Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

El 9 d’octubre

6,926 views

Published on

Jaume I. El 9 d'octubre.

Published in: Education, Travel
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

El 9 d’octubre

 1. 1. El 9 d’octubre
 2. 2. El 9 d’octubre Aquest dia al País Valencià se celebra l’entrada de Jaume I a la ciutat. Fou l’any 1238 després de la rendició de la ciutat de Balansiya pel rei àrab Zayyan ibn Mardanix.
 3. 3. El 9 d’octubre Després d’un setge de cinc mesos, el 28 de setembre de 1238 es va signar l’acord de rendició. Jaume I donà cinc dies de termini perquè tothom que hi vivia poguera eixir lliurement amb tots els béns de què disposava.
 4. 4. El 9 d’octubre Aquesta és la bandera autèntica que es conserva a l’arxiu de l’Ajuntament de València El dia 8 d’octubre el Rei àrab va eixir l’últim de la ciutat de València. El 9 d’octubre els exercits de Jaume I entraven a la ciutat i enlairaren el Penó de la Conquesta (la bandera), com a símbol del domini de la ciutat.
 5. 5. El Rei Jaume Gran part de la seua vida la va recollir ell mateix en la seua Crònica de Jaume I o Llibre dels Feyts. Va nàixer el 1208 a Montpeller (Sud de l’actual França) i va morir el 1276 a Alzira. Va començar a regnar als 10 anys. En aquesta obra l’autor conta en primera persona els fets més importants de la seua vida.
 6. 6. Engendrament Segons la llegenda el rei Pere rebutjava la seua muller. El rei Jaume fou fill del Rei Pere el Catòlic i de Maria de Montpeller. A les fosques, el rei Pere passa la nit amb la seua esposa sense saber-ho i així fou concebit el rei Jaume I. Aleshores els consellers reials, per por que el Rei morira sense descendència l’enganyaren dient-li que una dama de Montpeller volia passar la nit amb ell.
 7. 7. Naixement i Baptisme Segons els antecedents dinàstics i diversos documents de l’època el nom del rei hauria d’haver sigut Pere i no Jaume. El rei Jaume I d'Aragó va nàixer al Palau dels Tornamira de Montpeller la nit de l’1 al 2 de febrer del 1208. Per triar el nom de Jaume, la seua mare manà encendre dotze ciris, cadascun amb el nom d’un apòstol, l’últim ciri en consumir-se donaria nom al xiquet.
 8. 8. Regne, casament i cavalleria El 1221, amb només tretze es casà amb Elionor de Castella, que tenia disset anys, a la ciutat d’Àgreda. (En aquesta època un home casat era major d’edat als 14 anys) Despres de la mort del seu pare i la regència de diversos nobles, el Rei Jaume fou coronat rei l’any 1218, amb només 10 anys. Immediatament el Rei i la Reina anaren a Tarassona, on fou armat cavaller.
 9. 9. Guerres nobiliaries A causa de la jove edat del rei, els nobles es revoltaren i es barallaren per tal d’aconseguir el control del Consell Reial. Així fou que entre el 1222 i el 1228 el Rei hagué de pacificar diverses guerres entre nobles del seu regne per tal d’enfortir el seu lideratge i guanyar la confiança de tots.
 10. 10. Conquesta de Mallorca Així diversos nobles catalans es reuniren amb el rei a Tarragona per preparar l’expedició per conquerir Mallorca. Finalment l’illa fou presa totalment el 31 de desembre de 1229, dia de les Illes Balears. El 1228, una vegada que la pau regnava a Aragó i Catalunya, el Rei concentra els seus esforços a conquerir les terres del sud als àrabs.
 11. 11. Conquesta del Regne de València Les accions militars per conquerir el que actualment és el País Valencià començaren el 1232 i acabaren el 1244 amb un acord entre el Rei de Castella i Jaume I segons el qual la Corona d’Aragó renunciava a les terres murcianes. El 9 d’octubre del 1238 Jaume I entrava a València. Aquest dia es commemora des de finals del segle XIII, és a dir fa més de 700 anys.
 12. 12. Mort de Jaume I Per a Pere, Arago, Catalunya i València. Per a Jaume, Mallorca. El 21 de juliol de 1276 el rei, en greu estat de salut, feu prendre possessió dels seus regnes als fills Pere i Jaume. Despres s’ordenà monjo i emprengué viatge cap al Monestir de Santa Maria de Poblet. El Rei morí el 27 de juliol de 1276 de camí cap al monestir.
 13. 13. La mocadorada El dia nou d’octubre també se celebra a la ciutat de València la tradicional Mocaorà de Sant Donís. Consisteix en que l’home regala a la seua parella uns quants dolços de massapà embolicats en un mocador. Es tracta de l’equivalent valencià del dia dels enamorats
 14. 14. La mocadorada Segons la llegenda, aquests dolços representen els fruits de l’horta de València que les valencianes van oferir a Jaume I quan va entrar a València.

×