Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Banana~rossolatou

704 views

Published on

Μπανάνα, συνταγές, θρεπτικά συστατικά, καλλιέργεια

Published in: Food
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Banana~rossolatou

 1. 1. ΜΠΑΝΑΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΗΣ ΡΩΣΣΟΛΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΣ 1Ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΓΤ2 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/12/14
 2. 2. Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο ενοχοποιημένα φρούτα, παρεξηγημένα και παραμελημένα από τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα ή που προσέχουν το βάρος τους. Ο λόγος είναι η λανθασμένη εντύπωση πως η μπανανα παχαίνει λόγω των υποτιθέμενων πολλών της θερμίδων. Η μπανάνα είναι από τα πιο ωφέλημα φρούτα γιατί παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχει πολλές φυτικές ίνες και προμηθεύει τον οργανισμό με τις βιταμίνες Α, Β, C, Ε καθώς και με εξίσου απαραίτητα ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο (καλύπτει το 25% των ημερησίων αναγκών του σώματος μας σε κάλιο), τον σίδηρο , το ασβέστιο, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο.
 3. 3. ΕΙΔΗ ΜΠΑΝΑΝΑΣ Υπάρχουν πολλά είδη ποικιλιών μπανάνας, πολλά από τα οποία θα εξέπλητταν τους δυτικοευρωπαίους καταναλωτές που είναι συνηθισμένοι στην πανταχού παρούσα ποικιλία επιδόρπιου Cavendish που βρίσκονται στα σουπερμάρκετ. Άλλες περιλαμβάνουν τις κόκκινες Κουβανέζικες (ή Κολοράντο) οι οποίες προέρχονται από τον Ισημερινό και έχουν καφετί- κόκκινο δέρμα, Λακτάταν από τις Φιλιππίνες οι οποίες είναι πολύ αρωματικές, και Μανζάνο και Μπούρο που έχουν ελαφριές γεύσεις μήλου και λεμονιού, αντίστοιχα. Άλλες εξωτικές ποικιλίες δεν καταναλώνονται γενικά τοπικά, επειδή δεν αποθηκεύονται σωστά ή βλάπτεται εύκολα η φλούδα τους. Οι μπανανιές που φυτρώνουν στην Ελλάδα, κυρίως στη Μεσσηνία και την Κρήτη παράγουν ιδιαίτερα εύγεστες και αρωματικές μπανάνες, οι οποίες όμως είναι πολύ μικρές σε σχέση με αυτές που παράγονται σε θερμότερες χώρες. Φυτευτές μπανάνες (Musa balbisiana), οι πρόγονοι της κοινής εξημερωμένης μπανάνας[10] πωλούνται σε αγορές στην Ινδονησία.
 4. 4. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ Οι καλλιέργειες της μπανάνας επεκτείνονται στην Ιεράπετρα, στην Παχιά Άμμο και στη Σητεία του Ν. Λασιθίου στα μέσα της δεκαετίας του 70, όπου καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Λίγα χρόνια αργότερα υπάρχουν 5.000 στρέμματα θερμοκηπιακής μπανάνας και 2.500 στρέμματα υπαίθριας με παραγωγή 30.000 τόνους ετησίως. Η περίοδος αυτή καλλιέργειες της μπανάνας επεκτείνονται στην Ιεράπετρα, στην Παχιά Άμμο και στη Σητεία του Ν. Λασιθίου στα μέσα της δεκαετίας του 70, όπου καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Λίγα χρόνια αργότερα υπάρχουν 5.000 στρέμματα θερμοκηπιακής μπανάνας και 2.500 στρέμματα υπαίθριας με παραγωγή 30.000 τόνους ετησίως. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως χρυσή εποχή της μπανανοκαλλιέργειας. Η τιμή πώλησης φτάνει τις 500 και 600 δρχ. το κιλό και η ζήτηση είναι μεγάλη. Οι ανάγκες σε επίπεδο χώρας αγγίζουν τους 100.000 τόνους ετησίως. Το 1989 επιτρέπεται και πάλι η εισαγωγή της μπανάνας, που είχε απαγορευτεί μετά από τις διαμαρτυρίες των μπα-νανοπαραγωγών το 1981. Έμποροι και καταναλωτές στρέφονται τότε στην εισαγόμενη μπανάνα. Η ντόπια μπανάνα βρίσκεται στα αζήτητα και η πλειοψηφία των μπανανοπαραγωγών αναγκάζεται να αλλάξει καλλιέργεια. Οι λίγες ποσότητες που παράγονται πλέον διακινούνται κατά βάση στις αγορές της Κρήτης.τή χαρακτηρίζεται ως χρυσή εποχή της μπανανοκαλλιέργειας. Η τιμή πώλησης φτάνει τις 500 και 600 δρχ. το κιλό και η ζήτηση είναι μεγάλη. Οι ανάγκες σε επίπεδο χώρας αγγίζουν τους 100.000 τόνους ετησίως. Το 1989 επιτρέπεται και πάλι η εισαγωγή της μπανάνας, που είχε απαγορευτεί μετά από τις διαμαρτυρίες των μπα-νανοπαραγωγών το 1981. Έμποροι και καταναλωτές στρέφονται τότε στην εισαγόμενη μπανάνα. Η ντόπια μπανάνα βρίσκεται στα αζήτητα και η πλειοψηφία των μπανανοπαραγωγών αναγκάζεται να αλλάξει καλλιέργεια. Οι λίγες ποσότητες που παράγονται πλέον διακινούνται κατά βάση στις αγορές της Κρήτης.
 5. 5. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μπανάνα είναι από τα πιο αγαπητά τροπικά φρούτα στην Ευρώπη. Σνακ, κρέμα για το μωρό ή πηγή ενέργειας για όσους αθλούνται, η μπανάνα είναι μια γλυκιά απόλαυση την οποία μπορεί κανείς να ευχαριστηθεί όλο το χρόνο.
