Távoktatás – e learning

574 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
574
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Távoktatás – e learning

 1. 1. Konzulens tanár:Dr. Forgó SándorKészítette:Fegyverneki GergőMagyar-mozgóképkultúra- és médiaismeret- tanár, MA, I. évf.EKF
 2. 2.  Az informatika fejlődése, a web. 2.0 (új médiumok) megjelenése új tanulási formákat hoztak létre Egységes iskolai intézmény helyett térben egymástól távol lévő tanulók képesek megtanulni ugyanazt a tananyagot, akár különböző időpontban (ubiquitous learning; u-learning)
 3. 3. http://www.ofi.hu/tudastar/didaktika-elektromagna
 4. 4. Learning Management System (LMS) – ez a rendszer testesíti meg az oktató felületet, ami az Internetes oktatáshoz elengedhetetlenTananyag, CBT – ez egy oktatóegység, aminek felépítését és alkotóelemeit szabvány rendszereziMeta-adat – adatok az adatokról, melyek a keresést egy adatbankban megkönnyítikSzerzői szoftver – tananyagok előállítása, az alkotóelemek sorba rendezésese szabványosított séma alapján + beépített tesztkészítő programrészÁltalános alkotóelemek: Browser – segítségével a tanuló egyszerűen elérheti a tananyagot akkor és ott, amikor és ahol arra szüksége van. Kapcsolódási pont – lehetővé teszik az adatcserét és adatfeldolgozást más rendszerekkel (más szolgáltató Web-oldalával, adatbankokkal)
 5. 5.  integrálható legyen a hagyományos oktatási rendszerbe rendszer védelme a külső behatolásokkal szemben multifunkcionális, azaz támogatja az elektronikus képzés minél több formáját a hallgatók minden tevékenysége dokumentált és visszakereshető kell, hogy legyen
 6. 6.  Irányelvek, politikák – ilyenek érvényesülnek az EU és tagállamaiban: e-Europe cselekvési programjai. Nemzetközi szervezetek, kamarák, szakági minisztériumok ajánlásai, akkreditációja. Nemzeti akkreditációs és minőségbiztosítási testületek: Németországban a Távoktatási Törvény (Fernunterrichtsschutzgesetz, 1996) szabályozza a kereskedelmi forgalomban elérhető távoktatásokat, egyfajta fogyasztóvédelmi megközelítésben. Szabványosítás: a sokféle technikai és módszertani megoldás konvergenciájának, kompatibilitásának elősegítése, standardizálási alapok kialakítása. Elemző, figyelő rendszerek: a nagy mennyiségű tapasztalattal rendelkező szervezetek, projektek, melyek rendszeres és folyamatos információgyűjtő, -szolgáltató és –elemző rendszer és tevékenységet végeznek
 7. 7.  Biztosítja az egyes alkotóelemek súrlódásmentes együttműködését az Internetes oktatás területén (az alkotóelemeket nem feltétlenül egy cég állítja elő)  Szabványosítás: a sokféle technikai és módszertani megoldás konvergenciájának, kompatibilitásának elősegítése, standardizálási alapok kialakítása.  A szabványosított környezet és tananyag lehetővé teszi, hogy a tanulásiSzabványosítás nélkül nehéz objektumokat tetszés szerintihelyzetben lennének az e- kombinációban használják, függetlenüllearning felhasználói attól, melyik szolgáltató bocsátja azokat az érdeklődők rendelkezésére.
 8. 8. Forrás: http://www.ektf.hu/~forgos/hivatkoz/technovaltas_tudastranszfer.pdf
 9. 9.  Hozzáférés Személyes testre szabottság Aszinkron kommunikáció (fórum és e-mail) Szinkron kommunikáció (chat)
 10. 10.  Tananyagfejlesztés – a tananyagfejlesztéshez elegendő-e a szerzők részéről a felhasználói szintű tervezői tudás („copy, paste” vagy HTML kompetencia is szükséges), tartalmaz-e beépített online szerkesztőt, van-e lehetőség több szerzős munkavégzésre. Kurzusvezetés – legyen lehetőség az új változatok frissítésére, tartalmazzon kurzusszerkesztőt, és kurzusszervezőt is. Tudásellenőrzés - ezen belül legyen lehetőség több teszttípus generálására, a határidő meghatározására, korrekciójára
 11. 11. http://www.topschool.hu/pedagogus-tovabb-kepzes.php
 12. 12.  Általános (nevelői, oktatói szerep) Csoportmunka kialakítása Tutorálás Kurzusértékelés
 13. 13.  Az adminisztráció során legyen lehetőség a regisztrációra és a követésre, hozzáférési jogok megadására, illetve, megvonására.
 14. 14. Szerver-kliens platform technikai jellemzői: A technikai követelmények során kerüljenek megadásra a szerver- kliens (pl. platform független - Web böngésző) platform technikai jellemzői. A kliens gép legyen képes multimédia megjelenítésére, kép, hang és mozgókép megjelenítésére.
 15. 15.  Szabványosság Metaadat-támogatottság Költségek
 16. 16. Az e-learning keretrendszer és oktatószoftver iránti elvárások megfogalmazása során onnan kell kiindulnunk, hogy mit vár el egy hallgató a szolgáltatások iránt.
 17. 17.  t-learning: az interaktív televízió (ITV) és az e-learning konvergenciáján alapulva – a gazdag médiatartalom és az interaktivitás révén – a számítógép és a televíziózás adta együttes élmény kombinációját adják a néző számára m-learning: a vezeték nélküli (mobil) telefónia általi információ- és ismeretszerzést (mobil tanulás).
 18. 18.  Forgó Sándor: A korszerű – a gyors technológia váltások és a tudástranszfer lehetőségét támogató – oktatási módszerek és IT technológiák alkalmazásának lehetőségei és gyakorlata a szakképzésben Forgó Sándor: Az új média és az elektronikus tanulás Komenczi Bertalan: Didaktika elektromagna? Az e-learning virtuális valóságai

×