CONSUMENTENGEDRAG IN HET ONDERWIJS: DE DOCENT ALS WEDERVERKOPER. Hoe kan de acceptatie en het gebruik van interactieve ste...
presentatie <ul><li>INLEIDING. </li></ul><ul><li>THEORETISCH KADER: VERANTWOORDING DOELEN EN AANPAK. </li></ul><ul><li>DES...
Inleiding <ul><li>Wat zijn stemkastjes? </li></ul>
Theoretisch kader: verantwoording doelen en aanpak. <ul><li>Onderzoeksvraag: “Hoe kan de acceptatie en het gebruik van int...
Deskresearch <ul><li>(Industriële) Marketingmix: de analogie. </li></ul><ul><li>Procesmodel  </li></ul><ul><ul><li>Omgevin...
Praktijkonderzoek <ul><li>Hypotheses. </li></ul><ul><li>De mate van weerstand tegen stemkastjes onder docenten is op dit m...
Praktijkonderzoek. <ul><li>Deelvragen. </li></ul><ul><li>Is er een verschil in mate van acceptatie en gebruik van stemkast...
meetinstrument <ul><li>Online enquête  www.thesistools.com  (35 vragen) </li></ul><ul><li>Voornamelijk Semantische 5-punts...
Resultaten meetgegevens. <ul><li>De mate van weerstand, welke wordt bepaald door de persoonlijkheid van de docent (Cronbac...
Resultaten meetgegevens (correlatie) Correlations mate weerstand door conservatieve persoonlijkheid mate van weerstand doo...
Wordt er geluisterd naar de leerling? Correlations totale mate van weerstand mate van invloed stemkastjesbeleving leerling...
deelvragen Report totale mate van weerstand geslacht Mean N Std. Deviation man 2,4867 12 ,34302 vrouw 2,6579 11 ,25503 Tot...
boxplot
Conclusies hypotheses <ul><li>De respondenten ervaren weinig tot een neutrale mate van weerstand tegen het gebruik van ste...
Conclusie deelvragen <ul><li>Geslacht: </li></ul><ul><li>Er is onder de respondenten, onder de vrouwen gemiddeld een iets ...
Onderdelen in advies schoolleiding <ul><li>Promotie </li></ul><ul><li>Onderscheidendheid tov andere leermiddelen. </li></u...
Beperkingen. <ul><li>Klassenverdeling aantal jaren werkervaring onderwijs te grof. </li></ul><ul><li>n=23 </li></ul><ul><l...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentatie Consumentengedrag

1,103 views

Published on

De docent als wederverkoper.

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,103
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentatie Consumentengedrag

