Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Power pix ch1&2

506 views

Published on

Published in: Education, Technology
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Power pix ch1&2

  1. 1. Phy sics Prompt Question: What is Physics? Answer: Physics is the study of matter and energy and how they interact . Gesture: Pretend to open a book (studying), then make two fists with your hands and then roll them energetically around each other in bicycle motion. Ninth Grade PA Std: 3.2.10.B1
  2. 2. Relative Motion Prompt Question: What is Relative Motion? Answer : Relative motion is movement of an object compared to something else. Gesture: Hold hands out, palms up, and make a “weighing” motion to compare one hand to the other. Ninth Grade PA Std:
  3. 3. Life Science Prompt Question: What is Life Science? Answer : Life Science is the study of living things . It includes biology, zoology, and botany. Gesture: Pretend to open a book (studying) and then put hand on heart and make a “beating” gesture. Ninth Grade PA Std:
  4. 4. Physical Science Prompt Question: What is Physical Science? Answer : The physical sciences study matter that is not alive : geology, astronomy, chemistry & physics Gesture: Pretend to open a book, then make a fist, like a rock. (for lifeless “matter”) Ninth Grade PA Std:
  5. 5. Chem istry Prompt Question: What is Chemistry? Answer : Chemistry is the study of how matter is put together , how atoms combine to form molecules, and molecules combine to make up all kinds of matter. Gesture: Pretend to open a book, then make two fists to represent atoms and stack them on top of each other in a building motion. Then make a sweeping “all” gesture. Ninth Grade PA Std:
  6. 6. Bio logy Prompt Question: What is Biology? Answer : Biology is the study of living things and life processes . Gesture: Pretend to open a book, then make a “growing motion” with your hands. Ninth Grade PA Std:
  7. 7. Fact Prompt Question: What is a Fact? Answer : A Fact is an agreement between observers regarding the same phenomenon. Gesture: Shake hands with yourself. Ninth Grade PA Std:
  8. 8. Law or Principle <ul><li>Prompt Question: What is a Law or Principle? Answer : A Law or Principle is a hypothesis that has been tested over and over and never contradicted. </li></ul>Gesture: Hold both hands palm up, and quickly slap the bottom hand with the back of the top hand several times (“over and over”). Ninth Grade PA Std:
  9. 9. Is the germ theory of disease “just a theory?” Scientific Theory Prompt Question: What is a Scientific Theory? Answer : A Scientific Theory is a collection of facts, laws and well-tested hypotheses used to explain aspects of the natural world Gesture: Hold arms out and make a “gathering in” motion (for “collection”). Ninth Grade PA Std:
  10. 10. Scientific Method Prompt Question: What is Science? Answer : A method of answering theoretical questions. It’s a way of knowing. Gesture: Observation =make “goggles” with hands, Hypothesis =point to head, Experiment =Pretend to pour one test tube into another, Data Analysis =pretend to punch numbers on calculator, Conclusion =Tap head with both hands in “Aha” motion.. Ninth Grade PA Std: 3.2.10.B7 Observation Hypothesis Experiment Data Analysis Conclusion
  11. 11. Hypothesis <ul><li>Prompt Question: What is a Hypothesis? Answer : A scientific Hypothesis is an educated guess , presumed to be correct, that is </li></ul><ul><ul><ul><li>measurable and can be proven false . </li></ul></ul></ul>Gesture: Point to head (guess) then hold hands apart, palms in (as in “so big” for “measurable). Then shake finger as you would to tell a child “NO!” (as in “false”) Ninth Grade PA Std:
  12. 12. Metric System Prompt Question: What is the Metric System? Answer : The metric system is a measurement method based on the powers of 10. Gesture: Hold open right hand high, up by left shoulder. “Step down” and to the right, saying each prefix as you go. Ninth Grade PA Std: Kilo Hecto Deka Base Unit Deci Centi Milli Length: meters (m) Mass: grams (g) Volume: liters ( l ) Time: seconds/hrs
  13. 13. Dis place ment Prompt Question: What is displacement ? Answer : Displacement is the shortest distance you can travel from one position to another in a given direction.. Gesture: Hold hands apart, palms facing in. Move one hand toward the other in a straight path. Ninth Grade PA Std: Displacement = 120m NE Distance = 200m
  14. 14. Average Speed Prompt Question: What is Average Speed? Answer : Average speed is total distance/total time for any given trip. Gesture: Hold up both hands, palms in, to show distance. Make a slash/divide gesture with one hand, followed by a letter “T” formed by one hand on top of the other. Ninth Grade PA Std 3.2.10.B7
  15. 15. Instantaneous Speed Prompt Question: What is Instant aneous Speed? Answer : Instantaneous speed is an object’s speed at any given instant . Gesture: Clap hands together as you say “instant.” Ninth Grade PA Std:
  16. 16. Which way is the wind blowing? Velo city Prompt Question: What is Velocity? Answer : Velocity is an object’s speed in a given direction. Gesture: Point index finger to the left and “zoom” hand in that direction. Ninth Grade PA Std:
  17. 17. Accele ration Prompt Question: What is Accleration? Answer : Acceleration is the rate at which velocity changes over time. Gesture: Make a “taking off” motion with one hand, like an airplane. Ninth Grade PA Std:
  18. 18. Decele ration Prompt Question: What is Deceleration? Answer : Deceleration is a decrease in speed (will be negative if original direction was positive) Gesture: Pretend to hold a steering wheel while stepping on an imaginary brake with your foot Ninth Grade PA Std:
  19. 19. Gra vity Prompt Question: What is Gravity? Answer : Gravity is an attractive force that exists around all objects with mass. Gesture: Make two fists and bring them together. Ninth Grade PA Std:
  20. 20. Free fall Prompt Question: What is FreeFall? Answer : FreeFall occurs when an object falls under the influence of gravity only . Gesture: Make a falling motion followed by the the gesture for gravity (two fists and bring them together). Ninth Grade PA Std:
  21. 21. Independent Variable Prompt Question: What is an Independent Variable? Answer : The Independent Variable is the one controlled directly by the experimenter . Usually goes on the X-Axis. Gesture: Point up with one index finger, then make a “gameboy control” motion, followed by a horizontal motion (X-axis). Ninth Grade PA Std: X-Axis
  22. 22. Dependent Variable Prompt Question: What is a Dependent Variable? Answer : The Dependent Variable is influenced by the Independent Variable and is measured by the experimenter. Usually goes on the Y-Axis on a graph. Gesture: Cross your index over your middle finger so it “depends” on the middle finger, then make a “measurement” gesture, followed by a vertical motion for Y-axis. Ninth Grade PA Std: Y-Axis
  23. 23. Slope = Rise/Run Prompt Question: What is the slope of a line? Answer : The slope of a line is the change in the y-axis divided by the change in the x-axis, or rise/run. Gesture: Make a vertical motion with one hand, then the divide slash motion, followed by a horizontal motion. Ninth Grade PA Std:
  24. 24. Air Resistance Prompt Question: What is air resistance? Answer : Air resistance is the frictional force of air that slows down a falling object. Gesture: Make a “falling-leaf” gesture with one hand (or both). Ninth Grade PA Std:
  25. 25. Terminal Velocity Prompt Question: What is Terminal Velocity? Answer : Terminal Velocity occurs when air resistance equals the weight of a falling object, and the speed becomes constant. Gesture: Point one index finger up, then push down on it with the other. Make a “balancing scale” motion and then a constant velocity motion downward. Ninth Grade PA Std:

×