Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sistemul educational finlandez

4,449 views

Published on

Materialul contine prezentarea realizata la diseminarea proiectului "Scoala de vara" in cadrul sedintei desfasurate la Scoala cu clasele I-VIII, nr.1 Perisoru

Published in: Education
 • Be the first to comment

Sistemul educational finlandez

 1. 1. SISTEMUL EDUCATIONAL FINLANDEZ
 2. 2. SISTEMUL EDUCATIONAL FINLANDEZ Acest sistem de educatie este unul dintre cele mai performante sisteme educationale din lume deoarece pe primul loc este ELEVUL
 3. 3. EDUCATIA POPULATIEI SI LIMBA DE INSTRUIRE Limbile oficiale sunt finlandeza si suedeza, autoritatile publice fiind obligate sa trateze nevoile educationale in municipiile bilincve, una pentru fiecare grup vorbitor al uneia din aceste limbi, care acopera toate nivelurile educatiei. Municipalitatile asigura oportunitati educationale pentru minoritatile romme (desi sunt in numar mic).
 4. 4. CONTROLUL ADMINISTRATIV SI FINANTAREA Majoritatea institutiilor de educatie primara si gimnaziala sunt sustinute de municipalitati si federatii de municipalitati. Finantarea invatamantului primar si gimnazial este subventionat de stat 57% contributia municipalitatii fiind 43% din costurile calculate.
 5. 5. RESPONSABILII EDUCATIEI Ministerul Educatiei si Consiliul National al Educatiei in colaborare stabilesc scopurile educationale, continuturile si metodele de invatare pentru educatia primara, gimnaziala si a adultilor. Ministerul Educatiei este responsabil de evaluarea sistemelor de invatamant cu exceptia invatamantului superior.
 6. 6. AUTONOMIA SCOLILOR  Municipalitatile stabilesc gradul de autonomie al scolilor,  Nu exista Inspectorat scolar,  Scolile au dreptul de a furniza servicii educationale conform propriilor decizii administrative atat timp cat functiile de baza stabilite prin lege sunt indeplinite.  Activitatile furnizorilor de educatie sunt ghidate de curricula centrala si de obiectivele stabilite in legislatie.
 7. 7. SISTEMUL EDUCATIONAL FINLANDEZ IN 2010
 8. 8. CURRICULUM NATIONAL  Curriculum national este stabilit de Consiliul National al Educatiei si include scopurile si criteriile de evaluare.  Scolile si municipalitatile isi stabilesc propriile reglementari curriculare care tin de contextul local  Profesorii aleg propriile metode de predare si au libertatea de a alege propriul material de predare.
 9. 9. CURRICULUM NATIONAL  Subiectele centrale obligatorii in educatia de baza :  Limba si literatura materna (finlandeza sau suedeza),  Cealalta limba nationala,  Limbi straine,  Studii de mediu,
 10. 10. CURRICULUM NATIONAL  Educatie civica, Religie sau Etica,  Istorie, Studii sociale,  Matematica, Fizica, Chimie, Biologie, Geografie,
 11. 11. CURRICULUM NATIONAL  Educatie fizica, Muzica, Arte vizuale,
 12. 12. CURRICULUM NATIONAL  Mestesuguri, Economie domestica  Consiliere pentru elevi.
 13. 13. EVALUAREA ELEVILOR  Se bazeaza pe scopurile scrise in curriculum, face parte din viata scolara cotidiana;  Se realizeaza printr-un raport anual pentru fiecare elev. Fiecare elev poate avea un singur raport suplimentar pe durata unui an scolar;  Realizarile elevilor sunt evaluate atat contunuu cat si prin teste stabilite de catre profesori
 14. 14. PROMOVAREA ELEVILOR  Se bazeaza pe realizarile obtinute in cadrul fiecarei discipline; se organizeaza examinare acolo unde elevul nu a obtinut nota de trecere.  Decizia finala cu privire la promovarea in anul scolar urmator ramane la nivelul personalului didactic.  La finalizarea celor 9 ani obligatorii de studiu se emite un certificat (certificatul de absolvire a scolii generale), iar pentru urmarea anului optional de studiu (clasa a X-a) se acorda un certificat suplimentar.
 15. 15. CRITERII DE ADMITERE Copiii incep educatia obligatorie la 7 ani (1% din copii incep cu un an mai devreme pe baza unui certificat de competente) Municipalitatile asigura fiecarui copil loc intr-o scoala in apropierea domiciliului, dar in anumite limite copiii pot alege scoala generala preferata.
 16. 16. STRUCTURA ANULUI SCOLAR  190 zile intre mijlocul lunii August si inceputul lunii Iunie  5 zile pe saptamana  19-30 ore/saptamana in functie de nivelul clasei si de numarul de optionale adoptate.  Lectia dureaza o ora inclusiv o pauza de 10-15 min.
 17. 17. PREGATIREA CADELOR DIDACTICE  Invatatorii, care predau la clasele primare, I-VI sunt de obicei generalisti detinatori ai unui grad de Master in educatie.  Profesorii, care predau la gimnaziu (VII-IX) si liceu sunt specializati cu grad Master pe materii si studii pedagogice pentru profesori, care constau in 35 credite.
 18. 18. DE CE TREBUIE SA INVESTIM IN EDUCATIE SI PROFESORI?
 19. 19. CALITATEA… 1. ECONOMIEI DEPINDE DE CALITATEA RESURSELOR UMANE;
 20. 20. CALITATEA… 2. RESURSELOR UMANE DEPINDE DE CALITATEA EDUCATIEI;
 21. 21. CALITATEA… 3. EDUCATIEI DEPINDE DE CALITATEA PREDARII SI INVATARII
 22. 22. CALITATEA… 4. PREDARII SI INVATARII DEPINDE DE CALITATEA PROFESORILOR
 23. 23. CALITATEA… 5. PROFESORILOR DEPINDE DE CALITATEA EDUCATIEI PROFESORILOR (SI INVATARII CONTINUE). Sursa: Jason Tan & Ng Pak Tee, Thinking Schools, Learning Nation (2008)
 24. 24. 2011 TURKU CAPITALA EUROPEANA A CULTURII
 25. 25. “EDUCATIA MERITA” PROIECT FINANTAT DE FUNDATIA DINU PATRICIU 2010 PROF. TATUC GABRIELA SCOALA CU CLASELE I-VIII, NR.1 PERISORU - CALARASI

×