  1. 1. CONSUMENTENGEDRAG IN HET ONDERWIJS: DE DOCENT ALS WEDERVERKOPER. Hoe kan de acceptatie en het gebruik van interactieve stemkastjes binnen het x college worden bevorderd?
  2. 2. presentatie <ul><li>INLEIDING. </li></ul><ul><li>THEORETISCH KADER: VERANTWOORDING DOELEN EN AANPAK. </li></ul><ul><li>DESKRESEARCH. </li></ul><ul><li>PROCESMODEL. </li></ul><ul><li>PRAKTIJK ONDERZOEK. </li></ul><ul><li>ANALYSE MEETGEGEVENS. </li></ul><ul><li>CONCLUSIE. </li></ul><ul><li>ADVIES EN DE MARKETING-MIX. </li></ul>
  3. 3. Inleiding <ul><li>Wat zijn stemkastjes? </li></ul>
  4. 4. Theoretisch kader: verantwoording doelen en aanpak. <ul><li>Onderzoeksvraag: “Hoe kan de acceptatie en het gebruik van interactieve stemkastjes binnen het x college worden bevorderd?” </li></ul>Doel: verbetering leerprestaties leerlingen Middel: bevorderen acceptatie en gebruik stemkastjes bij docenten . Wetenschappelijke onderbouwing besliskunde docenten Data verzameling/analyse gedrags-en omgevingsdeterminanten docenten Toepassen (industriële) marketingmix (4 P’s) Gevolg: groter gebruik stemkastjessysteem door docenten. Gevolg: verbetering leerproces leerlingen
  5. 5. Deskresearch <ul><li>(Industriële) Marketingmix: de analogie. </li></ul><ul><li>Procesmodel </li></ul><ul><ul><li>Omgevingsvariabelen ((sociale) omgeving, tijd) </li></ul></ul><ul><ul><li>Docentvariabelen (attitudes, kennis, persoonlijkheden) </li></ul></ul><ul><ul><li>Eindvariabele: mate van acceptatie en gebruik interactieve stemkastjes. </li></ul></ul>
  6. 6. Praktijkonderzoek <ul><li>Hypotheses. </li></ul><ul><li>De mate van weerstand tegen stemkastjes onder docenten is op dit moment (juni 2009) groot. </li></ul><ul><li>  </li></ul><ul><li>De mate van weerstand, hangt samen met de persoonlijkheid van de docent. </li></ul><ul><li>De mate van weerstand, hangt samen met (sociale) omgevingsfactoren. </li></ul><ul><li>De mate van weerstand, hangt samen met de kennis en vaardigheden van de docent. </li></ul><ul><li>De opinie (en de daarbij gepaard gaande medewerking) van de leerlingen hangt samen met de mate van acceptatie en gebruik door de docenten. </li></ul>
  7. 7. Praktijkonderzoek. <ul><li>Deelvragen. </li></ul><ul><li>Is er een verschil in mate van acceptatie en gebruik van stemkastjes door het geslacht? </li></ul><ul><li>Is er een verschil in mate van acceptatie en gebruik van stemkastjes door het aantal jaren werkervaring in het onderwijs? </li></ul><ul><li>Is er een verschil in mate van acceptatie en gebruik van stemkastjes door het vakgebied waarin les wordt gegeven? </li></ul>
  8. 8. meetinstrument <ul><li>Online enquête www.thesistools.com (35 vragen) </li></ul><ul><li>Voornamelijk Semantische 5-puntsschaal. </li></ul><ul><li>Vb: </li></ul><ul><li>Proefdraaien enquête (waardevrij, volgorde, Nederlands) </li></ul><ul><li>Uitnodiging per e-mail verstuurd (populatie = 57, respons =23) </li></ul><ul><li>Inlezen in spss? </li></ul><ul><li>Hercoderen en constructs. </li></ul>
  9. 9. Resultaten meetgegevens. <ul><li>De mate van weerstand, welke wordt bepaald door de persoonlijkheid van de docent (Cronbach  =.884, 9 items) </li></ul><ul><li>De mate van weerstand, welke wordt bepaald door (sociale) omgevingsfactoren (Cronbach  =.776 , 12 items) </li></ul><ul><li>De mate van weerstand, welke wordt bepaald door de kennis en vaardigheden van de docent (Cronbach  =.701, 8 items.) </li></ul><ul><li>De mate van weerstand, wordt bepaald door de opinie van de leerlingen betreffende de stemkastjes (1 item). </li></ul>‘ maat’ voor weerstand Reliability Statistics Cronbach's Alpha N of Items ,684 30 Statistics totale mate van weerstand N Valid 23 Missing 0 Mean 2,5685 Std. Deviation ,30990
