Eromu

540 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
540
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Eromu

 1. 1. A Paksi Atomerőmű
 2. 2. Az Atomerőmű szerepe avillamosenergia ellátásban
 3. 3. Az atomerőművek működésének alapja: a maghasadás A maghasadás során a 235-ös urán atommagja legnagyobb valószínűséggel 90-es kripton és 143-as bárium magokra hasad, amelyek maguk sem stabil atommagok. A hasadást követő sorozatos bomlásokkal további fotonok, elektronok és neutrínók szabadulnak fel.
 4. 4. A hasadás helyszíne: a reaktor
 5. 5. Az erőmű reaktorblokkjainak elvi felépítése
 6. 6. 1 Reaktortartály 8 Frissgőz 14 Kondenzátor2 Fűtőelemek 9 Tápvíz 15 Hűtővíz 10 Nagynyomású3 Szabályozórudak 16 Tápvíz szivattyú turbina 11 Kisnyomású 17 Tápvíz4 Szabályozórúd hajtás turbina előmelegítő5 Nyomástartó edény 12 Generátor 18 Betonvédelem6 Gőzfejlesztő 13 Gerjesztőgép 19 Hűtővíz szivattyú7 Primer köri keringtető szivattyú
 7. 7. A reaktorblokk és az Atomerőmű
 8. 8. 1 Reaktortartály 2 Gőzfejlesztő 3 Átrakógép 6 Kiegészítő4 Pihentető medence 5 Biológiai védelem tápvízrendszer7 Reaktor 8 Lokalizációs torony 9 Buborékoltató tálcák10 Légcsapda 11 Szellőző 12 Turbina 15 Gáztalanítós13 Kondenzátor 14 Turbinaház tápvíztartály 17 Turbinacsarnok 18 Szabályzó és16 Előmelegítő daruja műszer helyiségek
 9. 9. Az urán életútja az atomerőműben A megfelelően  A Pakson is dúsított urán-dioxid alkalmazott VVER- pasztillákat megfelelő 440 típusú burkolatú rudakba, reaktorokban mintegy azokat üzemanyag 42 t üzemanyag „ég”. kötegekbe,  A reaktorokat hatszögletű évenként leállítják. kazettákba rendezik Ilyenkor rendezik át a Egy-egy kazetta kazettákat és cserélik három évig marad a ki a kiégett reaktorban. fűtőelemeket.
 10. 10.  A kiégett fűtőelemeket tartalmazó kazettákat – mielőtt végleg elszállítanák - öt évig a reaktor mellett található, vízzel teli pihentető medencében tárolják. A folyamat alatt a reaktort leállítják; az aknát elárasztják vízzel. A kazetták cseréje és átrendezése távvezérléssel, manipulátprokkal történik.
 11. 11.  Az üzemzavar egy tervezett  Miután az erőmű dolgozói leállás során következett be. A észlelték a rendellenesen pihentető tartály melletti magas hőmérsékletet, henger alakú medencébe elrendelték a folyamat helyezett zárt tisztítótartályban, leállítását és a tartály a kazetták vegyi tisztítása felnyitását. Ekkor került az során, feltehetően az elégtelen erőmű légterébe a túlhevült hűtés miatt a rudak túlhevültek, tartályban felszabaduló emiatt deformálódtak, csekély mennyiségű radioaktív megsérültek. gáz, ugyanakkor észlelték az urán-rudak sérülését és a szabályoknak megfelelően hármas szintű eseményre – súlyos üzemzavarrá minősítették a történteket.
 12. 12.  A súlyos üzemzavar nem a reaktor meghibásodása miatt következett be. A rendellenesség a kazetták tisztítása során történt. A sérült kazetták a reaktoron kívül, a pihentető medence mellett található szerelőaknában, az erre a célra megrendelt tisztító tartályban voltak, több száz köbméternyi víz alatt. A reaktor állt, a láncreakció szünetelt.
