Frederik Smit (2012). Welkom in de school. Leraren en ouders vormenwaardegemeenschap. MR magazine, 28 (6/7), 4-6.Welkom in...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Frederik Smit (2012). Welkom in de school. Leraren en ouders vormen waardegemeenschap. MR magazine, 28 (6/7), 4-6.

222 views

Published on

Bij partnerschap tussen ouders en school gaat het ook om de school als waardegemeenschap. Met de ouders komt sociaal kapitaal (hulpbronnen en ideeën) van onschatbaar belang de school binnen.
De verwachting is dat het succes van het maatschappelijk debat met name afhangt van de mate waarin scholen er in slagen deze hulpbronnen en ideeën van ouders te benutten, passend bij de school en de wijk.
Voorwaarden
De voorwaarden voor het benutten van sociaal kapitaal zijn:
• Samen is het parool. Opvoeding en onderwijs zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders en school, waarbij ieder een eigen eindverantwoordelijkheid heeft: ouders voor het opvoeden en het schoolteam voor opvang en onderwijs.
• Duidelijkheid. Ouders en leraren moeten met elkaar communiceren over wederzijdse verwachtingen en hoe ze aankijken tegen de begeleidende en ‘opvoedende’ taak van de professional en de ‘onderwijzende’ taak van de ouders.
• Minder toespraak en meer inspraak. Schoolteams kunnen proberen ouders wat minder toe te spreken, meer naar hen te luisteren, open te staan voor hun zorgen en hen nadrukkelijker uit te nodigen zitting te nemen in de (g)mr.
Bron: Smit, F. (2012). Welkom in de school. Leraren en ouders vormen waardegemeenschap. MR magazine, 28 (6/7), 4-6.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
222
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Frederik Smit (2012). Welkom in de school. Leraren en ouders vormen waardegemeenschap. MR magazine, 28 (6/7), 4-6.

  1. 1. Frederik Smit (2012). Welkom in de school. Leraren en ouders vormenwaardegemeenschap. MR magazine, 28 (6/7), 4-6.Welkom in de schoolFrederik Smit (2012). Welkom in de school. Leraren en ouders vormenwaardegemeenschap. MR magazine, 28 (6/7), 4-6. Welkom in de schoolBij partnerschap tussen ouders en school gaat het ook om de school alswaardegemeenschap. Met de ouders komt sociaal kapitaal (hulpbronnen en ideeën)van onschatbaar belang de school binnen.De verwachting is dat het succes van het maatschappelijk debat met name afhangt van demate waarin scholen er in slagen deze hulpbronnen en ideeën van ouders te benutten,passend bij de school en de wijk.VoorwaardenDe voorwaarden voor het benutten van sociaal kapitaal zijn:• Samen is het parool. Opvoeding en onderwijs zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheidvan ouders en school, waarbij ieder een eigen eindverantwoordelijkheid heeft: ouders voorhet opvoeden en het schoolteam voor opvang en onderwijs.• Duidelijkheid. Ouders en leraren moeten met elkaar communiceren over wederzijdseverwachtingen en hoe ze aankijken tegen de begeleidende en ‘opvoedende’ taak van deprofessional en de ‘onderwijzende’ taak van de ouders.• Minder toespraak en meer inspraak. Schoolteams kunnen proberen ouders wat minder toete spreken, meer naar hen te luisteren, open te staan voor hun zorgen en hen nadrukkelijkeruit te nodigen zitting te nemen in de (g)mr.Bron: Smit, F. (2012). Welkom in de school. Leraren en ouders vormenwaardegemeenschap. MR magazine, 28 (6/7), 4-6.

×