 6. 6. Πώς τρώγεται; Μπορείτε να φάτε μια μπανάνα οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Είναι εύκολο να την έχετε μαζί σας στην τσάντα, στο σακίδιο, ακόμη και στον χαρτοφύλακα. Προσθέστε μια ξεχωριστή γευστική νότα στη σαλάτα ή στο γλυκό σας. Οι μπανάνες είναι πεντανόστιμες ακόμη και ψητές ή τηγανιτές. Οι μπανάνες είναι ακόμη πιο γλυκές όταν η φλούδα τους εμφανίζει καφέ στίγματα λόγω των σακχάρων.
 7. 7. Συντήρηση Οι πράσινες μπανάνες ωριμάζουν στο σπίτι σε θερμοκρασία δωματίου. Για να διατηρηθούν οι ώριμες μπανάνες πρέπει να τοποθετηθούν σε δροσερό περιβάλλον. Ωστόσο, τα εξωτικά φρούτα δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο λόγω του κινδύνου να υποστούν θερμικό σοκ: η φλούδα γίνεται γκρίζα και αποκτά μια όχι ιδιαίτερα ελκυστική όψη.
 8. 8. ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (ΔΙΑΙΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ) Θρεπτικά στοιχεία Μέσες τιμές ανά 100 g* θερμιδική αξία 89,0 kcal πρωτεΐνες 1,1 g υδατάνθρακες 20,6 g από τους οποίους σάκχαρα 14,7 g λιπαρά 0,3 g από τα οποία κορεσμένα 0,1 g χοληστερόλη 0,0 mg φυτικές ίνες 2,3 g νάτριο 1,0 mg βιταμίνη C 10,4 mg β-καροτένιο 47,0 µg βιταμίνη B9 21,5 µg ασβέστιο 6,5 mg μαγνήσιο 28,5 mg σίδηρος 0,3 mg
 9. 9. ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ •Μπανάνα (1 κιλό ) 590 (θερμίδες) •Μπανάνα (1 μεγάλη) 120 (θερμίδες) •Μπανάνα με γάλα- Μίλκ Σέικ (μεγάλο ποτήρι) 180 (θερμίδες) •Μπανάνα χυμός (μικρό ποτήρι) 120 (θερμίδες) •Θερμίδες 100. Μία μικρή μπανανα έχει περίπου 85 θερμίδες, ενώ μια μεγάλη 160. •Νερό 75%. Η μικρή της περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με άλλα φρούτα ή λαχανικά την καθιστά πιο χορταστική, δίνει όμως παράλληλα την λανθασμένη εντύπωση ότι η μπανάνα παχαίνει.
 10. 10. ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Οι μπανάνες έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία : ο παρακάτω infographic παρουσιάζει τα σημαντικά οφέλη του οργανισμού από την κατανάλωση της μπανάνας σε καθημερινή βάση. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση μιας μπανάνας την ημέρα, ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική ή πνευματική εργασία, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αναλάβει γρηγορότερα
 11. 11. ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 12. 12. Σοκολατένιο μπανάνα κέικ Υλικά συνταγής 1? φλ. τσαγιού σπορέλαιο 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 αυγά 2½ φλ. τσαγιού Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 3 κ.γλ. Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 1/2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι 1½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής 4 ώριμες μπανάνες 1 βανίλια 1? φλ. τσαγιού καρυδόψιχα αλεσμένη 1 πρέζα αλάτι Για την κρέμα σοκολάτας 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη 1/3 φλ. τσαγιού νερό 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη 1½ φλ. τσαγιού ζΖάχαρη Άχνη ΑΝΘΟΣ 1/3 φλ. τσαγιού Κακάο ΓΙΩΤΗΣ 1 πρέζα αλάτι 1/2 φλ. τσαγιού Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ
 13. 13. Σοκολατένιο μπανάνα κέικ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ. Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 3΄-4΄, να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα. Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Μόλις ενωθεί το μείγμα προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο. Το αφήνουμε 10΄ να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ: Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω γύρω το κέικ και γαρνίρουμε με φέτες μπανάνας.
 14. 14. Αμερικάνικο κέικ μπανάνα ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ •1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο •1 φλ.τσ. ζάχαρη •2 μεγάλα αυγά •3 γινομένες μέτριες ή μεγάλες μπανάνες •2 φλ.τσ. αλεύρι •1 κουταλάκι γλυκού σόδα •1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ •1/2 κ.γλ. αλάτι •2 κουταλές σούπας γάλα •1/2 κ.γλ. βανίλια •1 φλυτζάνι τριμμένα καρύδια
 15. 15. ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός απ'τα καρύδια, στο μπλέντερ του μίξερ και τα χτυπάμε πολύ καλά. Στο ομοιόμορφο μίγμα προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ό,τι είδος φόρμα για κέικ μας αρέσει. Βασική προϋπόθεση: η φόρμα να είναι λαδωμένη και αλευρωμένη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου μια ώρα. Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετές ώρες τυλιγμένο σε πετσέτα και τοποθετημένο πάνω σε σχάρα.
 16. 16. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ

×