SlideShare a Scribd company logo
1 of 21
Download to read offline
EVOLIMI I KOMPJUTERIT
Mosha teknologjise.
Fjoralbi Muça
Kompjuteri është një makinë llogaritëse e sofistikuar. Zanafillën e saj
historia e makinave llogaritëse e ka kohë më parë. Si datë fillimi të
shpikjes së kompjuterave mund të përmendim vitin 1673. Në këtë vit
matematikani i njohur Leibnic i shtyrë nga nevojat e atëhershme
ushtarake arriti të ndërtojë një makinë të sofistikuar për atë kohë që u
quajt arifmometër. Arifmometri ishte një makinë mekanike që bënte të
mundur kryerjen e katër veprimeve bazë të matematikës dhe u përdor
në shekullin XIX në fushën e artilerisë për llogaritjet balistike. Do të
duheshin shumë vite e përpjekje për t’ju afruar koncepteve të sotme të
kompjuterit dhe për të ndërtuar një makinë të tillë elektronike si ajo që
përdorim ne sot.
 Vitet 1940-„50. Kostoja e kompjuterave dhe
përmasat e tyre ishin gjigante. Komjuteri kushtonte
dhjetëra mijëra dollarë dhe zinte volumin e
dhomave të tëra të mbushura me pajisje elektrike e
mekanike. Perveç kësaj duheshin një numër i madh
njerëzish të kualifikuar për vënien në përdorim,
mirëmbajtjen e remontin e tij.
 Viti 1949 Në këtë vit u shpik tranzistori i parë. Kjo
pajisje zëvendësoi llampat elektronike në dy
drejtime. Së pari përmasat dhe qëndrueshmëria
në punë e tranzistorit zvogëluan shumë përmasat
e kompjuterave. Së dyti, konsumi i energjisë është
dhjetra herë më i vogël. Kjo bëri të mundur uljen
e kostove dhe hapjen e perspektivave të reja në
vazhdim.
Viti 1960 Deri në këtë vit çdo tranzistor prodhohej e montohej
në skemën elektronike më vete. Kjo kerkonte një punë të
madhe, (mikroprocesori ose truri i kompjuterit të sotëm
përmban deri ne 5 milionë tranzistorë). Në këtë vit u shpikën
skemat integrale që lehtësuan prodhimin e kompjuterave.
Prodhimi i qarqeve të integruar të cilët përmbajnë në vetvete
mijëra e miliona tranzistorë, jo vetëm zvogëloi si përmasat e
paisjes ashtu edhe konsumin e energjisë, por i dha një hov të
madh teknologjisë së zhvillimit të paisjeve të ndryshme duke
bërë të mundur komandimin e shumë proçeseve teknologjike.
Ky vit shënon datëlindjen e minikompjuterit të parë. Ai kishte
përmasat e një frigoriferi dhe kushtonte 20 mijë $.
 Viti 1970 Firma e re INTEL nxorri në shitje kompjuterin
e parë të ndërtuar në bazë të skemave integrale.
Gjithashtu në këtë vit po prej saj dolën në treg
skemat e integruara të kujtesave, (të cilat u dhanë
mundësi përdoruesve të përmirësojnë të dhënat e
kompjuterave të tyre në kushte jo industriale). Viti
1970 shënon datën në të cilën inxhinieri Hoff po i
firmës INTEL (firmë e cila në kohën tonë është
prodhuesja më e madhe e mikroproçesorëve për
PC), ndërtoi një skemë të integruar e cila për nga
vetitë i ngjante trurit (CPU) të kompjuterave të
mëdhenj. Ky ishte proçesori i parë me emrin INTEL-
4004.
 Viti 1975 Me kalimin e viteve me radhë dolën
proçesorët INTEL-8008, INTEL-8080 të cilët ishin më të
shpejtë e më të fuqishëm. Viti ‟75 nxorri në treg
kompjuterin e parë komercial Altair 8800, me
proçesor INTEL-8080, i cili kushtonte rreth 5000 $ pa
ekran dhe pa tastjerë, me memorje 256 Kb. Që
muajt e parë u shiten disa mijëra ekzemplarë.
Njerëzit i blenin Altair 8800, i pajisnin me
ekrane, tastjera e blloqe shtesë kujtese. Në fund të
vitit 1975 Bill Gates (krijuesi i famshëm i Microsoft) i
sapo dalë nga dyert e universitetit shpiku gjuhën
BASIC që lehtësonte komunikimin e njeriut me
kompjuterin. Paralelisht dolën programe ndihmëse
që krijonin lehtësira në shkrimin e teksteve
(WordStar), përpunimin e të dhënave financiare
(VisiCalc) etj.
Se shpejti vendin e kompjuterave do e zene celularet.
PROCESORI INTEL ME 7 BERTHAMA
7X SHPEJTESI
SI E MESOJNE ALFABETIN FEMIJET SOT
BUTONI QE
NDALON
CDO GJE!
NUK MUND
TE KRIJOSH NJE
FOLDER ME EMRIN
“CON”
PAINT NE KUSHTE
TAVOLINE
 “apples” qe bien nga pema!
RESPEKT PER INTERNET EXPLORER!
PA TE NUK DO TE SHKARKONIT DOT
GOOGLE,OPERA ETJ !!!
INXHINIERIA:
NESE NUK JE I LODHUR,
NUK PO E BEN SIC DUHET PUNEN!
WWW.GOOGLE.COM
Menyra me e vjeter per te pare
Nese kemi internet ne
kompjuter
FUND

