d) Зүрхний хурц, архаг шигдээс, стресс тест эерэг, коронарангиопластик ба мэс заслын эмчилгээний дараах зүрхний бахын дахилт e) Дээрх бүгд 35. Арьсны гаднаас хатгаж сонгомол коронарографийн шинжилгээг хийх аргыг хэн хэдэн онд анх хийсэн вэ? а. 1953 онд Wlliam Mustard b. 1957 онд Bailey c. 1964 онд В.И.Колесов d. 1967онд Judkins 36. Коронароангиопластик болон стент эмчилгээг анх хэдэн онд хэн хийсэн вэ? а. 1962 онд Л.С.Зингерман, Ю.С.Петросян b.1964 онд C.T.Dotter, M.R.Judkins c. 1977онд A.Gruntzig d. 1986 онд U.Sigwart 37. Зүүн титмийн артерийн тойрох салааг хэдэн хэсэгт хуваах вэ? a) Гурав b) Хоёр c) Дөрөв
  6. 6. 38. Целиак-ангиографийн шинжилгээний заалт: a) Ангиоматоз б.элэгний хоргүй хавдар b) Элэгний цирроз c) Элэгний хавдрын судас бөглөх эмчилгээний үед 39.Аюулхайн артерийн үндсэн гурван салааг бичнэ үү ? a) А. Hepaticus communis b) A. Hepaticus sinistrae c) A. Iinalis 40. Дэлүүний ангиографийн шинжилгээний заалт a) Дэлүүний судас бөглөх эмчилгээ хийх болон артерийн цүлхэн b) Лейкоз c) Архаг гепатит d) Гиперспленизм 41. Чацархайн судасны бөглөрлийн шалтгаанууд a) Атеросклероз шалтгаантай чацархайн артери бөглөрөх b) Зүрхний гаралтай эмболизм c) Аортын хуулрал d) Васкулитууд e) Судсанд түгээмлээр бүлэгнэх хам шинж 42. Зүрхэнд шууд бус шахалт хийхдээ гараа хаана байрлуулах вэ? a) Өвчүүний дээд хэсэгт. b) Цээжний зүүн талд. c) Өвчүүний дунд. d) Өвчүүний доод гуравны нэгд. e) Өвчүүний дээд гуравны нэгд 43. Насанд хүрсэн хүнд зүрхний шууд бус шахалтыг 1 минутанд хэд хийх вэ? a. 30 - 40 b. 60 - 80 c. 50 - 70 d. 90 - 100 e. 80 – 90 44. Ангиографийн шинжилгээний заалт: 1.Бүх төрлийн судасны эмгэгүүд 2.Зүрх, том судасны өвчнүүд 3.Мөчдийн судасны эмгэгүүд 4.Бүх эрхтэний судасны гаралтай болон голомтот өөрчлөлтүүд 5. Дээрхи бүгд 45. Ангиографийн шинжилгээний зорилго: 1.Оношлогооны 2. Эмчилгээний
  7. 7. 3.Хяналтын 4.Оношлогоо-эмчилгээ хавсарсан 5. Дээрхи бүгд 46. Яаралтай хийгдэх титмийн ангиографийн шинжилгээний заалтууд: 1. Зүрхний ишеми өвчний үед 2. 24цагаас хэтрээгүй зүрхний хурц шигдээс 3. Зүрхний архаг дутагдалын үед 4. Шоктой 2-12 цагаас хэтрээгүй зүрхний хурц шигдээс 5. Дээрхи бүгд 47. Ангиографийн шинжилгээний эсрэг заалт: 1. Даралт багатай. цус алдалттай 2.Туйлын эсрэг заалтгүй 3. Зүрх, бөөр, элэгний үйл ажиллагааны хүнд дутагдал 4.Ухаангүй, шоктой 5. Дээрхи бүгд 48.