A jövő könyvtára PDF

888 views

Published on

Források:
http://hvg.hu/Tudomany/20100531_ilyen_lesz_a_jovo_konyvtara

http://www.origo.hu/techbazis/internet/20071119-konyvtar-20-kaveval-az-iwiwen-msnen.html

http://hvg.hu/Tudomany/20100616_Google_Books_magyarul

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=143349

http://www.nyest.hu/hirek/elektromos-tinta-vagy-folyadekkristalyok-az-olvasogepek-vilaga

http://www.szabadfold.hu/hobbi/_milyen_lesz_a_jovo_konyvtara

http://www.nyest.hu/hirek/elektronikuskonyv-olvasokkal-bovul-az-orszagos-szechenyi-konyvtar

http://www.nyest.hu/hirek/konyvtarak-uj-utakon-kolcsonozheto-e-konyvek

http://www.inco.hu/inco3/infoert/cikk1h.htm

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
888
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

A jövő könyvtára PDF

 1. 1. A JÖVŐ KÖNYVTÁRABálint DánielSZIE-ABK IK. II.
 2. 2. A 90-ES ÉVEK VÁLASZKÍSÉRLETEI Hogyan próbálták az egészen közeli múltban definiálni a könyvtár helyét és szerepét?
 3. 3. A 90-ES ÉVEK VÁLASZKÍSÉRLETEI A könyvtár meghal - lejárt az ideje, idejétmúlt. E vélekedés mögött ugyanaz a félelem húzódik meg, mely a televízió rohamos elterjedésével a Gutenberg-galaxis végét jövendölte.
 4. 4. A 90-ES ÉVEK VÁLASZKÍSÉRLETEI Interaktív hely – ahol a számítógép a főszereplő. Ma is sokan gondolják azt, hogy a multimédiás programokat futtatni tudó számítógépek olyan eszközök, melyek képesek lesznek pótolni és helyettesíteni a könyveket.
 5. 5. A 90-ES ÉVEK VÁLASZKÍSÉRLETEI Status quo szindróma - minden marad a régiben, semmi sem változik. Eme nézet szerint az újfajta technikának nincs helye a könyvtárban, az nem oda való, és nem kell ezeket a dolgokat összekeverni.
 6. 6. A 90-ES ÉVEK VÁLASZKÍSÉRLETEI Kulturális műemlék, a múlt egy érdekes darabja, amit meg lehet mutatni. Szerintük a könyvtár a legjobb esetben is, múzeummá válik. Ennek oka az, hogy semmilyen értelemben sem lesz képes megfelelni az új kihívásoknak.
 7. 7. A 90-ES ÉVEK VÁLASZKÍSÉRLETEI Mindent keveseknek - csak azok fogják használni, akiknek pénze van. E nézet szerint a könyvtár a piacgazdaság egyik új szolgáltatójaként tevékenykedik majd.
 8. 8. A 90-ES ÉVEK VÁLASZKÍSÉRLETEI Keveset mindenkinek - olcsó és hozzáférhető, de keveset tud nyújtani. E vélekedés azt jelenti, hogy habár a könyvtárak többsége rendelkezik majd bizonyos technikai szinttel, hardverrel, szoftverrel és hálózati kapcsolattal, de nem lesz képes követni a technológiai és a tartalomszolgáltató ipar robbanásszerű fejlődése által generált igényeket.
 9. 9. A 90-ES ÉVEK VÁLASZKÍSÉRLETEI Ismereteket nyújtó szalon - egy elegáns és divatos hely. Szerintük "divatba jönnek" a könyvtárak, éppen azért, mert követik az igényeket, s olyan környezetet és olyan lehetőségeket képesek biztosítani, amelyek otthon nem mindenki számára érhetők el.
 10. 10. A 90-ES ÉVEK VÁLASZKÍSÉRLETEI Politikailag szelektáló hely. A politika mindig beleszólt abba, hogy milyen támogatást kapjanak a könyvtárak, és kinek legyen ez elérhető és hozzáférhető. A tudáshoz való hozzáférés lehetőségének legitimálása minden történelmi korban aktuálpolitikai kérdés volt, csak a módszerek változtak. A kulturális örökség több esetben is veszélybe került a történelem során politikai okok miatt.
 11. 11. A 90-ES ÉVEK VÁLASZKÍSÉRLETEI Otthoni könyvtár. Voltak és vannak olyanok is, akik szerint a könyvtár fogalma az otthoni könyvtár fogalmára fog redukálódni.
 12. 12.  Új technológiák, a könyvtár mint a találkozás és a véleménycsere helyszíne
 13. 13.  A könyvtáraknak újra fel kell fedezniük és magukba kell olvasztaniuk az új technológiákat, hogy ellensúlyozzák az internetre feltöltött információk könnyű hozzáférhetőségét vagy az elektronikus könyvek fejlődését.
 14. 14.  "Egy könyvtárat nem a könyvek, hanem az emberek pezsdítenek fel” Eppo van Nispen tot Sevenaer
 15. 15.  "A legnagyobb feladat, hogy megváltoztassuk a könyvtár dolgozóinak gondolkodásmódját" Gerald Wödl
 16. 16.  "A könyvtáros egyfajta segítő személyzetté alakul át, aki éppúgy ajánlja a világhálón elérhető forrásokat, mint a valódi könyveket.”
 17. 17.  "A jövő könyvtárában lennie kell egy csendes teremnek az olvasáshoz, de egy olyan teremnek is, ahol elérhetőek az új kommunikációs eszközök, ahol beszélgethetünk, véleményt cserélhetünk a személyzettel és a többi felhasználóvalEppo van Nispen tot Sevenaer Reinhard Ehgartner
 18. 18. OLVASÓKÖNYVTÁRHASZNÁLÓ
 19. 19.  OpenLibrary.org 150 könyvtár összesen több mint nyolcvanezer, főként a 20. században kiadott könyv
 20. 20.  Digitális kölcsönzés - a jövő könyvtára
 21. 21.  E-olvasás  Olvasógépek/e-book reader-ek  Mobiltelefonok  Táblagépek
 22. 22. GOOGLE BOOKS Osztrák Nemzeti Könyvtár 10 600 magyar nyelvű kötetet tartalmaz  Luther Márton első, teljes egészében német nyelvre fordított bibliája  reneszánsz kori természettudós Paracelsus több mint 200 írása  Szent Pál levelei Magyar nyelven
 23. 23. ESPRESSO BOOK MACHINE egy percenként 125 oldal kinyomtatására képes fekete-fehér Xerox nyomtatóból, a borítót előállító színes printerből, és egy kötő és vágó robotból áll a Nyomtatás parancs kiadása után átlagosan 3-4 perccel elkészül a könyv
 24. 24. ESPRESSO BOOK MACHINE Hogyan is működik?
 25. 25. MILYEN LESZ A JÖVŐ KÖNYVTÁRA? A szakma is úgy látja: túl kell lépni a falakon, eljövőben a virtuális könyvtárak ideje.
 26. 26.  Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

×