More Related Content

What's hot

Teknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteriTeknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteriOlt Shala
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeErhan Luma
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShkollë
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeJetmira Sula
 
Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematikeSejda Meça
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Klarisa Klara
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Historiku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëveHistoriku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëveAbazmemeti
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
 

What's hot (20)

Projekt ne informatike
Projekt ne informatike Projekt ne informatike
Projekt ne informatike
 
Teknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteriTeknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteri
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
 
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Historiku matematika
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematika
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Projekt
Projekt Projekt
Projekt
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Historiku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëveHistoriku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëve
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 

Similar to Evolimi i kompjuterit

Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliEvolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliErson Halili
 
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTPROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTKleaHaka
 
informatika
informatikainformatika
informatikakoralda
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatikekoralda
 
Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Klodjan Hoxha
 
Leksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatikeschizoidal
 
Ç'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktopÇ'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktopSelf employed
 
L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200stiunada
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraArberLaloshi
 
Ç'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptopÇ'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptopSelf employed
 

Similar to Evolimi i kompjuterit (16)

Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliEvolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
 
Bekliprojekt1
Bekliprojekt1Bekliprojekt1
Bekliprojekt1
 
Projektkevi1
Projektkevi1Projektkevi1
Projektkevi1
 
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTPROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
 
informatika
informatikainformatika
informatika
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
 
Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit
 
Ligjerata 1
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1
 
Ligjerata 1
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1
 
Leksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatike
 
Teknologji kompjuteri
Teknologji kompjuteriTeknologji kompjuteri
Teknologji kompjuteri
 
Ç'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktopÇ'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktop
 
L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjutera
 
Apple Inc.
Apple Inc.Apple Inc.
Apple Inc.
 
Ç'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptopÇ'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptop
 