Ангиографийн шинжилгээнд өвчтөн бэлтгэх эмчийн үүрэг: 1. Ангиографийн шинжилгээнд хамааралтай биохимийн болон багажийн бүх шинжилгээг бүрдүүлэх 2. Эмч нарын хамтарсан үзлэгт танилцуулж, шинжилгээний заалт гарган түүхэнд бичиж зөвшөөрөлдт гарын үсэг зуруулах 3. Бага насны хүүхдийг хамтран үзэж бэтгэсэн байх 4. Шинжлүүлэгчид ба асран хамгаалагчид шинжилгээний талаар танилцуулах 5. Дээрхи бүгд 49. Ангиографид өвчтөн бэлтгэх сувилагчийн үүрэг: 1. Шинжлүүлэгчид тайлбарлан таниулах ариун цэврийн бэлтгэл хангуулах 2. Шинжлүүлэгчийг тайван амрааж, өглөө цусны даралт, судасны цохилт, халууныг үзэж түүхэнд тэмдэглэх,өглөө өлөн байлгах 3. хиймэл шүд, цаг бөгж, ээмэг, зүүлтийг авахуулж хадгалах 4. Шинжлүүлэгчийг ангиографийн каталкаар хэвтрийн байдалд зөөх, авах. шинжилгээний дараа 24 цаг хэвтрийн дэглэмд хянах 5. Хэсэг газрын боолтон дээр хүйтэн жин тавьж хянах 50. Ангиографийн шинжилгээ хийх нөхцөл, төлөвлөлт: 1. Ангиографийн аппаратан дээр, мэргэжлийн эмч нар хийх 2. Мэс заслын ариун нөхцөлд, ангиографийн аппаратан дээр бага насны хүүхдэд унтуулгатай, насанд хүрэгсэдэд хэсгийн мэдээ алдуулалтааар хийнэ 3. Мэс заслын ариун нөхцөлд, мэргэжлийн эмч хэсгийн мэдээ алдуулалтааар хийнэ. 4. Мэс заслын ариун нөхцөлд, мэргэжлийн эмч, хүүхдэд унтуулгатай, том хүнд хэсгийн мэдээ алдуулалтааар хийнэ.
  8. 8. 5. Дээрхи бүгд 51. Флебографийн шинжилгээ хийх замууд 1. Аль нэг талын гуя, шууны тараагуур судсаар 2. Аль нэг талын гуяны хураагуур судсаар 3. Аль нэг талын шагайн тараагуур, гүн хураагуур судсаар 4. Аль нэг талын шууны хураагуур, шагайн гүн хураагуур судсаар 5. Дээрхи бүгд 52. Зүрхний гаралтай цээжний өвдөлтийн эмнэлзүйн онцлогууд шинжүүд? 1. Цээжээр өвдөх + амьсгал давчдах 2. Цээжээр өвдөх + амьсгаадах, бачиурах 3. Цээжээрөвдөх+ толгойэргэх, муужрах 4. Цээжээр өвдөх + ачаалалд амьсгаадах, хоолой шахаж бачиурах 5. Дээрхи бүгд 53. Зүрхний шигдээсийн хүндрэл : 1. Зүрхний үйл ажиллагааны дутагдал, зүрх зогсох 2. Зүрх зогсох, нас барах 3. Тархины хаван шинжүүд илрэх, шээс хаагдах 4. Уушги хавагнах, зүрхний булчинд үхжил үүсэх 5. Дээрхи бүгд 54. Зүрхний шигдээс гэж оношловол хэнийг эхлэж дуудах вэ? 1. Өрхийн эмч 2. Яаралтай тусламжийн эмч(103) 3. Зүрхний эмч 4. Интервеншиналь кардиологи эмч 5. Дээрхи бүгд 55. Зүрхний шигдээс гэж оношловол эхлэж ямар оношлогоо хийх вэ? 1. ЭКГ, гэрэлд харах, 2. ЭКГ, коагулограмм, тропинин үзэх 3. ЭКГ, ЭХОКГ, биохими 4. ЭКГ,ЭХОКГ коагулограмм, тропинин, вирусны маркер 5. Дээрхи бүгд 56. МОНА тусламж гэж юу вэ 1. Морфин 2. О2 3. Нитроглицерин 4. Аспирин 5. Дээрхи бүгд 57. Зүрхний цочмог шигдээс өвчний эмчилгээнд хэрэглэхэд нас баралтыг эргэлзээгүй бууруулдаг эмийг сонгоно уу? 1. Кальцийн сувганцарыг хориглогч эмүүд 2. Аспирин*
