Bidang hafazan ayat-ayat al Quran memang wajar di terapkan terutamanya di peringkat
kanak-kanak agar ianya dapat menjadi a...
Berbalik kepada Kaedah mengajar hafazan surah al Quran bagi murid-murid tahun dua
khususnya, empat surah yang ditetapkan i...
Modul pengajaran ini adalah bagi kegunaan dua penggal persekolahan. Ianya bertujuan
membahagikan atau memecahkan keempat-e...
2.Keimanan dan Ketaqwaan kepada Allah.

          3.Kehidupan yang berkualiti.
Kaedah       1-Latih t...
Hasil Pengajaran     Aras 1;
dan pembelajaran
             1.Menghafaz potongan ayat dari Surah AlKafirun ...
Secara dasarnya, begitulah gambaran bagi pokok pengajaran ayat-ayat hafazan bagi
pendidikan Islam Tahun Dua. Jadual di ata...
Perkembangan       Langkah 1-semua murid boleh menguasai hasil pembelajaran
             aras satu.


...
Ilmu             Amali      Penghayatan    Amalan        Pembudayaan
1. Talaqqi Musafahah...
Ilmu            Ilmu Amali    Nilai        Amalan         Penghayatan

1.Guru       ...
Quraish dengan betul dan fasih secara tadwir. 1.Menghafaz surah al Kafirun. Al Maun,al
         Kausar dan Quraish...
surah tersebut 15% murid aras 2 tidak dapat menghafaz surah-surah tersebut
Agihan waktu dalam setahun.
Berdasarkan...
Perlaksanaan Kaedah Talaqqi dan Musafahah.
Seperti yang telah difahami, tidak dinafikan bahawa kaedah Talaqqi Musahah ...
Guru mempamerkan ayat-ayat tersebut dalam bentuk keseluruhan dengan menggunakan
kad carta, LCD atau kad manila. Guru memba...
assg agama islam
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

assg agama islam

9,475 views

Published on

1 Comment
5 Likes
Statistics
Notes
 • hikmah pengulangan surat Al-Kafirun pada ayat yang sama yang tertera dalam ayat 3 dan 5 adalah sebagai penegas dan juga pemisah antara orang kapir dan orang muslim di karnakan perbedaan yang sangat terlihat dari dalam akhidah.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
9,475
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
268
Comments
1
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

