13 Tips nieuwsbrief

935 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
935
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
39
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

13 Tips nieuwsbrief

  1. 1. 13 Tips voor de Perfecte Nieuwsbrief
  2. 2. 13 Tips voor de Perfecte Online Nieuwsbrief 1. From: / Van: - adres ✓ Het verzendadres is erg belangrijk voor het vertrouwen van de lezer in de e-mail en dus of de nieuwsbrief wordt geopend of niet. ✓ Kies een mooie, leesbare en herkenbare naam voor de organisatie / afzender.2. Subject: / Onderwerp: ✓ De tekst van het onderwerp is ook erg belangrijk voor de beslissing om de nieuwsbrief te openen of niet. Dus niet; "Alpineshop nieuwsbrief" maar "Alle wintersportartikelen halve prijs!" ✓ Zet de belangrijkste informatie aan het begin. ✓ Niet te lang: 40-50 karakters, e-mail clients kappen toch vaak langere teksten af. ✓ Wees origineel en herhaal bijvoorbeeld niet de From: regel. ✓ Niet allemaal HOOFDLETTERS gebruiken: dit gaat op SPAM lijken. ✓ Gebruik niet te veel punctuatie (!!!) en wees voorzichtig met te veel gratis!, goedkoop!, download nu, geld, et cetera: dat gaat op SPAM lijken en filteren de meeste anti-SPAM programmas er automatisch uit.3. To: / Aan: - adres ✓ Laat het adres van de geadresseerde zien waarmee hij/zij zich heeft aangemeld, niet een algemeen adres. Sommige anti-SPAM programmas zijn daar gevoelig voor. ✓ Vraag de lezer bij SPAM-problemen om het verzendadres op te nemen in zijn of haar adresboek. E-mailprogrammas laten post van bekenden vaak wel ongehinderd door.4. Gebruik van images - HTML versus tekst ✓ HTML-nieuwsbrieven worden in het algemeen niet alleen gemakkelijker gelezen, maar worden ook als professioneler ervaren dan tekstversies. ✓ Maar gebruik niet alleen een plaatje / image als inhoud van de nieuwsbrief: dit kan opgevat worden als image SPAM. ✓ Gebruik plaatjes die met de mail worden meegestuurd voor een goede lay-out, logo, knopjes en dergelijke. Die zouden anders kunnen worden onderdrukt bij bepaalde e-mail client instellingen van de ontvanger, waardoor de nieuwsbrief er slecht uitziet. ✓ Gebruik sowieso geen bijlagen: virusscanners en anti-SPAM programmas zijn er erg gevoelig voor. ✓ Verstuur naast een HTML-versie ook een tekstversie mee: oudere e-mail clients ondersteunen HTML-versies niet altijd of niet altijd correct. ✓ Maak plaatjes klikbaar (als ze behoren bij een tekst met een conversielink).© 2011 freelancefirm - pakhuis het veem, van diemenstraat 410-412 (unit 3.04) - 1013 cr - amsterdam - www.freelancefirm.nl 2 (van 5 )
  3. 3. 13 Tips voor de Perfecte Online Nieuwsbrief 5. Houd het clean ✓ Gebruik goed leesbare combinatie van achtergrond / voorgrond kleuren, bijvoorkeur zwart op wit. ✓ Gebruik correcte HTML: verkeerde HTML-code levert minpunten op voor anti-SPAM programmas. ✓ Wees voorzichtig met JavaScript, CSS (cascading style sheets) en Frames. Of liever: gebruik deze niet als het niet perse noodzakelijk is, veel e-mail clients kunnen er (nog) niet (goed) mee omgaan.6. Inhoudsopgave ✓ Gebruik een inhoudsopgave in de nieuwsbrief bij veel nieuws: niemand houdt van verrassingen. ✓ Liever nog: pak het belangrijkste er uit en belicht dat speciaal: groter font, plaatje, meer ruimte, et cetera. ✓ Tip: Maak pakkende titels voor de berichten. Maak gebruik van verrassing, prikkel met een mysterie of kennisgat: “5 redenen om niet mee te hoeven doen met internet trends”, “Weet u waarom een paar freelance copywriters het meeste geld verdienen?” of “Hoe schrijf je een onweerstaanbare nieuwsbrief?”