Frederik Smit (april 2013). Ouderbetrokkenheid verbeteren? Zo doe je dat!

242 views

Published on

Hoe bevorder je ouderbetrokkenheid bij school?
1. Ontwikkel met je team een visie op wat je met ouders wilt: Waarom vind je ze belangrijk? Alleen veel ouders over de vloer helpt niet. Bedenk een oneliner, een uitspraak die gedeeld wordt door het hele team.
2. Wat zijn de succesverhalen bij jou op school: Wat kun je uitbreiden? Begin klein, want grote blauwdrukken blijven toch in de kast liggen.
3. Praat met die collega die in de teamvergadering zegt: ik wil ‘s ochtends die ouders zo snel mogelijk de deur uit, dan kan ik aan het werk. Laat zien dat het zich dubbel en dwars uitbetaalt als je ouders inschakelt bij de schoolloopbaan van je leerlingen.
4. Maak al bij de intake van nieuwe leerlingen goede afspraken over wederzijdse verwachtingen en manage die verwachtingen ook gedurende de schoolloopbaan. Wees realistisch. Praat regelmatig met ouders, alleen al omdat ze anders veel te laat ontdekken dat hun kind toch ‘alleen maar een vmbo-advies’ krijgt en ze jou dat gaan verwijten.
5. Communiceer positief met ouders: geef aandacht op maat, daar bloeien ze van op! En spreek in een taal die ouders snappen: zij kennen het onderwijsjargon niet.
6. Vorm een taskforce van directeur (bouwleider), leraar en ouder die regelmatig overleggen en samen het thema ‘ouders’ op de agenda houden.
7. Denk na over andere vormen van communicatie met ouders: bellen, mailen, twitteren, facebooken kan ook.
8. Overweeg parttime lidmaatschap van medezeggenschapsraad voor ouders: niet iedereen heeft tijd om zich een jaar lang aan de mr te verbinden.
9. Organiseer een ouderpanel, maar wees dan ook voorbereid op echte inspraak. Stel je open.
10. 10. Kijk ook naar ouder-oudernetwerken: zij kunnen je helpen meer ouders te bereiken.
Zie Didactief, april 2013, pp. 17-21
http://www.didactiefonline.nl/images/ouderbetrokkenheid.pdf
Zie ook van Frederik Smit: Succesfactoren betrokkenheid ouders en school. Uitgeverij SWP Amsterdam.
Mart Seerden (NBD|Biblion recensie) typeert het boek: ‘Zeer praktisch voor zowel leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs als voor ouders’.
Check: http://www.bruna.nl/boeken/ouders-en-school-9789088503320
Frederik Smit (2013). Medezeggenschap in het onderwijs, Succesfactoren voor invloed van leraren, ouders en leerlingen op bestuursbeleid. Amsterdam: SWP Uitgevers.
http://www.bruna.nl/boeken/medezeggenschap-en-onderwijs-9789088503450

http://www.its-nijmegen.nl/pdf/view_medewerkers.asp?id=267

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
242
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Frederik Smit (april 2013). Ouderbetrokkenheid verbeteren? Zo doe je dat!

  1. 1. Frederik Smit (april 2013). Ouderbetrokkenheidverbeteren? Zo doe je dat!Hoe bevorder je ouderbetrokkenheid bij school?1. Ontwikkel met je team een visie op wat je met ouders wilt: Waarom vind je ze belangrijk? Alleen veel ouders over de vloer helpt niet. Bedenk een oneliner, een uitspraak die gedeeld wordt door het hele team.2. Wat zijn de succesverhalen bij jou op school: Wat kun je uitbreiden? Begin klein, want grote blauwdrukken blijven toch in de kast liggen.3. Praat met die collega die in de teamvergadering zegt: ik wil ‘s ochtends die ouders zo snel mogelijk de deur uit, dan kan ik aan het werk. Laat zien dat het zich dubbel en dwars uitbetaalt als je ouders inschakelt bij de schoolloopbaan van je leerlingen.4. Maak al bij de intake van nieuwe leerlingen goede afspraken over wederzijdse verwachtingen en manage die verwachtingen ook gedurende de schoolloopbaan. Wees realistisch. Praat regelmatig met ouders, alleen al omdat ze anders veel te laat ontdekken dat hun kind toch ‘alleen maar een vmbo-advies’ krijgt en ze jou dat gaan verwijten.5. Communiceer positief met ouders: geef aandacht op maat, daar bloeien ze van op! En spreek in een taal die ouders snappen: zij kennen het onderwijsjargon niet.6. Vorm een taskforce van directeur (bouwleider), leraar en ouder die regelmatig overleggen en samen het thema ‘ouders’ op de agenda houden.7. Denk na over andere vormen van communicatie met ouders: bellen, mailen, twitteren, facebooken kan ook.8. Overweeg parttime lidmaatschap van medezeggenschapsraad voor ouders: niet iedereen heeft tijd om zich een jaar lang aan de mr te verbinden.9. Organiseer een ouderpanel, maar wees dan ook voorbereid op echte inspraak. Stel je open.10. 10. Kijk ook naar ouder-oudernetwerken: zij kunnen je helpen meer ouders te bereiken.Zie Didactief, april 2013, pp. 17-21http://www.didactiefonline.nl/images/ouderbetrokkenheid.pdfZie ook van Frederik Smit: Succesfactoren betrokkenheid ouders en school. Uitgeverij SWPAmsterdam.Mart Seerden (NBD|Biblion recensie) typeert het boek: ‘Zeer praktisch voor zowelleerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs als voor ouders’.
  2. 2. Check: http://www.bruna.nl/boeken/ouders-en-school-9789088503320Frederik Smit (2013). Medezeggenschap in het onderwijs, Succesfactoren voor invloed vanleraren, ouders en leerlingen op bestuursbeleid. Amsterdam: SWP Uitgevers.http://www.bruna.nl/boeken/medezeggenschap-en-onderwijs-9789088503450

×