assg agama islam

 1. 1. Bidang hafazan ayat-ayat al Quran memang wajar di terapkan terutamanya di peringkat kanak-kanak agar ianya dapat menjadi amalan hidup yang berterusan.Ia juga penting terutamanya apabila ia menjadi satu amalan dalam solat seharian.Dengan pengenalan dan perlaksanaan Bidang Tilawah Al Quran ( Hafazan ) diharapkan murid khususnya di Tahun Dua dapat menguasai atau mengingati surah-surah yang telah ditetapkan oleh Sukatan Pelajaran Peringkat Persekutuan iaitu Surah Al Kafirun, Al Kausar, Al Maun dan Surah Quraisy.Ada Surah yang mempunyai 7 ayat dan yang terpendeknya ialah 3 ayat sahaja. Dari segi pembahagian masa dan tempoh pengajaran, guru perlu bijaksana dalam menentukan berdasarkan kebolehan murid dan panjang pendeknya surah tersebut supaya dapat mencapai objektif yang sempurna. Kaedah yang biasa digunakan ialah Talaqqi dan Musyafahah serta kaedah lain yang digabungkan bagi memastikan pengajaran berkesan dan dapat menjadi amalan harian pelajar.Guru juga memberi penekanan terhadap hukum Tajwid sukun dan tasydid sesuai dengan tahap kebolehan dan latar belakang murid. Bidang hafazan juga merupakan satu amalan Rasullullah s.a.w apabila menerima wahyu daripada Allah s.w.t. Allah Taala menganugerahkan pedada Nabi Muhammad daya ingatan dan kebijaksanaan yang tinggi walaupun baginda seorang ummi iaitu tidak tahu membaca dan menulis. Ummi ini adalah merupakan satu mukjizat kepada nabi lantaran orang-orang kafir Quraish ketika itu menuduh Al Quran adalah ciptaan Nabi, mana mungkin Nabi mampu menciptakan Al Quran sedangkan Nabi Ummi.Oleh itu, cara baginda memelihara wahyu Allah ialah dengan menghafaznya, Nabi juga menggalakkan para sahabat baginda turut menghafaz ayat-ayat Allah itu.Perkembangan ilmu Al Quran ketika iatu ialah melalui hafazan. Seterusnya, apabila Rasullullah s a w wafat, kebimbangan terhadap terhapusnya al Quran mulai timbul terutamanya selepas berlakunya peperangan demi peperangan yang mengakibatkan banyak penghafaz-penghafaz al Quran gugur syahid contohnya dalam Peperangan Arriddah iaitu peperangan yang berlaku dalam zaman pemerintahan Syaidina Abu Bakar Assidik uang mengakibatkan 60 huffaz terkorban syahid. Peristiwa inilah yang membawa kepada timbulnya era penulisa ayat-ayat AlQuran.
 2. 2. Berbalik kepada Kaedah mengajar hafazan surah al Quran bagi murid-murid tahun dua khususnya, empat surah yang ditetapkan itu diwajibkan bagi setiap murid mengingatinya. Kebanyakan guru-guru mengaplikasikan kaedah Talaqqi dan Musafahah malahan bolehlah dikatakan ianya merupakan kaedah wajib. Talaqqi bererti berjumpa atau berhadapan manakala musafahah bererti memberi erti melihat gerak bibir guru. Apabila mengajar hafazan, guru hendaklah berhadapan dengan murid samada seorang dengan seorang atau seorang guru denganbeberapa murid.Ianya amat berkesan bagi menilai murid mana yang mempunyai daya ingatan yang kuat atau sebaliknya. Melalui cara ini, guru dapat memperbaiki setiap kesilapan murid juga membantu mana-mana yang yang perlukan bimbingan. Ketika berhadapan itu, guru menyebut huruf dan kalimah dalam ayat alQuran dengan memberi penekanan kepada gerakan bibir., aktiviti sedemikian bertujuan untuk mrnyrbut dengan fasih dan betul dihadapan murid supaya murid dapat mencontohi sebutan guru itu berdasarkan pemerhatian mereka kepada gerak bibir guru. Guru juga akan mengulang-ulang sebutan huruf atau kalimah ayat-ayat al Quran dengan meminta murid memerhatikan gerak bibirnya kemudian meminta murid menyebutnya dengan guru membetulkan sebutan tersebut. Pengulangan sedemikian amat berkesan kepada murid. Modul Pengajaran Ayat-Ayat Hafazan. Pengenalan.