.7. Aanbieding ✓ Geef de lezer "an offer they cant refuse". ✓ Geef de "call to action" duidelijk aan, bijvoorbeeld (nogmaals) in een aparte lijst / box. ✓ Gebruik duidelijke conversielinks ("Klik hier voor de aanbieding"). ✓ Bij informatieve nieuwsbrieven moet er een afgewogen verhouding zijn tussen de inhoud en de commerciële aanbieding(en). ✓ Tip: Indien het niet mogelijk is om direct producten aan te schaffen via de nieuwsbrief of de site, kan een unieke code (coupon) worden meegezonden die met kan printen en laten zien in de winkel of op de afspraak. Door deze coupon kan toch de conversie worden gemeten.8. Moment ✓ Probeer een vast moment voor de verzending te vinden. Een goed voorbeeld is de Tchibo nieuwsbrief met aanbiedingen, die altijd op woensdagochtend arriveert. ✓ Het verzendmoment moet passen bij de activiteiten op de website, lopende aanbiedingen, favoriete leesmomenten van de ontvanger, et cetera. ✓ Tip: Denk ook eens aan een nieuwsbrief die men bijvoorbeeld kan printen om in de trein te lezen en die dan verstuurd wordt aan het eind van de middag.© 2011 freelancefirm - pakhuis het veem, van diemenstraat 410-412 (unit 3.04) - 1013 cr - amsterdam - www.freelancefirm.nl 3 (van 5 )
  4. 4. 13 Tips voor de Perfecte Online Nieuwsbrief 9. Lengte ✓ Houdt het kort. Een nieuwsbrief met drie items en een verzendfrequentie van vier weken, is bijvoorbeeld veel effectiever dan zes items eens in de acht weken. ✓ Laat altijd doorklikken naar de website indien langere uitleg nodig is. ✓ Tip: Denk aan een printbare versie (printen van de mail, downloaden PDF, printen op de site) indien het voor de hand ligt dat dat handig zou kunnen zijn voor de beoogde doelgroep. Denk aan treinreizigers, kinderen voor hun ouders, ouderen die niet veel van het scherm lezen, et cetera.10. Indeling ✓ Dit is vergelijkbaar met effectieve teksten op websites. Zie tips voor schrijven op het web. ✓ Zorg voor goede indeling die scanbaar is. ✓ Gebruik kopjes en bullets. ✓ Maak het persoonlijk, “Beste ….”. ✓ Laat koppen, subkoppen en opsommingen beginnen met informatieve woorden die worden opgemerkt. ✓ Gebruik een effectieve schrijfstijl: begin met de conclusie (omgekeerde piramide). ✓ Laat links er duidelijk uitzien als links, bijvoorbeeld onderlijnd en in een afwijkende kleur. ✓ Maak duidelijk waar allemaal op geklikt kan worden (in lijn met bovenstaande over duidelijke links). ✓ Tip: Schrijf beeldend, gebruik een verhaal of emotie. Bijvoorbeeld “CODE schrijft code. Niet zo maar code, maar code zoals CODE vindt dat code geschreven moet worden. Volgens de laatste standaarden, zoekmachinevriendelijk, toegankelijk en zo kort en compact mogelijk!”11. De vouw ✓ Zet conversielinks boven de vouw van de nieuwsbrief, dus zoveel mogelijk bovenaan: niet alle gebruikers scrollen en het preview-pane van veel e-mail clients is vaak niet zo groot ingesteld. ✓ Zet ‘administratie zaken’ dus bijvoorbeeld onderin de nieuwsbrief: uitschrijven / afmelden, colofon, contact, abonnement / adreswijzigingen, ...12. Inschrijven nieuwsbrief op de website ✓ Gebruik op de belangrijkste conversiepaginas (home page, landing pages) een invulbox met de oproep om een e-mail adres in te vullen om in te schrijven. Invulboxen converteren beter dan enkel een linkje of button met bijvoorbeeld inschrijven nieuwsbrief. ✓ Gebruik wervende taal, bijvoorbeeld: "Schrijf nu in voor de gratis Conversie Nieuwsbrief!" ✓ Houd het invulformulier eenvoudig en vraag enkel de gegevens die echt nodig zijn voor het inschrijven. De invulbox op de homepage kan doorverwijzen naar een vervolgpagina (zie verderop) waar iets meer informatie wordt gevraagd,© 2011 freelancefirm - pakhuis het veem, van diemenstraat 410-412 (unit 3.04) - 1013 cr - amsterdam - www.freelancefirm.nl 4 (van 5 )
