Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Fraoula~kakotxiou

1,181 views

Published on

Published in: Health & Medicine
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Fraoula~kakotxiou

 1. 1. Η φράουλα (Fragaria vesca) η χαμαικέρασος,(κεράσι του εδάφους)της οιτων ροδωδών,είναι ποώδες,ιθαγενές φυτό της Β.και Ν.Αμερικής.Οι σημκαλλιεργούμενες ποικιλίες αποτελούν το αποτέλεσμα της εξέλιξηςτης¨αρχέγονης"φράουλας στην Ευρώπη την τελευταία πεντηκονταετίαΕτυμολογικά η λέξη φράουλα προκύπτει απο την Ιταλική λέξη "fragolaτο ελληνικό "φράγουλα".Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό η φράουλα ανήκει στην οικογένειατων Ροδοειδών (Rosaceae) με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειωνεύκρατων περιοχών. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναιαπό τη Χιλή.
 2. 2. Πρώτοι οι Ρωμαίοι την ανακάλυψαν, καλλιεργήθηκεπρώτη φορά το Μεσαίωνα, στις Άλπεις και διαδόθηκεέπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη Γηραιά ήπειρο, οιπρώτες καλλιέργειες άγριας φράουλας άρχισαν τοΜεσαίωνα στη Ρώμη και η μόνη γνωστή ποικιλία τηνπερίοδο αυτή προερχόταν από τις Άλπεις. Σημαντικέςαλλαγές στην καλλιέργειά της παρατηρήθηκαν όταν στηνΕυρώπη ήρθαν οι πολύ μεγαλύτερες αμερικανικέςφράουλες και στη συνέχεια οι ποικιλίες από τη Χιλή, πουοι συνεχείς διασταυρώσεις τους οδήγησαν περίπου στιςτωρινές φράουλες. Στις μέρες μας, τη μεγαλύτερηπαραγωγή φράουλας στον κόσμο έχουν οι ΗΠΑ, ενώ στηχώρα μας ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η ευρωπαϊκήφράουλα, που τη βρίσκουμε και αυτοφυή σε διάφορεςπεριοχές.
 3. 3. Η φράουλα είναι πολυετές, δικότυλο,έρπον κυρίως αλλά καιαναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα πουαποτελούνται από 3 φυλλάρια που τα περιθώρια τους είναιπριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτακαι φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλεςτων φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονταιξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουναναπτύσσοντας νέα φυτά. Ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετοςκαι αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια τηςπολλά μικρά σπόρια.Γενικά, είναι φυτό των ψυχρών περιοχών,απαντάται όμως σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης,διότι διαθέτει πολύ μεγάλη γενετική ποικιλομορφία που τηςεπιτρέπει να εγκλιματίζεται σε ποικίλα περιβάλλοντα,ανήκειστην τάξη "ροδώδη"και την οικογένεια "ροδίδες.
 4. 4. Το φυτό του πάθουςΑνήκει στην οικογένεια Rosaceae, στο γένος Fragaria,και είναι φυτό μικρό - συνήθως έρπον και πολυετές, ανκαι η εντατική καλλιέργεια το έχει πια μετατρέψει σεμονοετές. Υπάρχει άγρια και ήμερη, με τον καρπό τηςπρώτης να είναι πιο μικρός, αρωματικός και γλυκός. Ηφραουλιά ανθίζει από το Μάιο ως τον Ιούλιο και οικαρποί της ωριμάζουν το καλοκαίρι. Ωστόσο, υπάρχουνποικιλίες που δίνουν καρπούς όλο το χρόνο. Το φυτόαντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και προσαρμόζεταισε όλα τα είδη χώματος. Όμως, μια απότομη αλλαγή τηςθερμοκρασίας, ένας παγετός, οι πολλές βροχές και ηξηρασία μπορεί να το βλάψουν, ενώ είναι ευαίσθητοστους ρύπους.
 5. 5. Η φράουλα στην ΕλλάδαΗ φράουλα στην Ελλάδα καλλιεργείται από πολύ παλαιά ως υπαίθρια πολυετήςκαλλιέργεια, ενώ τα τελευταία χρόνια ως μονοετής ή διετής καλλιέργεια. Μεγάλεεκτάσεις φράουλας καλλιεργούνται στην Μακεδονία ( Ν. Πιερίας, Ημαθίας,Φλώρινας), στην Δυτική και Στερεά Ελλάδα (Ν. Άρτας, Πρέβεζας, ΜεσσολογγίουΑμφίσσης ) , Πελοπόννησο (Ν. Πάτρας, Μεσσηνίας και Λακωνίας ), καθώς και σεάλλα μέρη. Η συνολική έκταση κυμαίνεται περί τις 7.000 στρέμματα.Αρκετά απόαυτά καλύπτονται ( τούνελ ή θερμοκήπια ) για παραγωγή πρώιμων ή εκτόςεποχής καρπών. Η συνολική παραγωγή ανά έτος κυμαίνεται περί τους 15.000τόνους. Η Ελλάδα είναι ελλειπής σε φράουλες, κάποιες ποσότητες εισάγονται αποτην Ισπανία και άλλες χώρες.Το κύριο πρόβλημα επέκτασης της φράουλας είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασητης φυτείας και της συγκομιδής των καρπών. Επίσης, η μεγάλη ευπάθεια τωνκαρπών στις μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις και στις ασθένειες αποτελούνπεριοριστικό παράγοντα επέκτασεις της καλλιέργειας.