  10. 10. Resultaten meetgegevens (correlatie) Correlations mate weerstand door conservatieve persoonlijkheid mate van weerstand door negatieve invloed omgeving mate van weerstand door gebrekkige kennis en vaardigheden totale mate van weerstand mate weerstand door conservatieve persoonlijkheid Pearson Correlation 1 ,042 ,840 ** ,692 ** Sig. (2-tailed) ,849 ,000 ,000 N 23 23 23 23 mate van weerstand door negatieve invloed omgeving Pearson Correlation ,042 1 ,176 ,597 ** Sig. (2-tailed) ,849 ,423 ,003 N 23 23 23 23 mate van weerstand door gebrekkige kennis en vaardigheden Pearson Correlation ,840 ** ,176 1 ,744 ** Sig. (2-tailed) ,000 ,423 ,000 N 23 23 23 23 totale mate van weerstand Pearson Correlation ,692 ** ,597 ** ,744 ** 1 Sig. (2-tailed) ,000 ,003 ,000 N 23 23 23 23 **. Correlation is significant at the 0.01 level (2-tailed).
  11. 11. Wordt er geluisterd naar de leerling? Correlations totale mate van weerstand mate van invloed stemkastjesbeleving leerling op docent totale mate van weerstand Pearson Correlation 1 ,025 Sig. (2-tailed) ,919 N 23 19 mate van invloed stemkastjesbeleving leerling op docent Pearson Correlation ,025 1 Sig. (2-tailed) ,919 N 19 19
  12. 12. deelvragen Report totale mate van weerstand geslacht Mean N Std. Deviation man 2,4867 12 ,34302 vrouw 2,6579 11 ,25503 Total 2,5685 23 ,30990 Report totale mate van weerstand jaren onderwijservaring Mean N Std. Deviation 1-10 2,6041 10 ,25080 11-20 2,3676 7 ,19782 21-30 2,5567 4 ,31744 31-40 3,1176 2 ,33276 Total 2,5685 23 ,30990
  13. 13. boxplot
  14. 14. Conclusies hypotheses <ul><li>De respondenten ervaren weinig tot een neutrale mate van weerstand tegen het gebruik van stemkastjes. </li></ul><ul><li>Het aanwezig zijn van voldoende kennis en vaardigheden bij docenten betreffende de interactieve stemkastjes bepaalt acceptatie.. </li></ul><ul><li>De persoonlijkheid van de docent bepaaldtin grote mate of men er mee gaat werken of niet. Open minded, constructivistische docenten zullen er eerder mee werken. </li></ul><ul><li>De (sociale) omgeving blijkt van belang bij de mate van acceptatie en gebruik van de stemkastjes. </li></ul><ul><li>De opinie (en de daarbij gepaard gaande medewerking) van de leerlingen hangt niet samen met de mate van acceptatie en gebruik door de docenten. Deze hypothese is verworpen. </li></ul><ul><li>Tijdgebrek speelt geen rol bij de mate van acceptatie en gebruik van de stemkastjes. </li></ul>
  15. 15. Conclusie deelvragen <ul><li>Geslacht: </li></ul><ul><li>Er is onder de respondenten, onder de vrouwen gemiddeld een iets grotere weerstand tegen het gebruik van interactieve stemkastjes. Het onderzoek is te beperkt om dit betrouwbaar te noemen en te extrapoleren naar alle docenten. </li></ul><ul><li>Werkervaring: </li></ul><ul><li>Er is een significant verschil gevonden tussen het aantal jaren werkervaring en de mate van acceptatie en gebruik van interactieve stemkastjes (11-21 jaar) </li></ul><ul><li>Vakgebied: </li></ul><ul><li>Per vakgebied zijn er te weinig gegevens om hier een betrouwbare uitspraak over te doen. De deelvraag blijft dus onbeantwoord. Een vervolg onderzoek zou wenselijk zijn. </li></ul>
  16. 16. Onderdelen in advies schoolleiding <ul><li>Promotie </li></ul><ul><li>Onderscheidendheid tov andere leermiddelen. </li></ul><ul><li>Schoolhoofd speelt hoofdrol (visie uitdragen). </li></ul><ul><li>Innovators (persoonlijkheidstype product-lifecycle) benaderen, </li></ul><ul><li>Sociale omgeving beïnvloeden (nieuwsbrief) </li></ul><ul><li>Product. </li></ul><ul><li>Eigenschappen stemkastjes duidelijk maken. </li></ul><ul><li>Training ter beschikking stellen (niet verplichten) </li></ul><ul><li>Technische ondersteuning op orde krijgen (wie). </li></ul><ul><li>Productdemonstratie door ‘snelle docent’. </li></ul><ul><li>Prijs </li></ul><ul><li>Tijd is ervoor beschikbaar (vreemd?) </li></ul><ul><li>Plaats. </li></ul><ul><li>De bereikbaarheid is hoog (beheer ) </li></ul><ul><li>Push- of pullstrategie. </li></ul><ul><li>Pullstrategie verdient de voorkeur. </li></ul>
  17. 17. Beperkingen. <ul><li>Klassenverdeling aantal jaren werkervaring onderwijs te grof. </li></ul><ul><li>n=23 </li></ul><ul><li>Degene die niet meedoen met enquête hebben geen tijd? </li></ul><ul><li>Leerlingen onderbelicht. </li></ul>

×