  9. 9. 3. Гликопротейн II б / IIIa хориглогчид 4. Аспирин, нитроглицерин 5. Дээрхи бүгд 58. Систолын үйл ажиллагааг алдагдуулж зүрхний дутагдалд олонтой хүргэдэг шалтгааныг сонгоно уу? 1. Гипертиройдизм 2. Зүрхний архаг ишеми 3. Артерийн даралт ихсэлтийн архаг хэлбэр 4. Кардиомиопати 5. Дээрхи бүгд 59. Гол судасны хавхлагын дутагдалын ангиосемиотик шинж : 1. Марфаны хам шинж 2. Тодосгогч бодис гол судаснаас, зүүн ховдолд эргэж хаяж тодрох 3. Тодосгогч бодис зүүн ховдолдыг тодруулах 4. Гол судас тодроход, зүүн ховдол хамт тодрох 5. Дээрхи бүгд 60. Зузааралт кардиомиопатийн үед цээжний рентген зурагт олонтой тохиолдох нөхцлийг олноуу? 1. Керлигийн “А “ зураас 2. Зүрхний хэмжээ томрох 3. Уушигны хаван 4. Хэвийн зураглал 5. Дээрхи бүгд 61. Уушигны артерийн тромбэмболи өвчний эмнэлзүйн хамгийн тод илэрдэг шинж тэмдгийг заана уу? 1. Цээжээр өвдөх 2. Түр ухаан алдах 3. Амьсгал авах үед хатгаж өвдөх 4. Амьсгал давчдах 5. Дээрхи бүгд 62. Хэвлийн гол судасны цуурлын үед илрэх эмнэлзүйн гол шинж: 1. Гематури 2. Даралт буурах, хэвлийн хүчтэй өвдөлт 3. Ухаан санаа самуурах-унтаарах 4. Хүчтэй өвдөлт ба хүч нь аажимаар нэмэгдэх 5. Дээрхи бүгд 63. Гол судасны цууралтын улмаас амь тэнссэн байдалд өвчтөний оношлогоонд хамгийн их ач холбогдолтой шинжилгээ: 1. Гол судасны ангиографи 2. Компьютертомографи
  10. 10. 3. Улаан хоолойн эхосонографи 4. Соронзон үелзэлийн томографи 5. Дээрхи бүгд 64. Mөчний артерийн судас бөглөрөх эмгэгүүдийн үед анх илрэх шинж тэмдэг : 1. Судасны лугшил тарилах 2. Хүйт оргин цайрах 3. Парестези 4. Өвдөх 5. Дээрхи бүгд 65. Яаралтай хийгдэх ангиографийн шинжилгээний заалт: 1. Тархины цус харвалт 2. 12 цагаас хэтрээгүй зүрхний хурц шигдээс 3. Чацархайн судасны хурц бөглөрөл 4. Мөчдийн тараагуур судасны хурц бөглөрөл 5. Гол судасны цүлхэн II. АНГИОПЛАСТИК ЭМЧИЛГЭЭ 66. Хэдэн оноос эхэлж дэлхийн том эмнэлгүүдэд брахиоцефал артерийн дээд хэсэгт судсан дотуурх эмчилгээний аргыг хэрэглэсэн бэ? a) 1980 b) 1990 c) 1995 d) 2000 67. Гүрээний артерт стент тавих эмчилгээг хэдэн оноос өргөнөөр хэрэглэж эхэлсэн бэ? a) 1990г b) 1994 c) 2000 d) 2005 68. Тархины “дүлий” шигдээсийг ямар аргаар оношлох вэ? a) Рентгенд харах b) Рентген зураг вах c) Ангиограф d) Компьютер томограф 69. Нугалмын артерийн судсан дотуурх ангиопластик хийх үед баллооны дотуурх даралтыг хэдээр хийх вэ? a) 4-8 атм b) 1-2 атм c) 10-15 атм d) 15 атм-с дээш