 13. 13. A nukleáris eseményskála A reaktor zónájában lévő anyag nagy részének környezetbe való kibocsátása, beleértve7. Nagyon jellemzően a rövid és hosszú élettartamú radioaktív hasadási termékek keverékét (több Radioaktivitás környezeti kibocsátása, a megállapított korlátnál nagyobbsúlyos tízezer TBq jód-131 egyenérték mennyiségben). Akut egészségkárosodás lehetősége mértékben, amely a környezetben a legjobban veszélyeztetett személynél fennáll. Késői egészségi hatások nagy területen, feltehetőleg több, mint egy országotbaleset néhány tized mSv dózist eredményez. A telephelyen kívüli védelmi érintően. Hosszú távú környezeti következmények. intézkedésre nincs szükség. 3. SúlyosHasadásiberendezéshibákszennyeződés a zavarok következtében magaskorlátnál6. Súlyos A vagy üzemviteli termékek kibocsátása a környezetbe (ezer-tízezer TBq jód-131 egyenérték sugárszint és/vagy telephelyen. A dolgozóknak a mennyiségben). A helyi balesetelhárítási terv teljes körű alkalmazására nagy üzemzavarbaleset nagyobb mértékű sugárterhelése (50 mSv-et meghaladó egyéni dózisok). valószínűséggel szükség van a súlyos egészségi hatások korlátozása érdekében. üzemzavarok, amelyekben a biztonsági rendszerek egy további hibája baleseti körülményeket teremthetett volna, vagy olyan helyzetek,5. amelyekben a biztonsági rendszerek nem tudták volna megakadályozni a Hasadási termékek kibocsátása a környezetbe (száz-ezer volna. balesetet, ha bizonyos kiváltó események felléptek TBq jód-131 egyenértékTelephelyen mennyiségben). A balesetelhárítási tervek részleges végrehajtása (pl. helyi elzárkóztatás, kitelepítés) szükséges egyes esetekben az egészségi hatásokkívüli valószínűségének csökkentésére. 2. A zóna Műszaki üzemzavarok,károsodása mechanikus hatások és/vagyközvetlenül nagy részének súlyos vagy rendellenességek, amelyek ugyan megolvadáskockázattal Üzemzava vagy azonnal nem befolyásolták az erőmű biztonságát, de a biztonsági következtében.járó baleset intézkedések újraértékeléséhez vezethetnek. r4. Radioaktivitás környezeti kibocsátása, amely a környezetben a legjobban Működési vagy üzemviteli rendellenességek, amelyek nem járnakElsősorban veszélyeztetett személynél néhány mSv dózist eredményez. általábanEz adódhat kockázattal, de a biztonsági intézkedések hiányosságát jelzik. nem valószínű, hogy a telephelyen kívül védelmi intézkedésre legyen szükség, kivéve esetleg az 1. Rend- berendezéshibából, emberi tévedésből, vagy eljárásrendi hiányosságból.létesítmény élelmiszerek helyirendellenességeket meg kell különböztetni azoktól a (Ezeket a ellenőrzését. A reaktor zónájának károsodása mechanikai hatások és/vagy megolvadás ellenesség helyzetektől, amikor az üzemviteli korlátokat és feltételeket nem sértiken belüli következtében. meg, és amelyeket a vonatkozó eljárás szerint megfelelően kezeltek. Ezekhatású A dolgozók sugárterhelése olyan mértékben, ami akut egészségi hatásokkal járhat (1 Sv jellemzően "Skála alattiak".) nagyságrendben)baleset
 14. 14. Az üzemzavar okozta sugárterhelés kockázata  Az éves rendesTermészetes (2,4 mSv/év) sugárterhelés forráskozmikus külső 0.3 mSv szerinti megoszlása.kozmikus belső 0.015 mSv (Összesen ~2.4 mSv)földkérgi külső 0.5 mSv  Az éves főjavítások soránföldkérgi belső 1.6 mSv óhatatlanul föllép némiMesterséges (0,4 mSv/év) plusz terhelés. Aznukleáris ipar 0.0002 mSv erőműben megengedettorvosi célú 0.4 mSv maximális éves terhelés: 20mSv. (Egy fogorvosiatomrobbantás 0.01 mSv száj-panoráma röntgen plusz terhelése ~5 mSv)
 15. 15. Részletek az Erőmű hivatalos tájékoztatásából„Egyetlen dolgozó sem kapott a megengedett határértéknélnagyobb sugárterhelést ezért senkit nem kellett amunkahelyéről hazaküldeni. Egy daruzási munkát végző munkatársunksugárterhelése az éves dóziskorlát mintegy 10 százalékátérte el. Feltehetően nem szakszerű védőeszköz használatmiatt, a hajának egy részét le kellett nyírni, mert azon felületiszennyeződés volt található.A darus dolgozónk azóta is munkába jár, semmiféle kórházikezelésre nem volt szükség.”

×