Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ενότητα 6

9,399 views

Published on

Ενότητα 6η του βιβλίου της γλώσσας της ΣΤ δημοτικού

 • Login to see the comments

ενότητα 6

 1. 1. η: 6 Ενότητα Η ζωή σε άλλους τόπους Ο εκπαιδευτικός: Σουλιόπουλος Φώτης
 2. 2. ΢τόχοι ενότητας  Με ποιον τρόπο προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον ότι η άποψή μας είναι σωστή  Με τις αιτιολογικές προτάσεις  Με τους τοπικούς προσδιορισμούς  Πώς δίνουμε πληροφορίες για μια χώρα  Ποιος είναι ο ρόλος του ενεστώτα σε ένα κείμενο που πληροφορεί/ περιγράφει
 3. 3. Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά Ποιητική συλλογή του Γιώργου ΢εφέρη Ο Γιώργος ΢εφέρης (1900-1971) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και ένας από τους δύο μοναδικούς Έλληνες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ. Ο Γιώργος ΢εφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης τιμήθηκαν με το νόμπελ λογοτεχνίας. Σο πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος ΢εφεριάδης. Γεννήθηκε στη ΢μύρνη. ΢πούδασε Νομική στο Παρίσι και το 1927 διορίστηκε στο υπουργείο εξωτερικών ως ακόλουθος πρεσβείας. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, δοκίμια και μεταφράσεις.
 4. 4. Αυτόχθονες λαοί Αυτόχθονες λαοί ή ιθαγενείς λέγονται οι μειονοτικοί πληθυσμοί ενός κράτους που κατοικούσαν εκεί πριν έρθει ο μετέπειτα κυρίαρχος πληθυσμός. Πρόκειται για πληθυσμούς που κατοικούσαν σε μια περιοχή όταν κάποιος άλλος πολιτισμός έφτασε και κυριάρχησε μέσω κατάκτησης ή εποικισμού και διατηρούν ένα τρόπο ζωής κοντύτερα στις παραδόσεις τους σε σύγκριση με τον τρόπο ζωής του κράτους στο οποίο κατοικούν.
 5. 5. Γράφω με επιχειρήματα Επιχειρήματα είναι οι σκέψεις που κάνουμε για να υποστηρίξουμε τη γνώμη μας και να πείσουμε τους συνομιλητές μας. Βασικά στοιχεία:  Πρόβλημα- θέμα: αυτό που μας απασχολεί και για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε  Παρουσιάζουμε την άποψή μας με τις φράσεις:  Νομίζω ότι….  Πιστεύω ότι…  Έχω την άποψη ότι…  Η γνώμη είναι ότι…
 6. 6. Χρησιμοποιούμε αιτιολογικές προτάσεις: π.χ. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για μας να έχουμε λιγότερες εργασίες στο σπίτι, επειδή θα έχουμε περισσότερο χρόνο για εξωσχολικές δραστηριότητες και για παιχνίδι. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πάμε όλοι μαζί, επειδή θα μπορούμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον.
 7. 7. Αιτιολογικές προτάσεις Αιτιολογικές ονομάζονται οι εξαρτημένες προτάσεις που φανερώνουν την αιτία, το λόγο που γίνεται αυτό που δηλώνεται με την κύρια πρόταση. Οι αιτιολογικές προτάσεις είναι εξαρτημένες προτάσεις και χωρίζονται από την κύρια με κόμμα. Εισάγονται με τους αιτιολογικούς συνδέσμους γιατί, επειδή, διότι, αφού, καθώς, εφόσον καθώς και με τις φράσεις μια που, μια και που χρησιμοποιούνται ως αιτιολογικοί σύνδεσμοι. π.χ. Ο Κώστας πηγαίνει συχνά στη γιαγιά του, επειδή την αγαπάει. Ο Πέτρος δεν πετάει σκουπίδια, γιατί σέβεται το περιβάλλον. Μια και δεν ήρθε, λέω να φύγω και εγώ.
 8. 8. Αιολική γη Ο Ηλίας Βενέζης (1904-1973) ήταν Έλληνας συγγραφέας. Σο πραγματικό του όνομα ήταν Ηλίας Μέλλος, Έγινε γνωστός από τα έργα του «Αιολική γη», «Σο νούμερο 31328» και το θεατρικό έργο «Μπλοκ C ». Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, Σο 1922 πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Σούρκους και στάλθηκε στα εργατικά τάγματα για 14 μήνες, Η εμπειρία του αυτή περιγράφεται στο πρώτο του μυθιστόρημα, Το νούμερο 31328. Έζησε την υπόλοιπη ζωή του στη Μυτιλήνη, όπου εργαζόταν στην Σράπεζα της Ελλάδας.
 9. 9. Σα έθνη του κόσμου
 10. 10. Πώς δίνουμε πληροφορίες για μια χώρα Δίνουμε την επίσημη ονομασία της χώρας (π.χ. Ελβετική ΢υνομοσπονδία) Αναφέρουμε την πρωτεύουσα, τις επίσημες γλώσσες, το πολίτευμα, τον πληθυσμό, την έκτασή της, το νόμισμά της, τις θρησκείες Δίνουμε τη θέση της στο παγκόσμιο χάρτη (ήπειρος και σύνορα με γειτονικές χώρες). Περιγράφουμε γεωμορφολογικά τη χώρα (ορεινή, πεδινή, κυριότερα βουνά, ποτάμια) . Αναφέρουμε το κλίμα της. Λέμε λίγα λόγια για την οικονομία της (βιομηχανία, εμπόριο, τι παράγει) Λέμε λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό της σύστημα (βαθμίδες σχολείων)
 11. 11. Ρήματα σε –ετε και -εται ΢τον Ενεστώτα και τον Εξακολουθητικό μέλλοντα της ενεργητικής φωνής τα ρήματα καταλήγουν σε –ετε. Ενεργητική φωνή β’ πρόσωπο πληθυντικού Ενεστώτας Εξακολουθητικός Μ Εσείς παίζετε Εσείς θα παίζετε ΢τον Ενεστώτα και τον Εξακολουθητικό μέλλοντα της παθητικής φωνής τα ρήματα καταλήγουν σε –εται. Παθητική φωνή γ’ πρόσωπο ενικού Ενεστώτας Εξακολουθητικός Μ Αυτός, ή , ό παίζεται Αυτός, ή, ό θα παίζεται Θυμόμαστε πως αν το ρήμα είναι στον ενικό αριθμό γράφεται με –εται, ενώ αν είναι στον πληθυντικό με –ετε. Παράδειγμα: Δεν παίζετε σωστά, το παιχνίδι δεν παίζεται έτσι.

×