Procesi i fotosintezes!

18,310 views

Published on

0 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
18,310
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Procesi i fotosintezes!

  1. 1.  Nder organelat me kryesore te qelizesbimore jane Plastet. Plastet me te rendesishem jane kloroplastet,te cilet permbajne klorofilin e gjelber. Keto jane organoidet e fotosintezes te cilatgjenden ne qelizat e indeve te gjelbra ebimeve.
  2. 2.  Fotosinteza (greq. fos, foto-s = dritë; sinthesis = bashkim)është shndërrimi i energjisë së dritës diellore në energjikimike nga organizmat e gjalla. Lëndët e para që nevojitenpër kryrjen e saj janë dioksidi i karbonit dhe uji, burimi ienergjisë është drita e diellit, dhe lëndët e fituarajanë glukoza dhe oksigjeni. Është procesi më irëndësishëmbiokimik i shkëmbimit të lëndëve në tokë, ngaqëpothuajse gjithë jeta varet nga fotosinteza.Fotosinteza është një proces i ndërlikuar që ndodh tek bimët,algat dhe disa bakterie. Fotosinteza eshte nje proces inderlikuar kimik gjate te cilit kemi thithjen e rrezeve dielloreme ane te cilave kryhet ky proces.Pra fotosinteza kryhet memarrjen e oksigjenit duke liruar dioksidin e karbonit .Kyproces është i nevojshem per jetë.Tek bimet gjethja e kryenkete proces ,fotosinteza ka rendesi te madhe per jeten enjeriut.
  3. 3.  Fotosinteza është një proces me të cilin bimetkonvertojne energjine e papërdorshme terrezeve t e diellit në energji kimike tepërdorshme. Dioksidi i karbonit në atmosferë hyn ne gjethetbimore përmes stomatave. Stomatat janë poreshume te vogla epidermike në gjethe të cilatlehtësojnë transferimin e gazrave të ndryshmedhe avujt e ujit nëpërmjet tyre.Kjo pasohet nga uji I cili hyn në gjethe,kryesisht përmes rrënjëve. Rrënjët janë tëkrijuara për të thithur ujat nentokesore , dhe titransportojne ato ne gjethe me ane e kercellit.
  4. 4.  Si rrezet e diellit bien mbi sipërfaqen e gjethes,klorofili i pranishëm në gjethe e perthith ate.(Klorofili është një pigment i pranishëm nëgjethen e bimes e cila ndihmon bimët nëthithjen rrezeve te diellit. Ngjyra e gjelbër egjetheve eshte per shkak te pranise seklorofiles).Pastaj hidrogjeni dhe oksigjeni prodhohen, siproduktet e fotosintezës, nga konvertimi i ujitduke përdorur energjinë që thithin ngadielli. Hidrogjeni është i kombinuar me dioksidine karbonit në mënyrë që të pregatisin ushqimpër bimët, ndërsa oksigjeni lihet i lire nga porete gjetheve. Në të njëjtën mënyrë, edhe algatdhe bakteret përdorin dioksidin e karbonit dhehidrogjenin për të përgatitur ushqim, ndërsaoksigjeni nxirret jashte nga gjethet si teprice.Elektronet nga molekulat e klorofilit dheprotonet nga molekulat e ujit ndihmojnereaksionet kimike në qelizë.
  5. 5. I tërë procesifotosintezës mund tëshpjegohet me ane tenje formule te vetmekimike:6CO2 + 12H2O + Drita +6O2 → C6H12O6 + 6H2O

×