 3. 3. Modul pengajaran ini adalah bagi kegunaan dua penggal persekolahan. Ianya bertujuan membahagikan atau memecahkan keempat-empat surah hafazan tersebut bagi tempoh pengajaran selama setahun mengikut rangcangan tahunan dan mingguan secara dasarnya.Kemudian, setiap perincian langkah itu akan diadaptasikan dalam rancangan pengajaran harian. Sebagai asas perlaksanaan modul ini, maka diperturunkan rangka asas kepada pembinaan RPH sepanjang tahun bagi bidang hafazan ini. Asas Pembinaan Rancangan Pengajaran Tilawah Al Quran. Persediaan Sebelum Mengajar. Tahun Dua Masa 60 minit (berdasar agihan mingguan ) Tajuk Hafazan Surah Al Kafirun,Al Kausar,Al Maun, Quraish Fokus Pemikiran: Murid boleh membaca dan menghafaz surah- surah tersebut. Amalan: Mengekalkan hafazan surah-surah yang telah dipelajari dengan betul dan fasih dalam solat. Penghayatan: Sentiasa mengamalkan surah-surah yang dihafaz dalam kehidupan seharian. Prinsip Asas Islam (penerapan nilai) 1.Penguasaan Ilmu Pengetahuan.
 4. 4. 2.Keimanan dan Ketaqwaan kepada Allah. 3.Kehidupan yang berkualiti. Kaedah 1-Latih tubi 2.Keimanan dan Ketaqwaan kepada Allah. 3.Tasmik hafazan murid Pengetahuan sedia 1.Murid telah belajar surah yang dihafaz ada 2.Murid telah boleh membaca surah yang akan dihafaz. Sumber pengajaran dan pembelajaran Kad Imbasan/carta ayat 4. lembaran kerja Pita rakaman VCD Majlis tahfiz al Quran Persediaan Menyediakan kad/ carta ayat dalam kelas Menyediakan pita rakaman surah yang akan diajar Menyediakan VCD majlis tahfiz al Quran serta lembaran kerja
 5. 5. Hasil Pengajaran Aras 1; dan pembelajaran 1.Menghafaz potongan ayat dari Surah AlKafirun dengan betul 2.Menghafaz surah Al Kafirun dengan betul 3.Bersungguh-sungguh dalam menghafaz ayat al Quran. 4.Mengamalkan surah yang di hafaz. Aras 2: Menghafaz potongan ayat dari surah al Kausar dan al Maun dengan betul. Menghafaz surah al Kausar dan al Maun dengan betul. Mengekalkan hafazan surah-surah yang telah dihafaz. Aras 3: Menghafaz potongan ayat dari surah Quraish. Menghafaz surah Quraish dengan betul Menghafaz surah al Kafirun, al Kausar, al Maun dan Quraish dengan fasih secara Tadwir. Mengamalkan surah-surah yang dihafaz. Isi pengajaran Isi Gabungjalin Penyerapan KBKK 1.Surah al 1. Ibadah 1.Kajian Beza bacaan Kafirun tempatan; Tadwir dan Membaca Tartil. 2. Surah al surah yang Perubahan Kausar dihafaz dalam musim solat 3.Surah al 2.Matematik; Maun Bil. ayat 4.Surah Quraih
 6. 6. Secara dasarnya, begitulah gambaran bagi pokok pengajaran ayat-ayat hafazan bagi pendidikan Islam Tahun Dua. Jadual di ataslah yang akan menjadi asas kepada pembinaan RPH dan perlaksanaannya dalam bilik darjah.Kaedah hafazan biasanya mempunyai langkah- langkah yang hamper sama iaitu murid dibiasan dengan kalimah, membacanya hingga ingat, kemudian kalimah-kalimah itu disambung agar menjadi ayat yang lengkap dan guru meminta murid menghafaz pula ayat-ayat tersebut secara latih tubi hingga betul-betul ingat. Di bawah ini diperturunkan juga langkah-langkah yang perlu dilakukan oleh guru di dalam kelas secara umumnya sebagai penduan perlaksanaannya. RANCANGAN PENGAJARAN TILAWAH ALQURAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN DIDALAM KELAS. Set Induksi Guru menayangkan VCD Majlis Tahfiz Al Quran Bersoal jawab mengenai tayangan VCD Penerangan guru dan kaitan dengan tajuk pelajaran.
 7. 7. Perkembangan Langkah 1-semua murid boleh menguasai hasil pembelajaran aras satu. Ilmu: Amali; Penghayatan/nilai Amalan Pembudayaan Memperdengankan 1.Menghafaz Bersungguh Membaja Menghafaz al bacaan surah al Kafirun surah al Kafirun menghafaz al Quran dalam Quran sebagai Menghafaz potongan solah usaha ayat dari surah al meningkatkan Kafirun ketaqwaan. Dengan betul Perkembangan Langkah 2- Untuk murid aras 2 dan 3. Pemulihan Aras 1; Suaikan potongan ayat dengan betul Nomborkan ayat yang diberu mengikut urutan. Latih tubi menghafaz potongan ayat surah Al Kafirun. Pemulihan Aras 1; Suaikan potongan ayat dengan betul Nomborkan ayat yang diberu mengikut urutan. Latih tubi menghafaz potongan ayat surah Al Kafirun.