Evolimi i kompjuterit

 • 1. EVOLIMI I KOMPJUTERIT Mosha teknologjise. Fjoralbi Muça
 • 2. Kompjuteri është një makinë llogaritëse e sofistikuar. Zanafillën e saj historia e makinave llogaritëse e ka kohë më parë. Si datë fillimi të shpikjes së kompjuterave mund të përmendim vitin 1673. Në këtë vit matematikani i njohur Leibnic i shtyrë nga nevojat e atëhershme ushtarake arriti të ndërtojë një makinë të sofistikuar për atë kohë që u quajt arifmometër. Arifmometri ishte një makinë mekanike që bënte të mundur kryerjen e katër veprimeve bazë të matematikës dhe u përdor në shekullin XIX në fushën e artilerisë për llogaritjet balistike. Do të duheshin shumë vite e përpjekje për t’ju afruar koncepteve të sotme të kompjuterit dhe për të ndërtuar një makinë të tillë elektronike si ajo që përdorim ne sot.
 • 3.  Vitet 1940-„50. Kostoja e kompjuterave dhe përmasat e tyre ishin gjigante. Komjuteri kushtonte dhjetëra mijëra dollarë dhe zinte volumin e dhomave të tëra të mbushura me pajisje elektrike e mekanike. Perveç kësaj duheshin një numër i madh njerëzish të kualifikuar për vënien në përdorim, mirëmbajtjen e remontin e tij.
 • 4.  Viti 1949 Në këtë vit u shpik tranzistori i parë. Kjo pajisje zëvendësoi llampat elektronike në dy drejtime. Së pari përmasat dhe qëndrueshmëria në punë e tranzistorit zvogëluan shumë përmasat e kompjuterave. Së dyti, konsumi i energjisë është dhjetra herë më i vogël. Kjo bëri të mundur uljen e kostove dhe hapjen e perspektivave të reja në vazhdim.
 • 5. Viti 1960 Deri në këtë vit çdo tranzistor prodhohej e montohej në skemën elektronike më vete. Kjo kerkonte një punë të madhe, (mikroprocesori ose truri i kompjuterit të sotëm përmban deri ne 5 milionë tranzistorë). Në këtë vit u shpikën skemat integrale që lehtësuan prodhimin e kompjuterave. Prodhimi i qarqeve të integruar të cilët përmbajnë në vetvete mijëra e miliona tranzistorë, jo vetëm zvogëloi si përmasat e paisjes ashtu edhe konsumin e energjisë, por i dha një hov të madh teknologjisë së zhvillimit të paisjeve të ndryshme duke bërë të mundur komandimin e shumë proçeseve teknologjike. Ky vit shënon datëlindjen e minikompjuterit të parë. Ai kishte përmasat e një frigoriferi dhe kushtonte 20 mijë $.
 • 6.  Viti 1970 Firma e re INTEL nxorri në shitje kompjuterin e parë të ndërtuar në bazë të skemave integrale. Gjithashtu në këtë vit po prej saj dolën në treg skemat e integruara të kujtesave, (të cilat u dhanë mundësi përdoruesve të përmirësojnë të dhënat e kompjuterave të tyre në kushte jo industriale). Viti 1970 shënon datën në të cilën inxhinieri Hoff po i firmës INTEL (firmë e cila në kohën tonë është prodhuesja më e madhe e mikroproçesorëve për PC), ndërtoi një skemë të integruar e cila për nga vetitë i ngjante trurit (CPU) të kompjuterave të mëdhenj. Ky ishte proçesori i parë me emrin INTEL- 4004.
 • 7.  Viti 1975 Me kalimin e viteve me radhë dolën proçesorët INTEL-8008, INTEL-8080 të cilët ishin më të shpejtë e më të fuqishëm. Viti ‟75 nxorri në treg kompjuterin e parë komercial Altair 8800, me proçesor INTEL-8080, i cili kushtonte rreth 5000 $ pa ekran dhe pa tastjerë, me memorje 256 Kb. Që muajt e parë u shiten disa mijëra ekzemplarë. Njerëzit i blenin Altair 8800, i pajisnin me ekrane, tastjera e blloqe shtesë kujtese. Në fund të vitit 1975 Bill Gates (krijuesi i famshëm i Microsoft) i sapo dalë nga dyert e universitetit shpiku gjuhën BASIC që lehtësonte komunikimin e njeriut me kompjuterin. Paralelisht dolën programe ndihmëse që krijonin lehtësira në shkrimin e teksteve (WordStar), përpunimin e të dhënave financiare (VisiCalc) etj.
 • 8. Se shpejti vendin e kompjuterave do e zene celularet.
 • 9.
 • 10.
 • 11.
 • 12. PROCESORI INTEL ME 7 BERTHAMA 7X SHPEJTESI
 • 13.
 • 14.
 • 15.
 • 16. SI E MESOJNE ALFABETIN FEMIJET SOT
 • 17. BUTONI QE NDALON CDO GJE! NUK MUND TE KRIJOSH NJE FOLDER ME EMRIN “CON”
 • 18. PAINT NE KUSHTE TAVOLINE  “apples” qe bien nga pema!
 • 19. RESPEKT PER INTERNET EXPLORER! PA TE NUK DO TE SHKARKONIT DOT GOOGLE,OPERA ETJ !!!
 • 20. INXHINIERIA: NESE NUK JE I LODHUR, NUK PO E BEN SIC DUHET PUNEN! WWW.GOOGLE.COM Menyra me e vjeter per te pare Nese kemi internet ne kompjuter
 • 21. FUND