Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Efekti sere

15,547 views

Published on

projekt per efektin sere,per klasat e 10 te gjimnazit

Published in: Environment
  • Be the first to comment

Efekti sere

  1. 1. PROJEKT Lenda:FIZIK Tema:EFEKTI SERE
  2. 2. Efekti sere ne toke Jeta ne Toke, sic e dime eshte e mundur ne saje te efektit natyral te njohur me termin greenhouse. Te ashtuquajturat gaze te efektit sere, kryesisht avuj uji(H2O), dioksid karboni (CO2), dhe gjurme gazesh si metani(CH4), oksidi i azotit (N2O) dhe ozoni troposferik (O3) lejojne energjine diellore te arije ne Toke si drite e dukshme, por nderkohe e kapin ate brenda atmospheres si nje nxehtesi infra te kuqe. Ky fenomen, e mban planetin tone mjaftueshmerisht te ngrohte duke siguruar realizimin e pershtatshem te funksioneve fiziologjike te te gjithe organizmave. Mungesa e gazeve te efektit sere do ta ulte temperaturen e planetit tone rreth 33ºC duke e renditur Token ne rradhen e planeteve te tjere pa jete te sistemit tone diellor.
  3. 3. Cfare e shkakton efektin sere? • Efekti i seres shkaktohet nga veprimtari njerezore te cilat shoqerohen me shkarkim te gazrave CO2, metan, oksid azoti etj.me shkarkim te gazrave CO2, metan, oksid azoti etj. Dioksidi i karbonit perfaqeson gazi sere kryesor i cili prodhohet nga djegja e karburanteve, termocentralet, sistemet e ngrohjes, fabrikat,djegja e karburanteve, termocentralet, sistemet e ngrohjes, fabrikat, dhe te gjitha mjetet e transportit qe perdorin karburante. Shpyllezimidhe te gjitha mjetet e transportit qe perdorin karburante. Shpyllezimi e perkeqeson me shume problemin sepse pyjet e largojne dioksidin ee perkeqeson me shume problemin sepse pyjet e largojne dioksidin e karbonit nga atmosfera me ane te procesit te fotosintezes. Metanikarbonit nga atmosfera me ane te procesit te fotosintezes. Metani perfaqeson nje tjeter gaz sere i cili lidhet me bujqesine, perfshire ketuperfaqeson nje tjeter gaz sere i cili lidhet me bujqesine, perfshire ketu edhe blegtorine, orizoret, kenetat etj.edhe blegtorine, orizoret, kenetat etj. Oksidi i azotit prodhohet nga shkarkimet e automjeteve, mbeturinat njerezore dhe nga perdorimi i plehrave kimike me baze azotinjerezore dhe nga perdorimi i plehrave kimike me baze azoti Fluorokarbonet, jane gazra te cilat clirohen nga perdorimi I frigorifereve dhe i kondicionereve.frigorifereve dhe i kondicionereve. Njerezimi prodhon ne vit 30 miliard ton dioksid karboni, 300-350 million ton metan, dhe 7-13 million ton oksid azot, duke shenuar njemillion ton metan, dhe 7-13 million ton oksid azot, duke shenuar nje rritje drastike pesedhjete vjecarin e fundit.rritje drastike pesedhjete vjecarin e fundit.
  4. 4. Ngrohja globale njihet edhe si efekti serë për shkak se gazet që grumbullohen mbi tokë e kthejnë planetin të ngjashëm me një serë. Duke e kllapuar nxehtësinë pranë sipërfaqes së tokës, efekti serë po ngroh planetin dhe po kërcënon mjedisin. Nëse temperaturat do të rriten me të vërtetë shumë, rezultati më i dukshëm do të jetë se disa pjesë të akujve polar do të shkrihen duke shkaktuar ngritjen e nivelit te detit botëror, e cila do të ishte katastrofike për disa shtete. Ishuj të tërë do të zhdukeshin dhe miliona banorë të tyre do të duhet të zhvendosen diku tjetër.Përmbytjet do të ndodhin përgjate brigjeve të deteve në të gjithë botën, duke zhvendosur akoma më shumë njerëz dhe duke shkaktuar dëmtime të të mbjellave. Ngrohja globale do të sjellë ndryshim të ciklit të qarkullimit global ujor si dhe nuk përjashtohen ndryshime të menjëhershme të klimës, që do të demostrohen me shfaqje të shpeshta të fenomeneve ekstreme të motit: ciklone, shira të fuqishme, përmbytje, thatësira. Ngrohja globale, nëse nuk do të kontrollohet do të shkaktojë probleme katastrofike me pasoja shëndetsore, mjedisore, ekonomike, dhe politike. Kostua e këtyre pasojave do të jetë shumë më e madhe se sa kostua e parandalimit të tyre. Ndryshimi klimatik nuk është një kërcënim i largët por një kërcënim aktual për mjedisin, sigurinë dhe prosperitetin tonë. Në këto kushte arritja e stabilitetit të klimës duhet të fillojë duke planifikuar në mënyrë urgjente një ekonomi globale me karbon të ulët, pasi nëse nuk e realizojmë këtë, kostua e pasojave do të jetë shumë herë më e madhe dhe më e papërballueshme. Aplikimi i disa politikave mjedisore synon pakësimin e ngrohjes