Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Frederik Smit (2013). Gezag op school. Leiderschap nieuwe stijl. MRmagazine, 29 (1), 4-6.De term ‘gezag’ wordt op veel mid...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Frederik Smit (2013). Gezag op school. Leiderschap nieuwe stijl. MR magazine, 29 (1), 4-6.

240 views

Published on

De term ‘gezag’ wordt op veel middelbare scholen zorgvuldig vermeden, omdat het een onbehaaglijk gevoel oproept. Ook op de lerarenopleidingen is het woord niet populair. Toch is er op scholen en in de samenleving behoefte aan meer gezag en duidelijke grenzen. Verschillende actuele incidenten en onderzoeken tonen aan dat het tijd is dat ook medezeggenschapsraden dit onderwerp op de agenda zetten.
De autoriteit van de leraar om een klas te leiden is niet vanzelfsprekend. Niet voor de leerlingen en niet voor de ouders. Het komt nogal eens voor dat de docent de lesstof probeert over te dragen, terwijl de leerlingen onderuit gezakt met hun smartphone zitten te twitteren. De reprimande die de leraar de leerlingen daarvoor geeft en de discussie over het gebruik van de telefoon kan zo maar een kwaad bezoekje van ouders tot gevolg hebben. Uit ITS-onderzoek (Smit e.a., 2011) onder ruim 5000 leraren, leerlingen en ouders weten we dat 98 procent van de leraren naar buiten toe het beeld ophoudt, dat zij de baas zijn in de klas, maar dat een derde van de leerlingen naar eigen zeggen, de touwtjes in handen heeft tijdens lessituaties in het voortgezet onderwijs. De ouders onderschrijven de visie van de leerlingen en klagen dat de contacten met leraren moeizaam verlopen.
Bron: Frederik Smit (2013). Gezag op school. Leiderschap nieuwe stijl. MR magazine, 29 (1), 4-6.
Check: http://www.its-nijmegen.nl/pdf/view_medewerkers.asp?id=258

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Frederik Smit (2013). Gezag op school. Leiderschap nieuwe stijl. MR magazine, 29 (1), 4-6.

  1. 1. Frederik Smit (2013). Gezag op school. Leiderschap nieuwe stijl. MRmagazine, 29 (1), 4-6.De term ‘gezag’ wordt op veel middelbare scholen zorgvuldig vermeden, omdat heteen onbehaaglijk gevoel oproept. Ook op de lerarenopleidingen is het woord nietpopulair. Toch is er op scholen en in de samenleving behoefte aan meer gezag enduidelijke grenzen. Verschillende actuele incidenten en onderzoeken tonen aan dat hettijd is dat ook medezeggenschapsraden dit onderwerp op de agenda zetten.De autoriteit van de leraar om een klas te leiden is niet vanzelfsprekend. Niet voor deleerlingen en niet voor de ouders. Het komt nogal eens voor dat de docent de lesstofprobeert over te dragen, terwijl de leerlingen onderuit gezakt met hun smartphone zitten tetwitteren. De reprimande die de leraar de leerlingen daarvoor geeft en de discussie over hetgebruik van de telefoon kan zo maar een kwaad bezoekje van ouders tot gevolg hebben. UitITS-onderzoek (Smit e.a., 2011) onder ruim 5000 leraren, leerlingen en ouders weten we dat98 procent van de leraren naar buiten toe het beeld ophoudt, dat zij de baas zijn in de klas,maar dat een derde van de leerlingen naar eigen zeggen, de touwtjes in handen heeft tijdenslessituaties in het voortgezet onderwijs. De ouders onderschrijven de visie van de leerlingenen klagen dat de contacten met leraren moeizaam verlopen.Bron: Frederik Smit (2013). Gezag op school. Leiderschap nieuwe stijl. MR magazine, 29(1), 4-6.Check: http://www.its-nijmegen.nl/pdf/view_medewerkers.asp?id=258

×