Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Inundació setembre 2006

675 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Inundació setembre 2006

 1. 1. INUNDACIONS. Setembre 2006
 2. 2. Inundació setembre 2006. Resum• Entre el 12 i 14 setembre 2006 algunes inundacions extraordinàries es van registrar com a conseqüència de les precipitacions d’entre 100 i 250 mm en 24 hores.• Aquest cas, que va afectar tot Catalunya, es caracteritza per inundacions sobtades, tornados, llamps i esllavissades de terra.• Lepisodi va ser moderadament convectiu, però amb pics de intensitat de pluja elevats, amb màxims de precipitació acumulada de 267 mm al Sud de Catalunya, 256 mm al Nord.• L’episodi de pluges intenses es va extendre fins a Itàlia (Font: FLASH WP1: REPORTS ON CASES STUDY. GAMA, Meteorological Hazards Analysis Team)
 3. 3. Inundació setembre 2006. Localització geogràfica1) Municipis afectats més importants: − Baix Ebre: l’Aldea, Perelló, Camarles. − Alt Camp: Alcover. − Baix Camp: La Selva del Camp, Cambrils, Aldover, Reus. − Tarragonès: Salou, Tarragona, Constantí, Vila-seca. − Terra Alta: Bot. − Barcelonès: L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona. − Vallès Occidental: Castellbisbal. − Vallès Oriental: La Llagosta, Llinars, Caldes de Montbui, Granollers. − Maresme: Mataró, Arenys de Munt, Arenys de Mar. − Alt Empordà: Roses, Castelló d’Empúries.2) Municipis afectats pel tornado: − Baix Llobregat: Viladecans, Castelldefels, Sant Boi, Sant Feliu de Llobregat. Figura 1. Conques i municipis més afectats per les inundacions el 12 de setembre de3) Desbordament de les Rieres: Riera d’Arenys (Arenys de 2006. Munt), Riera de Boella i Riera de Baorada (Tarragona), Barranc de Barenys (Salou). (Font: FLASH WP1: REPORTS ON CASES STUDY. GAMA, Meteorological Hazards Analysis Team)
 4. 4. Inundació setembre 2006. Algunes dadesValors màxims de precipitació: − Constantí (267,3 mm) − Castelló d’Empúries (256,1 mm) − Vinyols i els Arcs (231 mm) − Aldover (223 mm) − Caldes de Montbui (218 mm) − Viladrau (175 mm) − Vacarisses (154 mm) − Torroella de Fluvià (122 mm) (Font: FLASH WP1: REPORTS ON CASES STUDY. GAMA, Meteorological Hazards Analysis Team)
 5. 5. Inundació setembre 2006. Algunes dades Figura 2. Precipitació obtinguda a partir de la xarxa de radars del SMC, entre les 10 i les 10:30 UTC del 14 de setembre de 2006. es poden veure elsdos sistemes de precipitació(probablement Sistemes Convectius Mesoscalars) abans de la seva fusió en un d’únic. (Font: FLASH WP1: REPORTS ON CASES STUDY. GAMA, Meteorological Hazards Analysis Team)
 6. 6. Inundació setembre 2006. Algunes dades Figura 3. Evolució de la pluja i del cabal en La Garriga, Castellar del Vallés i Santa Coloma de Gramenet (Font: FLASH WP1: REPORTS ON CASES STUDY. GAMA, Meteorological Hazards Analysis Team)
 7. 7. Inundació setembre 2006. Anàlisi meteorològic Figura 4a. Pressió en superficie (font: SMC) Figura 4b. Temperatura i geopotencial a 850 hPa (font: SMC)Es va tractar d’una situació típica de pluges torrencials i inundacions de tardor, amb unanticicló sobre l’Est d’Europa que afavoria el vent de component Sud, l’aproximació d’uncentre de baixes presions Atlàntic, que també afavorirà aquest flux humid i càlid, i la formaciód’un solc en nivells mitjos i alts de la troposfera. La orografia o la formació d’una línia deconvergència, com en aquest cas, va disparar la convecció. (Font: FLASH WP1: REPORTS ON CASES STUDY. GAMA, Meteorological Hazards Analysis Team)
 8. 8. Inundació setembre 2006. Impacte• Va resultar mort un home mentre dormia en un parc.• Aquest esdeveniment va tenir un impacte social molt alt.• A més dels danys en lagricultura i a làrea urbana, es va formar un embús de trànsit a la ciutat de Barcelona.• 40.000 persones es van veure afectades per les retallades de trens, laeroport de Reus es va tancar i llargues demores es van registrar a laeroport de Barcelona.• 90 vehicles van ser arrossegats a Salou, i part del parc químic de Tarragona es va inundar. Com a conseqüència, els plans demergència INUNCAT (Pla Especial dEmergències per Inundacions), PLASEQTA (Pla dEmergència Exterior del Sector Químic de Tarragona) i CAMCAT (Pla especial demergències per Contaminació Marina a Catalunya) es van activar.• La companyia dassegurances CCS (Consorci de compensació dassegurances) va pagar 55.993.194€ per danys produïts per inundacions i esllavissades de terra, i 3,15 milions d’€ per danys produïts pels tornados. (Font: FLASH WP1: REPORTS ON CASES STUDY. GAMA, Meteorological Hazards Analysis Team)
 9. 9. Inundació setembre 2006. Fotografies Font: La Vanguardia Font: La Vanguardiaa c Font: Ribera-Met Font: Ribera-Metb d a) Inundacions a Barcelona; b) Autopista a Tarragona; c) Carrer inundat a Salou; d) Torrent d’aigua a Salou.

×