  11. 11. 70. Яаралтай судсан дотуурх эмчилгээ хийхгүй эсрэг заалт юу вэ ? 1. Псироз 2. Өвчтөн клиник үхлийн байдалд 3. Цус алдалт 4. Бөөрний дутагдал 5. Дээрхи бүгд 71. Бөөрний гаралтай артерийн даралт ихсэлтийн тодорхойлолт ? a) Бөөрний үрэвсэлт өвчин b) Бөөрний ялгаруулах тогтолцооны өвчин c) Бөөрний артерийн бөглөрөлт эмгэг d) Бөөрний дээд булчирхайн аденом 72. Бөөрний артерийн ангиопластик хийхгүй эсрэг заалт ? a) АД 200мм.М.У.Б-с их b) АД 150-200мм.М.У.Б c) 30%-с бага бөөрний артерийн нарийсал бүхий d) Архаг пиелонефрит 73. Өвчтний биеийн жин 60кг-тай тэнцүү бол ангиограф хийх тодотгогоч бодисын шаардлагатай тунг яаж тооцох вэ? a) 1мл/кг b) 2мл/кг c) 4мл/кг d) 3мл/кг 74. Умайн артер бөглөлтийн алсын үеийн (12 сарын дараах) үр дүн аль нь вэ? a) 95%-с илүү b) 80%-с бага c) 70%-с бага d) 50% 75. 1979 онд хэн хамгийн анх умайн артерийн бөглөлт хийсэн бэ? a) Оливером b) Жак Равеном c) В. Рашкиндом d) Б. Сембом 76. УАБ-н үед судсан дотуур бүлэн уусгах эмчилгээ хийхийн тулд ямар хүрцийг хэрэглэх вэ? a) Сельдигерийн аргаар гуяны артерийг хатгах b) Сельдингерийн аргаар гуяны венийг хатгах c) Уушигны артерийг цээжээр дамжин хатгах d) Зөв хариулт алга 77. Судасны хатуурлын ямар бөглөрлийн үед хамгийн терлийн үед ангиографи хийх вэ?
  12. 12. a) Ташааны артер, гол судас салаалах хэсэг b) Шаантын артер c) Шаантын артер, тахимны артер d) Тахимны артер, гуяны артер 78. Өвчтний биеийн жин 110кг-с дээш бол тодотгогч бодисыг ясар тунгаар тооцох вэ? a) 1мл/кг b) 2мл/кг c) 4мл/кг d) 3 мл/кг 79. 55 настай өвчтөнд ердийн аортографи хийх үед ямар хэмжээний тодотгогч бодис хэрэглэх вэ? a) 100мл b) 100 - 150 мл c) 50-70 мл d) 20-40 мл 80. 66 настай өвчтөнд дижитал субтракц аортографи хийх үед хэрэглэх тодотгогч бодисын хэмжээ ? a) 25-30 мл b) 35-45 мл c) 50-55 мл d) 60-70 мл 81. 56 настай 89кг жинтэй өвчтөнд дижитал субтракц аортогрфии хийх үед хэрэглэх тодотгогч бодисын хэмжээ ? a) 25-30 мл b) 35-45 мл c) 10-12 мл d) 60-70 мл 82. Нугалмын артерийн сонгомол ангиографи хийхэд шаардагдах тодотгогч бодисын хэмжээ ? a) 3-5 мл b) 10-15 мл c) 15-20 мл d) 20-25 мл 83. гүрээний артерийн сонгомол ангиографи хийхэд шаардагдах тодотгогч бодисын хэмжээ ? a) 25 мл b) 6-10мл c) 10-15 мл d) 12-15 мл 84. Кавографи хийх үед хэрэглэх тодотгогч бодисын хэмжээ ? a) 30-40 мл b) 60-80 мл
