Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Zilele Biz 2015 - CSR - Radu Atanasiu, MSM Romania

423 views

Published on

Doua feluri de bani in sectorul ONG

Published in: Government & Nonprofit
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Zilele Biz 2015 - CSR - Radu Atanasiu, MSM Romania

 1. 1. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania Două feluri de bani în sectorul ONG
 2. 2. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania
 3. 3. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania Teme de debate: Socialism vs. capitalism Clientul are (aproape) întotdeauna dreptate? ... Are dreptul Caitlyn Jenner să vorbească în numele femeilor?
 4. 4. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania DeBunavoie.ro – platforma de voluntariat
 5. 5. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania
 6. 6. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania Flavia Popa este Secretar General al BRD Groupe Societe Generale din aprilie 2012, pozitie din care este responsabila de coordonarea departamentelor de Compliance, Comunicare/ PR, Calitate, Corporate Affairs si Control Permanent. Este activ implicata in strategia de transformare a BRD in banca de referinta pentru implementarea principiilor de responsabilitate corporativa. Angela Galeta este Director al Fundatiei Vodafone Romania. Angela lucreaza la Vodafone Romania din 2005. De-a lungul anilor s-a implicat si a coordonat proiecte importante de CSR realizate in parteneriat cu ONG-uri de renume si a sustinut campanii importante de strangere de fonduri ale organizatiilor neguvernamentale, prin mecanismul donatiilor SMS.
 7. 7. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania Alina Kasprovski este membru fondator ai Fundatiei Comunitare Bucuresti, pe care o conduce de la infiintarea din anul 2011. Ea lucreaza cu donatorii organizatiei pentru ca implicarea lor sa aiba impact si dezvolta strategii de dezvoltare de comunitati pentru Bucuresti. Cu o experienta anterioara de zece ani in agentii de PR si companii multinationale, Alina crede ca viitorul apartine comunitatilor vii si vibrante. Gabriel Solomon este co-initiatorul proiectului Galantom.ro, platforma de fundraising peer-to-peer care ajuta oamenii de bine sa stranga fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare in comunitate. Lansata in 2013, a reusi pana acum sa ajute peste 1500 de galantomi sa stranga aproximativ 1,7 milioane de lei pentru 91 de organizatii.
 8. 8. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania
 9. 9. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania A. Aţi dona 100 de lei către ONG X, bani cu care se asigură scutece pentru un nou-născut timp de o lună? B. Aţi dona 100 de lei pentru organizarea balului de iarnă al ONG X? sau 100 de lei
 10. 10. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania Un bal de iarnă costă ~8.000 EUR şi strânge pentru copii între 75.000 şi 100.000 EUR Pro rata, 100 de lei donaţi pentru bal asigură scutece nu pentru o lună, ci pentru un an.
 11. 11. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania “Ar trebui ca donaţia sa mearga 100% către cauză, sau poate fi folosită şi pentru cheltuieli de regie?” “Salariile din ONG ar trebui să fie mai mici decât in corporaţie?” “Se pot folosi banii din donaţii pentru a cumpăra media şi advertising?”
 12. 12. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania Ar trebui ca donaţia sa mearga 100% către cauză, sau poate fi folosită şi pentru cheltuieli de regie?  procente recomandate: între 5% UNHCR* şi 35% Wise Giving Association**  este procentul (overheads ratio) un bun criteriu?***  criterii recomandate: transparency, governance, leadership, and results  două feluri de donaţii: către cauză / către ONG  analogia McDonalds Cum funcţionează lucrurile? Cum ar trebui să funcţioneze? * http://www.unhcr.org/3ae68d0918.html ** http://www.huffingtonpost.com/2012/08/18/charity-overhead-23-percent_n_1803027.html *** http://overheadmyth.com/letter-to-the-donors-of-america/
 13. 13. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania Salariile din ONG ar trebui să fie mai mici decât în corporaţie? în Europa de vest se vehiculează o limită informală de 100K EUR/an  în 2013 majoritatea salariilor preşedinţilor de ONG din Irlanda câştigau mai mult de 100K EUR/an*  mecanismul pieţei muncii  percepţie: lucrezi în ONG, deci lucrezi voluntar  mecanisme de control donator -> ONG? Cât ar trebui să se câştige în sectorul ONG? * http://www.independent.ie/irish-news/bosses-of-14-charities-get-salaries-over-100k-29707277.html
 14. 14. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania Se pot folosi banii din donaţii pentru a cumpăra media şi advertising?  media doar ca donaţie?  poate justifica directorul de CSR că a aprobat ca donaţia companiei să fie cheltuită pentru o reclamă?  media&advertising – cheltuieli eficiente? Cum ar trebui să se întâmple?
 15. 15. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania Bune practici
 16. 16. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania http://overheadmyth.com/letter-to-the-donors-of-america/ http://articles.latimes.com/2012/apr/30/opinion/la-oe-shakely-charity-rating- Kahneman-20120430 http://ssir.org/articles/entry/overhead_costs_the_obsession_must_stop http://www.whydev.org/so-what-if-90-of-money-donated-goes-to-the-program/ https://www.ted.com/talks/dan_pallotta_the_way_we_think_about_charity_is_de ad_wrong?language=en#t-731720 http://www.theguardian.com/voluntary-sector-network/2012/apr/23/charity- administration-course-giving-evidence Resurse
 17. 17. www.msmro.orgMaastricht School of Management Romania Vă mulţumim frumos!

×