  5. 5. 13 Tips voor de Perfecte Online Nieuwsbrief bijvoorbeeld geslacht en voor- en achternaam. Indien met uitlegt dat dit voor het juist personaliseren / adresseren van de nieuwsbrief is, levert dat meestal geen problemen op. ✓ Geef informatie over de nieuwsbrief: frequentie van verschijnen, dat men zich eenvoudig weer kan afmelden, een leesbaar voorbeeld van de nieuwsbrief (PDF of HTML), et cetera. ✓ Maak een afdeling op de site waar men zich voor de nieuwsbrief kan aanmelden, waar de nieuwsbrief kan worden opgezegd, het archief en waar de parameters van de aanmelding (e-mail adres, frequentie, soort nieuwsbrief, HTML / tekstversie) kunnen worden gewijzigd. Geef deze plek een mooie URL, bijvoorbeeld: www.bedrijf.nl/ nieuwsbrief. ✓ Tip: Laat een plaatje zien (liefst geskewed en met schaduw) hoe de nieuwsbrief er uit ziet: afbeeldingen bij aanbiedingen, zelfs digitale als elektronische nieuwsbrieven, converteren altijd goed.13. Meten & Testen ✓ Gebruik professionele software of roep de hulp in van een gespecialiseerd bureau bij de verzending van de e-mail nieuwsbrief. Hierdoor worden zaken zoals bounces, piekbelasting bij grote aantallen en afzeggingen goed ondersteund. ✓ Zorg er voor dat alles goed gemeten wordt. Word de mail geopend? Hoe laat na verzenden? Hoeveel ontvangers schrijven zich uit? Waar wordt op geklikt? Hoeveel adressen bouncen? ✓ Zorg er voor dat de links in de e-mail nieuwsbrief tags bevatten die weer kunnen worden gemeten op de website. Zo kan via de standaard webstatistieken (denk eens aan Google Analytics) worden bepaald wat het klikgedrag is van e-mail nieuwsbrief abonnees in tegenstelling tot directe websitebezoekers. ✓ Tip: Test de eerste verzending altijd op een groepje collegas / vrienden, liefst met verschillende computers, e-mail clients en operating systemen. Hierdoor kunnen storende tekstfouten, links die niet werken en e-mail client problemen vroegtijdig worden opgespoord.Toegift... ✓ Geef de datum (maand), versie of nummer in een reeks van de nieuwsbrief aan. ✓ Geef duidelijk aan wie de afzender is van de nieuwsbrief, bijvoorbeeld in een colofon aan het eind: bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, website, e-mail adres, KvK nummer, aansluiting bij branche-organisaties (Thuiswinkel.org), etc. ✓ Toon een link naar het privacystatement van de organisatie. ✓ Laat zien aan wie de nieuwsbrief verstuurd is, ook het e-mail adres: mensen gebruiken vaak verschillende e- mailadressen en weten vaak niet welke ze voor deze nieuwsbrief hebben gebruikt. ✓ Geef de mogelijkheid om (gemakkelijk) de nieuwsbrief af te zeggen (opt-out). ✓ Tip: bovenstaande zaken kunnen vaak standaard in het gebruikte nieuwsbrieftemplate worden opgenomen: dan wordt het in de toekomst nooit meer vergeten.De eerste stappen naar uw perfecte nieuwsbrief!© 2011 freelancefirm - pakhuis het veem, van diemenstraat 410-412 (unit 3.04) - 1013 cr - amsterdam - www.freelancefirm.nl 5 (van 5 )

×