  13. 13. c) 50-55 мл d) 85 -95 мл 85. Цээжний аортограф, субтракцийн ангиографи) хийх үед хэрэглэх тодотгогч бодис хийх тохиромжит хурд ? a) 10-12 мл/сек b) 15-20 мл/сек c) 25-30 мл/сек d) 30-35 мл/сек 86. Нугалмын артерийн сонгомол ангиографи хийх үед тодотгогч бодисыг хийх тохиромжит хурд ? a) 2-2,5 мл/сек b) 3,3-4 мл/сек c) 1-1,5 мл/сек d) 3-4 мл/сек 87. Гүрээний артерийн сонгомол ангиографи хийх үед тодотгогч бодис оруулах тохиромжит хурд ? a) 6-7 мл/сек b) 5-6 мл/сек c) 8-9 мл/сек d) 2-4 мл/сек 88. Эмнэл зүй-рентген шинжилгээгээр өвчтөнд ташааны ба гуяны артерийн шохойжоогүй (80% хүртэл) нарийсал илэрсэн. Судсан дотуурх мэс заслын ямар эмчилгээ заалттай вэ? a) Нээлттэй эндоартерэктоми b) Артерийн шунт тавих c) Баллон ангиопластик d) Артерийн стент тавих 89. Дэлүү томрох үед судсан дотуур дэлүүний артер бөглөх үед ямар аюултай хүндрэл гарах вэ? a) Доод хөндий венийн тромбоз b) Гэдэсний артерийн тромбоз c) Дэлүүний буглаа d) Бүх хариулт зөв 90. Бөөрний артерт стент тавих эсрэг заалт a) Цусны бүлэгнэлтийн тогтолцоо алдагдах b) Агшилтын даралт220мм.м.у.б-с ихсэхрт.ст c) Сулралтын даралт 95мм.м.у.б-с ихсэх. d) Зүүн ховдлын агшилтын үйл ажиллагаа алдагдах 91. Бөөрний артер нарийслын үед судсан дотуурх мэс заслын эмчилгээний ангиографийн үр ашгийг яаж тодорхойлох вэ? a) Нарийслыг 50% засах b) Нарийслыг 70-100% засах
  14. 14. c) Үлдэгдэл нарийсал 50%-с их байх d) Ангиографийн зураглал өөрчлөлтгүй 92. ТБА-н дараа хэзээ бөөрний артерт стент тавих вэ? a) Бөөрний артерийн нарийслыг 80-100% зассаны дараа b) Нарийслыг 70-90% зассаны дараа c) Үлдэгдэл нарийсал 10%-с бага бол d) Үлдэгдэл нарийсал 30-50%-с их бол 93. Бөөрний 2 артерийн нарийслын үед нарийслыг яаж арилгах вэ? a) Үе шатчилан b) Асуудал шийдэгдээгүй c) Судсан дотуурх мэс засалчийн туршлагаас хамаарна d) 2 талыг нэгэн зэрэг засна 94. Артерийн даралтгүй өвчтөнд судсан дотуурх аргаар бөөрний артерийн нарийслыг эмчлэх шаардлагатай юу? a) Хүн бүрт өөр өөр хандах шаардлагатай b) Стент тавих шаардлагатай c) Үе үе ангиографи хийх шаардлагатай d) Үе үе бөөрний артерийн судасны допплер хэт авиан шинжилгээ хийх шаардлагатай 95. Бөөрний судасны ямар эмгэгийн үед судсан дотуурх мэс засал илүү үр дүнтэй вэ? a) Фибромышечный дисплазийн олон судасны хэлбэр b) Янз бүрийн судас хатуурлын нарийсал c) Өвөрмөц бус аортоартериитын суурин дээр үүссэн нарийсал d) Бөөрний артерийн бүх хэсгийг хамарсан нарийсал 96. Ямар үед бүлэн уусгах эмчилгээ ба кавофильтр тавих эмчилгээг заавал хийдэг вэ? a) Уушигны артерийн бөглөрөл b) Бахын өдөр зэрэг c) Зүрхний цочмог шигдээс d) Тархины цусан хангамжийн цочмог дутагдал 97. Ташааны орчимд дамждаг бүлэнтэй үед кавафилтр тавих газрыг заана уу a) Ихэвчлэн бөөрний венээс доогуур доод хөндий вен рүү b) Бөөрний хөндий венээс дээгүүр хөндий вен рүү c) Гол судасны хэвлийн хэсэг d) Дээд хөндий вен рүү 98. "Артервенийн мальформац" гэж юу вэ? a) Артерийн судас огцом мушгирсан b) Венийн судас огцом мушгирсан c) Артери венийн цусны урсгал эмгэгээр холилдсон судасны төрөлхийн эмгэг d) Аль нь ч биш