 8. 8. Ilmu Amali Penghayatan Amalan Pembudayaan 1. Talaqqi Musafahah 1. Menghafaz 1. Bersungguh Mengekalkan Membentuk potongan ayat surah al dalam hafazan surah ketaqwaan kepada Kausar dan menghafaz ayat tersebut. Allah 2. Memperdengarkan Al maun. al Quran bacaan surah al Membaca dan Kafirun,al Kausar, al mengamalkan maun dan Quraish dalam solat daripada pita rakaman. 3.Menghafaz potongan ayat dari surah al kausar dan al Maun dengan betul dan fasih. Penilaian Menghafaz surah al Kausar dan al Maun dengan betul Perkembangan Langkah ke 3-untuk murid bagi hasil pembelajaran aras 3 Pemulihan aras 2 1.suaikan potongan ayat dengan betul. (lampiran) 2.Nomborkan ayat-ayat berikut mengikut urutan (lampiran) 3.Latih tubi menghafaz potongan ayat surah al Kausar dan al Maun. Pemulihan aras 2 1.suaikan potongan ayat dengan betul. (lampiran) 2.Nomborkan ayat-ayat berikut mengikut urutan (lampiran) 3.Latih tubi menghafaz potongan ayat surah al Kausar dan al Maun.
 9. 9. Ilmu Ilmu Amali Nilai Amalan Penghayatan 1.Guru 1.Menghafaz 1.Bersyukur Mengamalkan bacaan Sentiasa memperdengarkan surah al dengan kebolehan Tadwir ketika menghafaz dan bacaan surah al Kafirun,al menghafaz al menghafaz. memelihara kafirin,al Kausar, Kausar,al Maun Quran. hafazan. alMaun dan Quraish dan Quraih. Mengamalkannya melalui CD. 1.Guru 2.Bersungguh- dalam solat dan dalam memperdengark sungguh dalam kehidupan 2.Talaqqi Musafahah an bacaan surah menghafaz al surah tersebut. al kafirin,al Quran. Kausar, alMaun 3.Potongan kalimah dari dan Quraish surah. melalui CD. 2.Talaqqi 4.Menghafaz dengan Musafahah bacaac Tadwir surah tersebut. 3.Potongan kalimah dari surah. 4.Menghafaz dengan bacaac Tadwir Penilaian 1.Menghafaz surah al Kafirun. Al Maun,al Kausar dan Quraish dengan betul dan fasih secara tadwir. 1.Menghafaz surah al Kafirun. Al Maun,al Kausar dan Quraish dengan betul dan fasih secara tadwir. 1.Menghafaz surah al Kafirun. Al Maun,al Kausar dan Quraish dengan betul dan fasih secara tadwir. 1.Menghafaz surah al Kafirun. Al Maun,al Kausar dan
 10. 10. Quraish dengan betul dan fasih secara tadwir. 1.Menghafaz surah al Kafirun. Al Maun,al Kausar dan Quraish dengan betul dan fasih secara tadwir. Rumusan Orang yang menghafaz al Quran dikasihi Allah. Perbincangan kelebihan menghafaz al Quran Orang yang menghafaz al Quran dikasihi Allah. Orang yang menghafaz al Quran dikasihi Allah. Orang yang menghafaz al Quran dikasihi Allah. Orang yang menghafaz al Quran dikasihi Allah. Perbincangan kelebihan menghafaz al Quran Perbincangan kelebihan menghafaz al Quran Perbincangan kelebihan menghafaz al Quran Perbincangan kelebihan menghafaz al Quran Tugas Aras 1-Menyalin surah Quraish ke dalam buku latihan. -Nomborkan mengikut urutan yang betul. Aras 2.-Menyalin ke dalam buku latihan dan mengulang hafazan di rumah. Aras 3.-Buat senarai semak kekerapan menghafaz surah. Aras 1-Menyalin surah Quraish ke dalam buku latihan. Aras 1-Menyalin surah Quraish ke dalam buku latihan. Aras 1-Menyalin surah Quraish ke dalam buku latihan. Aras 1- Menyalin surah Quraish ke dalam buku latihan. -Nomborkan mengikut urutan yang betul. Aras 2.-Menyalin ke dalam buku latihan dan mengulang hafazan di rumah. Aras 3.-Buat senarai semak kekerapan menghafaz surah. -Nomborkan mengikut urutan yang betul. Aras 2.-Menyalin ke dalam buku latihan dan mengulang hafazan di rumah. Aras 3.-Buat senarai semak kekerapan menghafaz surah. -Nomborkan mengikut urutan yang betul. Aras 2.-Menyalin ke dalam buku latihan dan mengulang hafazan di rumah. Aras 3.-Buat senarai semak kekerapan menghafaz surah. -Nomborkan mengikut urutan yang betul. Aras 2.-Menyalin ke dalam buku latihan dan mengulang hafazan di rumah. Aras 3.-Buat senarai semak kekerapan menghafaz surah. Ulasan kendiri 15% murid aras 2 tidak dapat menghafaz surah-surah tersebut 15% murid aras 2 tidak dapat menghafaz surah-surah tersebut 15% murid aras 2 tidak dapat menghafaz surah-surah tersebut 15% murid aras 2 tidak dapat menghafaz surah-