globale.Përdorimi i instrumentave ekonomikë siç janë rritja e çmimit të lëndëve djegëse fosile,taksimi i emetimeve, si dhe inkurajimi i njerëzve për të ndërmarrë veprime në miqësi me mjedisin krahas politikave për reduktimin e madhësisë së familjes si dhe përfshirjes së edukimit mjedisor janë disa nga mënyrat për parandalimin e problemeve që çojnë në ngrohjen globale.Pa një përpjekje të përbashkët të qeverive, organizmave ndërkombëtare dhe publikut lufta ndaj ngrohjes globale dhe pasojave të saj do të jetë e humbur. Ngrohja globale është një rrezik real për realizimin e objektivave të mijëvjeçarit siç janë reduktimi i varfërisë, mbrojtja e mjedisit etj, ndaj përfshirja e saj në strategjinë kombëtare të zhvillimit është nevojë imediate dhe e pashmangshme për të arritur atë që tashmë synohet botërisht, zhvillimin e qëndrueshëm. Stina e vjeshtës ka ardhur, e bashkë me të priten shira të rrëmbyer e të papritura të shumta me pasoja të rënda për vendin tonë.
  5. 5. Efekti serrë—Thelbësor për jetën Një arsye që jepet për këto ndryshime është shtimi i efektit serrë, një dukuri natyrore thelbësore për jetën në tokë. Kur energjia e Diellit arrin në Tokë, rreth 70 për qind e saj përthithet, duke ngrohur ajrin, tokën dhe detet. Po të mos ishte ky mekanizëm, temperatura mesatare e sipërfaqes së Tokës do të ishte rreth -18 gradë celsius (zero gradë farenhait). Më pas, nxehtësia e përthithur çlirohet sërish në hapësirë në formën e rrezatimit infra të kuq, e kështu Toka nuk tejnxehet. Por, kur lëndët ndotëse ndryshojnë përbërjen e atmosferës, largohet më pak nxehtësi. Kjo çon në rritjen e temperaturës së Tokës.
  6. 6. Çfarë mund të bëjmë? • Rruga: Ka shumë mënyra për të reduktuar emetimet nga automjetet motorike në. Për të filluar me të, dikush mund të përpiqet për të reduktuar trafikun në rrugë dhe në ajër. Duke ecur dhe çiklizmit janë aktivitete që nuk lëshojnë asnjë gazeve aspak e panatyrshme. Në vend të ulur një person në çdo makinë, dhe kështu lëshojnë shter për çdo makinë që ju mund të zgjidhni për të marrë rreth transportit Ka tani është i njohur gjithashtu si makina elektrike dhe hibride, që do të thotë se ata janë drejtuar në energji elektrike. Pengesë me këto është se ata shpesh duhet të plotësohen dhe ata janë më të shtrenjta.. Sigurohuni që të blej një makinë të karburantit të efektshme, e bëjnë përdorimin e eko-lëvizëse (të ndaluar, ingranazh të lartë, pa ngarkesë) dhe të jetë i sigurt për të sjellë ndonjë ngarkesë të panevojshme. e çdo gjë është ashtu siç duhet dhe nuk ka emisionet e panevojshme janë bërë. Shmangni udhëtime të shkurtra si fillim të ftohtë dhe një motor i ftohtë konsumon më shumë karburant. Gjithmonë përdorni ngrohës kështu që makina është e ngrohtë tashmë në fillim! Nëse të gjithë njerëzit të mendojnë për këto veprime të ndryshme dhe të akteve në përputhje me rrethanat, dallime të rëndësishme për të bërë. Për të reduktuar emetimet nga transportin në tregti dhe industrinë e turizmit është gjithashtu disa zgjidhje. Edhe këtu ju duhet të përpiqen për të mbushur anijet tregëtare dhe kamionë me kapacitet mbajtës për të mos përzënë rreth me gjysmë-plot hapësira.Aeroplanët janë një mjet i transportit është duke u bërë më të zakonshme dhe të lëshojnë sasi të mëdha të gazrave të shkarkimit, për të zvogëluar nevojën për tatimin benzinë ​​mund të futet edhe për fluturime. • riciklimit: Të riciklimi të gjitha materialet që mund të riciklohen, do të thotë se nuk ka nevojë për sa më shumë produkte të reja të prodhuara. • Energjia e rinovueshme - Energjia diellore: Dielli është një burim i energjisë ekologjikisht miqësore dhe mund të përdoret për të ngrohur shtëpinë, në vend të përdorimit të këtij elementi. - Uji: Furnizimi me ujë është një tjetër burim natyror i energjisë bazohet në lëvizje nga uji, nganjëherë ujëvarat dhe rrjedhat tjera. - Biomasa: Gjithashtu bënë thirrje biokarburanteve ose Bioenergjia është një emër gjenerik për karburantet që janë rritur organikisht. E gjithë kjo lëndë djegëse është pjesë e një cikli natyror. Bimët marrin nëpërmjet fotosintezës në energji diellore, dioksidi i karbonit, ujit dhe mineraleve natyrore. Kur bimët pastaj qëlloi up për të marrë nga energjia ruhet është lëshuar kështu që vetëm dioksidit të karbonit që centrali ngritur një herë në ajër, ndryshe nga djegia e lëndëve djegëse fosile kur nivelet e dioksidit të karbonit janë natyralisht mëdha.

×