  15. 15. 99. Судсан дотуурх ажилбар хийх үед ямар зорилгоор J- хэлбэрийн чиглүүлэгч хэрэглэх вэ? a) Судасны дотуур явуулахад тохиромжтой болгохын тулд b) Субинтимийн цууралт үүсэх эрсдлийг багасгахын тулд c) Дүрсний чанар сайжруулахын тулд d) J- хэлбэрийн чиглүүлэгч хэрэглэхгүй 100. Чиглүүлэгчийн диаметрийг ямар нэгжээр хэмжих вэ? a) см b) мм c) дюйм d) френч F 101. Катетерын гадна диаметрыг ямар нэгжээр хэмжих вэ? a) см b) мм c) дюйм d) Френч (F) 102. 1F (френч) хэдэн миллиметртэй тэнцэх вэ?: a) 0,33мм b) 0,25мм c) 1,2мм d) 0,10мм 103. "G’’ тэмдэг юу заадаг вэ? a) Хатгалт хийх зүүний урт b) Зүүг хийсэн материал c) Чиглүүлэгч хийсэн материал из d) хатгах зүүний диаметр 104. Хэвлийн гол судасны зураг авах үед ямар урттай катетер хэрэглэх вэ? a) 60-80см b) 120см c) 140см d) 150см 105. Ангиографийн шинжилгээнд ямар катетер ихэвчлэн хэрэглэх вэ? a) 7F b) 8F c) 9F d) 4-6F 106. Гүрээний нарийссан артерт судсан дотуурх мэс заслын үед хэрэлэх баллооны диаметр? a) 5-7мм. b) 8-9мм c) 15мм d) 1-2мм
  16. 16. 107. Эгэмний доод нарийссан артерт судсан дотуурх мэс заслын үед хэрэлэх баллооны диаметр? a) 5-8мм b) 8-9мм c) 15мм d) 1-2мм 108. Гол судасны цүлхэнгийн судсан дотуурх мэс заслын үед ямар багаж хэрэглэх вэ? a) Баллон катетер b) Эмийн бүрхүүлтэй стент c) Металл стент d) Стент-графт 109. Гарны артерт эмчилгээний ямар судсан дотуурх ажилбар хэрэглэх вэ? a) Ангиопластик стент тавих b) АВМ ба фистулыг бөглөх c) Бүлэн уусгах d) Дээрх бүгдээрээ 110. Нарийсал нь цусны хөдлөл зүйн ач холбогдолтой болохын доорх хэмжээний алинаар нь нарийсах ёстой вэ? a) 10% b) 20% c) 30% d) 50% ба түүнээс дээш 111. Ангиопластик ямар үе шатаас тогтох вэ? a) Судасны хүрц b) Эмгэгийг өнгөрөх c) Эмгэг хэсгийг тэлэх d) Урьдчилсан ба эцсийн ангиографи 112. Захын судсанд судсан дотуурх ажилбар хийх туйлын эсрэг заалт ? a) Хэвлийн гол судасны цүлхэнтэй холбоотой нарийсал b) Даралтын ихээхэн зөрүүгүй тусдаа нарийсал c) Цүлхэнд шууд наалдсан нарийсал d) Артерийн судас эмболоор бөглөрөх 113. Насанд хүрсэн өвчтөнд судсан дотуурх ажилбар хийх туйлын эсрэг заалт ? a) Бөөрний хэмжээ 6см-с бага. b) Цусны хөдлөл зүйн ач холбогдол багатай нарийсал c) Бөөрний ажиллагааны эргэлтгүй өөрчлөлт d) Бөөрний 2 артери байх 114. Гэдэсний цусан хангамжийн архаг хомсдлын үед судсан дотуурх ажилбар хийх харьцангуй эсрэг заалт ?