 11. 11. surah tersebut 15% murid aras 2 tidak dapat menghafaz surah-surah tersebut Agihan waktu dalam setahun. Berdasarkan Buku Agihan Mingguan keluaran Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Darul Aman yang menjadi rujukan agihan mingguan bagi tempoh setahun, terdapat 11 minggu bagi bidang hafazan surah. Ini bermakna, masa bagi hafazan keempat-empat surah tersebut ialah selama 11 jam termasuk amali yang perlu dilaksanakan.Mengukut urutannya Surah al Kafirun mendapat 3 jam atau 3 minggu iaitu minggu ke 7,8 dan 9. Surah al Kausar sebanyak 2 minggu atau 2 jam iaitu minggu ke 14 dan 15.Surah al Maun mendapat 3 minggu atau 3 jam iaitu di minggu 24, 25 dan 26 manakala Surah Quraish pula juga mendapat 3 minggu atau 3 jam iaitu minggu ke 30,31 dan 32 menjadikan jumlah keseluruhannya ialah 11 minggu atau 11 jam kesemuanya. Pengajaran paling asas ialah dengan memberi penekanan terhadap hafazan seterusnya membuat penilaian dan pemulihan berterusan bagi murid yang belum menguasai sesuatu surah yang ditetapkan. Susunan sebegini pasti memudahkan guru menjalankan aktiviti-aktiviti hafazan dengan lebih terancang billamana susunan minggunya berada berjauhan antara satu sama lain yang membolehkan latihan ulangan dapan dijalankan berterusan hingga tamat sesi persekolahan satu tahun. Surah al Kafirun dan surah al Kausar berada dalam penggal pertama manakala surah al Maun dan Quraish berada dalam penggal persekolahan yang ke dua.
 12. 12. Perlaksanaan Kaedah Talaqqi dan Musafahah. Seperti yang telah difahami, tidak dinafikan bahawa kaedah Talaqqi Musahah ini amat penting dan menjadi asas kepada pengajaran al Quran samada bacaan atau hafazan. Berikut diperturunkan beberapa langkah yang biasanya amat berkesan dalam perlaksanaan kaedah ini. Langkah 1. Guru memperdengarkan bacaan surah al Quran samada dari bacaan guru sendiri atau melalui kaset rakaman. Cara bacaan perlulah bersesuaian dengan tahap murid sekiranya guru menggunakan kaset. Jangan memilih kaset agak laju bacaannya, seelok-eloknya guru sendiri yang merakamkan suaranya di kaset agar sesuai dengan murid. Masa yang diperuntukkan untuk memperdengarakan ayat al Quran ini ialah selama 7 ke lapan minit secara latih tubi berulang-ulang agar ianya tidak mengambil masa bagi langkah-langkah lain yang dirancang seterusnya menjejaskan keberkesanan pengajaran guru kerana gagal mengurus masa dengan baik. Langkah 2.
 13. 13. Guru mempamerkan ayat-ayat tersebut dalam bentuk keseluruhan dengan menggunakan kad carta, LCD atau kad manila. Guru membaca pula dan meminta murid mengikut bacaan guru. Guru kemudiannya meminta murid membaca secara kelas, kumpulan dan individu. Langkah 3. Guru menggunakan kaedah latih tubi dimana potongan kalimah-kalimah dari ayat-ayat tertentu ditampal dihadapan kelas.Guru menyebut berulang kali dan murid juga mengikut bacaan guru berulang kali hingga dapat diingati. Sebutan secara hafazan digunakan iaitu guru menutup kalimah-kalimah yang dipamerkan dan meminta murid menyebut satu persatu tampa melihatnya.Kalimah-kalimah tersebut mestilah disusun mengukut urutan asal surah yang hendak dihafaz. Langkah 4. Guru perlu mengukuhkan hafazan murid dengan kaedah kuiz atau permainan.Guru perlu bijak memainkan peranan agar aktiviti hafazan tidak membosankan murid.Permainan secara menyusun semula atau menampal semula adalah antara aktiviti yang dapat merangsang minda dan menyeronokkan murid.Guru menyediakan kad-kad kalimah dan menyelerakkannya seterusnya meminta murid dari kumpulan-kumpulan berbeza untuk menyusunnya dan menampalkannya di hadapan kelas.Murid perlu menyusun kalimah- kalimah agar menjadi ayat yang lengkap dan sempurna. Demikian adalah asas bagi perlaksanaan kaedah hafazan yang berkesan dan menarik minat murid.Langkah-langkah yang dinyatakan diatas adalah asas kepada pembinaan dan perlaksanaan modul ini.

×