 6. 6. Οφέλη για την υγείαΠολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία, καταναλώνοντας φράουλες,ιδιαίτερα την εποχή αυτή που υπάρχουν άφθονες. Η σύστασή της έχειευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν απο ρευματισμούς και χολή,(κυρίως λόγω των βιταμινών), σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα, (κυρίως λόγωτων φυτικών ινών), και σε όσους έχουν αναιμία και υπέρταση. Δρα επίσηςκαθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά ενώ βοηθά σημαντικά στις αποβολήτοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Διαθέτειόμως και καλλυντική δράση. Είναι παρατηρημένο ότι n μάσκα με φράουλατονώνει τnv επιδερμίδα και τnv κάνει απαλή, όμορφn και σφριγηλή. Είναιιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α(καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, καιαρκετές φυτικές ίνες. Θερμιδικά αποδίδει 46 kcal ανά 100 gr. Δυστυχώς είναιιδιαίτερα ευάλωτη σε ρυπαντικές ουσίες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
 7. 7. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι η μείξη φράουλας μεαλκοόλ, σε μορφή κοκτέιλ, ενίσχυε κατά 30% τιςαντιοξειδωτικές ιδιότητές της, οι οποίες καταπολεμούν τιςελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση στον οργανισμό καιπολλές ασθένειες, (J. Sc. Food Agriculture, 2005).Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονταισε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέληγια την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώπαρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψηκατά του καρκίνου, (J Agric Food Chem. 2006), τωνκαρδιαγγειακών παθήσεων, (Pathophysiol Haemost Thromb.2006), της αρθρίτιδας, και είναι ευεργετικές για την ισορροπίατων υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.
 8. 8. O καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φράουλαςχρησιμοποιούνται ως φάρμακο εδώ και αιώνες. Μάλιστα,χρησίμευαν στην παρασκευή φαρμάκων για τη διάρροια,χωνευτικών, λοσιόν για το δέρμα, επιθεμάτων για ταεγκαύματα, ενώ ο χυμός της χρησιμοποιούνταν στη λεύκανσητων δοντιών. Της έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές,αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικέςιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες(με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινοχρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη καιζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράσηστην όραση.Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου τωντροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικάσυστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας αλλά μαςδίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουντην υγεία μας.
 9. 9. Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:Αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, και μόνο όσες θακαταναλώσετε άμεσα. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές,με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους. Δείγμα φρεσκάδας είναι καιτα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου.Απαραίτητο, όμως το προσεκτικό πλύσιμο τους με άφθονο νερό, μαζί με τακοτσανάκια.Όσον αφορά την συντήρησή τους, ώριμες δεν διατηρούνται περισσότερο από 2ημέρες, ενώ η πλήρης κατάψυξη πρέπει να αποφεύγεται.Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος μετρυπημένο κάλυμα για να επιτρέπεται η διέλευση του κρύου αέρα. Χρειάζεται ναπλένονται καλά πριν καταναλωθούν διότι η τραχειά επιφάνεια τους ευνοεί τησυσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων.Για να μη χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους, είναι προτιμότερο να τις βάζετεσε σουρωτήρι και να τις πλένετε με άφθονο νερό μαζί με τα κοτσανάκια τους,χωρίς να τις αφήνετε να μουλιάσουν.Ο καιρός της φράουλας είναι απο τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο,αλλά ειδικά ο Μάιοςείναι ο μήνας της.
 10. 10. Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:Αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος,και μόνο όσες θα καταναλώσετε άμεσα. Να δείχνουνοπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, μεευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους.Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα,καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή τουφρούτου. Απαραίτητο, όμως το προσεκτικό πλύσιμοτους με άφθονο νερό, μαζί με τα κοτσανάκια.Όσον αφορά την συντήρησή τους, ώριμες δεν διατηρούνταιπερισσότερο από 2 ημέρες, ενώ η πλήρης κατάψυξη πρέπει νααποφεύγεται.Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικόσκεύος με τρυπημένο κάλυμα για να επιτρέπεται η διέλευση τουκρύου αέρα. Χρειάζεται να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν διότιη τραχειά επιφάνεια τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης καιλιπασμάτων.Για να μη χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους, είναι προτιμότερο νατις βάζετε σε σουρωτήρι και να τις πλένετε με άφθονο νερό μαζί με τακοτσανάκια τους, χωρίς να τις αφήνετε να μουλιάσουν.Ο καιρός της φράουλας είναι απο τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο,αλλάειδικά ο Μάιος είναι ο μήνας της

×