  17. 17. a) Аюулхайн артери ба дээд чацархайн артерийн амсрын эмгэг b) Висцерал артерийн бөглөрөл c) Гэдэсний цусан хангамжийн цочмог хомсрол d) 3 см-с бага аюулханй юмуу гэдэсний артерийн дээд хэсгийн нарийсал 115. Гүрээний ерөнхий артерт стент тавих хамгийн зөв тусгал: a) урд-хойд b) латераль c) 3-D ангиографи d) хажуу тусгал 116. УАБ-н хамгийн түгээмэл шалтгаан: a) Гуя цавь шилбэний гүний венийн тромбоз b) Доод хөндий венийн тромбоз c) Дээд хөндий венийн тромбоз d) Доод мөчний өнгөц венийн тромбоз 117. Ямар давтамжаар УАБ-н үед гуя ташаа шилбэний гүн венийн тромбоз тохиолдох вэ? a) Өвчтний 70%-д b) 30% c) 50% d) 100% 118. Аль нь судсан дотуурх шинжилгээний үед хамгийн бага хоруу чанартай тодотгогч бодис вэ? a) трийодотраст b) верографин c) кардиотраст d) омнипак 119. Хэдэн онд шууд стент тавих аргыг өргөнөөр хэрэглэж эхэлсэн бэ? a) 1995 b) 2000 c) 2005 d) 1990 120. Судсан дотуурх ажилбар хийхэд ямар нэмэлт рентгений бус багаж төхөөрөмж хэрэглэх вэ? a) Тодотгогч бодис оруулах автомат шприц b) Жанегийн шприц c) Ердийн шприц d) Венийн судсаар эм хийх систем 121. Сонгомол рентген тодотгогчтой ангиографийг хийхэд ямар тусгай багаж хэрэглэх вэ? a) Ердийн шприц b) Судсанд хатгалт хийх зүү c) Фогартийн катететер
  18. 18. d) Ангиографийн катетер 122. Хэдэн онд хамгийн анх зүрх сэтгүүрдсэн бэ? a) 1951 b) 1969 c) 1929 d) 1935 123. Хагалгааны өмнөх үед яаралтай тохиолдолд антиагрегант плавиксыг яаж хэрэглэх вэ? a) 7 хоногийн турш өдөрт 6 таб. b) 4 хоногийн турш өдөрт 1 таб. c) 15 хоногийн турш өдөрт 1 таб. d) 20 хоногийн турш өдөрт 1 таб. 124. Стент тавьсан судсанд антиагрегантыг (плавикс ба аспирин) ямар хувилбараар хэрэглэх вэ? a) стент тавьсан судасны дан эмийн эмчилгээ b) аспирин дангаар c) плавикс+аспирин d) эдгээр эмийг хэрэглэхгүй 125. Төлөвлөгөөт судсан дотуурх мэс засал хийх туйлын эсрэг заалт аль нь вэ? a) IIА-зэргийн цусны эргэлтийн дутагдал b) II Б-зэргийн цусны эргэлтийн дутагдал c) Үйл ажиллагааны IV-зэрэг d) Элэг бөөрний дутагдал ихтэй 126. Хамгийн нахны стентийг хэзээ тавьсан бэ? a) 1985 b) 1987 c) 1993 d) 1976 127. Эмээр бүрхсэн анхны стентийг хэзээ бүтээсэн бэ? a) 2001 b) 1980 c) 1999 d) 2002 128. Доорх эмний аль нь цитостатик вэ? a) паклитаксел b) гипорин c) рапамицин d) дексаметозон 129. Титмийн артерийн аль судсанд хамгийн их ангиопластик ба стент тавигдах вэ?
