apropament a GNU/Linux

367 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
367
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
12
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

apropament a GNU/Linux

 1. 1. GNU/Linux Tant el sistema operatiu com els seus aplicatius, son majoritariament programari lliure . GNU /Linux és un sistema operatiu amb milers d'aplicacions de tot tipus i per tots els usos.
 2. 2. GNU/Linux Sistema operatiu El sistema operatiu controla tots els processos de l'ordinador I alhora actua com interfície de control per l'usuari.
 3. 3. GNU/Linux Microsoft Comunitat d'usuaris Privatiu Lliure El desenvolupen uns quants empleats contractats per l'empresa. El codi font esta a disposició de tot el món I tothom que hi vulgui col.laborar. L'objectiu és la venda del producte. L'objectiu és proveïr serveis sobre el producte. És insegur. Virus, troians, polítiques febles de seguretat, etc... No és tant insegur, millor política de seguretat, molts menys virus i menys nocius, i hi ha molta gent corregint els problemes de seguretat. Basa en el copyright la obtenció de beneficis econòmics. Basa en llicències obertes GNU ( General public license ) la seva evolució I lliure distribució.
 4. 4. GNU/Linux Els pares de la criatura Linus Torvalds Richard Stallman Creador de la Free Software Fundation i impulsor de les llicències lliures GPL i GNU Creador del primer nucli (la base) del sistema operatiu. Que es va anomenar minix d'entrada però després pren el seu nom per anomenar-se Linux.
 5. 5. GNU/Linux Els “sabors” o les distribucions de GNU/Linux. A diferència de Windows, en Linux trobem diferents “idees” o opinions sobre com ha de funcionar. Com que l'entorn funcionarà sobre programari lliure, hi ha gent que triarà uns paquets o uns altres per instal.lar en el sistema operatiu. Sobretot podem definir dues grans línies de pensament. Debian I RedHat. Originalment creat per una companyia amb el mateix nom. I pensat per l'ús comercial. Fa ús del sistema de paquets RPM Originalment pensat per la comunitat. I totalment GNU en orígen. Fa ús del sistema de paquets DEB
 6. 6. GNU/Linux Els “sabors” o les distribucions de GNU/Linux. Kubuntu I Ubuntu. Pensats per l'usuari domèstic. Catix. El linux amb barretina.
 7. 7. GNU/Linux Els paquets Els paquets és com s'estructuren les aplicacions en Linux. Aquests es poden gestionar a partir d'un aplicatiu específic que anomenarem gestor de paquets. Podem fer servir els paquets, des del CD d'instal.lació del mateix linux o des de “repositoris” que trobem a internet I que ja venen configurats al mateix sistema. Per accedir a un aplicatiu en concret, només haurem d'accedir al gestor de paquets i cercar-lo segons el tipus de programa que és. Si coneixem un programa privatiu, per Windows per exemple, molt possiblement tingui una correspondència amb un programa lliure i el trobarem als repositoris de la nostra distribució. Per exemple si coneixem el Photoshop d'Adobe, tenim una versió lliure anomenada Gimp, que trobarem a la secció de Gràfics del nostre gestor de paquets.
 8. 8. GNU/Linux Com obtenir linux? Avui en dia encara hi ha pocs (gairebé cap) fabricants que integrin linux de sèrie en els seus ordinadors. Per gairebé totes les distribucions de linux, totes les més populars podem fer una instal.lació doble i fer que windows i linux convisquin en un mateix ordinador. Avui en dia gairebé totes les distribucions son Live, que vol dir que les podem executar directament des del CD I poder provar-les abans d'instal.lar. www.ubuntu-es.org/ fedoraproject.org/es/ mandriva.com/
 9. 9. GNU/Linux Algunes alternatives http://www.freealts.com/ Privatiu Lliure Adobe Photoshop The Gimp Microsoft Office Open Office Adobe acrobat PDFCreator / xpdf Dreamweaver Quanta / NVU / bluefish Visual Studio.NET Sharpdevelop / mono Oracle / SQLServer PostgreSQL / MySQL MSN Messenger Gaim / aMSN / jabber Outlook Express Thunderbird Outlook Evolution Internet explorer Firefox / Konqueror / Microsoft Internet Information Server Apache Nero K3b / X cd-toast / Adobe Premiere Kino / Cinelerra / Kdenlive

×