Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Србија у доба Немањића

6,709 views

Published on

Четврти разред

Published in: Education
 • Follow the link, new dating source: ❤❤❤ http://bit.ly/2F7hN3u ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Dating for everyone is here: ❤❤❤ http://bit.ly/2F7hN3u ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Србија у доба Немањића

 1. 1. Снежана Панковић 2013/2014.
 2. 2. Стефан Немања владао је у Србији крајем 12.века. У току своје владавине осамосталио је и проширио Србију. По његовом имену, породица је названа Немањићи. Ова породица је владала Србијом од половине 12. до друге половине 14.века. Током своје владавине Немања је подизао цркве и манастире. Изградио је манастир Студеницу и Хиландар. Последње године свога живота, као монах Симеон, провео је на Светој гори у Хиландару са најмлађим сином, монахом Савом.
 3. 3. Био је средњи син Стефана Немање. Наследио је оца на српском престолу. Сачувао је и одбранио територију Србије коју је добио од оца у наслеђе. 1217.год. крунисан је за краља. Од тог тренутка, Србија је краљевина.
 4. 4. Најмлађи син Стефана Немање. Замонашио се на Светој гори и добио монашко име Сава. Захваљујући Св. Сави, 1219.год. српска црква је постала самостална. Умро је у Бугарској. Сахрањен је у манастиру Милешева. Турци су пренели и спалили његове мошти у Београду.
 5. 5. Био је најмлађи син Стефана Немањића Првовенчаног. Током 13.века у Србији се јављају први градови, развија се рударство, трговина и занатство, кује се први новац са ликом краља Уроша. Наследници краља Уроша воде ратове са суседима и увећавају територију Србије.
 6. 6. Влада о је у првој половини 14.века и био је први српски цар. Србија је за време његове владавине имала највећу територију – Српско царство. Написао је прве законе које су сви морали поштовати – Душанов законик. Због своје велике војне и политичке способности назван је Душан Силни.
 7. 7. Крунисање цара Душана
 8. 8. Највећа задужбина цара Душана је манастир Светих Арханђела код Призрена. Тамо је био први пут сахрањен , а затим су његове мошти пренесене у Патријаршијски Двор у Београду. 1968. његове мошти пренесене су у цркву Светог Марка у Београду.
 9. 9. Цар Урош Нејаки Цара Душана наследио је син цар Урош Нејаки. Није био у стању да сачува државу коју му је отац оставио и због тога је добио надимак Нејаки. 1371.год. умире и с њим престаје владавина династије Немањић. Српско царство се распало на неколико области међу којима је била најпознатија област кнеза Лазара Хребељановића.
 10. 10. Слике су преузете са интернета, а текст из уџбеника за 4.разред основне школе “Моја домовина”, издавачке куће Нова школа,2008.год. Београд

×