  19. 19. a) Зүүн титмийн b) Баруун титмийн c) Диагонал d) ХХУС 130. Бүрэн бөглөрөлд титмийн ямар чиглүүлэгч хэрэглэх вэ? a) ATW b) Shinobi c) Stabilizet d) Asahi 131. "Чихрийн шижинтэй" өвчтний титмийн артерийн онцлогийг заана уу? a) интимийн архаг үрэвсэл бүхий жижиг артери b) артерийн судасны ердийн бус байрлал c) коллатерал ихтэй d) онцлог үгүй 132. Тэлэлт хийхийн тулд стентээс урт ямар баллоныг хэрэглэх вэ? a) стентээс урт b) стенттэй ижил урттай c) стентээс богино d) онцгой нөхцөлгүй 133. Стент тавьж болох судасны хамгийн бага диаметрийг заана уу? a) 1,5 мм b) 2,0 мм c) 2,25 мм d) 2,5 мм 134. Баллонтой стентийг хэдэн онд анх бүтээсэн бэ? a) 1990 b) 1999 c) 1995 d) 1997 135. 6 F чиглүүлэгч сэтгүүрийн дотор диаметр (дюймаар) аль нь вэ? a) 067" b) 070" c) 071" d) 068" 136. "Субтотал” нарийсал аль нь нарийсал аль нь вэ? a) 90% b) 85% c) 95% d) 99%
  20. 20. 137. Хамгийн анх 1964 онд захын судасны хатуурлыг судсан дотуурх эмчилгээг хэн хийсэн бэ? a) Сельдингер b) Чарльз Доттер c) Андреас Грюнциг d) Рентген Тестийнхариу I.ЗҮРХ, СУДАСНЫ АНГИОГРАФИЙН ОНОШЛОГОО 1B; 2E; 3A; 4E; 5D; 6D; 7D; 8C; 9D; 10D; 11C; 12D; 13Е; 14B; 15D;16B; 17B; 18D; 19B; 20C; 21D; 22E; 23D; 24D; 25F; 26D; 27C; 28C; 29C; 30D; 31Е; 32A; 33E; 34D; 35D; 36B; 37B: 38C; 39A; 40A; 41A; 42E; 43E; 44B; 45B; 46C; 47C; 48B; 49E; 50C; 51С; 52С; 53С; 54С; 55С; 56Е; 57C; 58C; 59C; 60C; 61C; 62С; 63С; 64C; 65E; II. АНГИОПЛАСТИК ЭМЧИЛГЭЭ 66A; 67B; 68D; 69D; 70C; 71C; 72C; 73A; 74A; 75A; 76B; 77A; 78A; 79C; 80A; 81C; 82A; 83A; 84B; 85A; 86A; 87C; 88C; 89C; 90A; 91B; 92D; 93D; 94A; 95A; 96A; 97A; 98C; 99B; 100C; 101D; 102A; 103D; 104A; 105D; 106A; 107A; 108D; 109D; 110D; 111C; 112A; 113A; 114C; 115C; 116A; 117A; 118D; 119B; 120A; 121D; 122C; 123B; 124C; 125D; 126B; 127A; 128C; 129D; 130B; 131A; 132C; 133C; 134D; 135B; 136C; 137B

×